rektum kanseri ekşi / sigmoidoskopi Archives - Prof. Dr. Korhan TAVİLOĞLU

Rektum Kanseri Ekşi

rektum kanseri ekşi

kaynağı değiştir]

Ana maddeler: Kanser tedavisi ve Kanser tarihi

Hastalıkların tedavilerinde esas rolü vücudun bağışıklık sistemi üstlenmektedir. Bağışıklık sistemini zayıflatan etmenlerin ortadan kaldırılması tedavinin ilk basamağıdır. Kanserli hücrelerin ne kadar ve nerelere metastaz yaptığını tahmin etmek olanaksız olduğundan kanser tedavisi gören hastaların bağışıklık sistemlerinin güçlendirilerek bu yayılmış hücreleri yok etmesi arzu edilen bir durumdur.

Kanser tedavisi onkoloji uzmanı doktorlar tarafından yapılır. Birçok merkezde Onkoloji Hastahaneleri mevcuttur. Genel bilindik kanser tedavileri 5 çeşit yolla yapılır:

  1. Cerrahi (Kanserli dokuyu ve çevresindeki invazyon riski taşıyan bir miktar sağlıklı dokuyu alıp çıkartmak. Bazı durumlarda kanserli dokuyu cerrahi müdahale ile çıkartmak imkânsız olabilir. Bu durumda radyoterapi veya kemoterapi uygulanır.)
  2. Radyoterapi (ışın) tedavisi (Uygun dozda ışın uygulayarak kanser hücrelerinin öldürülmesi)
  3. Kemoterapi kanser hücrelerini öldürmek üzere ilaçlar kullanılması
  4. Alternatif tıp Bağışıklık sistemini güçlendirmeyi, asıl tedaviye destek olmayı amaçlayan ancak marjinalliğe açık olması nedeniyle, güvenilirliği ve etkinliği kontrollü deneylerle ispatlanmamış ön-tıbbi yöntemlerdir.
  5. İmmünoterapi Bağışıklık sistemi hücrelerinin kansere karşı etkin bir şekilde kullanılmasıdır. Örneğin idrar kesesi kanserinde kullanılan BCG uygulaması.
  6. Kök hücre nakli, lösemi veya lenfoma gibi kanla ilgili kanserli insanlar için uygulanması.
  7. Hedefli tedaviler, küçük moleküllü ilaçlar ve monoklonal antikorlar.

Kanser türleri[değiştir

rektum kanseri

  • daha bilinir olduğu için babamla ilgili süreci kolon kanseri başlığında anlattığım ancak bir suser'ın uyarısı üzerine (bkz: teşekkürler) esasen rektum kanseri başlığında da bilgi arayanlara referans vermem gerektiğini düşündüğüm hastalık.

    bağırsak iki bölümden oluşuyor kolon ve rektum. rektum anüse yakın olan son 0-10cm'lik kısmıdır. rektum kanseri, kolon kanserine göre daha fazla özel deneyim ve uzmanlaşmayı gerektirmektedir. bu nedenle doktor seçimi önemlidir.

    babamınki rektum kanseri olup, yakalandığı ve süreçle ilgili yeni bilgileri buradan paylaşmaktayım.

    sorularınız konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.

  • yakın arkadaşımın başına gelen hastalık, hasta için de çok zor, yakını için de... herkese buradan şifa diliyorum

  • rektum kanseri, bağırsağın son 10cm’lik bölümünde görülür. ömür boyu kalıcı torba kullanmamak için iyi cerrah seçimi önemlidir.

    babam da rektum kanseri atlatmış olup, hastalık ve tedavi süreciyle ilgili yeni bilgileri buradan (bkz: #66837580) paylaşmaktayım.

  • (bkz: marcia cross)

  • doktor oytun erbaşa göre tuvalet kağıdı ile hart hurt silmenin yakalanma riskini artırdığı hastalık. adam tuvalet kağıdı diyo o kadar hassas bi yer yani. erkeklerin yakalanma oranı daha yüksekmiş ama bilemiyorum.
    bence şu bebe ıslak mendilleri var ya herkes onu kullansın valla bak. bu illete yakalanan bi tanıdığım var, rahmetli çok eziyet çekti, çok kötü gerçekten. allah esirgesin..

    hamiş: düşündüm de şimdi şu an ıslak mendil kullanımı italya filan için geçerli bi tavsiye, netçede orda taharet musluğu yok, bizdeyse tuvalet kağıdını hafif ıslatırsak sorunu halletmiş oluruz diye en bok püsürlü entarimin sonuna geliyorum.

  • t3,t4, lenf nodu pozitif hastalıkta neoadjuvan rt mutlaka yapılmalıdır.

  • (bkz: #123503140)

  • rektum kanserinin evrelemesi için en iyi tetkik endosonografi'dir.

    lokal bir rektum kanserinin kriterleri:

    1- dentat çizginin 10 cm proksimalinde olacak.

    2- 3 cm'den küçük olmalı

    3- tümörün rektum duvarını çevresel tutmamış olmalı (%40'dan az.)

    4-t1 n0 olmalıdır.

    5- hareketli olacak, fikse olmamalıdır.

    6- perikolik palpabl lenf nodları olmamalıdır.

    7- lenfovasküler invazyon olmamalıdır.

    lokal bir rektum kanserini lokal eksizyonla çıkarırız.

  • babam rektum kanseriydi, çok şükür yendi ama 1 senedir ileostomi torbasıyla yaşıyor, ileostomi torbasını aldırmak istiyoruz, küçük ilde yaşıyoruz, bulunduğumuz il ve çevre illerde gittiğimiz devlet hastanelerinde ilgilenmediler, zaman aşımına uğradı veya uğraşmak istemeyip geri gönderdiler. özel hastanelerde ise torbayı alabilmek adına bağırsağa stent işlemi uyguladılar fakat doğru düzgün bilgi de alamadık, bu işlem birkaç defa tekrarladı ve uçuk rakamlarda ücret ödemek zorunda kaldık. aylardır uğraşıyoruz, şimdi son çare istanbula gideceğiz, bildiğiniz, önerdiğiniz iyi bir doktor veya hastane var mıdır?

  • temmuz 2021 tarihi itibarıyla babamin da dahil olduğu kanser türü.10 aydır devam eden tedavinin ardından dün pet çekimi temiz çıktı şükürler olsun.sıra ileostomiden kurtulmaya geldi.ilk onkoloğumuz prof dr mustafa özdoğan'in yanı sıra, adına entry olmamasına şaşırdığım canım prof doktor okan erdoğan'a kritik bir ameliyattan başarı ile çıktığı, aşırı evhamlı olan babama hem fiziksel , hem psikolojik olarak sağladığı destek için teşekkürü borç bilirim.süreç ne getirir bilinmez ama elimizden gelenin en iyisini başardığımız noktadayız.bu süreçte ilgi hastası babam iyileşirken tüm aileyi azıcık hasta etmiş olabilir*, canı sagolsun ne yapalım. tüm hastalara acil şifalar dilerim...

ekşi sözlük kullanıcılarıyla mesajlaşmak ve yazdıkları entry'leri
takip etmek için giriş yapmalısın.

Kolorektal (Kolon ve Rektum) Kanserler

Kolorektal kanserler (kalın bağırsak ve rektum) erkek ve kadınların en sık görülen kanserlerden biridir. Görülme sıklığı %6 civarındadır. Geçtiğimiz on yıl içinde kalın barsak kanserlerin tanı ve tedavisinde çok önemli ilerlemeler sağlanmıştır. Bu gelişmeler sayesinde hem hastaların yaşam süreleri belirgin  şekilde uzamış,  hem de yaşam kalitesi yükseltilmiştir. Şunu bilmek gerekir ki; erken davranıldığı taktirde kolorektal kanserler tedavi edilebilir kanserlerdir. Uygun ve erken tedaviyle hastalıktan tamamen kurtulmak mümkündür!

Kolorektal kanserlerin belirtileri nelerdir ?

Aşağıdaki belirtilerin bazılarının varlığı kalın barsakta kanser şüphesini akla getirmelidir.

  • Kanlı dışkılama
  • Kansızlığa bağlı halsizlik, çabuk yorulma ve nefes darlığı gibi şikayetler
  • Dışkılama alışkanlığında değişiklik, dışkı çapında azalma
  • Kabızlık-ishal periodları
  • Dışkılama sonrası tam olarak rahatlayamama
  • Dışkılama sonrası sümüksü bir akıntı gelmesi
  • Karın ağrısı, karında şişlik
  • İleri durumlarda bulantı, kusmalar

Kimlerde daha sık görülür?

  • Kalın barsak kanserinin görülme sıklığı  ülkeden ülkeye değişmektedir. Gelişmiş ülkelerde daha fazla görülürken, az gelişmiş ülkelerde oran daha düşüktür. Şehirde yaşayanlarda kırsal kesimlerde yaşayanlara göre hastalığa yakalanma riski daha fazladır.
  • Beslenme şekliyle doğrudan ilişkilidir. Aşırı et tüketenlerde daha yaygın görülür.
  • Alkol, sigara kullananlarda ve az egzersiz yapanlarda daha sık rastlanır.
  • Görülme sıklığı yaşla artar, 60 yaşından sonra % 3-4’lere çıkar.
  • Polipler; Kolorektal kanser gelişimi açısından en önemli risk faktörü hastanın kalın barsağında polip bulunmasıdır.
  • Ailede kanser varlığı; Babası, annesi veya kardeşi gibi yakın akrabalarında kalın barsak kanseri bulunan kişilerde hastalığın görülme sıklığı artar. Benzer şekilde ailesel polipozis koli (FAP) gibi kalıtsal kalın barsak hastalığı bulunanlarda da  risk belirgin  olarak yüksektir.
  • İltihabi barsak hastalıkları; Uzun süreli Ülseratif kolit veya Chron hastalığında da belli bir kolorektal kanser riski vardır.
  • Rahim, yumurtalık veya meme kanseri gibi başka organlarında da kanser olanlarda kolorektal kanser görülme oranının arttığı bilinmektedir.

Kolorektal kanserler nasıl teşhis edilir?

Kalın barsak kanserlerinin teşhisi için bazen tek başına doktor muayenesi ve bazen ilave olarak endoskopi ile incelenmesi (kolonoskopi veya rektosigmoidoskopi) yeterli olmaktadır. Ancak hastalığın yayılımın derecesinin  anlaşılmasında veya tedavi sonrası takibi için çeşitli laboratuvar tetkikleri veya  ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi, MR, pozitron emisyon tomografi (PET) gibi görüntüleme yöntemleri de kullanılmaktadır. Kalın barsak kanseri olan hastaların yaklaşık yarısı doktora başvurduklarında hastalık belli bir evreyi geçmiştir. Yani hastalık kalın barsakla sınırlı kalmamış, lenf bezlerine ya da   karaciğer veya akciğer gibi uzak organlara sıçramıştır. Oysa hastalık erken evrede saptandığında tedavi sonuçları son derece iyidir. Bu sebeple yukarıda saydığımız risk faktörlerine sahip kişilerin yanı sıra hiçbir yakınması olmayan tamamen sağlıklı bireyler de bu nedenle belli aralıklarla kontrollerden geçmelidirler. Tarama hastanın risk faktörleri de göz önünde tutularak  bir takım dışkıda gizli kan testi, karın tomografisi, sigmoidoskopi veya kolonoskopi ile yapılır. Hiçbir risk faktörü bulunmayan kişilerde kolorektal kanserler için taramaya 50 yaşından sonra başlamak gerekir.

Hemoroid (Basur) ile kolon kanseri arasında bir ilişki var mıdır?

Hayır yoktur! Ancak kolorektal kanserlerin en önemli belirtilerinden biri dışkılama esnasında kan gelmesidir. Ne yazık ki kanama yakınması olan hastaların çoğu bunun nedeninin hemoroid  olduğunu düşünür! Oysa makattan kan gelmesinin bir diğer nedeni de kalın barsak kanserleridir. Üstelik bu şekilde kanama yakınması olan bir hastada muayenede hemoroid saptanmış olsa bile,  aynı zamanda kalın barsak kanseri de olabileceği mutlaka göz önünde tutulmalıdır. Bu nedenle 50 yaşın üzerindeki hastalarda, klinik şüphe olmasa da, hemoroid tedavisine başlamadan önce kolonoskopi mutlaka yapılmalıdır.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Kalın barsak kanserlerinin tedavisinde kullanılan ana tedavi yöntemi cerrahidir. Cerrahinin yanında kemoterapi ve radyoterapi de (ışın tedavisi) yardımcı veya tamamlayıcı tedavi yöntemleri olarak kullanılır. Cerrahi tedavide amaç, hastalığın yayılma olasılığı olan lenf bezlerini de içerecek şekilde tüm kanserli dokunun temiz cerrahi sınırlarla birlikte çıkarılmasıdır. Kalın barsağın son bölümleri dışındaki kanserlerde tümörlü bölümün çıkarılmasını takiben barsağın geride kalan kısımları birbirine birleştirilir. Hasta bu ameliyatlar sonrası büyük abdestini her zamanki gibi makat yolu ile yapmaya devam eder. Ancak rektum olarak adlandırdığımız kalın barsağın son 10 cm’sindeki tümörlerde durum biraz farklıdır. Burada beslenme biraz sıkıntılı olduğundan bazen koruyucu amaçlı geçici ileostomi (ince barsağın karın dışına ağızlaştırılması) yapılabilir. Birbirine dikilen sağlam dokuların iyileştiğine kanaat getirilince (genellikle 2-3 ay sonra) ikinci bir ameliyatla ileostomi kapatılır ve hasta normal yoldan tuvaletini yapmaya devam eder. Ancak eğer tümör çok aşağılardaysa, sfinkter dediğimiz dışkılamamızı kontrol eden kasları da tutmuşsa; bu durumda hastalıklı kısımla beraber anüs de çıkarılır ve hasta tuvaletini ömür boyu kolostomisi (kalın barsağın karına ağızlaştırılması) yoluyla yapmak zorunda kalır. Ancak günümüzdeki teknolojik ilerlemelerin ışığında kolostomiye mahkum olan hasta sayısı son derece azalmıştır. Ameliyat sonrasında ise, çıkarılan parçanın patolojik analizine göre hastalara kemoterapi veya radyoterapi gibi ek tedaviler uygulanır. Rektum tümörlerinde eğer ameliyat öncesindeki tetkiklerde tümörün çok ileri bir evrede olduğu anlaşılırsa ameliyattan önce de radyoterapi veya kemoterapi vermekteyiz (neoadjuvan kemo-radyoterapi). Bu uygulama özellikle son 10 cm’deki tümörlerde geçerlidir.

Kolorektal kanserlerde laparoskopik yöntemler uygun bir tedavi yöntemi midir?

Kalın barsak tümörlerinin tedavisindeki en önemli gelişmelerden biri de bu bölge ameliyatların laparoskopik olarak yapılabilmesidir. Kolorektal tümörlerin laparoskopik yöntemlerle onkolojik prensiplere sadık kalınarak  güvenli bir şekilde tedavi edilebileceği son yıllardaki birçok çalışmada gösterilmiştir. Bu yöntemle  hastalar ameliyat sonrası hastanede daha kısa süre yatar, çok daha az ağrı duyar ve daha kısa sürede aktif hayatlarına geri dönerler.

Hastalık başka yerlere sıçrarsa ne yapılır?

Kolorektal kanserler en sık karaciğere metastaz yaparlar. Karaciğer metastazlarında kemoterapi de yarar sağlamakla birlikte en iyi sonuçlar ameliyatla elde edilmektedir. Karaciğerdeki metastazlar ya ilk ameliyat esnasında ya da birkaç aylık bir kemoterapi sonrasında ikinci bir ameliyatla çıkarılabilir. Bu hastaların yaklaşık % 15’inde akciğer metastazları da oluşur. Ancak bu hastaların ancak çok küçük bir kısmında ameliyatla tedavi sağlamak mümkün olur.

kaynağı değiştir]

  1. ^GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence, Collaborators. (8 Ekim 2016). "Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet. 388 (10053). ss. 1545-1602. doi:10.1016/S0140-6736(16)31678-6. PMC 5055577 $2. PMID 27733282. 
  2. ^GBD 2015 Mortality and Causes of Death, Collaborators. (8 Ekim 2016). "Global, regional, and national life expectancy, all-cause mortality, and cause-specific mortality for 249 causes of death, 1980–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015". Lancet. 388 (10053). ss. 1459-1544. doi:10.1016/s0140-6736(16)31012-1. PMC 5388903 $2. PMID 27733281. 
  3. ^abcdefghijKumar V, Abbas AK, Aster JC. Robbins and Cotran Pathologic Basis of Disease. 9th edt., Elsevier Saunders, Philadelphia, 2015
  4. ^abcdefghGoljan EF. Rapid Review Pathology. 5th edt., Elsevier, Philadelphia, 2019
  5. ^abcdefgTahsinoğlu M, Çöloğlu AS, Erseven G. Dişhekimleri için Genel Patoloji, Altın Matbaacılık, İstanbul, 1981
  6. ^abcdefghiNiederhuber JE, Armitage JO, Doroshow JH, Kastan MB, Tepper JE. Abeloff’s Clinical Oncology, 6th edition. Elsevier, Philadelphia, 2020
  7. ^E. Lammert, M. Zeeb (eds.), Metabolism of Human Diseases,. Springer-Verlag Wien. s. 393. ISBN 978-3-7091-0715-7. 10 Haziran 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  8. ^"Susan Elmore, Apoptosis: A Review of Programmed Cell Death". Toxicologic Pathology. 10 Eylül 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  9. ^"Principles of Tumor Suppression". Cell. 
  10. ^"Roles of the immune system in cancer: from tumor initiation to metastatic progression". Genes & Development. 21 Mart 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  11. ^"Nanoparticle-Mediated Combination Therapy: Two-in-One Approach for Cancer". International Journal of Molecular Sciences 19(10):3264. 2018. 26 Şubat 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  12. ^"Share of cancer deaths attributed to tobacco". Our World in Data. 10 Mayıs 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2020. 

Dış bağlantılar[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır