mekik çekme çeşitleri / Doğru Şekilde Mekik Nasıl Çekilir? - Trendyol Blog

Mekik Çekme Çeşitleri

mekik çekme çeşitleri

Mekik Nedir? Doğru Mekik Nasıl &#;ekilir? Mekiğin Faydaları Ve Mekik Hareketinin V&#;cuda Etkileri

Doğru Mekik Nasıl Çekilir?

Doğası gereği çok basit görülen hareket, işte bu nedenle yanlış yapılıyor. Ancak unutmamalısınız ki yanlış yapılan tüm spor hareketleri, yarar sağlamak yerine, sizi sakatlayabilir, damarlarınıza zarar bile verebilir. İşte adım adım, doğru mekik çekme biçimi.

1- İlk olarak sırt üstü uzanın. Hemen sonrasında ayak tabanlarınız yere değecek şekilde dizlerinizi kırın. Burada dikkat etmeniz nokta dizlerin kalça hizasında açık durmasıdır.

2- Sonraki adımda ellerinizi başınızın arkasına alın. Fakat parmaklarınızı birbirinden geçirmenize gerek yok. Başparmaklarınız mümkünse kulaklarınızı arkasına gelsin.

3- Dirseklerinizi dışa doğru biçimde açık tutun. Çenenizi yavaşça yukarı kaldırın. Göğsünüz ve çeneniz arasında boşluk olmasına dikkat edin.

4- Karnınızı içeri çektikten sonra, baş, boyun ve kürek kemiklerini ayı anda yerden kaldırın.

5- Son olarak tepeye çıktığınızda 2 saniye bekleyin. Pozisyonunuzu hiç bozmadan yavaşça yere doğru inin. Mekik çekerken karşınızdaki bir yere devamlı bakın. Konsantrasyonunuz artacaktır.

Mekik Çekmenin Faydaları Nelerdir?

Mekik çekme hareketinin ilk faydası, vücudun tamamını etkin hale getirdiğinden, yağ yakılmasına yardımcı olur. Ancak göbek eritme sporu olmadığını bilmelisiniz. Uzman kişiler, fitness sporu yapanlar mekik çekme hareketini genellikle karın kaslarını sıkılaştırmasından dolayı yaparlar. Peki mekiğin faydaları nelerdir? Mekik bize ne gibi avantajlar sağlar?

- Mekik çekme vücudun tamamının çalışmasını sağladığından, metabolizmanın daha hızlı çalışmasına yardımcı olur.

- Karın ve bel kaslarının daha güçlü bir hale gelmesinde yardımcı olur.

- Kan basıncını dengelemeye yardımcı olur. Kişinin vücudunun estetik görünüm kazanmasının yanında, sağlığına fayda sağlar.

Mekik Hangi Kasları Çalıştırır?

Mekik çekmek, kişinin daha dinç olmasına yardımcı olan sporların başında yer alır. Doğru yapıldığı zaman kişinin gelişiminde yardımcı harekettir. Mekiğin çalıştırdığı kaslar da bulunur. Bu kaslar mekikle birlikte daha gelişir ve güçlenir.

İnsan vücudunda yan, alt ve üst karın kasları vardır. Ancak bu kasların tümünü yukarıda anlattığımız norma mekik çekme hareketleri ile geliştirmek mümkün değildir. Mekik çekme, genellikle karın kaslarını ve sırt bölgesinde bulunan kasları geliştirmede yardımcı olur. Ancak daha çok karın bölgesinin fit bir görünüm kazanmasına yardımcı olur.

Günde Kaç Tane Mekik Çekilmeli?

Mekik çekmek, basit görünen ancak oldukça ayrıntılara sahip bir egzersiz türüdür. Bu yüzden onu basite indirgeyerek, kaç mekik çekilmesi gerektiği hakkında yorum yapılması mümkün değildir. Biz yine de size şu tavsiyeyi verebiliriz. Her insan aynı yapıya sahip değildir. Aynı zamanda kimisi uzun yıllardır spor yaparken, kimisi henüz yeni başlamıştır. Bu sebeple bir insanın net olarak kaç tane mekik çekmesi gerektiği absürt bir soru olacaktır.

Örnek vermek gerekirse; spora yeni başlayan bir kişi eğer iyi bir fiziğe sahipse 20 tane mekik çekiyor olabilir. Yine başka bir kişi biraz daha kiloluysa ve mekik çekiyorsa, 3 tane mekik çekebilir. Bu kişini vücudunun direnci ve antrenmanına bağlıdır. Yıllardır spor yapıp, mekik çeken insanlar da elbette vardır. Ancak siz siz olun başlangıç aşamasında kendinizi sakın zorlamayın. 1 tane çekebiliyorsanız dahi buna üzülmeyin. Zamanla her şey yerine oturacaktır.

Temel Spor: Mekik Nedir, Nasıl Çekilir?

Karın bölgesinde biriken fazla yağlardan kurtulmak, sağlığınızı önemli ölçüde ileriye taşımanın yanı sıra çok daha fit ve dinamik bir görüntüye sahip olmanızı sağlar. Karın kaslarınızı çalıştırmak için yapabileceğiniz pek çok egzersiz arasından mekik en popüler ve temel hareketlerden birisidir. Siz de daha düz ve sıkı bir karına sahip olmak istiyorsanız bu yazımızda bahsettiğimiz farklı mekik çeşitleri arasından fitness seviyenize uygun olanı seçip önemli noktalara dikkat ederek mekik çekmeye başlayabilisiniz. Egzersizi düzenli bir beslenme programıyla birleştirerek hedeflerinize doğru ilk adımı atabilirsiniz.

Mekik ne işe yarar?

Mekik hareketi, yere uzanarak üst vücudunuzu yukarı kaldırarak yapabileceğiniz bir egzersizdir. Bu egzersizin çeşitlendirilebilir olması ve böylece farklı zorluk seviyelerinde yapılabilmesi, karın kaslarını çalıştırmak isteyenler tarafından yaygın şekilde tercih edilmesinin sebeplerinden. Mekik denildiğinde ilk akla gelen karın kasları da olsa farklı mekik çeşitleriyle boyun, göğüs, yan karın, kalça kaslarınızı ve bel bölgenizi dahi çalıştırmanız mümkün. Doğru formda yapılan mekik egzersizleri sayesinde çok daha güçlü karın kaslarına ve sıkı bir karın bölgesine sahip olabilirsiniz.

Nasıl mekik çekilir?

Mekik çekmenize yardımcı olma amacıyla mekik aleti veya mekik sehpası gibi araçlar bulunmasının yanı sıra, evinizde sadece düz bir zemin ve bir adet mat ile de bu egzersizi yapabilirsiniz. Mekik çekerken en önemli nokta, vücudunuzun doğru formda olması ve bu formu tüm set boyunca koruyabilmenizdir. Hareketi etkili yapmanın ve en iyi faydayı sağlamanın yolu, tekrar sayısından ziyade yavaş ve kontrollü şekilde devam etmek. Kendinizi geliştirdikçe hareket sayınızı arttırabilir ve aşağıda bahsettiğimiz farklı mekik çeşitlerini deneyebilirsiniz. 

Düz Mekik

Mekik deyince ilk akla gelen klasik mekik hareketidir. Hareketi yatak gibi yumuşak bir zeminde yapmanız, beliniz ile zemin arasında bir boşluk oluşturur ve sakatlıklara sebep verebilir. Bu yüzden mümkünse sert bir zemin üzerinde pilates matı kullanmayı tercih etmelisiniz. Matınızın üzerine sırt üstü uzandıktan sonra ayak tabanlarınız yerdeyken dizlerinizi kırın. Ellerinizi iki kulağınızın yanına getirin, karnınızı sıkarak üst vücudunuzu yerden kaldırıp oturur pozisyona gelin ve ardından yatar konuma geri dönün. Mekik çekerken ellerinizi arkadan kavuşturmamaya dikkat etmelisiniz, bu durum fark etmeden boynunuza fazla baskı yapmanıza sebep verip sakatlığa yol açabilir. 

Yarım Mekik

Düz mekik karın, göğüs, bel ve kalça gibi pek çok farklı kas grubunu çalıştırırken yarım mekik sadece karın kaslarına odaklanır. Bu egzersizi yapmak için, yine sırt üstü uzandığınız bir zeminde düz mekik gibi pozisyon alabilirsiniz. Elleriniz kulaklarınızın yanında olabileceği gibi, çapraz şekilde göğsünüzde de durabilir. Üst vücudunuzu tam olarak kaldırmak yerine yarım mekik çekmek için karın kaslarınızı sıkarken başınızı ve omuzlarınızı kaldırmanız yeterlidir. Zemine geri dönerken derin bir nefes almayı, kalkarken ise vermeyi unutmayın.

Ters Mekik

Bu hareketle karın kaslarınızın yanında kalça kaslarınızı ve bel bölgenizi de çalıştırabilirsiniz. Düz ve yarım mekikten farklı olarak ters mekik için zemine yüz üstü uzanmalısınız. Kollarınız vücudunuzun iki yanında paralel olarak durabilir. Ardından tek yapmanız gereken göğsünüzü ve başınızı yukarı doğru kaldırıp birkaç saniye bekleyip indirmek. Daha etkili bir ters mekik antrenmanı için spor salonunuzdaki mekik sehpasını kullanabilirsiniz.

Yan Mekik

Karın bölgenizdeki fazlalıklardan kurtulmanın başka bir etkili yolu olan yan mekik, iç ve dış yan karın kaslarınıza odaklanan bir harekettir. Zeminde sağ tarafınıza doğru uzanıp dizlerinizi bükün ve sağ kolunuzu zeminde dışarı doğru uzatın. Bu pozisyondayken sol elinizi sol kulağınızın yanına getirin ve üst vücudunuzu yukarıya doğru kaldırın. Aynı hareketi diğer taraf için de tekrar edin.

Eğer bu hareketler size kolay geliyorsa ya da daha yoğun bir egzersiz programı takip ediyorsanız, mekik hareketlerini çeşitli ağırlıklar ekleyerek de çeşitlendirmeniz ve zorlaştırmanız mümkündür. Antrenmanınıza ekleyebileceğiniz ağırlık eldiveni, dambıl ve ayak bilek ağırlıkları ihtiyaçlarınızın yanında mekik çekerken en temel gereksiniminiz olacak pilates matları ve birbirinden konforlu spor kıyafetleri için Yalı Spor’u ziyaret edebilirsiniz.

Vücudu şekillendirmek için yapılan en eski ve en yaygın hareketlerden biri olan mekik çekme hareketi, doğrudan karın kaslarını etkiler. Ancak, bilinenin aksine, mekik çekmek, karın bölgesinde bulunan yağların erimesini tek başına sağlamaz. Amaç, karın bölgesindeki yağların eritilmesi ise mekik ile birlikte kardiyo ve daha büyük kas gruplarını harekete geçiren diğer karın egzersizlerinin de birlikte yapılması gerekir.  Mekik çekmek, karın bölgesindeki kasların güçlenmesini ve ortaya çıkmasını sağlayan bir hareket türüdür. Göbek yağları eridiğinde altta kalan kasların şekillenmesini sağlar ve istenilen baklava şeklindeki görünümün elde edilmesine yardımcı olur. Düzenli olarak yapılan mekik hareketi, bel bölgesindeki kasların da güçlenmesini sağlayarak bel kemiğinin korunmasına yardımcı olur. Mekik hareketinin faydalı olabilmesi için doğru yapılması önemlidir. Doğru yapılmayan mekik hareketi, kaslar üzerinde olumlu hiçbir etki yaratmaz ve zaman kaybına neden olur. Ayrıca, yapılan herhangi ters bir hareket de bel kaslarının zedelenmesine yol açarak sakatlıklara neden olabilir.

Mekik Çekerken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Mekik hareketinin yapılacağı zemin, hareketin bel kaslarına zarar vermemesi açısından oldukça önemlidir. Mekik hareketi; kanepe, yatak ya da kalın sünger üzerinde yapılmamalıdır. Derin yumuşaklığa sahip olan bu tarz zeminler, bel bölgesinde açıklığa neden olur ve vücut ağırlığının bele vurmasına yol açar. İlerleyen süreçte bu durum, bel fıtıklarına yol açabilir. Mekik hareketi, etkilerini kısa sürede gösteren mucize bir hareket değildir. Uzun süreler düzenli ve doğru bir şekilde yapıldığında etkisi, ancak gözle görülür bir hâle gelir. Bel ve karın bölgesinin şekillenmesine yardımcı olan mekik hareketi, kilo vermeyi sağlamaz. Mekik çekerken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise ellerin boyun altında kenetlenmemesidir. Eller, boyun altına kenetlendiğinde hareket esnasında boyun bölgesi de ister istemez elle çekilir ve bu durum, boyun kaslarını zedeler. Zamanla boyun kaslarındaki zedelenmeler boyun fıtığına yol açabilir. Mekik hareketinde asıl amaç, karın ve bel kaslarını güçlendirmektir. Ayaklar uzatılarak yapılan harekette hareketin büyük bir kısmı için baldır ve kalça kasları kullanılır. Bu nedenle mekik çekerken ayakları uzatmamak, hareketin doğru yapılmasını sağlar. Mekik çekerken dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu da vücudun tamamının dizlere kadar yukarı çekilmemesidir. Sadece kürek kemiklerinin yerden kalkması ve karın kaslarının sıkılması yeterlidir. Ayrıca, mekik çekmeye başlamadan önce dakikalık orta tempoda yürüyüşler ve germe hareketlerinin yapılması, kasların açılmasını ve ısınmasını sağlayarak olası sakatlıkların önüne geçebilir.

doğru mekik nasıl çekilir mekik çekme yöntemleri

Doğru Mekik Nasıl Çekilir?

Düz bir zemine serilen havlu ya da ince bir sünger üzerinde yapılması gereken mekik hareketi için sırt üstü uzanılır ve dizler kırılarak ayak tabanları yere basılı tutulur. Dizlerin kalça hizasında açık olması önemlidir. Dizler, kalçaya ne çok yakın ne de çok uzak mesafede olmalıdır. Bel bölgesinin tamamen yere değdiğinden emin olunmalıdır. Bel bölgesinde boşluk olması durumunda alta rulo hâline getirilmiş bir havlu konulabilir. Hareketin etkin olabilmesi ve herhangi bir sakatlığa sebep olmaması için bel altında hiçbir boşluk olmaması gerekir. Her iki el, başın arkasına konulmalı; ancak eller, kenetlenmemelidir. Başparmaklar, kulakların arkasına gelecek şekilde yerleştirilebilir. Dirsekler, dışa doğru tutulmalı ve çene hafif yukarı kaldırılmalıdır. Göğüs ve çene arasında biraz boşluk olması gerekir.  Karın içeri çekilerek iyice sıkılır ve baş, boyun ve kürek kemikleri, aynı anda yerden kaldırılarak birkaç saniye beklenir. Daha sonra yavaşça sırt üstü pozisyona geri gelinir. Mekik çekerken gereken konsantrasyonun sağlanabilmesi için gözler karşıda sabit bir noktaya odaklanabilir. Hareketin etkisini artırabilmek için karın kaslarının sıkılması önemlidir.  Hareket ne kadar yavaş ve kontrollü yapılırsa etkinliği de o derece artar. Doğru mekik çekmenin en önemli kurallarından biri de nefes kontrolüdür. Yukarı doğru kalkarken nefes verilip aşağı doğru yatarken nefes alınması, kaslara giden oksijen miktarını artırır ve olası kas ağrılarının önüne geçilmesini sağlar.

Daha iyi bir vücuda sahip olabilmek adına yapacağınız her türlü sportif etkinlik için gerekli malzemeleremonash.pw&#;da ulaşarak ihtiyacınız olan ürünleri kolayca satın alabilirsiniz.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır