anadolu siyasi birliğinin sağlanması / FATİH DÖNEMİ TÜRK ANADOLU SİYASİ BİRLİĞİNİ SAĞLAMA FAALİYETL by Hümeyra Demirtaş

Anadolu Siyasi Birliğinin Sağlanması

anadolu siyasi birliğinin sağlanması

Anadolu'da Türk Birliğinin Sağlanması

ANADOLU&#;DA TÜRK SİYASİ BİRLİĞİNİN KURULMASI

Anadolu&#;da Türk siyasal birliğini kurma çalışmaları ilk kez Orhan Bey döneminde Karesi Beyliği'nin alınmasıyla başlamıştır.

Osmanlı Devleti&#;nin Anadolu'da Türk siyasal birliğini sağlamak istemesinde

  • Osmanlı orduları Balkanlarda mücadele ederken Anadolu beyliklerinin Osmanlı topraklarına saldırmaları
  • Anadolu beyliklerinin, Osmanlı Devleti&#;ne karşı Bizans ile ittifak yapmaları
  • Türk beylikleri arasındaki mücadelelerin Anadolu&#;daki Türkleri olumsuz etkilemesi 

etkili olmuştur.

I. Murat döneminde Anadolu'da Türk birliğini barışçı yollarla gerçekleştirmek için özen gösterilmiştir. I. Murat bu politika doğrultusunda oğlu Yıldırım Bayezid'i Germiyanoğlu Süleyman Şah&#;ın kızı ile evlendirmiş, bu evlilik sonucunda Kütahya, Emet, Simav ve Tavşanlı çeyiz olarak Osmanlılara katılmıştır. I. Murat daha sonra Hamitoğullarından para karşılığında Akşehir, Beyşehir, Yalvaç, Seydişehir ve Isparta&#;yı almıştır.

Anadolu Türk birliğini sağlama yolundaki çalışmalar Yıldırım Bayezid döneminde hızlanmıştır. Yıldırım Bayezid babasının barışçı politikasını terk ederek Anadolu beyliklerini Osmanlı topraklarına katmak için savaş yolunu tercih etmiştir.

Yıldırım Bayezid, Niğbolu Savaşı'ndan sonra Anadolu halkı üzerinde prestijinin artmasından yararlanarak Aydınoğulları, Saruhanoğulları, Menteşeoğulları, Hamitoğulları, Germiyanoğulları, Karamanoğulları, Eratna beyliklerine ve Candaroğullarının Kastamonu koluna son vermiştir.

Yıldırım, &#;da Memluklere bağlı olan Dulkadiroğullarından Malatya, Besni, Darende ve Elbistan'ı alarak Osmanlı sınırlarını Fırat Nehri'ne kadar genişletmiştir.

Anadolu&#;da Türk Birliğinin Kurulmasının Sonuçları

  • Anadolu&#;da yönetimin kolaylaştırılması için merkezi Kütahya olan Anadolu Beylerbeyliği kurulmuştur.
  • Karesi Beyliği'nin alınmasıyla oluşan ilk Osmanlı donanması Saruhan, Aydın, Menteşe ve Hamitoğulları gibi denizci beyliklerin donanmalarıyla güç kazanmıştır. Gelibolu&#;da bir tersane kurularak Osmanlı donanmasına üs oluşturulmuştur.
  • Osmanlı Devleti; Trabzon Rum İmparatorluğu, Memlukler ve Timur İmparatorluğu ile komşu olmuştur.
  • Osmanlı Devleti&#;nin doğuya doğru genişlemesinden rahatsız olan Timur ile Yıldırım Bayezid arasında Ankara Savaşı çıkmıştır.
  • Dulkadiroğullarından alınan topraklar Osmanlı Devleti ile Memlüklerin arasını açmıştır. Bu nedenle Memlükler, Ankara Savaşı&#;nda Timur'a karşı Osmanlı Devleti&#;ne destek vermemişlerdir.


Siyasi Birlik Nedir? Anadolu Türk Siyasi Birliğinin Kesin Olarak Sağlanması

Siyasi birlik, bir toprak parçasının tek bir otoritenin elinde olması durumuna denmektedir. Bir toprak parçası üzerinde birden fazla siyasi gücün olması durumunda, bir birlikten söz edilemez. Özellikle topraklarının verimli olması ve jeopolitik konumunun avantajından dolayı Anadolu'da siyasi birliği sağlamak zor olmuştur. Osmanlı Devleti uzun uğraşlar sonunda Anadolu'da siyasi birliği sağlayabilmiştir.

SİYASİ BİRLİK NEDİR?

Siyasi birlik, sınırları belli bir toprak parçası üzerindeki egemenliğin tek bir otoritenin altında toplanmasıdır. Bir bölgede siyasi açıdan birden fazla güç varsa, burada parçalanmışlık söz konusu olup, siyasi birliğin varlığından söz edilememektedir. Bu toprak parçası üzerindeki güçlerden biri, kalanları egemenliği altına aldığı zaman siyasal parçalanmışlık son bularak, siyasi birlik sağlanmış olacaktır.

Siyasi birlik konusunda örnek vermek gerekirse; Anadolu topraklarında, İkinci Beylik Dönemi'nde Osmanoğulları, Dulkadiroğulları, Karamanoğulları ve Saruhanoğulları gibi aynı anda birden fazla siyasi otorite bulunmaktadır. Dolayısıyla o dönemde Anadolu toprakları üzerinde bir siyasi birlik bulunmamaktadır. Zira Anadolu'da Türk siyasi birliğinin kesin olarak sağlanması çok uzun bir süreçten geçerek, Osmanlı'nın kuruluşundan sonraya tekabül etmektedir.

ANADOLU'DA SİYASİ BİRLİĞİ SAĞLAMA FAALİYETLERİ

Anadolu'da siyasi birliği sağlamak demek, Anadolu'nun tamamının bir devlet tarafından yönetiliyor olması demektir. Anadolu toprakları üzerinde Selçuklu Devleti'nin dağılmasından sonra birçok beylik kurulmuştur. Bu beyliklerin her biri Anadolu topraklarını kendi aralarında paylaşmıştır. Bu nedenle de Anadolu toprakları üzerinde birçok siyasi otorite aynı anda var olmuştur. Bu sebepledir ki, Anadolu'da siyasi birlik sağlanamamıştır. Bu beylik dönemi çok uzun yıllar devam etmiştir.

yılında kurulmuş olan Osmanoğulları Beyliği ise zamanla büyümeye ve egemenlik alanını genişletmeye devam etmiştir. Zaman içinde birçok beylik Osmanoğulları Beyliği'ne katılmıştır. Bu şekilde giderek büyüyen ve yavaş yavaş siyasi birliği sağamaya yaklaşan Osmanlı Devleti, yılında yani yaklaşık olarak kurulduktan yıl sonra, Anadolu'da siyasi birliği sağlamayı başarmıştır.

Anadolu'da siyasi birliği sağlama faaliyetleri Yıldırım Bayezid döneminde neredeyse başarıya ulaşmıştır. Lakin bu birlik Osmanoğulları'nın Ankara Savaşı'nda Timur'a yenilmesi nedeniyle yeniden bozulmuştur. Anadolu Türk siyasi birliğinin kesin olarak sağlanması, Yavuz Sultan Selim'in yılı Turnadağ Savaşı'nı galibiyet ile kazanması neticesinde Dulkadiroğlu Beyliği'nin ortadan kalması ile gerçekleşmiştir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır