gusul abdesti kaç dakika / Gusül abdesti boy abdesti cünüp abdesti nasıl alınır? Gusül abdesti alınışı kadın erkek tarifi

Gusul Abdesti Kaç Dakika

gusul abdesti kaç dakika

Sual: Yatsıyı kıldıktan sonra cünüp olan, ne vakte kadar cünüp dursa günah olmaz?
CEVAP
Yatsı namazını kıldıktan sonra cünüp olanın sabah namazına kadar guslünü tehir etmesi caizse de hemen yıkanması elbette çok iyi olur. İmam-ı Gazali hazretleri, (Cünüp olup gusletmeden bir namaz vaktini geçirene, ateşten gömlek giydirilecektir) buyuruyor. Namaz kılan ve kılmayan herkes, bir namaz vaktini cünüp geçirirse, çok azap görür. Mesela, öğle ezanından sonra cünüp olanın öğle namazını kılmamışsa, ikindi vaktine öğleyi kılacak kadar zaman kalınca gusletmesi farz olur. Farzı yapmak çok sevap, yapmamak büyük bir günahtır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
(Canlı resmi, köpek ve cünüp bulunan odaya rahmet melekleri girmez.) [Nesai]

(Cünübe, sarhoşa rahmet meleği yaklaşmaz.) [Bezzar]

(Gusletmek için kalkana, üzerindeki kıl sayısınca sevap verilir, o kadar günahı affolur, Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ meleklerine, "Bakın bu kulum, gece üşenmeden kalkıp emrime uymak için guslediyor. Şahit olun ki, bunun günahlarını af ve mağfiret eyledim" buyurur.) [Gunye]

Guslü terk eden
Sual:
Guslü terk eden dinden çıkar mı?
CEVAP
Guslü terk eden dinden çıkmazsa da büyük günah işlemiş olur. Gusülsüz gezen, namaz kılamaz. Namaz kılmamak insanı küfre sürükleyen büyük günahlardandır. Böyle bir kimsenin de imanını kaybetmesi çok kolay olur. Onun için guslü geciktirmemelidir! Hadis-i şerifte buyuruldu ki:
(Allahü teâlâ buyuruyor ki: Şu üç şeye devam eden, gerçek dostumdur. Bunları terk eden de, gerçek düşmanımdır. Bu üç şey, namaz, oruç ve cünüplükten gusüldür.) [Beyheki]

Allahü teâlânın düşmanım dediği ve rahmet meleklerinin uzak durduğu bir kimsenin evinde huzur, bereket diye bir şey kalır mı?

Gençler ve gusül
Sual:
Sabah ihtilam olarak kalktığımda gusül almam gerekiyor. Fakat okula geç kalmamak için guslü namaz vakitleri geçse dahi okuldan geldikten sonra almam mümkün mü?
CEVAP
İki dakikada gusletmek mümkündür. Namaz vakitlerini cünüp geçirmek haramdır. Namaz kılmamak da ayrıca haramdır. Çifte haram işlemek daha büyük günahtır.

Cünüp gezmek
Sual:
Annemle babam, benim sık sık banyo etmeme mani oluyorlar. Cünüp geziyorum. Cünüp ölen, kâfir olarak mı ölür?
CEVAP
Cünüp gezmek büyük günahsa da, cünüp gezerek günah işleyene kâfir denmez. Namaz kılmamak çok büyük günahtır. Cünüp gezen, namaz da kılamaz. Uygun bir şekilde yıkanmanızın gerektiğini bildirmeniz gerekir.

Hayzı biten kadın
Sual:
Sabah güneş doğunca hayzı biten kadın, öğle namazına kadar guslü geciktirebilir mi?
CEVAP
Öğle namazını vaktinde kılacak kadar guslü geciktirmesi caiz olur; fakat ilk fırsatta gusletmesi iyi olur.

Cünüpken ölmek
Sual: (Cünüpken ölen kâfir olarak ölür) deniyor. Böyle bir şey var mıdır?
CEVAP
Hayır, öyle bir şey yoktur. Eshab-ı kiramdan Hanzala hazretleri, gusletmeye vakit bulamadığı için, Uhud Savaşı'nda cünüp olarak şehit olmuş, onu melekler yıkamıştı. Bunun için (Gasîl-ül-melâike) ismi ile şereflenmişti. Meleklerin yıkadığı, guslettirdiği zat demektir.

Sual: Cünüp kimse, boy abdesti almadan bir şey yiyip, içebilir mi?
Cevap:
Cünübün elini ve ağzını yıkamadan yiyip içmesi tenzihen mekruhtur. Çünkü ağzına, eline sürülen su, müstamel olur. Müstamel suyu içmek ise mekruhtur. Hayız gören kadın böyle değildir. Çünkü hayız halinde iken gusül abdesti alması emir olunmadı.

Gusül gerektiğinde acele etmelidir
Sual: Bir kimse, gusül gerektiren bir durumda, boy abdestini almakta acele mi etmeli veya ne zamana kadar bunu geciktirebilir?
Cevap:
Cünüp kimse, kılmadığı namaz vakti çıkıncaya kadar gusül etmezse, günah olmaz. Daha fazla geciktirmesi büyük günahtır. Hadîs-i şerifte;
(Kirlenince, çabuk gusül abdesti alın! Çünkü kirâmen kâtibîn melekleri, cünüp gezen kimseden incinir) buyuruldu. İmâm-ı Gazâlî hazretleri buyurdu ki:
“Bir kimse, rüyada bana dedi ki; ‘Bir miktar zaman cünüp kaldım. Şimdi üzerime ateşten gömlek giydirdiler. Hala ateş içindeyim.”

Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
(Gusül abdesti almaya kalkan bir kimseye, üzerindeki kıl adedince yani pek çok sevap verilir. O kadar günahı affolur. Cennetteki derecesi yükselir. Guslü için ona verilecek sevap, dünyada bulunan her şeyden daha hayırlı olur. Allahü teâlâ, meleklere, bu kuluma bakınız! Gece, üşenmeden kalkıp, benim emrimi düşünerek, cünüplükten gusül ediyor. Şahit olunuz ki, bu kulumun günahlarını af ve mağfiret eyledim buyurur.)

Sual: Cünüpken uyumanın dinen mahzuru var mıdır?
Cevap:
Cünüp iken uyumak, günah değildir.

Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

Cünüp ve adetten sonra boy abdesti nasıl alınır? Erkek ve kadın için Gusul abdesti alınışı

Dinimize göre kadınlarda ve erkeklerde gusul abdesti gerektiren bazı önemli durumlar vardır. Sünnete uygun hali ile gusul abdestinin alınışını tam bilemiyorsanız rehber olacak bilgilerimiz sizlerle. Kadınların adetten sonra, kadın ve erkeklerinde cünüplükten çıkmak için almaları gereken boy abdesti hakkında merak edilen tüm detaylar haberimizde! Gusul abdesti nasıl alınır, gusul abdesti gerektiren haller nelerdir?

Gerek maddi gerek manevi temizliğin, imanın (kemal) şartlarından biri olarak vasıflandırıldığı dinimizde temizlik; Müslüman kimsenin hayatında vazgeçilmez bir parça olmalıdır. Kur’an-ı Kerim’de erkekler için “Eğer cünüp iseniz, iyice temizlenin (yıkanın)” (Nisâ, 4/43; Mâide, 5/6) buyrulur iken kadınlar için de "Ey Muhammed, sana kadınların hayız halinden sorarlar. De ki: O, kadına eziyet veren bir haldir. Hayız halindeyken kadınlardan uzaklaşın ve temizleninceye kadar da onlara yaklaşmayın. Temizlendikten sonra onlara Allah'ın emrettiği yerden yaklaşın" (el-Bakara;2/). Cünüp, hayız ve nifas gibi hükmi kirliliklerden arınmak için dinimizce yapılması emredilen boy abdestinin alınışını sizlere derledik.

Gusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..İLİŞKİLİ HABERGusül gerektiren durumlar! Hangi akıntı abdesti, hangisi guslü gerektirir? Meni, mezi ve vedi..

Gusül abdesti alınması gereken durumlar şu şekilde sıralanabilir:

1- ADET DÖNEMİ (HAYIZ)

Her kadının ay başında gördüğü adet kanamasının kesildiği vakit gusül abdesti alınması zorunludur. Bu vakti geciktirmek büyük bir günahtır.

2- NİFAS (LOHUSA)

Yine kadınların özel halleriyle ilgili bir durum olan nifas hali yani doğumdan sonraki lohusalıkta gusül gerekir.

Gusul almayı gerektiren durumlar

Gusul almayı gerektiren durumlar

3- CÜNÜP OLMA DURUMU

Eşlerin birbirlerine yakın temasta bulunmasından sonra meni gelse de gelmese de girdiği hal cünüp olmaktadır. Kadından ya da erkekten (cinsi zevkle) meninin gelmesi cünüplüğün ikinci nedenidir. Meninin uykuda ya da uyanıkken, bilinçli ya da bilinçsiz gelmesi sonucu değiştirmez.

Şâfiîler dışında fakihlerin geneli, cünüplük için meninin şehvetle gelmesini şart gördüklerinden, ağır kaldırma, düşme, hastalık gibi nedenlerden dolayı gelen meniyi cünüplük saymazlar. Uyanılan vakit kişi ihtilam olduğunu anımsamaz da kıyafetine meni bulaştığını görürse gusül gerekir. İhtilam olmasına rağmen çamaşırda iz görülmezse gusül gerekmez.

Abdest sıralaması nedir, abdest nasıl alınır? Abdest alırken okunacak dualarİLİŞKİLİ HABERAbdest sıralaması nedir, abdest nasıl alınır? Abdest alırken okunacak dualar

GUSUL ABDESTİNDEN ÖNCE ABDEST ALINMALI!

Gusul abdesti alınışı

Gusul abdesti alınışı

 Hz. Âişe (r.a) boy abdestinden önce normal abdest almanın müstehap davranışlar arasında olduğunu  şöyle rivayet etmiştir:

''Nebiyy-i Ekrem Efendimiz (s.a.v) cünüplükten kurtulmak için yıkandıkları zaman önce ellerini yıkamakla başlarlardı. Sonra namaz için abdest alır gibi abdest alırlardı. Sonra parmaklarını saçlarının arasına sokup diplerini hilallardı. Sonra başlarının üzerine elleriyle üç avuç su dökerler, ondan sonra da bedenlerine su dökerek suyu vücutlarının her tarafına ulaştırırlardı.” (Buhârî, Gusül, 1)

Namaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı surelerİLİŞKİLİ HABERNamaz sureleri sıralaması! Namaz kılarken okunan zammı sureler

GUSUL ABDESTİ NASIL ALINIR? KADIN VE ERKEK GUSUL ABDESTİ ALINIŞI:

Kadın ve erkek için gusul abdesti alınışı

Kadın ve erkek için gusul abdesti alınışı

Gusul abdesti almak isteyen kadın veya erkek, banyoya girerken ''Eûzü-Besmele" çekmeli ve sol ayağı ile banyoya girmeli. (Gusul abdesti almadan önce tırnaklarda oje ve benzeri su geçirmeyen maddeler varsa yapıştırıcı gibi bunlar temizlenmeli.) İlk olarak eller ve avret yerleri yıkanır ve bütün beden kir ve pisliklerden arındırılmalı. Sonra her hayırlı işin başında söylediğimiz besmelemizi çekip "Niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya" diye niyet etmeliyiz. (Niyet Şafi Mezhebinde farzdır!)

Niyetten sonra namaz abdesti gibi abdest alıp ağza 3 defa dolu su alıp her defasında ağzı boğaza kadar gargara yapmak için çalkalanmalı. (Ağzı yıkama Hanefi Mezhebinde farzdır!)

Burna 3 kez su çekerek temizlenmeli. Buradaki ölçü, çekilen suyun burnu sızlatacak derinlikte olmasıdır. (Burna su çekme Hanefi Mezhebinde farzdır!)

Abdestten sonra önce başa sonra sağ omuza ve sol omuza 3 kez su döküp vücudun her yeri kuru yer kalmayacak gibi yıkanmalı.(Göbek boşluğuyla küpe deliklerine su gitmesi unutulmamalı!) (Bütün vücudu yıkamak Hanefi mezhebinde farz!)
Ayakları yıkayıp sonra sağ ayakla banyodan çıkılmalı.

Abdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsaİLİŞKİLİ HABERAbdesti neler bozar, neler bozmaz? Abdesti bozan durumlar! Kan yayılmazsa

NOT: KADIN VE ERKEKLERDE GUSUL ABDESTİ ALMA ŞEKLİ AYNIDIR, HİÇBİR FARK YOKTUR

BOY ABDESTİNİN FARZLARI:

  • 1 kez ağza dolu dolu su vermek,
  • 1 kez burna su çekmek,
  • 1 kez de tüm vücudu yıkayıp, temizlemek.
  • Ağzı, burnu ve bedeni en az 1 kere yıkamak farzdır. 3 kere yıkayan farzı yapmış olduğu gibi sünnet sevabını da kazanabilir.

BOY ABDESTİNİN SÜNNETLERİ:

  • Gusle besmele ve niyet ile başlamak, (Mâlikîler ile Şâfiîlerde niyet farzdır.) Hanbelîlere göre ise, niyet guslün sıhhat şartıdır.
  • Elleri ve avret yerini yıkamak,
  • Bedenin herhangi yerinde kiri temizlemek,
  • Gusül abdestinden önce normal namaz abdesti almak,
  • Su birikintisi varsa ayakları sona bırakmak,
  • Abdestten sonra önce 3 kez başa, sonra sağ sonra sol omuza su dökmek, sonra diğer organları yıkamak, her seferinde bedeni iyice ovuşturmak,
  • Her organı 3 kez yıkamak,
  • Suyu israf etmemek,
  • Avret yerlerini kapatarak yıkanmak,
  • Gusül sırasında konuşmamak,
  • Gusülden sonra hemencik giyinmektir.

GUSUL ABDESTİ İLE NAMAZ KILINIR MI?

Gusul abdestiyle namaz kılınır mı?

Gusul abdestiyle namaz kılınır mı?

Farz namazları kılmadan önce aldığımız normal namaz abdestinde olduğu gibi gusul abdesti alınca da direkt namaz kılıp kılamayacağımız merak edilen sorulardan bir tanesidir. Gusul abdestli kişi aynı zamanda normal namaz abdestli de olacağı için bu abdestle namaz kılabilir, bir kez daha abdest alması şart değildir.

KADINLARDA ADET SONRASI GUSUL! REGL KANAMASI NE ZAMAN BİTER?

Kadınların her ay başında gördükleri adet dönemi kanamalarında regl sürecinin bitmesi gelen kanın durması halinde biter. Adet kanamasının gününden sonrasında gelen lekelenme ya da kan özüre girer dolayısıyla gusul abdesti yani temizlenme gerektirir.

Adeti bitmiş kadının çamaşırında görülecek olan akıntı bembeyaz renkte olur. Bundan sonra gelecek olan bulanıklığa bakılmaz. Ümmü Atiyye şöyle rivayet etmiştir:

“Biz hayız bittikten sonra sarılığı ve bulanıklığı bir şey (hayızdan) saymazdık.” (Buhârî, Ebû Dâvûd)

Kızarık yüz nasıl geçer? Yüz kızarıklığına karşı en iyi bakım ürünleri

İLİŞKİLİ HABER

Kızarık yüz nasıl geçer? Yüz kızarıklığına karşı en iyi bakım ürünleriUmeyr isminin anlamı nedir? Umeyr ismi Kur&#;an&#;da geçer mi? Umeyr ne demek?

İLİŞKİLİ HABER

Umeyr isminin anlamı nedir? Umeyr ismi Kur'an'da geçer mi? Umeyr ne demek?

Gusül Abdesti En Fazla Kaç Dakikada Alınır?

Gusül Abdesti En Fazla Kaç Dakikada Alınır?

Gusül abdestinin en fazla kaç dakikada alınacağı, gusül abdesti alacak kişiler tarafından nadir de olsa merak ediliyor. Gusül abdesti en az 5 dakika, en fazla 15 dakika içerisinde alınabilir. Bu bağlamda gusül abdesti için ayırmanız gereken maksimum süre 15 dakikadır.

Gusül Abdesti En Fazla Ne Kadar Geciktirilebilir? >

Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?Gusül Abdesti Neden Alınır?Gusül Abdesti Alırken Bir Yerin Kanaması Gusül Abdesti Aldıktan Sonra Kadından Sperm Gelmesi Abdesti Bozar Mı?Gusül Abdesti Banyodan Önce Mi Sonra Mı Alınır?Gusül Abdesti Almadan Çocuğa Süt Verilir Mi?Gusül Abdesti Alırken Besmele Çekilir Mi?Gusül Abdesti Alınırken İç Çamaşırı Giyilir Mi?Gusül Abdesti En Fazla Kaç Dakikada Alınır?Gusül Abdesti En Fazla Ne Kadar Geciktirilebilir?Gusül Abdesti Hangi Durumlarda Kabul Olmaz?

Gusül Abdesti Ne Zaman Alınır?

Dinen abdest almak her şeyden önce temizlik açısından büyük önem taşımaktadır. Gusül abdesti tüm bedenin temizlenmesi açısından rutin bir eylem olarak yer almaktadır. Gusül abdesti ile ilgili bilinmeyenler inanç sahibi kişiler tarafından araştırma konusu olmuş durumda.

Bazı durumlarda gusül abdesti almak şarttır. Bu gibi durumlar her şeyden önce vücudun tam anlamıyla temiz olması için şart olmakla birlikte dinen de mecburi bir durumdur. Gusül abdesti; aylık regl olma süreci ve lohusalık hali bitince ya da cinsel ilişki sonrası alınmalıdır. Kadın regl olduğunda cinsel ilişkiden yeni çıkmış ise, regl süreci bitene kadar bekleyebilir ve iki durum için birden gusül abdesti alınabilir. Ayrıca gusül abdesti, mastürbasyon sonrası da alınmalıdır. Rüyada tahrik edici bir şey görmek ve uyandığında zevk suyu ile karşılaşmak gibi durumlarda da gusül abdesti alınmalıdır. Bu gibi durumlarda gusül abdestinin alınması şart olarak kabul edilmektedir.

Gusül Abdestinin Farzları Nelerdir?

Gusül abdestinin 3 önemli farzı bulunmaktadır. Gusül abdestinin farzları şu şekilde sıralanmaktadır;

Ağıza su alınıp boğaza kadar çalkalamak.

Buruna su çekip yıkamak.

Tüm vücudu su gelmeyen bir yer kalmayacak biçimde yıkamak.

Gusül Abdesti Neden Alınır?

Gusül abdestinin neden alındığı da sık araştırılan konular arasında yer alıyor. İslam âleminde ibadet etmeden önce, ibadet edilecek yerin temizliği kadar ibadet edecek kişinin beden temizliği de son derece önemlidir. Beden temizliğini sağlayabilmek için tüm Müslümanlar gusül abdesti almak ile yükümlüdür. Bu sebeple gusül abdesti alınmalıdır.

Gusül Abdesti Alırken Bir Yerin Kanaması

Gusül abdesti alırken bir yerin kanaması durumu akıllarda soru işaretleri yaratıyor. Vücudun herhangi bir yerinin kanaması abdest bozan bir durum olarak kabul edilir. Ancak gusül abdesti alırken bir yerin kanaması durumunda kişi cünüplükten, regl sonrası halden ve lohusalıktan kurtulmuş sayılır. Ancak bu abdest ile namaz kılınamaz.

Gusül Abdesti Aldıktan Sonra Kadından Sperm Gelmesi Abdesti Bozar Mı?

Cinsel ilişki sonrası gusül abdesti almak şarttır. Kadın da erkek de ilişki sonrası mutlaka gusül abdesti almalıdır. Ancak gusül abdesti aldıktan sonra kadından sperm gelmeye devam edebilir. Gusül abdesti aldıktan sonra kadından sperm gelmesi abdesti bozar, bu durumda yeniden gusül abdesti almak şart olarak değerlendirilmektedir.

Gusül Abdesti Banyodan Önce Mi Sonra Mı Alınır?

Gusül abdesti ile ilgili bilinmeyenler araştırılıyor. Gusül abdestinin banyodan önce mi sonra mı alınacağı sorgulanıyor. Gusül abdestini banyo yapmaya başlamadan önce almanız gerekiyor. Bu bağlamda gusül abdesti banyodan önce alınmalıdır.

Gusül Abdesti Almadan Çocuğa Süt Verilir Mi?

Gusül abdesti almadan çocuğa süt verilip verilmeyeceği anneler tarafından yaygın olarak araştırılıyor. Dinen gusül abdesti almadan çocuğa süt vermek caizdir. Ancak bu gibi durumlarda annenin gusül abdestini geciktirmemesi önem taşır.

Gusül Abdesti Alırken Besmele Çekilir Mi?

Gusül abdesti alırken besmele çekilmelidir. Gusül abdesti almadan önce, besmele çekerek niyet etmeniz önemlidir. Gusül abdesti almadan önce niyet etmek ve besmele çekmek abdestin sünneti olarak kabul edilmektedir.

Gusül Abdesti Alınırken İç Çamaşırı Giyilir Mi?

Gusül abdesti alınırken iç çamaşırı giyilmemelidir. Gusül abdesti alırken iç çamaşırı giyildiği takdirde su gelmesi gereken yerlere tam anlamıyla su gelmeyeceği için gusül abdesti geçerli sayılmayacaktır. Dolayısıyla gusül abdesti alınırken iç çamaşırı giymemeniz gerekiyor.

Gusül Abdesti En Fazla Kaç Dakikada Alınır?

Gusül abdestinin en fazla kaç dakikada alınacağı, gusül abdesti alacak kişiler tarafından nadir de olsa merak ediliyor. Gusül abdesti en az 5 dakika, en fazla 15 dakika içerisinde alınabilir. Bu bağlamda gusül abdesti için ayırmanız gereken maksimum süre 15 dakikadır.

Gusül Abdesti En Fazla Ne Kadar Geciktirilebilir?

Gusül abdesti alınması gereken bedensel bir durum içerisinde iseniz, gusül abdestini en fazla bir namaz vakti kadar geciktirebilirsiniz. Bir namaz vaktini geçiren ancak gusül abdesti almamış kişilerin bu durum içerisinde vakit geçirmeleri caiz kabul edilmemektedir.

Gusül Abdesti Hangi Durumlarda Kabul Olmaz?

Gusül abdestinin hangi durumlarda kabul olmadığı tartışılıyor. Gusül abdesti, vücudun üzerinde boya ve oje gibi tabaka oluşturan suyun bedene ulaşmasına mani olan maddelerin bulunması halinde kabul olmaz. Bu gibi durumların abdest ya da gusülden önce giderilmesi gerekir.

Yorumlar

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir