bebeklerde iç ateş nasıl düşürülür / Bebek ve çocuklarda yüksek ateş nasıl düşürülür? - Kidsgourmet

Bebeklerde Iç Ateş Nasıl Düşürülür

bebeklerde iç ateş nasıl düşürülür

 Son Güncelleme:

Bebek ve &#;ocuklarda ateşe ne iyi gelir? Ateş nasıl d&#;ş&#;r&#;l&#;r?

Bebek ve çocuklarda yüksek ateş ebeveynlerin en çok paniklediği durumların başında geliyor. Ateşi düşürmek adına da birçok yönteme başvurdukları görülüyor. Peki çocuklarda ateş neyin işaretidir? Ebeveynler bu konuda nasıl hareket etmeli, ne zaman hekime başvurmalı? Konuyla ilgili tüm soruların yanıtlarını Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yenidoğan Uzmanı Prof. Dr. Filiz Bakar yanıtladı.

Bebeklerde ve çocuklarda ateş sınırı nedir?

Normal, sağlıklı insan ateşi 36,,5 arasıdır. 37, dereceden sonraki vücut ısısı ateş olarak kabul edilir. Özellikle derece gibi yüksek ateş olarak nitelediğimiz oranlar, hem enfeksiyonu düşündürdüğü için hem de bu derecede bir ateş tehlikeli olabileceği için önemlidir. Dolayısıyla daha dikkatli olmak gerekir.

Amazon Türkiye indirimli bebek bakım ürünleri için tıklayın!

Çocuklarda ve bebeklerde ateş neden çıkar?Ateş hangi hastalıkların habercisidir?

Çocukluk grubunda ateşin en önemli çıkma nedeni enfeksiyonlardır. Bazen uzamış ateş farklı farklı hastalıkların belirtisi olabilir. Ancak çocuklarda ateş çıktığında ilk akla gelen enfeksiyonlardır. Ateşin süreklilik oluşturduğu enfeksiyonların da en önemli nedeni virüslerdir. Zaman zaman bakteri kaynaklı enfeksiyonlar da görülmekle birlikte bunların sıklığı daha azdır.

Çocuklarda ateşe neden olan bir başka durum ise aşılardır. Bebek ve çocuklar aşı olduğu günün gecesinde aşıya bağlı ateşlenme yaşayabilir. Eğer ateş ertesi gün de devam ederse enfeksiyonu düşünmek gerekir. Ateşle birlikte çocuğun yaşadığı şikayetler de altta yatan soruna işaret eder. Örneğin ateşle birlikte çocukta öksürük, burun akıntısı ya da ishal yoksa, bu durumda idrar yolu enfeksiyonu düşünülmelidir. İdrar yolu enfeksiyonu çocukta sadece ateşle karşımıza çıkabilir. Bu nedenle çocuklarda süregelen ateş önem taşır.

Yenidoğan döneminde görülen ateş tehlikeli midir?

Yenidoğan döneminde ve özellikle ilk üç ay ateş çok önem taşır. Bu nedenle ilk üç ay içinde bebekte ve çocukta ateş görülmesi halinde zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir.

Ateş nasıl ölçülür?

Ateş genellikle koltukaltı ve kulaktan ölçülür. Arada fark varsa evde her iki ateş ölçerin de bulundurulması, arada bir karşılaştırma yapılması gerekir.

Evde ve hastanede ölçümü arasında fark var mıdır?

Evde ve hastanede ölçüm arasında aslında fark yoktur. Sadece hastanede kullanılan ateş ölçerler devamlı kalibre edildiği için güvenirliği daha yüksektir. Ancak evdeki ateş ölçerlerde bazen bu kalibrasyon olmayabilir.

çocuklarda ateş nasıl düşürülür?

Ateşi düşürmek için özellikle soğuk uygulama dediğimiz (ancak çok soğuk olmaması gerekiyor) soğuk havlulularla vücudun silinmesi ya da ılık duş alınması gibi uygulamalar yapılabilir. Bununla birlikte ortam ısısı yüksekse düşürülmesi gerekir. Buna rağmen ateş 38, derecelere yaklaşıyorsa çocukluk dönemlerinde kullanılan ateş düşürücüleri hekime danışarak kullanmak gerekir. Fakat bu ilaçları da çok yüksek dozlarda ve sık aralıklarla kullanmamak önem taşır.

Ateş için ne zaman doktora gidilmeli? 

Özellikle yenidoğan olarak adlandırdığımız ilk üç aylık bebeklerde mutlaka hekime gidilmelidir. Bunun dışında ateş tek başınaysa ve beraberinde öksürük, burun akıntısı, kusma, ishal gibi başka enfeksiyon bulgularının olmadığı durumlarda, ateş derece seviyelerindeyse ve dirençlisiyse, üç günden fazla devam ediyorsa zaman kaybetmeden hekime başvurmak gerekir. Zira enfeksiyon durumlarında ateş sadece ilk üç günde görülür ve üçüncü günün sonunda hem ateşin derecesi hem de aralıkları düşer. Ancak bir iki gün ateş görüldü, arada birkaç gün ateş düştü sonrasında tekrar ateş oluştuysa bu durumda da mutlaka hekime başvurulmalı.

Ateş konusunda en sık yapılan hatalar nedir?

Ateş aslında vücuda giren enfeksiyona karşı vücudun yaptığı bir savunmadır. Vücut, ateşi yükselterek aslında mikroba karşı kendini korumuş olur. Genellikle aileler çok kolay panik yapar. Oysaki ateşe biraz izin vermek gerekir. 38,5’lara kadar soğuk uygulaması yapmak, ortam ısısını düşürmek ancak 38,5 üstünde ilaçla müdahale etmek yeterli olur. Bu noktada gereksiz ilaç kullanmamak önemlidir. Çünkü ateş düşürücüler sık ve uygun olmayan dozda kullanıldığında karaciğere toksik etki yaratabileceği gibi böbreklere de zarar verebilir. Bu nedenle ateş konusunda gereksiz ilaç kullanmaktan sakınmak son derece önem taşır.

Ateşin aslında tek başına çocuk için bir tehlikesi yoktur. Sadece alta yatan nedenin tam olarak tespit edilmesi ve buna yönelik uygulanması gereken tedavi varsa gecikmeden yapılması önem taşır.

Bebek ve çocuklarda ateşe ne iyi gelir Ateş nasıl düşürülür

Ateşli havale nedir?Ateşli havale durumunda ne yapılmalı?

Yüksek ateşte ebeveynleri en çok endişelendiren nokta ateşli havale riskidir. Ateşli hava tek başına yani ateşe bağlı geçiriliyorsa çocuğa tek başına zarar vermez. Ancak ateşin altında yatan neden menenjit, zatürre vb. bir hastalık söz konusu ise dikkat etmek gerekir.

Yani zarar veren ateş değil, altında yatan nedendir. Ateşin tek başına çocuğa zarar verebilmesi için derece gibi çok yüksek düzeylere ulaşması gerekir ki zaten biz bu düzeylerdeki ateş çok fazla görülmez.

Çocuk bir kez Ateşli havale geçirdiyse ondan sonraki ateşlenmelerinde havale geçirme riski fazladır. Bundan dolayı ebeveynlerin çocuğun bundan sonraki havalelerinde daha dikkatli olmaları, ateşin yükseleceğini hissettikleri anda hemen üzerini soymaları, gerekli durumlarda ateş düşürücüleri vermeleri gerekir.

Çocuk o sırada havale geçiriyorsa da aslında bu durum birkaç dakika içinde düzelecektir. Tabii ki böyle bir durumda en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri gerekir ama sağlık kuruluşuna varmadan havale zaten geçmiş olacaktır. Havaleyi çocuklar genelde evlerindeyken yaşar. Nadiren hastane ortamlarında da havale geçirilebilir. Havale sırasında ebeveynler, çocukların kafasına bir pozisyon vermeli, yan çevirmeleri ve çocuğu sabit tutmaya çalışarak uygun bir yerde yatırmalı ve sakin olunmalıdır.

False

Normal vücut ısısı koltuk altında 37,4 C, ağız içinde 37,5 C, makattan 38 C, kulaktan 37,8 C’nin altındadır. Bu değerlerin üstü ateş olarak tanımlanır. Çocuklarının ateşlenmesi, aileler için çoğu zaman ciddi korku ve kaygı nedeni olmaktadır. Yapılan çalışmalarda, ailelerin büyük bir kısmının çocuklarının havale geçireceği, ateşin beyin hasarına yol açacağı ve çocuklarını sakat bırakacağı gibi kaygıları taşıdığı saptanmıştır. Bu duruma ‘ateş korkusu’ diyoruz. Ateşle ilgili kaygı ve korku hali, ailelerin normal vücut sıcaklıklarında bile ateş düşürücü vermek, sık aralıklarla ve uygun olmayan dozlarda kullanmak, uyuyan çocuğu uyandırarak vermek, soğuk su, alkol veya sirke uygulamak gibi hatalı uygulamalar yapmasına sebep olmaktadır.

Bilmeliyiz ki, ateş bir hastalık değil hastalığın bulgusudur. Özellikle 3 yaş altı çocuklarda önemli bir hastalığın belirtisi de olabilir. Biz ilk yardım uygulamalarını yapıp, doktorumuzu arayarak yardım almalıyız. Çocuğumuzu önce serin bir odaya alalım ve üzerindeki fazla giysilerini çıkaralım. Ateşini koltuk altından ve dijital bir derece kullanarak ölçmenizi öneriyorum. 38,5 C ye kadar korkmayın ve ateş düşürücü bir ilaç kullanamayın, ılık su ile duş yaptırıp bir süre çıplak bırakmanız yeterlidir. Alkol, kolonya, sirke sürmeyin, soğuk su ve buz kullanmayın. En çok çocuğumuzun ateşli havale geçirmesinden korkuyoruz ama biliniz ki, yüz çocuktan beş tanesi 6 ay 6 yaş özellikle yaş döneminde ateşli havale geçirmektedir ve ateş düşürücüler havale geçirmeyi önlememektedir. Ateşli havaleler ailesel ve kişisel yatkınlıkla ilgilidir, siz tüm önlemleri alsanız dahi o çocuklar ateşli havaleyi geçirmektedirler. Basit ateşli havaleler kendiliğinden düzelen, gelişme geriliğine yol açmayan, beyinsel fonksiyonları etkilemeyen bir durumdur; kalıcı beyinsel hasar bırakmaz, ölüme yol açmaz.

Şimdi yine anlatmaya devam edelim, çocuğumuzun ateşi 38,5 C nin üzerinde ise ılık duştan sonra, ılıkça su ile ıslatılmış havluya saralım ve ateş düşürücü ilacımızı verelim. Biz ateş düşürücü ilaç olarak parasetamol ve ibuprofen kullanmaktayız. Doğru uygulama: Hangisi ile başlamış isek onunla 3 tam gün devam etmek sonra diğerine geçmek şeklindedir. Beraberce veya ardışık olarak kesinlikle kullanmayınız, kullanmanız size fazladan bir yarar sağlamayacağı gibi karaciğer yetmezliği veya mide kanaması ile karşı karşıya kalabilirsiniz Araştırmalar bu iki ilacın ardışık yani peş peşe kullanılmasının bilimsel bir yönü olmadığını, tıp fakültelerinde kıdemli doktorlardan öğrenilen kulaktan dolma bir bilgi olduğunu göstermektedir.

Parasetamol 15 mg/kg doz 4 saat aralarla günde 5 kez, ibuprofen ise 10 mg/kg doz 6 saat ara ile günde 4 kez verilebilir. Parasetamol 0- 2 aylık bebeklerde kullanılmamalı, ibuprofen ise ilk 6 ay ve 7 kg’dan az çocuklarda kullanılmamalıdır Ayrıca ibuprofen ishal ve kusmalı hastalıklarda, çocuk su da içmiyorsa kullanılmamalıdır, böbrek yetmezliğine neden olabilir.

Parasetamol fitillerinin emilim düzeyleri çok değişken olduğu için doktorunuzun önerisi olmadan sizler kullanmayınız.

Aspirin yan etkilerinin çokluğundan dolayı 15 yaş altında ateş düşürücü olarak önerilmemektedir. Metamizol (novaljin) de çocuklarda ateş dürücü olarak kullanılmamalıdır.

Özet olarak, ateş hastalık değil bir bulgudur, enfeksiyonla mücadelede yardımcıdır, siz konuştuğumuz uygulamaları korkmadan, sabırla ve telaşlanmadan yapınız sonra durumu doktorunuza iletiniz, o zaten size yardımcı olacaktır.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası