karınca pisliği / Karıncaların Ekolojik Önemi - Türkiye Yaban Hayatı

Karınca Pisliği

karınca pisliği

Karıncaların Ekolojik Önemi

Karıncalar en çok bulunan böceklerden biridir. Toplam karınca popülasyonunun bir katrilyon olduğu tahmin edilmektedir. Bin böcekten biri mutlaka karıncadır! Sayıları, küçük boyutlarını telafi ediyor. Doğadaki varlıkları ve çevreye yönelik eylemleri, içinde yaşadıkları habitatların refahı için çok önemli canlılar dir.

Etkili Temizleyiciler!

Karıncalar organik atıklar, böcekler veya diğer ölü hayvanlarla beslenerek ayrıştırıcı görevi görürler. Çevreyi temiz tutmaya yardımcı olurlar. Yuvalarını ölü veya hastalıklı ağaçlara yapan marangoz karıncalar, ahşabın çürüme sürecini oldukça hızlandırır. Karıncalar ayrıldıktan sonra galerilerde mantar ve bakteriler büyür ve büyük yüzeylerde lignin ve selülozu parçalar.

 Karıncalar Yiyor ve Yeniliyor

Karıncalar, diğer böceklerin ve yumurtalarının avcılarıdır. Doğal ortamlarında, ağaçkakanlar ve diğer böcek öldürücü böcekler de dahil olmak üzere birçok omurgasız ve omurgalı için besin kaynağıdırlar. Ayılar, marangoz karıncaların yaşadığı ağaçlara karıncaların larva ve pupa yemek için saldırır.

Toprağa faydaları

Karıncalar galeri ve tünel kazarak toprağı havalandırmaya yardımcı olur. Zirveye çakıl ve parçacıkları getirerek toprağı işlemektedir. Diğer birçok karınca türü gibi marangoz karıncalar da verimli işçilerdir.

Karınca Tepesini Nasıl İnşa Eder?

Karınca Yuvaları Nasıl Oluşturulur?

Karınca yuvaları, yeraltı tünellerini kazan işçi karıncaların bir farklı türüymüş gibilerdir. Aslında karıncalar genel olarak toprak kurtları da dahil olmak üzere diğer organizmalardan daha fazla yer (toprak) hareket ettirirler. İşçi karıncalar koloninin tünellerini kazarken, yer değiştirmiş toprağı koloniden dışarı taşıyarak ve girişin yakınına bırakarak atarlar. Ayrıca kolonide bulunan çöpleri de bu şekilde atarlar. Bu küçük pislik ve çöp parçalarını çenelerinde taşırlar. Genellikle, bu malzeme kombinasyonu karınca yuvasının tepesine bırakılır, bu nedenle, bazı karınca türleri karınca yuvalarına belirli bir şekil kazandırmak için çalışsa da, delikten koloniye geri kaymayacak şekildedir.

Karınca Yuvaları Neden Yapılır?

Karınca yuvaları, bazen çam iğneli , ince toprak, kum veya kil yığınlarından oluşan alanları tercih eder . Bir yuva için tercih edilen yerde bir işçi karıncanın taşıyamayacağı kadar ağır olduğu için içlerinde genellikle herhangi bir kaya veya çakıl taşı yoktur. Bazı karınca türleri, toprak veya kumla karıştırdıkları küçük çubuklar kullanarak, hava şartlarından koruma sağlayan güçlü bir tümsek oluşturur. Çoğu zaman toprak, karınca yuvasının üzerinde filizlenen ve büyüyen, şeklini ve görünümünü etkili bir şekilde gizleyen tohumlar la kaplıdır .

Farklı Karınca Yuvaları Türleri

Tüm karınca tepeleri, tünellerle birbirine bağlanan birçok oda ile iç içe geçmiştir. Bu küçük odalar fidanlıklar, yiyecek depolamak ve hatta işçi karıncalar için dinlenme yeri olarak kullanılmaktadır. Gün boyunca, işçi karıncalar, onları daha sıcak tutmak için larvaları karınca yuvasının tepesine yakın odalara taşır. Geceleri onları yuvanın alt odalarına geri götürürler. Bu karınca yuvalarının tasarımı, karınca türlerine göre değişir. Bazı karıncalar toprak veya kumdan yumuşak, alçak tepeler oluşturabilirler. 

Ahmet TAŞÇI

Fotoğraflar :  RİLEY J. GRAHAM - funduszeue.info - WOJCİECH STEPHAN- BBC

Yararlanılan kaynaklar : funduszeue.info

Afrika Matabele karıncalarını inceleyen araştırmacılar, sağlıklı karıncaların yiyecek avı sırasında bir ya da iki bacağını kaybeden yaralı arkadaşlarını iyileştirmek için çabaladığını fark etti.

Afrika Matabele karıncaları üzerine çalışmalar yürüten araştırmacılar, bu sosyal böceklerin yaralı karıncaları eve götürdüklerini önceden fark etmişti. Şimdi de sağlıklı karıncaların yaralıların yarasını temizlediği ve hatta belki de enfeksiyon kapmamaları için bir tür antibiyotik veriyor olabilecekleri keşfedildi.

Büyüdükleri zaman 2 santimetreye ulaşabilen Matabele karıncaları termitlerle besleniyor. Karıncalar yiyecek bulmak için iyi korunan termit yuvalarına saldırmaktansa ölü bitkiler üzerinde beslenen termitleri tespit etmek için savanlara karınca birlikleri gönderiyor. İstilalar sırasında karınca cephesinde de bazı kayıplar yaşanıyor tabii ki. Nispeten küçük karıncaların üçte bir kadarı yaralanabiliyor.

Üç yıl boyunca &#;den fazla karınca avı gözlemleyen bilimciler avdan dönen karıncaların yolda karşılaştıkları herhangi bir yaralı karıncayla hemen ilgilenmeye başladıklarını fark etti. Eğer yaralı karıncanın sadece bir ya da iki bacağı eksikse karıncalar yaralıları yuvaya taşıyor. Eğer daha fazla zarar görmüşse yaralı karınca geride bırakılarak yola devam ediliyor.

24 saat içinde tedavi edilmeyen karıncaların yüzde 80&#;i ölüyor

Karıncaları daha yakından incelemek isteyen araştırmacılar altı karınca kolonisini laboratuvar ortamındaki yapay yuvalara yerleştirdi ve sağlıklı karıncaların bacağını kaybeden yaralı karıncalarla ilgilendiklerini bir kez daha gördü. Araştırmacılardan biri &#;Yaranın üzerindeki pisliği mi alıyorlar yoksa enfeksiyonu gidermek için mikrop öldürücü bir madde mi uyguluyorlar anlayamadık ancak 24 saat içinde tedavi edilmeyen karıncaların yüzde 80&#;inin öldüğünü fark ettik.&#; dedi.

Yaralı karıncalar feromon (ayın türün üyeleri arasında hissedilen kimyasal madde) salgılayarak imdat çağrısı gönderiyor. Yardım geldiğinde yaralı karıncalar yuvaya daha kolay taşınabilmek için bacaklarını içeri doğru çekiyor. Ölü karıncaları laboratuvar ortamında feromonla kaplayınca diğer karıncaların yardıma geldiği görüldü ancak ölü karıncanın bacaklarını içeri doğru çekmediğini gören sağlıklı karıncaların yollarına kaydedildi.

Yapılan araştırma Proceedings of the Royal Society B&#;de yayımlandı.

Kaynak: The Guardian

İlgili Haberler

Termitle beslenen Afrika Matabele karıncaları, termit yakalamak üzere çıktıkları avlarda zaman zaman yaralanabiliyor. Üç yıl boyunca 'den fazla karınca avı gözlemleyen bilimciler avdan dönen karıncaların yolda karşılaştıkları herhangi bir yaralı karıncayla hemen ilgilenmeye başladığını fark etti. Eğer yaralı karıncanın sadece bir ya da iki bacağı eksikse karıncalar yaralıları yuvaya taşıyor. Eğer daha fazla zarar görmüşse yaralı karınca geride bırakılarak yola devam ediliyor. Yaralı karıncalar feromon (ayın türün üyeleri arasında hissedilen kimyasal madde) salgılayarak imdat çağrısı gönderiyor. Durumu yakından incelemek isteyen araştırmacılar laboratuvar ortamında ölü bir karıncayı feromonla kapladı ve sağlıklı karıncaların yardım için geldiğini gözlemledi. Ancak yaralı karınca bacaklarını içe doğru çekmeyince (yaralı karıncalar daha kolay taşınmak için böyle yapıyor) sağlıklı karıncalar onu geride bırakarak yoluna devam etti.

Etiketler: Afrika Matabele karıncalarıProceedings of the Royal Society B

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası