anti tpo yüksekliği / Tiroid Hastalığının İlk Belirtisi Tiroid Antikorları Olabilir | Synevo Laboratuvarları

Anti Tpo Yüksekliği

anti tpo yüksekliği

 Son Güncelleme:

Anti Tiroglobulin - Anti TPO nedir? Normal değeri ka&#; olmalıdır? Anti TPO y&#;ksekliği belirtileri

Anti Tiroglobulin ve Anti TPO bağışıklık sistemini önemli derecede etkileyen antikorlardır. Kanda veya idrarda çıkan Anti TPO, Tiroid bezi hastalıklarının tespit edilmesinde önemli rol oynarlar. Peki, Anti TPO nedir? Normal değeri kaç olmalıdır? İşte Anti TPO yüksekliği ve düşüklüğü belirtileri

Tiroglobulin, tiroid bezi hücreleri tarafından salgılanan bir proteindir. Tiroid hormonlarının sentezinde görevlidir. Bu proteinin yüksek çıkması sonucunda hastalık kendini gösteriyor. En sık görülen hastalık da halk arasında “anne-kız hastalığı” olarak bilinen Haşhimoto hastalığıdır. Anti Tiroglobulin ve Anti TPO testleri yaptırarak kanınızdaki tiroglobulin değerlerini ölçtürebilirsiniz.

Anti Tiroglobulin - Anti TPO Nedir?

Tiroglobulin, tiroid bezi tarafından üretilen bir proteindir. Bağışıklık sisteminin çeşitli nedenlerle bozulması sonucu, tiroid bezi tiroglobulinleri zararlı görerek anti-trioglobin ve anti TPO (anti mikrozomal antikor) antikorlarını üretiyor. Vücudun kendi hücrelerini zararlı görüp, onlarla savaşmasına otoimmün hastalığı deniliyor.

Anti Tiroglobulin ve Anti TPO antikorlarının yüksek olması tiroid hastalığının işareti olarak kabul ediliyor. Bu antikorlar en çok otoimmün hastalığı olan Haşhimoto hastalığında yükseliyorlar. Bu hastalık troid bezi yetmezliğine neden oluyor. Tedavi edilmezse vücudun bağışıklık sistemi çöküp, daha ağır hastalıklara ve kansere neden olabiliyor.

En sık ve özellikle kadınlarda görülen Haşhimoto hastalığı hipotiroide yol açabiliyor. Bunun sonucunda da kalp-damar hastalıkları görülme riski artıyor. Otoimmün hastalıkları olan diyabet, romatizmal, psikiyatrik hastalıklara da yol açabiliyor. Haşhimoto hastalığına bağlı olarak tiroid bezinin yapısal bozuklukları sonucunda tiroid nodülleri oluşabiliyor.

Bu antikorlar, tiroid bezini zararlı bir patojen olarak görüp, saldırıyorlar. Zamanla tiroid bezi küçülüp, görevini yapamaz hale geliyor. Sürekli küçülerek, görünmez bir hal alıyor.

Klinik olarak en önemli test anti TPO testidir. Bu testte, T3, T4 ve TSH hormon değerlerine bakılıyor. TSH hormonu yüksek, T3 ve T4 hormonları normal/düşükse tiroid bezi yetmezliği tanısı konuluyor.

Tiroid HormonTedavisi; Tiroid bezini normal işlevine döndürecek kesin bir tedavi bulunmuyor. Yapılan tedavi tamamen eksiği yerine koyma tedavisidir. Levotiroksin (Tefor, Levotiron, Euthyrox) tedavisiyle ömür boyu süren bir uygulama yapılıyor. Dolayısıyla size verilen hormon ilaçlarını ömür boyu almalısınız.

Anti Tiroglobulin - Anti TPO değeri kaç olmalıdır?

Anti tiroglobulin testinin normal değer aralığı IU/ml, Anti TPO testinin normal değer aralığı ise IU/ml ‘dir.

Anti Tiroglobulin – Anti TPO düşüklüğü nedenleri;

- Tiroid kanseri,

- Tip 1 diyabet, bağışıklık sistemi hastalığı, Romatoid artrit (iltihaplı romatizma),

- Yaşlanma,

- Pernisiyöz anemi anti tiroglobulin ve anti TPO düşüklüğüne yol açabiliyorlar.

Anti Tiroglobulin - Anti TPO düşüklüğü belirtileri;

- Çok yorgun hissetme, anksiyete veya huzursuzluk, işe odaklanamama,

- Soğuğa/sıcağa karşı hassasiyet,

- Kilo alma/ açıklanamayan kilo kaybı, iştahsızlık,

- Vücut veya eklem ağrıları, el veya parmakların titremesi,

- Depresyon, sinirlilik halleri,

- Hızlı ve düzensiz kalp atışları,

- Cilt kuruluğu,

- Üşüme hissi,

- Kramplar,

- Seste değişiklik,

- Kabızlık,

- Yavaş konuşma,

- Gözaltlarında ve yüzde şişme, saç dökülmesi, dilde büyüme,

- Adet düzensizlikleri.

İleri düzey hastalarda görülen belirtiler;

- Akciğer ve kalp zarlarında sıvı toplanması,

- Karpal tünel sendromu,

- Uyku apnesi,

- Göğüslerden süt gelmesi veya prolaktin hormonunda yükselme,

- Cinsel istekte azalma,

- Kan sodyum düşüklükleri.

Anti Tiroglobulin - Anti TPO yüksekliği nedenleri;

- Genetik faktörler,

- Troid kanseri,

- Nodüler guatr, romatoid artrit, eklem iltihabı, Lupus,

- Gebelik zehirlenmesi, başarısız tüp bebek çalışmaları, anne karnındaki bebek ölümleri antikorların yükselmesine yol açabiliyor.

Anti Tiroglobulin – Anti TPO yüksekliği belirtileri;

- Aşırı yorgunluk, hareketlilik, kas problemleri,

- Açıklanamayan kilo artışı/kaybı,

- Depresyon, sık değişen duygular,

- Cilt, adet, kısırlık sorunları,

- Sıcağa/soğuğa dayanamama,

- Tuvalet alışkanlıklarında değişkenlik.

False

Anti TPO Nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelir? Değerleri kaç olmalıdır?

ANTİ TPO NEDİR?

Tiroid bezi hücreleri tarafından salgılanan tiroglobulin bir tür proteindir. Bağışıklık sistemi bazı nedenlerden dolayı bozulmalara uğrar ve vücut tiroid peraksidoz antikoru üretir. Anti TPO testi ise tiroid ve guatr gibi hastalıklarının ayırt etmede oldukça önemlidir.

ANTİ TPO TESTİ NE İÇİN YAPILIR?

Tiroid otoimmün hastalıklarının tanısına yardımcı olmak, tiroid otoimmün bozukluklarını  guatr veya hipotiroidizmden ayırt etmek için veya klinik belirti göstermeyen hipotiroidi hastalarının tedavi edilip edilmeyeceğine karar vermek için tanı aracı olarak yapılır.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Kan tahlilinde ortaya çıkan Anti TPO testi yapıldığı laboratuvarlara göre az da olsa değişiklik gösterir. Tiroid peroksidaz antikor (Anti TPO) testinin olması gereken değer aralığı IU/ml'dir.

ANTİ TPO DÜŞÜKLÜĞÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Anti TPO düşmesi sonucunda kişilerde halsizlik meydana gelir. Bu çok sık görülen nedenler arasında yer alır. Ayrıca dikkat dağınıklığı ve huzursuzluk da meydana gelir.

ANTİ TPO DÜŞÜKLÜĞÜ NEDENLERİ NELERDİR?

Tiroid bezi hastalıkları anti TPO değerinin düşmesine neden olur. 

Romatizma sorunları, iltihaplanma sorunları, anemi rahatsızlığı ve diğer bazı hastalıklar da anti TPO değerinin düşmesine yol açar.

ANTİ TPO YÜKSEKLİĞİ NEDENLERİ

Anti TPO yüksekliğinin bilinen farklı nedenleri olabilir. Bu nedenler arasında yaygın görülenler aşağıda sıralanmıştır.
 
-Eklem iltihaplanmaları
-Genetik durum
-Guatr
-Romatizmal hastalıklar
-Tiroid kanseri
-Tüp bebek tedavisinin başarısız olması
-Gebelik zehirlenmesini gerçekleşmesi.

NTV’yi sosyal medyadan takip edin

TwitterFacebook
Tiroid Hastalığının İlk Belirtisi Tiroid Antikorları Olabilir

Hashimoto tiroiditi ve başka otoimmün hastalıkların üç faktöre bağlı olarak geliştiğini biliyoruz:

Bunlar genetik yatkınlık, bağırsak geçirgenliği (intestinal permeabilite) ve otoimmün tetikleyicilerdir. Bu faktörlerden ikisini -bağırsak geçirgenliği ve tetikleyiciler- yaşam tarzı müdahaleleriyle etkilemek mümkündür.

Hashimoto gibi otoimmün hastalıklarda söz konusu olan tetikleyiciler vücudumuzda “kendi hücrelerini tolere etme eksikliği” denen bir durumun gelişmesine yol açar. Yani vücudumuz artık kendi dokularını “kendisinin parçası olarak” tanıma yeteneğini kaybeder. Onlara birer yabancı istilacı muamelesi yapmaya başlar. Başka bir deyişle, vücut artık kendine ait bir dokuyu “tolere edemez” hale gelir. Bu tolerans eksikliği, otoimmün hastalığa neden olan şeydir. Hashimoto tablosunda vücut immün toleransını kaybetmeye başladığı zaman kanda tiroid antikorlarının ortaya çıktığı görülmektedir. Tiroid antikorlarını tiroid hastalığının gidişini izlemek için kullanmak mümkündür. Hashimoto ve tiroid antikorlarıyla ilgili bazı soruları bu yazıda cevaplamaya çalışacağız:

Hashiomoto gibi otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin vücudun kendi hücrelerine saldırmasıyla ilgilidir. Hastalığın öncesinde bakteri hücreleri, toksinler, gıda duyarlılığı gibi tetikleyici bir faktör, bağışıklık sisteminin bu yabancı unsurlara saldırıya  geçmesine neden olabilir. Otoimmün hastalıklarda moleküler taklit denen bir mekanizma nedeniyle, bağışıklık sistemi, yabancı unsurlara yapısal benzerlik gösteren kendi hücrelerine saldırmaya başlar.

Hashimoto olgularının çoğunda, tiroid işlevinin etkilenmesinden ve semptomların ortaya çıkmadan önce vücut tiroid hücrelerine karşı immün toleransını yitirmiştir. Bu durum tiroid antikorlarının oluştuğunun gösterilmesiyle anlaşılır. Yapılan testlerle tiroid antikorlarının arttığı gösterilebilirse tiroid hastalığı henüz açığa çıkmadan veya ilerlemeden bunun önlenmesi mümkün olabilir.

TSH Düzeyi Normal Olabilir!

Tek başına TSH testine güvenilmesi, tiroid hastalığının gözden kaçmasına neden olabilir. Kimi zaman tanıdaki bu gecikme yıllarca sürebilir. Tiroid antikorları birçok olguda tiroid probleminin ilk göstergesidir. TSH testinde bir anormallik saptanmasından 5, 10, bazen 15 yıl önce tiroid antikorları yükselmiş olabilir. Tiroid antikorlarının yükselmesi tiroide karşı aktif bir saldırı ve imha hareketinin başladığı anlamına gelir.  Bu süre içerisinde otoimmün süreç ilerlediğinden, kişide TSH normal olsa bile kronik yorgunluk, anksiyete, panik atak, depresyon, saç dökülmesi gibi semptomlar bulunabilir.

Sonunda TPO antikorlarına bakıldığında bunların IU/mL gibi yüksek seviyelere çıktığı görülebilir (optimal sınır 2 IU/mL’nin altındadır). O nedenle tiroid hastalığından kuşkulanılan bir kimsede “normal TSH” varlığına rağmen tiroid antikorlarının yüksek olması durumunda, tiroidin yeterli hormon yapamayacak kadar hasar görmesi, artık sadece bir zaman meselesidir.

Tiroid antikorlarının tiroid semptomlarının görülmesinden önce bir erken uyarı sistemi olduğunu daha iyi anlamak için şimdi Hashimoto hastalığının seyrindeki 5 evreye bakalım:

Evre 1: Genetik Yatkınlık

Bu evrede kişide Hashimoto bulgusu yoktur. TSH ve tiroid fonksiyonu normaldir. Tiroid antikorları yüksek değildir. Tirod bezi biyopsisi tümüyle normal sonuç verebilir. Kişide sadece genetik yatkınlık vardır. Yine hatırlatalım ki hastalığın ilerlemesi için gerekli 3 koşul: Genetik, bağırsak geçirgenliğinin bozulması (intestinal permeabilite) ve bir veya daha fazla tetikleyicinin olmasıdır.

Evre 2: İmmün Toleransın Kırılması (Hashimoto için erken uyarı sinyali!)

İkinci evrede, tiroidin immün toleransı kırdığı görülür. Tiroid bezinde bağışıklık hücreleri yoğunlaşmaya (beyaz kan hücresi infiltrasyonu) başlamıştır. Bu evre aynı zamanda tiroid antikorlarının yükseldiğini gördüğümüz evredir. İkinci evre yıllarca – on yıl veya daha uzun – sürebilir. Ardından evre 3 veya 4’te semptomlar ve tiroid fonksiyonunda değişimler görülmeye başlayacaktır.

Evre 3: Subklinik Hipotiroidizm

Üçüncü evrede tiroid antikorlarının yükselmesine ek olarak TSH yükselmeye başlar. Tiroid bezinde bağışıklık hücresi birikimi de vardır ama T3 ve T4 düzeyleri halen normaldir. Çoğu hastada bu evrede bazı hipotiroidi semptomları veya otoimmün semptomlar bulunur.

Evre 4: Klinik Hipotiroidizm

Dördüncü evrede hipotiroidizm klinik hâle gelmiştir. Tiroid bezinde önemli ölçüde hasar meydana gelmiştir. Tiroidin bu evrede tiroid hormonu düzeylerini artık normal sınırlar içerisinde tutması mümkün değildir. T3 ve T4 düzeylerinde değişme olduğu görülür.

Evre 5: Hashimoto’nun İlerlemesi ve Başka Otoimmün Bozuklukların Ortaya Çıkması

Beşinci evrede Hashimoto ilerlemiştir. Yeni otoimmün bozukluklar tabloya eklenebilir. Bu evrede hastaya Romatoid Artrit, Lupus gibi başka otoimmün hasalıkların tanısı konulabilir.

Hastalığın seyrinde, erken müdahele için en iyi fırsat, tiroid antikorlarını saptayabileceğimiz ikinci evredir. Antikor bulgusu Hashimoto için en erken “uyarı sinyali” olarak kabul edilebilir.

Hipotiroidisi Olmayan Hastada Tiroid Antikorlarının Önemi

Tiroid antikorları, hipotiroidizm olmadığında bile çeşitli semptomların görülmesiyle birlikte olabilir. Evre 2’de tiroid antikorları varsa kişide yorgunluk, anksiyete, stres, düşük yapma, kilo artışı ve kendini iyi hissetmeme gibi pek çok spesifik olmayan semptom görülebilir.

Tiroid antikorlarının varlığını doğrulamada, bu tip semptomlar kişide tiroid hastalığının gelişmesiyle ilişkilendirilemez. O nedenle, semptomların yanlış yorumlanması ve tiroid hastalığı tanısının gecikmesi sık karşılaşılan bir durumdur. Belirli bir duruma özgü olmayan evre 2’deki tablo yanlışlıkla anksiyete bozukluğu, yorgunluk (hatta bazen tembellik), depresyon, bipolar bozukluk, menopoz ya da hastalık hastalığı gibi hatalı tanılara yol açabilir. Oysa bu evredeki kişilerde yıllarca yüksek tiroid antikorları mevcuttur.

Hastalar bu evrede teşhis edilmediğinde hastalık subklinik hipotiroidzm dediğimiz üçüncü evreye ilerler. Evre 4’te TSH düzeyinde değişme ve evre 5’te otoimmün tiroiditin yanı sıra başka otoimmün hastalıklara progresyon görülür.

Burada tiroid hastalığı bulunmayan normal kişilerde de (genel popülasyon) düşük miktarda tiroid antikoruna rastlanabileceğini belirtmek gerekir. Nitekim genel popülasyonun yüzde 5 ila 27’sinde  35 IU/mL’nin altında antikor düzeylerinin bulunması mümkündür. Ancak bu sınırın dışında kalan yüksek antikor düzeylerinin bulunması, bağışıklık sisteminin tiroid bezini tahrip etmeyi hedeflediğinin göstergesidir.

Tiroid Antikorları Neden Tiroid Hastalığı Taramasında Kullanılmıyor?

Neden TSH (Tiroid Stimülan Hormon) testinin hâlâ tiroid hastalığı için standart tarama testi olarak kullanıldığına hayret edebilirsiniz. Oysa ki tiroid antikorları TSH değerinde bir değişiklik olmasından yıllar önce yükselebilmektedir. Nitekim yakın zamanda tıp camiasının bakışı değişmeye başlamış olup  bu konudaki farkındalık artmaktadır. Ayrıca “normal” TSH referans aralığı yeniden tanımlanarak [American College of Clinical Endocrinologists] mIU/mL’den mIU/mL’ye düşürülmüştür.

Referans aralığından söz açılmışken Hashimoto’lu bir kişide TSH sonuçlarının yüksek ve düşük değerler arasında dalgalanma gösterebileceğini bilmeliyiz. Referans aralıkları sadece ortalama değerlerdir yani TSH sonucunuz  “normal” olsa bile tiroid hastası olmanız mümkündür. TSH tek başına kullanılacak bir tarama testi değildir. TSH taraması Hashimoto’yu ileri evrelerinde yakalayabilir. Erken teşhis için tiroit antikorları kullanılmalıdır.

Tiroid Antikorlarının Tipleri

Hashimoto’da mevcut olan başlıca üç antikor tipi vardır. Bunlardan ikisi, Tiroid Peroksidaz (TPO) ve Tiroglobülin (TG) antikorları bağışıklık sistemi tarafından tiroid bezine karşı, sanki bu doku yabancı bir istilacı ya da patojenmiş gibi onu tahrip etmek için üretilir. Hashimoto’lu kişilerin yüzde ’ında TPO veya TG antikorlarından biri ya da ikisi yüksek bulunur. Tiroid antikorları ne kadar yüksekse klinik hipotiroidi gelişme olasılığı ve başka otoimmün hastalıkların görülme riski o kadar yüksektir. Halen geçerli olan bilimsel görüşe göre, bu antikorlar tiroid bezindeki ve lenf düğümlerindeki aktive B-hücreleri tarafından salgılanır. Bunlar tiroid bezine doğrudan saldırmazlar ama muhtemelen tiroid bezine gerçek zararı veren T hücrelerini aktive ederler.

Tiroid Antikorları Testi Pozitif Olmadan Hashimoto Olabilir miyim?

Eldeki tıbbi verilere göre Hashimoto’lu kişilerin yüzde kadarında TPO antikorları mevcuttur. Yapılan bazı araştırmalarda ince iğne tiroid biyopsisi sonuçları Hashimoto için pozitif olan hastaların yarısında TPO antikorları saptanmıştır. Bu, tiroid antikoru testi negatif olan kişilerde de Hashimoto bulunabileceğini ifade eder. Serum negatif Hashimoto olarak bilinen bu hastalık formu daha hafif ve yavaş seyirlidir.

Sonuçlar Hangi Aralıkta Olmalı?

Tam bir tiroid paneli TSH, serbest T3, serbest T4 ve iki tiroid antikorunu (TPO ve TG) içerir.

TPO ve TG antikorları için normal referans <35 IU/mL’nin altındadır. Konvansiyonel standartlara göre bunun altındaki değerler normal kabul edilse de fonksiyonel tıp açısından optimal TPO ve TG antikor değerleri  <2 IU/mL olmalıdır.
Tiroid Testler için Referans Aralıkları:

 Standart Referans AralığıOptimal Referans Aralığı
TSH IU/L IU/L, yaşlılarda IU/L
Serbest T4 pmol/L pmol/L
Serbest T3 pmol/L  pmol/L
Reverse T3 ng/dl ng/dl
TPO Antikorları <35 IU/mL<2 IU/mL
TG Antikorları<35 IU/mL <2 IU/mL
                                                        
Antikor Değerinin Ne Kadar Yüksek Olduğu Önemli mi?

Bazı klinisyenlere göre antikor sayısı dalgalanma gösterdiğinden bu sayının yüksekliği önemli değildir. Bir kez tiroid antikoru oluşan kişide her zaman bu antikor bulunabilir. Ama bunun aksi görüşte olanlar da vardır. Antikor sayısı (stres gibi) tetikleyici faktörlere yanıt olarak dalgalanma gösterdiğinden, bu sayı hastalığın ilerleyişini takip etmek için faydalı olabilir. Öte yandan hastanın genel sağlık durumu, kendini nasıl hissettiği sorgulanarak büyük resme bakmak gerekmektedir.

Hangi Değerler Remisyon Sayılır?

Remisyon ve şifa aynı şeyler değildir. Remisyon hastalığın ara vermesi, bulgu ve semptomların bir süre azalması veya ortadan kalkması durumudur. Araştırmacılar tiroid antikorlarının IU/mL’nin altına düşmesini  “remisyon durumu” ve  IU/mL’nin üstüne çıkmasını “agresif” hastalık olarak kabul etse de yukarıda belirtildiği gibi daima büyük resme bakmak önemlidir. Ancak remisyonun tanımı kişiye göre değişebilir. Eğer tiroid antikorları başlangıçta IU/ml ve 10+ semptomu olan bir hastada antikorlar  IU/ml ve semptom sayısı  5 ‘e inmişse bu durum o hasta için remisyon sayılabilir.

Tersine antikoru başlangıçta IU/ml ve 3 semptomu bulunan bir hastada tiroid antikorlarının IU/ml ‘ye ve semptom sayısının 5’e çıkması bir alevlenme ya da ilerleme sayılabilir.

Görüldüğü gibi remisyon hedefi her hasta için farklı olabilir. Bazı olgularda tiroid antikorlarının artık pozitif olmadığı ve tek bir semptomun dahi bulunmadığı, tiroid bezinde hiçbir hasar bulgusuna rastlanmayan tam bir remisyon sağlanması mümkün olur.

Tiroid Antikorları Ne Sıklıkla Test Edilmeli?

Tiroid antikorlarının bir kez test edilmesinin yeterli olduğunu savunanlar varsa da tiroid antikorlarının takip edilmesi tiroid bezine karşı saldırının ne kadar agresif olduğu hakkında bir fikir verebilir. Yüksek antikor sayısı bir alevlenme veya durumun kötüleştiğinin göstergesi olabilir. Kuşkusuz başka laboratuvar testleri ve semptomlar da mutlaka göz önüne alınmalıdır. Ayrıca antikorların izlenmesi diyet ve besin destekleri, yaşam tarzı değişimleri gibi müdahalelerin ne kadar işe yaradığıyla ilgili fikir verebilir. Tedavi ve aktif destekleyici müdahale uygulanan hastalarda antikor düzeylerinin gidişatını görmek için her ayda tekrar bakılması gerektiği ve yapılan müdahalelerin etkisinin tam olarak 3 ay ile 2 yıl içesinde görülebileceği belirtilmelidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası