kpss a ve b grubu soruları farklı mı / KPSS – A (Alan) 0 21 37

Kpss A Ve B Grubu Soruları Farklı Mı

kpss a ve b grubu soruları farklı mı

Son Güncellenme:


KPSS başvurularının başlaması ile birlikte adaylar tarafından alan bilgisinin anlamı merak edilmeye başlamıştır. Kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak olan adayların A grubundan sınava girmesi Genel Kültür ve Genel Yetenek sorularını çözmeleri gerekmektedir.

KPSS Alan Bilgisi Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarına başvuracak olan adayların A grubu sınavlarına girmesi gerekir. Bu sınavda Genel Kültür ile Genel Yetenek soruları bulunmaktadır. Bunun yanında kendi alanları ile ilgili alan sınavlarına da girmeleri gerekmektedir.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olan öğretmen kadrolarına başvuracak olan kişilerin ise Genel Kültür ve Genel Yetenek sınavlarının dışında bir de Eğitim Bilimleri sorularını çözmeleri gerekmektedir. Bunun yanında branşlarına uygun olan alan sınavına da girmeleri gerekir. Bu sınav Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ismini almıştır.

KPSS A Grubu ile B Grubu Arasındaki Fark Nedir?

Kamu kurum ve kuruluşlarına atamaların gerçekleşmesi için öncelikle ÖSYM tarafından yapılan KPSS sınavından yeterli puanları almaları gerekmektedir. Kamu görevlerine ilk defa atanacak olan kişiler için A ve B grubu olmak üzere sınav seçenekleri bulunmaktadır.

Haberin Devamı

● A grubu sınavı ile alınan kadrolar Başbakanlık, Bakanlık, Müsteşarlık, Başkanlık ile bağımsız genel müdürlüklere bağlı olan kuruluşlar ve bağlı bulunan ortaklıklar ile ilgili kadrolara alımın yapılması amacı ile gerçekleşmektedir.
● B grubunda bulunan kadrolar ise, genel ve özel bütçeli kurumlar, döner sermayeli kuruluşlar, kanun ile kurulmuş olan fonlar, kefalet sandıkları, belediyeler, il özel idareleri, belediyenin kurmuş olduğu birlikler ve bunlara bağlı olan döner sermayeli kuruluşlar şeklinde sıralanabilir.

milliyet logodemiroren logo

T&#;rkiye'den ve D&#;nya’dan son dakika haberler, k&#;şe yazıları, magazinden siyasete, spordan seyahate b&#;t&#;n konuların tek adresi monash.pw; monash.pw haber i&#;erikleri izin alınmadan, kaynak g&#;sterilerek dahi iktibas edilemez, kanuna aykırı ve izinsiz olarak kopyalanamaz, başka yerde yayınlanamaz.

© monash.pw

KPSS B Grubu Ne Demektir ? KPSS A - KPSS B Grubu Arasındaki Farklar Nelerdir ?

Memur adaylarının büyük çoğunluğu KPSS B gubu ve KPSS A grubu terimlerini sık sık duymuştur. Peki KPSS A grubu ve B grubu arasındaki farklar nelerdir ?

KPSS Lisans mezunlarının en çok merak ettiği konuların başında B grubu kadrolar ve A grubu kadrolar gelmektedir. A grubu ile B grubu arasındaki farklar nelerdir diye merak eden memur adayları yazımınız devamını okuyabilirler.



KPSS A Grubu Ne Demektir ?

KPSS-A Grubu sınavına girecek olan tüm adayların KPSS Genel Yetenek-Genel Kültür Sınavına girmeleri gerekir. Çünkü Kamu Personeli Seçme Sınavı, A Grubu kadrolara atanacaklar için, kurumların kendi mevzuatına göre düzenleyecekleri giriş sınavına kabul edilecek kişileri belirlemek amacıyla kullanılacak puanları sağlar.

KPSS Alan Bilgisi sınavına önceden sadece İİBF (İktisat, İşletme, Kamu Yönetimi, Çeko), SBF, Hukuk, Mühendislik vb fakültelerden mezun olan kişiler girebilmekteyken artık neredeyse tüm fakülte mezunlarından memur alımı yapılmaktadır. Mühendislik fakülteleri gibi teknik programlardan mezun olanlarla matematik, fizik gibi fen edebiyat fakültesi mezunlarına yönelik müfettişlik, uzman yardımcılığı vb. kadrolara artık bu bölüm mezunlarından da alım yapılmaktadır. Fakat bu alımlar oldukça sınırlıdır.

KPSS B Grubu Ne Demektir ?



KPSS B gubu hazırlanan memur adayları sadece Genel Kültür ve Genel Yetenek testlerine girmekte ve bu testlerden aldıkları P3 puanına göre tercih verebilmektedir. A grubu için hazırlananların aksine Alan sınavı için hazırlık yapmazlar. 

Lisans P3 puanı ne demektir. ?

Sadece Lisans Genelkültür-Genelyetenek testlerinde yaptığınız netler gözönüne alınarak hesaplanan puana P3 puanı nedir.

kodu ne demektir ?

Bölüm farketmeksizin Bütün Lisans mezunlarının başvurabileceği kadroları ifade etmektedir. Bir alım ilanında nitelik kodu olarak 'i gördüğünüzde ve lisans mezunu iseniz diğer şartları da taşıyorsanız bu kadroya başvurabilirsiniz. kodu ile yapılan alımlara Ataması olmayan diğer bölüm mezunları yoğun ilgi gösterdiğinden bu kod ile yapılan atamalar yüksek puan ile kapatmaktadır. Bazı seneler daha düşük olsa da Minimum 88 puan almanız gerekmektedir.

Merkezi atama ne demektir ?

ÖSYM ve DPB tarafından sadece KPSS'den almış olduğunuz P3 puanı dikkate alınarak yapılan alımlara Merkezi atama denmektedir. Bu alımlarda ikinci bir sınav ya da sözlü sınav dediğimiz mülakat aşamaları bulunmamaktadır.

Açıktan Atama ne demektir ?

P3 puanı ile başvurduğunuz Merkezi atama dışında kalan diğer alımlara AÇıktan atama denmektedir. Bu alımları genellikle kurum kendi bünyesinde açtığı ilan ile duyurmakta ve bu alımlarda bazen uygulama sınavı ve kesin olarak mülakat sınavı aşamaları da bulunmaktadır. Zabıt katibi alımları, gardiyanlık alımları, gümrük personeli alımları, PTT alımları gibi alımlar bu alım türüne girmektedir.

KPSS A - KPSS B Grubu Arasındaki Farklar Nelerdir ?

KPSS A ile KPSS B grubu arasında çok sayıda fark bulunmakadır. Bu farkları madde madde açıklayalım;

1) KPSS A grubu mezunları genel yetenek ve genel kültür testlerine de girdikleri için Alan puanlarının ( p38,p48,p ) yanısıra P3 puanları da olmaktadır. Bu nedenler iyi bir P3 puanına sahip A grubu öğrencisi B grubu kadroları içinde rahatlıkla tercih verebilmektedir. Oysa B grubu öğrencisi elinde sadece P3 puanı olduğu için A grubu kadroları için başvuruda bulunamamaktadır.


2) KPSS A grubu için hazırlanan aday Alan sınavı için de hazırlık yapmakta ayrıca bir sürü alan sınavına da giriş yapmaktadır. B grubu aday ise sadece Genelkültür- Genel Yetenek dersleri için hazırlanmaktadır.

3) KPSS-A grubu kadrolarında merkezi atama diye bir şey yoktur, B grubu mezunları ise ÖSYM tarafından açılan tercih kılavuzunda merkezi atama ile atanabilme şansına sahiptir.

4) Açıktan atamalarda KPSS A grubları  çoğunlukla kurum sınavı denilen sınava da tabi tutulurken ve sonrasında sözlü sınav yapılırken, B grubu mezunları çoğunlukla sadece sözlü sınav'a tabi tutulmaktadır.

5) Ünvan farkı mevcuttur. A grubu hazırlanan bir kişi direkt kendi mezunuiyet alanıyla ilgili bir kadroya atanıp B grubu hazırlanan kişiden daha iyi maaş almakta ve kurumda yükselme şansı daha fazla olmaktadır. Örneğin A grubu memur adayı Maliye Bakanlığı'nda direkt Gelir Uzman yardımcısı olabilecekken B grubu memur adayı buraya düz memur olarak atanabilmektedir. 


monash.pw- ÖZEL

#kpss b grubu ne demektir, kpss a grubu ne demektir, kpss a-kpss b arasındaki farklar, KPSS, alımı, lisans, şartları, ÖSYM, kamu

Kpss Alan Bilgisi Nedir? Kpss A Grubu İle B Grubu Arasındaki Fark Nedir?

Son Dakika Haberler
EğitimKpss Alan Bilgisi Nedir? Kpss A Grubu İle B Grubu Arasındaki Fark Nedir?

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır