mesleki eğitim merkezi yaş sınırı / OSTİM MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ

Mesleki Eğitim Merkezi Yaş Sınırı

mesleki eğitim merkezi yaş sınırı

25  kişi beğendi

Mesleki Eğitim Merkezleri

T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI

İSTANBUL / ESENYURT - ALKOP MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

MESEM (MESLEKİ EĞİTİM MERKEZİ)

Ülkemizin nitelikli iş gücü ihtiyacı çerçevesinde öğrencilerin; ilgi, istek, yetenek ve kişilik özelliklerinin ortaya çıkarılması, başarılı ve mutlu olabilecekleri bir mesleği seçmeleri için meslekler hakkında bilgilendirilmeleri, eğitim sistemi ile çalışma hayatı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ülkemiz insan kaynağının geliştirilmesi açısından büyük önem arz etmektedir. Bu kapsamda Mesleki eğitim merkezleri, ülkemizin meslek sahibi insan ihtiyacını karşılayabilmek adına çalışmalarını sürdürmektedir.     tarihli sayılı Resmi Gazete de yayınlanan sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun ile sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu ve sayılı Mesleki Eğitim Kanununda değişiklik yapılarak çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğüne bağlanmıştır. Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlanmıştır.   sayılı Millî Eğitim Temel Kanunu'nun 26'ncı maddesine göre: Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak; mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlamaları gerekmektedir.   Mesleki eğitim merkezlerine kimler başvurabilir?     Mesleki eğitim merkezi öğrencileri haftada 1 gün okulda teorik eğitim, 4 gün işletmelerde pratik eğitim alır. Bu doğrultuda mesleki eğitim merkezlerine kayıt olma şartları:    

  • En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
  • Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
  • Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde "Usta Öğreticilik Belgesine" sahip bir usta bulunması gerekir).
  • Kayıt için yaş sınırı yoktur.
  • Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

    Mesleki eğitim merkezlerine nasıl başvurulabilir?    

  • Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik Anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
  • Herhangi bir İşletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
  • Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli arasında "işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin" imzalanmasıyla başlar.
  • Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.
  • Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.

    Mesleki eğitim merkezlerine başvuru süreci ve aşamaları    

  • Mesleki eğitim merkezleri tüm illerde bulunmaktadır.
  • En az ortaokul mezunu olan adaylar yıl boyunca kayıt yaptırabilir.
  • farklı dalda başvuru yapılabilmektedir.
  • Haftada 1 gün okulda teorik, 4 gün ise işletmelerde beceri eğitimi verilmektedir.
  • Çıraklık eğitimi 3 yıl, kalfalık eğitimi 1 yıl sürmektedir.
  • Mesleki eğitim merkezine devam eden 9,10 ve Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az %30'unu, Sınıf öğrencileri asgari ücretin en az yarısı kadar maaş alırlar.
  • Mesleki eğitim merkezi mezunları "Ustalık Belgesi" ile "Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması" alarak kendi iş yerlerini açabilirler.
  • Ustalık belgesine sahip olanlar çırak öğrenci istihdamı için "İş pedagojisi eğitimi" ile "Usta Öğretici" belgesine sahip olurlar.

    Mesleki eğitim merkezine nakil işlemleri

  • 9. sınıf öğrencileri ile ara sınıflarda olup aynı alandan mesleki eğitim merkezi programına nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrenciler, bulundukları sınıf seviyesinden zamana bağlı olmaksızın ve dönem kaybetmeden nakil ve geçiş yapabilecek,
  • Farklı bir alandan veya diğer okul türlerinden nakil ve geçiş yapmak isteyen 10, 11 ve sınıf öğrencileri ise ikinci dönemin başlangıcına kadar nakil ve geçiş yapmış olmaları halinde sınıf seviyesinden eğitime devam edebilecek. İkinci dönemin başlangıcından sonra nakil ve geçiş yapmak isteyen öğrencilerin mesleki eğitime hazırlık amacıyla yalnız işletmede mesleki eğitim almak üzere kayıtları yapılacak ve bu öğrenciler de ilgili okulun toplam öğrenci sayısına dâhil edilecek.
  • Bu öğrencilerin nakil ve geçiş işlemleri e-Okul sisteminden, Ortaöğretim Kurum İşlemleri / Bilgi Giriş İşlemleri / MESEM Öğrenci Aday Kayıt sayfasından yapılacak.
  • Başvurular ve meslekî eğitim merkezi irtibat numarası sayfamızda yer alıyor.

    Mesleki eğitim merkezleri ne gibi avantajlar sağlıyor?    

  • 33 Alan ve farklı dalda mesleki eğitim imkânı
  • Ortaokulu bitirenlere zorunlu lise eğitimini mesleki eğitim merkezlerinde tamamlayabilme fırsatı
  • 9. sınıftan itibaren iş kazaları, meslek hastalıklarına karşı sigorta
  • 9, 10 ve sınıf öğrencilerine asgari ücretin en az %30'u,
  • sınıftaki kalfalara asgari ücretin en az yarısı kadar maaş imkânı
  • Ustalık belgesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi diploması ve kendi iş yerini açma fırsatı
  • Mezun olduğu alanda %88 istihdam oranı

   Kurumlarımızın koordinasyonu ve iş birliği ile Türkiye'de mesleki eğitimi yeni bir evreye taşıyoruz.  
GELECEK MESLEKİ EĞİTİMDE!

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin

Yayın: - Güncelleme: - Görüntülenme:

  Beğen

Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) Nedir?

En basit tanımla; fertlere, emek piyasasında geçerliliği olan bir işi yapabilmeleri için, gerekli mesleki bilgi ve davranışları kazandıran eğitim kurumudur.
01 Ocak tarihi itibariyle tüm meslek liseleri Mesleki Eğitim Merkezi olmuştur. Program kapsamında Mesleki Eğitim Merkezi (MESEM) öğrencilerini istihdam edecek firmalar, devlet tarafından maaş, SGK ve vergi teşviklerinden faydalanabilecektir.

sayılı kanun ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.
Çıraklık eğitimi örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınarak mesleki eğitim merkezleri Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü’ne bağlanmıştır.

Çıraklık eğitiminin örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınması ile ekonomimizin temel yapı taşı olan işletmelerin çırak ihtiyacının karşılanması ve çırak öğrencilerimizin ahilik kültüründen gelen usta çırak ilişkisiyle mesleklerini işbaşında öğrenmeleri amaçlanmıştır.

Milli Eğitim Temel Kanunu Madde Ortaöğretim; ilköğretime dayalı dört yıllık zorunlu örgün veya yaygın öğrenim veren genel, mesleki ve teknik öğretim kurumları ile mesleki eğitim merkezlerinin tümünü kapsar. Bu okul ve kurumları bitirenlere, bitirdikleri programın özelliğine göre diploma verilir. Ancak mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin diploma alabilmeleri için Millî Eğitim Bakanlığınca belirlenen fark derslerini tamamlaması zorunludur.

Mesleki Eğitim veren Okullar;

1) Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri
2) Çok Programlı Anadolu Liseleri
3) Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezleri
4) Mesleki Eğitim Merkezleri

MESEM’in Meslek Liselerindeki Öğrenimden Farkı Nedir?

Sonuç olarak kazanımlar aynı olmakla birlikte meslek lisesi öğrencisinin okulda aldığı eğitimi MESEM öğrencisi ağırlıklı olarak işletmelerden almaktadır. Çıraklık eğitimi alan bu öğrenciler fark derslerini tamamlayarak Meslek Lisesi Mezunu olmaya hak kazanırlar. Mesleki eğitim merkezi mezunları “Ustalık Belgesi” ile “Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Diploması” alarak kendi iş yerlerini açabilirler.

Okulların Bu Sistemde Üstlendiği Rol Nedir?

Çıraklık Eğitimi; okulda verilen teorik eğitim ile işletmelerde yapılan pratik eğitimin bir bütünlük içerisinde uygulandığı, bireyleri bir mesleğe hazırlayan, mesleklerinde gelişmelerine olanak sağlayan ve belgeye götüren eğitimdir.

Çıraklar haftada;
•1 veya 2 gün okulda teorik eğitim,
•4 veya 5 gün işletmelerde pratik eğitim alırlar.

&#;İzmir Konak Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme Bölümü’ne son bir yılda kaydolan 30 öğrenci iklimlendirme sistemleri dalı, ısıtma sıhhi tesisat dalı ve soğutma sistemleri alanında MESEM kapsamında öğrenim görüyor. Yine son bir yılda diğer meslek bölümlerine de kaydolan öğrencilerimizde oldu. Bu doğrultuda okulumuzda toplamda MESEM kapsamında öğrenim gören öğrencimiz bulunmaktadır.&#;

Öğrencilerin MESEM’e Kayıt Yaptırabilmesi için Sahip Olması Gereken Diploma vb. Gereklilikler Nelerdir?

•En az ortaokul veya imam hatip ortaokulunu bitirmiş olmak.
•Sağlık durumu ilgili mesleğin öğrenimine elverişli olmak. Bu durum gerektiğinde sağlık/sağlık kurulu raporuyla belgelendirilir.
•Kayıt olacağı meslek dalı ile ilgili bir iş yeriyle sözleşme imzalamak (Sözleşme imzalanacak iş yerinde &#;Usta Öğreticilik Belgesine&#; sahip bir usta bulunması gerekir).
•Kayıt için min. veya max. yaş sınırı yoktur.
•Öğrenci kayıtları yıl boyu devam eder.

Mevcutta Herhangi Bir Lise Diploması Olan Kişiler de Başvuru Yapabilir mi?

Lise mezunu öğrenciler de başvurabilir.

MESEM Çıraklık Eğitimi için Öğrenci Yaş Sınırı Nedir?

Daha önce çıraklık eğitimi için 19 yaş sınırı uygulanırken şu anda min. veya max. yaş sınırı kaldırılmıştır.

Öğrenciler MESEM’e Nasıl Başvuralabilir?

•Başvuru şartlarını taşımak koşuluyla, mevcutta bir işletmede çalışanlar veya işletmede çalışmayıp mesleki eğitim almak isteyen adaylar kimlik bilgileriyle birlikte en yakın mesleki eğitim merkezine veya mesleki ve teknik anadolu lisesine bizzat müracaat edebilir.
•Herhangi bir işletmede çalışmayanlar; mesleki eğitim merkezleri tarafından meslek seçimi ve işletme bulma konusunda rehberlik ve yönlendirme hizmeti alabilirler.
•Mesleki eğitim merkezine kayıt; okul, işletme ve öğrenci/veli (18 yaşından küçük adaylar için) arasında “işletmelerde mesleki eğitim sözleşmesinin” imzalanmasıyla başlar.
•Öğrenci e-MESEM sistemine okul tarafından kaydedilir.
•Öğrenci kayıt olduğu andan itibaren meslek hastalıkları, iş kazalarına karşı sigortası ile maaşı başlar, öğrenim süresi boyunca devam eder.

Firmaların Öğrenci İstihdam Edebilmesi için Gerekli Bir Şart Var Mıdır?

Firmaların öğrenci istihdamı sağlayabilmeleri için öğrencilerin müfredat programının %80’ini uyguluyor olması yani öğrencinin çıraklık eğitimi aldığı konu ile ilgili faaliyetleri yapıyor olması gereklidir. Ayrıca işyerinde usta eğiticilik belgesine sahip işyeri sahibi veya çalışan personelin olması gerekmektedir.

Firmalara Verilecek Destek Miktarı ve Süresi Nedir?

Destek miktarı ve süresi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından tespit edilmektedir. Aday çırak, çıraklar, işletmelerde mesleki eğitim gören öğrencilerin sigorta primleri Bakanlık tarafından karşılanır. (İş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortası) Bu sigorta emekliliğe esas teşkil etmez. 9, 10, sınıf öğrencileri için asgari ücretin %30’u, sınıf öğrencileri için ise %50’si oranında işletmeye destek verilir.

Halihazırda Bir İş Yerinde Çalışan Kişi Baş Vurursa Çalıştığı Firma Destekten Yararlanabilir Mi?

Firma öğrenci kayıdı için yeterli kriterlere sahipse tabi ki firma destekten faydalanabilir.

Firma ve Öğrenci Arasında Oluşabilecek İhtilaflarda Nasıl Davranmalı? Sözleşmede Bağlayıcı Kurallar Var Mıdır?

Sözleşmede iş akdinin sona erdirilebilmesi için her hangi bir bağlayıcı hüküm bulunmuyor. Öğrenci veya işletme tek taraflı sözleşmeyi iptal hakkına sahiptir.•

 

Tags:İstihdammesemmesleki eğitimMesleki Eğitim MerkeziSerhat Karanfil

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası