melisa çiçeği ekimi / Kolonya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Melisa çiçeği özellikleri – Evim

Melisa Çiçeği Ekimi

melisa çiçeği ekimi

Kolonya çiçeği bakımı nasıl olmalı? Melisa çiçeği özellikleri

Kolonya çiçeği (Melisa çiçeği) mükemmel kokusuyla bilinen çiçeklerden biri. Solanaceae (Patlıcangiller) familyasının Cestrum cinsinin C. nocturnum türü olan kolonya çiçeği, ülkemizde melisa çiçeği olarak da bilinmektedir. Peki kolonya çiçeği (Melisa) bakımı nasıl yapılır? Bitkili Evim&#;den Naz Irmak Saf Evim Dergisi için anlattı.

MELİSA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

Ülkemizde güney bölgelerde özellikle yazlık bahçelerini süsleyen ve kendine has güzel kokusunu yayan bir bitkidir.

Salkımlar halinde açan çiçekleri gün batımından hemen sonra kokmaya başlar. Gecenin ilerleyen saatlerinden en üst noktasına ulaşır.

KOLONYA ÇİÇEĞİ NASIL ORTAMDA YETİŞİR?

Yarı gölge alanları seven kolonya çiçeği toprak ayırt etmez. Geçirgen, süzek bahçe toprağında mutlu olur. Suyu bünyesinde tutan toprak tercih edilmemelidir.

KOLONYA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

melisa çiçeği, kolonya çiçeği, Cestrum nocturnum

Kolonya çiçeği dip sürgünü veren bir bitkidir. Bu sürgünler aynı kalitede çiçek veren dallar verir. Dikim yerine göre bu sürgünleri budaya bilir yada tutabilirsiniz.

Çoğaltılması kolaydır. Basit daldırma yöntemiyle, esnek bir dalını koparmadan eğerek bir kısmını toprağa gömün. Birkaç haftada köklenmeye başlayacaktır. Sonrasında köklenen kısmı kesip istediğiniz yere dikebilirsiniz. Yine tohumla da yetiştirebilirsiniz. Nisan ayında filizlenen tohumlar sonbaharın ortalarında çiçeklerini açmaya başlar.

MELİSA ÇİÇEĞİ BUDAMASI NASIL YAPILMALI?

Kış sonunda tüm güçsüz dalları dipten budamak gerekir. En güçlü dallar uzun ise kısaltılmalıdır. Fakat kış sonu budamasında aşırıya kaçarsanız çiçeklenmesi yaz sonuna kalabilir. Yaz boyunca çiçeklenmesi sona eren ve güçsüz kalmış olan dalları budamalısınız. Böylece yeniden sağlıklı bir şekilde çiçeklerini açacaktır.

AYDA BİR KEZ ÇAY SUYU

Saksıda yetiştirilen kolonya çiçeği, toprağının asitliliğinin fazla azalmasını istemez. Bu dengeyi sağlamak için ayda bir iki kere demlenmiş ve soğutulmuş çay demi ile sulanabilir.

MELİSA ÇİÇEĞİ ÇEŞİTLERİ

Üç bitki de Melisa ama hangisi gerçek?

En çok karşılaştığımız sorulardan biri bu. İşte yanıtı:

1&#; Melissa officinalis: Gerçek melisadır. Kısa boylu, hafif tüylü, kenarları tırtıklı, yapraklı, nanemsi kokuya sahip bir mutfak otudur. Aynı zamanda şifalı ot sınıfına da girer. Maydanoz gibi kümelenir. Limonu andıran bir tadı vardır. Et yemeklerinde ve salatalarda kullanılır. Demlenerek yapılan çayı mideyi rahatlatır ve uyku verir.

2- Lippia triphylla: Limon melisa ya da limon kokulu verbena’ya denir. Çalı türünde bir ottur. metre kadar boylanma yapar. Yaprakları dar, uzun ve limon kokuludur. Dalların ucunda salkım şeklinde minik beyaz çiçekleri vardır. Yaprakları gölgede kurutulur ve aktarlarda uyku veren ve rahatlatan ot olarak satılır. Bakımı kolaydır. Çiçek dalları kesilirse bitki daha güzel gelişir. Demlemesi, özellikle uyku sıkıntısı çekenlere önerilir.

3- Cestrum nocturnum: Parfüm çalısı, melisa ya da Pakistan geceleri denilen bitkidir. Eylül akşamlarında baygın kokusuyla özellikle ılıman iklim kuşağının vazgeçilmez kokulu bitkisidir. Bodur ağaç, çalı sınıfına girer. Kışın yapraklarını döker. metreye boylanır. Tüp şeklindeki beyaz-sarı çiçekleri gece boyunca koku verir. Yaz boyunca sulanmak ister. Yaz sonu hafif, ilkbahar başı sıkı bir budama gerektirir. Büyük bir saksıda da yetişebilir. Dikkat! Küçük bahçelerde birkaç adet dikilirse baygın ve çok baskın kokusu rahatsız edebilir.

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

Dendrobium orkide bakımı ve sulaması nasıl olmalı?

Melisa Çiçeği Nasıl Çoğaltılır? Dalından ve Kökünden Melisa Çiçeği Çoğaltma Ne Zaman ve Nasıl Yapılır?

Melisa Çiçeği sakinleştirici etkiye sahip bir bitkidir. Ancak bu melisa çiçeğini çayı yapılan melisa bitkisiyle karıştırmamak gerekir. Bu çiçeğin en önemli özelliklerinden birisi akşam güneş battıktan sonra açılıp güneşin doğuşunda tekrar çiçeklerini kapatarak güzel kokusunu yaymayı durdurmasıdır. Melisa çiçeği rüzgâr konusunda oldukça hassastır ve gölge alanları daha çok sever. Bu muhteşem bitkiyi elbette çoğaltmak isteyebilirsiniz. Kısa sürede köklenebilen bir çiçektir. "Melisa Çiçeği nasıl çoğaltılır?" sorusunu da bu yazımızda yanıtlayacağız. İşte Melisa çiçeği bakımı ve özellikleri.

MELİSA ÇİÇEĞİ ÖZELLİKLERİ

  • Melisa çiçeği ballıbabagiller familyasından olan beyaz çiçekli, çok dalı olan otsu bir bitkidir.
  • Melisa Çiçeği bir süs bitkisidir. Çayı yapılan şifalı melisa bitkisiyle karıştırılmamalıdır
  • Tüm yıl yaprak dökmeyen bir çiçektir.
  • Boyları 4 metreye kadar uzayabilmektedir.
  • Hoş limon kokusunu güneş battıktan sonra ortaya çıkarmaktadır.

MELİSA ÇİÇEĞİ KOKUSUNUN FAYDALARI

  • Migren ataklarına ve baş ağrılarını keser.
  • Mide ve bağırsak ağrılarına iyi gelir.
  • Sinir krizi ve melankoli krizlerine yardımcıdır.
  • Kulak çınlamaları ve baş dönmesi şikâyetlerinin ortadan kalkmasına katkıda bulunur.
  • Regl ağrılarına iyi gelir ve kanamaları düzenlemeye yardımcı olur.
  • Huzursuzluk hissine ve sıkıntıya iyi gelir.

MELİSA ÇİÇEĞİ BAKIMI

Melisa Çiçeği bakımında dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır. Bunları adım adım inceleyelim.

  • Melisa çiçekleri rüzgârsız ve gölge alanları sever.
  • Melisa çiçeğinin bir sürgün dalını su içinde bekleterek kolayca köklenebilir.
  • Ülkemizde Ege ve Akdeniz bölgeleri Melisa çiçeğinin yetişmesi için en uygun bölgelerdir. Bu çiçeğin yetişmesinde en önemli faktör sıcaklıktır. Sıcaklığın yüksek olduğu bölgeleri fazlasıyla seven bir çiçektir.
  • Gün içinde minimum 4 saat güneş ışığına ihtiyaç duymaktadır.
  • Uygun yetişme ortamı için humuslu ve kumlu toprakları tercih etmelisiniz.
  • Eğer bulunduğunuz bölgedeki sıcaklıklar şiddetli değilse büyük saksı kullanımından kaçınmalısınız.
  • İlkbaharın ortalarından yazın sonuna kadar on beş günde bir gübreleme yapmanız bitkiniz açısından faydalı olacaktır. Özellikle deniz ürünlerinden oluşan gübreler bu çiçek için en iyi seçim olacaktır.
  • Toprağını nemli kalacak kadar sulamalı, kesinlikle kurutmamalısınız.

MELİSA ÇİÇEĞİ NEREDE YETİŞİR?

Hafif gölgeli ve rüzgârsız bölgeleri seven melisa çiçeği ülkemizde Ege ve Akdeniz gibi sıcak bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.

MELİSA ÇİÇEĞİ NE ZAMAN AÇAR?

İlkbahar sonunda çiçeklenip kış mevsimine kadar çiçekli kalır. Ancak çiçekleri güneş battıktan sonra açılıp hoş kokusunu yayar. Güneş doğduğunda çiçeklerini kapatıp hoş kokusunu yaymaya ara verir.

MELİSA ÇİÇEĞİ NASIL ÇOĞALTILIR?

Melisa çiçeği kolay çoğaltılabilen bir bitkidir. Nisan ayında tohumla çoğaltabileceğiniz gibi köklendirerek de çoğaltabilirsiniz. Esnek dallarından birini koparmadan eğerek bir bölümünü toprağa gömdüğünüz takdirde birkaç hafta içinde köklendiğini göreceksiniz. Köklenen kısmı alarak yetiştirmek istediğiniz yere ekebilirsiniz.

Kolonya çiçeği dip sürgünü veren bir bitkidir. Bu sürgünler aynı kalitede çiçek veren dallar verir. Dikim yerine göre bu sürgünleri budaya bilir ya da tutabilirsiniz.

MELİSA ÇİÇEĞİNİN YAPRAKLARI NEDEN SARARIR?

Kışları -3 dereceye kadar dayanabilen Melisa Çiçeği sıcaklık daha fazla düştüğünde yaprakları kurur ve sararır. Rüzgârı da pek sevmeyen Melisa Çiçeği rüzgârlı havalarda da kuruyup sararabilir.

Yeşil Deniz Fidancılık Melisa Parfüm Çiçeği Aksam Sefası Fidanı Cm

Yeşil Deniz Fidancılık Melisa Parfüm Çiçeği Aksam Sefası Fidanı Cm

KARGO BEDAVA

Kurumsal Fatura

Satıcı : Yeşil Deniz Fidancılık

Koleksiyona Ekle

Tahmini Kargoya Teslim: 9 gün içinde

  • 15 gün içinde ücretsiz iade. Detaylı bilgi için tıklayın.
  • Bu ürün Yeşil Deniz Fidancılık tarafından gönderilecektir.
  • Akşamsefası çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, kışın köklerinin hava şartlarından zarar görmesi nedeniyle tek yıllık düşünülür. Ayrıca bu bitki havanın çok temiz olmadığı yerlerde de yetişebilmesi açısından önemlidir. Kalın ve yumru şeklinde güçlü kökleri olan, taç yaprakları uzun ve huniye benzeyen ve bol dallanma özelliği ile yayılıcı otsu bir bitki olan akşamsefasının üretimi ve bakımı oldukça kolaydır. İlkbaharda ekilen tohum, yumru kök veya çelikleri birkaç hafta içinde filizlenmeye ve yaz ortalarından sonbahar sonlarına kadar çiçeklenmeye başlar. Park, bahçe ve evlerimizin balkonlarında kolayca yetiştirilen akşamsefası, yayılıcı ve hızlı gelişim gösteren bir bitki olduğundan dolayı evlerde çok fazla tercih edilmez. Suyu seven bir bitki olan akşamsefasını toprağı nemli kalacak şekilde sulamak yeterlidir. Toprağın çamurlaşmamasına dikkat etmek gereklidir ki bu durum köklerin çürümesine neden olacaktır. Akşamsefası çiçeği, bahçede ekimi yapılmışsa kökleri kış başlangıcında topraktan çıkarılarak temizlenip ilkbahara kadar evlerimizde serin bir yerde saklanmalıdır. Ancak balkonda yetiştiriyor isek buna gerek yoktur. Sadece köklerinin donmamasını sağlamak yeterlidir. Karabiber tanesine benzeyen tohumları sonbahar başında toplanmaya başlanır ve ilkbaharda yeniden toprağa ekilir. Gecesefası da denen bu bitki güneşi sever, ancak gölge yerlere de uyum gösterebilir. Ancak ışıksızlığa çok fazla dayanamaz. Dolayısıyla muhakkak ışık alan, güneşli ve yarı gölge yerlerde dikilmesine dikkat edilmelidir.
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

ÜRÜNÜN TÜM ÖZELLİKLERİ

Ürün Değerlendirmeleri

Henüz Yorum Yazılmamış.

Ürün Bilgileri

Yeşil Deniz Fidancılık Melisa Parfüm Çiçeği Aksam Sefası Fidanı Cm

  • Akşamsefası çok yıllık bir bitki olmasına rağmen, kışın köklerinin hava şartlarından zarar görmesi nedeniyle tek yıllık düşünülür. Ayrıca bu bitki havanın çok temiz olmadığı yerlerde de yetişebilmesi açısından önemlidir. Kalın ve yumru şeklinde güçlü kökleri olan, taç yaprakları uzun ve huniye benzeyen ve bol dallanma özelliği ile yayılıcı otsu bir bitki olan akşamsefasının üretimi ve bakımı oldukça kolaydır. İlkbaharda ekilen tohum, yumru kök veya çelikleri birkaç hafta içinde filizlenmeye ve yaz ortalarından sonbahar sonlarına kadar çiçeklenmeye başlar. Park, bahçe ve evlerimizin balkonlarında kolayca yetiştirilen akşamsefası, yayılıcı ve hızlı gelişim gösteren bir bitki olduğundan dolayı evlerde çok fazla tercih edilmez. Suyu seven bir bitki olan akşamsefasını toprağı nemli kalacak şekilde sulamak yeterlidir. Toprağın çamurlaşmamasına dikkat etmek gereklidir ki bu durum köklerin çürümesine neden olacaktır. Akşamsefası çiçeği, bahçede ekimi yapılmışsa kökleri kış başlangıcında topraktan çıkarılarak temizlenip ilkbahara kadar evlerimizde serin bir yerde saklanmalıdır. Ancak balkonda yetiştiriyor isek buna gerek yoktur. Sadece köklerinin donmamasını sağlamak yeterlidir. Karabiber tanesine benzeyen tohumları sonbahar başında toplanmaya başlanır ve ilkbaharda yeniden toprağa ekilir. Gecesefası da denen bu bitki güneşi sever, ancak gölge yerlere de uyum gösterebilir. Ancak ışıksızlığa çok fazla dayanamaz. Dolayısıyla muhakkak ışık alan, güneşli ve yarı gölge yerlerde dikilmesine dikkat edilmelidir.
  • Bu üründen en fazla 10 adet sipariş verilebilir. 10 adetin üzerindeki siparişleri Trendyol iptal etme hakkını saklı tutar.
  • Kampanya fiyatından satılmak üzere adetten fazla stok sunulmuştur.
  • İncelemiş olduğunuz ürünün satış fiyatını satıcı belirlemektedir.
  • Bu ürün indirim kampanyasına dahil değildir.
  • Bir ürün, birden fazla satıcı tarafından satılabilir. Birden fazla satıcı tarafından satışa sunulan ürünlerin satıcıları ürün için belirledikleri fiyata, satıcı puanlarına, teslimat statülerine, ürünlerdeki promosyonlara, kargonun bedava olup olmamasına ve ürünlerin hızlı teslimat ile teslim edilip edilememesine, ürünlerin stok ve kategorileri bilgilerine göre sıralanmaktadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir