topuk dikeni nasıl geçer / Topuk Dikeninde Etkili Tedavi Yöntemleri

Topuk Dikeni Nasıl Geçer

topuk dikeni nasıl geçer

TOPUK DİKENİ NEDİR, BELİRTİLERİ, NEDEN OLUR VE NASIL GEÇER?

Topuk Dikeni

Topuk dikeni, ayağınızın içinde arka topuk kemiğinizin altından çıkan kemikli bir büyümedir. Topuk dikeni, ayak bağlarınızda stres olduğunda meydana gelir. Çoğu insan, topuk ağrısı için yardım arayana kadar topuk dikeni olduğunu fark etmez. Topuk dikeni tamamen tedavi edilemez. Doktorlar, topuk dikeni ile ilişkili semptomları hafifletmek için cerrahi olmayan tedaviler önermektedir.

Topuk dikeni nedir?

Topuk dikeni veya kemik çıkıntısı, topuğunuzun altından çıkan ve topuk kemiğinizin, topuğunuz ile ayağınızın topu (plantar fasya) arasındaki bağa bağlandığı kemikli bir büyümedir. Topuk dikenleri insanların yaklaşık %15'ini etkiler.

Topuk dikenleri zaman içinde gelişir. Çoğu insan, topuk ağrısı için yardım arayana kadar topuk dikeni olduğunu fark etmez. Topuk dikeni ameliyatla alınabilirken, doktorlar topuk mahmuzlarıyla ilişkili semptomları hafifletmek için ameliyatsız tedaviler önermektedir.

Topuk dikeni plantar fasiit ile aynı şey midir?

Topuk dikeni ve plantar fasiit birbiriyle ilişkili durumlardır ancak aynı şey değildir. İki koşulun benzer noktaları aşağıda anlatılmıştır:

  • Plantar fasiit, aşırı kullanım, topuğunuz ile ayağınızın ucu arasındaki bağ olan plantar fasyanızı gerdiğinde veya yırttığında meydana gelir. Plantar fasiitiniz varsa, muhtemelen gün boyunca gelip geçen yoğun bir topuk ağrısı hissedeceksiniz. Ağrı biraz yürüdükten sonra hafifler, ancak oturup biraz daha yürümek için ayağa kalktığınızda geri gelir.
  • Topuk dikenleri, plantar fasiitin neden olduğu stres ve iltihaplanmaya tepki olarak ortaya çıkabilir. Zamanla vücudunuz ekstra kemik dokusu oluşturarak strese tepki verir. Bu ekstra doku topuk dikeni haline gelir. Çoğu insan topuk dikeninden ağrı hissetmez, ancak hissettiklerinde ağrı plantar fasiit ağrısına benzer.

Topuk dikeni neden olur?

Topuk dikeni, vücudunuzun ayak bağlarınıza ve tendonlarınıza yerleştirilen strese ve zorlanmaya verdiği tepkidir. Örneğin, plantar fasiit geliştirdiğinizde, vücudunuz strese bir topuk dikeni oluşturarak tepki verir.

Ayrıca, topuk kemiğinizi kaplayan kaplamayı tekrar tekrar yırtarak veya yürüme bozukluğunuz varsa topuk dikeni geliştirebilirsiniz. (Yürüme bozukluğu, bir hastalık veya durumun dengenizi ve koordinasyonunuzu etkilemesi ve bu nedenle genellikle yaptığınız gibi yürüyememenizdir.)

Topuk dikeni nasıl teşhis edilir?

Doktorlar genellikle ayağınızı inceler ve topuk ağrınıza neden olabilecek fiziksel aktivite hakkında sorular sorar. Sonuç olarak, röntgen, doktorların topuk dikenlerini teşhis etmek için kullandığı en yaygın testlerden biridir.

Topuk dikeni nasıl geçer, tedavisi nedir?

Doktorlar, topuk dikenlerini plantar fasiiti tedavi ettikleri gibi tedavi eder. Bunun nedeni, topuk dikenine atfedilen topuk ağrısının aslında plantar fasiitten kaynaklanmasıdır. Plantar fasiit semptomlarını tedavi etmek, topuk dikenleriyle ilişkili ağrıyı hafifletebilir. Tipik tedavi şunları içerir:

  • Topuğunuzu dinlendirmek. Koşarsanız mola vermek topuk ağrınıza yardımcı olacaktır.
  • Soğuk paketler veya buz kullanma. Ayağınızın altını “buzlamak” topuk ağrısını hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Oral anti-inflamatuar ilaç almak.
  • Ayağınızın altını yastıklayarak plantar fasyanızı koruyan ayakkabı veya ayakkabı ekleri giymek.

Topuk dikeni tedavisinde ameliyat

Topuk dikeniniz plantar fasiit ameliyatının bir parçası olarak alınabilir, ancak doktorlar topuk dikenlerini çıkarmak için nadiren ameliyat yaparlar.

Topuk dikeni ameliyatsız geçer mi?

Bir kez oluştuktan sonra topuk dikeni kalıcıdır. Topuk dikenini çıkarmanın tek yolu cerrahidir. Topuk dikeni genellikle can yakmadığından, topuk dikenine neden olan durumu tedavi etmek, topuk ağrınızı hafifletmeye yardımcı olacaktır.

Topuk dikeni için risk faktörleri nelerdir?

Birkaç faktör, topuk dikeni geliştirme riskinizi artırır. Bazı faktörler, hemen değiştirebileceğiniz veya zamanla değiştirebileceğiniz şeylerdir. Diğerleri değiştiremezsiniz.

Şu anda yapabileceğiniz değişiklikler

  • Jogging yapıyor veya koşuyorsanız, kaldırımlar ve kaldırımlar gibi sert yüzeyler üzerinde çimen ve palet gibi yumuşak yüzeyleri seçin.
  • Ayak kemerlerinize uyan ve destekleyen ayakkabılar giyin.
  • Parke veya karo zeminlerde yürüyorsanız terlik veya ayakkabı giyin.
  • Topuklarınız üzerinde daha az baskı olacak şekilde yürüme şeklinizi ayarlayın.

Zamanla yapabileceğiniz değişiklikler

  • Ayağınıza daha az baskı uygulamak için kilo verin.
  • Ayakta kalmamak için günlük rutininizi değiştirin.

Değiştiremeyeceğiniz şeyler

  • Yaşlandıkça, plantar fasyanız daha az esnek, hasara daha yatkın hale gelir ve plantar fasiit geliştirme olasılığı daha yüksektir.
  • Ayaklarınızın altındaki doğal yağ yastığı yastıklarını yavaş yavaş kaybedersiniz.
  • Şişman ayaklar veya yüksek ayak kemerleri

Topuk dikeni için evde ne yapılabilir?

Bir kez bir topuk dikeniniz olduğunda, her zaman bir topuk dikeniniz olacak. Neyse ki, topuk dikeni genellikle incitmez. Ancak topuk dikeni ile ilişkili semptomları yönetmeyi planlamalısınız. İşte atabileceğiniz bazı adımlar:

  • Topuk ağrınızı daha da kötüleştiren aktiviteleri azaltın.
  • Ayak kemerlerinizi destekleyen iyi oturan ayakkabılara sahip olduğunuzdan emin olun.

Doktorunuzu ne zaman görmelisiniz?

Topuk ağrınızın tedavisi yardımcı olmuyorsa, doktorunuzla konuşun. Topuk dikenleri her zaman can yakmasa da, devam eden topuk ağrısı, diğer tedavileri denemenin veya diğer olası sorunları kontrol etmenin zamanının geldiğinin bir işareti olabilir.

Bir topuk dikeni, stres ve gerginlik, ayağınızın altındaki bağ olan plantar fasyanıza zarar verdiğinde meydana gelir. Topuk dikenleri genellikle topuğunuzun ağrımasının nedeni değildir. Topuk ağrısı için yardım aradığınızda genellikle topuk dikeninizin varlığını öğrenirsiniz. Topuk dikeniniz topuk ağrınıza neden olmadıysa bile yine de topuklarınıza dikkat etmelisiniz. Belirli aktiviteleri yaparken topuklarınız ağrıyorsa, topuk ağrınızı hafifletmek için atabileceğiniz ek adımlar hakkında doktorunuzla görüşün.

Topuk Dikeni Nedir, Belirtileri, Neden Olur ve Nasıl Geçer? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

Topuk dikenine ne iyi gelir? Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Topuk dikeni, topukta çıkan kemik benzeri kalsiyum birikintisidir. Topuğun önünde başlar ve ayağın diğer kısımlarını da etkiler. Ayağın üstüne basmayı zorlaştırır ve kişinin günlük yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürür. Sıklıkla kas ve bağ dokusunda görülen uzun süreli gerginliğin sonucudur.

Topuk dikeni “kalkaneal spurs”, “ayak spursları” veya “osteofitler” olarak da bilinen topuk dikenleri, topuk kemiğine (kalkaneus) bağlı küçük kalsiyum birikintileridir.

Topuk dikeni, tespit edilmeden birkaç ay veya hatta yıllar boyunca büyüyebilir, algılanamaz. Bununla birlikte sivri uçlu, çengelli topuk dikeni büyüdükçe, topuğun yumuşak, yağlı dokusunu yok etmeye başlar. Bu durumda attığınız her adımda acı ve batma hissi duyarsınız.

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Hakan Özsoy, topuk-diken ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi. Sık sık deformite olan kişilerde görülen, kilolu kişilerde görülen, uzun süre zor arazi ve çıplak ayakla yürümek için kullanılan topuk dikeni, tedavi edilmezse günlük hayatı önemli ölçüde etkilemektedir. Ayak tabanlarında taş veya çivi olduğu hissini veren bu rahatsızlıkta erken tanı ve tedaviyle şikayetler tamamen ortadan kaldırılabilir. Ankara Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı Hakan Özsoy, topuk-diken ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Topuk dikeni nasıl anlaşılır?

Günün ilk adımları acı veriyorsa dikkat edin! Topuk dikeni, ayak tabanlarındaki bir zarın topuğa yapıştığı alanın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Kişinin yürümesi gerektiğinden, sürekli tekrarlanan efor, topuk bölgesinde ağrılara neden olur. İlk ve en önemli semptom, topuk ağrısıdır. Hastalar, ilk birkaç saat içinde yataktan çıktıktan sonraki ilk birkaç adımda şiddetli ağrı hissederler. Sanki ağrıya bastığında topuğun altında bir çivi gibidir. Günlük hayatta yürürken, ağrı yavaş yavaş azalır. Topuk dikeninin anor belirtisi, uzun yürüyüşlerin sonunda büyüyen bir ağrının ortaya çıkmasıdır ve istirahat halindeyken bile devam eder. Evde kullanılan yumuşak tabanlı terlikler topuk dikeni tanısında çok önemlidir. Tanı hastanın hikayesine ve hastanın klinik durumuna dayanır. Topuk dikeni teşhisi durumunda, hastaya ilk olarak ağrı yaratan aktivitelerden kaçınılması önerilir.

Topuk dikeni olan hastalar; Evde çıplak ayakla yürümemeli, yumuşak tabanlı terlik kullanmalı ve mümkünse sert tabanlı ayakkabılar yerine spor ayakkabı tercih etmeliler.

Topuk dikenine ne iyi gelir?

Topuk dikenine ne iyi gelir sorusunun cevabı aslında oldukça basittir. Günlük hayatta yapacağınız bir takım değişiklikler, topuk dikeni tedavi süresince ağrılarınızı ve şikayetlerinizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.

İşte topuk dikenine ne iyi gelir sorusunun cevapları…

Ayrıca önlemlerin yanı sıra silikon topuk desteği de önerilebilir. Masaj ve soğuk uygulama çoğu hasta için iyidir Öncelikle topuk dikenlerinin tedavisinde; Ağrı kesici kremler eşliğinde masaj ve soğuk uygulamalara başvurulur.

Masaj uygulaması, ayak parmaklarını çekerek topukta 5 dakika soğuk uyguladıktan sonra ağrı kesici kremlerle yapılmalıdır. Bu uygulama günde kez tekrarlanmalıdır. Masaj uygulaması ile yumuşak tabanlı ayakkabıların kullanılması sonucunda çoğu hasta ek tedavi gerektirmeden şikâyetlerinden kurtulmaktadır. Ancak şu durumda unutulmamalıdır; topuk iyileşmesi, bir gün içinde olmayacağı için yavaş yavaş başlayan bir hastalıktır.

Topuktaki ağrı geçmesi hafta sürebilir. Enjeksiyon uygulamaları iyileşme sürecini hızlandırır. Masaj ve soğuk uygulamadan fayda görmeyen hastaları tedavi etmek için birçok seçenek vardır.

En sık uygulanan tedavi yöntemleri, topuk altında enjeksiyonlardır. Enjeksiyondan önce hasta, işlem sırasında ağrıyı önlemek için topuk veya ayak bileği ilaç enjekte edilir. Burada hastanın kendi kanından hazırlanan bir kortizon iğnesi veya PRP enjeksiyonu kullanılır.

PRP, hastanın kendi kanının hazırlanmasını ve iyileşmesini sağlayan bir yöntemdir. Enjeksiyonların amacı iyileşmeyi hızlandırmak ve iyileşen dokunun topuğunda ağrıyı azaltmaktır. Bu uygulamadan sonra ağrı büyük ölçüde geçer. İlk uygulamadan sonra, devam eden ağrılı hastalarda iğne gün sonra tekrar enjekte edilebilir. Çoğu hasta ameliyat gerektirmeden iyileşir.

Sağlık problemi nedeniyle enjeksiyon uygulamasına gidilmeyen veya bu tedaviden olumlu yanıt alamayan hastalara ESWT yani şok dalgası rapy denilen yönteme uygulanabilir.

Bu süreçte röntgende görülen topuk dikeninin kırıldığı düşünülmektedir. Gerçekte, topuk bölgesinde ağrıya neden olan iyileşmemiş bir doku, kontrollü bir şekilde yeniden sindirilerek iyileşme hızını arttırmaktır. Bu tedavide topukta yaklaşık ses dalgası uygulanarak, bu bölgede kanama başlatılır. Masaj ve enjeksiyon tedavilerinden olumlu yanıt almayan çoğu hasta bu süreçten başarılı sonuçlar elde edebilir. Topuk dikeni problemi olan hastaların% 1'inden azında cerrahi gereklidir. Bu hastalığın tedavisinde son seçenek cerrahidir ve çoğu hasta ameliyat gerektirmeden başarılı bir şekilde tamamlanır.

Topuk dikeni neden olur?

Plantar Fasiit

Topuk dikeni gelişimi için en yaygın risk faktörü Plantar Fasiit hastalığıdır. Bu hastalık genellikle topuk dikeni hastalığı ile karıştırılmaktadır. Ancak plantar fasiit ve topuk dikeni birbirinden farklı iki durumdur.

Plantar fasya adı verilen yapı, topuk kemiğini ayak parmaklarına bağlayan düz doku şerididir. Plantar fasya kısaca ayağın tabanındaki kasları saran bir bağ doku yapısıdır.
Plantar fasya, ayak tabanı boyunca önden arkaya doğru ilerleyerek topuğa yapışır. Ayak kavisini destekleyen bu yapı, aynı zamanda yürümeye yardımcı olur. Plantar fasiit ise en sık görülen ortopedik şikayetlerden biridir.

Sıklıkla topuk dikeni ile karıştırılan plantar fasiit, askerlerde ve sporcularda yaygın olarak görülmektedir.

Aşağıda vermiş olduğumuz risk faktörleri de topuk dikenine neden olan faktörler olabilir.

• Yaş: Topuk dikeni, ligament elastikiyetinde ortaya çıkan azalma nedeniyle 40 yaş ve üstü bireylerde görülür.

• Yürüyüş problemleri: Düz olmayan bir yürüyüşle ayağın belirli bölgelerinde aşırı baskılar meydana gelebilir. Bu zorlanma ilerleyen zamanlarda topuk dikeni gelişimine neden olabilir.

Fazla kilolu olmak: Ekstra ağırlık taşımak, ayağın kemerine daha fazla gerginlik yaratması nedeniyle topuk dikenine neden olabilir.

• Cinsiyet: Topuk dikeni kadınları erkeklerden daha sık etkilemektedir, çünkü birçok kadın ayakkabısı erkek ayakkabısından çok daha az destekleyicidir.

• Uygun olmayan ayakkabılar: Eski, yıpranmış ayakkabılar veya uygun olmayan ayakkabılar giymek, topuk dikenlerinin gelişimini hızlandıran zorlanmalara ve yaralanmalara yol açabilir.

• Uzun süre ayakta durma: Uzun süre ayakta durma ya da ağır nesnelerin düzenli olarak kaldırılması, ayağın kemerine önemli ölçüde zorlanmasına neden olur.

Topuk dikeni tedavisi nasıl olur?

Topuk dikeninin neden olduğu topuk ağrısından muzdaripseniz size iyi haberlerimiz var: topuk dikeninin yüzde 90'ından fazlası, cerrahi veya tıbbi müdahaleler olmadan başarılı bir şekilde tedavi edilebilir.

Topuklarda, özellikle ilk birkaç adımda, ağrı, rahatsızlık ve topukta keskin bir dokunuş hissi ile görünür hale gelir gelmez topuk dikenini tedavi etmek önemlidir.

Daha kısa konservatif tedaviler başlar bu şekilde de daha erken ağrı ve iyileşme mümkündür.

Plantar fasiit tedavisinde kullanılan konservatif ev ilaçlarının birçoğu da topuk dikenlerini çözmek için faydalıdır.

Kısacası birçok topuk dikeni vakası plantar fasiitin doğrudan bir sonucu olduğundan ve kısmen de bu ev ilaçlarının topuk kemiğinden baskı alması ve kemeri güçlendirmesi nedeniyle işe yaramaktadır.

Dinlenme: Özellikle yoğun fiziksel aktivite, uzun süre ayakta durma veya ağır nesnelerin kaldırılmasından sonra yeterli dinlenme, plantar fasya ve çevre dokuların, topuk dikenlerinin gelişmesine veya kötüleşmesine yol açabilecek gerilme ve mikro-yaralanmaları iyileştirmesine izin verir.

Buzlama: Özellikle topuk bölgesinde kızarıklık veya iltihap gördüğünüzde düzenli buzlama tedavisi uygularsanız hasarlı dokuda iyileşmeyi ve ağrıyı hafifletebilirsiniz.
Kalsiyum takviyesi

Bazı çalışmalar topuğun kalsiyumu nasıl emdiğini etkileyen non-invaziv enzimatik terapi ile topuk dikeni tedavisinde başarılı olmuştur.

Topuk dikenlerinizin kalsiyum emilim problemleri veya kalsiyum eksikliği neden olduğundan şüpheleniyorsanız, bu takviyeler çok yardımcı olabilir. Aynı şekilde, kemik gücü ve kalsiyum emilimini arttıran magnezyum gibi takviyeler de bazı bireylerde topuk dikeni tedavisine iyi gelmektedir.

Topuk dikenine iyi gelen yöntemler

- Bol bol dinlenmeye özen gösterin.
- Ağrıyan yere buz koyun.
- Dayanılmaz bir ağrıya neden olan bu durum için ortez kullanabilirsiniz.
- Egzersizler yapın
- Epsom tuzunu bir kovanın içerisine atınız. Daha sonra ayaklarınızı bu kovada 40 dakika dinlendiriniz. Bu şekilde topuktaki ağrı ve şişkinlik hafifleyecek.

Topuk dikenine bitkisel tedavi

Kekik tedavisi

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Topuk dikenine iyi gelen bitkilerden bir tanesi kekiktir. Bir çay bardağı kekik hazırlayın. Bir kovanın içine sıcak su ilave edin. Suyun içine kekik koyun ve karıştırın. Daha sonra ılımasını bekleyin. Ayaklarınızı bir saate yakın suyun içinde bekletin.

Vicks sürün

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

1 litre su ve 1 yemek kaşığı vicks hazırlayın. Bunları bir kaba koyup karıştırın. Ayaklarınızı suyun içinde iyice gezdirin. Daha sonra ayaklarınızı sarın. Gece boyun bu şekilde kalabilir. Sabah olunca ayağınızdaki sargıyı çıkartın.

Epsom tuzu

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Epsom tuzu topuk dikeni için şifalıdır. 3 yemek kaşığı epsom tuzunu hazırlayın. Bir kovanın içine suyu koyup tuzu içerisine atın. Ayaklarınızı içine koyup tuzun erimesini bekleyin. Düzenli olarak uygulayabilirsiniz.

Esansiyel yağlarla masaj

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Biberiye veya lavanta gibi saf esansiyel yağlar antiinflamatuar özelliklerinden dolayı ağrıyı azaltabilir.

Elma sirkesi

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Elma sirkesinin kemikten fazla kalsiyumu çıkardığı ve rahatlama sağladığı bilinir. Birkaç damla elma sirkesi içeren ılık suya ayaklar batırılır ya da birkaç dakika boyunca topuk etrafına sirke ile ıslatılmış havlu sarılır.

Karbonat

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Yarım çay kaşığı karbonat ile 1 çay kaşığı su karıştırarak bir macun hazırlanır ve topuğa masaj yaparak uygulanır.

Limon

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Topuk dikeninden dolayı yaşanan ağrı ve iltihabı iyileştirmek için ayağınıza limon dilimlerini sarmak gerekir.  Limonda bulunan antioksidan maddeler sayesinde birkaç gün içinde bağ dokuları yenilecek ve eski ayak sağlığınıza kavuşacaksınız. Gece yatmadan limon dilimlerini ayağınıza sarın ve bir çorap giyerek uyuyun.

İbrahim Saraçoğlu’ndan topuk dikenine doğal tedavi yöntemleri

Topuk dikenine ne iyi gelir Topuk dikenine evde doğal ve bitkisel tedavi

Malzeme olarak çekirdekli siyah kuru üzüm, orta acılıkta kırmızı pul biber gerekmektedir. Her biri 3 gün uygulanmak suretiyle 3 aşamada yapılacaktır.

Yöntem 1: 3 yemek kaşığı çekirdekli siyah kuru üzüm çekirdekleri ile beraber dövdükten sonra akşam yatmadan önce bir tülbent veya gazlı bezle topuğunuza sarın. Sabah sargı çıkarılacak. Üç gün uygulanacak.

Yöntem 2: Üç yemek kaşığı orta acılıkta kırmızı pul biberi havanda ezdikten sonra akşam yatmadan önce bir tülbent veya gazlı bezle topuğunuza sarın. Sabah sargı çıkarılacak. Üç gün uygulanacak.


Topuk dikeni olarak bilinen plantar fasit, topuk ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Ayağınızın altından geçen ve topuk kemiğinizi parmaklarınızla (plantar fascia) bağlayan kalın bir doku bandının iltihabını içerir.

Plantar fasiit genellikle sabahın ilk adımında bıçak gibi bir ağrı hissedilmesine neden olur. Ayağa kalkıp daha fazla hareket edildiğinde, ağrı normal olarak azalır, ancak uzun süre ayakta kalındıktan sonra veya oturulunca tekrar başlar.

Plantar fasiit, koşucularda daha sık görülür. Buna ek olarak, aşırı kilolu ve yetersiz topuk desteği olan ayakkabılar giyenler, plantar fasiit yani topuk dikeni olma riski daha fazla taşıyor.


Topuk dikeni belirtileri nelerdir?

Topuk dikeni belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Topuk dikeninin en belirgin özelliği sabah kalkıldığına ayak tabanında hissedilen ağrıdır. Sabah uyanıldığında ayakların dinlenmemiş olması, topukta ağrı ile uyanılması topuk dikeninin belirtileri arasındadır.
  • Uzun süre oturularak dinlenilmesi durumunda topukta ağrı birikmesi oluyorsa ve üzerine basıldığında ağrı hissediliyorsa topuk dikeni sorunu var demektir.
  • Topuk dikeni yaşam kalitesinin düşmesine yol açan bir rahatsızlıktır. Kişinin hareket kabiliyetini düşürür. Hasta topuklarının ağrısından rahat yürüyemez.
  • Topuk dikeni günlük ayak ağrıları ile karıştırılmamalıdır. Ayağın aşırı yorulması durumunda topukta ağrı olması oldukça normal bir durumdur. Ancak ayağa aşırı yük yüklenmediği durumlarda bile topukta durduk yere ağrı oluyorsa topuk dikeni sorunu var demektedir.
  • Topuk dikeni direkt olarak topuktan başlar, başka bir bölgeden ayağa doğru yayılmaz. Topuk dikeni ağrıları tamamen bölgesel olan ve batma hissiyle birlikte ortaya çıkan ağrılardır.
  • Topuk dikeni yürüyüş bozukluklarına da yol açmaktadır. Bunlar yalpalayarak ve içe doğru basarak yürüme gibi sorunları da beraberinde getirir.

Topuk dikeninin sebepleri nelerdir?

Topuk dikeni kişinin yürüme süresini düşüren, yürüme bozukluğuna yol açarak yaşam standardını düşüren bir hastalıktır. Topuk dikeninin başlıca sebepleri şunlardır:

  • Topuk dikeni aşırı kilolu kişilerde daha fazla görülür. Ayaklar vücuttaki fazla kiloları taşırken yıpranır ve topuk bölgesinde ağrıya neden olur. Çünkü kilonuzun 3 katı kadar daha fazla yük biner ayaklarınıza ve ayaklarınızın hasar görmesine yol açar.
  • Yana ya da içe basma gibi problemleri olan kişilerde de topuk dikeni riski çok daha yüksek olur. Bunun dışında aksama sorunu olanlarda da topuk dikeni sorunu görülebilir. Yürünürken ayağın bir bölgesine daha fazla ağırlık verilmesi ya da ayağın birine daha fazla ağırlık verilmesi gibi sorunlar topuk dikenine neden olmaktadır.
  • Hatalı ayakkabı seçimi de topuk dikenine neden olan faktörler arasındadır. Sert tabanlı ve kalitesiz ayakkabılar topuklarda ağrıya neden olur. Bu durum topuk dikenine yol açar.


Topuk dikeni nasıl tedavi edilir?

Hastanın yaşam kalitesini düşüren topuk dikeninin tedavi edilmesi çok önemlidir:

        ESWT EN İDEAL VE ETKİLİ YÖNETİMDİR.

  • Topuk dikeni tedavisinde hastaya önce ayak egzersizleri verilir. Bu egzersizler doktorun tavsiye ettiği şekilde ve tavsiye ettiği kadar yapılmalıdır.
  • Topuk dikeninde fizik tedavi ile oldukça başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Fizik tedavi akıllı egzersiz aletleriyle yaptırılan düzenli egzersizler, soğuk ve sıcak uygulaması, özel masajlar uygulanır. Akıllı egzersiz cihazları hastanın egzersiz ile sakatlanma riskini en aza indirir.
  • Fizik tedavi de hastanın göstermiş olduğu istikrar ve özen de tedavinin başarısına doğrudan etki eder. Tedaviye düzenli olarak katılması, hareketleri özenli yapması tedavi sürecinin hızlanmasını sağlar.
  • Doğru ayakkabı ve kaliteli ayakkabı seçimi de topuk dikeni tedavisine ve yakalanma riskine azaltmaya yardımcı olur. Ayakkabı seçiminde ortopedik ve ayak sağlığını koruyan ayakkabıların tercih edilmesine dikkat edilmelidir.
  • Aşırı kilolardan kurtulmak topuk dikene ve diğer birçok hastalığın tedavisinde size yardımcı olur. Hasta fizik tedavi ile birlikte diyet ve egzersize başlayarak kilo vermeye gayret etmelidir.
  • Topuk dikeninin tüm bu yöntemlerle rağmen tedavi edilememesi durumunda cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulur. Bu süreç içinde topuk dikenine neden olan aşırı kilo, yürüme bozuklukları ya da diğer hastalıkların tedavisi de tekrarlama riskini ortadan kaldırmak için beraberinde tedavi edilmelidir.
  • Topuk yaraları da topuk dikenine neden olabilir. Bu nedenle ayak tabanındaki bu yaraların da tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu sorunun tedavisi için ilaç, lazer ya da PRP tedavisi gibi teknikler uygulanabilir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası