pasifik levhası / LEVHA HAREKETLERİ by pelin avcı

Pasifik Levhası

pasifik levhası

ARAP LEVHASI NEDİR? Arap Levhası üzerinde yer alan ülkeler hangileri? Türkiye Arap Levhası’nda mı?

Arap levhası nedir? Yeryüzünde büyük ve küçük olarak levhalar ikiye ayrılıyor. Toplamda 12 adet levha bulunuyor. Arap Levhası küçük levhalar grubunda yer alıyor. Bu levha son zamanlarda Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen büyük depremlerin ardından gündem oldu. Bilim insanları bu depremleri Arap Levhası’nı tetiklediğini ve Türkiye’nin 3 metre Batı’ya kaydığı yönünde açıklamaları bulunuyor. Peki, Arap Levhası üzerinde yer alan ülkeler hangileri? Türkiye Arap Levhası’nda mı? İşte merak edilenler…

ARAP LEVHASI NEDİR?

Arap levhası, Orta Doğu'da bulunan ve Arap Yarımadası ile kuzeyini kapsayan bir levhadır. Milyonlarca yıldır Afrika ve Hint levhaları ile Avrasya levhası ile çarpışma halindedir. Bu levhanın Avrasya levhası ile çarpışması sonucu Zagros Dağları ve Güneydoğu Toros Dağları oluşmuştur. Kuzeyde Avrasya levhası, doğuda Hint levhası veya Hint-Avustralya levhası ve batı ile güneyde Afrika levhası ile komşudur.

ARAP LEVHASI ÜZERİNDE YER ALAN ÜLKELER HANGİLERİ?

Orta Doğu'da yer alan ve Arap Yarımadası ile kuzeyini kapsayan bir Arap Levhası üzerinde Suudi Arabistan, Yemen, Umman, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Bahreyn (ada ülkesi), Kuveyt, Irak ve Ürdün gibi ülkeler yer almaktadır.

TÜRKİYE ARAP LEVHASI’NDA MI?

Türkiye’nin güney doğudaki bir kısmı Arap Levhası, büyük bir kısmı Anadolu, kuzeyin teşkil eden bir kısmı da Avrasya levhasındadır. Bilim insanları Kahramanmaraş merkezli depremleri Arap Levhasının sınırını kaydırdığını ve bu sebeple Türkiye’nin bu levha sınırı boyunca en az 3 metre kadar batıya hareket ettiğini söylemektedir.

TÜRKİYE’Yİ SIKIŞTIRAN LEVHALAR NELERDİR?

Türkiye Arap levhasının yanı sıra Avrasya ve Afrika levhalarının da etkisi altındadır. Anadolu'nun büyük bir kısmının yer aldığı Anadolu, Avrasya Levhası’nda ayrı bir litoster parçasıdır.

ANADOLU LEVHALAR HANGİ YÖNDE HAREKET EDER?

Anadolu levhasının kuzeyinde Avrasya levhası, güneyinde Arap levhası ve Afrika levhası yer alır. Afrika levhası 18 mm/yıl hızla kuzeybatıya doğru hareket ederek Anadolu levhasına baskı uygular. Bu baskı Anadolu'nun batıya doğru hareket etmesine yol açar.

AVRASYA LEVHASI NEREDE BULUNUR?

Arabistan Altkıtası, Hindistan Altkıtası ve Sibirya'nın doğusu dışında Avrasya kıtası'nın neredeyse tamamına uzanmaktadır. Bu kıtasal levha ayrıca hem Endonezya, Filipinler, Japonya'nın güney kesimi ve İzlanda'yı hem de Kuzey Atlantik'in doğu yarısı ve Kuzey Denizi'nin birçok yerini kapsamaktadır.

AFRİKA LEVHASI KITASAL MI?

Afrika levhası, dünyanın büyük tektonik levhalarından biridir. Litosfere ait karasal ve okyanusal tabanı birlikte barındırır.

TEKTONİK LEVHALAR NELER?

Büyük levhalar: Pasifik Levhası, Kuzey Amerika Levhası, Güney Amerika Levhası, Avrasya Levhası, Afrika Levhası, Hindistan-Avustralya Levhası, Antarktika Levhası.

Küçük levhalar: Anadolu Levhası, Kokos Levhası, Karayip Levhası, Nazka Levhası, Arap Levhası.

D&#;nya Tektonik Haritası: D&#;nyadaki Levhalar Ve Hareketleri

Haberin Devamı

Dünya Tektonik Haritası(Büyük halini görmek için haritaya tıklayınız.)
Kaynak: funduszeue.info


Tektonik Levhalar Nedir?

Yer kabuğu birbirinden farklı boyutlara sahip olan levhalardan oluşmuştur. Bu levhalar değişik şekillere bağlıdır ve bir boz yapın kenar sınırları gibi birbirlerini dokunmaktadır. Bu dokunma neticesinde yer kabuğu bazı çıkıntılara denk geldiği zaman karşılıklı olarak kaymalar meydana gelir. Daha genel anlatım ile dünyanın çekirdeği kızgın bir kütleye sahiptir. Bu kızgın kütle yüzeye doğru ilerledikçe soğumaya başlar. Ancak yaşanan bu sıcaklık farkı magmanın dikey konveksiyon hareket gerçekleştirmesine sebep verir. Bu doğrultuda yükselen magma yer kabuğuna çarpmak suretiyle levhaları hareket ettirir ve levhalar suda giden bir yaprak gibi farklı yönleri gider.

Dünya Tektonik Haritası: Dünyadaki Levhalar

Dünyateknolojik haritası şeklinde ele alındığı zaman levhalar iki farklı biçimde öne çıkar. Bunlardan biri büyük levhalar diğeri ise küçük levhalardır. Bu doğrultuda levhalar dünyanın değişik bölgelerinde bulunmaktadır.

Büyük Levhalar:

- Pasifik levhası
- Kuzey Amerika levhası
- Güney Amerika levhası
- Avrasya levhası
- Afrika levhası
- Hindistan-Avustralya levhası
- Antarktika levhası

Bu levhaların dışında aynı zamanda bir de küçük levhalar bulunmaktadır.

Küçük Levhalar:

- Anadolu levhası
- Kokos levhası
- Karayip levhası
- Nazka levhası
- Arap levhası

Dünya Tektonik Haritası: Dünyadaki Levhaların Hareketleri

Birbirine yakışan levhalar bir süre sonra çarpışır. Levhanın çarpışması ile beraber yeryüzünün şekli levhaların türüne bağlı olarak değişkenlik gösterir. Özellikle yaşanan bu çarpışmalar depremler ile beraber yanardağların oluşumuna neden vermektedir. Özellikle magmanın merkezde yüzeye doğru çıkması ile beraber levhalara dokunması üzerinden gerçekleşir. Bu dokunma içerisinde levhalar hareket eder ve en sonda birbirleriyle çarpışır.

challenger-deep

Dünya üzerinde bilinen en derin nokta olan Mariana Çukuru, Pasifik Okyanusu’nda Japonya ve Endonezya arasında, Guam Adası ve Mariana adalarının güneybatısında yer alıyor. Adını Mariana adalarından alan Mariana Çukuru’nun uzunluğu km, genişliği ise 69 km. Mariana Çukuru’nun en derin noktası olan Challenger Deep çukurun güney ucunda bulunuyor. Derinliği m. Bu derinlik bugüne kadar ölçülmüş Dünya üzerindeki en derin nokta. Gözünüzde daha somut bir şekilde canlanması için: m neredeyse troposferin sonu ve uçakların uçtuğu yükseklik. Ya da; Dünya’nın en yüksek dağı olan Everest Dağı ( m) bu çukurun dibinden başlasaydı zirvesinin üzerinde 2,1 km daha su kütlesi olurdu! Ama ilginç bir nokta: Challenger Deep yine de Dünya’nın merkezine en yakın nokta değil, çünkü ekvatora yakın.

Nasıl oluşmuş?

Mariana Çukuru, levha hareketleri sonucu Pasifik ve Filipin levhalarının çarpıştığı yerde Pasifik Levhası’nın Filipin Levhası’nın altına girmesiyle oluşmuş. Bu iki levha da kuzeybatıya doğru hareket ediyor, ama Pasifik Levhası Filipin Levhası’ndan daha hızlı hareket ettiği için Filipin Levhası’nın altına girerek sürekli bir basınç oluşturuyor ve bu basınç bölgede sık sık depremlerin olmasına neden oluyor.

Mariana Çukuru’nun Keşfi ve Devamındaki İnişler

challenger expedition

Mariana Çukuru, yılları arasında yapılan Challenger seferi ile keşfediliyor. Challenger seferinin tarihte önemli bir yeri var, çünkü modern okyanus bilimi bu sefer ile başlıyor. Bu keşif gezisi okyanusların özellikleri, okyanus suyunun kimyası, akıntılar, okyanusta yaşayan canlılar ve okyanus jeolojisi hakkında bilgi toplamak için yapılan ilk sefer. İçinde laboratuvar ve çeşitli bilimsel ekipmanlar bulunduran HMS Challenger isimli İngiliz gemisi ile 4 yıl boyunca mil yol kateden bilim insanları ve araştırmacılar ilk okyanus derinlik haritalarını, akıntı ve sıcaklık haritalarını oluşturuyorlar ve yaklaşık yeni canlı türü keşfediyorlar. Challenger seferinin en önemli sonuçlarından biri de; yeryüzünün en derin noktası olduğu düşünülen Mariana Çukuru keşfedilmesi. Çukurun derinliğinin yaklaşık m olduğu düşünülüyor.

Mariana Çukuru’nun keşfinin ardından, &#;lerin başında derinlik ölçmek için I.Dünya Savaşı’nda denizaltıların yerini belirlemek amacı ile kullanılan sonar (SOund NAvigation and Ranging) teknolojisi kullanılıyor. Bu yöntemde, suya ses dalgaları gönderiliyor. Bir yüzeye çarpan ses dalgaları yansıyor ve geri dönüyor. Böylece ses dalgalarının gönderilmesi ve geri gelmesi arasında geçen süreye bakıp sesin yansıdığı yüzeyin derinliği hesaplanabiliyor.

sonar

 

’de ise Mariana Çukuru’nun en derin noktası olan Challenger Deep keşfedildi. HMS Challenger II isimli gemi echo-sounder ile Mariana Çukuru’nda yaklaşık 11 km’lik derinlik ölçtü. Geminin adına ithafen bu noktaya Challenger Deep adı verilmiş.

Yeryüzünün en derin noktasına ilk insanlı iniş ise yılında Jacques Piccard ve Don Walsh tarafından Trieste isimli batiskaf ile yapılıyor. Yaklaşık 11 km’deki basınca dayanabilmesi için özel olarak tasarlanan bu batiskaf ile yapılan iniş 5 saat sürüyor, fakat dış camlardan birinde yüksek basınç yüzünden oluşan bir çatlak nedeniyle dipte yalnızca 20 dakika kalabiliyorlar. Neyse ki iç cam basınca dayanıyor, yoksa Challenger Deep’e ilk insanlı iniş denemesi bir felaketle sonuçlanabilirdi. Bu 20 dakikalık sürede de maalesef dipteki kumun kalkıp toz bulutu oluşturması sebebiyle hiç fotoğraf çekemiyorlar ama pisi balığı olduğunu düşündükleri bir balık görüyorlar ve böylece o güne kadar gizemini koruyan &#;O derinlikte canlılık olabilir mi?&#; sorusu bir cevap bulmuş oluyor.

1

Trieste,

Bu keşfin ardından uzun bir süre Mariana Çukuru’na yapılan keşif dalışlarına ara verildi. 90’lı yıllardan itibaren ise çukurun dibindeki yaşama dair bilim adamlarının merakının tekrar canlanmasıyla insansız dalışlar yapılarak jeolojik ve biyolojik örnekler toplandı. yılında ses titreşimleri gönderilerek yapılan araştırmada Challenger Deep’in derinliğinin m olduğu belirlendi ve bu, dünya üzerinde bugüne kadar ölçülen en büyük derinlik.

yılında ise Mariana Çukuru, James Cameron aracılığıyla gündemde yerini aldı. Çocukluğundan beri okyanus bilimine ve dalışa meraklı olan ünlü yönetmen m’deki Titanic batığına da film için araştırma yapmak ve görüntü almak için kendi inmiş.

James Cameron Challenger Deep’e o meşhur inişini kendi tasarladığı Deepsea Challenger isimli aracıyla yaptı. Deepsea Challenger’ın içinde tek başına m’ye inen ve bu derinlikte 3 saat kalan Cameron, su, toprak ve canlı örnekleri ve Deepsea Challenge belgeseli için çektiği birçok görüntüyle döndü. İnişten sonra yapılan bir röportajda Cameron, ilginç canlılar görmeyi umduğunu fakat sadece 2,5 cm&#;den daha küçük karides benzeri canlılar gördüğünü ifade ediyor.

Meraklısı için bu sansasyonel dalıştan ilginç bir detay: Rolex sponsorluğunda gerçekleşen bu dalış için bir Rolex saat aracın robotik kollarından birine suyla temas edecek şekilde takılmış ve dalış boyunca normal bir şekilde çalışmış.

Deepsea Challenger, Mariana Çukuru

                   Deepsea Challenger&#;ın Challenger Deep&#;te aldığı bir görüntü

 

3

                                                                                         Deepsea Challenger &#; James Cameron,

Mariana Çukuru’nda Yaşam

Peki Mariana Çukuru&#;nda yaklaşık 11 km derinlikteki basıncı hayal edebiliyor musunuz? Tamı tamına bar! Hayal etmek biraz zor. Peki bu kadar yüksek basınçta canlı yaşayabilir mi? Yıllarca bilim insanlarının aklını kurcalayan bu soru, ’ta Trieste isimli batiskaf ile Challenger Deep’e inen J. Piccard ve D. Walsh’ın pisi balığı benzeri bir canlı gördüklerini açıklamalarıyla biraz olsun aydınlanmıştı. Görüntü elde edememişlerdi ama artık Challenger Deep’te canlı yaşadığı biliniyordu. Peki bu kadar yüksek basınçta bu nasıl mümkün oluyor? bar basınç altında kalsiyum sadece çözünmüş halde bulunabildiği için omurgalı bir canlının kemikleri çökerdi. Bu nedenle Mariana Çukuru’nda yalnızca bu yüksek basınca adapte olabilmiş ve tam anlamıyla omurgalı olmayan canlılar yaşayabiliyor. En derinde yaşadığı bilinen balık, bir snailfish türü olan Pseudoliparis amblystomopsis. m’lerde yaşayan ve m’de de görülen bu balıklar gruplar halinde dolaşıyorlar. Ayrıca Mariana Çukuru’na yapılan inişlerde m civarında yaşayan rat tail türü, 10 cm’yi geçen boyutlarda tek hücreli xenophyophore’lar, m civarında da yaklaşık 20 cm boyunda dev amfipotlar (karides benzeri kabuklular) bulunmuş – ki normalde amfipotlar yaklaşık 2,5 cm boyutunda. James Cameron’ın seferinde ve son yıllardaki diğer inişlerde yeni bir deniz hıyarı türü ve çoğu bakteri, bir kısmı da amfipot olmak üzere 68&#;in üstünde yeni canlı türü keşfedildi. Levha sınırında olduğu için mineral açısından zengin olan bölgede bu canlıların o noktada yaşama adapte olmuş olabileceği bilim insanlarınca yapılan yorumlar arasında.

4

                                                                   (Soldan sağa) Snailfish, Rat tail ve yeni keşfedilen deniz hıyarı

Yeryüzünün bu en derin noktası ile ilgili araştırmalarda çok yol katedildiği bir gerçek, ancak Mariana Çukuru ve içinde barındırdıkları bilim insanlarının merak konusu olmaya devam edecek gibi duruyor.

 

 

ETİKETLER: amfipot, Callenger Deep, Deepsea Challenger, James Cameron, Mariana, snailfish, Trieste

Pasifik levhası, çoğunluğu Pasifik Okyanusu'nun altında uzanan,  km² alanı ile en büyük okyanusal levhadır. Yıllık ortalama hızı  mm'dir. Dünyanın en aktif deprem ve volkanik bölgesi olarak adlandırılan Pasifik Ateş Çemberi levhanın sınır boyunca uzanır. Üzerinde Nazka levhası ve Juan de fuca Levhası bulunmaktadır. Antarktika levhasından ayrıldığı Pasifik-Antarktik sırtı da burada yer alır. Levhadaki dalma-batma hareketleri sonucu derin okyanus hendekleri oluşmuştur. Bunlardan en derini m derinliğe ulaşan Mariana Çukuru'dur.

Yerküre üzerindeki levhalar

  Pasifik levhası,

Pasifik levhasını; kuzey ve kuzeydoğudan Kuzey Amerika levhası, doğudan Nazka levhası, güneyden Antarktika levhası, güneybatıdan Avustralya levhası, batıdan Filipinler levhası ile çevrilidir.

Levha, komşu levhalarla çarpışma halindedir. Çarpışma alanlarında, volkanik ada yayları, volkanik dağlar, derin okyanus hendekleri ve sıra dağları oluşmuştur. Endonezya, Filipinler, Japonya, Kamçatka yarımadası, Şili aktif volkanları bu çarpışmanın eseridir. Hawaii volkanik adaları yaklaşık olarak levhanın ortasında yer alır.

pasifik, levhası, çoğunluğu, pasifik, okyanusu, altında, uzanan, alanı, büyük, okyanusal, levhadır, yıllık, ortalama, hızı, dünyanın, aktif, deprem, volkanik, bölgesi, olarak, adlandırılan, pasifik, ateş, çemberi, levhanın, sınır, boyunca, uzanır, üzerinde, na. oku, kitap, kütüphane, kütübhane, ara, ara bul, bul, herşey,

ne arasanız burada

,hikayeler, makale, kitaplar, öğren, wiki, bilgi, tarih, seks, porno, indir, yukle, sex, izle, seks izle, porno izle, mobil seks, telefon için, chat, türk chat, turk, türk, nasıl yapılır, ne demek, nasıl, yapmak, yapılır, indir, ücretsiz, ücretsiz indir, bedava, bedava indir, mp3, video, mp4, 3gp, jpg, jpeg, gif, png, resim, müzik, şarkı, film, film, oyun, oyunlar.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası