iğneada denizi nasıl / İğneada Gezi Rehberi | Gezimanya

Iğneada Denizi Nasıl

iğneada denizi nasıl

İğneada Gezi Rehberi

Kırklareli’nin Demirköy ilçesine bağlı olan İğneada, Trakya’nın Karadeniz sahil şeridinde kalır. 22 kilometrelik sahiliyle misafirlerini ağırlayan bölge, il merkezine sadece km uzaklıktadır. 3 bin kişilik nüfusuyla ve İstanbul’a olan yakınlığıyla dikkat çeken İğneada; denizi, gölleri, ormanları ve kendine has kültürüyle tatil için bir cazibe merkezidir. yılında Milli Park statüsüne dahil edilen ve ıssız patika yolları, sıcak kahvehaneleri ve salaş balık restoranlarıyla sizi hayal bile edemeyeceğiniz alemlere sürükleyen bir yer İğneada.

İğneada Hakkında Bilgiler

Eko turizm ve Kültür turizmi açısından çeşitli alternatiflere sahip olan bölge, longoz ormanlarıyla kendini doğanın eşsiz kollarına bırakmak isteyenleri karşılar. Bölge halkı son derece konukseverdir. Yörenin tarihine ışık tutan yapılar ise kültür turizminin gelişimine katkı sağlar. Karadeniz’e sahili olan belde yat turlarının da uğrak yeridir. Seyahatini renklendirmek isteyenler balık lokantaları ve restoranlarda ağız tatlarına uygun alternatifler bulabilirler. Bölgeye gidenler ıhlamur ve meşe balı veya marmeladı alarak yörenin tadlarını evlerine taşıyabilirler.

Karadeniz’in tipik sahillerinden biraz farklı, sakin, huzurlu ve cennetten bir köşe gibi görünen bu eşsiz yer, 7 gölü ve 20 km uzunluğundaki eşsiz sahili ve longoz ormanlarıyla tatilcileri büyülemeyi başarıyor.

İğneada Gezilecek Yerler

İğneada’da ne yapılır konusunda ve kalınacak oteller, ziyaret edilmesi gereken mekanlar, gezilecek adresler ve yapılacak aktiviteler açısından son derece zengin bir bölge olan İğneada, sunduğu seçeneklerle kısa tatilleri değerlendirmek isteyen İstanbullular için ideal bir seçenektir.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada Longoz Ormanları

Avrupa’nın en büyük longoz ormanı olan İğneada Longoz Ormanları, gezilip görülmesi gereken yerlerin ilk sırasında yer alıseafoodplus.info ormanı için düzenlenen turlara katılabilir ve güne harika bir kahvaltı ile başlayıp doğal güzellikler içerisinde harika bir tura başlayabilirsiniz.

Kıyıköy Turu

Kıyıköy İğneada

Bölgeyi daha iyi gezmek isteyenler Demirköy konaklamalı turlara katılabilirler. Dupnisa mağarası da görme şansını elde eden gezginler, Istranca Dağları’nın eşsiz doğası ortasında kalarak şehir hayatından biraz olsun uzaklaşabilirler. İçinden yeraltı nehirleri geçen mağara; 3 bölümden oluşuyor. metre uzunluğunda ve tam milyon yaşında olan mağara, ziyaretçilerini büyülemeyi ve kendine hayran bırakmayı iyi seafoodplus.infoar Kıyıköy yazımızda.

Beğendik Köyü

Beğendik Köyü İğneada

Hiç kirlenmemiş bir deniz ülkenin en batı noktasından girmek isteyenler çantalarını hazırlamaya başlayabilirler. Tatilcilere hiç de alışık olmadıkları bir deneyim sunmaya hazırlanan program, aracıyla günübirlik etkinliklerden hoşlananlar için doğru bir seçim olabilir.

Limanköy

Limanköy İğneada

Limanköy; yazları başka kışları başka güzelliğe sahip olan köy, kişilik nüfusuyla misafirlerini bağrına basar. Longoz tipi ormanlarıyla meşhur olan belde, doğayla iç içe bir tatile özel duyanlar için biçilmiş rota olabilir.

İğneada Feneri

İğneada Feneri

Türkiye’nin en batı ucundaki deniz feneri olarak bilinen adres, denizden 44 metre yüksek kurulu. Bu nedenle Karadeniz’in hırçın dalgalarından etkilenmeyen fener, önündeki doğal plajıyla fark yaratıyor.

İğneada Sahili

İğneada Sahili

Oldukça uzun bir kumsala sahip olmasıyla denize girmek isteyenler için rahat bir imkan sağlıseafoodplus.infoniz sahili olması sebebi ile bildiğiniz gibi biraz rüzgarlı .

İğneada Konaklama Tavsiyeleri

Yıldız dağlarının orman dokusu, göller ve ağaçlarla süslenen bölge, özellikle hafta sonu ziyaretçilerini ağırlamak için gelişimini sürdürüyor. Konaklamanın yanı sıra temiz ve bakir doğayı seyredebilir, kumsalda yürüyüş yapabilir veya sporu da günlük hayatınızın bir parçası haline getirebilirsiniz.

Botanik turlara katılarak kuş gözlemi yapmak isteyenler için sunulan ev pansiyonculuğu sınırsız misafirperverliğiyle sizi bekliyor. Otantik şekilde döşenen ve sadece müşteri memnuniyetine odaklanan oteller farklı konaklama hizmetleriyle dikkat çekiyor. Otel fiyatları oldukça uygun olan bölgede tüm yıl boyunca hizmet veren tesisler bulmakta çok kolay. Bölgenin en güzel zamanının Sonbahar olduğu söylenebilir.

İğneada Pansiyon ve Otel Tavsiyeleri

Bölgede kalabileceğiniz pansiyon ve oteller şu şekilde;

  • İğneada Parlak Resort
  • Meltem Hotel
  • İğneada Resort SPA

İğneada Nerede ve Nasıl Gidilir?

İğneada, Kırklareli iline ve Demirköy ilçesine bağlıdır.

Özel aracıyla yola çıkanlar; Saray, Vize, Poyralı, Demirköy ve İğneada tabelalarını takip ederek kolay bir ulaşım sağlanabilir. İstanbul’a km uzaklıkta olan beldeye özel araçlar 4 saat gibi kısa bir sürede ulaşılabilir.

Haritası ve Konumu

Sizlerde gezi ve tecrübelerinizi yazımıza yorumda bulunarak bizlerle paylaşabilirsiniz.

Trakya&#;nın saklı cenneti İğneada, İstanbul&#;a yakın, doğası, tarihi, yemekleri ve farklı aktivitelere imkan sağlaması ile hafta sonu gezileri için harika bir tatil destinasyonu. Karadeniz kıyısında, Bulgaristan sınırına çok yakın mesafede bulunan şehir, longoz ormanlarının arasında bulunuyor. İğneada nerede, nasıl gidilir, İğneada&#;da gezilecek yerler gibi pek çok bilgiyi İğneada gezi rehberi niteliğindeki bu yazıda bulacaksınız.

İğneada'da Gezilecek Yerler - Trakya'nın Saklı Cenneti

İğneada Nerede?

İğneada, İstanbul&#;a kilometre mesafede yer alıyor. Kırklareli&#;nin Demirköy ilçesine bağlı yerleşim, Karadeniz sahili kıyısında ve dünyanın en büyük longoz ormanlarından biri olan İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı&#;nın bitiminde yer alıyor. Ayrıca İğneada, Karadeniz sınırında Bulgaristan sınırına en yakın en büyük yerleşim. İğneada&#;ya 10 km mesafedeki Beğendik Köyü ise son köy.

İğneada Nerede?

Kendi aracımız ile İğneada&#;ya giyorsanız ve İstanbul&#;dan geliyorsanız; Çerkezköy,&#;den Tem&#;den çıkıp sırasıyla Vize, Demirköy yönünü takip ederek İğneada&#;ya ulaşabilirsiniz. Dönüş rotanıza ise Dupnisa Mağarası&#;nı eklerseniz Lüleburgaz üzerinden Tem&#;e bağlanarak İstanbul&#;a ulaşabilirsiniz.

İğneada&#;ya giderken Kırklareli&#;ne uğramanıza gerek yok. İğneada Kırklareli&#;ye bağlı olmasına rağmen il merkezi oldukça da uzak mesafede, İğneada&#;ya 97 kilometre uzakta yer alıyor.

İğneada&#;ya Nasıl Gidilir?

İğneada'ya Nasıl Gidilir?

İstanbul&#;dan İğneada&#;ya mesafe kısa olsa da, Tem&#;den çıktıktan sonraki kilometre yol dar ve Istranca Dağları&#;nı önce tırmanıp sonra indiği için dolana dolana çıkan bir yolu var. kilometrelik yol saat kadar sürüyor.

  • Özel araçla: İğneada&#;ya gitmenin en hızlı ve kolay yolu özel aracınız ile gitmek. İstediğiniz zaman yola çıkar, İğneada&#;da gezilecek yerler listesinde istediğiniz yerlere rahat rahat gidersiniz.
  • Otobüs ile: İstanbul&#;dan direk İğneada&#;ya otobüs seferleri bulunuyor. Bir diğer seçenek de Kırklareli&#;ne gidip oradan otobüs ile gelmek ancak yolu oldukça uzatmak olacaksınız. Sadece şehir merkezinde vakit geçerecekseniz otobüs ile gitmeyi tercih edebilirsiniz. Ancak longoz ormanları, Dupnisa Mağarası, Beğendik Köyü gibi yerlere gitmek istiyorsanız araç gerekli.
  • Günübirlik veya 2 günlük turlar ile: İğneada&#;ya pek çok yürüyüş grubunun, fotoğraf kulübünün veya tur şirketinin günübirlik veya 1 gece konaklamalı turları oluyor. Longoz ormanları içinde gezilecek şekilde rotalarını oluşturuyorlar genellikle. Siz de beklentilerinizi karşılayacak içerikte bir tur ile gitmeyi düşünebilirsiniz.

İğneada&#;da Gezilecek Yerler

Gelelim fasülyenin faydalarına. İğneada&#;ya kaç kez gittim artık hatırlamıyorum. Tüm gidişlerimde hafta sonu bir gece konaklamalı olacak şekilde kaldım. Gezilecek yer önerilerim de iki günde gezilip görülebilecek yerleri içeriyor.

İğneada&#;da gezilecek yerler, kamp alanları, restoranları gibi yerleri aşağıdaki haritaya tıklayarak görebilirsiniz.

İğneada&#;da gezilecek yerler listesini gittiğimiz sırayla aktaracağım, siz de rota yaparken benzer bir yol izleyebilirsiniz.

Manyetik Yol

Manyetik Yol

Kırklareli Pınarhisar ile Yenice arasında bulunan Manyetik Yol, araçların vites boşa alınınca yokuş yukarıya kendi kendine çıkması ile meşhur oldu, pek çok habere de konu oldu. Uzmanlar manyetik yol diye birşey olmadığını, yolun bulunduğu yerde ufuk çizgisinin görünmemesi nedeniyle, aslında yokuş aşağı eğimi olan yolun göz yanılması nedeniyle yokuş yukarıymış gibi göründüğünü söylüyor.

Biz de deney yapmak için uğraştık ama belki aracımız otomatik vites olduğundan olmadı, bilemiyorum. Siz de denemek isterseniz Google haritalarda Manyetik Yol Alabalık Tesisleri diye işaretlenmiş yeri bulun. Zaten tek tük benzer deneyi yapmaya çalışan yol kenarında durmuş araçları göreceksiniz.

Tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi

Tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi

Demirköy, İğneada&#;nın bağlı olduğu ilçe. İğneada ile Demirköy arası mesafe 27 kilometre. Tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi ise Demirköy merkeze sadece 4 kilometre mesafede yer alıyor. Şehir içinde kahverengi tabelaları göreceksiniz zaten. Demirköy&#;ün eski adı Samakof imiş, ilçenin içinde bu ismi taşıyan mekanlar var.

Demirköy Dökümhanesi&#;ne gelecek olursak; dökümhane Osmanlı döneminde cevredeki demir yataklarından faydalanmak üzere buraya kurulmuş. Fatih Sultan Mehmet&#;in İstanbul&#;un fethinde kullandığı top gülleleri burada dökülmüş. Demirköy ilçesi adını dökümhaneden almış. Çok geniş bir alana yayılmış olan dökümhane Demirköy Tophane-i Amiriye İşletmeleri olarak anılıyormuş. Türk tarihindeki ilk savaş sanayi tesisi sayılıyor.

Dökümhane girişi ücretsiz. Zaten dökümhaneden geriye çok az şey kalmış. İki dökümhanenin olduğu alanda eritme fırınları olduğu anlaşılan yerler bulunuyor. Bir de birbirine bağlı tüneller yer alıyor. Dökümhanedeki camii tamamen restore edilmiş, şu an en sağlam yer camii. Ancak camii ziyarete kapalı ve kapıları kilitli. Tesisler açıldığında burası da açılır belki.

Tarihi Demirköy Fatih Dökümhanesi

Dökümhane yolu arnavut kaldırım yapılmış, girişte hediyelik eşya satılabilecek standlar yapılmış. Çok düzenli görünüyor.. Tam girişte bir küçük kafeterya var. Gelenler çay, kahve, soğuk içecek bulabilirler burada. Demirköy&#;den dökümhaneye gelen yol üzerinde köy kahvaltısı veren şirin mekanlar var. Sabah ilk durak olarak buraya gelecekseniz kahvaltınızı da buralarda yapabilirsiniz.

İğneada Plajı

İğneada Plajı

İğneada merkezden sadece metre yürüme mesafesinde kilometrelerce devam eden İğneada Plajı yer alıyor. metre genişliğindeki plaj halka açık ve ücretsiz. Şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz, yiyecek, içecek servisi alabileceğiniz yerler var, fiyatları da gayet uygun. Dilerseniz kendi havlunuz, sandalyeniz, şemsiyeniz ile istediğiniz yere kurulabilirsiniz.

İğneada Plajı

İğneada&#;da denize girmek için en iyi zaman Haziran ile Ağustos ayları arası. Ama denizin durumu tamamen şansınıza bağlı. Ben ilk kez İğneada&#;ya gittiğimde hem çok dalga vardı hem de kıyıya vurmuş yosun kokusu çok ağırdı, ayağımı bile sokmamıştım. Sonraki gidişlerimde ise deniz pırıl pırıldı, çok az dalga vardı, deniz çok keyifliydi, sudan çıkmak istemedik.

Plajın en güzel yanı rahatsız edici bir kalabalık olmaması. Fotoğraf şehir merkezine en yakın kısmı, biraz daha uzağa doğru devam ederseniz daha tenha yerler bulabilirsiniz.

Plaj boyunca birkaç tane de balık restoranı var. Rota Balık şehir merkezine yakın ve en çok önerilen yer. Mezelerini filan beğeniyorlar.

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı

İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı, yılında milli park ilan edilmiş. hektardan geniş bir alana yayılmış olan longoz ormanları dünyanın en büyük longoz ormanları arasında yer alıyor.

Longoz, subasar olarak da kullanılıyor, tabanı sularla kaplı ormanlık alan anlamına geliyor. Ağaç kökleri ve hatta ağaçların bir kısmı sular altında kalıyor. Özellikle yağış miktarının yüksek olduğu kış ve ilkbahar aylarında su altındaki ağaçları görmek mümkün. Yaz aylarında ise su çekiliyor hatta orman içinde yer alan göllerde dahi su seviyesi çok düşüyor.

Longoz ormanları göl, sazlık, lagün, ağaç tipleri ile çok zengin bir doğal hayata ev sahipliği yapıyor. İğneada Milli Parkı&#;nda farklı bitki türü tespit edilmiş şu ana kadar. Bu bölgenin çok ciddi korunması, bakımının yapılması gerekiyor. Sadece ülkemiz için değil, dünyada sayılı longoz ormanları arasında olduğu için dünya için de önemli ve değerli bir bölge.

İğneada Longoz Ormanları iki farklı bölümden oluşuyor. İlk bölüm Erikli Gölü ile çevresindeki sazlık alanı kaplayan bölüm. İkinci bölüm ise İğneada merkezine en yakın olan Mert Gölü&#;nü de içine alacak şekilde 5 gölü barındıran, sazlık alanlar, longoz ormanları ile kaplı olan bölüm.

Mert Gölü ve Longoz Ormanları

İğneada Milli Parkı girişi İğneada merkeze yaklaşık 6 kilometre mesafede yer alıyor. Giriş ücretsiz keşke ücretli olsa. Park girişinden giriş yaptığınızda tüm göller arka arkaya sıralanıyor. En yakını Mert Gölü 3 km, Hamam Gölü 8 km, Saka gölü 17 km, Pedina Gölü, Deniz Gölü şeklinde devam ediyor. Göllerin çevrelerinde yürüyüş yapabileceğiniz işaretlenmiş parkurlar bulunuyor.

Hamam Gölü

Hamam Gölü Yürüyüş Parkuru

Hamam Gölü çevresinde 6 kilometrelik bir yürüyüş parkuru bulunuyor. Milli park tamamen doğal bir alan olduğu için patika olsa da hayvanlara dikkat etmek gerekir, bizim çok yakınımızdan tatlı bir yılan geçti mesela. Açık ayakkabı giymemek, bacakları kapatan kıyafetler giymek akıllıca olacaktır, siz benim gibi yapmayın.

Mert Gölü Kuş Gözlem Kulesi

Mert Gölü Kuş Gözlem Kulesi

Mert Gölü&#;ne İğneada merkezden veya Longoz Ormanları Milli Parkı tarafından ulaşabilirsiniz. Milli Park girişinden 4 km mesafede Mert Gölü&#;ne yukarından bakabileceğiniz bir kuş gözlem kulesi yapılmış. Kulenin üst platformu 12,21 metre, alt platformu ise 9,06 metre yükseklikte yapılmış. Yukarıdan İğneada&#;yı, plajı, Mert Gölü&#;nü, sazlıkları ve longoz ormanlarını görebilirsiniz, oldukça güzel bir manzarası var.

Mert Gölü Kuş Gözlem Kulesi Manzarası

Aşağıdaki krokide kulenin tam olarak yerini görebilirsiniz. Mert Gölü çevresinde yaklaşık 2 saatte yürüyebileceğiniz bir rota bulunuyor. Bu yürüyüş sırasonda milli parktaki doğal yaşamı yerinde gözlemleme şansı bulabilirsiniz.

Ormana yürüyerek girmek için oldukça uzun mesafeler kat etmeniz gerektiğinden kendi aracınız ile veya bölgeyi bilen bir rehber veya tur ile gelmenizi öneririm. Milli Park girişinden itibaren yol toprak ve longoz olması nedeniyle sürekli su, çamur altında olduğundan epey bozuk. Yaz aylarında kuru olması bir avantaj ama bahar veya kış aylarında gelirseniz çamura da hazırlıklı olun.

Milli Park içinde herhangi bir tesis yok, uzun yürüyüşler yapmayı planlıyorsanız mutlaka yanınıza su ve atıştırmalık alın. Lütfen çöplerinizi milli parkta bırakmayın.

Mert Gölü&#;nde Kano Turu

Mert Gölü'nde Kano Turu

Mert Gölü, İğneada Longoz Ormanları Milli Parkı içinde yer alan İğneada merkeze yürüyüş mesafesinde bulunan bir lagün. Göle hem milli park girişinden hem de İğneada tarafından ulaşmak mümkün. Pek çok canlı çeşidine ev sahipliği yapan göl çok güzel manzaralar veriyor.

Mert Gölü&#;ndeki en popüler aktivite gölde kano yapmak. Göl kıyısında kano kiralaması yapan yerler var. Özellikle hafta sonu gidecekseniz önceden arayıp rezervasyon yaptırmanızda fayda var yoksa yer bulamayabilirsiniz. Özellikle gün batımı ve gün doğumu saatlerinde kano yapmak çok popüler, o saatler için rezervasyon şart.

Mert Gölü&#;nde kano turu yapmak için göl kıyısında bulunan Doğa Kafe ile iletişime geçebilirsiniz:

Daha önce kano yapmadıysanız, kol kaslarınıza güveniyorsanız kano kiralayın derim. Kano kiraladığınızda size can yeleği veriliyor, sürüş boyunca can yeleğini çıkarmayacağınıza dair bir taahhüt imzalıyorsunuz. Bu sizi korkutmasın göl oldukça sığ. Ancak göl zeminininde çok fazla bitki olduğu için birşey düşürürseniz bulmanız zor. Telefon veya fotoğraf makinalarını düşüren çok oluyormuş.

Kano turuna katılacaksanız kürekler nedeniyle bol bol ıslanacaksınız. O yüzden ıslanmaya uygun kıyafet ve ayağınıza sandalet, terlik gibi birşey giymeniz iyi olur. Bizim gittiğimiz dönemde sinek çok yoktu ama epey sinek olabiliyormuş, sinek kovucu gibi birşey sıkmanız iyi olur.

Mert Gölü&#;nde Kano Turlarına İzin Verilen Tarihler

Gölde kano yapmaya dair yılında yeni bir uygulama başlamış. Kuşların üreme dönemleri olan 15 Nisan- 30 Haziran tarihleri arasında gölde kano yapılması yasaklanmış. Doğanın korunması açısından çok iyi olmuş, umarım faydası olur. Aşağıda kano turuna izin verilen tarihler ve saat aralıklarını görebilirsiniz;

Tarihler Saat Aralığıİzin Durumu
1 Ocak &#; 21 MartKANO YAPILABİLİR
22 Mart.- 14 NisanKANO YAPILABİLİR
15 Nisan &#; 30 HaziranKUŞ ÜREME DÖNEMİKANO YAPILAMAZ
1 Temmuz &#; 23 EylülKANO YAPILABİLİR
24 Eylül &#; 31 AralıkKANO YAPILABİLİR

İğneada Fransız Feneri, Limanköy

İğneada Fransız Feneri, Limanköy

İğneada&#;nın limanının olduğu yerin adı Limanköy. İğneada şehir merkezine 7 kilometre mesafede yer alıyor. İğneada&#;nın simgelerinden biri haline gelen İğneada Feneri de burada yer alıyor.

İğneada Feneri, Fransız Feneri adıyla da anılıyor. Bunun sebebi ise yılında fener Fransızlara yaptırılmış, halk arasında da adı Fransız Feneri olarak kalmış. Denizden yüksekliği 44 metre, kule yüksekliği 8 metre olan fener 20 mil uzaktan dahi görülebiliyormuş.

Bir süre önce ülkemizdeki fenerler özel işletmelere verilmeye başlamıştı. İğneada Feneri de bu özelleştirmeden nasibini almış. Geçen yılki işletmecisi buraya güzel bir kafeterya yapmışken, bu yıl İğneada Resort Otel işletmesini almış ancak sanırım işletmesine yatırım yapmak istememiş, fener ve çevresi, abartmıyorum çöp yığınları ile kaplı. Piknik çöpleri, su şişeleri, içki şişeleri, mangal artıkları aklınıza ne gelirse. İğneada&#;nın sembolü sayılan fener bakımsızlık içinde. İğneada Belediyesi&#;ne instagramdan yazında &#;oranın işletmesi otelde, onlarla iletişime geçin&#; şeklinde bir cevap aldım. Şehre mal olmuş bir yapının bu kadar bakımsız ve pislik içinde bırakılmasının sorumluluğunu kimsenin almaması ne kadar acı. (Yıl: )

Ayrıca Limanköy girişinde bir mesire yeri yer alıyor. Piknik yapmak isterseniz orayı de tercih edebilirsiniz. Limanköy&#;de denize girmek isterseniz de Dalyan adında bir koyu varmış, çok övdüler ama biz gitmedik. Giderseniz deneyiminizi yorumlara yazmayı unutmayın.

İğneada&#;dan Limanköy&#;e çıkarken çok sayıda balık restoranı da var. Yemek için bunlardan en popüler olanı Liman Restoran.

Beğendik Köyü

Beğendik Köyü Plajı

Beğendik Köyü, Kırklareli&#;nin Karadeniz kıyısında, Bulgaristan sınırında haneli küçük bir köy. İğneada&#;ya mesafesi sadece 17 kilometre olan köyün çok güzel bir sahil şeridi var. Beğendik plajı 3 kilometre uzunluğunda imiş. Sahilden bakınca sınırdaki Bulgar Köyü olan Rezovo köyünü ve sınırdaki Türk ve Bulgar bayraklarını görebiliyorsunuz.

Biz İğneada&#;da yüzmek için Beğendik Plajı&#;nı tercih ettik. Plajda Osman&#;ın Yeri adında kamp da yapabileceğiniz tek bir tesis var. Pazar günü gitmiş olmamıza rağmen 3 kilometre plaj boyunca toplasan 20 kişi ancak vardı.

Yine de İğneada ve genel olarak Karadeniz&#;de denize giriyorsanız dip akıntılarının tehlikeli olduğunu unutmamak gerek. Beğendik plajında can kurtaran bulunmuyor, bu yüzden iyi seviyede yüzme bilmeyenler için riskli olabilir.

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası

Dupnisa Mağarası, İğneada&#;ya 53 km mesafede bulunuyor. Demirköy&#;ün içinde kahverengi tabelasını göreceksiniz. Demirköy&#;den sonra yol dağ yoluna döndüğü için hem dar hem de oldukça kıvrımlı. Bu nedenle İğneada&#;dan yol 1 saatten uzun sürüyor.

Dupnisa Mağarasına gelmeden kilometre önce Sarpdere&#;nin yolu kestiği yerde Avcı Şevko, Uyumsuzun Yeri adında bir piknik alanı var. Dere kenarındaki piknik alanı oldukça fazla talep görüyor. Çok kalabalık olduğu için biz durmadık.

Dupnisa&#;nın kelime anlamı Bulgarca &#;delik&#;. Girişinde yer alan delik şeklindeki kaya yapısı nedeniyle bu ismi aldığı tahmin ediliyor. Trakya Bölgesi&#;nde turizme açılmış olan ilk mağara olma özelliği taşıyor. Mağara girişinde bir mesire alanı yer alıyor, buraya girmek için araç park ücreti 5 TL. Mağaradan çıkan suyun aktığı bir derenin aktığı yer piknik alanı olarak kullanılıyor. Ayrıca pek çok hediyelik eşya, hardaliye ve karadut satan tezgah da var.

Dupnisa Mağarası girişi

Dupnisa Mağarası yılı giriş ücreti: yetişkinler için 15, öğrenciler için 5 TL. Sulu Mağara, Kız Mağarası ve Kuru Mağara olarak 3 farklı bölümden oluşan mağara yaklaşık metre uzunluğunda, bir ucundan girilip öbür ucundan çıkılıyor. Aşağıdan girip yukarıdan çıkıyorsunuz, dolayısıyla mağaradan çıktığınızda yeniden girişe dönmek için uzun bir merdivenden inmeniz gerekiyor.

İğneada çevresinde, Zindan Dere Şelalesi, Bulanıkdere Longozu, Sislioba Kalesi görülebilecek diğer yerler. Vaktiniz olursa rotanıza buraları da ekleyebilirsiniz. Ayrıca longoz ormanlarında yürüyüş, ATV, bisiklet gezilerine de katılabilirsiniz.

İğneada&#;da Nerede Kalınır?

İğneada'da nerede kalınır?

Gittiğiniz yerlerde gezilecek görülecek yerleri, gezi rotanızı önceden belirlemek seyahat konforunuzu artırır, daha keyifli bir yolculuk geçirmenizi sağlar. Sadece gezilecek yerler değil, işin konaklama kısmı da tatil zevkinizin ayrılmaz bir parçasıdır. seafoodplus.info üzerinden beklentilerinizi karşılayan otellerde konaklama fırsatı yakalayabilirsiniz. Holimax’a özel indirimli fiyatlardan ve erken rezervasyon avantajlarından faydalanmak için tatil planınızı erkenden yapmanızı öneririm.

İğneada&#;da 5 yıldızlı otellerden pansiyonlara, glamping tesisinden kamp alanlarına kadar konaklama için pek çok seçenek bulunuyor. İğneada kamp yerleri ve kalacak yer önerileri için yazdığım yazıya mutlaka göz atın, otel seçenekleri, kamp yerleri gibi detaylı bilgileri yazıda bulacaksınız. Aşağıda kısa bir özet geçersek;

  • İğneada Merkez &#; İğneada Kamping Bay Edi
  • İğneada Merkez &#; Longosphere Glamping
  • İğneada Merkez &#; Uğur Pansiyon
  • İğneada Merkez&#;e 9 km &#; Sisli Vadi Eko Çiftlik
  • Beğendik Sahili &#; Ayastefanos Camping Ormancının Yeri
  • Beğendik Yolu &#; Hotel Rezve

İğneada&#;da Ne Yenir, Nerede Yenir?

Yeme-içme konusu iddialı olduğum bir alan değil. Ben gezmeyi, gezerken önüme çıkan yerel lezzetlerin tadına bakmayı seven biriyim kendimce. İğneada&#;ya çok kez gidince İğneada&#;da yenilecekler konusunda az buçuk edindiğim bilgileri paylaşayım, sizin önerileriniz varsa yorumlara eklemeyi unutmayın.

Balaban Dondurma

Balaban Dondurma

İğneada&#;ya malum genelde yaz aylarında gidiyoruz, hava sıcak, insanın canı soğuk birşeyler çekiyor. İğneada merkezde hemen sahilin paralelinde minicik bir dondurmacı var, adı Balaban. Cevizli, tahinli, vişneli, limonlu, çikolatalı ve sade olmak üzere belli başlı çeşitleri olan, bu çeşitlerin hepsi de birbirinden nefis olan bir dondurmacı burası. Üstelik dondurma fiyatı o kadar uygun ki, insanın yedikçe yiyesi geliyor. Dondurma dışında peynir helvası, suphangle ve Hayrabolu tatlısı yiyebilirsiniz, onlar da gayet uygun fiyatlı. Fotoğraftaki fiyatlar yılı Haziran ayına ait.

Köfteci Kasap

İğneada ve çevresinde et ve süt ürünleri genel olarak çok başarılı çünkü hayvanlar geziyor, taze ve lezzetli otlarla besleniyor. O yüzden kasap ve mandıra sayısı oldukça fazla. Bunlardan biri de tam İğneada merkezde bulunan Köfteci Kasap. Biz buradan kasap köfte ve sucuk aldık, ikisi de çok başarılıydı.

Dobro Dosli Rumeli Köftecisi

Dobro Dosli Rumeli Köftecisi

Ben bildim bileli İğneada&#;da olan ve herkesin gittiği bir köftesi Dobro Dosli. Ben yıllar önce ilk İğneada&#;ya gittiğimde yemiştim, sonra uzun süre hiç gitmedim yılı Haziran ayında gittiğimde yediğim köfte ise bildiğin hayal kırıklığı idi. Hiçbir özelliği olmayan, tadında hiçbir belirgin lezzet olmayan bir köfte yedim. İki köfte, bir küçük manda yoğurdu ve bir içecek için TL ödedik. Fiyatlar normal diyebiliriz.

Bunlar dışında; Demirköy&#;de Tarihi Dökümhane yolu üzerindeki kahvaltıcılar, İğneada ve Limanköy Sahilindeki balık restoranları İğneada&#;da deneyebileceğiniz yerler. Mandıralarda veya restoranlarda bulursanız Manda yoğurdunun da mutlaka tadına bakın.

İğneada&#;ya Gitmek için En iyi Zaman

İğneada&#;ya gitmek için en iyi zaman denize girmek için Haziran-Ağutos, longoz ormanlarını gezmek için ise 15 Nisan Temmuz deniyor. İkisinin kesişim kümesini alırsak Haziran-Temmuz ayları hem denize girip hem de longozda iyi vakit geçirmek için ideal görünüyor. Gideceğiniz zamanı belirlerken bir de ayçiçeklerinin açık olduğu zamana denk getirebilir, harika fotoğraflar çekebilirsiniz. Temmuz ayı ayçiçekleri için en iyi zaman. Ancak unutmamak gerekir ki longoz ormanları sonbaharda yeşilden sarıya, turuncuya dönen renkleri ile de tam bir görsel şölene dönüşebilir.

İğneada bir hafta sonu harcamaya değer mi derseniz, kesinlikle değer. Hatta yaz aylarında denize girmek için daha fazlasını da yapabilirsiniz. Biz çok keyif aldık, umarım siz de alırsınız.

İğneada Gezi Videosu

İğneada gezi rehberi olarak &#;de hazırladığım videoyu izleyip, yorumlarınızı paylaşırsanız çok sevinirim. İzlemişken kanalıma abone olmayı da unutmayın.

İğneada Gezi Videosu

Sağlıkla kalın.

Sevil Mert

"Çok okuyan mı bilir çok gezen mi?" diyerek yola çıktım, hala cevap arıyorum. Hayallerimin peşinden yolculuklara çıkıyor, deneyimlerimi blogumda, gazete ve dergilerde paylaşıyorum. Gezmeyi, okumayı, yazmayı ve hayal kurmayı seviyorum.

Benzer Gezi Yazıları

İçindekiler

*Hap Niteliğinde Bilgiler

İğneada hakkında: İğneada, Türkiye’ninKırklareli şehrine yer alan Demirköy ilçesine bağlı bir sahil beldesidir. Trakya&#;nın Karadeniz sahilinde konumlanan İğneada, 22 kilometrelik bir sahile sahiptir. Beldenin en popüler noktası Türkiye’nin en büyük longoz ormanlarından biri olan İğneada Longoz Ormanları’dır. İstanbul, Edirne ve Tekirdağ gibi büyük şehirlere yakın bir konumda yer alan İğneada, yaz aylarında denize girip güneşlenmek, ormanda kamp yapıp, doğanın keyfini çıkarmak için gelen yerli ve yabancı binlerce turiste ev sahipliği yapmaktadır.

Kırklareli il merkezi ile arasında kilometre mesafe bulunan İğneada, İstanbul’un kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. Dolayısıyla İğneada, aynı zamanda İstanbul&#;a yakın tatil yerlerinden biridir!

Kaç günde gezilir: İğneada gezinizi takribi 1 veya 2 günde tamamlayabilirsiniz.

Ziyaret için en uygun zaman: Tipik Karadeniz İklimi etkisi altında olan İğneada, yazları sıcak ve nemli; kışları ise soğuk ve yağışlı bir havaya sahiptir. İğneada’ya deniz ve güneşten yararlanmak için gidecekseniz Haziran ile Ağustos ayları arasını tercih etmelisiniz. Kamp yapıp doğanın tadını çıkarmak istiyorsanız Nisan, Mayıs veya Eylül gibi ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Ne Yenir: İğneada, genel anlamda deniz mahsullerinin ağırlıkta olduğu bir mutfağa ev sahipliği yapıyor. İğneada’da ne yenir yazımız henüz hazırlanma aşamasında olduğu için beldenin bağlı olduğu Kırklareli mutfağına dair detaylı bilgi verilen &#;Kırklareli’nin En Meşhur 13 Leziz Yemeği&#; başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

*İğneada Gezilecek Yerler Videosu

*En Popüler Yerler

&#; Simgesel Yerler

1. İğneada Feneri

İğneada Feneri

Burası Neresi? Karadeniz’in en batısındaki deniz feneri olan İğneada Feneri, ilçe merkezine 4 kilometre mesafede Limanköy mevkiinde yer alıyor. İğneada Feneri, denizin metre yamacında konumlanan tarihi bir fener olarak İğneada ilçesini simgeleyen en önemli yapıdır. Dikdörtgen planlı bir idari bina ve silindirik fener kulesinden oluşan yapı, yılında Sultan Abdülmecit döneminde, Fransızlara yaptırıldığı için halk arasında Fransız Feneri olarak da anılıyor.

O dönemler elektrik olmadığı için kurma koluyla kurularak gaz yağı ile denizi aydınlatan fener, şuan &#;lük halojen ampul ve plastik yansıtıcılar sayesinde 20 mil uzaktan bile görülebiliyor. İğneada Feneri’nin denizden yüksekliği 44 metre olup; kule yüksekliği ise 8 metredir. Fenerin hemen bitişiİğneada Gezilecek Yerler

Trakya&#;nın en doğusunda yer alan muhteşem doğasıyla İğneada son yılların en gözde tatil seçenekleri arasında yer alıyor. Özellikle İstanbul&#;a yakın olmasıyla hafta sonu kaçamak yapıp kafa dinlemek isteyenler için oldukça ideal konumda. Ben yıllardır İğneada&#;nın doğasının güzelliğini duyuyordum fakat bir türlü fırsat olup gidemiyordum. Nedense hemen yanıbaşımızda olmasına rağmen daha uzak yerlere gidip yakınımızdaki yerleri gözden kaçırır olmuştuk. Sonunda 3 günlük fırsat bulup gitme kararı aldık.

İğneada&#;nın denizinden çok meşhur Longoz Ormanlarını çok merak ediyordum ve merak ettiğim kadarda varmış her ne kadar ormanı tamamen gezemesekte en çok istediğim şey olan kano ile orman içerisinde güzel bir tur attık. İğneada özellikle kamp yapmak isteyenlerin en çok tercih ettiği yerlerden geliyor. Kamp için gidenlerde doğası için gidiyor denizi aslında oldukça temiz olmasına rağmen Karadeniz olduğundan dolayı dalgadan dolayı öyle çok yüzülecek deniz değil. Yinede bizim gibi denize girip kenarda takılıp dalgalar arasında fazla açılmadan eğlenebilirsiniz. En azından denize girmiş olursunuz. Ama dediğim gibi öyle denizde doya doya yüzerim derseniz dalgadan dolayı çok mümkün değil. Ne yazık ki biz gittiğimizde sırf görevlileri dinlemedikleri için boğulan kişi olduğunu öğrendik 🙁

İğneada

İğneada öyle sokak sokak dolaşıp keşfedeceğiniz kadar büyük olan bir yer değil. Oldukça ufak bir belde olup tertemiz doğası,denizi ve Longoz Ormanlarına sahip tatlı bir yer. Yani giderken öyle kültür,gezi yeri olarak düşünmeyin. Longoz Ormanlarında yürüyüşler yapıp aynı zamanda kano ile keşfedip, campinglerinde veya istediğiniz yerinde kamp kurup denize girip kafa dinleyebilirsiniz.

İğneada Nerededir,Nasıl Gidilir?

İğneada

Kırklareli&#;nin Demirköy ilçesine bağlı olan İğneada, İstanbula yaklaşık kilometre uzaklıktadır. Özel aracınızla saatlik bir yolculuk ile ulaşabilirsiniz. Bizim özel aracımızla gittiğimiz güzergah Çerkezköy,Saray,Vize,Poyralı,İğneada şeklindeydi. Ayrıca İstanbul&#;dan otobüs ile de İğneada&#;ya seferler düzenleniyor. İğneada&#;ya giderken özellikle Saray&#;dan sonra yol kenarındaki sapsarı Ayçiçek tarlalarını görünce büyüleniyorsunuz. Yol boyunca boy boy uzanan Ayçiçek tarlalarında durmadan edemiyorsunuz.

İğneada

Eğer kendi aracınızla gidiyorsanız aracınızı kenara çekip tarlalara dalmanızı öneririm. Ayçiçek tarlalarında bol bol fotoğraf çekinebilirsiniz. Ayrıca İğneada&#;ya giden yol o kadar güzelki huzurlu bi yolculuk sizleri bekliyor.

İğneada&#;da Gezilecek Yerler!

İğneada

İğneada&#;da yapılacak şeylerin başında denize girmek,kamp yapmak,Longoz Ormanlarında dolaşmak geliyor. İğneada&#;ya gün kafa dinlemeye gitmeniz yeterli olacaktır. Tabi daha fazlada kalabilirsiniz aslında bu tamamen sizin en istediğiniz ile alakalı. Hafta sonu yada bir kaç gün kaçıp kafamı dinleyeyim derseniz burayı tercih edebilirsiniz. İğneada&#;da gezilecek öyle çok yer yok İğneada plajında denize girip,Longoz Ormanlarında kanoya binebilirsiniz. Ayrıca İğneada merkeze çok yakın olan İğneada Fenerini görmeye gidebilirsiniz.

1.İğneada Plajı

İğneada

İğneada&#;nın 22 kilometre uzunluğundaki plajı ayrıca Türkiye&#;nin en uzun plajı olma özelliğine sahip. Yalnız denize girerken dikkatli olun Karadeniz olduğundan dolayı oldukça dalgalı oluyor. Yani öyle açıklara yüzmeniz hatta dalgadan dolayı kıyıda bile yüzmeniz bile mümkün değil. Malesef deniz dalgalıyken açılıp boğulan çok kişi oluyor. Ondan dolayı plaja gelip kıyıda takılabilirsiniz dilerseniz denize girip yine kıyıda dalgalarla oynayabilirsiniz. Açılmadığınız takdirde denizde oldukça keyifli vakit geçirebilirsiniz. Bunun haricinde plajda o kadar güzel deniz kabukları varki bol bol toplayabilirsiniz. Sahil boyu yürüyüp bir yandan da deniz kabuğu toplayabilirsiniz. En küçüğünden en büyüğüne çeşit çeşit deniz kabuklarını kumların içinde görebilirsiniz. Biz baya bir kabuk topladık. Kısaca İğneada&#;ya gelmişken denize bir girin ama dikkatli olun saat girip daha sonra günün geri kalanında başka birşeyler planlayabilirsiniz veya gün boyu sahilde güneşlenebilirsiniz.

2.İğneada Feneri (Fransız Feneri)

İğneada Feneri
İğneada

Limanköy feneri,İğneada Feneri yada yerel halk arasında Fransı Feneri olarak bilinir. İğneada merkeze km uzaklıktaki Limanköy&#;de bulunan fenere aracınız ile 10 dakikada ulaşabilirsiniz. Karadenizin en batısında bulunan fener Sultan Abdulmecit döneminde &#;da Fransızlara yaptırılmıştır.İğneada Feneri sınır ve rota feneri olarak iki ayrı görevi üstlenmektedir. Elektrik tesisatının olmadığı dönemlerde kurma koluyla kurularak gazyağı ile denizi aydınlatan fener, günümüzde &#;lük halojen ampul ve plastik yansıtıcılar sayesinde 20 mil uzaktan bile görülebiliyormuş.

İğneada Feneri
İğneada Feneri
İğneada Feneri

İğneada&#;ya gelmişken tarihi feneri görmenizi öneririm. Fener bir uçurum kenarında bulunuyor ve fenerden biraz aşağıya indiğinizde uçurum kenarından Karadeniz&#;i izleyebilirsiniz.  Özellikle gün batımında fenere giderseniz uçurum kenarında muhteşem karadeniz manzarasını izleyebilirsiniz. Uçurum kenarında olmak oldukça ürperticide olsa buraya gelip vakit geçirmenizi öneririm. Önceden fenerin hemen altında bir kafe varmış sonradan kapatılmış şu an fenerden başka hiç birşey bulunmuyor.

seafoodplus.info Ormanları

Longoz Ormanları

Su basar anlamına gelen Longoz Ormanlarında ağaçların kökleri suların altındadır. Avrupa&#;nın en büyüğü olarak bilinen ormanlar değişik bitki çeşitleri ve ormandaki kuş çeşitleri bakımından ayrı bir zenginlik sergilemektedir. yılında milli park olarak kurulan ormanlarda Saka Gölü, Deniz Gölü, Hamam Gölü, Pedina Gölü, Mert Gölü güney kısmında kalmaktadır. Kuzey kısmında ise Erikli Gölü ve çevresindeki sazlıklar bulunmaktadır. İğneada&#;ya gittiğinizde Longoz Ormanlarında yürüyüş yaparak ormanı keşfedebilirsiniz ve ormandaki gölleri gezebilirsiniz. Longoz Ormanları İğneada&#;ya yaklaşık kilometre uzaklıkta. İğneada&#;ya doğru giderken sağ tarafta Longoz Ormanları Milli Parkı girişinin görebiliyorsunuz. Yaklaşık dakika sonra İğneada merkezde oluyorsunuz. Yani Longoz Ormanlarına girmek için rotanızı İğneada&#;dan başka yöne çevirmenize gerek yok hemen yol üstünde göreceksiniz. Dilerseniz daha sonrada İğneada merkezden kolayca ulaşabilirsiniz.

Longoz Ormanları

İğneada&#;da kano ile gezmek isterseniz aşağıya yazacağım konuma gitmeniz gerekecek  yani kanoya Mert Gölü&#;nde biniyorsunuz. Longoz Ormanları&#;nın girişinden kanoya binemezsiniz. İğneada merkeze 5 dakika uzaklıkta bulunan Mert Gölü&#;ne geldiğinizde kenardaki kanoları göreceksiniz. Oradaki görevlilerden bilgi alabilir kano kiralayabilirsiniz.

Kano turu yapmak için bu konuma gitmeniz gerekiyor: seafoodplus.info
İğneada&#;ya gitmişken kesinlikle kano turu yapmanızı tavsiye ederim. Sazlıklardan başladığınız yolculuğunuz ormanın içerisine girdiğinizde daha da güzelleşiyor. Ormanın içerisine girdiğinizde doğadaki seslerin tadını çıkarın. Kano kiralama ücreti kişi başı itibariyle 25 TL. Eğer rehber talep ederseniz 50 TL daha ücret ödemeniz gerekiyor. Ama tek başınıza yada çift olarak kürek çekebilirsiniz zaten yönlendirmeler bulunuyor. Size gerekli bilgileri ve kürek çekmeyi gösteriyorlar. Diğer kanoları da görüyorsunuz bu yüzden tek başınıza da gidebilirsiniz.

seafoodplus.infoğendik Köyü

İğneada&#;ya 15 dakika uzaklıkta bulunan Beğendik Köyü Bulgaristan sınırında bir sahil köyü. Dilerseniz İğneada&#;ya gitmişken burayı da ziyaret edebilirsiniz. Köyün güzel bir plajı bulunuyor fakat deniz dalgalı olduğundan çok fazla yüzmeniz mümkün değil. Oldukça tenha bir yer arıyorsanız denize girmeniz için oldukça sessiz bir yer.

seafoodplus.infoa Mağarası

Dupnisa Mağarası

İğneada&#;ya giderken yine yol üstünde tabelalarda görebileceğiniz Dupnisa Mağarası bulunuyor. İğneada&#;ya saat uzaklıkta olan mağara metreden oluşuyor. metresi sulu mağaradan oluşuyor. 2 katlı ve 4 mağaradan oluşan mağaralarda oldukça fazla mağara seafoodplus.infoa Mağarası&#;nın altından yeraltı nehri akmaktadır. Eğer görmek isterseniz İğneada&#;ya giderken yada dönüşte uğrayabilirsiniz.

Konaklama

İğneada çok küçük olmasına rağmen konaklamanız için bir çok seçeneğiniz bulunuyor. Genellikle kamp yapmak isteyenlerin uğrak mekanı olan İğneada&#;da bir çok kamping alanı bulunuyor. Ayrıca orman içerisinde,sahilde ve dilediğiniz alanlarda çadırınızı kurup kalabilirsiniz.

Kamp yapmak istemiyorsanız yine kalmanız için bir çok pansiyon ve otel bulunuyor. Pansiyon olarak Şit Pansiyonun oldukça iyi olduğunu duydum hemde sahilin direk dibinde olduğundan denize girmek isteyenler için ideal. Bunun haricinde yine bir çok pansiyon seçeneği bulunuyor. Pansiyon seçeneği dışında otel seçeneği olarak yine bir çok seçeneğiniz var bizim kaldığımız otel  Parlak Resort Otel&#;di. Merkezde bulunan otel kahvaltı dahil konaklama seçeneğiyle sizleri ağırlıyor. Longoz Otel,Meltem Otel,İğneada Motel gibi diğer otel alternatiflerini de değerlendirebilirsiniz. Bizim kaldığımız otel gayet temizdi kahvaltısıda fena değseafoodplus.infoçta otelde yatmaya gelmediğimizden bizim için odaların temiz olması önemliydi. Ondan dolayı memnun kaldık diyebilirim. Oteli incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Yeme,İçme

Yeme ve içme seçeneği olarak İğneada merkezde bir çok lokanta,restaurant bulunuyor. Eğer otelde yemek yemiyorsanız buradaki mekanları değerlendirebilirsiniz. Merkezde kebapçı,esnaf lokantasının yanı sıra balık restaurantlarıda bulunuyor. Balık yemek isterseniz herkesin önerdiği ve bizimde deneyip beğendiğimiz güzel bir balık restaurantı olan Rota Balık Restaurant&#;ı deneyebilirsiniz. Sahilde bulunan restaurant merkeze oldukça yakın mesafede bulunuyor. Güzel manzarası eşliğinde balıklarını deneyebilirsiniz. Balıktan hariç dediğim gibi merkezde bir kaç güzel mekan bulunuyor.

İğneada hem doğası hemde sakinliğiyle oldukça güzel bir yer. Eğer kafa dinlemek isterseniz muhakkak gitmenizi öneririm. İğneada&#;da muhakkak Longoz Ormanlarını  gezmenizi öneririm. Onun haricinde bu tatlı beldeye gidin ve kafanızı dinleyin. Sevgiler&#;

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir

© 2024 Toko Cleax. Seluruh hak cipta.