muhabbet kuşu tüy dökme belirtileri / Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker? Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesinin Nedenleri

Muhabbet Kuşu Tüy Dökme Belirtileri

muhabbet kuşu tüy dökme belirtileri

Kuşlarda Tüy Dökülmesi Normal Midir?

Özellikle muhabbet kuşlarında belirli aralıklar ile tüy değişimi meydana gelir. Tüy değişimlerini genellikle mevsim geçişleri esnasında yaparlar. Yılda bazen 1 bazen de iki kez tüy değişimi yaparlar. Kuşların kış mevsiminde soğuktan korunabilmek için bulunan tüyleri yazın dökülür ve yaza hazırlık yaparlar. Bu durum karşısında herhangi bir sağlık probleminden dolayı endişe etmemek gerekir. Mevsim geçişleri esnasında tüy döken kuşlar için endişe etmemek gerekir çünkü bu son derece sağlıklıdır. Özellikle tüy döküm dönemlerinde kuşu sağlığına ve beslenmesine daha çok dikkat etmek gerekir. Kuşu sağlığını korumak adına vitamin takviyeleri kullanabilirsiniz. Çünkü bu dönemlerde kuşlar daha halsiz düşeceklerdir. Burada kuşların ne zaman ve ne kadar sürede tüy döktüklerine dikkat etmek de şarttır.
Tüy Dökme Kaç Gün Sürer?

Özellikle muhabbet kuşlarında tüy dökümü süresi yaklaşık olarak 10 gün ile 15 gün arasında değişir. Bu dönem sonrasında kuşunuz da herhangi bir hastalık belirtisi görmemişsiniz problem yok anlamına gelir. Tüy dökme dönemlerinde kuşumuzun beslenmesi yeterli değilse yeni çıkmış olan tüyleri sağlıklı olmayacak. Yeni doğmuş olan yavruları tüy dökmesi son derece normal. Bu tür dökülmeler fizyolojik dökülme olarak adlandırılıyor. Kuşlardaki tüh dökmenin sağlıksız bir şekilde devam ediyor olması, beraberinde birtakım sıkıntıları da getirecektir.

Sağlıksız Tüy Dökme

Bazı hastalıklardan kaynaklı olarak kuşlarda tüy dökülmeleri de görülüyor. Bakımsızlık ve yeterli düzeyde beslen emekten dolayı tüyler dökülebilir. Kuşunuz için kullanmış olduğunuz yemlerde mineral ve vitaminlerin bulunması önemli. Stres sebebiyle de dökülmeler meydana geliyor. Kuşun strese girmesinin sebepleri arasında;

  • Kafesinin yerinin değişmesi
  • Sahibinin değişmesi
  • Kafese başka kuş alınması
  • Kafesteki başka kuşun ayrılması
  • Aşırı gürültülü ortam
  • Aşırı ışık

Öyle bir durum yaşanmışsa kuşunuzun stresten dolayı tüy döktüğünü düşünebilirsiniz. Pencere yada kapı önünde bulunan kafesteki kuşlar da daha fazla tüy dökülme görülür. Ayrıca tüylerinde kabarma ve halsizlik de beraberinde gelir. Kısa süreler içerisinde meydana gelmiş olan sıcaklık farkları yeni problemine yol açacaktır.

Kuşum vücudunda artış gösteren mantar hastalığı ve dış parazitler tüylere zarar verdiğinden dolayı tüylerde dökülmeler meydana gelir. Kuşlarda görülen birçok hastalık yine anormal tüy dökülmesi neden olacaktır. Kuşun anormal tüy dökülme sorunu varsa bir an önce veteriner desteği almanız gerekiyor. Özellikle tüy dökme dönemlerinde ortaya çıkan halsizlik ve ishal gibi belirtiler varsa ciddi bir problem ile karşı karşıya kalmanız olasıdır.

Eskiye oranla daha sakin görünen ve çok fazla uyumaya başlayan kuşun tüy dökme problemi var demektir. Bunun yanı sıra kafes içerisine bakarak kalın tüyler var ise sorunun kaynağını araştırmaya başlayabilirsiniz. Herhangi bir hastalıktan dolayı tüy dökme problemi yaşayan kuşta çevresine karşı ilgi azalacaktır.


Kafes içerisinde başka bir kuş varsa ve onun oyun arkadaşı ise yine sağlık problemi ile karşılaştığında kafesteki diğer kuşa ilgi azalacaktır. Geri dönüşü olmayan herhangi bir hastalık olmaması için yardım almanız önemli. Sizin yapabileceğiniz en önemli şey kuşunuza verdiğiniz yemlerin içeriklerinin iyi olması.

Haber ile daha fazlasına ulaşın:

Genel Haber

Muhabbet kuşunun tüylerinin dökülmesi, anormal ya da normal koşullardan kaynaklanıyor olabilir. Muhabbet kuşunun tüylerinin dökülmesi eğer mevsim geçişlerinde ya da yetişkinliğe geçişte yaşanıyorsa endişe edilecek bir durum yoktur. Eski tüylerin yerine yenisi çıkıyordur ve bu tüyler sağlıklı olacaktır. Ancak patolojik tüy dökülmelerinin nedeninin tespit edilmesi ve ortadan kaldırılması gereklidir.

Normal tüy dökülmelerinin olduğu dönemde muhabbet kuşunun bakım ve beslenmesine ekstra özen gösterilmelidir. Kuşlar bu dönemde oldukça halsiz düşebileceği için onların desteklenmesini sağlayacak vitamin ve mineral içerikleri kullanılmalıdır. Normal olmayan tüy dökülmeleri için tanı konması, nedeninin ortadan kaldırılması için veteriner hekim ziyaret edilmelidir.

Muhabbet Kuşunun Tüylerinin Dökülmesi Hangi Şekillerde Olur?

Muhabbet kuşunda tüy dökme çeşitleri, fizyolojik ve patolojiktir. Herhangi bir problemden kaynaklanmayan, normal tüy dökülmeleri fizyolojik sınıfında yer alır. Hastalık ya da bir problem kaynaklı yaşanan tüy dökülmeleri ise patolojik tüy dökülmeleridir.

Muhabbet Kuşunun Tüylerinin Dökülmesi Kaç Gün Sürer?

Muhabbet kuşunun tüy dökme süresi, 10-15 gün civarındadır. Tüy dökme döneminde eğer anormal bir durum yaşanmazsa, sonrasında muhabbet kuşunun tüyleri daha sağlıklı olur ve dökülme de eskisi kadar olmaz. Tüy dökme döneminde eğer beslenme ve bakım problemleri oluşursa, muhabbet kuşu bu dönemi sağlıklı geçirmediği için yeni tüyleri de sağlıklı ve canlı olmaz. Dolayısı ile dökülen tüy sayısında da azalma meydana gelmez. Muhabbet kuşu eğer yeni yavruluk döneminden çıkıyorsa, tüy dökmesi normal karşılanmalıdır. Bu dönemde çoğunlukla muhabbet kuşlarının tüylerinin dökülmesi durumu ile karşılaşılır.

Muhabbet Kuşunun Tüylerinin Dökülmesinin Belirtileri Nelerdir?

Muhabbet kuşunda tüy dökme semptomları şu şekildedir:

  • Mevsim geçişlerinde ya da yavruluktan yetişkinliğe geçiş döneminde tüy dökme belirtileri görülür.
  • Tüy dökme belirtileri arasında çevreye karşı ilgiyi kaybetmiş olmak vardır.
  • Muhabbet kuşları eğer devamlı sakin ve uyku halindelerse, tüy dökme döneminde olabilirler.
  • Kafeste başka kuş olması durumunda ona karşı ilgilerinin azalması, tüy dökme belirtileri arasındadır.
  • Kafesteki kalın tüy sayısının artış göstermesi durumunda, tüy dökme dönemine girildiğinden şüphelenilmelidir.

Muhabbet Kuşlarında Anormal Tüy Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Muhabbet kuşlarında aşırı tüy dökülmesinin sebepleri aşağıda verilmiştir:

  • Muhabbet kuşlarında anormal tüy dökülmesinin en fazla görülen nedeni bakım ve beslenmedir. Beslenme içeriğinde ihtiyaç duyulan vitamin ve mineraller olmazsa, bakımları düzenli yapılmazsa; muhabbet kuşları hem hastalanabilir hem de anormal derecede tüy dökülmesi yaşayabilir.
  • Muhabbet kuşlarının stres yaşaması, anormal tüy dökülmesi yaşanmasına sebebiyet verir. Kafesinin yerinin değişmesi, sahibinin değişmesi, başka bir kuşla aynı kafeste yaşamak durumunda kalması, kafesteki başka bir kuşun kafesten ayrılması, aşırı sese ya da ışığa maruz kalması gibi nedenler stres faktörünün düzeyini artırır.
  • Kapı veya pencere önünde bulunan kuşlarda anormal derecede tüy dökülmesi olur. Ayrıca tüylerinin daha kabarık olduğu ve kendisinin de halsizlik yaşadığı fark edilir.
  • Ani hava değişimlerinin yaşanması, sıcaklığın kısa süre içerisinde çok yükselmesi veya düşmesi halinde anormal tüy dökülmesi görülebilir.
  • Kaliteli kuş yeminin kullanılmaması durumunda, beslenme kaynaklı eksikliklerden dolayı aşırı derecede muhabbet kuşunun tüylerinin dökülmesi problemi yaşanabilir.
  • Dış parazit ve mantar rahatsızlığı bulunanlarda anormal tüy dökülmesi meydana gelir.
  • Bazı rahatsızlıklar kendisini tüy dökülme belirtisi ile gösterebilir. İshal ve halsizlik gibi ek belirtiler de görülmeye başlandığında, vakit kaybetmeden veteriner hekime götürülmelidir.
  • Kuşun hava almaması, devamlı kapalı ortamda bulunması tüy dökme sorunu yaşanmasına neden olabilir.
  • Aşırı proteinli ve unlu yiyecekler tüketilmesi sonucunda aşırı yağlanma problemi görülebilir. Buna bağlı olarak tüy dökülmesinin yanı sıra hantallaşma, harekete isteksizlik, şişmanlama gibi problemler ile karşı karşıya kalınabilir.

Muhabbet Kuşlarında Aşırı Tüy Dökülmesinde Ne Yapılmalıdır?

Muhabbet kuşlarının çok fazla tüy dökmesinin çözümü, veteriner hekimi ziyaret etmektir. Tüy dökülmesi normal seviyedeyse kuşun beslenme ve bakımına dikkat edilmesi yeterli gelebilir. Ancak anormal seviyede olan tüy dökülmelerinin ciddi sebepleri olabileceği için yardım alınması önemlidir. Tüy dökülmesi yaşanmasının nedenlerine bağlı olarak çözüm önerilerinden bazıları şunlardır:

  • Yıkanmayı seven kuşların bu süreçte yıkanması tüy dökme sorunundan kurtulmalarına yardımcı olur.
  • Vitamin takviyesi vermeye özen gösterilmelidir.
  • Muhabbet kuşunun yemi değiştirildikten sonra tüylerin dökülmesiyle karşılaşılmışsa, tekrar eski yem kullanılmaya başlanmalıdır.
  • Parazit sebebiyle tüy dökme sorunu ortaya çıkmışsa, parazit dökücü toz ilaçlar kullanılmalıdır.
  • Muhabbet kuşunun hava alan, temiz ve açık ortamda vakit geçirmesine dikkat edilmelidir.
  • Yalnız bir kuşsa ve yalnızlık kaynaklı depresyona girerek tüy dökmeye başlamışsa, başka bir kuşla eşleştirilmelidir.

Muhabbet Kuşlarının Tüy Yapıları Nasıldır?

Muhabbet kuşlarının tüyleri, kalın ve ince olmak üzere iki çeşittir. Ayrıca ara tüy grubu da vardır.

İnce tüylerin daha yumuşak, esnek ve çoğunlukla beyaz oldukları görülür.

Kalın tüylerin ise kuşun rengiyle aynı renkte ve sert yapıda olduğu görülür.

Muhabbet Kuşlarında Normal Tüy Değişimleri Ne Kadarlık Periyotlarda Olur?

Muhabbet kuşlarının normal tüy değişim aralıkları, çoğunlukla mevsim geçişlerindedir. Senede 1 ya da 2 kere görülür. Muhabbet kuşlarının kış aylarındaki tüyleri daha kaba ve kalın olduğu için yaz mevsimine geçerken bu tüyleri döker. Yerlerine ince ve yumuşak tüyler çıkar. Mevsim geçişlerinde muhabbet kuşunun tüylerinin dökülmesi, kuşun hasta değil sağlıklı olduğunun göstergesidir. Ancak bu dönemde yeni tüylerin sağlıklı çıkabilmesi için kuşun sağlığına dikkat edilmelidir.

Tags:Muhabbet Kuşumuhabbet kuşu tüy dökmemuhabbet kuşu tüy dökme nasıl olurmuhabbet kuşu tüy dökme nedenleri

Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker? Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesinin Nedenleri

Haberin Devamı

Muhabbet kuşları hem doğal sebeplerden dolayı hem de farklı etmenler sebebiyle tüy dökebilmektedir. Böyle durumlarda bazı sebepleri kuşun doğasına bırakmak gerekir. Bazıları ise mutlaka bireysel olarak ele alınması gereken önlemler doğrultusunda dikkat edilmelidir. 

Muhabbet Kuşu Neden Tüy Döker?

 Muhabbet kuşu besleyenlerin en çok merak ettiği konular içerisinde neden tüy döktükleri geliyor. Elbette bunun farkı sebepleri ve bu sebeplerden dolayı tüy dökme dönemleri ortaya çıktığı söylemek mümkün. 

 - Kuluçka zamanları

 - Mevsim geçişleri

 - Kötü beslenme

 - Stres 

 Genel olarak bu sebeplerden dolayı muhabbet kuşlarının tüy döktüklerini söylemek mümkün. Özellikle kuluçka zamanları ve mevsim geçişleri döneminde yılda 2 defa tüy dökerler. Bu ise tüm muhabbet kuşları için ortak şekilde normaldir. Zira böylece yaşlanmış, zayıf ve dayanıksız tüyleri dökerek yerine yenileri gelir. Ancak kötü beslenme ya da stres gibi durumlar, hayvanın bulunduğu ortamın istemediği şekilde gelişmesi üzerine ortaya çıkar. Bu konuda muhabbet kuşu sahibinin devreye girmesi ve bu durumun düzeltilmesi gerekmektedir. Mutlaka zengin İçeriğe sahip doğru yem çeşitleri verilmeli ve muhabbet kuşu ile ilgilenerek onunla oyunlar oynanmalıdır. Ayrıca muhabbet kuşu oda içerisinde özgür bırakılmalı ve uçmasına izin verilmelidir. 

Haberin Devamı

Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesinin Nedenleri

 Muhabbet kuşlarının yıl içerisinde belirli zaman aralıklarında tüy dökmesi doğal bir süreçtir. Aslına bakarsan bu sağlıklı bir durumdur. Ancak özellikle bu dönem içerisinde eğer yetersiz beslenme söz konusu ise, tüy dökme durumu çok ciddi boyutlara ulaşabilmektedir. Yetersiz bakım ve yetersiz beslenme hayvanın yıl içerisinde daha fazla tüy dökmesine sebep olabilir. O yüzden muhabbet kuşu için gerekli vitamin ve mineral kaynakların sağlanması şarttır. Tabii diğer bir faktör ise muhabbet kuşlarının farklı zaman dilimlerinde yaşadıkları strestir. Bu durum içerisinde muhabbet kuşu sahibinin onunla ilgilenmemesi, eş araması ya da kafesinden çıkarılmaması gibi durumlar söz konusu olabilir. 

Haberin Devamı

Muhabbet Kuşu Tüy Dökmesi Konusunda Neler Yapılmalıdır?

 Mutlaka sağlıklı ve doğru besin kaynaklarının muhabbet kuşuna düzenli olarak verilmesi en önemli hususlardan biridir. Aynı zamanda muhabbet kuşu ile oyun oynanmalı, doğru kafes ve ortam hazırlanmalıdır. Diğer taraftan doğal bir süreç içerisinde muhabbet kuşu tüy döktüğü zaman, bu doğal bir sürece bırakılmalıdır.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır