benzinli araca dizel koymak / Arabaya Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur? - Webtekno

Benzinli Araca Dizel Koymak

benzinli araca dizel koymak

Araca Yanlış Yakıt Yüklenirse Ne Olur?

araca yanlış yakıt yüklenirse ne olur

Araçlarda kullanılan her motor türüne uygun bir yakıt türü vardır. Şayet kullanılan araca uygun olmayan bir yakıt konulursa ciddi zararlarla karşılaşabilirsin. Bu yüzden araçların yakıt girişlerinde hangi yakıtın yüklenmesi gerektiğiyle ilgili bilgi bulunsa da yakıt alınırken benzin istasyonlarında dikkatli olunması ve kontrol edilmesi gerekir. 

Yanlış Yakıt Dolumu Nasıl Anlaşılır?

araca yanlış yakıt yüklenirse nasıl anlaşılır

Yanlış yakıt dolumu direkt olarak aracın performansını etkiler, kısa süre içerisinde durmasına sebep olur. Çoğu zaman araç, servislere çekici yardımı ile götürülüp tamir ettirilir. Aracın çalıştırılması esnasında motordan oldukça gürültülü sesler gelir ve egzozdan siyah duman çıkabilir. Egzoz gazı muayene ölçümü ile ilgili bilgi almak için yazımızı okuyabilirsin. 

Dizel Araca Benzin Koyarsak Ne Olur?

Dizel, koyu ve yağlı bir yakıt türüdür. Dizel motorun çalışma prensibinde motora gelen yakıt, piston ve enjektörlerin sıkıştırma yapmasıyla ateşlenir. Yakıtın ateşlenmesi için hareket eden piston gibi parçaların yağlanarak kayganlaşmasını sağlar. Peki dizel arabaya benzin konulur ne olur? 

Dizel araca benzin konulursa da motorun içerisine karışan benzin, bu parçalarda aşınma yapar ve yakıt sistemine ciddi zarar verir. Motorun yağlanma özelliği azalırken geç tutuşması gereken yakıt erken tutuşacağı için bu durum düzensizliğe neden olur. Yakıt pompası, yakıt borusu, yakıt tankı ve enjektörler de bu zarardan etkilenir. Motordaki kuruluktan dolayı enjektörlerde metal parça kopmaları olabilir, bu parçalar püskürtme sistemine zarar yol açabilir ve motor parçaları içinde paslanmalar oluşabilir. 

Dizel arabaya benzin koyulması durumunda araç genellikle çalışmaya devam eder, sürücü de sorunun farkına varmadığı için aracı kullanmaya devam eder. Tabii böyle bir durumda dizel arabaya benzin koymak sonucu oluşan zararın boyutu, araca yüklenen benzinin miktarına ve yüklendikten sonra araçla ne kadar yol alındığına göre değişebilir. Yani aracına yanlış yakıt yüklendiğini ne kadar erken fark edersen o kadar masraftan kurtulursun.

Dizel Araca Benzin Konulursa Kaç Km Gider? 

Eğer aracın deposu boşken dizel yerine benzin konursa araç hiç çalışmayabilir fakat depo doluyken yanlış yakıt dolumu yapıldıysa araçta performans kaybı olabilir ve araç 1 km dahi gidemeyebilir. 

Dizel Araca Benzin Konulursa Masraf Ne Olur?

Dizel araca benzin konulması durumunda çözüm epey masraflıdır. Çünkü araçtaki yakıtın boşaltılması, yakıt pompasının ve enjektörlerinin değiştirilmesi gibi işlemlerin yapılması gerekebilir. 

Benzinli Arabaya Dizel Koyulursa Ne Olur?

Benzinli araca mazot koyma durumu kolay kolay gerçekleşecek bir olay değildir. Peki, benzinli arabaya mazot koyulursa ne olur?

Benzinli araca dizel koyma durumunda yakıt tutuşması çok daha zor gerçekleşir veya hiç gerçekleşmez bu durumda da motor çalışmayabilir. Yanlış yüklenen yakıt konusu benzinli araçlarda da hasara sebep olur. Aslında benzinli araçların yakıt girişleri farklı olduğu için dizel yakıt yüklemek zordur. Ancak böyle bir durum yaşanırsa araç performans kaybeder, egzozdan siyah dumanlar yükselir. Ayrıca bu işlem, aracın supaplarına ve diğer aksamlarına da zarar verir. Benzin, dizele oranlara daha hızlı ateşlenen bir yakıttır.

Yanlış Yakıt Yüklendiği Zaman Ne yapılmalı?

Yanlış yakıt yüklemesi yapıldığında aracı çalıştırmamak gereklidir. Eğer en başta fark edildise aracı çalıştırmadan beklenmesi önemlidir. Bu durumu yakıt yüklediğiniz alanda ilgililere ileterek yardım alabilir, motoru çalıştırmadan aracı iterek güvenli bir kenara çekebilirsin. Sonrasında yardım için arıza birimlerine haber verebilir, ya da kasko sigortan varsa hasar destek hattını arayarak yine destek isteyebilirsin. Gelen arıza ya hasar ekipleri yakıt deposunu boşaltarak temizler. Doğru yakıtı doldurarak aracın hareket etmesini sağlar. Eğer motor çalıştırılıp motora zarar verildiyse yine hasar ekipleri gerekli müdaheleyi yaparak aracı çekebilir ve tamir sürecini başlatabilir.

Araca Yanlış Yakıt Konulursa Masraf Nasıl Karşılanır?

araca yanlış yakıt yüklenirse masraf nasıl karşılanır

Araca dizel yakıt yerine benzin, benzin yerine dizel yakıt istasyonda çalışan görevli tarafından doldurulursa sorumluluk istasyona aittir. Eğer bu durumu orada fark etmezsen sonrasında işlem başlatabilmek adına yakıt aldığınıza dair verilen fişi kullanman gerekebilir. Bu yüzden her ihtimale karşı yakıt alımından sonra fişin saklanması önerilir. Ancak yüklemeyi sen yaparsan sorumluluk sana ait olur. 

Kaskoda Yanlış Akaryakıt/Yakıt Dolumu Ek Teminatı Var mı?

Kasko poliçene, yanlış yakıtla ilgili problem yaşamamak adına “Yanlış Yakıt Dolumu” ek teminatı ekletirsen bu durumu finansal açıdan dert etmene gerek kalmaz. Akaryakıt istasyonlarında alım yaparken görevlinin kasıtlı veya kusurlu olarak yanlış akaryakıt vermesi sonucunda aracında oluşan zararlar ve masraflar, poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılanır.

Kasko Sigortası yaptırmak istersen seafoodplus.info üzerinden, uzun araştırmalar yapmadan sana uygun olan birçok kasko teklifi alabilirsin! Dilersen  24 00 numaralı Sigorta Destek Hattımızı arayarak da sana özel kasko tekliflerini değerlendirebilirsin.

Aracınıza Yanlış Yakıt Koyulursa

Bir sürücü olarak korkabileceğiniz pek çok şey var. Arızalardan arabanızdaki anahtarların kilitlenmesine kadar. Ancak arabanıza yanlış yakıt koymak şaşırtıcı derecede yaygın bir hatadır. Bu hatanın düşüncesiz ve utanç verisi olmasının yanı sıra, düzeltilmesi maliyetli olabilir. Milyonlarca sürücü her yıl yanlışlıkla arabalarını yanlış yakıt türüyle dolduruyor. Peki başınıza gelse ne yaparsınız? Ne yapacağınızı öğrenmek için &#;Aracınıza Yanlış Yakıt Koyulursa Ne Yapmalısınız?&#; adlı yazımızı okumaya devam edin.

Burada, aracınıza yanlış türde yakıt koyarsanız ne yapmanız gerektiğine dair tavsiyelerde bulunuyoruz ve hem benzinli hem de dizel araçlar için sonuçlarına bakıyoruz.

  • Dizel Arabada Benzin
  • Benzinli Arabada Dizel
  • Yanlış Türde Yakıt Kullanılırsa Yapılması Gerekenler
  • Yanlış Yakıt Kasko Sigortasını Kapsar mı?
  • Yanlış Yakıt Nasıl Önlenir
  • Dizel Arabada Benzin

Benzinin yüksek fiyatına sinirlenmek

Aracınıza Yanlış Yakıt Koyulursa Ne Yapmalısınız?

Benzin pompası nozulu çoğu arabanın dizel kapağına sığabileceğinden, dizel bir arabaya benzin koymak, benzinli bir arabaya dizel koymaktan çok daha yaygındır. Ne yazık ki, aynı zamanda en ciddi olanıdır, yakıtın sistemde dolaşım şansı varsa, dizel motorda ciddi hasara neden olabilir.

Dizel yakıt, motorlar için bir yağlayıcı görevi görürken, benzin bir çözücüdür ve dizel motorda dolaşırsa enjektörlere, yakıt hatlarına, filtrelere, pompalara ve depoya zarar verebilir ve hatta otomobilin tamamen yeni bir motora ihtiyaç duymasına neden olabilir.

dizel arabaya benzin koyarsam ne yapmalıyım

&#; Benzinli Arabada Dizel

Benzinli bir araca yanlışlıkla dizel koymak daha zordur çünkü dizel doldurma ağızlıkları çoğu benzin kapağından farklı bir şekle sahiptir, bu nedenle genellikle çoğu benzin pompası yakıt deposuna sığmaz. Buna rağmen, benzinli bir araca dizel koymak imkansız değildir.

Benzinli aracınıza yanlışlıkla dizel yakıt dolduran şanssız birkaç kişiden biriyseniz, kontağı açana kadar sorunlar başlamıyor. Dizel yakıt deposuna doğrudan zarar vermez, ancak yakıt sisteminde dolaşırsa ciddi hasara neden olabilir. Bu, özellikle doğrudan enjeksiyonlu (GDI) motorlar için geçerlidir.

&#; Yanlış Türde Yakıt Kullanılırsa Yapılması Gerekenler

Dizel bir araca benzin koyarsanız veya tam tersi olursa, motoru çalıştırmamak önemlidir. Bu, sorunu on kat daha da kötüleştirecek ve potansiyel olarak sizi büyük bir onarım faturasıyla karşı karşıya bırakacaktır. Yapılacak en iyi şey, yakıt görevlisine ne olduğunu anlatmak ve ardından arabanızı ön avluda, yolun dışında olduğu güvenli bir alana itmektir.

Arabanızı hareket ettirdikten sonra yardım için aramalısınız. Arıza sigortanız olmasa bile, ana arıza operatörlerinden birini arayabilirsiniz, onlar gelip size yardımcı olacaktır. Yetkililer yol kenarında yakıt deponuzu boşaltır, temizler ve temiz yakıtla doldururlar (daha fazla hasar verilmemişse).

Unutmayın! Arabanıza yanlış yakıt doldurduysanız, çalıştırmayın çünkü bu ciddi hasara neden olabilir.

dizel arabama benzin koyarsam ne yapmalıyım

&#; Yanlış Yakıt Kasko Sigortasını Kapsar mı?

Bir araca yanlış türde yakıt eklemek, herhangi bir sürücünün başına gelebilecek yaygın bir sorundur. Ancak bunun otomatik olarak araba sigorta poliçenize eklenmesini beklemeyin.

Sigortanız yanlış yakıt doldurmadan kaynaklanan hasarları karşılasa bile, muhtemelen temizleme ve boşaltma masraflarını karşılamayacaktır. Bu, ya tankın boşaltılması ve temizlenmesi için kendiniz ödeme yapmanız gerekeceği anlamına gelir ya da bu masrafları karşılamanın yanı sıra yapılan herhangi bir hasarı onarması gereken bağımsız bir yanlış yakıt doldurma politikası uygulamanız gerekir.

Alternatif olarak, yanlış yakıt doldurma durumunda size yardım etme maliyetini de içeren birinci sınıf bir yol yardımı paketine yatırım yapabilirsiniz. Bu seçeneğe giderseniz, kendiniz için ödeyebileceğiniz istisnaları kontrol etmek için küçük yazıları okuduğunuzdan emin olun.

&#; Yanlış Yakıt Nasıl Önlenir

Arabanıza yanlış yakıt doldurmak kulağa tam bir kabus gibi gelebilir, ancak kolayca önlenebilir. Ön sahada yanlış yakıt doldurmayı önlemeye yardımcı olacak birkaç ipucu:

Püskürtme uçlarının rengine güvenmeyin, çünkü bunlar özellikle denizaşırı sürüşlerde farklılık gösterebilir. Bunun yerine, yakıt doldurmadan önce daima pompayı dikkatlice okuyun.

Yeni bir araba, kiralık araba veya bir aile üyesinin arabasını sürerken, yakıt kapağına bir çıkartma ekleyebilirsiniz. Bu size ön sahada doğru nozulu seçmeniz için nazik bir hatırlatma sağlayacaktır.

Aceleniz varken veya stresliyken arabanızın deposunu doldurmayın, çünkü bu, hata yapma ve kazalara neden olma olasılığı en yüksek zamandır.

Yakıt pompasına odaklanın. Dikkat dağıtıcı şeyler aracınızı kolayca yanlış yakıt türüyle doldurmanıza neden olabilir.

Dizel kullananlar için. Doldurma kapağına küçük, ucuz cihazlar takılabilir, bu da yanlışlıkla bir benzin nozulu yerleştirmenizi önler.

Ayrıca;
2. El Otomobil İlanları

Ege Dursun

Ben Ege. Şu anda Ekonometri bölümü son sınıf öğrencisiyim. Otomobiller ve motosikletler benim için büyük bir tutku. Araştırdıklarımı ve öğrendiklerimi seafoodplus.info aracılığı ile sizlere aktarmaktan mutluluk duyuyorum.

Benzin yerine mazot konursa ne olur?

Otomotiv endüstrisi yakıt sistemine büyük önem veriyor. Hatta araçların yakıtlarının karışmaması için kendi teknolojilerini bile dizayn etmekteler. Akaryakıt sektörü de yenilikleri ve gelişmeleri yakından takip ediyor.

Peki tüm bunlara rağmen sürücülerin başına birbirinden farklı olaylar gelmiyor mu?
Olmaz diye bir şey yok! Kullandığınız dizel bir araca benzin ya da benzinli aracınıza motorin konursa sizi neler bekliyor biliyor musunuz?
İçten yanmalı motora sahip araçların hareket edebilmesi için fosil yakıtlar kullanılması gerekiyor. Bu yakıtlar benzin, mazot (motorin) ve otogaz olarak ayrılmaktadıseafoodplus.info kullanım esnasında bu yakıtların birbiriyle karıştırılması halinde hangi durumlarla karşı karşıya kalınabiliyor. Bunun ne gibi sonuçları var ve böyle bir durumda neler yapılmalı?

Benzin yerine motorin konabilir mi?

Otomotiv uzmanlarının değerlendirmesine göre; benzinli bir araca dizel yakıt koymak istisnai bir durumdur. Bugün teknolojik anlamda üretilen araçların yakıt girişleri yakıtın kendisine göre birbirinden farklılık göstermekte. Mazot yani Motorin pompalarının girişleri daha geniş ve benzinli aracın yakıt girişine tam oturmamaktadır. Farz edelim bu duruma rağmen benzinli araca mazot konuluyor.
Öncelikle benzin, mazota göre daha yanıcıdır.

Ateşleme mekanizması

Benzin, motora geldiğinde silindirlerde yakılması için bujiler kullanılır. Bujiler, benzinin tutuşması için gerekli sıcaklığı açığa çıkarır ve motorun yanma odaları olan silindirlerde patlamalar yaşanarak güç üretir. Benzinli arabaya mazot konulduğunda bujiler daha yağlı ve zor tutuşan yakıtı yakmakta zorluk yaşar. Bu süreçte bujiler ya mazotu ateşleyemez ya da ateşlese bile bunu yaparken oldukça zorlanacaktır.

Araç durur ve dumanlar yükselir

Aracınıza bindiğiniz zaman araçta bazı sıkıntılar olduğunu anlarsınıseafoodplus.info edildiği durumda elbette aracı çalıştırmadan önce fark edilirse; araç motorinden tamamen temizlenerek sorunsuz bir şekilde sorun çözülür. Az da olsa otomobilinizle harekt etmişseniz benzinli arabanız mazotla çalışsa dahi belli mesafe sonra durur. Aracın filtreleyecileri benzine göre ayarlandığı için aracın egzozundan siyah renkli ve yoğun kokulu duman çıkar. Arabanın motorunun bu zorlu yakım aşamasında subaplar başta olmak üzere pek çok parçasında sorun oluşabilir.

Ateşleme sistemi farklı

Peki motorin yani mazotlu bir araca benzin konulması durumda nasıl bir durum ortaya çıkar?
Dizel motorlar, yakıtı ateşlemek için bujiler yerine enjektörle sıkıştırma işlemi yapmaktadır. Bu yüksek basın sonucunda ise yakıt ateşlenir. Benzin daha yanıcı olması ve mazot gibi koyu ve yağlı olmaması nedeniyle mazotla çalışan arabanın motoruna ciddi zararlar verebilecektir.

Motor yenilemeye kadar gider

Dizel otomobillerin çalışmasını sağlayan mazotun içerisinde çeşitli kimyasallar mevcut. Bu kimyasallar motorun piston gibi önemli parçalarını yağlanarak kayganlaştırır. Otomobile mazotun içindeki özelliklere sahip olmayan benzin yüklendiğinde motor parçaları zarara uğrar. Yakıt pompası ve motorun pek çok parçasında aşınma yaşanır ve cidid masraf çıkarır. Dizel motora sahip aracı benzinle uzun süre kullanmanız durumunda motorun olduğu gibi indirilmesi, hatta yeni bir motor takma aşamasına bile girilebilir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir