fırında yoğurt mayalamanin püf noktaları / Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır: Fırında Yoğurt Mayalama Rehberi

Fırında Yoğurt Mayalamanin Püf Noktaları

fırında yoğurt mayalamanin püf noktaları

Evde Kolay Yoğurt Tarifi, Taş Gibi Yoğurt Nasıl Yapılır?

Süt nasıl yoğurt olur? Evde yoğurt nasıl yapılır? El yapımı yoğurt nasıl yapılır? Yoğurdu katkısız koruyucusuz olarak hem de nefis bir lezzette yemek ister misiniz? Tutturamam diye endişelenmeyin! Siz de yapabilirsiniz. Güzel bir ev yapımı yoğurt tarifi arayıp "En güzel evde yoğurt nasıl yapılır? Taş gibi yoğurt mümkün mü? Evde kalıp gibi yoğurt nasıl yapılır?" diyenlere işte pratik basit kolay bir tarif

EVDE-KOLAY-YOĞURT YAPIMI

Ev Yapımı Yoğurt Tarifi Malzemeleri - Yoğurt Yapmak İçin Ne Gerekli? Tencerede Yoğurt Mayalama

İki litre tam yağlı süt (paket süt kullanılmaz, açık veya günlük şişe sütü)

Maya için bir buçuk yemek kaşığı yoğurt (istenirse probiyotik yoğurt da olabilir)

YOĞURT YAPIMI

Ev Yapımı Kolay Yoğurt Tarifi - Ev Usulü Yoğurt Mayalama Nasıl Yapılır? - Taş Gibi Yoğurt Mayalama Tarifi - Tabii Doğal Kolay Yoğurt Nasıl Yapılır? Taş Gibi Ev Yapımı Yoğurt Nasıl Yapılır?

  1. Açık olarak alınan süt tencere ile ocağa konulur. Ancak kaynatma öncesi gerek görülürse süt bir tülbent ile süzülerek tencereye alınır. Tencere bir bardak su ile çalkalanırsa, sütün tencere dibine yapışması önlenebilir.
  2. Sütün kaynayacağı tencere sütün miktarına göre uygun derinlik ve genişlikte olmalı, taşmasını önlemek için süt konulunca iki parmak kadar boşluk kalmalıdır. Yüksek ateş ince tabanlı tencerelerde süt yağının tencere tabanına yapışmasına sebep olur. Bu nedenle kalın tabanlı tencereleri ve kısık veya orta ateşi tercih etmek faydalı olacaktır.
  3. Sütün taşmaması için kaynamasını başında beklemeye gerek yoktur: Sütün orta ateşte kaynatılacağı tencerenin ağız kısmına sıvı yağ veya tereyağı sürerek veya kapağı açık haldeki tencerenin üzerine uygun boydaki bir kevgir veya kaşığı koymak faydalı olabilir. Kaşık içine de konabilir. Ateş yüksekse bu tedbirler işe yaramayabilir. Sütü bir taşım miktarı Köpürüp taşma noktasına gelinceye dek ısıtılır. Yoğurdun katı olması için sütün su kısmının iyice buharlaştırılması gereklidir. Bu sebeple süt kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte beş - on dakika kadar daha kaynatılır. Bu sırada tahta kaşıkla karıştırılıp süt havalandırılırsa sütün taşması ve dibine tutması önlenirken mayalandığında yoğurdun üzerinde iyi bir kaymak tutar. Kaynatma sonrası süt ılınmaya bırakılır. Süt dakikadan fazla kaynatılırsa rengi esmerleşir ve faydalı bakteriler de azalır.
  4. Süt kaynatıldığı kapta mayalandırılmaz. Kaynatılırken dibinin tutması ihtimali mayalandığında ekşime neticesini verebilir.
  5. Evde yoğurt mayalama:Küçük parmağın dayanabileceği sıcaklığa geldiğinde süt mayalanmaya hazırdır. 7 saniye dayanabiliyorsanız uygundur.
  6. Ev yapımı yoğurt tarifinde derece kullanmak isteyenler için mayalanmaya uygun sıcaklık 42 - 45 derecedir. Sütü kaynattıktan sonra mayalamak için yazın 43, kışın 45 dereceye kadar soğutulur. Mayalamayı yüksek sıcaklıkta yapılırsa yoğurtta sulanma ve ekşime olurken düşük sıcaklıkta yoğurt tutmaz veya çok sulu olur.
  7. Maya olarak kullanılacak yoğurt (tercihen ev yoğurdu) çırpılarak akışkan hale getirilir ve sütün içerisine bırakılır. Mayanın her tarafa yayılması için bir miktar karıştırılır. Maya ılık süt ile karıştırılıp konulursa sütün her yerine eşit dağılacağı için yoğurt daha iyi olur. Kaymaklı yoğurt istenirse, maya tencerenin kenarlarından süte ilave edilir. a)Tencerenin ağzı mümkünse süzgeç gibi bir kapakla kapatılır. Böylece sütün buharı çıkacağı için yoğurt daha katı olacaktır. Diğer bir teknikte tencere ağzı kağıt havlu ile kapatılıp sıkıca sarılır. Kağıt havlu, kaptaki buharı tutar ve kaymak üzerine düşüp bozulmasına mani olur.
  8. Mayalanan sütün üzeri mevsimine göre örtülür. Kışın biraz daha kalınca örtülmesi uygundur. Yazın kalın ve sıkı sarılması halinde sulanıp ekşiyebilir. b) Fırında Yoğurt Mayalama: Tencerenin ağzı açık olarak ısıtılmamış normal soğuk mutfak fırınına konulur. Fırının ağzı kapatılır. Beş - altı saat hiç açılmaz.
  9. Beş - altı saat sonra mayalanan yoğurt tencere fazla sallanmadan ağzı açık olarak buzdolabına kaldırılır. Buzdolabında bir gün kadar (en az yarım gün) bekledikten sonra bozulmasında fayda bulunmaktadır. Bir sonraki yoğurt için gerekecek maya derin dondurucuda saklanırsa maya ekşimeyip tatlı kalacaktır. Yoğurt mayalarken, maya bir kaç saat önce çıkarılıp çözülmeye bırakılır.

"Ev Yapimi Yoğurt Nasil Yapilir? Ev Yapımı Kolay Yoğurt Tarifi, Güzel Bir Ev Yoğurdu Nasıl Yapılır?" ile Alakalı Diğer Hususlar ve Evde Yoğurt Yapmanın Püf Noktası, Fırında Yoğurt Mayalamanin Püf Noktaları

  1. Maya az olursa Ev Usulü Yoğurt sulu, fazla olursa ekşi olur. Maya kalitesiz olursa yoğurtta yoğurt tutmayabilir veya sulanabilir.
  2. Daha yağlı ve katı bir yoğurt istenirse, üç litre inek sütüne bir litre manda sütü karıştırılır.
  3. Sütçüden alınan süt soğuk olarak ulaştırılmadıysa süt kaynatmadan evvel veya kaynatma sırasında kesilebilir. Kesilen süt bozuk değildir, lor peyniri yapılır. Protein ve mineral kaynağı yeşilimsi renkteki suyu da hamur işi, makarna, salata gibi yemeklerde kullanılır. EVDE YOĞURT veya SÜT KAYMAĞINDAN TEREYAĞI YAPIMI ve EVDE LOR PEYNİRİ YAPIMI da ilginizi çekebilir.
  4. FIRINDA YOĞURT MAYALAMA Fırında yoğurt yapımı için koyun, manda, inek ve keçi gibi hayvanların sütleri veya bunların karışımlarını tercih edilebilir. Kullanılacak yoğurt mayası taze ve katı yapılmış ev yoğurdu veya tadı tercih edilen güvenilen bir üreticinin yoğurdu olmalıdır. Fırında yoğurt mayalamak için kullanılması gereken maya miktarı süt litresi başına bir yemek kaşığıdır. Fırında yoğurt nasıl mayalanır? Süt çelik bir tencerede ara ara karıştırılarak kaynatılır. Kaynamaya başladıktan sonra beş – altı dakika süresince sürekli karıştırarak kısık ateş ayarında tutulur. Kaynayan süt ocaktan alınarak ve uygun mayalanma sıcaklığı olan kırk beş - elli dereceye kadar soğuması beklenir. Isıölçer yoksa mayalama için olması gereken sıcaklığı tespit için serçe parmak süte batırılınca altı - yedi saniye yanmadan tutulabilene kadar soğutulur. Sütün çok sıcak olması yoğurdun çabuk ekşimesine; soğuk olması yoğurdun kıvam tutmamasına yol açar. Bir kâseye ılık sütten bir kepçe kadar konur ve içine maya olarak kullanılacak yoğurt ilave edilip karıştırılır. Tenceredeki süte kâsede hazırlanan bu karışım eklenir. Dağılması için süt iyice karıştırılır. Bu süt ve yoğurt mayası karışımını fazla bekletilmeden aynı kapta veya daha küçük cam veya toprak güveç kaplarına taksim edilir. Üzerleri hafif aralık kalacak tarzda birer kapak veya streç folyo ile örtülür. Fırın otuz beş - kırk derecede yedi - sekiz dakika kadar çalıştırılıp kapatılır. Karışımlı kaplar fırına konulur ve fırın kapağı açılmadan beş – altı saat bekletilir.
  5. Yoğurdun daha katı olması için ne yapmalı? Yoğurdun sulanmaması için ne yapılır? Yoğurdun Sulanmasını Önlemek İçin Ev Usulü Yoğurt Mayalama Tariflerinde Püf Noktaları
    1) Kaliteli süt kullanılmalıdır. Tam yağlı inek sütü olmalıdır. Küçükbaş hayvanların yoğurdu daha sert olur. İnek süte tesir eden yem veya yeşilliği çok yemişse yoğurt sert olmaz.
    2) Süt kaynatılmalıdır. Kaynatılan sütün kaynatıldığı tencerede mayalanmaması, soğumasını beklenmeden farklı bir tencereye, kavanoza veya yoğurt mayalanacak başka bir kaba alınması önerilir. Çünkü tencerenin dibi tutmuşsa yoğurdun hemen ekşiyip bozulmasına sebep olabilir.
    3) Sütün mayalandığı kap plastik olmamalıdır. Cam bir kap kullanılırsa yoğurt kıvamlı bir şekilde mayalanır.
    4) Yoğurt mayalandığını kapta kullanılmalıdır. Yoğurt tekrar başka bir kaba aktarılırsa sulanması hızlanır.
    5) İyi mayalanmalıdır: Kötü mayalanmış bir yoğurt sulanacaktır. İyi mayalanması için süt ve maya nispeti mühimdir. İyi ayarlanmazsa yoğurdun kıvamı olmaz. Bir litre süt için bir yemek kaşığı kadar yoğurt mayası gerekir.
    6) Mayayı doğrudan süte boşaltmak yerine, sütten bir kepçe kadar alınıp maya ile çırpılması, daha sonra yavaş yavaş tahta kaşıkla karıştırarak süte dökülmesi, mayanın şoklanmayıp yoğurdun daha iyi tutması için gereklidir. Tarifte anlatıldığı üzere sütün ısısı ve mayalanma müddeti de mühimdir.
    7) Mayalanma sırasında mayalama kabının altına battaniye, örtü gibi şeyler serilir. Yoğurt kışın daha sıkı ve kalın, yazın ise daha ince sarılır. Çünkü yazın sıkı ve kalın sarılan yoğurtlar sulanıp ekşir. Yoğurdun sarılması bu yüzden oldukça önemlidir. Mayalama kabının ağzı tencere kapağı ile değil bir kevgirle veya tülbentle kapatılır. Böylece mayalanma esnasında buharlaşan sıvının yeniden süte düşmesi ve yoğurdun cıvıklaşmasına mani olunur. Kabın etrafı hava almayacak biçimde sarılıp sekiz saat mayalanmaya bırakın. Daha sonra buzdolabında da en az on iki saat tutulunca ev yoğurdu hazır olur.
    8) Hazır alınan yoğurtlarda küçük kaplarda alınırsa bitirilme süresi uzun olmayacağından sulanmayacaktır.
    9) Yoğurdu kullanırken yüzünden alınmalıdır. Büyük kaşıklarla derin çukurlar açılarak alınırsa geniş boşluklar hemen su dolar. Ayrıca yoğurt alırken tahta kaşık kullanılırsa yoğurt sulanmaz.
    10) Yoğurdun mayalandığı kap dolaba taşınırken sallanmamalıdır. Sallanan kap yoğurdun kıvamını bozarak sulandırır. Yoğurt küçük kaplarda mayalanmalıdır. Böylece daha katı kıvamlı yoğurtlar elde edilir.
    11) Yoğurt mayalamak için kullanılan yoğurt da çok mühimdir. Yeni yoğurda başlarken bir sonraki sefer için gerekecek maya derin dondurucuya konulursa maya ekşi değil tatlı olur. Yoğurdu mayalarken, maya birkaç saat evvelinden çıkarılıp çözülmeye bırakılır. Ayrıca yoğurt mayalarken yoğurt mayası ev yoğurdundan olmalıdır. Organik yoğurt için maya da ev yoğurdundan olmalıdır. İkinci tercih olarak yoğurt mayalarken normal yoğurt yerine süzme yoğurt kullanılırsa daha kıvamlı bir yoğurt elde edilir.
  6. Ev Usulü Yoğurt Mayalama Tarifinde Yoğurt Neden Tutmaz? Evde Yapılan Yoğurt Neden Sıvı Olur? Pastörize edilmiş hazır kutu sütle evde yapılan yoğurt tutmama ihtimali yüksektir. Maya için kullanılacak olan yoğurt hazır yoğurtsa yapılan yoğurt da sulu olabilir. Maya olarak köy yoğurdu, yoksa süzme yoğurt kullanılmalıdır. Yoğurt Neden Tutmaz? Yoğurt yapmak için kaynatılan sütün ılıması beklenmelidir. Ancak sütün çok fazla soğutulmaması gerekir yoksa yoğurt tutmaz. Evde Yapılan Yoğurt Neden Sulu Olur? Mayalanan sütün tenceresi hava almayacak bir şekilde iyice kapatılmalıdır. Sonra havlu veya bir örtü ile sarılmalıdır. Yoğurt yapılan kap iyi sarılmazsa yoğurt sulu olur. Antibiyotik kullanmış ve hasta bir inekten sağılan süt ile yoğurt yapılmamalıdır. Ayrıca gebe inekten sağılan süt ile de yapılan yoğurt tutmaz.
  7. Yoğurt Tutmazsa Ne Yapılır? Tutmayan yoğurt nasıl tekrar mayalanır? Genişçe bir kaba kaynar su ilave edilip içerisine mayalanmamış sütün olduğu tencere yerleştirilir. Birkaç saat bu şekilde bekletilip kıvam almışsa süt tenceresi buzdolabında dört- beş saat dinlendirilirse yoğurt hazır olur. Yoğurt yine de tutmazsa süt israf edilmemeli, çökelek yapılmalıdır: Mayalanmamış yoğurdun bulunduğu tencere ocağa alınıp tahta kaşıkla karıştırılır. Bir süre sonra temiz bir tülbent ile süzülür. Çökeleği süzdükten sonra kalan peynir altı suyu dökülmeyip poğaça ve ekmek yapımında kullanılabilir. Fırın Usulü: Fırın 75 dereceye ayarlanır. Ben borcama alınan tutmayan mayalı süt bu fırında bir saat bekletilir. Mayalanan yoğurt hemen fırından çıkartılmayıp soğuması beklenir. Soğuyan yoğurt buzdolabına alınır.
  8. Günlük olarak yoğurt yemek sindirim sitemini düzenlemeye yardımcı olabilir.
  9. Yoğurt yapmaya bazı yörelerde yoğurt uyutmak denir.
  10. Yoğurdun suyu kesinlikle dökülmemelidir. Yoğurt suyunun süzülmesiyle bu suda bulunan yüksek miktardaki riboflavin de kaybedilir. Riboflavin yani B2 vitamini, doku yenilenmesi, büyüme ve enerji ve demir metabolizmasında vazifelidir. Riboflavin yorgunluk ve bitkinliğin azalmasına; normal mukozanın, kırmızı kan hücrelerinin, cildin, görme kabiliyetinin korunmasına katkıda bulunur. Zengin bir vitamin kaynağı olan bu su AYRAN🥛🧊 gibi içilebilir veya çorbalara karıştırılabilir. Salatalık, nane, birkaç kaşık yoğurtla CACIK yapılarak tüketilebilir.
  11. Karadeniz'de ev yoğurduna doğranmış mısır ekmeği karıştırılarak yenir. MISIR UNLU PİDE (KARADENİZ)🌽
  12. 5 Litre Süte Ne Kadar Yoğurt Mayası Konur? 5 Kilo Sütten Yoğurt Yapımı, 3 Kilo Sütten Yoğurt YapımıKaynatılmış günlük süte katacağınız maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt yeterlidir. 1 su bardağı yoğurt = gram, 3/4 su bardağı yoğurt = gram, 2/3 su bardağı yoğurt = gram, 1/2 su bardağı yoğurt = gram, 1/3 su bardağı yoğurt = 80 gram, 1/4 su bardağı yoğurt = 60 gram, 1 yemek kaşığı yoğurt = 15 gram. Burada kullanılan yoğurdun katılığı da dikkate alınır.
  13. Market yoğurdu ile süt mayalanır mı? Olur lakin ilk mayalamada biraz kıvamı sulu olabilir. Daha sonrakilerde kıvamı daha iyi tutar.
  14. Nelerle yoğurt mayalanır? Yoğurt mayası nasıl elde edilir diye merak edenler 15 tane nohut ve bir bardak günlük sütle yapılabilir. Derin bir cam kavanoza nohutları yerleştirip üzerine kaynatılmış sütü dökülür. Bir gün boyunca bu karışımı bezle sararak veya kapalı fırında bekletilebilir. Sonra karışım süzgeçle süzülür. Üstte kalan nohutlu çökeltiyi sütle ezerek bir litrelik sütün mayası olarak kullanılabilir. Ayrıca süzgeç metal olmamalıdır. İlk seferde olmazsa yoğurt mayası tutmazsa ne yapılır? Beş altı kere daha deneyince mutlaka maya tutacaktır.
  15. Yanık Kokulu Yoğurt, Dibi Yanık Yoğurt, İsli Yoğurt Denizli yöresinde has kese yoğurt çeşidi olup daha ziyade koyun sütünden yapılır. Normal yoğurttan farkı; süt kaynatılırken dibine tutturulması ve bu şekilde yanık kokusunu alan sütün toprak kaplarda mayalandırılmasıdır. Yanık kokusu ile kendine has koku ve lezzete sahip olan yanık kokulu yoğurdu Denizli’deki şarküteri ve marketlerden satılmaktadır. Yanık yoğurt, bir miktar sütün karamelize edilmesiyle yapılır. Tarifi: İyice ısıtılan kazana kaşık süt dökülür. Sütün rengi koyulaşınca diğer süt de kazana eklenir. Takriben 40 dakika kısık ateşte kaynatılır. Süt asla karıştırılmaz. Bir süre sonra yüzdeki süt, sarı rengini almaya başlar. Ardından ısınan süt mayalanıp dört saat bekletilir. Yoğurt oluşmaya başladığında tülbentle yoğurt bir kaba süzülerek kese yoğurdu haline getirilir. Yörük kültürünün lezzetleri arasında gösterilen yanık yoğurt, bilhassa Denizli'nin Tavas, Babadağ ve Honaz ilçelerinde yoğun şekilde üretiliyor. Yanık yoğurt farklı bir lezzete sahip olmasının yanında buzdolabında bir ay dayanması sebebiyle de tercih edilir.
  16. Profesyonel Yoğurt Yapımında Dikkat Edilen Hususlar
    Gevşek Kıvam Nedenleri: 1-Sütün kuru maddesinin az olması, 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin (Kostik, hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün (maya olarak kullanılan yoğurt) düşük aktivitede olması. 5-Yoğurt yapımı sırasında, karıştırma, sallama, kapların sarsılması Tedbirler: 1- Sütün kuru madde miktarını artırmak için dakika sütü daha fazla kaynatılır. Sütte bulunan suyun bir miktarı buharlaşacak ve sütün kuru maddesi artacaktır. Sütün yapısı inekten sağıldığı an itibari ile ortalama olarak % 87 si su, % 13'ü kuru maddedir. (yağ, protein, mineraller, vitaminler vs.). İneklerin beslenme kalitesine göre kuru madde azalır veya çoğalır. 2- Günlük süt güvenilir firma veya şahıslardan alınmalıdır. Antibiyotikli süt: İnsanlar gibi hayvanlarda da hastalanınca en çok başvurulan tedavi usulü antibiyotik kullanımıdır. Profesyonel yönetilen çiftliklerde antibiyotik verilen inekler gün diğer hayvanlardan ayrı sağılır ve sağılan çiğ süt imha edilir. Lakin köylü veya küçük çiftliklerde dikkatsizlik veya şuursuzluk sebebi ile antibiyotik verilen ineklerin çiğ sütü diğer sütler ile karışarak tüketiciye intikal edebilir. Antibiyotikli süt karışmış günlük süt yoğurt olmaz veya bir gün bekletilirse yoğurt olabilir. Günlük süte Kostik, Hidrojen Peroksit vb katılması: Kostik ve hidrojen peroksit (Oksijenli su) kimya ve temizlik alanında daha çok hijyen için kullanılan mamullerdir. Oksijenli su günlük hayatta pek çok alanda kullanılır. (%3'lük solüsyonu yaraları dezenfekte edilirken, diş temizliğinde, ev eşyaları temizliğinde kullanılır.) Çünkü mikropları dezenfekte ve bakterileri deaktive eder. Temiz olmayan ve soğukta (0, +4 °C) saklanmayan sütleri satan bazı günlük süt satan sütçüler, sütün kesilmemesi için bu maddeleri kullanılabilir. Bu maddelerin kullanılması memleketimizde yasaktır. Bu maddelerin bulunduğu sütlerden yoğurt olması zordur. Olsa da kalitesiz, gözenekli veya gevşek yapılı olma vb hatalar görülür. 2- Süte uygulanan ısı işleminin uygun yapılması. Alınan günlük süt °C ye kadar kaynatılır. 45 - 50 °C ye kadar soğutup maya eklenir. 43 - 45 °C de ortalama sıcaklıkta 3, saat fırın vb yerde saklanır. 3- Maya olarak kullanılan yoğurt devamlı kullanılmaz değiştirilir. Sütçüden, komşudan veya güvenilen bir markadan alınacak yoğurt kullanılabilir. 4- Çiğ sütü kaynatılan kapların ve yoğurt mayalanan kapların temizliğinden, deterjan kalmadığından emin olunur.
    Su Salma Sebepleri: 1- Çiğ süte uygulanan ısı işleminin düşük olması, 2- Yapım sırasında, karıştırma, sallama, kapların sarsılması, 3- Yüksek asitlik oluşumu. 4- Uzun süreli mayalama. 5- Yetersiz soğutma yapılması Tedbirler: 1- Günlük sütü °C de dakika kaynatılır. 2- Yoğurt mayalama sırasında sütü karıştırılmaz, kaplar sarsılmaz. 3- Güvenilir firma veya sütçüden günlük süt alınır. Hijyenik sağılmamış veya soğuk (0 , +4 °C) olarak saklanmamış günlük süt daha hızlı asitlik oluşturur. (PH ı düşer.) 4- İdeal mayalama süresi °C sıcaklıktaki fırın gibi bir yerde 3,5 – 4 saat bekletmektir. Daha uzun süre mayalanması yoğurtta sulanma ve ekşimeye yol açabilir. 5- Mayalanan yoğurt tutmuşsa °C sıcaklıkta buzdolabında 24 saat bekletilir.
    Granüllü Yapı Sebepleri: 1-Düşük ısı uygulanması, 2-Kültürün süte tam karıştırılmaması, 3-İnkübasyon ısısının yüksek olması, 4-Starter miktarının fazla olması, 5- Yüksek asitlikte (topaklanma) olması Tedbirler: 1-Isı işleminin yükseltilir, °C de dakika kaynatılır, °C de mayalanır. Havanın soğuk veya sıcak olması, eli soğuk veya sıcak su ile yıkamak sebebiyle parmak yanıltacaksa ve varsa derece kullanılır. 2-Yoğurt mayasının süte yeknesak karışması sağlanır. Yoğurt mayası önce ılık sütle karıştırılıp mayanın sütün her yerine yeknesak dağılması için kaşıkla karıştırılır. 3-İnkübasyon (mayalama) ısısı azaltılır. Günlük sütü 50 °C üzerinde mayalanmış olabilir. Mayalama yeri sıcaklığı ortalama °C olmalıdır. Evde mayalama kabının üzerine örtülen bez, battaniye vb örtülerin sayı ve kalınlığı yaz ve kış hava şartlarına göre uygun mayalama sıcaklığında ayarlamak bilgi gerektirir. En iyi mayalama sıcaklığı fırında sağlanabilir. Fırını 50 °C ye kadar ısıtılıp kapatılır. Mayalanan kabın üzeri kağıt havlu ile örtülüp fırına yerleştirilir. Kapağı kapatılıp 4 -5 saat beklenir. 4-Maya miktarı fazla kaçmış olabilir. Maya miktarı azaltılır. Kaynatılmış günlük süte katılacak maya miktarı % 1 olmalıdır. 3 litre günlük süt için 30 gr, 5 litre günlük süt için 50 gr yoğurt kafidir. 5- PH düşük olmayan hijyenik ve soğuk salanmış çiğ süt alınmalıdır. Çiğ inek sütünde PH 6,60 altında olmamalıdır. 6,60 -6,70 arası normal olması gereken aralıktır. PH 6,50 ve altında süt kesilir. PH 6,80 üzerinde gelen sütlere kostik veya hidrojen peroksit vb kesilmeyi önleyici maddeler katılmış olma ihtimali yüksektir.
    Gaz Oluşumu, Kabarma ve Acı Lezzet Sebepleri: 1-Koliform bakteri ve maya-küf bulaşması, 2-Antibiyotik ve inhibitör kalıntılarının varlığı, 3-Yoğurt mayasında bulunan Lb. Bulgaricus’un bakterisinin aşırı üremesi, 4-Soğutmanın yavaş yapılması, 5-Yoğurt muhafaza ısısının yüksek tutulmuş olabilir. Tedbirler: 1-Kötü bakteri, maya ve küf bulaşması için günlük sütün hijyenik yerlerde üretilmeli ve yoğurt yaparken de hijyenik kurallara uyulmalıdır. Yoğurt veya süt buzdolabında dahi açık şekilde saklanmamalıdır. Kötü bakteriler buzdolabında bulunan diğer gıdalardan da bulaşabilir. 2-Antibiyotik ve inhibitör bulunmayan günlük süt satan güvenilir, Tarım Bakanlığınca denetlenen, satıcılardan süt temin edilmelidir. 3-Mayalama ve muhafaza sıcaklıklarına dikkat edilmelidir.
    Asitlik ve Lezzetinin Oluşmaması Sebepleri: 1-Sütte antibiyotik, deterjan kalıntıları ve bakteriyofaj bulunması, 2-Yoğurt mayasında bulunan Lb. bulgaricus adlı bakterinin iyi üreyememesi, 3-Mayanın asit aktivitesinin düşük olması, 4-Soğutmanın pH ’nın üzerinde yapılması, 5-Düşük ısı veya kısa süreli inkübasyon (mayalanma dönemi) yapılması Tedbirler: 1-Kaliteli süt kullanılmalıdır. 2-Taze yoğurt mayası kullanılır. Ara sıra maya değiştirilir. 3-Mayalama sıcaklığı ve mayalanma dönemi dereceleri doğru ayarlanmalıdır. 4-Yoğurt mayalanmadan buzdolabına konmaz.
    Ekşi Lezzette Olması Sebepleri: 1-Yüksek ısıda uzun süreli mayalanma veya sonrasında buzdolabına geç konulup geç soğutulması. 2-Buzdolabı ısısının 10°C üzerinde olması, 3-Yoğurt mayasının sıcakta beklemesi sonucu aktivitesinin çok yüksek olması, 4-Eski kültür kullanılması Tedbirler: 1- Mayalama ısı ve süresine dikkat edilir. Mayaladığınız yoğurt 5 saatten fazla mümkün ise mayalanma sıcaklığında ( °C) tutulmaz. Normal şartlarda yoğurt saatte tutar. Tutmuş yoğurt kısa bir süre sonra buzdolabına konulur ve 24 saat kullanmadan üzeri kapalı şekilde bekletilir. 2-Buzdolabınızın sıcaklığı 10 °C altında olmalıdır. 3- Yoğurt mayası soğukta saklanmalıdır. Maya yenilenir.

🥣SOĞUK YOĞURTLU 🌾BUĞDAY ÇORBASI🍲, YOĞURTLU BUĞDAY🌾 SALATASI🥗, 🥣YOĞURTLU KABAK ÇORBASI🍲, KIYMALI ALİ NAZİK KEBABI (Gaziantep Usulü), YOĞURTLU SEMİZOTU SALATASI🥗 da ilginizi çekebilir.

Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır: Fırında Yoğurt Mayalama Rehberi

Ev yapımı yoğurt, pandemi günleriyle birlikte daha fazla hayatımıza girmeye başladı. Hem sağlıklı, hem de ekonomik olan evde yoğurt mayalamak için yepyeni bir önerimiz var. Daha önce fırında yoğurt mayalamayı duymadıysanız, bu adımları bir kez denemenizi istiyoruz. Çünkü fırında mayalanan yoğurdu kat kat sarmalamanıza hiç gerek yok. Üstelik bu yoğurdun üstünde oluşan kaymağı da afiyetle yiyebilirsiniz.

Fırında Yoğurt Tarifinde Hangi Malzemeler Kullanılır?

  1. 4 litre süt
  2. 1 kepçe süt (4 litrenin içinden alınacak)
  3. 4 yemek kaşığı ev yoğurdu

Evdeki kişi sayısına göre malzeme miktarını artırıp azaltabilirsiniz. 1 litre süt için, 1 yemek kaşığı yoğurt mayası kullanmanız gerekir. Ayrıca tarifte kullanacağınız sütün günlük, taze ve çiğ olmasına özen gösterin. 

yoğurt

Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır?

  1. Öncelikle sütü geniş bir tencereye alın ve kaynatın.
  2. Yaklaşık 10 dakika kaynattıktan sonra ocaktan alın ve oda sıcaklığında soğumaya bırakın.
  3. Ortalama derece sıcaklıklara ulaşmasını bekleyin.
  4. Eğer termometreniz yoksa, serçe parmağınızı süte batırın. Parmağınız saniye sütün içinde yanmadan kalabiliyorsa, mayalanma sıcaklığı oluşmuş demektir.
  5. 4 yemek kaşığı yoğurdu bir kaseye alın ve üzerine tenceredeki sütten bir kepçe süt ilave ederek karıştırın.
  6. Hazırladığınız karışımı tencereye yavaş yavaş ve karıştırarak yedirin. Homojen bir şekilde dağılmasına dikkat edin.
  7. Tenceredeki karışımı ısıya dayanıklı kavanozlara veya borcama koyun.
  8. Fırını 50 dereceye ayarlayın ve 5 dakika bekleyin. Ardından fırını kapatın ve mayalı sütü ağzı açık kalacak şekilde yerleştirin. 
  9. Karışımı fırında saat kadar tutun. Ardından fırından çıkartın ve kapağını kapatarak buzdolabında saklayın.

Fırında Yoğurt Hakkında Bilinmesi Gerekenler

  1. Malzemelerde tarif ölçüsüne sadık kalın. Malzemeleri farklı miktarda kullanmayın.
  2. Süt mayalama sıcaklığına ulaşmadan mayalama işlemine geçmeye çalışmayın.
  3. Fırın kaplarının kapaklı olmasına dikkat edin.
  4. Fırın iyi performans göstermiyorsa, içini ısıtmak için sıcaklığı yükseltebilirsiniz.
  5. Sütü fırına koyarken kumaşla sarmayın, kapaklarını kapatmayın.
  6. Mayalanmış yoğurdu buzdolabına kaldırdıktan sonra en az 6 saat beklemeniz gerekir. Böylece kıvamı daha güzel olacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Yoğurt mayalarken yapılan hatalar
  2. Yoğurtlu salata tarifleri
  3. Neden yoğurt suyunu dökmemeliyiz?
  4. Yoğurtlu meze tarifleri
  5. Bozuk yoğurt nasıl anlaşılır?

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır? Mayalamanın Püf Noktaları

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır? Mayalamanın Püf Noktaları. Yoğurt mayalamak son dönemlerde en çok tercih edilen durumlardan bir tanesidir. Özellikle son dönemlerde organik yaşamın sürekli olarak vurgulanması marketten alınan yoğurtların önüne geçilmesini sağladı. Bu nedenle de en çok merak edilen konu Yoğurt mayalamanın püf noktaları oldu.funduszeue.info ile artık bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yoğurt mayalama konusunda öncelikle dikkat edilmesi gereken çok fazla sulu olmaması ve yeme esnasında uzamamasının gerektiğidir. Bu nedenle de yoğurt mayalamanın püf noktaları nelerdir bilinmesi gereklidir. Özellikle mayalanma süresi, derecesi, mayalama yapılacak olan kap hepsi bu aşamada önem arz eden durumlardır. Bu ve benzeri her şey için igrus internet sitesini takip edebilirsiniz.

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde Yoğurt Nasıl Yapılır?

Evde yoğurt yapmak için öncelikle burada dikkat edilecek durum süt seçimidir. Evde yoğurt nasıl yapılır diye bakıldığında öncelikle yağsız süt yerine tam yağlı sütün tercih edilmesi önemlidir. Süt ne kadar yağlı olursa o kadar sert bir yoğurda sahip olacaksınız. Tabiri caizse taş gibi bir yoğurt sizi bekliyor olacak.

Bazen inek ve manda sütü aynı oranda karıştırılarak da yapıldığı bilinmektedir. Bu nedenle nasıl bir süt tercih ederseniz edin mutlaka yağlı olmasına dikkat edin. Yoğurt  mayalamanın püf noktaları arasında en önemli olanı da sütün kaynama süresidir. Süt kaynadıktan sonra bi 15 dakika kısık ateşte kaynamaya devam etmelidir. Bu arada da sık sık karıştırılması önerilmektedir.

Aynı zamanda evde mayalama yaparken sütün üzerinde oluşan tabakaya zarar vermeden mayalama işlemi yapılması kıvamın çok daha iyi olmasını sağlayacaktır. Aynı zamanda bu tabakanın oluşturacağı kaymak da bir o kadar lezzetli olacaktır. Kaymak sevenler için sütün soğumasından sonra oluşan tabakaya zarar vermeden mayalama yapılması önemlidir.

Yoğurt En İyi Hangi Kapta Mayalanır?

Yoğurt En İyi Hangi Kapta Mayalanır?

Evde yoğurt yapmak isteyenlerin en başta sorduğu sorulardan bir tanesi de yoğurt en iyi hangi kapta mayalanır sorusu olmaktadır. Yoğurt mayalama aşamasında dikkat edilmesi gerekenlerden bir tanesi de kap seçimidir. Yoğurt mayalama kabı seçiminde dikkat edilmelidir. Genel olarak çelik, toprak ya da paslanma yapmayan metal bir kapta mayalanma sağlanmalıdır. Mayalama işlemi için plastik kap tercih edilmemelidir.

Yoğurt mayalama tenceresi seçimi yapılırken bu konuda ısı bakımından iletken olan tencerenin seçilmesi yoğurdun kıvamı için önemlidir. Bu nedenle de özellikle önerilen çelik ve metal tencerelerdir. Fakat birçok kişi de toprak kap seçimi yapmaktadır. Geçmişten günümüze gelen inanışla bu kaplarda mayalama yapılması çok daha iyi bir kıvam sağlandığı belirtilmektedir.

Yoğurt Mayalarken Karıştırılır mı?

Yoğurt mayalarken karıştırılır mı sorusunun cevabı çoğu kez yanlış anlaşılmaktadır. Süt kaynatma esnasında karıştırılarak kaynatılmalıdır. Sütü havalandırarak karıştırmak da aynı zamanda yoğurt mayalamanın püf noktaları arasındadır. Karıştırarak sütün kaynatılması kaymak oluşumunun daha iyi olmasını sağlamaktadır. Bu nedenle süt kaynatma aşamasında karıştırma yapılmalıdır.

Fakat yoğurt mayalarken ve mayalama esnasında karıştırma yapılmamalıdır. Hatta mümkünse mayalarken oldukça küçük bir noktadan mayalama yapılmalıdır. Bunun nedeni üzerindeki kaymak tabakasının kaynamış sütün tamamına dağılmasını önlemektir.

Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konmalı?

Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konmalı?

Yoğurt mayalama derecesi en az mayalama kadar merak edilen ve dikkat edilmesi gereken konulardan bir tanesidir. Bu nedenle de yoğurt mayalama sıcaklığıgöz önünde bulundurulmalı ve buna göre işlem yapılmalıdır. Yoğurt mayalamanın püf noktaları arasında bunlarda önemli olmaktadır.

Özellikle ev hanımlarının ve evde yoğurt yapmak isteyen herkesin en çok sorduğu sorulardan bir tanesi de yoğurt mayalandıktan kaç saat sonra dolaba konmalı sorusu olmaktadır. Mayalama yapılan tencere yaklaşık olarak 5 saatin sonunda dolaba konması önerilmektedir. Ekşime meydana gelmemesi için mutlaka bu süreye dikkat edilmelidir.

Yoğurt Mayalarken Ağzı Kapatılır mı?

Yoğurt Mayalarken Ağzı Kapatılır mı?

Kaynamış sütü mayalama işlemi yapıldıktan sonra üzerine temiz bir bez kapatılmalı ve mutlaka ağzı kapalı olmalıdır. Mayalama işlemi için ısının olması gereklidir. Belli bir süre bu nedenle ağzı kapalı olmalıdır. Yoğurt mayalarken ağzı kapatılır mı sorusunun cevabı bu nedenle evet şeklindedir.

Yoğurt mayalama süresi boyunca ağzı kapalı olan tencere yaklaşık olarak 5 saatin sonunda dolaba kaldırılmalıdır. Dolaba kaldırma zamanında da kapak açılmalı ve bir gün boyunca dolapta ağzı açık kalmalıdır. Ertesi gün yeniden kapatılabilir. İlk gün ağzı açık bırakılmasının nedeni de sulanmaması ve sert bir şekle sahip olmasını sağlamak içindir.

Güveç Kapta Yoğurt Mayalama

Toprak bir kapta, çelik tencerede ya da metal bir kapta kaynatılan süt aynı kapta mayalanabileceği gibi farklı kaplarda da mayalama yapılabilmektedir. Sütü kaynatıp, oda sıcaklığında soğuması sağlandıktan sonra başka bir kaba alınarak mayalama sağlanabilir.

Güveç kapta yoğurt mayalama yapılması çok daha lezzetli olmasını sağlamaktadır. Oda sıcaklığında soğumuş olan süt ister büyük güveç bir kaba alınabileceği gibi tek kişilik güveç kaplara paylaştırılarak dökülebilir. Sonrasında da bu kaplarda mayalanma sağlanarak çok daha lezzetli bir yoğurt elde edilebilmektedir. Bu da yoğurt mayalamanın püf noktaları arasında gösterilmektedir.

Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır?

Son dönemlerde birçok kişiden ve medyadan fırında yoğurt mayalama ile ilgili duyumlar alınmaktadır. Bununla birlikte akıllara fırında yoğurt nasıl mayalanır sorusu gelmektedir. Klasik bir yoğurt mayalama işlemi gibi aynı şekilde malzemeler bi araya getirilmelidir. Dikkat edilmesi gereken ise her 1 litre süt için bir kaşık yoğurt gerektiğidir.

Klasik yoğurt yapım aşamalarından olan sütü kaynatma işleminin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu işlemin ardından oda sıcaklığına gelene kadar soğuması sağlanmalıdır. Sonrasında da isterseniz bir fırın kabına alınmalı ve eğer fırınınızın yoğurt yapma özelliği varsa fırına konmalıdır. Yoksa da 50 derecede ısıtılmış olan fırında 5 dakika kadar mayalandırılmalıdır. Sonrasında da mayalama yapınız ve fırının içinde o şekilde bırakarak 5 saat kadar mayalanmasını sağlayınız. Sonra da dolaba kaldırabilirsiniz.

Etiketler: Evde Yoğurt Nasıl Yapılır • Fırında Yoğurt Nasıl Mayalanır • Güveç Kapta Yoğurt Mayalama • Yoğurt En İyi Hangi Kapta Mayalanır • yoğurt maya derecesi • yoğurt maya miktarı • yoğurt maya nasıl yapılır • yoğurt maya süresi • yoğurt mayalama derecesi • yoğurt mayalama fırında • Yoğurt Mayalamanın Püf Noktaları • Yoğurt Mayalandıktan Kaç Saat Sonra Dolaba Konmalı • Yoğurt Mayalarken Ağzı Kapatılır mı • Yoğurt Mayalarken Karıştırılır mı • yoğurt mayalarken tuz neden konur

Yoğurt mayalama nasıl yapılır, en önemli püf noktası bakın ne?

Art&#;k paketli ürünlerin tüketimine daha hassas yakla&#;&#;yor, imkan varsa birçok &#;eyi evde yapmaya çal&#;&#;&#;yoruz. Bunlardan biri de evde yo&#;urt yap&#;m&#;. Ev yap&#;m&#; yo&#;urt yapman&#;n birçok yolu vard&#;r ve ev yap&#;m&#; yo&#;urt nas&#;l yap&#;laca&#;&#;na dair 10 farkl&#; blog okursan&#;z, 10 farkl&#; varyasyon bulman&#;z muhtemeldir. Ancak biz daha önce hiç yo&#;urt yapmad&#;ysan&#;z size en önemli ayr&#;nt&#;s&#;n&#; vermek istiyoruz. Yo&#;urt mayalama nas&#;l yap&#;l&#;r görelim.

YO&#;URT MAYALAMASI VE TAR&#;F&#;

Sütü mümkünse e&#;er, emin oldu&#;unuz yerden günlük olarak al&#;n. Ben çok emin olmad&#;&#;&#;m için &#;i&#;edeki günlük sütleri kullan&#;yorum.

Öncelikle bir kilo sütü tencereye al&#;p iki ta&#;&#;m kaynamas&#;n&#; sa&#;lay&#;n. Bu arada kez tahta ka&#;&#;kla kar&#;&#;t&#;rmal&#;s&#;n&#;z, böylelikle sütün buhar&#; d&#;&#;ar&#; ç&#;kaca&#;&#;ndan dolay&#; yo&#;urdunuz çok daha kat&#; olacakt&#;r.

Püf Noktas&#;: Ba&#;&#;nda durmayacaksan&#;z e&#;er tencerenin üzerine tahta ka&#;&#;&#;&#;n&#;z&#; koyarsan&#;z sütün ta&#;mas&#;n&#; engellemi&#; olursunuz.

Sütün mayalanaca&#;&#; yeri tespit ettikten sonra, sarmak için battaniye ve üzerine ince bir örtüyü serip haz&#;r etmek gerekiyor. Sonras&#;nda tercihen derince bir cam kaseye kaynam&#;&#; olan sütü döküyorsunuz. Sütün, serçe parma&#;&#;n&#;z&#; sokup yediye kadar sayd&#;&#;&#;n&#;zda parma&#;&#;n&#;z&#;n yanmad&#;&#;&#; s&#;cakl&#;&#;a gelmesi gerekiyor.

Püf Noktas&#;: Bu a&#;amada önemli olan sütün mayalanaca&#;&#; yerin her hangi bir çarpmada sallanm&#;yor olmas&#;d&#;r. Yo&#;urt mayalan&#;rken sallanmamas&#; gerekiyor aksi halde maya tutmayabilir. - - - - - -

Yakla&#;&#;k 1,5 yemek ka&#;&#;&#;&#; kadar yo&#;urt mayas&#; kullan&#;yorum. Mayam&#; süte ilave etmeden önce sütten 2 ka&#;&#;k kadar yo&#;urda ilave ediyorum ve yo&#;urdun da sütün s&#;cakl&#;&#;&#;na gelmesini sa&#;l&#;yorum.

Püf Noktas&#;: Mayay&#; süte direk dökmeyin. Ka&#;&#;k ka&#;&#;k ve kab&#;n kenarlar&#;ndan do&#;ru dökülmelidir.

Mayan&#;z yoksa e&#;er ya emin oldu&#;unuz bir kom&#;unuzdan isteyin ya da size a&#;a&#;&#;da tarifini verdi&#;im mayay&#; uygulayabilirsiniz.

Bunun için 15 adet çi&#; nohut ve 1 su barda&#;&#; süt gerekli.

Yap&#;m&#;na gelince;

Sütü elinizi hafif yakacak kadar &#;s&#;t&#;n, sak&#;n kaynatmay&#;n. Çi&#; nohutlar&#; kavanoza al&#;p üzerine sütü dökün. A&#;z&#;n&#; s&#;k&#;ca kapat&#;n ve bir beze sar&#;p kalorifer pete&#;inin üzerine b&#;rak&#;n.
Bir gece bu &#;ekilde bekletin, mayan&#;n çökelek gibi olu&#;umlarla dolmu&#; olmas&#; gerekiyor. Vakit kaybetmeden de mayay&#; süzgeçten geçirmelisiniz. Yo&#;urt mayan&#;z kullan&#;ma haz&#;rd&#;r.

Mayalad&#;&#;&#;n&#;z sütün üzerine süzgeç kapat&#;yorsunuz. Bu &#;ekilde sütün buhar&#; içine de&#;il d&#;&#;ar&#; ç&#;km&#;&#; olacak ve yo&#;urdun sulu olmas&#;n&#; önleyecektir.

Püf Noktas&#;: Süzgeçin sütün üzerini tamamen örtecek ebatta olmas&#;na dikkat etmelisiniz. - - - - - -

Bu &#;ekilde önce ince bir örtüyle, sonras&#;nda daha kal&#;nca bir örtüyle sarmal&#;s&#;n&#;z.

Püf Noktas&#;: Süzgeç deliklerinin oldu&#;u yerlere kesinlikle ince pamuklu bez denk gelmeli ki sütten ç&#;kacak buhar&#; çeksin. - - - - - -

Bu &#;ekilde hiç ellemeden ve k&#;p&#;rdatmadan yakla&#;&#;k saat kadar beklemeli.

Püf Noktas&#;: Yo&#;urdunuzu ak&#;amdan mayalarsan&#;z e&#;er sabaha yo&#;urdunuz haz&#;r olur. - - - - - -

&#;&#;te yo&#;urdumuz haz&#;r. Nas&#;l güzel görünüyor de&#;il mi? &#;nan&#;n tad&#; da çok nefis :) - - - - - -

Son bir i&#;lem kald&#;. Hala içinde olan bir parça nemi çeksin diye kapakla aras&#;na ka&#;&#;t havlu koyuyorum.

Bu &#;ekilde buzdolab&#;nda yine saat kalmal&#; ki tam k&#;vam&#;na gelsin.

FIRINDA YO&#;URT MAYALAMA NASIL OLUR?

Malzemeleri bir araya getirdikten sonra f&#;r&#;nda yo&#;urt mayalama i&#;lemini hayata geçirebilirsiniz. Sütü geni&#; bir tencereye al&#;n ve 10 dakika kaynat&#;n.
Yakla&#;&#;k 10 dakika kaynatt&#;&#;&#;n&#;z ve bu esnada ta&#;mamas&#;na dikkat etti&#;iniz sütü ocaktan al&#;n ve bir kenarda so&#;umaya b&#;rak&#;n. Yakla&#;&#;k derece s&#;cakl&#;klara ula&#;mas&#;n&#; bekleyin. E&#;er küçük parma&#;&#;n&#;z yakla&#;&#;k saniye boyunca sütün içinde yanmadan kalabiliyorsa sütünüz mayalanma s&#;cakl&#;&#;&#;na gelmi&#;tir. Mayalama için kullanaca&#;&#;n&#;z mind 4 yemek ka&#;&#;&#;&#; ev yo&#;urdunu bir kaseye al&#;n, üzerine tencereden 1 kepçe süt ilave edip kar&#;&#;t&#;r&#;n. Bu sayede yo&#;urdu sütün içine ilave etti&#;inizde kesilmesinin önüne geçer, çok daha güzel k&#;vaml&#; bir yo&#;urdunuz olmas&#;n&#; sa&#;lars&#;n&#;z.
Tenceredeki süte bu kar&#;&#;&#;m&#; yava&#; yava&#; ve kar&#;&#;t&#;rarak ilave edin. Ve güzelce kar&#;&#;t&#;r&#;n. Kar&#;&#;&#;m&#; &#;s&#;ya dayan&#;kl&#; kavanozlara koyun.
F&#;r&#;n&#; 50 derecede çal&#;&#;t&#;rarak dakika bekleyin. &#;çine mayal&#; sütü a&#;z&#; aç&#;k olacak &#;ekilde yerle&#;tirin ve bu &#;ekilde saat bekletin.
5 dakika sonra f&#;r&#;n&#; kapat&#;n, içine haz&#;rlad&#;&#;&#;n&#;z mayal&#; sütü a&#;z&#; aç&#;k olacak &#;ekilde yerle&#;tirin ve bu &#;ekilde saat kadar mayaland&#;r&#;n.
Daha sonra buzdolab&#;na koyun.

KAVANOZDA YO&#;URT MAYALAMA NASIL OLUR?

Sütü elinizi hafif yakacak kadar &#;s&#;t&#;n, sak&#;n kaynatmay&#;n. Çi&#; nohutlar&#; kavanoza al&#;p üzerine sütü dökün. A&#;z&#;n&#; s&#;k&#;ca kapat&#;n ve bir beze sar&#;p kalorifer pete&#;inin üzerine b&#;rak&#;n. Bir gece bu &#;ekilde bekletin, mayan&#;n çökelek gibi olu&#;umlarla dolmu&#; olmas&#; gerekiyor. Vakit kaybetmeden de mayay&#; süzgeçten geçirmelisiniz. Yo&#;urt mayan&#;z kullan&#;ma haz&#;rd&#;r.

YO&#;URT MAYALAMANIN PÜF NOKTALARI

Yo&#;urt mayalaman&#;n en önemli kurallar&#;n&#;n ba&#;&#;nda süt seçimi geliyor. Faydalar&#;ndan daha fazla yararlanmak istiyorsan&#;z sütünüzü pastörize de&#;il çi&#; seçmelisiniz.

Yo&#;urdunuzun daha yo&#;un k&#;vaml&#; olmas&#;n&#; istiyorsan&#;z daha yo&#;un ve sert k&#;vaml&#; yo&#;urt mayalar&#; ile yo&#;urt mayalaman&#;z&#; öneriyoruz. Bu &#;ekilde yo&#;urtlar&#;n&#;z daha yo&#;un k&#;vaml&#; olacakt&#;r. Kat&#; yo&#;urt yapman&#;n bir ba&#;ka s&#;rr&#; ise farkl&#; süt çe&#;itlerini bir arada kullanmaktan geçiyor. Örne&#;in; sütünüzün yar&#;s&#;n&#; manda, keçi sütü gibi bir süt geriye kalan&#;n&#; klasik inek sütü olarak tercih ederseniz de kat&#; bir yo&#;urt elde ederseniz.

Yo&#;urdunuzun daha uzun süre dayanmas&#;n&#; ve ek&#;imemesini istiyorsan&#;z emaye ya da demir döküm tencere kullan&#;n.

YO&#;URT NASIL YAPILIR? &#;&#;TE V&#;DEOLU ANLATIMI

Afiyet olsun.

ANASAYFAYA DÖNMEK &#;Ç&#;N TIKLAYINIZ

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası