takograf cihazının bulundurulması zorunlu değildir / Karayolları Trafik Yönetmeliği 99. Madde 2023 – Trafik Sözlük

Takograf Cihazının Bulundurulması Zorunlu Değildir

takograf cihazının bulundurulması zorunlu değildir

Takograf hangi araçlarda zorunludur?

Takagraf Cihazı: 2918 Sayılı Karayolları Trafik Yönetmeliğinin 98 inci maddesine istinaden “Otobüs, Kamyon ve Çekici” lerde takograf cihazının bulundurulması ve istenildiğinde yetkililere takograf kayıtlarının sunulması yasal olarak zorunludur.

Takograf Cihazı İle Sürücü Çalışma Belgesi Bulundurma Zorunluluğu

Takograf cihazı ile sürücü çalışma belgelerinin hangi cins taşıtlarda bulundurulacağına ve kullanılacağına dair esaslar aşağıda gösterilmiştir.

Ticari araç kullanıyorsanız Src Belgesi Hakkında Bilgi Alabilirsiniz.

psikoteknik belgesi

a)Takograf cihazları

Takograf cihazı

Takograf cihazı

1) Takograf nedir? nitelikleri, fonksiyonları ve teknik özellikleri İçişleri Bakanlığının uygun görüşü alınmak üzere Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanacak teknik şartnameye uygun, mekanik, elektronik veya elektro mekanik olarak imal veya ithal edilir.

2) Takograf cihazlarının, şehirlerarası yük veya yolcu nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekicilerde kullanılır durumda bulundurulması ve kullanılması zorunludur.

3) Takograf cihazı takılan her taşıtın işleten ve sürücüsü, takıldığı tarihten itibaren bu cihazları kullanılır durumda bulundurmak zorundadır.

Moda eğitimi üzerine modelistlik ve stilistlik kursu eğitimi almak ister misiniz?

4) Şehiriçi ve belediye mücavir alanı içerisinde yolcu ve yük nakliyatı yapan otobüs, kamyon ve çekici türündeki taşıtlarda takograf cihazı bulundurma mecburiyeti aranmaz.

5) 1984 ve daha önceki yıllarda üretilen araçlarda takograf cihazı bulundurma ve kullanma mecburiyeti aranmaz. Ancak, bu araçların şehirlerarası yük ve yolcu taşımacılığında kullanılması halinde, takograf cihazının yerine sürücü çalışma belgesinin bulundurulması ve kullanılması zorunludur.

6) Takograf cihazı bulundurulması ve kullanılması zorunlu olan araçlardan, resmi taşıt olarak tescil edilmiş ve edilecek olanlarda takograf cihazı bulundurma ve kullanma zorunluluğu aranmaz.

b) Sürücü çalışma belgesi

Sürücü çalışma belgesi, ciltli, cebe sığacak büyüklükte ve 1 yıllık araç kullanma sürelerinin işlenebileceği hacimde olacak şekilde Maliye Bakanlığınca bastırılır. Bu belgelerin dağıtımı Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından gerçekleştirilir.

Sürücü çalışma belgeleri, isteklinin esnaf siciline veya ilgili esnaf kuruluşuna kayıtlı olduğunu ispat etmesi şartıyla, ikametgahının veya işyerinin bulunduğu yerdeki trafik tescil kuruluşunca verilir. Bu belgelerin zayi edilmesi halinde aynı yolla yenisi düzenlenir.

Ticari amaçla şehiriçi ve belediye mücavir alanı içerisinde yük ve yolcu nakliyatı yapan araç sürücülerinden, sürücü çalışma belgesi aranmaz.

c) Hız sınırlayıcı cihaz

N3 sınıfı kamyon ve çekiciler ile azami ağırlığı 10 tonu geçen M3 sınıfı otobüslerde hız sınırlayıcı cihaz bulundurulması ve kullanılması zorunludur. Bu Yönetmelik hükmü aşağıda belirtilen motorlu araçları kapsamaz.

1) Kamu düzeninden sorumlu emniyet-jandarma teşkilatı, silahlı kuvvetler, sivil savunma, yangın ve diğer acil servis hizmetlerinde kullanılan motorlu araçlar,

2) Yapısı itibariyle 100 km/s’ten fazla hız yapamayan M3 sınıfı otobüsler ile 85 km/s’i aşmayan N3 sınıfı araçlar,

3) Karayolunda bilimsel amaçlı deney yapmak üzere kullanılan motorlu araçlar,

4) Şehir içinde sadece kamu hizmetinde kullanılan motorlu araçlar,

Hız sınırlayıcı cihazların durum ve nitelikleri Yönetmelik ekinde yer alan 1 Sayılı Cetvelde gösterilmiştir. Bu madde kapsamındaki araçlara takılacak hız sınırlayıcı cihazların hangi modeldeki araçları kapsayacağı konusu ile uygulamaya hangi tarihten itibaren başlanacağı hususu İçişleri Bakanlığınca belirlenir.

Takograf Kayıtlarının Saklanma Süreleri

Taşıtlara ait olan takoğraf kayıtlarını, kayıt tarihi itibari ile bir ay süreyle araçlarda, beş yıl süreyle de işyerlerinde, işyeri yoksa araçlarında saklamaları gerekmektedir.

Takograf muafiyeti: Kamyon, otobüs ve çekiciler dışında kalan ve şehir içinde taşımacılık yapanlara takograf muafiyeti bulunmaktadır.

Tıkla puan ver

[Total: 5 Average: 4.6]

Post Views:1.872

ETİKETLER: akograf nedir?Takograf cihazı hangi araçlarda zorunlu

Reklamlarİş makineleri operatörlük kursu

Takograf cihazı nedir?  Bu cihazlar, 3500 kilogram ile bunun üzerindeki yük araçlarında şehirlerarası taşımacılıkta kullanılması zorunlu bir sistemdir. Bu sınıfa,

  1. Kamyon,
  2. Çekici,
  3. Otobüs (17 yolcudan fazla yolcu taşıyan araçlar).

Gibi ticari araçlar girer.  Cihaz, taşıtların günlük şekilde hareket durumları, kaç saat kullanıldıkları, taşıtı süren kişinin, hangi zaman zarfında, kaç kilometre taşıtı sürdüğünü göstermektedir. Aracın çıktığı maksimum hızın ne olduğunu, sürücünün ne kadar dinlendiğini de kaydeder. Ayrıca topladığı tüm bilgileri, istendiği durumda rapor halinde verebilir. Elektro-manyetik şekilde işleyen bir sistemdir ve gerçek zamanlı kayıtlar yapar.

Dikkat: Sayısal Takograf Sürücü Kartını Src 1 belgesi, Src 2 Belgesi, Src 3 ve Src 4 belgesine sahip olanlar alabilir?

Dijital Takograf

Dijital Takograf Zorunluluğu

Takograf cihazı, iki sistemde bulunur. Bunlar analog ve dijital tagograf olmaktadır. Ülkemizin Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca hazırlanmış olan Takograf Cihazları Muayene ve Damgalama Yönetmeliği’ne göre Türkiye içerisinde taşımacılık gerçekleştiren ve takograf kullanması şart durumda olan 2008 ile bunun sonrası model taşıtlarda analog ya da elektronik takografların zorunlu tutulmuştur.

Reklamlar

Burada en son uzatma, geçmiş bulunduğumuz 1 Ekim’e kadar yapılmıştır. Dolayısıyla bu cihazı bulundurması zorunlu olan araçların, dijital takograf bulundurması şarttır.

DİJİTAL SAYISAL TAKOGRAF ALACAKSANIN AŞAĞIDAKİ ÖZELLİKLERE DİKKAT EDİNİZ.

  • En az 2 dil desteği olsun,
  • Yazıcı kâğıdı rulosunun kolay değiştirilebilir bir mekanizmaya sahip olmasına,
  • En az 2 dil desteği olsun,
  • Çalışma süresinin dolmasına yakın sürücüyü uyarma modunun olmasına,
  • Hız aşımı uyarı sinyali,
  • Hız Grafiğinin alabilme imkanı

Takograf Hangi Araçlarda Zorunlu Değildir?

Takograf cihazının hangi araçlarda bulundurulması zorunlu değildir? Model olarak 1984 ve öncesi yıllarda imalatı yapılan taşıtlarda takograf cihazı bulundurmak zorunlu değildir. Bununla beraber söz konusu araçlar şehirlerarasında yolcu ya da yük taşımacılığı yapıyorsa, ilgili cihazın yerine sürücünün çalışma belgesine sahip olması kullanması mecburidir.

Ayrıca belediyelerin mücavir alanı kapsamında ve şehir içerisinde yük taşımacılığı ya da yolcu taşımacılığı yapan,

Reklamlar

  1. Otobüs,
  2. Kamyon,
  3. Çekici,

Gibi araçlarda takograf taktırmak da zorunlu değildir. Bahsetmiş olduğumuz sürücü çalışma belgesi, küçük bir belge olup; bir insanın cebine sığabilecek, ciltli bir evraktır. Maliye Bakanlığı tarafından bastırılmakta olup, 1 yıllık taşıt kullanma sürelerine içerisine işlenebilir. Evrak dağıtımı ise Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu tarafından gerçekleştirilir.

Bu belgeler, talepte bulunan kişinin kendi esnaf kuruluşuna kayıtlı bulunduğunu ya da esnaf siciline ispat şeklinde verilir. Evrağın verilmesi ise kişinin ikametgâh’ının ya da iş yerinin mevcut olduğu yerin, trafik tescil kuruluşu tarafından yapılır.

Şayet belgeniz herhangi bir yolla zarar görürse ve yenilenmesi gerekirse, tüm işlemleri aynen yapmanız gerekir.

Takograf Nedir Hangi Araçlarda Zorunludur?

Takograf cihazının kullanılmasındaki başlıca amaç nedir? Takograf cihazı, karayollarında trafiğin akması esnasında sürücülerin, araçların ve trafiğin güvenliğini sağlaması için kullanılır. Takograf ilgili taşıt sürüşe geçtiği anda, otomatik şekilde çalışır ve şu gibi bilgileri kaydeder;

  1. Aracın gittiği hız.
  2. Aracın kaç saat kullanıldığı.
  3. Sürücünün kaç saat dinlendiği.
  4. Günlük kaç saat aracın kullanıldığı.
  5. Aracın aktif olduğu saatler.
  6. Maksimum hız sınırının aşılıp, aşılmadığı.

Takograf, trafiğin güvenliğini sağlayan bir cihaz olup, can ve mal güvenliğinin korunmasında yardımcı olur.  Bu nedenle üzerinde herhangi bir oynama yapmak, ağır cezalar ile sonuçlanmaktadır. Peki, takograf cihazı hangi araçlarda zorunlu?

  1. 17 veya üzerinde yolcu taşımakta olan otobüsler,
  2. 17 veya üzerinde yolcu taşımakta olan midibüsler,
  3. 17 veya üzerinde yolcu taşımakta olan minibüsler,
  4. Yük nakliyat ve taşıma üzerine kullanılan kamyonlar,
  5. Yük nakliyat ve taşıma üzerine kullanılan kamyonetler,

Takograf Nasıl Çalışır?

Takograf cihazı, araç içerisinde sürücünün gerçekleştirdiği, neredeyse tüm işlemleri kayıt altına alır. Elektro-manyetik bir sistem olan bu sistemler, araçların harekete geçmesiyle aktif hale gelir. Dolayısıyla sürücülerin aktifleştirmek için ek bir işlem yapmasına gerek duymaz. Tüm işlemler, otomatik olarak halledilir.

Kayıt süresi boyunca taşıt mesafe gittikçe, cihaz kaç saat sürdüğünüzü, dinlenme süreniz, hızınız ve araç hızı gibi bilgileri hafızasına alır. Sonrasında gerekli olan zamanlarda sürücüye uyarı vererek, daha dikkatli olmasını, dinlemesini bildirmektedir.

Bu sayede hem aracın sürücüsü, hem de karşı tarafta bulunan sürücüler ve varsa yolcular daha güvenli ve özenli şekilde taşınabilir. Takograf, ortaya çıkabilecek pek çok olumsuz duruma karşı sürücüleri koruma altına alır. Sürücüler araç kullanımı süresince dinlenme vakitlerini kaçırabildiği için, bir süre sonra büyük tehlikeler meydana gelmektedir.

Ancak takograf, belirli bir süre sonra sizi dinlenme zamanı geldiği üzerine bilgilendirerek, gerekli önlemleri almanızda yardımcı olur.

Takograf cihazı nedir yazımızı okuduğunuz için teşekkür ederiz. Ayrıca Panoramik Cam Tavan yazımızı okuyabilirsiniz.

Reklamlar

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır