ırgandı köprüsü nasıl gidilir / Dünyanın ilk çarşılı köprüsü: Irgandı - Bursa'da Güzel Bir Yer

Irgandı Köprüsü Nasıl Gidilir

ırgandı köprüsü nasıl gidilir

Bursa&#;nın merkez ilçeleri Osmangazi ve Yıldırım&#;ı birbirine bağlayan, Gökdere&#;nin üzerine yılında Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilen Irgandı Çarşılı Köprüsü, yüzyıllar boyunca doğal afetlere ile savaşlara direnerek şehrin tarihine tanıklık etmiş.

Yaklaşık yıllık bir geçmişe sahip olan bu tarihi köprü, pek çok farklı restore işlemlerinden sonra günümüze ulaşmayı başarmış.

Irgandı Çarşılı Köprüsü, en büyük hasarı &#;teki büyük Bursa depreminde almış. Tarihi köprü, Osmangazi Belediyesi&#;nce yılında restore edilerek bugünkü halini almış ve kullanıma açılmış.

Dünyanın ilk çarşılı köprüsü olan bu tarihi köprü, şimdilerde sedefkarlıktan çiniciliğe el işçiliğinin en güzel örneklerini sunan zanaatkar esnafa ev sahipliği yapıyor.

Dünyada sadece 4 tane var

Irgandı Çarşılı Köprüsü; İtalya’da Vecchio ve Rialto Köprüleri, Bulgaristan’da Osma Köprüsü ile birlikte dünyadaki dört çarşılı köprüden biri olma özelliğinde.

Bursa&#;da çekilmiş ilk fotoğraf burada

Ayrıca, çeşitli kaynaklarda Bursa&#;da çekilen ilk fotoğrafı da bu köprüyle ilgili olduğu belirtiliyor. Köprünün yer aldığı ilk Bursa fotoğrafı şehre yılında gelen Pierre Tremaux tarafından çekilmiş.

Nasıl gidilir?

Irgandı Çarşılı Köprüsü&#;ne metro üzerinden gitmek mümkündür. Kestel veya Arabayatağı yönüne giden metroyu kullanarak Gökdere İstasyonu&#;nda inebilir ve yaklaşık 10 dakika gibi yürüme mesafesinin ardından köprüye ulaşabilirsiniz.

KONUM

Irgandı Köprüsü nerede, nasıl gidilir? Irgandı Köprüsü hikayesi

&#;çinde arastas&#; da olan Irgand&#; Köprüsü, dünyada yaln&#;zca 4 örne&#;i olmas&#;yla biliniyor. Ancak bu bilgi do&#;ru bir bilgi de&#;il. Bulgaristan'da Osma Köprüsü (Lofça), &#;talya'da Ponte Vecchio Köprüsü (Floransa) ve Rialto Köprüsü (Venedik) gibi Almanya'da ve &#;ngiltere'de de benzerleri bulunuyor. Ama bu durum köprünün bizim için önemini de&#;i&#;tirmiyor. Osmanl&#;lar&#;n tek arasta köprüsü olma özelli&#;ini koruyor. Bursa'ya giden seyahat severler Irgand&#; Köprüsü'nü görmeden dönmüyor.

&#;rgand&#; köprüsü hikayesi

IRGANDI KÖPRÜSÜ NEREDE, NASIL G&#;D&#;L&#;R?

Irgand&#; Köprüsü, Bursa’da &#;ehrin içinde, Ye&#;il semtini ikiye ay&#;ran Gökdere vadisinde ayn&#; ad&#; ta&#;&#;yan derenin üzerinde bulunuyor.

Irgand&#; Köprüsü yol tarifi için buraya t&#;klay&#;n.

&#;rgand&#; köprüsü bursa

IRGANDI KÖPRÜSÜ TAR&#;H&#;

Osmanl&#;lar&#;n tek arasta köprüsü olan bu ta&#; köprünün, II. Murad zaman&#;nda, y&#;l&#;nda, Irgand&#; Ali o&#;lu tüccar Hoca Muslihuddin taraf&#;ndan, Hac&#; &#;vaz Pa&#;a’n&#;n vakfiyesinde &#;ahit gösterdi&#;i Abdullah o&#;lu Timurta&#;’a yapt&#;r&#;ld&#;&#;&#; tahmin ediliyor. y&#;l&#;nda Bursa’ya gelen Evliya Çelebi Seyahatname’sinde, köprünün üzerinde dükkan&#;n bulundu&#;u belirtmi&#;. Gerçekte köprü üstünde her iki tarafta 16 adet olmak üzere 32 dükkan yap&#;lm&#;&#;. Bunlardan birinin mescide ayr&#;ld&#;&#;&#;, köprüyü ta&#;&#;yan tek kemerin iki yan&#;nda ah&#;r ve depolar&#;n bulundu&#;u biliniyor.

&#;rgand&#; çar&#;&#;l&#; köprüsü

IRGANDI KÖPRÜSÜ'NÜN ADI NEREDEN GEL&#;YOR?

'l&#; y&#;llarda bir tüccar olan Hoca Muslihiddin taraf&#;ndan yapt&#;r&#;lan köprünün ad&#; nereden geliyor? Hoca Muslihiddin &#;ran'daki Irgand&#;'dan geldi&#;i ve 'Irgand&#;l&#; Musliddin' olarak bilindi&#;i için köprü 'Irgand&#;' ad&#;n&#; alm&#;&#;.

IRGANDI KÖPRÜSÜ HAKKINDA B&#;LG&#;

Irgand&#; Köprüsü, yy’da bir sel bask&#;n&#;nda k&#;smen y&#;k&#;lm&#;&#; , y&#;l&#;nda meydana gelen büyük Bursa Depremi‘nde çok a&#;&#;r hasar görmü&#;. Yeniden in&#;a edilen köprüyü, bu sefer de bölgeyi terk eden Yunanl&#;lar bombalam&#;&#;. Yeniden tahrip olan köprü, y&#;l&#;na kadar çe&#;itli restorasyon çal&#;&#;malar&#; geçirerek bugünkü halini alm&#;&#;.

&#;rgand&#; köprüsü tarihi

Baz&#; kaynaklara göre, köprü çar&#;&#;s&#;n&#;n iki ucu büyük demir kap&#;larla geceleri kapan&#;yormu&#;. Köprü içinde günümüzde hala aç&#;k olan dükkanlar bulunuyor. Bu dükkanlarda ebru, hat sanat&#;, ah&#;ap oymac&#;l&#;&#;&#;, nakka&#;l&#;k gibi çe&#;itli el sanatlar&#;n&#; bulabilirsiniz. Köprüde ayr&#;ca oturup çay içebilece&#;iniz, dinlenebilece&#;iniz kafeler de bulunuyor.

IRGANDI KÖPRÜSÜ H&#;KAYES&#;

Irgand&#; Köprüsü'nün hikayesi köprünün yap&#;m&#;yla alakal&#; bir hikaye. Orhan Gazi Bursa’y&#; fethetti&#;i s&#;rada, sava&#;a kat&#;lan askerlerden biri bugün köprünün bulundu&#;u bu yerden “Ç&#;kay&#;m m&#;? Geleyim mi?” diye bir ses i&#;itmi&#;. Bunun üzerine asker k&#;l&#;ç çekip “Ç&#;k bakal&#;m ne yapabilirsin?” diyerek sesin geldi&#;i yere do&#;ru k&#;l&#;c&#;n&#; vurmu&#;. Gazi askerin k&#;l&#;c&#;n&#; yere vurmas&#;yla birlikte yer &#;rgalan&#;p sars&#;lm&#;&#; ve yerden büyük bir gürültü ile hazine ç&#;km&#;&#;. Derenin içinin de alt&#;nlarla dolu oldu&#;unu gören asker hemen Orhan Gazi’ye olanlar&#; anlatm&#;&#;. Orhan Gazi’de “ne hay&#;r ettinse, Allah bu hazineyi sana k&#;smet etmi&#;, git Bursa’da hayrata sarfet'' diye emretmi&#;. Daha sonra asker bütün hazineyi evine ta&#;&#;m&#;&#;, hazinenin onda birini devlet hazinesine vermi&#; ve geri kalan&#;yla da büyük bir köprü yapt&#;rm&#;&#;.

&#;rgand&#;

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

Irgandı Köprüsü, Bursa

ırgandı köprüsü

Irgandı köprüsü, Dünya’nın en eski çarşılı köprüsüdür. yılında yapılmış olan Irgandı Köprüsü, o günden bu yana birçok tatsız hadiseler atlatmıştır. Türkiye’nin en önemli köprülerinden biri olan tarihi köprünün dünyada 3 benzeri bulunmaktadır. Bunlar; Bulgaristan&#;ın Lofça kentinde Osma Köprüsü, İtalya&#;nın Floransa kentinde Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde Rialto Köprüsü&#;dür.

Irgandı Köprüsü yılında İran’ın Irgandı’dan gelen Irgandılı Ali’nin oğlu Hacı Muslihiddin tarafından inşa edilmiştir. II. Murad zamanında yapılmış olan Tarihi Irgandı Köprüsü dönemin önemli eserleri arasında yer almaktadır. Köprü üzerinde bir sıra boyunca 16 dükkan bulunmaktadır. Karşılıklı olarak düşünüldüğünde toplamda 32 dükkan faaliyet göstermektedir. yılında Celali ayaklanmasından sonra şehre gelen Evliya Çelebi’ye göre o tarihlerde dükkanın faaliyet gösterdiğini belirtse de yapılan çalışmalar sonucunda aslında bu rakamın oldukça fazla ve abartılı bir tabir olduğu belirtilmektedir.

ırgandı köprüsü

Evliya Çelebi, Katip Çelebi gibi seyyahların, Charles Texier, Julia Pardoe gibi yabancı gezginlerin ve araştırmacıların kayıtlarında tarihi Irgandı Köprüsü hakkında söyledikleri bazı kafa karışıklıklarına yol açmıştır.

yılında şehre gelen Evliya Çelebi tarihi köprü hakkında şunları belirtmiştir.
“Bu cisr dükkanlarının üzeri cümle tonoz kemerlerle mebni olup kurşunla mesturdur. Bu cisrin iki başında kale kapıları gibi demir kapilar üzere mazgal delikleri vardır. Kapılar seddedilirse başka bir yerden zafer mümkün değildir. Cisrin bir tarafı boştur, han gibi misafirhane olup at bağlanır. Rum, Arap ve Acem’de bir gözlü, meşhur-ı atak, eflake ser çekmiş, azim cisrlerin biri de budur”.

Tarihi köprünün yılında ilk yapıldığı tarihte üzerinde dükkanların olmadığını belirtilmektedir. Yapılışından sene sonra üzerine dükkanların inşa edildiği ve Osmanlıların tek arasta köprü örneği olan bu yapının ortaya çıktığı belirtilmektedir. Ancak yine araştırmalar gösteriyor ki; aslında köprünün yapılışı sırasında dükkanların üzerilerine inşaatı yapılacağı düşünülmüş ve yapının bu doğrultuda tasarlandığı belirtilmiştir.

Tarihi ırgandı çarşılı köprüsü yapılışı hakkında tek bir kaynak olmadığı için bazı rivayetlerde ortaya atılmaktadır. Bunların en bilineni ise;

“Orhan Bey döneminde bir savaşçı kayaların arasından gelen sesi düşman sanıp kılıcını kayaya vurması sonucu “ırgalayarak” yani hareket ederek ortaya hazine çıkartmıştır. Savaşçı vakit kaybetmeden bu hazineyi Orhan Bey’e götürüp durumu izah etmiştir. Orhan Bey ise bu paranın ona ait olduğunu belirtip bir hayır yapmasını önermiştir. Savaşçı da bunun üzerine Irgandı Köprüsünü yaptırmıştır.”

Ancak bu yapının diğer tarihi dokümanları incelendiğinde bu rivayetlerin sadece şehir efsaneleri olduğuna artık herkes inanmaktadır.

Irgandı Köprüsü Dükkanları

ırgandı köprüsü

Irgandı köprüsü üzerinde yer alan dükkanlarda sanat atölyeleri, geleneksel el sanatları ve diğer sanatkarların dükkanları yer almaktadır. Tarihi köprü üzerinde toplam 32 dükkan bulunmaktadır. Bu dükkanlarda sanat atölyelerine katılabilir, geleneksel el işçiliği hakkında birçok bilgiyi edinebilirsiniz.

Tarihi ırgandı çarşılı köprüsü üzerinde yer alan dükkanların ilk yapıldığı dönemde ahşap bir yapıda olduğu, mevcut dükkanların yılında kagire dönüştürüldüğü belirtilmektedir.

Irgandı Köprüsü Giriş Ücretleri

Irgandı köprüsüne girişler ücretsizdir. Köprü üzerinde bulunan sanat atölyelerinde alacağınız eğitimler ve katılacağınız workshop etkinlikleri sadece ücrete tabidir. Bazı etkinlikler ise tamamen ücretsizdir. Eğer ücretsiz eğitimlerden faydalanmak istiyorsanız köprü üzerinde yer alan sanat atölyelerini internet ortamında takip edebilirsiniz.

Irgandı Köprüsü Ziyaret Saatleri

Irgandı köprüsü ziyaret saatleri ila saatleri arasındadır. Pazar günleri genelde dükkanlar kapalıdır. Yaz saati boyunca kapanış saatleri farklılık gösterebilmektedir.

bursa ırgandı köprüsü

Irgandı Köprüsü Festivalleri

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından “Irgandı Köprüsü Sanat Günleri“ festivali düzenlenmektedir. Festival kapsamında sanat atölyeleri, dinletiler ve sergiler yer almaktadır. Irgandı köprüsü sanat günleri hem yerel hem de ulusal alanda başta Bursa olmak üzere Türkiye’nin el sanatlarının tanıtımında ciddi rol oynamaktadır.

Irgandı Köprüsü Restorasyon Çalışmaları

Irgandı köprüsü yılında yapılışından sonra birçok tadilat görmüştür. Sel felaketi, yılında meydana gelen deprem ve Kurtuluş Savaşı sırasında işgal güçlerinden olan Yunanlıların Bursa’yı terk ederken köprüyü dinamitleyerek yıkımına uğratması bu tarihi yapının birden fazla tadilat görmesinde büyük etken olmuştur.

14 Eylül , 25 Ekim , Mart , Haziran , Şubat tarihlerinde Bursa Kadı Sicil Müdürlüğünde tamiratı için kayıtlar bulunup köprünün bu tarihlerde tadilattan geçtiği bilinmektedir. Ayrıca sel felaketi yüzünden acil tadilat içinde Aralık yılında tekrar bir kayıt oluşturulmuştur.

yılında işgalci yunan askerlerinin köprüyü dinamit ile patlaması sonucu meydana gelen hasarın onarımı yılında dükkansız olarak betonarme yapıda tamamlanmıştır. Tarihi ırgandı çarşılı köprüsü yılında rekonstrüksiyonu başlanmış, yılında ikinci rekonstrüksiyon aşamasına uygun olarak tamamlanmıştır.

ırgandı köprüsü

Irgandı Köprüsünün En Önemli Özelliği

Irgandı köprüsü yılında şehri gezmeye gelen bir gezgin tarafından çekilmiş ilk Bursa fotoğrafı olma özelliğini taşımaktadır. Ayrıca dünya üzerinde köprü üstü çarşı özelliği ve yapılış tarihi ile en eski çarşılı köprüsüdür.

Irgandı Köprüsü Nerede ve Nasıl Gidilir?

Tarihi ırgandı çarşılı köprüsü Bursa’nın Yıldırım ve Osmangazi ilçelerini birbirine bağlayan Gökdere mevkiinde yer almaktadır. Kent AVM önünden yürüyerek 25 dakikada Metro’dan Gökdere Durağın’da inerek 10 dakika gibi kısa bir zaman diliminde köprüye ulaşım sağlayabilirsiniz.

Irgandı Köprüsü Çevresi Yemek Mekanları

Tarihi ırgandı köprüsü çevresinde kafe ve restoranlar bulunmaktadır. Köprülü çarşı etrafında yer alan mekanlarda yemek yiyebilir ve tarihi köprü ile birlikte Gökdere’yi izlerken kahve içebilirsiniz. Ayrıca ırgandı köprüsüne çok yakın mesafede bulunan Ulu Camii etrafında da birçok restoran bulabilirsiniz.

Irgandı köprüsüne ulaşım sağlarken yolda dinleyeceğiniz müzik listeniz hazır değil ise &#;Uzun Yol Müzikleri&#; yazımızı okuyabilirsiniz. Böylelikle yolculuk öncesi kendinize harika müzik listeleri oluşturabilirsiniz.

Yazı Özeti

Irgandı Köprüsü » Dünya&#;nın En Eski Çarşılı Köprüsü (Bursa)

Konu

Irgandı Köprüsü » Dünya&#;nın En Eski Çarşılı Köprüsü (Bursa)

Açıklama

Irgandı köprüsü, Dünya’nın en eski çarşılı köprüsüdür. yılında yapılmış olan Irgandı Köprüsü, o günden bu yana birçok tatsız hadiseler atlatmıştır. Türkiye’nin en önemli köprülerinden biri olan tarihi köprünün dünyada 3 benzeri bulunmaktadır. Bunlar; Bulgaristan&#;ın Lofça kentinde Osma Köprüsü, İtalya&#;nın Floransa kentinde Ponte Vecchio Köprüsü ve Venedik kentinde Rialto Köprüsü&#;dür.

Yazar

Mecit YILMAZ

Yayıncı Adı

rotamhikaye

Yayıncı Logo

rotamhikaye

rotamhikaye

funduszeue.info

Dijital Pazarlama Uzmanı olarak hayatına devam eden Mecit YILMAZ, yılında funduszeue.info sitesini yayına geçirmiştir. Bu site üzerinden gezdiği, deneyimlediği ya da öğrendiği bilgileri insanlara aktararak faydalı olmayı hedeflemektedir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası