motor ehliyeti yaş / Ehliyet Sınıfları Rehberi

Motor Ehliyeti Yaş

motor ehliyeti yaş

Okuma Süresi: 4 dk.

*Ehliyet randevu süreci hakkında bilgi için ehliyet randevusu nasıl alınır, ehliyet parası için ehliyet harç ücretleri sayfamızı ziyaret edin.


Trafik Sigortası Fiyatları - 19 Haziran

Ankara Sigorta
HDI Sigorta
Sompo Sigorta

Tüm Trafik Sigortası Tekliflerini Listele


20 sigorta şirketinden 1 dk. içinde trafik sigortası teklifi almak için trafik sigortası, kasko teklifi almak için kasko sigortası sayfamızı ziyaret edin.


Ehliyet Yaşı Nedir?

Ehliyet yaşı, kişinin ehliyet sınıfına göre motorlu bir taşıtı kullanabilmesi ve sürücü belgesini alabilmesi için doldurması gerektiği yasal yaş sınırıdır. Her bir ehliyet sınıfı için minimum istenen ehliyet alma yaşı kanunlar ile açıkça belirtilmiş olup bu yaşın altındaki kişiler sürücü kursuna kayıt olamaz ve ehliyet sınavlarına giremezler. Ehliyet sınıfları ve şartları hakkında detaylı bilgi için ehliyet sınıfları yazımızı ziyaret edin. 

Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

A1 ve M sınıfı ehliyetler için yaş sınırı: 16

A2, B, BE, C1, C1E, F, G sınıfı ehliyetler için yaş sınırı: 18

A, B1 sınıfı ehliyetler için yaş sınırı: 20

C, CE, D1, D1E sınıfı ehliyetler için yaş sınırı: 21

D, DE sınıfı ehliyetler için yaş sınırı: 24

Ehliyet Yaş Sınırları

SınıfKullanma YetkisiYaş Şartı
MMotorlu Bisiklet16
A1 cc’ye Kadar Motosiklet
16
A235 kw’yi Geçmeyen Motosiklet
18
A35 kw’yi Geçen Motosiklet
20
B14 Tekerli Motosiklet
20
BOtomobil ve Kamyonet
18
BERömorklu Otomobil ve Kamyonet
18
C1 kg’a Kadar Kamyon ve Çekici
18
C1E
KG’A Kadar Kamyon ve Çekici
18
CKamyon ve Çekici
21
CERömorklu Kamyon ve Çekici
21
D1Minibüs
21
D1E
Römorklu Minibüs
21
DMinibüs ve Otobüs
24
DERömorklu Minibüs ve Otobüs
24
FLastik Tekerlekli Traktör
18
Gİş Makinesi
18

Ehliyet Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Doldurduğunuz yıl, doğum tarihiniz ve bugünün tarihi arasında geçen tam yıl sayısıdır. Doldurduğunuz yaş ehliyet alma yaşınızı ifade eder. Ocak itibariyle yılı Ocak ayı ve öncesi doğanlar 18 yaşını doldurmuş sayıldığı için ehliyete başvurabilir. 


Kolay Onaylanan Kredi Kartları:

Akbank Axess

Akbank Axess

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret TL

monash.pw Kredi Kartı

monash.pw Kredi Kartı

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

QNB Finansbank CardFinans GO

QNB Finansbank CardFinans GO

Ödül Para/Puan TL

Yıllık Ücret Ücretsiz

Tüm Kredi Kartları


* Tüm kredi kartlarını görmek ve karşılaştırmak için kredi kartı  sayfamızı ziyaret edin. Ayrıca tablo internet sitemiz üzerinden başvuruda bulunan kullanıcıların onaylanma verilerine göre oluşturuldu. 


Motor Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Motor eliyet yaşı motor gücü ve kullanacakları motorun tekerlek sayısına göre değişir. 

Motosiklet sınıflarını detaylı öğrenmek için motosiklet ehliyeti sınıfları yazımızı ziyaret edin. 

Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

Ehliyet alma yaşı ehliyet sınıflarına ve motor gücüne bağlı olarak değişir. En erken 16 yaşında M, A1 ve B1 sınıfı ehliyet alabilirsiniz. Otomobil ehliyet alma yaşı ise 18’dir. 

A1 Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

A1 ehliyeti almak için yaş sınırı 16’dır. A1 sınıfı, silindir hacmi santimetreküp gücü 11 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,1’i geçmeyen, iki tekerlekli motosikletleri kullanabilme izni veren ehliyet sınıfıdır.

A2 Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

A2 ehliyeti alma yaşı 18’dir. Güç sınırı 35 kv 2 tekerlekli motosikletler ve güç sınırı 15 kv’ı geçmeyen 3 tekerlekli motosikletlerin kullanımında verilen belgedir.

B Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

B sınıfı ehliyet yaş sınırı 18’dir. B sınıfı ehliyet, otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücülerin alması gereken sürücü belgesidir. B sınıfı sürücü belgesi alan kullanıcılar, M, B1 ve F sınıfı araçları da kullanabilirler. 

C Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

C sınıfı ehliyet için yaş sınırı 21’dir. C sınıfı ehliyet, kamyon ve çekici araçların kullanılmasında alınması gereken belgedir. C sınıfı sürücü belgesi alanlar aynı zamanda M, B1, B, C1 ve F sınırı araçları da kullanabilirler.

Tır Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Tır ehliyeti alma yaşı 21’dir. Tır ehliyeti CE sınıfı ehliyet ile alınabilir.  CE sınıfı sürücü belgesi, araçlara takılan ve azami yüklü ağırlığı kg’ı geçen römork veya yarı römorktan oluşan birleşik araçları kullanacaklara verilir.

Kamyon Ehliyeti Kaç Yaşında Alınır?

Kamyon ehliyet yaşı 21’dir. C sınıfı ehliyet ile tüm kamyon tiplerini kullanabilirsiniz. C sınıfı için ehliyet alma yaşı 21’dir. Ancak C1 sınıfı kamyon ehliyeti ve B sınıfı kamyonetleri kullanmak için ehliyet yaşı 18’dir. C1 sınıfı ehliyet ile kg ile kg arasındaki kamyonlar kullanılabilir. kg altı kamyonetler için B sınıfı ehliye gerekir. 

Ehliyet Üst Yaş Sınırı Var mı?

Hayır, ehliyet almak için üst yaş sınırı yoktur. 18 yaşından büyük herkes sağlık raporunu alması durumunda ehliyet almak için sınavlara girebilir. 

Kaynaklar:

monash.pw Ehliyet Sınıfları 

monash.pw Motosiklet Ehliyet Sınıfları 

öncesinde Motosiklet kullanmak isteyen birisinin A2 sınıfı ehliyet alması yeterliydi ancak değişen yönetmelikle motosiklet ehliyetleri kendi içerisinde çeşitlere ayrıldı.

Bu nedenle “Motosiklet ehliyeti almak istiyorum” diyorsanız, öncelikle kullanmak istediğiniz motosikletin silindir hacmi, motor gücü ve ağırlığı gibi özelliklerine uygun bir ehliyet sınıfı üzerinde karar vermelisiniz.

A1 Sınıfı ( cc ye kadar)  – A2 Sınıfı ( cc ye kadar) – A Sınıfı (bütün motosikletler)

Motosiklet ehliyeti çeşitleri ve hangi ehliyetle hangi motosikletleri kullanabileceğiz gibi sorularınıza yanıt alabilmeniz ve alacağınız ehliyete doğru kararı vermenize yardımcı olabilmemiz için sizleri ADALAR Sürücü Kursuna bekliyoruz.

MOTOSİKLET EĞİTİMLERİMİZ


Bisiklet kullanmayı bilen herkes motosiklet ehliyeti almak için kursumuza müracaat edebilir. Daha önce motosiklet kullanmış olmanız gerekmez. Kursumuzda verilen eğitimler sınavı geçebilmenin ötesinde olup, trafikte motosiklet kullanmaya başlamanız için yeterli düzeydedir.

14 SAAT EĞİTİM

Motosiklet eğitimlerine teorik bilgilendirme ile başlanır. Teorik eğitimlerde motosikletler ve koruma ekipmanları tanıtılır. Daha sonra trafiğe kapalı alanda 12 saat temel sürüş ve hakimiyet eğitimi verilir.  Hakimiyet eğitimi tamamlanınca 1 saat akan trafikte sınav provası yapılarak eğitimler tamamlanır.

Eğitimlerimizde her katılımcı için  ayrı bir motosiklet, hijyenik başlık, kask, dizlik, dirseklik, eldiven,  korumalı motosiklet montu, kulaklıklı telsiz ve yağmurluk  tahsis edilir.

A1 SINIFI EHLİYET

Silindir hacmi cc ye kadar olan motosikletler A1 sınıfı ehliyet ile kullanılabilir.

A1 sınıfı ehliyete müracaat etmek için 16 yaşını doldurmuş olmak yeterlidir.

A1 sınıfı motosiklet ehliyetini genellikle 18 yaşına ulaşmamış motosiklet sürücüleri tercih etmektedir. Eğer 18 yaşını doldurmuşsanız size A1 yerine A2 sınıfını öneriyoruz.  A2 sınıfı ehliyet alarak piyasada yaygın olarak kullanılan motosikletlerin büyük çoğunluğunu kullanabilirsiniz.

A2 SINIFI EHLİYET

Motor gücü 35 kw ‘ya kadar olan (47 beygire kadar)motosikletler A2 sınıfı ehliyetle kullanılabilmektedir.  Bunu cc silindir hacmine kadar motosikletlerin A2 ehliyetle kullanılabildiği şeklinde de düşünebiliriz.

A2 sınıfı ehliyet almak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir.

Eğitimlerde öncelikle trafiğe kapalı alanda daha küçük boyut ve ağırlığa sahip olan A1 sınıfına uygun motosikletlerle çalışılır. Yeterli seviyeye gelindikten sonra A2 sınıfı motosikletle eğitiminiz tamamlanır.

A SINIFI EHLİYET

A sınıfı ehliyet alarak istisnasız bütün motosikletleri kullanabilirsiniz.

A sınıfı ehliyete müracaat etmek için 24 yaşını doldurmuş olmanız gerekmektedir. Ya da 20 yaşını doldurmuş olup iki yıllık A2 sınıfı ehliyete sahip olmanız da yeterlidir.

Kursumuzda A sınıfı eğitim ve sınav aracı olarak Özel Üretim Yamaha MT CAGE motosiklet kullanılmaktadır.

Eğitimlere öncelikle trafiğe kapalı alanda A1 sınıfı eğitim araçları ile başlanır. Ardından A2 sınıfı eğitim araçları ile motosiklete tamamen hükmetmeniz sağlandıktan sonra A sınıfı motosiklete geçilir ve akan trafik çalışmalarıyla eğitimleriniz tamamlanır. 

EHLİYET ALMA SÜRECİ

Daha önceden herhangi bir ehliyetiniz yoksa hem teorik, hem direksiyon sınavına girmeniz gerekir. Ancak daha önceden alınmış bir ehliyetiniz varsa (örneğin otomobil ehliyeti) bu durumda sadece direksiyon sınavına girmeniz yeterli olur.

DİREKSİYON SINAVI

Direksiyon sınavı 35 dakika sürer. İlk 5 dakikada motosiklet ile ilgili teorik bilgiler verilir. Ardından trafiğe kapalı alanda slalom, engelden kaçma ve platform üzerinden geçme uygulamaları yapılır. Bu uygulamaları başarı ile tamamlayan sürücü adayları akan trafiğe çıkarılır ve araçla takip edilir. Trafik sürüşünde de başarılı olanlar ehliyet almaya hak kazanır.

NEDEN ADALAR SÜRÜCÜ KURSU

Eskişehir ADALAR sürücü kursunda motosiklet eğitimleri klasik sürücü kurslarına göre çok farklıdır.  Sizden daha önce motosiklet kullanmış olmanız beklenmez. Siz de ilk deneyiminizi Adalar Sürücü Kursu’nda güvenle yaşayabilir, güvenli ve defansif motosiklet kullanan  bir sürücü olarak mezun olabilirsiniz.

ÖNCE GÜVENLİĞİNİZ

Motosiklet sürücü adaylarının eğitimi diğer araçlardan çok farklıdır. Düşme, çarpma neticesinde yaralanma ihtimaliniz bulunmaktadır. Eğitim alacağınız kurumu tercih ederken en önemli nokta güvenliğiniz olmalıdır.

Bu nedenle eğitimlerimizde güvenliği ön planda tutuyoruz. Güvenliğiniz için uyguladığımız sistem basamakları:

- Seviyenize uygun eğitim aracı ile başlangıç

– Kolaydan zora kademeli eğitim

– Eğitim alanının güvenli fiziki koşulları

– Gücü sınırlandırılmış eğitim araçları

– Düşmeyi engelleyen özel aparat kullanımı

– Tam teşekküllü koruma ekipmanı

– Uzman eğitimciler eşliğinde çalışma

– Telsizle kulaklıktan yönlendirme

SERTİFİKALI EĞİTMENLER

  Tamamı “İleri ve Güvenli Sürüş Teknikleri” sertifikalı, tam donanımlı, tecrübeli, sabırlı ve anlayışlı eğitmenlerimiz eşliğinde motosiklet kullanmanın keyfini süreceksiniz…

 UNUTMAYIN! MOTOSİKLETE BİNMEK BAŞKA,   MOTOSİKLET SÜRMEK BAŞKADIR…

                                                                                 ADALAR SÜRÜCÜ KURSU

A Sınıfı Ehliyet

Motosiklet tutkunlarının yakından tanıdığı A sınıfı ehliyet iki ve üç tekerlekli motorlu taşıtları kullanabilmek için gerekiyor. A grubu sürücü belgesiyle ilgili merak ettiğiniz soruların cevabını bu rehberde bulabilirsiniz. 

A Sınıfı Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyet motosiklet kullanmak isteyen sürücülerin sahip olması gereken belge olarak biliniyor. 1 Ocak ’dan önce A1 ve A2 olmak üzere iki sınıfa sahip olan bu ehliyet grubu, yeni düzenlemeyle birlikte A, A1 ve A2 ve M olarak dört tipten oluşuyor. Motosiklet ehliyetinin geçerlilik süresi 10 yıl olduğundan kullanım zamanı dolunca yenilenmeleri gerekiyor. 

A Sınıfı Ehliyet Kaç CC Motosiklet Kullanabilir?

Motosikletler genel itibariyle iki tekerli taşıtlar olarak bilinse de farklı güç ve özelliklere sahip çeşitli modellerden oluşuyor.  A grubuna ait ehliyetlerin her biri motor hacmi ve beygir gücü bakımından farklı özellikteki motosikletleri kullanabiliyor. Buna göre A1 ehliyet maksimum cc motor hacmi ve 14 beygir gücüne sahip motosikletleri kapsıyor. 

A2 ehliyet kaç cc motosiklet kullanabilir diye merak ediyorsanız, A2 sınıfı sürücü belgesi gücü 35 kilovatı ve gücünün ağırlığına oranı 0,2&#;yi geçmeyen, sepetli veya sepetsiz iki tekerlekli motosikletler ile gücü 15 kilovatı geçmeyen üç tekerlekli motorsikletleri kullanacaklara verilir. Motosikletlerde en yüksek ehliyet derecesini ise A sınıfı sürücü belgesi temsil ediyor.

A Sınıfı Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

A grubu sürücü belgelerinin her biri için farklı yaş şartları aranıyor. A1 ehliyeti için 16, A2 ehliyeti için 18 ve A ehliyeti içinse 20 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor. Buna ek olarak A ehliyeti almak isteyen adaylar 24 yaşın altındaysa en az 2 yıllık A2 deneyim şartını yerine getirmeleri bekleniyor.

A sınıfı Ehliyet Çeşitleri

İki ve üç tekerlekli motorlu taşıtları kullanmak isteyen sürücüler motosiklet çeşidi, motor gücü ve motor hacmine göre değişen A ehliyet çeşitlerinden birine sahip olması gerekiyor. Motosiklet ehliyeti A, A1, A2 ve M olmak üzere dört farklı kategoriden oluşuyor.

A Ehliyet

A1, A2 ve M sınıflarını kapsayan A ehliyetle motor hacim kapasitesi CC üzerindeki yüksek performanslı motosikletleri kullanmak mümkün. Aynı gruptaki diğer sürücü belgelerine kıyasla yaş ve deneyim şartı bakımından daha yüksek yeterlilik gerektiriyor. 

A1 Ehliyet

A grubu ehliyetler arasında en düşük yaş şartı A1 ehliyette bulunuyor. 16 yaşını dolduran sürücüler bu ehliyete sahip olarak motor hacmi maksimum CC olan tüm motosikletleri kullanabiliyor. A1 ehliyet M sınıfı sürücü belgesinin kullandığı taşıtları da kapsıyor. 

A2 Ehliyet

Motor hacmi kapasitesi olarak diğer iki sınıfın arasında bulunan A2 ehliyet için hiçbir deneyim şartı aranmıyor. Motor gücü 35 KW’a kadar olan motosikletler için alınan bu sürücü belgesi A1 ve M sınıflarını kapsıyor. 

M Sınıfı Ehliyet

Karayollarında küçük tip motosiklet kullanmak isteyenlerin A sınıfı motor ehliyeti yerine M sınıfı sürücü belgesine sahip olmaları yeterli kabul ediliyor. MOPED olarak da bilinen motorlu bisikletler maksimum hızı saatte 45 km’yi geçmeyen taşıtları kapsıyor. M sınıfı ehliyet almak için de 16 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.

A Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

A motor ehliyeti almak isteyen adaylar sürücü kursunda teorik ve pratik eğitimleri tamamladıktan sonra ehliyet sınavına giriyor. Sınavda 50 sorudan 35’ini doğru cevaplayıp başarılı olanlar direksiyon sınavına girmeye hak kazanıyor. Sürüş becerilerinin test edildiği direksiyon parkuru ise yaklaşık 30 dakika sürüyor.

Motosiklet ehliyeti almak için gereken belgeler ise şu şekilde:

Ehliyet Yaşı / Ehliyet Günü Hesaplama



Aşağıda ehliyet yaşını hesaplamak istediğiniz kişinin doğum tarihini ve almak istediği ehliyet sınıfını girerek hesaplat butonuna basınız.



Ehliyet Yaşı Nedir ?


Ehliyet yaşı, kişinin ehliyet sınıfı için belli koşulları ve yaş gerekliliğini doldurarak söz konusu ehliyeti almaya hak kazanmasıdır.


Ehliyet Yaş Sınırlamaları


Ehliyet SınıfıYetkiYaş
MMotorlu Bisiklet16
A1 cc'ye kadar Motosiklet16
A235kw'yı geçmeyen Motosiklet18
ATüm Motosikletler20
B14 Tekerlekli Motosiklet (ATV)16
BOtomobil ve Kamyonet18
BERömorklu Otomobil ve Kamyonet18
C1tona kadar Kamyon ve Çekici18
C1E12tona kadar Kamyon ve Çekici18
CKamyon ve Çekici21
CERömorklu Kamyon ve Çekici21
D1Minibüs21
D1ERömorklu Minibüs21
DMinibüs ve Otobüs24
DERömorklu Minibüs ve Otobüs24
FLastik Tekerlekli Traktör18
Gİş Makinası18

Ehliyet Yaşı Nasıl Hesaplanır ?


Bugün itibari ile doğum tarihiniz arasında geçen tam yıl sayısı yani doldurduğunuz olarak hesaplanır. Söz konusu sayı, doldurduğunuz yaşı yani ehliyet yaşınızı temsil eder. Gün alma yaşınız ise doldurduğunuz yaşınızın bir fazlasıdır. Örneğin, hesaplatma aracımız ile 19 yaşında olduğunuz belirtilirse, gün alma yaşınız bir yıl fazlası 20'dir.


Tecrübe Şartı Aranan Ehliyet Sınıfları


A sınıfı ehliyeti alabilmeniz için 2 yıllık A2 sınıfı ehliyeti tecrübenizin olması gerekir.
BE, C, C1, D, D1 sınıfları ehliyeti alabilmeniz için B sınıfı ehliyetine sahip olmalısınız.
C1E sınıfı ehliyeti alabilmeniz için C1 sınıfı ehliyetine sahip olmalısınız.
CE sınıfı ehliyeti alabilmeniz için C sınıfı ehliyetine sahip olmalısınız.
D1E sınıfı ehliyeti alabilmeniz için D1 sınıfı ehliyetine sahip olmalısınız.
DE sınıfı ehliyeti alabilmeniz için D sınıfı ehliyetine sahip olmalısınız.


Ehliyet Almama Kaç Gün Kaldı ?


Ehliyet sınıfınızın gerektirdiği yaş koşulunu tamamlamanıza kalan günleri yukarıdaki hesaplama aracımızı kullanarak öğrenebilirsiniz.


nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır