kedi dışkısında kurt / Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir? - Vetrium Çayyolu Veteriner Kliniği

Kedi Dışkısında Kurt

kedi dışkısında kurt

Kedilerde Kurt Nasıl Tespit Edilir?

Bu makaledeki ortak yazar Brian Bourquin, DVM. Brian Bourquin (müşterileri tarafından daha çok “Dr. B” olarak bilinir), bir veteriner hekimdir ve South End/Bay Village ve Brookline, Massachusetts olmak üzere iki şubeye sahip bir evcil hayvan sağlığı ve veteriner kliniği olan Boston Veterinary Clinic'in sahibidir. Boston Veterinary Clinic sağlık ve önleyici bakım, hasta ve acil bakım, yumuşak doku cerrahisi ve diş hekimliği dâhil olmak üzere birincil veteriner bakımında uzmanlaşmıştır. Klinik ayrıca davranış, beslenme ve akupunktur kullanarak alternatif ağrı yönetimi tedavileri ve iyileştirici lazer tedavilerinde özel hizmetler sunmaktadır. Boston Veterinary Clinic, AAHA (Amerikan Hayvan Hastaneleri Birliği) onaylı bir hastanedir ve Boston'un ilk ve tek Fear Free (Korkusuz) sertifikalı kliniğidir. Brian, 19 yılı aşkın veterinerlik deneyimine sahiptir ve Cornell Üniversitesi'nden Veteriner Hekimliği derecesi almıştır. Bu makale defa görüntülenmiştir.

Kategoriler: Evcil ve Yabani Hayvanlar

Kedimin Kakasında Kurtçuklar

Merhaba arkadaşlar. Bugün bir kaç ay önce kısırlaştırdığım erkek kedimin(4 yaşında) kakasında 20 ye yakın hareket eden beyaz kurtçuklardan gördüm ve şok oldum. Kumunun hemen yanına gözümün içine baka baka yaptı bugün kakasını yere. Kumunda farketmeyebileceğimi bildiğinden. Poposundan beyaz kurtçuklar gelip duruyor. Diğer dişi kedimin(4 buçuk yaşında) poposunda da susama benzer şeyler gördüm onda da var büyük ihtimal. Aklıma yatak ve halılar geldi ondan sonra yatağı bir açtım görünmeyen gölge yerlerde bir sürü susam gibi şeyler var(erkek kedim benimle uyur) uzun süredir içinde olan şeylermiş demekki oda bana derdini anlatmaya çalıştı bugün. Gördüğüm gibi internette arattım. Hayır anlamadığım daha 3 ay kadar önce ikisininde hem iç hem dış parazitlerini yaptırdım. Hiç aksatmadığım bişeydir bunlar. Sinirlerim bir hayli bozuk ve endişeliyim. En donanımlı olan fakülte olduğu için yarın dışkapı fakültesine götürmeyi düşünüyorum. Önerileriniz ya da yaşayanınız var mı bu durumu.

Kedilerde İç Parazit Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde iç parazit belirtileri günümüzde birçok kişi tarafından merak edilmektedir. İster kedi sahibi ister yeni kedi sahiplenecek bir kişi olun; her zaman iç parazit konusunda bilgi sahibi olmanız gerekecektir. Çünkü bu duruma müdahale edilmez ise ölümcül hale gelebilir. Kedi bakımında veteriner kontrolü son derece önemlidir!

Kimi zaman steril olmayan bir ortamda yaşamak kimi zamansa pirelerin kedilere musallat olması nedeni ile iç parazit rahatsızlığı ortaya çıkabilir. Erken teşhis ve müdahale sayesinde çözümü bulunabilen bir hastalıktır ancak uzman veteriner hekim tarafından iç parazit rahatsızlığının takibinin yapılmasını tavsiye ediyoruz. Bunun meşakkatli bir süreç olduğu unutulmamalıdır; fakat bu sürecin sonunda kediniz yeniden eski sağlığına kavuşmuş olacak.

Kedide Parazit Olduğu Nasıl Anlaşılır?

kaşınan yavru turuncu kedi

Bir kedide parazit olup olmadığı dışkısında kan görülmesi, hırıltılı nefes alıp verme gibi semptomlar ile anlaşılır. Bunun yanı sıra anüs bölgesini ve çevresini sık temizlemesi de parazit varlığının sinyallerini verir. Kedinizde iç parazit olduğundan şüphelendiğiniz an bir veteriner hekime danışmayı ihmal etmeyiniz. Bu tür durumlarda zamanlama hayli mühim!

Kediniz aniden kilo vermeye başladıysa, ishal oluyorsa ve kusuyorsa hatta duruşu kamburlaşmaya başladıysa iç parazit ile savaşıyor olabilir. Bu evrede vücut su kaybeder yani dehidrasyon gerçekleşir. Büyüme ve gelişme konusunda gerileme yaşanır. Tüyler cansız hale gelir ve oldukça mat görünür. Bağırsaklarda tıkanma ve delinme gibi semptomlar da kedide parazit olduğunu anlamamızı sağlar.

Ek olarak Kedilerde İshal Neden Olur? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri başlıklı içeriğimizi de inceleyebilirsiniz. Böylelikle kedinizin bağırsak sağlığı konusunda daha temkinli olabilirsiniz.

Kedilerde İç Parazit Neden Olur?

parazit aşısı yapılan yavru kedi

Kedilerde iç parazit oluşumuna sebep olan farklı nedenler bulunur. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:

Pire Yutmak

Kedilerde iç parazit oluşumunun temel sebebi çoğu zaman kedinin kendini temizlediği esnada yanlışlıkla ya da bilinçli bir şekilde pireleri yutmasıdır. Bahsi geçen pireler kedinin sağlığına ciddi anlamda zarar vererek parazitlerin artmasına neden olur.

Askarit Oluşumu

Kedide parazit olduğu askaritlerin varlığından da pekala anlaşılabilir. Askaritler yuvarlak solucanlardır. Hatta roundworms ismi ile bilinmektedir. Dünyanın neredeyse her yerinde kedilere bulaşabilen bir parazit olduğunu ifade edebiliriz. Roundworms yumurtaları dış mekanlarda yıl kadar canlı kalabilir.

Hem yavru hem yetişkin kedilere üç farklı yoldan bulaşma olasılığı vardır. Bu yollardan ilki transplasental yol olmaktadır. Enfeksiyon kapmış olan anne kedinin bebeklerine göbek kordonu ile paraziti geçirmesi transplasental yoldur. İkinci yol ise oral yoldur. Enfeksiyon kapan yumurtaların doğrudan ağızdan alınması ile bulaşır.

Sonuncusu ise galaktojen yoldur. Parazitlerin anne kedinin sütünden bebek kedilere geçmesi ile gerçekleşir. Fakat yetişkin kedilerde askaritlerin meydana getirdiği semptomları görmek büyük dikkat gerektirir; bazen belirtileri görmek imkansız olabilir. Yavru kedilerde ise bu tür rahatsızlıklar daha rahat saptanabilir.

Kancalı Kurtlar

Kancalı kurtlar da iç parazitin başrolündedir. Sinsice sindirim sistemine yerleşen bu kurtların genel adı hookworm olmaktadır. Dişleri vardır, bu yüzden de isminde kanca kelimesi geçer. Bahsi geçen dişlerle bağırsak duvarını tahriş eder, müdahale edilmezse deler. Kedilerde kansızlık, kilo kaybı, kanama ve bağırsaklarda oluşan iltihap genelde kancalı kurtlar yüzündendir.

Bu nedenle bulaşan iç parazit patilerden bedenin içine girebilir. Hatta kan yolu ile tüm organlara yayılım gösterebilir. Kedilerin bu paraziti barındıran kemirgenleri ve böcek çeşitlerini yemesi de kancalı kurt oluşumuna neden olacaktır. O nedenle kedinizin bu tür hayvanları yemeye kalkıştığını görürseniz lütfen onu engellemeye çalışın.

Kancalı kurtlar erişkin kedilere yaşamsal açıdan zarar vermez. Fakat yavru bir kedi bu kurdu kaptıysa kansızlıkla mücadele etmek durumunda kalabilir, ölümcül neticelerle karşılaşabilir. Bazı kancalı kurtların insanlara da geçtiği görülmüştür, o nedenle daima dikkatli olmakta yarar var diye düşünüyoruz.

Tenya Oluşumu

Kedilerde iç parazit belirtileri arasında yer alan bir diğer unsur ise tenyalardır. Tapeworm adıyla da bilinseler de birçok kişi yassı solucan dendiği an tenyaları tanıyacaktır. Kedilerde sık sık görülen bu iç parazitler tamamen kendi üreme sistemlerine sahip haldedir. Bu yüzden de çok tehlikeli olabilirler. Çoğunlukla ince bağırsaklarda yaşam sürerler.

Olgun hale geldikten sonra kedinin dışkılamasıyla beraber dışarı atılabilirler. Tenyalar sadece dışkıda değil, anüs bölgesine yapışarak da kendini gösterebilir. Kedinizin yattığı yatakta, koltukta ve tuvalet kabında da rastlayabileceğiniz bir iç parazit türüdür. Ayrıca insanlara bulaşabildiğini de eklemek isteriz.

Şayet erişkin ya da yavru fark etmeksizin kedilerde iç parazit belirtileri varsa ve tedavi gerçekleştirilmiyorsa ne yazık ki ölümle sonuçlanabilen bir durumdur. Kedinizin bakımını dikkatle yapmadığınız takdirde başka hastalıklara da yakalanma ihtimali artacaktır.

Bu yüzden Kedilerde Fip Hastalığı, Belirtileri ve Tedavisi başlıklı içeriğimizi de okumak isteyebileceğinizi düşünüyoruz.

Kedilerde Parazit Nasıl Geçer?

kulağı tedavi edilen yavru kedi

Kedilerde iç parazit rahatsızlığı ile karşılaşıldığı zaman uzman veteriner hekim oral yolla alınan birtakım ilaçlar kullanır. Tedavi programını da buna göre oluşturur. Tablet, şurup, macun ya da toz gibi formlarda sunulan birtakım ilaçların periyodik şekilde kullanılması neticesinde tedavi sağlanacaktır.

Kedi iç parazit ilaçları her zaman uzman bir veteriner hekim tarafından sunulmalıdır. Kişi hiçbir zaman kendi fikirleri doğrultusunda ilerleyerek kedisine ilaç vermemelidir. Kedi iç parazit ilacı ve kedi iç parazit aşısı daima veteriner kontrolünde kullanılması gereken unsurlardır. Bilinçli bir şekilde hareket etmek her kedinin hayatını kurtaracaktır.

Kedilerde Parazit Nasıl Önlenir?

Kedilerde parazite neden olan temel etken kedinin pire yemesidir. Bu durumun önüne geçmek adına iç ve dış parazit uygulamaları düzenli olarak yaptırılmalıdır. İlk kısımlarda 15 günlük periyotlarla tekrarlanması gereken, ardından da 3 ayda 1 olacak şekilde yenilenen parazit uygulamalarının asıl gayesi parazitlerin kedilere sık bulaşmasını engellemektir.

Tüm bunların yanı sıra parazitlerin hem kediler hem insanların sağlığı açısından kalıcı hasarlara neden olmasını engellemek için bu tedavi yaptırılmalıdır. Günümüzde birçok kişi iç parazit rahatsızlığını ciddiye almayarak can sıkıcı sonuçların ortaya çıkmasına zemin hazırladığının farkında değildir. Kesinlikle daha dikkatli olmamız gerekiyor.

Ayrıca şu detayı da atlamak istemeyiz; kedilerde iç parazit belirtilerini görmenize rağmen tedavi konusunda doğal yöntemleri tercih ederseniz kedinizin daha büyük zarar görmesine sebep olursunuz. Çünkü iç parazit sorunu hiçbir zaman doğal yöntemlerle tedavi edilemez. Kedilerin tüylerine kuluçka yapmış parazitlerin temizlenmesi bu konuda çok önemlidir; kişi bunu kendi kendine yapamaz. Veteriner kontrolü ve ilaç kullanımı şarttır.

Ankara’nın en iyi veteriner kliniği Çayyolu Vetrium Veteriner Kliniği olarak kedilerde iç parazit belirtileri konusunda birçok detaylı bilgi paylaşmış olduk. Blog sayfamız üzerinden kedi ve köpek dostlarımızla alakalı diğer içeriklerimizi de inceleyebilirsiniz.

Eğer bir kediniz varsa, hayatının bir noktasında bağırsak solucanlarına sahip olma ihtimali bulunmaktadır. Aslında, kedilerin yüzde 45’inin herhangi bir zamanda bağırsak parazitine sahip olduğu bildirilmektedir. Bir kedinin bağırsak kurduna maruz kalmaması daha sıra dışıdır. Çünkü bağırsak kurtları hemen her yerde bulunur. Neyse ki, veteriner hekiminiz kedilerdeki solucanları sizin açınızdan panik yapmanıza gerek kalmadan etkili ve güvenli bir şekilde tedavi edebilir. Bu yüzden kedinizle beslenen solucanların kabus senaryolarınızı kafanızdan çıkarın ve evcil hayvanınızı nasıl koruyacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Kediler Bağırsak Kurdunu Nasıl Alır?

Bulaşma solucanın türüne bağlıdır, ancak çoğu zaman kediler dışkıda yumurta veya enfekte parçacıklar ile temas ederek solucanı alırlar. Dışkıya adım atıyorlar ve daha sonra kendilerini yalarken bağırsak kurdunu da yutuyorlar. Bazı durumlarda, sokak kedileri dokularında yaşayan solucan larvalarına sahip kemirgenleri avlar. Kedi daha sonra enfekte olmuş dokuyu yutan kemirgenleri yer ve solucan larvaları kedinin bağırsaklarında solucanlara dönüşür. Kediler ayrıca solucan yumurtaları taşıyan pire yiyerek veya cilde nüfuz eden bağırsak kurdu larvaları tarafından ısırılarak enfekte olabilirler. Ayrıca, yavruların enfekte bir annenin sütünü emerken bazı yuvarlak kurt türlerini de alabileceği bilinmelidir.

Yuvarlak kurtların kedilerde en yaygın bağırsak solucanı olduğu kedilerdeki istilaların yüzde 25 ila 75’ini temsil ettiği bilinen bir gerçektir. Kediler en sık enfekte kemirgenleri yiyerek veya yuvarlak kurt yumurtaları içeren dışkıları alarak yuvarlak kurtlara maruz kalırlar. Yuvarlak kurtlar 9 ila 12 cm uzunluğunda büyür ve kedinizin yediği yiyecekleri yiyerek besinlerini çalar. Solucanlar daha sonra kedinin dışkısında yok ettiği (ve daha sonra diğer kedileri enfekte edebildiği) yumurtalar üretir. Yumurtaların enfektif hale gelmesi haftalar alabilir. Bu nedenle tuvalet kumu konusunda hijyen kurallarını dikkate alan bir kedi ebeveyniyseniz kedilerde bağırsak kurdu sorunu ile kolayca baş edebilirsiniz.

Kediler Ne Tür Solucanlar Alabilir?

Kedilere tenyalar, kancalı kurtlar ve kamçı kurtları bulaşabilir. Tenya yumurtası ile enfekte olmuş pire alarak veya enfekte kemirgenler yiyerek tenya alırlar. Tüm solucan kedinin kalın bağırsağında olgunlaşır. Sonra solucan parçaları kopar ve dışkı ile atılır. Dışkıya dökülen yumurta dolu tenya parçaları, pirinç veya susam tohumu taneleri gibi görünür. Yaklaşık ayrım santim uzunluğunda ve bazı durumlarda aralıklı bulunduklarından, onları göremeyebilirsiniz. Ayrıca, kedinizde tenya varsa, pire de olabilir.

Kancalı kurtlar, kedi dışkısında tespit edilmesi zor olabilen küçük, 1 santim uzunluğunda kurtlardır. Kedinizin kanından beslenerek bağırsakların astarına yapışırlar. Yetişkin kediler derilerine nüfuz eden kancalı kurt larvalarından veya yutma yoluyla enfekte olurlar. Larvalar önce akciğerlere ve daha sonra yetişkin solucanlara dönüştükleri bağırsaklara göç ederek kedi popülasyonunun yüzde 10 ila 60’ını enfekte edebilirler. Kedilerin kamçı kurtları da alabilir. Bu solucanlar kalın bağırsakta bulunur, ancak genellikle ciddi hastalığa neden olmaz.

Bağırsak solucanlarına sahip bir kedi, solucan türüne ve etkilenmenin ne kadar ağır olduğuna bağlı olarak semptomların şiddeti ile ishal, iştah kaybı veya kusma şikayetinden mustarip olabilir. Tenyalar ve kamçı kurtlar tipik olarak hafif semptomlara neden olur. Yuvarlak solucanlar ve kanca solucanları ile şiddetli istilaların kedinizi ciddi şekilde hasta edebileceğini ve hatta kedinizin ne kadar kötü istila edildiğine bağlı olarak anemiye neden olabileceğini bilmelisiniz.

Yavru Kedi Bağırsak Kurtlarından Nasıl Etkilenir?

Yavru kediler çok küçük oldukları için yuvarlak kurt istilası sonucu çok hasta olabilirler ve yetişkin kedilere göre kan kaybından anemik hale gelmeye karşı daha savunmasızdırlar. Yavru kedi büyüdüğü için, beslenmeyi veya ishal elektrolitlerini kaybetmeyi göze alamazlar. Bağışıklık sistemleri de gelişmiş değildir, bu nedenle ikincil olarak ortaya çıkabilecek diğer bağırsak enfeksiyonları riski daha yüksektir. Bağırsak solucanları olan yavru kedilerde bağırsakta yiyecek için yarışan parazitten ötürü yoğun ishal, dışkıda kan, kusma ve kilo kaybı fark edilebilir.

Kedilerdeki Solucanlar Nasıl Teşhis ve Tedavi Edilir?

Veterineriniz genellikle solucanları fizik muayene, dışkı örneğinin mikroskop altında incelenmesi veya tam test için laboratuvara bir dışkı örneği göndererek teşhis edebilir. Veterineriniz ayrıca kedinizin sağlığını tam olarak tahlil etmek için kan testleri isteyebilir. Veterineriniz kedinizin solucanı olduğunu belirlerse, semptomları olmasa bile genellikle onu tedavi edecektir. Belirli istilalara yönelik spesifik ilaçlar ile çeşitli güvenli ve çok etkili ilaçlar mevcuttur ve bazı ilaçlar çeşitli solucanlar üzerinde oldukça işe yarar.

İlaçlar tipik olarak solucanın tipine, istila derecesine ve takipli dışkı muayenelerinin sonuçlarına bağlı aralıklarla ağızdan verilir. Örneğin, bir yavru kedi üç gün boyunca günde bir kez yuvarlak kurtlar için tedavi edilebilir. Üç hafta sonra ve daha sonra belki üç ay sonra tekrarlanan dozlama ile sorundan tamamen kurtulmak mümkündür. Bu ilaçların birçoğunun çok genç kedi yavrularında bile güvenle kullanılabilir. Veterineriniz solucanların ortadan kaldırıldığından emin olmak için dışkı muayenesini tekrarlayacaktır. Bununla birlikte, yeniden istila, özellikle çok kedili hanelerde veya dışarıya çıkan kedilerde görülebilir.

Tavsiye Bağlantı: Kediler ve Köpeklerde Alerjik Bronşit (Soğuk Algınlığı)

Kedimin Bağırsak Kurdu Almasını Nasıl Önleyebilirsiniz?

Kedinizi, oral dozlar, topikal uygulamalar veya tasmalar yoluyla yıl boyunca bağırsak kurdu için koruyabilirsiniz. Bu, bağırsak kurtlarının ortaya çıkmasına neden olabilecek pirenin önlenmesine yardımcı olacaktır. Son olarak, kedinizi enfekte kemirgenleri avlayamayacağı ve yiyemeyeceği bir yerde tutmalısınız.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası