enfluvir nasil yapilir / İnfluenza Enfeksiyonu | Özel 19 Mayıs Hastanesi

Enfluvir Nasil Yapilir

enfluvir nasil yapilir

ENFLUVIR 12 MG/ML ORAL SUSPANSIYON HAZIRLAMAK İÇİN TOZ

Ürün özellikleri

1 / 20    KISA ÜRÜN BİLGİSİ   1. BEŞERİ TIBBİ ÜRÜNÜN ADI   ENFLUVİR 12 mg/ml oral süspansiyon için toz.   2. KALİTATİF VE KANTİTATİF BİLEŞİM   ETKIN MADDE:   •  Oral süspansiyon tozu 1 gram içinde 30 mg oseltamivire eşdeğer mg  oseltamivir fosfat içerir.  •  Sulandırılan süspansiyon % konsantrasyonunda 12 mg/ml oseltamivir içerir.  YARDIMCI MADDE(LER):   • Sorbitol  25, g (bir şişedeki miktar)   Günde iki kez uygulanan ve herbiri 45 mg oseltamivir içeren dozlar toplam  g sorbitol  içerir.   Yardımcı maddeler için bölüm  'e bakınız.   3. FARMASÖTİK FORM  Oral süspansiyon tozu   Toz, beyaz ile açık sarı renkte granüler halindedir.   4. KLİNİK ÖZELLİKLER    TERAPÖTIK  ENDIKASYONLAR   ENFLUVİR, 1 (bir) yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde influenza ve avian influenza  profılaksisinde ve tedavisinde endikedir (bkz. bölüm  ve bölüm ).   ENFLUVİR, geçici süreyle, salgın esnasında, bir doktor önerisiyle veya bir doktorun  gözetiminde kullanılması  şartıyla, 1 yaşından küçük çocukların influenza profılaksisinde ve  tedavisinde endikedir (bkz. bölüm ).    POZOLOJI  VE  UYGULAMA  ŞEKLI  POZOLOJI/UYGULAMA SIKLIĞI VE SÜRESI:   İnfluenza tedavisi için standart doz   İnfluenza semptomlarının görüldüğü ilk veya ikinci günde tedaviye başlanmalıdır.   2 / 20    - Yetişkinler ve adolesanlar ( yaşındakiler):   Yetişkinler ve >13 yaşındaki adolesanlarda tavsiye edilen doz, 5 gün boyunca günde iki  kez 75 mg kapsül ile tedavi edilebilirler. Kapsülleri yutamayan yetişkinler ve >13  yaşındaki adolesanlar, 5 gün boyunca günde iki kez 75 mg ENFLUVİR süspansiyon  alabilir.   - Çocuklar (1 yaş ve üstü bebekler ile yaşındaki çocuklar):   >1 yaşındaki çocuklar için tavsiye edilen tedavi amaçlı oral ENFLUVİR dozları:   Vücut ağırlığı  5 gün boyunca tavsiye edilen tedavi Belgenin tamamını okuyun

ENFLUVIR 12 mg/ml oral süspansiyon için toz Nasıl Kullanılır

funduszeue.infoIR nasıl kullanılır ?

Uygun kullanım ve doz/uygulama sıklığı için talimatlar

Doktorunuz tarafından reçete edilen miktarda süspansiyon kullanmalısınız. Eğer emin değilseniz, doktorunuz veya eczacınız ile kontrol ediniz.

ENFLUVİR size reçete edildikten sonra en kısa sürede ilacı kullanmaya başlayınız; bu, grip virüsünün vücudunuzda yayılmasını yavaşlatmaya yardımcı olacaktır.

Yaşlılarda kullanımı

• Grip hastalığının tedavisinde kullanımı

Doktorunuz tarafından reçete edilen miktarda oral süspansiyonu çocuğunuza vermelisiniz.

Çocuklarda grip tedavisi için uygulanan ENFLUVİR dozu çocuğun vücut ağırlığıyla orantılıdır (aşağıdaki tabloya bakınız).

• Grip hastalığının önlenmesinde kullanımı

ENFLUVİR aynı zamanda gribi önlemek amacıyla da kullanılabilir.

ENFLUVİR 10 gün boyunca günde bir kez alınmalıdır. En uygunu bu dozu sabah kahvaltısı ile birlikte almaktır.

Çocuklarda gribi önlemek için uygulanan ENFLUVİR dozu çocuğun vücut ağırlığıyla orantılıdır

40 kg' dan ağır ve kapsül yutamayan çocuklar 10 gün boyunca günde 1 kez 75 mg dozunda süspansiyon kullanabilir.

Eğer, ENFLUVİR grip hastalığının önlenmesi için reçete edilmişse, doktorunuz ENFLUVİR almaya devam etmeniz gereken süre hakkında size tavsiyede bulunacaktır.

• Grip hastalığının tedavisinde kullanımı

• 12 aylıktan küçük bebeklerde kullanımı:

İnfluenza ile enfekte olan 2 yaşın altındaki çocuklarda sınırlı farmakokinetik ve güvenlilik verileri mevcuttur. 1 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerde yürütülen çalışmalardan elde edilen verilere ilaveten, bu veriler kullanılarak farmakokinetik modelleme yapılmıştır. Bu sonuçlar, 3 ile 12 aylık bebeklerde günde iki kez 3 mg/kg ve 1 ile 3 aylık bebeklerde günde iki kez 2,5 mg/kg dozun sağladığı maruziyetin, 1 yaşından büyük çocuklar ve yetişkinlerde görülen klinik olarak etkili maruziyete benzer olduğunu göstermektedir. 1 aylıktan küçük bebeklerde ENFLUVİR kullanımına ilişkin halihazırda mevcut veri bulunmamaktadır.

Aşağıda 1 yaşından küçük bebeklerde gribi tedavi etmek için önerilen ağırlığa göre ayarlanan dozlar verilmektedir.

1 yaşından küçük bebeklere ENFLUVİR uygulaması, bebekte meydana gelebilmesi muhtemel risklere karşı ilaç tedavisinin potansiyel faydası doktor tarafından dikkatlice değerlendirildikten sonra karar verilmelidir.

• Grip hastalığının önlenmesinde kullanımı

• 12 aylıktan küçük bebeklerde kullanımı:

Doktorunuz tarafından reçete edilen miktarda süspansiyonu çocuğunuza vermelisiniz.

İnfluenza salgını esnasında, 12 aylıktan küçük bebekler için tavsiye edilen günlük önleme dozu, günlük tedavi dozunun yarısı kadardır. Bu, influenzayı önlemek için tedavi dozunun yarısına eşdeğer önleme dozunun klinik olarak etkinliğini gösteren 1 yaşından büyük çocuklarda ve yetişkinlerdeki klinik verilere dayanmaktadır. 1 aylıktan küçük bebeklerde ENFLUVİR kullanımına ilişkin halihazırda mevcut veri bulunmamaktadır.

Aşağıda 1 yaşından küçük bebeklerde gribi önlemek için önerilen ağırlığa göre ayarlanan dozlar verilmektedir:

1 yaşından küçük bebeklere ENFLUVİR uygulaması, bebekte meydana gelebilmesi muhtemel risklere karşı ilaç tedavisinin potansiyel faydası doktor tarafından dikkatlice değerlendirildikten sonra karar verilmelidir.

Ergenlerde ( yaş) ve yetişkinlerde kullanım:

Oral süspansiyon yetişkinlerde ve ergenlerde kapsül yerine kullanılabilir.

• Grip hastalığının tedavisinde kullanımı

Doktorunuz size genellikle günde iki kere ve beş gün boyunca kullanılmak üzere 75 mg dozunda ENFLUVİR reçete edecektir.

• Grip hastalığının önlenmesinde kullanımı

Doktorunuz size genellikle günde bir kere ve on gün boyunca kullanılmak üzere 75 mg dozunda ENFLUVİR reçete edecektir. Doktorunuz ilacı almaya devam etmeniz gereken süre hakkında size tavsiyede bulunacaktır.

75 mg ENFLUVİR süspansiyon dozunu alabilmek için bir 30 mg'lık doz ve bir 45 mg'lık doz almalısınız.

Kapuk

Şifjo Adaptörü

52 ml

Uygulama yolu ve metodu

Ağızdan kullanılmaktadır. a)Oral süspansiyonun hazırlanışı

Eczacınız Enfluvir oral süspansiyonu size vermeden hemen önce hazırlayabilir. Enfluvir süspansiyonu kendiniz de kolayca hazırlayabilirsiniz. Süspansiyonu yalnızca tedavinizin başlangıcında bir kez hazırlamanız gerekmektedir. Daha sonra her kullanımda şişeyi iyice çalkalamanız ve tavsiye edilen dozu şırıngaya çekerek kullanmanız yeterlidir.

1. Ağzı kapalı şişeye tozlar serbest hale gelinceye kadar birkaç kez hafifçe vurunuz.

2. Ölçülü kabı (ölçülü kap şişenin üzerinde mevcuttur) işaretli noktaya kadar doldurarak, 52 ml içme suyu ölçünüz. Aldığınız önerilen dozdan bağımsız olarak, her zaman 52 ml içme suyu kullanmalısınız.

3. 52 ml içme suyunu şişeye ekleyiniz ve şişenin ağzını kapatarak ağzı kapalı şişeyi 15 saniye iyice çalkalayınız.

4. Şişenin kapağını kaldırınız ve şişe adaptörünü şişenin boyun kısmının içine doğru itiniz.

5. Şırıngayı adaptör deliğinden içeriye itiniz.

b) Oral süspansiyonun ölçülmesi ve bir doz oral süspansiyon verilmesi

Enfluvir oral süspansiyonu kullanmadan önce daima iyice çalkalayınız!

Dok Şırıngası

Piston

ml

-  ml

-  ml

-  ml ml

f1.

-Us Şekil l

Doğru miktarda süspansiyon nasıl ölçülür?

1. Şırıngayı yavaşça süspansiyon ihtiyacınız olan doz çizgisine gelinceye kadar çekiniz. Aşağıdaki tabloya uygun olarak miktarı belirleyiniz.

*Doz hesabına göre 5 ml süspansiyon verilmesi gereken çocuklarda kutu içinde bulunan şurup kaşığı kullanılmalıdır.

2. Şırıngayı yavaşça şişeden uzaklaştırınız.

3. Şırınga pistonunu aşağı doğru iterek süspansiyonu direk ağza veriniz ve ilacı yutunuz. İlacı aldıktan sonra bir şeyler yiyip içebilirsiniz.

4. Uygulamadan hemen sonra, pistonu doz şırıngasının içinden çıkartınız, her ikisini de su ile iyice yıkayınız.

5. Temizlenmiş şırıngayı tekrar adaptör deliğinden içeri iterek bir sonraki kullanıma hazır halde bekletiniz.

Değişik yaş grupları

Çocuklarda kullanımı

Yaşlılarda kullanımı

Özel kullanım durumları

Böbrek yetmezliği: Ciddi böbrek yetmezliği olan hastalarda doz ayarlaması önerilmektedir. Ciddi böbrek yetmezliğiniz varsa, grip tedavisi için ENFLUVİR kullanmadan önce doz ayarlaması için doktorunuza başvurunuz.

Karaciğer yetmezliği: Karaciğer yetmezliği olan hastalarda özel bir doz ayarlaması gerekmemektedir. Karaciğer yetmezliği olan çocuk hastalarla ilgili veri bulunmamaktadır.

Eğer ENFLUVIR' in etkisinin çok güçlü veya zayıf olduğuna dair bir izleniminiz var ise doktorunuz veya eczacınız ile konuşunuz.

Kullanmanız gerekenden daha fazla ENFLUVIR kullanırsanız

ENFLUVIR' den kullanmanız gerekenden fazlasını kullanmışsanız bir doktor veya eczacı ile konuşunuz.

ENFLUVIR'i kullanmayı unuttuysanız

Bir dozu atlarsanız, aklınıza gelir gelmez bu dozu alınız. Ancak dozu atladığınızı bir sonraki dozu alacağınız saate yakın fark ederseniz, atladığınız dozu unutunuz ve bir sonraki dozunuzu zamanında alınız.

Unutulan dozları dengelemek için çift doz almayınız. ENFLUVİR ile tedavi sonlandırdığındaki oluşabilecek etkiler:

Doktorunuzun tavsiyesinden önce ENFLUVİR kullanmayı bırakırsanız herhangi bir yan etki gözlenmez. Ancak, eğer doktorunuzun tavsiye ettiği tarihten önce ENFLUVİR kullanmayı bırakırsanız, grip belirtileriniz yeniden ortaya çıkabilir.

Grip, Soğuk Algınlığı ve ÖksürükGrip, Soğuk Algınlığı ve Öksürük  Grip ve soğuk algınlığı (nezle) semptomları arasındaki farkı bilmek önemlidir. Soğuk algınlığı gripten daha hafif belirtiler gösteren bir solunum yolu hastalığıdır.
Diyabet HastalığıDiyabet Hastalığı  Diyabet, insülin hormonu ile ilgili problemlerden kaynaklanan bir hastalıktır.

İnfluenza Nedir? Teşhis & Tedavi Y&#;ntemleri

Enfeksiyon hastalıkları toplumda sık görülen ve kişinin yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sağlık problemleri arasında yer alır. Son yıllarda COVID salgınının dünya çapında yaşamın hemen her alanını etkilenmesiyle enfeksiyon hastalıklarına karşı toplumsal duyarlılık ve farkındalık artmıştır. Basit yöntemlerle enfeksiyon etkenlerinin bulaşmasının önüne geçilmesi ile hastalıkların kontrol altına alınabilmesi mümkün olduğundan toplumun bu konuda bilinçlenmesi önemlidir. Günümüzde bu bağlamda güncelliğini koruyan ve sık görülen enfeksiyon hastalıklarından biri influenzadır.

İnfluenza Nedir?

İnfluenza, halk arasında grip olarak da bilinen ve virüs kaynaklı oluşan, çoğunlukla solunum yollarında hastalığa neden olan bir enfeksiyon hastalığıdır. Tüm dünyada en sık görülen enfeksiyon hastalıklarının başında gelen influenza insanların yanı sıra kuşlarda ve memelilerde de enfeksiyona neden olabilir.

İnfluenza her ne kadar genellikle tedavisiz izlemde birkaç gün içinde tamamen gerileyen ve selim bir seyre sahip klinik bir tabloya sahip olsa da bazı hasta gruplarında daha ciddi enfeksiyon tablolarına neden olarak yaşamı tehdit edecek hale gelebilir. Virüsün belirli biyokimyasal özellikleri nedeniyle tam koruyucu bir aşı üretilemediğinden tarih boyunca influenza kaynaklı pandemiler ve epidemiler ortaya çıkmıştır. Bu salgınlarda önemli sayıda hasta hayatını kaybetmiştir.

İnfluenza Neden Olur?

İnfluenza hastalığı aynı isme sahip çeşitli virüslerden ileri gelir. Toplumda influenza enfeksiyonuna yol açan virüsler genellikle influenza A ve influenza B virüsleridir. İnfluenza virüsleri genellikle havada asılı kalan damlacıkların solunum yoluyla alınması, damlacıkların kontamine ettiği yüzeylere temas sonrası solunum yollarına dokunulması yoluyla bulaşır. Virüs oldukça bulaşıcı olduğundan kısa sürede salgınlara neden olabilir. Hastalığın ortaya çıkışından önce hastalar virüsü bulaştırabilir ve semptomlar kaybolana kadar bulaşıcılık devam edebilir.

İnfluenza virüsüyle karşılaşan hastalarda üretilen antikorlar sayesinde kişi, aynı tip virüsle karşılaşma sonrasında hastalığın oldukça hafif geçirebilir veya hiç hastalanmayabilir. Bununla birlikte virüsün genetik özellikleri nedeniyle oldukça sık mutasyona uğraması ve biyokimyasal özelliklerini değiştirebilmesi sonucu her yıl yeniden grip salgınları ortaya çıkabilir. Influenza geçiren bir hasta farklı bir tür virüsle karşılaşması halinde yeniden grip olabilir. Yine aynı sebeple influenzaya karşı evrensel türde bir aşı geliştirilememiştir. Bunun yerine her yıl salgın geliştirme ihtimali yüksek tespit edilen virüs suşlarına karşı aşılar üretilir ve özellikle yüksek risk gruplarının aşılanması sağlanır.

Daha şiddetli enfeksiyonlara karşı açık olduğundan aşağıdaki özelliklere sahip kişilere grip aşısı uygulanması önerilir:

  • İleri yaş: 65 yaş ve üstü bireylerde solunum sisteminin kapasitesinde azalma görüldüğünden, hastalığın semptomları daha şiddetli gelişebilir.
  • Yaşam şartları: Askeri birlikler, bakım evleri gibi toplu yaşam alanlarında yaşayan bireylerde virüs yükü arttığından hastalık şiddeti artabilir.
  • Bağışıklık sisteminde zayıflık: Kanser, AIDS, bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanımı gibi bağışıklık sistemini zayıflatan durumların varlığında grip tablosu ciddi sonuçlar doğurabilir.
  • Kronik hastalık: Diyabet, kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıkları olan kişilerde hastalığa bağlı etkiler ciddi sağlık sorunları yaratabilir.
  • Gebelik: Hamilelikte fizyolojik koşulların değişmesine bağlı olarak grip daha şiddetli hastalık tablosuna neden olabilir.
  • İlaç kullanımı: 19 yaş ve altında düzenli aspirin kullanması gereken hastalarda grip enfeksiyonunun gelişmesi halinde reye sendromu adı verilen ve karaciğer dokularında harabiyet yol açan sağlık problemi görülebilir.

İnfluenza Hangi Belirtilere Yol Açar?

İnfluenza virüsü temel olarak üst solunum yollarını oluşturan burun, geniz, sinüsler, yutak ve gırtlak bölgelerini etkiler. Ancak şiddetli hastalık tablosu gelişen vakalarda enfeksiyon daha da ilerleyerek alt solunum yollarını bronşlar ve akciğer dokusunu etkileyebilir. Bunun dışında virüsün kan dolaşımına geçmesi ile sindirim sistemi de etkilenebilir.

İnfluenza enfeksiyonunun seyrinde aşağıda özetlenen belirtiler görülebilir:

  • Ateş
  • Halsizlik, yorgunluk
  • Terleme, üşüme ve titreme
  • Baş ağrısı
  • Yaygın kas ağrısı
  • Burun akıntısı, geniz akıntısı veya gözlerde akıntı
  • Kuru ve inatçı öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Bulantı, kusma, ishal
  • Nefes darlığı
  • Göğüs ağrısı

İnfluenza tablosunun şiddetli olduğu durumlarda gribin yol açtığı enfeksiyonun üzerine ikincil hastalıklar eklenebilir. İnfluenza seyrinde aşağıdaki komplikasyonlar görülebilir:

  • Zatürre (pnömoni – akciğer enfeksiyonu)
  • Bronşit
  • Astım alevlenmesi
  • Kulak enfeksiyonları
  • Kalp problemleri
  • Solunum yetmezliği

İnfluenza Tanısı Nasıl Konur?

İnfluenza enfeksiyonunun tanısı özellikle hekim tarafından yapılan klinik inceleme sonrası konabilir. Hastadan alınan öykü ve yapılan fizik muayene sonrası elde edilen bulgular klinik tanı için yeterli olabilir. Hekim gerekli görürse enfeksiyon tablosunun doğrulanması ve influenza etkeninin saptanmasına yönelik çeşitli testlerden yararlanılabilir.

İnfluenza virüsü tespit edilirken burun ve ağız mukozalarından alınan sürüntü testlerinde PCR tekniği kullanılır. Sürüntü örneğinde virüs genetik materyalinin bulunması halinde teşhis kesinleşir. Buna ek bazı kan testleri ile hastada enfeksiyonun varlığı değerlendirilebilir.

İnfluenza Tedavisinde Neler Yapılır?

İnfluenza hastalığı virüs enfeksiyonuna bağlı olduğundan tedavide antiviral ilaçlar kullanılır ve semptomatik tedaviler uygulanır. Oseltamivir, zanamivir gibi antiviral ilaçlar virüse doğrudan etki göstererek enfeksiyonun giderilmesine yardımcı olur. Bunun dışında hastalığın ateş, halsizlik, kas ağrısı gibi belirtilerinin giderilmesinde antienflamatuar ilaçlar, nazal dekonjestanlar, antiseptik gargaralar da kullanılır. Ciddi komplikasyonların eşlik ettiği şiddetli enfeksiyon tablolarında ikincil enfeksiyonların tedavi edilmesi amacıyla antibiyotikler tedaviye eklenebilir. Hastalık seyrinde görülen bulantı, karın ağrısı şikayetlerinin giderilmesi için antiemetikler ve spazm giderici ilaçlar tedaviye eklenebilir.

İnfluenza enfeksiyonuyla mücadelede en etkili yöntem bulaşıcılığın önlenmesi ve aşılanmadır. Her yıl salgın döneminden önce başta risk grupları olmak üzere toplumun aşılanması önerilir. Bunun dışında virüs hava yolu ve damlacık yoluyla bulaştığından düzenli el yıkanması, semptomların varlığında hastanın izole edilmesi, maske kullanılması ve sosyal mesafeye dikkat edilmesi hastalığın kontrol altına alınmasında oldukça etkilidir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası