kapanan imei nasıl açılır / IMEI kapanan telefon tekrar açılır mı?

Kapanan Imei Nasıl Açılır

kapanan imei nasıl açılır

IMEI kapanan telefon tekrar açılır mı?

İçindekiler:

  1. IMEI kapanan telefon tekrar açılır mı?
  2. Yurtdışından gelen telefon kapandı nasıl açılır?
  3. IMEI kaydı yok ne demek?
  4. Yurtdışı telefon nasıl açılır?

IMEI kapanan telefon tekrar açılır mı?

sayılı Kanunun 57 nci maddesi uyarınca, IMEIbilgisinin değiştirildiği tespit edilen cihazlar haberleşmeye kapatılmakta ve IMEIbilgisi başka cihazlara kopyalanmış olan cihazlar gerçek cihaz sahibi olduğunu belgeleyen kişi tarafından sadece tek hatla eşleştirilmek suretiyle kullanıma açılmaktadır.

Yurtdışından gelen telefon kapandı nasıl açılır?

Yurt dışından gelen telefon kapandı nasıl açılır, adım adım yurt dışı telefon kaydı nasıl yapılır:
  1. Yurt dışı telefon kayıt harcı TL'yi bankaya veya internet ver dairesinden öde.
  2. E-devlet üzerinden belge gerekmeden kaydını yap.
  3. E-Devlet yoksa Abone kayıt merkezinden kaydını yaptır.
Daha fazla öğe

IMEI kaydı yok ne demek?

Eğer aldığınız telefon imeikayıtlı değilse, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından telefonunuzun belirli süre içerisinde kapanacağına dair SMS geliyor. Gelen SMS'ten sonra herhangi bir işlem yapılmazsa telefonunuz otomatik olarak kullanıma kapatılıyor.

Yurtdışı telefon nasıl açılır?

Yurt dışından gelen telefon kapandı nasıl açılır, adım adım yurt dışı telefon kaydı nasıl yapılır:
  1. Yurt dışı telefon kayıt harcı TL'yi bankaya veya internet ver dairesinden öde.
  2. E-devlet üzerinden belge gerekmeden kaydını yap.
  3. E-Devlet yoksa Abone kayıt merkezinden kaydını yaptır.
Daha fazla öğe

Yurt dışı telefon IMEI uzatma işlemi nasıl yapılır? e-Devlet telefon kullanım s&#;resi kaydetme ve sorgulama!

Akıllı telefonların özellikle de iPhone telefonların yurt dışından gelişinin daha ekonomik olmasından dolayı kullanım sayısında artışlar yaşanıyor. Yurt dışından bir telefon satın aldığınızda bunu Türkiye’de günden fazla kullanmak için pasaport kaydı gerekiyor. e-Devlet uygulaması üzerinden gerçekleştirilen IMEI uzatma işleminin detayları araştırılıyor. 

YURT DIŞINDAN GETİRİLEN TELEFONLARI KULLANABİLMEK İÇİN;

Bilindiği üzere yurt dışından alınmış mobil cihazların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI numaralarının BTK tarafından kayıt altına alınması işlemine IMEI kaydı denilmektedir. 

-Pasaport kaydı yaptırmak: Yurt dışından getirilen bir telefonu / iPhone’u kullanmak için en doğru yöntem pasaport kaydı yaptırmak. Bu yöntemde 3 yıl boyunca sadece 1 telefonu kayıt ettirebiliyorsunuz ve 3 yıl boyunca telefonu sizden başkası kullanamıyor. 3 bine yakın da ücret tahsil edilmektedir.

-Yıl başına kadar beklemek: BTK’nın tanımlamış olduğu gün kullanım hakkı, 1 takvim yılı için geçerli olduğundan dolayı yeni yılla birlikte yeniden gün kullanım hakkı tanınıyor.

-Geçici IMEI kaydı yaptırmak: Ülkeye gelen turistlerin mağduriyet yaşamamaları için gün kullanım hakkı olan yurt dışı telefonlarda sorun yaşamamaları için geçici IMEI süreleri 2 ay daha uzatılabiliyor. Çift SIM kart girişli telefonlarda diğer hat kısmına takıldığında gün daha kullanılabiliyor. Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz. IMEI kayıt hakkınız varsa, pasaportsuz kimlik ile IMEI kaydı için aşağıdaki adımları takip edin:

-Harç bedelini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve kayıt edilecek cihaza ait IMEI numarasını belirtmelisiniz.)
-BTK IMEI kayıt sayfasına gidin.
-Bilgilendirme sayfasındaki notları okuyup “Devam et”e tıklayın.
-Bilgilendirme ekranında yurda giriş yapılan belge türünü “Nüfus cüzdanı veya ID kart” olarak seçerek ilerleyin.

YURT DIŞINDAN GELEN TELEFON KAYDI NASIL YAPILIR?

Yurt dışından getirilen telefonun kayıt altına alınması için gün içinde gerekli belgeleri tamamlayarak e-Devlet kapısı üzerinden başvurusunu yapmalıdır. 

E-DEVLET IMEI KAYDI AŞAMALARI

-BTK IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine girerek, yurtdışı telefon kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenin.
-Bankalar, vergi daireleri veya sisteme entegre ödeme kuruluşlarına harç ücretini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve cihazın IMEI numarası yazmalı)
-e-Devlet üzerinden “BTK IMEI kayıt” sayfasına girip gerekli bilgileri doldurarak (IMEI no, yurda giriş yapılan belge türü, yurda giriş tarihi gibi) IMEI kayıt işlemini gerçekleştirin.
-IMEI sorgulama sayfasında “Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz” yazıyorsa, IMEI kayıt işlemi gerçekleştirilmiştir.

YURT DIŞINDAN TELEFON GETİRME ÜCRETİ NE KADAR?

Geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete’de ilgili karar yayınlandı. Buna göre yılında yurt dışından getirilen telefonu Türkiye’de kullanabilmek için yapılması zorunlu olan IMEI kaydının ücreti netleşti. yılı başından itibaren yeni aboneliklerde TL yerine TL maktu ÖİV alınacak. IMEI kayıt harcı ise  TL’den TL'ye çıkarıldı. yılının sonuna kadar bu ücret geçerli olacak.

e-DEVLET IMEI KAYDET SAYFASI

e-DEVLET IMEI SORGULAMA SAYFASI

IMEI Kopyalanması Nedir ve Nasıl Engellenir?

Telefonun kimlik bilgisi kopyalanması (Klon IMEI), nasıl önüne geçilebileceği ve telefonun kimlik bilgileri kopyalandığı zaman yapılması gerekenler hakkındaki bilgileri, soru-cevap formatında hazırladığımız bu makale bulabilirsiniz.

IMEI Nedir?

Açılımı International Mobile Equipment Identity(Uluslararası Mobil Cihaz Kodu) olan IMEI, 15 rakamdan oluşan uluslararası benzersizkimlik numarasıdır. Her mobil cihaz farklı bir IMEI numarasına sahip olarak üretilir.

IMEI Ne İşe Yarar ?

IMEInumarası bir nevi kimlik numarası gibidir ve her insanın kimlik numarası farklı olduğu gibi telefonlarda farklıIMEI numaraları ile üretilmektedir.
IMEI numarası yer tespiti ve dinleme için kullanıldığı gibi aynı zamanda cihaza ait garanti başlangıcı, üretim yeri, onarım geçmişi gibi bilgilerin kayıt altına alınması için de kullanılmaktadır.
Örnek olarak; telefonunuz çalındığı veya kaybolduğu zaman emniyet birimlerine başvurursanız sizden cihazınıza ait IMEI numarasını bildirmenizi isterler. Çünkü telefonunuzun yerinin ve bu süre içerisinde kullanan kişilerin tespit edilmesi ve bulunana kadar iletişime kapatılması gibi işlemler, IMEI numarası kullanarak yapılmaktadır. Bu yüzden kullandığınız telefonun IMEI numarasını (farklı kişilerin ulaşamayacağı bir şekilde)not almanızı tavsiye ederiz.

IMEI Numarasını Nasıl Öğrenebilirim ?

IMEI numarasını öğrenmenin en pratik yolu, telefonda *#06#tuşlamaktır. Tüm cihazlar için aynı olan bu kodu tuşladığınızda ekrana 15 rakamdan oluşan IMEI numarası gelecektir.
İkinci yöntem, modellere göre değişkenlik gösteren etiketin üzerinden okumaktır. IMEI numarası ile beraber diğer bilgilerin de bulunduğu etiketi, kullandığınız telefonun modeline göre, batarya takılan bölümün altında, simkart yuvasının kapağında veya batarya kapağının üzerinde bulabilirsiniz.
IMEI numaranız aynı zamanda ürün faturası ve kutusunun üzerinde de yer almaktadır.
Oluşabilecek hataları önlemek adına en doğru yöntem olarak, IMEI numarasını öğrenmek için *#06#kodunu tuşlamanızı tavsiye ederiz.

Kimlik Bilgileri Kopyalanan Cihaz Ne Demektir ?

Yazının girişinde de belirttiğimiz gibi, her cihaz farklı bir IMEI numarası ile üretilmiştir, yani birden fazla cihazın aynı IMEI numarası ile üretilmesi mümkün değildir. Bu sebeple Uluslararası sistemler, her IMEI numarasının farklı bir cihaz olarak tanımlamaktadır. Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK)da bu temel işleyiş kuralını baz alarak, benzersiz IMEI numarasına sahip telefonların kullanılmasına izin vermektedir. Aynı IMEI numarasına sahipbirden fazla cihaz eş zamanlıkullanılırsa, BTK'nın kullandığı sistem bu durumu otomatik olarak algılamakta ve o IMEI numarasını kullandığını tespit ettiği tüm ürünleri "Kimlik Bilgileri Kopyalanan Cihaz" olarak tanımlayıp, kısa bir süre içerisinde iletişime kapatmaktadır.
Kısacası, Kimlik Bilgileri Kopyalanan Cihaz, kullanılan telefon ile aynı IMEI numarasına sahip birden fazla cihazın eş zamanlı aktif olduğunu, yani IMEI numarasının klonlandığı anlamına gelmektedir.

Cihaz Kimlik Bilgileri Neden ve Nasıl Kopyalanır ?

Her yıl yüz binlerce cep telefonu kaçak yollarla Türkiye'ye giriş yapmaktadır. Bu telefonların resmi olarak kaydı yapılamadığından ve her vatandaşa verilen Yurtdışı'dan telefon getirme haklarının da zorlaştırılmasından dolayı, kaçak olarak getirilen ürünler, genelde IMEI numarası değiştirilebilir ürünler olarak tercih edilmektedir.
Son 2 yılda üretimi ve satış adetleri her geçen gün artan replika (kopya) ürünlerin büyük bir kısmı telefona basit kodlar girerek, satıcı ve kullanıcılara IMEI değişikliği yapma kolaylığı (!)sunuyor. Bu ürünlerin kullanıma açılması için, BTK sisteminde kayıtlı olan seri numaralarından birine sahip olması gerekiyor. Son 10 yıldır bu sistemin aktif olduğunu ve replika ürün kullanıcısının her geçen gün arttığını düşünürsek, kullanılan seri numaralarının, maalesef hala gerçek kullanıcısı tarafından kullanılan telefonlara ait olma ihtimalinin oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz.
Bazen rastgele bazen de bir numara serisinden türetirilerek seçilip kullanılan IMEI numaralarının, sistem tarafından kopyalandığı tespit edildiği zaman gerçek kullanıcının da telefonu iletişime kapatılmaktadır.
IMEI klonlama işlemi hukuki olarak ağır cezai yaptırımlar ile engellenmeye çalışılsada, zanlı sayısı her geçen gün artan bu suçun maalesef kurbanı da hızla artmaktadır.

Telefonumun Kimlik Bilgilerinin Kopyalanmasını Nasıl Engellerim ?

Yukarıdaki cevapda bahsettiğimiz gibi bu işlem tamami ile bir kötü şans olabileceği gibi, sistemde kayıt altına alınmış yüz milyonlarca seri numarasından sizin numaranızın denk gelmesi ihtimalinin ne kadar düşük olduğu ihtimalini de göz önünde bulundurmalıyız. Kopyalanma işleminin sizin kullandığınız ürün hedef alınarak da yapılma ihtimali üzerine alabileceğiniz çoğu kullanıcının dikkat etmediğigizlilik önlemleri bulunmaktadır.
Öncelikle telefonunuzun IMEI numarasını hiç bir şekilde sosyal platformlarda paylaşmayınız.
Cihaz kutusu, fatura ve garanti belgesi gibi üzerinde IMEI numarası yazabilecek belgeleri çöpe atacaksanız mutlaka okunamayacak şekilde imha etmelisiniz.
Ürünü aldığınız firma ve garanti hizmetini veren kurumlar hariç hiçbir kurum ve sahış ile IMEI numaranızı paylaşmayınız.
Telefonunuz arızalandığı zaman onarım işlemleri için güvenebileceğiniz yerleri tercih etmelisiniz.
Telefonunuz, yüklediğiniz uygulamaların kurulum aşamasında, bu uygulamaların hangi bölümlere erişebileceğini belirtir ver sizden onay ister. Onayladığınız ulaşılabilirlik izinleri dikkatlice okuyup, güvenmediğiniz durumlarda kurulum işlemini iptal etmenizitavsiye ederiz.
Anlattığımız güvenlik önlemleri ile zaten az olan cihazının kimlik bilgisinin kopyalanması ihtimalini minimum seviyeindirebilirsiniz.

Telefonun Kimlik Bilgileri Kopyalandığında Ne Yapılması Gerekiyor ?

Sayılı Kanun ile BTK'ya kimlik bilgileri değiştirilmiş(klonlanmış) ürünleri iletişime kapatma hakkı tanınmıştır. BTK'nın sistemi tarafından aynı seri numarasına sahip olduğu tespit edilen tüm telefonlar iletişime kapatılmaktadır. Kapatılan telefonlardan asıl olanı, tek bir GSM numarası ile eşleştirme işlemi yapılarak iletişime tekrar açılmakta ve telefon sadece eşleştirilen GSM numarası ile kullanılmaktadır.
Eşleştirme işlemleri için telefonu aldığınız firmaya, ithalatçısına veya BTK'ya başvurabilirsiniz. Bu işlemler 1 ila 10 gün arasında sürmektedir.
BTK kullanıcılara bir IMEI numarası için 3 adet eşleştirme hakkı vermektedir. Kopyalanan telefonda daha önce eşleştirilen GSM numarasını kullanmayacaksanız ve kullanılacak GSM numarasını değiştirmek istiyorsanız tekrar eşleştirme talebi oluşturmanız gerekmektedir.
Telefonun kullanımının tek GSM numarası ile sınırlandırmak, tüketiciler açısından özellikle ürünlerini satacakları zaman ciddi mağduriyetler oluşturmaktadır. Bu yönetmeliğin, kopyalanan IMEI numaralarına sahip telefonlardan gerçek olanını tekrar engelsiz bir şekilde iletişime açılması şeklinde düzenlenmesi adına, BTK'ya yoğun talep gelmektedir. Yönetmeliğin ve sistemlerinin bu şekilde güncellemesi oluşan kalıcı mağduriyetleri ortadan kaldıracaktır.

Teklif Meclis’ten geçti: 1 yıl sinyal alınmayan telefonlar bloke edilecek

İngilizce ifadesi ile IMEI, Türkçe açılımıyla “Uluslararası Mobil Cihaz Kodu”… Tüm cep telefonlarında bulunması gereken bir kimlik numarası. 15 haneden oluşan bu numara tek bir telefona özel olarak belirleniyor. Bu numara ile telefonunuzu diğerlerinden ayırt etmek mümkün oluyor. Ancak telefon üreticisi tarafından belirlenen bu numara, kimi zaman kötü niyetli insanların eline ulaşıp kayıt dışı şekilde kullanılabiliyor.

Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaşan teklife göre kullanılmayan cep telefonları ve IMEI numaraları için yeni bir dönem başlıyor. 7 yıl olan cep telefonlarındaki sinyal alma sınırı 1 yıla düşürülüyor. 1 yıl içinde SIM kartı takılıp herhangi bir işlem yapılmayan cep telefonlarının IMEI numarası Bilgi Teknolojileri Kurumu tarafından bloke edilerek kullanılmaz hale getirilecek. Yani telefon görüşmesi yapılmayan, mesaj atılmayan ya da internete girilmeyen cihazlar pasifize edilecek. Düzenleme Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Teklif Meclis’ten geçti: 1 yıl sinyal alınmayan telefonlar bloke edilecek

IMEI numarası düzenlemesine neden ihtiyaç duyuldu?

Kullanılmayan cep telefonlarının sinyal alma sınırını 1 yıla indiren düzenlemenin başlıca sebebi IMEI numaralarının yasa dışı şekilde klonlanması… Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş Adamları Derneği (MOBİSAD) bu düzenlemenin hayata geçmesi için adım atanlardan. MOBİSAD Başkanı Mustafa Kemal Turnacı IMEI klonlama ile ciddi bir kayıt dışılığın söz konusu olduğunu söylüyor:

“7 yıl sinyal alma süresi bu kayıt dışılığın alan bulduğu yer oldu. Ortalama 12 milyon cihaz satılan bir ülkede bu işi yasa dışı yollarla yapan kişiler tarafından kopyalanacak çok ciddi bir dataya ulaşılıyordu. Haliyle bunu 1 yıla indirerek bu işi suistimal edenlerin önüne geçebilmek arzulanıyor. Millet olarak fatura saklama gibi alışkanlıklarımız yok. 7 yıl saklamak da haliyle güç oluyordu. Ama bu süre 1 seneye inince gerekli evrakın tedarikinin de daha hızlı olacağını düşündüğümüzden düzenlemeyi avantaj olarak görüyoruz.”

Teklif Meclis’ten geçti: 1 yıl sinyal alınmayan telefonlar bloke edilecek

Peki sizin yedekte tuttuğunuz o cep telefonu nasıl klonlanıyor? Turnacı şu sözlerle anlatıyor:

“Bu IMEI numaraları kopyalanıyor, aslında Türkçesini söyleyeyim çalınıyor. Kişilerin bilgisi dışında seri numaralarını ele geçiriyorlar hatta tahmin yöntemiyle bile deneyerek bu numaralara ulaşabiliyorlar. Sizin cihazınızı yurt dışından yasa dışı yollarla kaçak şekilde getirilen bir cihaza kopyalıyorlar ve o kaçak cihaz sizin kullanmadığınız cihazın seri numarasıyla çalışıyor.”

Bloke edilen cep telefonu nasıl aktif hale getirilecek?

Cep telefonlarının bloke edilmesi dönüşü olmayan bir durum değil. MOBİSAD Başkanı Turnacı, telefonun aktif hale getirilme sürecini ise şöyle aktarıyor:

“Pasife düşen bir telefon son kullanılan SIM kartla kullanılmaya başlandığında hiçbir işleme gerek kalmaksızın açılacak. Haliyle bu da bize neyi sağlayacak? ‘Bir yıl dolmadan ben bir telefonu aktifleyeyim’ diyeceksiniz. Bu sırada da eğer telefonunuz kopyalandıysa bunu fark edeceksiniz. Ve gerekli işlemleri yapacaksınız.”

Diyelim ki pasife alınan cep telefonunuzu başkasına hediye etmek ya da satmak istediniz. Turnacı böylesi bir durumda yapmanız gereken işlemi de tarif ediyor:

“O zaman BTK’ya müracaat etmeniz gerekiyor. Telefonların faturalarında IMEI numarası yazar. İlgili cep telefonu numarasını cihazın faturası ile ibraz edip cihazı aktif hale getirip kullanabilirsiniz.”

Teklif Meclis’ten geçti: 1 yıl sinyal alınmayan telefonlar bloke edilecek

“Cihazlar kapatılmıyor koruma altına alınıyor”

MOBİSAD Başkanı Turnacı düzenlemenin önemine değinerek aslında telefonların koruma altına alındığını vurguluyor:

“Vatandaşlarımız kapatılacak olarak algılıyor ama aslında cihazın IMEI numarası çalınmaması için koruma altına alınıyor. Şu anda çekmecelerde bekletilen 3 telefondan birinin kopyalandığını gözlemliyoruz. Sahadan geri bildirimlerle bunu söyleyebiliyoruz. Çünkü bu kopyalama işlemleri kayıt dışı olduğu için veri olarak tespit de edilemiyor. Ne yazık ki video paylaşım sitelerinde bile kopyalamanın nasıl olduğunu gösteren videolar aleni bir şekilde yayınlanıyor. Burada ciddi bir mağduriyet söz konusu oluyor.”

IMEI numaranız klonlandıysa ne yapmalısınız?

Kullandığınız cep telefonunun IMEI numarası kopyalandıysa BTK iki SIM karttan sinyal aldığı için her iki telefona da bir uyarı mesajı gönderiliyor. Bu uyarı mesajı sonrası cihazın faturası ile BTK’ya müracaat etmeniz gerekiyor. Cihazın sahibi olduğunuzu belgelediğinizde kopyalanan diğer cihaz kapanıyor.

Teklif Meclis’ten geçti: 1 yıl sinyal alınmayan telefonlar bloke edilecek


 

Grafik: M. Furkan Terzi  

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası