rahimde kuruluk nedir / Vajinal kuruluk - Vajinal Kuruluk durumunda 10 ipucu

Rahimde Kuruluk Nedir

rahimde kuruluk nedir

Vajina girişinde bulunan Bartholin ve Skene bezleri vajina için şeffaf ve kaygan bir sıvı salgılar.

Sağlıklı ve acı vermeyen bir cinsel ilişki için vajina iyice kayganlaşmış olmalıdır. Salgı bezleri ile vajinal kanalın ıslanmasına &#;vajinal ıslanma (vajinal lubrikasyon)&#; adı verilir.

Vajinal kuruluk nedir?
Vajinal kuruluk yani vajinanın cinsel ilişki sırasında yeterince ıslanma azlığı, kayganlaşmasının normalden az olması sık olarak rastlanılan ve kişilerin hayatlarını olumsuz etkileyen bir cinsel problemdir. Böyle bir durumda cinsel ilişki kadın açısından ağrılı olabilir.

Vajinal kuruluk nedenleri nelerdir?

Vajinal kuruluk (vajinada ıslanma azlığı) sebepleri:

  • Menopoz dönemi
  • Süt hormonunun artışı (Hiperprolaktinemi)
  • Vajinal enfeksiyonlar
  • Kullanılan bir takım ilaçlar
  • Aşırı stres
  • Vajinal floranın bozulması
  • Vajina içini yıkama (Vajinal duş)
  • Vajina içine çok fazla fitil, tampon ve ilaçların konulması

Cinsellikle ilgili olan vajinal kuruluk (vajinada ıslanma azlığı) sebepleri:

  • Cinsel isteksizlik
  • Cinsel uyarılma problemi
  • Cinsel partner ile uyumsuzluk, güvensizlik, iletişim problemleri
  • Cinsel ilişkide ağrı (Disparoni) ve Vulvar Vestibulit Sendrom

Menopoz döneminde vajinal kuruluk
Vajinal ıslanma azlığı hormonal bir problem olarak sıklıkla menopoz döneminde estrojen hormonunun azalmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Bu dönemde verilen lokal (bölgesel) etkili vaginal fitil veya kremler vajinadaki kuruluğu ve kuruluğun neden olduğu ilişki problemlerine de çözüm olacaktır.

Prolaktin hormonu yüksekliği vajinal kuruluk nedenidir
Doğumdan sonraki lohusalık ve emzirme dönemlerinde artan “prolaktin (süt hormonu)” kadındaki estrojen hormonunu baskılayarak vaginadaki kuruluğa sebep olabilmektedir. Bazen da bu dönemler haricinde “hipofiz bezinde adenomlar” (iyi huylu hipofiz tümörleri) da memelerden süt gelmesi (galaktore) ve vajinal sulanmanın azalmasına neden olabilmektedir.

Vajinal enfeksiyonlar, kullanılan bir takım ilaçlar, hiperprolaktinemi (prolaktin hormonu yüksekliği) durumları, vajinal duş alımı (vajina içini yıkama), stres, vajinal fitil ve ilaçlar yine vajinada kuruluk şikâyeti yapabilirler.

Disparoni denen “cinsel birliktelik sırasında ağrı” durumunda da vajinal kuruluk vardır. Bunun da altında kişinin ilişki sırasında ağrı çekmesi nedeni ile uyarılamaması ve buna bağlı olarak bezlerin salgı üretmemesi yatmaktadır.

Vajinal kuruluk neden olur? Sebepleri ve tedavisi

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

Vajinal kuruluk, sebebi ne olursa olsun çok rahatsız edici bir durumdur. Vajinal kuruluk, kaşıntı ve yanma hissiyle hayat kalitesini olumsuz etkilediği gibi ağrılı cinsel ilişkiye neden olarak partnerinizle sorun yaşamanıza da neden olabilir. Peki, vajinal kuruluk neden yaşanır, vajinal kurulukla nasıl baş edilir, vajinal kuruluk nasıl tedavi edilir.

Haberin Devamı

Cinsel yönden aktif olan çoğu kadın ara sıra vajinal kuruluk problemi yaşar. Peki, vajinal kuruluk neden olur? Vajinal kuruluk belirtileri nelerdir? Kadınları mutsuz eden bu sorunun sebepleri nelerdir? Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Betül Görgen; vajinal kuruluk tedavisi ile ilgili önemli bilgiler verdi, vajinal kuruluğa karşı önlem almak açısından neler yapılması gerektiğini anlattı.

Normalde vajina duvarları, ince katman şeklinde berrak bir sıvıyla kaplıdır. Östrojen hormonu sayesinde süregelen bu ortam, vajina yüzeyinin sağlıklı, kalın ve elastik kalmasına yardım eder. Östrojen hormonunun seviyesindeki düşüş, vajinal ortamın nemlilik derecesini de azaltır. Tabii bu durum herhangi bir yaşta ve farklı nedenlerle de ortaya çıkabilir. Günlük hayatta hafif bir irritasyon hisiyle kendini gösteren vajinal kuruluk, cinsel yaşantı söz konusu olduğunda dev bir probleme dönüşür. Şanslıyız ki bu can sıkıcı durumu çözecek tedavi yöntemlerine sahibiz.

Haberin Devamı

Vajinal kuruluk neden olur Sebepleri ve tedavisi

VAJİNAL KURULUK SEBEPLERİ

Vajinal kuruluk özellikle menopoz döneminde en sık karşımıza çıkan belirtidir. Menopoza yaklaşan kadınların 1/3’ü de bu problemle baş etmeye çalışmaktadır. Kuruluk derecesi arttıkça vajina incelir ve elastikiyetini kaybetmeye başlar.

  • Östrojen seviyesinin düşmesine neden olan durumlar
  • Doğum ve emzirme döneminde olmak
  • Kanser tedavisi (ışın ve kemoterapi) görmek
  • Yumurtalıkların cerrahi olarak çıkartılmış olması
  • Endometriozis veya miyom nedeniyle yapılan anti östrojenik tedaviler

Diğer sebepler

  • Bazı otoimmun hastalıklar
  • Alerji ve soğuk algınlığında kullanılan bazı ilaçlar
  • Antidepresan ilaç kullanımı
  • Vajinal duşlar
  • Seks öncesi ön sevişmenin yeterli olmaması (Stres ve gerginlik cinsel isteği azaltarak, normal vajinal ıslaklığa engel olur.)

VAJİNAL KURULUK TANISI NASIL KOYULUR?

Genital bölgede herhangi bir yanma, kaşınma ya da rahatsızlık hissi meydana geldiğinde jinekoloğunuza danışmalısınız. Doktorunuz size vajinal kuruluk tanısı konması adına belirtilerin ne zamandır olduğunu ve hangi durumlarda kötüleştiğini soracaktır. Ayrıca pelvik muayene yaparak vajina duvarında incelme ve kızarıklık olup olmadığına bakacaktır. Jinekolojik muayene ile vajinal kuruluğa neden olabilecek diğer sebepler (idrar yolu ve vajinal enfeksiyonlar) de değerlendirilir. Bu sırada rahim ağzından smear testi yapmak da gereklidir.

Vajinal kuruluk neden olur Sebepleri ve tedavisi

Haberin Devamı

VAJİNAL KURULUĞUN TEDAVİSİ NASIL YAPILIR

Vajinal kuruluğun tedavisinde, düşük seviyede östrojen hormonu içeren lokal tedaviler tercih edilir. Lokal olarak uygulanan bu tedaviler, vücudunuzdaki östrojen hormonu seviyesini etkilemez ama şikayetlerinizin hafiflemesini sağlar.

Vajinal olarak kullanılan, 3 tip lokal östrojen tedavisi mevcuttur:

Halka

Sizin ya da doktorunuzun yerleştirebileceği bu yumuşak halka 3 ay süreyle dokuların sabit seviyedeki östrojenle tedavi olmasını sağlar. Ülkemizde de mevcuttur.

Tablet

Özel aplikatörüyle uygulanan vajinal tabletlerdir. İlk 2 hafta her gece, sonra haftada 2 gece olmak üzere vajinal yoldan uygulanır. Tedavi süresi yakınmalara göre belirlenir.

Haberin Devamı

Krem

Yine özel bir aplikatör yoluyla uygulanır ve ilk 2 hafta günde 1 kez kullanımı uygundur. Sonra haftada 2 ya da 3 kez uygulamayla devam ettirilir.

Nadiren tedaviye bağlı olarak, vajinal kanama veya göğüs hassasiyeti ortaya çıkarsa mutlaka doktorunuza haber vermelisiniz çünkü tedaviyi durdurmak gerekebilir.

Ayrıca;

Meme kanseri öyküsü varsa,
Endometrium kanseri söz konusuysa,
Gebelik ya da emzirme durumu söz konusuysa,
Lokal östrojen tedavisi sizin için uygun olmayabilir.

Vajinal kuruluk için kullanılacak diğer ürünler nelerdir?

Kayganlaştırıcılar: Bu alanda çok fazla ürün çeşidi vardır. Silikon, yağ ve su bazlı olabilirler. Uzun dönemde etkili olmaktan çok, cinsel ilişkiyi konforlu hale getirmek için kullanılırlar.

Haberin Devamı

Nemlendiriciler: Nemlendirici ajanlar, vajinal kuruluğu azaltma konusunda etkindirler. Bir uygulama birkaç gün etkili olabilir.

Vajinal kuruluk neden olur Sebepleri ve tedavisi

BU ÜRÜNLERE DİKKAT!

Vajinal duşlar, köpük banyoları, kokulu sabunlar ve losyonlar vajinal alanın duyarlılığını artırarak vajinal kuruluğu artırabilir. Vajinal kuruluk yakınması olan kadınlar bu ürünleri kullanmaktan kaçınmalıdır.

#Vajinal Kuruluk#Vajinal Kuruluk Nasıl Giderilir#Vajinal Kuruluk İ&#;in Krem

LinkedinFlipboardLinki KopyalaYazı Tipi

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir