sinop merkezde gezilecek yerler / Sinop Gezilecek Yerler - Kamp Alanları, Şelaleler, Plajlar ve Tarihi Yerler

Sinop Merkezde Gezilecek Yerler

sinop merkezde gezilecek yerler

Son Güncellenme:

LinkedinFlipboardE-postaLinki KopyalaYazı Tipi

Sinop ili yerli ve yabancı turistlerin Karadeniz’ de en çok ziyaret ettiği illerden biridir. Özellikle belirli mekanlar ve semtler Sinop’un sembolü haline gelmiştir. İnsanlar görmek için sabırsızlandıkları bu yerleri fotoğraf çekerek ölümsüzleştirmek istemektedirler. Peki, Sinop’ ta gezilmesi ve görülmesi gereken tarihi yerler nerelerdir? En çok vakit geçirilmesi gereken yapılar ve incelenmesi gereken doğal güzellikler merkeze ne kadar uzaklıkta yer alıyor? Tarihimizi yansıtan binaların, camilerin ve milli parkların nerede olduğunu seafoodplus.info kelimesinin en eski kökeni Antik Çağ’ da Sinope olarak bilinmektedir. Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde yer alan Sinop, Boztepe Burnu’nun kara ile birleştiği yerde bulunan kıyıda bir ildir. Doğal güzellikleri, tarihi yapıları ve turistik mekanları ile gezi rehberi oluşturulması gereken şehirlerden biridir. Tarihini koruyan insanların olması müzeler için çok önemli bir fırsattır. Eski dönemlerden kalma eşyaların, yazıların, kap, kacak ve çeşitli malzemelerin hala günümüzde var olması müzeler sayesindedir. Karadeniz Bölgesi’nin uç noktasında yer almasıyla bilinen Sinop’ ta denize girmek daha kolay ve keyifli olmaktadır. Karadeniz’in tek doğal limanına ev sahipliği yapan Sinop’tur. Sinop’ a ilk yerleşimin Tunç Çağı’nda başladığı ve daha birçok medeniyeti ağırladığı bilinmektedir. Kale şehir unvanıyla bilinen Sinop önemli bir ticaret merkezi olmaktadır. Özellikle deniz ticareti gelişmiş en önemli illerden biridir. Dört mevsim yemyeşil ormanları ve tertemiz havasıyla ziyaretçilerini ağırlamaya devam etmektedir. Kültürel açıdan önemli bir yere sahip olması sebebiyle görülmeye değer bir şehir olduğunu da ortaya koymaktadır.

1/14Boyabat Kalesi
2/14Sinop Cezaevi
3/14Balatlar Kilisesi
4/14İnaltı Mağarası
5/14Sinop Kalesi
6/14Sinop Etnografya Müzesi
7/14Hamsilos Koyu
8/14Erfelek Şelalesi
9/14Karakum
10/14İnceburun Deniz Feneri
11/14Alaaddin Camii
12/14Paşa Tabyası
13/14Akgöl
14/14Sinop Arkeoloji Müzesi

İçindekiler

*Hap Niteliğinde Bilgiler

Şehir Hakkında; Adını, Amazon Kraliçesi olan Sinope&#;den aldığı sanılan Sinop, Türkiye&#;nin en kuzeyine yani İnceburun Feneri&#;ne sahip ilimizdir. Gerek tarihi gerekse doğa güzelliklerini bünyesinde barındıran bu eşsiz Karadeniz kentinin nüfusu yaklaşık olarak bin kişidir. Sinop, Karadeniz&#;in ortasında Boztepe Yarımadası&#;nın dar kısmına kurulmuştur. Bölgedeki en güzel limanlardan birine sahip olup, aynı zamanda en eski şehir ünvanını da taşımaktadır. Ormanla iç içe geçen plajları ile yaz aylarında da ziyaret edebileceğiniz keyifli anlar sunuyor.

Kaç Günde Gezilir; Sinop için 1 veya 2 günlük bir Sinop gezi planı yapmanız yeterli olacaktır. Eğer Sinop&#;u tanımayı geniş bir zaman dilimine yaymak isterseniz de 3 gününüzü ayırabilirsiniz.

Ziyaret İçin En İyi Zaman; Yazları serin kışları ise ılık geçen Sinop iklimi, iç kısımlara doğru gittikçe Karadeniz etkisinden çıktığı görülmektedir. Mayıs- Kasım aralığında sıcaklıklar gayet normal düzeyde seyrettiği için bu zaman aralığını tercih edebilirsiniz.

Müze kartarı; Türkiye’nin çoğu ilinde geçerli olan ve ücretsiz giriş yapabilmenizi sağlayan Müzekart ile Sinop’ta yer alan müzeleri ve turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.

Ne Yenir; Birbirinden farklı belkide hiç duymadığınız birçok yemeğe sahip şehirdeki yemeklerden bazıları; Sinop mantısı, içli tava, mısır çorbası, nokul, sirkeli pırasa, katlama, ıslama ve çok daha fazlası için Sinop&#;un yöresel yemekleri yazımıza göz atmalısın!

*En Popüler Yerler

-Müzeler

1. Sinop Etnografya Müzesi

Sinop Etnografya Müzesi

Burası neresi? Sinop şehir merkezinde bulunan Sinop Etnografya Müzesi, üç kattan oluşan eski bir sivil mimari örneği olan bir konakta bulunmaktadır. Aslan Torun Konağı olarak da bilinen bu sivil mimari örneği hem mimari açıdan hem de bir müze olarak Sinop&#;un önemli noktalarından biridir. Yapı yüzyıldna kalma Osmanlı konaklarından biridir. Binanın inşası esnasında büyük oranda ahşap malzeme kullanılmıştır.

Konak içinde özellikle asırlık geleneksel dokuma teknikleriyle dokunmuş halılar ve bu halıların dokunduğu tekstil makineleri kesinlikle görülmeye değerdir. Yöresel kıyafetlerle ziyaretçilerini karşılayan heykeller ise müzeyi gezenlere Sinop&#;un yöresel giyim tarzıyla ilgili önemli ipuçları sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Sinop kültürüne ve günlük yaşamına dair birçok farklı nesnenin sergilendiği Sinop Etnografya Müzesi, şehrin folklorunu yakından tanımak isteyenler için Sinop&#;ta mutlaka görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır.

2. Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi

Burası neresi? Müzecilik faaliyetlerinin yılında başladığı Sinop&#;un önemli müzelerinden biri de Sinop Arkeoloji Müzesi&#;dir. Müzenin en önemli kısmı açık hava bölgesidir. Bu bölgede yer alan koleksiyonda Sultan Türbesi, mermer ya da taştan yapılmış pek çok heykel ve çeşitli eserler ve Mısır Tanrısı Serapis&#;e adanmış bir tapınağın kalıntıları gibi çok önemli eserler görülebilmektedir.

Müze için toplanan eserler öncelikle Mekteb-i İdadi&#;de biriktilmiş ancak eser miktarının artmasıyla birlikte eserler, senesinde, Selçuklu Veziri Müinüddün Pervane tarafından yaptırılmış olan Pervane Medresesi&#;ne taşınarak müzenin çekirdeği oluşturulmaya başlamıştır. yılında ciddi bir çalışma içine girilmiş ve çalışmaların tamamlanmasının ardından yılında müze ziyaretçilerini kabul etmeye başlamıştır.

Müze içindeki kısımlar ise şu şekildedir: Koridor, Küçük Buluntular Salonu, Taş Eserler Salonu, Amphora Salonu, Sikke Bölümü, İkona Salonu ve Bahçe.

Neden gitmeliyim? Türkiye&#;deki en eski müzelerden olan Sinop Arkeoloji Müzesi, Sinop ve çevre bölgelerinin tarihine göz atmak için Sinop&#;ta gezilmesi gereken önemli yerlerden biridir. Müze içindeki zengin koleksiyon, Osmanlı İmparatorluğu&#;nun kültürel zenginliğini de yansıtmaktadır.

3. Tarihi Sinop Cezaevi

sinop tarihi cezaevi

Burası neresi? Sinop Kalesi&#;nin içinde konumlanan Sinop Cezaevi, ülkemizin en eski hapishanelerinden biridir. yılında kurulan hapishane, o dönemdeki en azılı suçluları hapsetmek için inşa edilmiştir ve bu nedenle &#;Anadolu&#;nun Alcatrazı&#; olarak isimlendirilmiştir. Cezaevinde başta Sabahattin Ali olmak üzere birçok ünlü isim de hapis yatmıştır. Büyük bir tarihi öneme sahip yapı aynı zamanda Tatar Ramazan, Firar, Parmaklıklar Ardında ve Pardon gibi önemli dizi ve filmlere çekiminde mekan olarak kullanılmıştır.

Hapishanenin üç tarafı denizlerle çevrilidir ve buradan mahkumların kaçması neredeyse imkansız olmuştur. Hapishane içinde ayrıca bir de çocuklar için hapishane kısmı ayrılmıştır. Hapishanenin gardiyanla korunduğu rivayet edilmektedir. yılında kapatılan hapishane, yılında müzeye dönüştürülerek ziyarete açılmıştır. Binada yılında kapsamlı bir restorasyon çalışması gerçekleştirilmiştir.

Neden gitmeliyim? Pek çok ünlü ismin de hapis yattığı Tarihi Sinop Cezaevi, hem etkileyici mimarisi ile hem de sergilenen tarihi objeler nedeniyle Sinop&#;un en önemli ziyaret noktalarından biri olarak kabul edilmektedir.

-Anıtlar, Mezarlar, Türbeler

4. Deniz Şehitleri Anıtı

Sinop Deniz Şehitleri Anıtı

Burası neresi? Deniz Şehitleri Anıtı, senesinde Ruslar tarafından gerçekleştirilen saldırıda hayatını kaybeden denizcileri anmak amacıyla yapılmıştır. Saldırıda şehit düşen bahriyelilerin gömüldüğü yer, ilk olarak senesinde çevrilerek bir mezarlık görünümüne kavuşmuştur.

Taş duvarlar ve parmaklıklarla çevresi kapatılan mezarlık alanı zaman zaman onarımlardan geçirilmiştir. Şu anki anıtın temelleri yılında Mutasarrıf Hüseyin Bey tarafından atılmıştır. Anıtın tamamlanarak ziyarete açılışı ise senesinde gerçekleşmiştir. Anıtın bulunduğu noktaya dilerseniz toplu taşıma kullanarak dilerseniz de yürüyerek kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

5. Diyojen Heykeli

Diyojen Heykeli

Burası neresi? Antik Yunan filozoflarından olan dünyaca ünlü filozoc Diyojen&#;in MÖ yılında Sinop&#;ta doğduğu düşünülmektedir. Bu nedenle Diyojen, Sinop için ayrı bir öneme sahiptir. Heykelin yapımı Sinop Belediyesi tarafından gerçekleştirilmiştir ve yılında tamamlanmıştır.

Heykelin yapımında Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerinden olan Turan Baş görev almıştır. 5,5 metre yüksekliğindeki heykelde Diyojen elinde bir fener ve yanında köpeği ile tasvir edilmiştir. Bu şekilde tasvir edilmesinin sebebi ise Diyojen&#;in gündüz ışık altında, elinde fenerle dürüs adam aradığını ifade ederek dolaşmasıdır. Bir diğer söylenti ise filozofun ünlü &#;gölge etme başka ihsan istemem&#; sözüne gönderme yaptığı şeklindedir.

Neden gitmeliyim? Sinop&#;a özel olarak bu heykeli görmek için gitmek gerekmese de Sinop Cezaevi&#;nin hemen karşısında olan bu heykeli, cezaevi ziyaretinizden önce veya sonra görebilirsiniz.

6. Çeçe Sultan Türbesi

Çeçe Sultan Türbesi

Burası neresi? Tek katlı ve tek odalı bir yapı olan Çeçe Sultan Türbesi, Sinop&#;taki Selçuklu dönemine ait tarihi eserlerden biridir. Türbenin girişi ise sağ taraftaki kesme taş işçiliği ile yapılmış kapıdan sağlanmaktadır. Giriş kapısında bulunan Selçuklu döneminde yazılmış kitabe de oldukça ilgi çekicidir. Türbenin hemen girişindeki 5 küçük sandukanın Çeçe Sultan&#;ın kızlarına ait olduğu tahmin edilmektedir. Diğer iki büyük sandukalardan birinin Çeçe Sultan&#;a ve diğerinin ise oğluna ait olduğu belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Mükemmel bir atmosfere ve huzur dolu bir ortama ev sahipliği yapan Çeçe Sultan Türbesi, inanç turizmi açısından Sinop&#;ta görülmeye değer önemli yerler arasında bulunmaktadır.

7. Seyyid Bilal Türbesi

Burası neresi? Cezayirli Ali Paşa Camii&#;nin sol tarafında bulunan Seyyid Bilal Türbesi, Sinop&#;un önemli türbeleri arasında bulunmaktadır. Türbenin girişi de cami girişinden gerçekleştirilmektedir. Cami Osmanlı döneminden kalma, türbe ise Selçuklu döneminden kalmadır. senesinde yaptırıldığı kitabesinden anlaşılan Seyyid Bilal Türbesi&#;nin Yaş Bey olarak anılan Hoca Ebubekir&#;in torunları tarafından yaptırıldığı belirtilmektedir.

Neden gitmeliyim? Seyyid Bilal Türbesi, Sinop&#;a gelenlerin en fazla ziyaret ettiği manevi duraklardan biridir. Siz de manevi noktaları ziyaret etmekten hoşlanıyorsanız bu huzrlu türbeyi ziyaret edebilirsiniz. Caminin ve türbenin tarihi dokusunu korumuş mimari yapısı ise Selçuklu ve Osmanlı mimarisine meraklı kişiler için türbeyi cazip kılmaktadır.

8. Candaroğulları Türbesi

Candaroğulları Türbesi

Burası neresi? Candaroğulları’ndan Celalettin Beyazıt ile onun soyundan gelen aile mensupları için hazırlanan Candaroğulları Türbesi, Alaeddin Camii türbesi içinde bulunmaktadır. Türbede herhangi bir kitabe bulunmadığı için tam olarak ne zaman ve kim tarafından yapıldığı ile ilgili bilgilere ulaşılamamaktadır.

Dikdörtgen bir formda inşa edilmiş olan türbe, tek kubbeye sahiptir. Türbe içindeki sandukalarda Türk taş oymacılığının en ince hallerini görmek mümkün olmaktadır. Türbenin giriş kısmı ise &#;Her canlı ölümü tadacaktır. Sonunda bize döndürüleceksiniz&#;. şeklindeki ayetler okunmaktadır.

-Cadde ve Sokaklar

9. Aşıklar Caddesi

aşıklar caddesi

Burası Neresi? Düşünün ki akşam güneşi batıyor, yüzünüze sıcak bir rüzgar vururken siz diğer yandan kaldırımlara dikilmiş palmiyelerin altında yürüyüşünüzü yapıyorsunuz. Burada bulunan çay bahçelerinde biraz mola verip soluklanırken, yol boyunca kurulmuş olan  dondurma, patates cipsi, hediyelik eşya, kitap ve tattoo stantlarına uğrayabilirsiniz.

-Plajlar 

Güzelyalı Plajı

güzelyalı plajı

Burası Neresi? Samsun-Sinop karayolundan başlayan Güzelyalı, şehir merkezine 5 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Yaklaşık olarak 30 kilometrelik bir alanda yapılmış olan düzenlemelerin ardından hem sahili hem denizi hem de günlük spor aktivitelerin yapılabileceği ekipmanlar, çocuk oyun alanları, bisiklet yolu ve kullanıma açılmış golf sahasıyla önemli bir cazibe merkezine dönüştürülmüştür.

Neden Gitmeliyim? Gelen tüm ziyaretçilerine gerek sosyal olsun gerek eğlence mekanları olsun tüm gün boyunca hizmet verecek tüm faaliyetleri sağlamaktadır. Konutlarla ile yan yana bulunuyor olması sebebiyle bölgede konaklayan ve hali hazırda yaşamakta olan insanlar için büyük avantaj sağlıyor.

Karakum Plajı

karakum plajı

Burası Neresi? Karadeniz&#;in en dik ve kıyısına bir o kadar en yakın olan Sinop ili, plaj ve denizleri ile ön plana çıkıyor. Öyle ki son zamanlarda kazandığı ivmeye bakacak olursak tatil şehri olma yolunda hızla ilerliyor. Merkeze 3 kilometre uzaklıkta konumlanan Karakum Plajı, doğallığını kaybetmemesi ve sessiz sakin bir ortam sunması açısından en çok tercih edilen yerler arasında yerini alıyor.

Kum zemin diğer tüm plajlara nazaran daha farklı diyebilirim. Bunun sebebi ise Boztepe Yarımadası&#;nda bulunan yanardağın patlaması üzerine püsküren küllerin denizin dibini siyaha boyamış olmasıdır. Şemsiye, şezlong, yeme ve içme ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz mekanlar bulunuyor.

Sinop DSİ Plajı

sinop dsi plajı

Burası neresi? Sinop merkezine yakın denize girilebilecek yerlerden biri olan Sinop DSİ Plajı&#;na belirli bir kişi başı ücret karşılığında giriş yapılabilmektedir. Dilerseniz size verilen karta para yükleyerek plaj içinde ihtiyaçlarınız için kullanabiliyorsunuz. Şezlong, duş ve tuvalet gibi ihtiyaçlarınızı karşılamanız da mümkün olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Konaklamak için pansiyon seçeneği de bulunan DSİ Plajı, temizliği ve güleryüzlü personeli ile Sinop&#;a gelenler için dinlenebilecek çok güzel bir ortam sunmaktadır.

Harzana Plajı

harzana plajı

Burası Neresi? Ayancık ilçesine 11 kilometre uzaklıkta konumlanan Harzana Plajı, bölgede en çok ilgi gören plajları arasında bulunuyor. Tam tamına metre uzunluğunda kumsala sahip olup, kamp yapmayı sevenler için en ideal rotadır diyebilirim. Yanınıza temel ihtiyaçlarınızı almanızı önermekle birlikte, plajda yeme-içme vb. şeyler için küçük işletmelerin olduğunu belirtmeliyim.

Sarıkum Gölü Plajı

sarıkum gölü plajı

Burası Neresi? Sinop&#;taki en uzun plaj olma sıfatını almaya hak kazanan Sarıkum Gölü, genel olarak giden ve gören herkes tarafından tam bir cennet olarak adlandırılmaktadır. Kendi gibi aynı ismi taşıyan Sarıkum Köyü&#;ne yaklaşık olarak 25 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Peki nereden geliyor bu isim derseniz onu da şöyle açıklayabilirim ki; göl ve denizin birleştiği noktada bulunan sarı renkteki çöl kumundan geliyor.

Bölgede gölün yanı sıra longoz ormanlarıyla çevrili olup, pek çok sayıda kuş çeşidini kurbağa ve su kaplumbağasını da bünyesinde barındırmakta. Farklı bir ekosistemi bulunması sebebiyle, çöl kumunda yetişen birtakım bitkiler ve bunlar hakkında bilgiler girişlerdeki bilboardlarda siz ziyaretçilerine sunulmaktadır.

Gölün denize bu denli yakın olmasının sebebi; önceden bir koyken tektonik hareketler sebebiyle denizden ayrılarak bir parçanın araya girmesi üzerine oluşmuş. Lagün gölü olarak tanımlanan Sarıkum, kaynak sularla besleniyor olup yaklaşık 30 kilometrelik bir bağlantı ile Karadeniz&#;e karışıyor.

Neden Gitmeliyim? Sarıkum Gölü Plajı, yılında Tabiat Koruma Alanı statüsüne alınmasıyla korumaya çalışılmıştır ve bunun üstüne yılında Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiştir. Bir diğer yandan kuşların göç  noktası olması sebebiyle beslenme, konaklama olanağı sunarak uluslararası sulak alan ekosistem özelliğine de sahiptir. İçerisinde yer alan bitkilerde Karadeniz Bölgesi&#;nde rastlanması olası olmayıp yalnızca burada görebileceğiniz türdendir.

Bu bilgide bize, başta cennet olarak nitelendirdiğimiz Sarıkum Gölü&#;nün bir kez daha farklı ve özel bir ekosisteme sahip olduğunun göstergesidir. Gerek araştırma yapmak amacıyla olsun gerek tatil olsun her yönüyle Sinop geziniz sırasında mutlaka uğranması gereken duraklar arasına hatta en başına almalısınız.

Sarıkum Gölü&#;nün bitiş noktasında köy başlıyor ve köyün bitiş noktasında ise deniz. Düşünebiliyor musunuz iki güzelliğin arasında yaşadığınızı. Şimdiden burada yaşayan köy halkına imrendiğiniz hisseder gibiyim. Plajın uzunluğu 4 kilometre kadar olup, gölden metre mesafesinden başlıyor.

Kaçırmayın! Plaja indiğinizde kıyıya çok yakın bir noktada yunusların birbirleri ile oynayan ve etrafınızda cıvıldayıp uçuşlarıyla gösteri yapan kuşların sizi selamladığını anlayacaksınız. Hatta şanslıysanız çeşitli renklerde kuşlara rastlayıp yanlarına yaklaşarak bir fotoğraf karesi bile yakalayabilirsiniz.

Ayancık Çamurca Plajı

Burası neresi? Ayancık Sinop&#;a gelenler mutlaka görülmesi gereken beldelerin başında geliyor ve Çamurca Plajı da denize girmeyi tercih edenler için Sinop&#;un en önemli alternatifleri arasında bulunmaktadır. Rüzgardan uzak bir konumda bulunan deniz, hem acemi yüzücüler hem de çocuklu aileler için burayı cazip kılmaktadır. İnce kumlu plajı sahilde zaman geçirmeyi çok keyifli kılarken yeşil alanlar ise eğlenceli doğa yürüyüşlerine imkan sunmaktadır.

Neden gitmeliyim? Çamurca Plajı, Sinop&#;ta gidebileceğiniz en güzel ve temiz plajların başında geldiği için, burayı mutlaka Sinop gezilecek yerler listenize dahil etmelisiniz.

-Koylar

Hamsilos Koyu

hamsilos Koyu

Burası Neresi? Merkez ilçeye 11 kilometre uzaklıkta yer alan Hamsilos Koyu, harika bir manzaraya ev sahipliği yapıyor olup Türkiye&#;nin tek fiyordu olma özelliğini taşıyor. Asıl adı Hamsolos ancak halk tarafından Hamsilos olarak adlandırılıyor. Yolunuz düştüğü takdirde güneşi burada batırmadan dönmeyin derim! Fazla bilinirliliğe sahip olmayışından ötürü el değmemiş bakir güzelliğini hala korumakta.

Neden Gitmeliyim? Bu dillere destan manzaradan kopmak zorunda değilsiniz. Alın yanınıza çadırınızı ve tüm geceyi burada geçirin. Yanınıza mutlaka fotoğraf makinenizi bulundurmayı ihmal etmeyin yoksada telefonlarınızın şarjını idareli kullananın ki sonrasında çekemeyeceğiniz kareler için pişmanlık duymayın!

Gebelit Koyu

gebelit koyu

Burası Neresi? Sinop&#;un Ayancık ilçesine 30 kilometre uzaklıkta yer alan Gebelit Koyu, çay yatağının alüvyonları ile meydana gelmiştir. Sahilleri çakıldan oluşan koyun diğer tüm koylardan farkı ise, çayın iç kesimlerine doğru teknelerin yanaşması için müsait oluşudur. Bu sebeple barınak gibi de kullanılabilmektedir. Gebelit&#;ten hareketle pek çok koy ve kumsala tur etkinlikleri düzenlenmektedir.

-Seyir Alanları 

Şahin Tepesi

şahin tepesi

Burası Neresi? Kefevi Mahallesi&#;nde yer alan Şahin Tepesi, şehrin tüm manzarasını ayaklar altına seren bir nokta olduğu için gelen ziyaretçiler tarafından sıkla uğranmakta. Eski dönemlerde gözetleme alanı olarak kullanılıyor olup daha sonrasında Amerika’nın Rusya’yı gözetlediği bir üs olmuştur. Tabi tüm dış güçlerin bölgeden çekilmesi üzerine, şimdilerde şehrin panorramik görüntüsüne karşı çayınızı yudumlayarak fotoğraf kareleri çekmek için kullanılıyor.

İstefan Limanı

istefan limanı

Burası neresi? Rengarenk balıkçı teknelerinin sıralandığı İstefan Limanı, çok fazla kişi tarafından bilinmeyen ve huzurlu bir şekilde muhteşem manzaranın tadını çıkarabileceğiniz noktalardan biridir. Buraya gelen ziyaretçiler genellikle sakinliği nedeniyle tercih etmekte ve deniz ve orman havasının keyfini doyasıya çıkarma imkanına sahip olmaktadır.

Neden gitmeliyim? Özellikle gün batımı esnasında muhteşem bir manzara sunan İstefhan Limanı&#;na geldiğinizde, limandaki balık restoranlarında taze ve lezzetli balıklardan ve mezelerden hazırlanmış leziz sofraların tadını çıkarabilirsiniz.

İnceburun

Burası Neresi? İnceburun&#;un şöyle bir özelliği vardır ki oda, Türkiye&#;nin en kuzey noktası olmasıdır. Deniz seviyesinden 38 metre yükseklikte bulunuyor olup, Karadeniz&#;in hırçın dalgalarına adeta karşı duran kayalıkların tepesine inşa edilen fener yıl boyu birçok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Deniz feneri tarihi özelliğe sahip olup, senesinde inşa edilmiştir.

Neden Gitmeliyim? senesinde yapılmış olan fener 12 metre uzunluğa sahiptir. İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kış aylarında kayalıkların üstünde buz tabakası oluştuğundan dolayı, dalgalar kulenin yükseliği kadar yukarılara çıkıyor demek yanlış olmaz. Akliman&#;a oldukça yakın olduğu için orada piknik yaptıktan sonra buraya gelip gezebilirsiniz.

Boztepe Burnu

boztepe burnu

Burası Neresi? Sinop merkez ilçenin büyük bir bölümünü kapsayan yarımada Boztepe Burnu ya da bilinen bir diğer adıyla Sinop Burnu, İnceburun üzerinden çıkan bir burun şeklinde görünmesinden dolayı bu şekilde adlandırılmış. Boydan boya 9 kilometre uzunluğa sahip olup, güneyiden Gerze, kuzeyinden ise Hamsilos Koyu&#;nun girişi, Akliman ve Başkaya Burnu görülebiliyor. Eski zamanlarda ada olarak bilinen Boztepe ile kara arasınındaki kanalın Selçuklular tarafından kapatıldığı anlaşılması üzerine konu açıklığa kavuşmuş. Günümüzde bu kanalın tekrar açılması konusunda projeler mevcut.

Neden Gitmeliyim? Ülkemizdeki tek doğal liman olma özelliğini elinde bulunduruyor olup, kuzeydoğu bölümü denizcilik için oldukça tehlike arz etmektedir. Bu noktada fazlasıyla kayalık ve denizin dip kısımlarında uçurumların olduğu bilinmekte. Üstelik zamanında hala da kullanılmaya devam edilmiş. Bu kayalık uçurumların içerisinde denizden girişi bulunan çok sayıda insanın girebileceği büyüklükte mağaralar bulunuyor. Boztepe&#;yi boydan boya dolaşabileceğiniz bir de yürüyüş yolu yer alıyor.

*Doğa İçinde Gezilecek Yerler

-Göller

Akgöl

akgöl sinop

Burası Neresi? Hiç beklermiydiniz bilmiyorum ama Sinop ili gerçekten pek çok doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor. İşte bunlardan biri de Akgöl&#; Ayancık ilçesinde yer alıyor olup, yalnızca 5 kilometre uzaklıktadır. Dilediğiniz gibi vakit geçirebilirsiniz burada. yol kenarında biraz mola verip manzaranın tadını doyasıya çıkarabilir, alabalık restoranlarında kısa bir lezzet arası verebilir veya göl kenarında doğa ile baş başa verip piknik yapabilirsiniz tercih sizin.

Neden Gitmeliyim? Göl yapay olup, yılında bakanlık tarafından Akgöl Yaylası olarak bir turizm alanı ilan edilmiş ancak yaylaya çıkan yolların bozuk olması ve popüleritesinin fazla olmayışından dolayı pek fazla kişi tarafından bilinmiyor. Elbette ki böyle bir güzelliğin az biliniyor olması üzücü olsa da kafa dinlemek ve insanlardan uzaklaşmak için birebir bir ortam sunması sebebiyle bir yandan sevindiriyor. Bense sizler için burayı sizler ile paylaşıyor ve gezilecek yerler listenize eklemeniz için ısrar ediyorum. Şimdiden keyifli gezmeler&#;

Uyarı; Denizden metre yükseklikte olan yaylada sık ormanlık alanlara rastlayacaksınız. Yaban hayatını sonuna kadar hissedebileceğiniz ortamda; yaban domuzu, ayı, kurt, çakal veya tavşan önünüze çıkabilir, aman dikkat!

-Kanyonlar

Babaçay Kanyonu

babaçay kanyonu

Burası Neresi? Özellikle ilkbahar ve yaz dönemlerinde yürüyüş parkurları ile doğa seven kitlenin dikkatini çeken Babaçay Kanyonu, keşifler yapabileceğiniz uzun bir rotaya sahiptir. Parkurun sonunda bulunan İnaltı Mağarası, genellikle yürüyüşçülerin mutlaka gezip gördüğü bir yer. Huzur ve dinginlik arayışında iseniz kanyonu gelip biraz kafa dağıtmanız da fayda var. Ayrıca İnaltı Mağarası hakkında detaylı bilgiye yazımızın ilerleyen bölümlerinde ulaşabilirsiniz. Okumaya devam edin!

-Şelaleler

Erfelek Tatlıca Şelaleleri

erfelek tatlıca şelaleleri

Burası Neresi? Sinop&#;a yaklaşık olarak 30 kilometre uzaklıkta yer alan şelalelere, sağlı sollu yan yana dizilmiş yeşillikler içindeki yoldan ulaşım sağlıyorsunuz. Peki burası nasıl keşfedilmiş noktasına gelirsek; yılında yapılan barajın fizibilite araştırmaları sırasında keşfedilmiş.

Neden Gitmeliyim? Karadeniz&#;in kuşkusuz en güzel şelalesi, cenneten bir fragman adeta Erfelek Şelaleleri&#; Kademe kademe akan suyu ile hem diğer tüm şelalelerden kendini farklı kılıyor hemde akarken çıkardığı sesle dinlendirici bir etki yaratıyor. Merdivenlerden çıkarken düşündüğünüz tek şey kuş sesleri olacak.

Kaçırmayın! Büyüklü küçüklü yirmi sekiz tane şelaleden oluştuğu için Erfelek Tatlıca Şelaleleri ismini almıştır. Çevresinde bulunan gölleri de ziyaret edebilir, balık tutabilir ve hatta kamp yapma imkanını değerlendirebilirsiniz. Kamp, piknik ve trekking yapmak için uygun olan bölgede bir de kafe yer alıyor. İhtiyaçlarınıza uygun tüm her şeyi bulabilirsiniz.

Sorkun Şelaleleri

sorkun selaleleri tabiat parkı

Burası neresi? Gerze&#;den 15 kilometre uzaklıkta bulunan bu muhteşem doğa harikası, Sinop&#;un gizli kalmış hazinelerinden biridir. Gizli olmasının sebebi ise yolunun bir miktar zorlu olmasından kaynaklanmaktadır. Buna karşın bu zorluğa kesinlikle değdiğini belirtmemiz gerekiyor.

Sorkun Şelalelerini içine alan 3 şelale takımı ve 2 kilometrelik dere hattıyla bunun içinde bulunduğu sulak vadi alanı yılında alınan bir kararla &#;tabiat anıtı&#; olarak tescillenmiştir. Bu da şelalelerin son yıllarda daha fazla bilinmesini ve ziyaret edilmesini sağlamıştır.

Neden gitmeliyim? Sorkun Şelalelerinin içinde bulunduğu tabiat anıtı alanı, &#;den fazla kelebek türüne ev sahipliği yapmakta ve Sinop&#;un en önemli ekosistemlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Siz de bu doğal güzelliği keşfetmek ve harika fotoğraflarla Sinop gezinizi ölümsüzleştirmek istiyorsanız bu güzel rotayı listenize eklemenizi tavsiye ediyoruz.

-Mağaralar

Buzluk Mağarası

buzluk mağarası

Burası Neresi? Sinop&#;un Durağan ilçesine yaklaşık olarak 13 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Dik olarak girilen mağaranın giriş kapısı geniş olup, yoğun şekilde oluşan hava akımına rastlanmaktadır. Mağaranın derinliklerine indikten sonra oda şeklinde yerleri göreceksiniz. İşte tam bu yerlerde zaman içerisinde oluşmuş olan  buz tabakaları sizi karşılayacak. Yazın hava akımının fazla olmasından dolayı buz oranı da artış göstermektedir. Denilene göre buzdolaplarının hayatımızda olmadığı zamanlarda, mağaradan çıkartılan buzlar katırlarla Durağan halk pazarına taşınarak satıldığıdır.

Ağcaçal Mağarası

ağcaçal mağarası

Burası Neresi? Ağcaçal Mağarası&#;nın giriş kısmında yer alan ve doğal olarak milyonlarca yıl boyunca oluştuğu söylenen sütunlar günümüzde ne yazık ki, defineciler ve vatandaşlar tarafından tahrip edilmiş durumdadır. Yinede tüm bunlara rağmen sevindiren şey var ki oda; alt kısımlarda yer alan galerilerde kireç taşı erimesi sonucu oluşmuş çok sayıda figür bulunması.

İnaltı Mağarası

inaltı mağarası

Burası Neresi? Ayvancık ilçesinde yer alan İnaltı Mağarası, etkileyici bir atmosfere sahip desem yanlış olmaz. Kendisiyle aynı ismi taşıyan İnaltı Köyü sınırları içerisinde konumlanıyor. metre uzunluğa sahip mağaranın metrelik kısmı aydınlatılmış durumdadır. Bununda yalnızca metrelik bir kısmı ziyaretçi girişine açıktır. Gelen ziyaretçiler düşünülerek çevre yolları düzenlenmiş ve hatta içerisine yürüyen merdivenler dahi yapılmış. Duvarları travertenlerle kaplı olan mağaranın bazı bölümlerinde doğal oluşum olan sarkıtlarla bezenmiştir.

Neden Gitmeliyim? Mağaraya girdiğinizde yol kıvrımlaşarak doğu ve batı yönlerinde ilerler. Bu kısa yürüyüşün ardından sizi karşılayan galeri, mağaranın en geniş ve en kuru bölümü. Gittikçe daralan mağaranın çeşitli noktalarında; sarkıt, dikit, sütun, örtü ve duvar damlataşları, damlataş havuzlarını görmeye başlayacaksınız. Yarattığı gizemli havadan ötürü gelenleri içine çeken mağara turizm yönünden oldukça elverişlidir. Gezdiniz, yoruldunuz mağaranın önünde bulunan kır kahvesinde biraz soluk alıp bir şeyler yudumlayabilirsiniz.

-Diğer

Bazalt Kayalıkları

bazalt kayalıkları

Burası Neresi? Son dönemlerde keşfedilmiş olan Bazalt Kayalıkları, Boyabat ilçesine 15 kilometre uzaklıkta konumlanıyor. Birbirine yakın olan üç vadide bulunan kayalıklar,  metre yüksekliğinde olup köşeli sütunlardan meydana gelmektedir. Üstten baktığınızda bir arı peteğini andıran yandan baktığınızda ise, uzun ince prizmal bir görüntüyü andıran değişik bir yapısı var. Yapılan araştırmalar sonucu oluşumunun genç döneme ait yaklaşık milyon yıl yaşında olduğu söyleniyor.

Neden Gitmeliyim? Jeolojik bir miras olan bu kayalıklar, koyu renge sert bir yapıya sahiptir. Dünyada bu kayalıklara örnek olarak  İrlanda, ABD, Meksika, Fransa, İskoçya, Avustralya ve Arjantin’de rastlamak mümkün. Tabi biri de Sinop&#;ta. 🙂 Tabiat Anıtı ünvanını aldıktan sonra çevresi düzenlenmiş olup, yürüyüş parkurları yapılmıştır. Yürüyüş yaparak vadinin sonuna kadar gidip, bazalt kayalıkları arasından süzülen şelaleyi inceleyebilirsiniz.

-Yaylalar

Buzluk Yaylası

Buzluk Yaylası

Burası Neresi? Durağan ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Buzluk Yaylası, gelişmiş alt yapı sistemi ile ziyaretçilerine; stabilize yol, içme suyu, elektrik, telefon imkanlar sunmaktadır. metre yükseklikte konumlanan yaylanın öne çıkan özelliklerinden en önemlisi; kendisiyle aynı adı taşıyan mağaranın yaz aylarında buzların kış aylarında ise sıcak su oluşumuna tanıklık edebiliyor olmanız.

-Parklar

Akliman

akliman

Burası Neresi? Orman ile denizin kucaklaştığı Akliman, Sinop şehir merkezine 8 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Denizin ormana girintisi ile oluşan doğal sığınak liman doğanın mucizelerinden sadece biri denebilir. Girintinin önünde bulunan doğal ada bir menderek yardımıyla karayla birleştirilerek balıkçıların kullanabileceği harika bir barınak haline getirilmiş. Hamsilos yoluna doğru yer alan kısım mesire ve piknik alanları olarak kullanıma ayrılmıştır. Ağaçların altında tüm gün keyif yapabileceğiniz masalarda mevcut üstelik.

Neden Gitmeliyim? Koyu boydan boya balıkçı tekneleri işgal etmiş durumda, pikniğe gelen misafirleri koyda gezdirip Hamsilos&#;a götüren gezi tekneleri de yer alıyor. Pikniğe gelenleri koy içinde gezdiren ve rüzgarsız zamanlarda Hamsilos&#;a kadar götüren gezi tekneleri de var. Buranın en dikkat çekici yanlarından biriside eski  dönemlerden kalma mezarların oluşu.

Mezarların hemen yanı başında bilgilendirici açıklamalar yapılmış olup, detaylı bilgiler veriliyor elbette. Karadeniz&#;e deniz yolculuğu yaptıkları sırada gemilerde ölen kişiler karaya çıkartılarak buraya defnedilmişler. Çoğu kişinin kimliği verilen bilgiler arasında ayrıca vefat edenlerin çoğunun &#;lü yıllar arasında olduğu anlaşılmakta.

Doğanın bir armağanı olan Akliman; bataklık, kumul, deniz ve ormanlık alanları ile zengin biyoçeşitliliği bir arada barındırıyor. yılında mesire yeri olarak nitelendirilen bölge ardından tabiat parkı olarak ilan edilmesiyle birlikte mesire statüsü kaldırılarak tabiat parkı sınırlarına dahil edilmiştir. Bunun üzerine Akliman Günübirlik Kullanım Alanı ismi verilmiş.

Hamsilos Doğa Tabiat Parkı

hamsilos tabiat parkı

Burası Neresi? Şehir tüm hengamesinden kendini soyutlamış olan Hamsilos Tabiat Parkı, Sinop geziniz sırasında ilk ziyaret etmeniz gereken yerler arasında üst sıralar yer almalı. Merkeze yaklaşık olarak 14 kilometre uzaklıkta yer alıyor olup, huzur deposu adeta. O huzuru içinize çekmeniz gidip görmeniz ancak anlamanıza yardımcı olacaktır.

Neden Gitmeliyim? Bölgeye geldiğinizde arabanızı dışarıda bırakarak içeriye giriş yapıyorsunuz. Bana kalırsa telefonlardan da kurtulmakta fayda var. Atın çantanızın derinliklerine gitsin. Kırk yılda bir gelmişsiniz böyle bir ortama anın tadını çıkartın derim. İçeri girdiğinizde otlayan inekler, cıvıldaşan kuşlar ne ararsanız var. Ne yöne bakarsanız mavi ne yöne bakarsanız yeşil. Burada görebileceğiniz yalnızca iki renk var anlayacağınız. Renklerin anlamlarına inecek olursak; her ikisi de huzuru ve güveni temsil ediyor. Yani nereden bakarsanız bakın burası görülmeye değer bir nimet.

Sarıkum Tabiat Koruma Alanı

sarıkum tabiat parkı

Burası Neresi? Göl, ormanlar, yalancı maki toplulukları, kıyı kumulları, deniz kıyısı kayalıkları, sulak çayırlar, ağaçlandırma sahaları, tarım alanları ve yerleşim yerlerinden oluşuyor. İçerisinde barındırdığı oluşumlardan dolayı yılında Tabiatı Koruma Alanı olarak nitelendirilmiş olup, yılında da I. Derece Doğal Sit Alanı ilan edilerek koruma altına alınmıştır.

Neden Gitmeliyim? Alanın ismini aldığı Sarıkum Gölü, tektonik hareketlerin meydana gelmesi ile oluşan çukurun üzerinde yer alıyor. Eski bir körfez olup bu göle akan derenin önünün rüzgar sonucu kumullarla kapatılması sonucu lagün gölüdür. Burada yetişen pek çok bitki bölgede nadir görülen çeşitler olup, yapılan araştırmalar sonucunda 14 tanesi endemik olmak üzere, 97 familya, cins, tür ve 6 takson olduğu tespit edilmiş. 26&#;sı ise Dünya Doğayı Koruma Birliği kriterlerine göre Öncelikli Tehdit Altındaki Türlerdendir.

Say say bitmiyor. Öyle ki yine bir özellik daha çıkmasın. Kuşların barınak alanı olan tabiat koruma alanı, Önemli Kuş Alanı olarak nitelendirilmektedir. adet kuş türüne rastlanması şöyle dursun çok sayıda sürüngen, böcek ve kelebek çeşidi ile yaban domuzu, çakal, tilki, sansar, sincap, karaca gibi yabani hayvanları görmemiz mümkün.

Çangal

çangal

Burası Neresi? Orman içerisinde bulunan bir yerleşim alanı işte size Çangal&#;  Orman işletmesine ait yapılar, misafirler ve lojmanlar yer alıyor.  Tatil köyü atmosferini yansıtan Çangal&#;da arazi üzerinde dağınık şekilde yapılmış olan binalar tek katlıdır. Ayancık Kereste Fabrikasını yapan Belçikalı ve Almanlar tarafından, senesinde inşa edilmiş alan; geniş  kış turizminde; av ve dağ turizmi için uygundur.

*Yakın Tatil Yerleri

Sinop Mobil ve Korucuk Köyü

sinop mobil ve korucuk köyü

Burası Neresi? Gerek tarihi olsun gerek doğallığı Karadeniz&#;in en dikkat çeken ilçelerinden biri olan Sinop&#;un keşfedilmesi gereken yerlerinden biri de Sinop Mobil Ve Korucuk Köyü&#;dür. Merkeze 2 kilometre uzaklıkta yer alan bölgenin ön plana çıkan bir özelliği varsa oda kuşkusuz sakin denizi ve temiz plajlarıdır. İlçenin en bilinen ve sıklıkla gidilen yerlerinden biri olan Sinop Mobil ve Korucuk Köyü içerisinde; belgeli tesisler, restoranlar, kamp ve karavan yerleri faaliyet göstermektedir. Denilene göre buranın kumu birtakım hastalıklara iyi geliyormuş. Bu durumda insanlar arasında ün kazanmasına neden olmuyor elbetteki.

*Sninop ile Sinop Mobil Ve Korucuk Köyü arası 3 kilometredir. 

Bahçeler Mevkii

bahçeler mevkii

Burası Neresi? İlçe şehir merkezinin hemen girişinde bulunan Bahçeler, ormanlarla çevrelenmiş ve iç limana bakan kısımda konumlanıyor. Ortalama uzunluğu metreyi bulan 4 ve 10 metre arasında farklılık gösteren genişliklerinde plajları mevcut. Yararlanabileceğiniz şeyler arasında; halk plajı, orman kampı ve dinlenme tesisleri ile, belediye kampı ve kampın içinde motel, restoran, kamp ve çadır yerleri bulunuyor. Plajı ince ve sarı kumdan oluyor olup denizde buradan giriliyor ve hemen gerisinde yer alan ormanlık alan ise piknik alanı olarak hizmet veriyor.

*Bahçeler Mevkii ile Sinop arası 16 kilometredir. 

Dıranaz Soğuksu Mevkii

dıranaz soğuksu mevkii

Burası Neresi? Merkezde bulunan Dıranaz Soğuksu Mevkii, eşsiz bir orman doğasına sahip olup dikkat çeken önemli noktalardandır. Kendinizi yeşilin kucağına atabileceğiniz bir kamp tatili için birebir seafoodplus.infoğa sporlarından trekkingi deneyebilir, piknik ve mangal aktivitelerini gerçekleştirebilirsiniz. Aileler için oldukça elverişli ortam sunan Dıranaz Soğuksu&#;da çocuklarınız dilediğince bisiklet sürüp top oynayabilirler. Orman içerisinde şifalı olduğu düşünülen içme suyundan da mutlaka için.

*Sinop ile Dıranaz Soğuksu Mevkii arası 47 kilometredir. 

Ayancık

ayancık

Burası Neresi? İlk çağlardan bu yana önemli bir yerleşim yeri olarak atfedilen Ayancık, tarih boyunca pek çok kavime ev sahipliği yapmış önemli bölgelerimiz arasında bulunuyor. Ormanlık alanlarla çevrelenmiş bu nadide ilçemizde; Amazonlar, Paflogonyalılar, Dorlar ve Akalar bir dönem hüküm sürmüş.

Araştırmalarda elde edilen bulgulara dayanarak; Paflogonyalılar’ın bu bölgede yaşayan ilk yerli halk olduğu bilgisine ulaşılırken, Yüzyılda Danişmentliler’in, ondan sonra da Anadolu Selçukluları ve son olarak ’ta da Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlıların egemenliği altına girmiştir.

Milli mücadele döneminde üstlendiği kahramanlık görevi ile bilinen Sinop, Cumhuriyet&#;in ilanına kadar Kastamonu&#;ya bağlı bir ilçe iken yılından sonra yapılan düzenlemelerin ardından Sinop&#;a bağlı bir ilçe olarak yaşamına devam etmiştir.

O kadar milletin yaşadığı topraklarda kuşkusuz önemli eserler bulunuyor. Bunlar; Eski Sinop Cezaevi, İstifan Kaya Mezarları, İstİfan Sulu Kilisesi, İstifan Limanı, Yalı Cami, Rum ve Yunan mimarisine örnek olan tarihi Ayancık evleri Sinop gezilecek yerler listenizde görmeyi en çok merak edeceğiniz yerler arasında belkide bir numara!

*Sinop ile Ayancık arası 58 kilometredir. 

*Yapılacak Şeyler 

-Günübirlik Turlar

Sinop içi- Çevresi Turları 

Erfelek Takım Tatlıca Şelaleleri Turu 

Ayavncık- Akgöl ve İnaltı Mağarası Turu 

Boyabat- Durağan Turu 

-Yapmadan Dönmeyin 

*Tarihi Yerler

MÖ 8. yüzyılda Ege&#;den Miletliler, Sinop&#;a gelerek buraya Yunan dilinde ırmak tanrısının kızının ismi olan Sinope adını vermişlerdir. Şehirdeki en önemli kalıntılar aynı ismi taşıyan Sinop Kalesi ve surlarıdır. Kale, sahip olduğu tarihi önem nedeniyle yılında Dünya Mirası Geçici Listesi&#;ne dahil edilmiştir. Kale sırasıyla, Gaspalılar, Grek, Pontus, Bizans, Osmanlı İmparatorlukları tarafından kullanılmıştır. Şehri en iyi izleyebileceğiniz noktalar arasında yer alıyor. Bizans&#;ın önemli kalıntılarını görebileceğiniz MÖ yılında yapılan Sinop Balatlar Kilisesi bulunuyor.

senesinde Türkler&#;in hüküm sürmeye başladığı şehirde, Osmanlı ve Selçuklulardan kalan pek çok eser mevcut. Çevrede farklı noktalarda yer alan eserler senesinde toplanarak o dönemlerin ortaokulu Mekteb-i İdadi&#;de koruma altına alınmıştır. Fakat zaman geçtikçe binanın yetersiz kalması nedeniyle,  &#;da şuan ki Sinop Arkeoloji Müzesi inşa edilmiş olup;  Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı eserleri sergileniyor. Daha detaylı şekilde keşfetmek için Sinop&#;un tarihi yerleri yazımıza göz atabilirsiniz.

*Gece Hayatı

Yaz aylarında canlılık gösteren Sinop&#;ta, gece hayatı oldukça eğlenceli ve kalabalık geçiyor. Denize kıyısı olan şehrin eğlence mekanları sahil bölümünde yer alıyor. Akşam saatlerinde başka bir güzelliğe ev sahipliği yapan liman bölgesinde manzaralı bar, restoran ve kafeler yer seçenekler arasında. Bunlardan bazıları; terasıyla tüm ihtişamlı manzaraya sahip Kale Bar, canlı müzik performanslarının sergilendiği Kulis Bar ve pizzası ile popülerite kazanmış Kıyı Bar, yemekleri ile lezzet fırtınası yaratan Sahil Restoran ve Rota Bar&#;dır.

*Alışveriş

Dünyanın en önemli iki limanından birine sahip olan Sinop&#;un deniz konusundaki önemi bilinenler bilgiler arasında. Hal böyle olunca el işçiliği ile üretilmeye başlayan  maket kotra ve takalar alınması gereken yöreye özgü şeyler arasında yer alıyor. Tarihi Sinop Cezaevi&#;nde ve farklı birçok noktada rastlayabileceğiniz Sinop gemi maketleri, aftan yararlanarak çıkan mahkumlar tarafından yaygınlaştırılmıştır. Şehirde farklı noktalarda yerleşen bu kişiler işin inceliklerini yanlarına aldıkları çıraklarına öğreterek eserlerini yaratmaya başlamışlardır.

Ayvancık keteni ve el yapımı bıçakları ile de oldukça ünlü olup, hem dekoratif ürün olarak kullanabilir hem de mutfakta kullanabilirsiniz. Bunların yanında Diyojen heykeli, Sinop tabloları ve magnetler alınabilecek hatıra ve hediyelik eşyalar arasında. Bunlara Perşembe Pazarı&#;dan ve şehir merkezindeki dükkanlarda da ulaşabilirsiniz.

*Şehir içi Ulaşım

Sinop&#;ta şehir içi ulaşım minibüsler ile sağlanıyor olup, yalnızca şehir değil ilçeler arasında da minibüsler kullanılıyor. Küçük bir şehir olduğu için genellikle gideceğiniz yerlere yürüyerek gidebiliyorsunuz. Tüm bunların yanı sıra taksileri de tercih edebilirsiniz.

Sinop gezilecek yerler listemiz son olarak tarihinde editörlerimiz tarafından güncellenmiştir. Yazımızın geliştiricilerindne biri olmak ve bizimle duygu ve düşüncelerinizi paylaşmak isterseniz, bize yorum kısmından yazabilirsiniz. 

Sinop Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler:

Sinop civarında görülmesi gereken 27 yer.

En Çok Tavsiye Ettiklerimiz

Sinop Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler İçin Yapılan Yorumlar

5/5 Mükemmel

Neredekal Değerlendirme

Misafir

1/5 Kötü

Neredekal Değerlendirme

Yasin mustafa Şen

Sinop Sarıkum Plajı Gölü için yapılan yorum

Plajı terkedilmiş tesis

Plajı terkedilmiş tesis. Büfe adına hiçbir şey yok. Tuvalet, duş vb. aramayın ama denizi çok temiz buna kefil olabilirim. Sinop plaj alanı sınırlı bir şehir. Buraya bakım yapılmaması çok trajik.

4/5 Mükemmel

Neredekal Değerlendirme

Misafir

Sinop Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler

Karadeniz’in mükemmel tabiatı ile insanları büyüleyen şehri Sinop gezilecek yerler listesi içerisinde pek çok tarihi mekanı da barındırıyor. Sinop tarihi mekanlar listesi oluştururken bu kentin tarihi değerleri arasında Boyabat Kalesi, Pervane Medresesi, Paşa Tabyaları, Terelek Kaya Mezarları, Durakhan gibi pek çok mekan da şehri ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. Sizler için Sinop’un çok sayıdaki tarihi mekanları arasından öne çıkanları listeledik. 

Tarihi Sinop Cezaevi: Sinop tarihi mekanlar listesi denince akla ilk gelen yerlerden bir tanesi Tarihi Sinop Cezaevi oluyor. Tarihin çok uzun sürelerinden beri Sinop kenti içerisinde yer alan bu mekan, bölgeye Selçuklu Devleti’nin hakim olduğu dönemde tersane olarak kullanılıyor. ’lı yıllardan itibaren de karşımıza bir zindan olarak çıkıyor. Dönemin suçlularının en korkulu rüyalarından olan bu binanın içerisine cezaevi ise senesinde bölge mutasarrıflarından Veysel Paşa döneminde yaptırılıyor. Evliya Çelebi’nin yaptığı geziler esnasında kaleme aldığı Seyahatname eseri içerisinde de kendisine yer bulan Tarihi Sinop Cezaevi içerisinde Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Burhan Felek gibi tanıdığımız isimlerin de yattığı biliniyor. senesinde kapatılan cezaevi, günümüzde bir müze görevi görüyor ve turistlerin ziyaretine açık bir şekilde gelenleri karşılıyor. Tarih ve yaşanmışlık dolu taş duvarları ile ziyaretçilerini etkisi altına alan Tarihi Cezaevi bölgesini, Sinop gezilecek yerler listeniz arasına almanızı tavsiye ediyoruz.

Sinop Kalesi: Sinop gezilecek yerler listesinin tarihi değerleri ile öne çıkan bir sonraki durağı ise, Sinop Kalesi olarak karşımıza çıkıyor. Yapılış tarihi hakkında net bilgilere sahip olamasak da tarihçiler bu kalenin varlığının MÖ 7. yüzyıla dek uzandığını düşünüyor. Şehrin hemen girişinde bulunan Sinop Kalesi, bulunduğu deniz kenarındaki konum ile de günümüze dek bölgeyi hakimiyet altına almak isteyen toplulukların istilalarına uğruyor. Bu bağlamda kalenin Bizans, Roma ve de Selçuklu Devleti’ne ait olduğu dönemlerde onarımdan geçtiği de biliniyor. senesinde UNESCO’nun Dünya Geçici Miras Listesi içerisine aldığı Sinop Kalesi, tarihsever gezginler tarafından şehrin en çok ziyaret edilen mekanları arasında yer alıyor.

Boyabat Kalesi: Birçok farklı medeniyete hizmet vermiş olan Boyabat Kalesi, yıllar içinde yapılan restorasyon ve eklerle tam bir Osmanlı Kalesi’ne dönüşmüş. Bu bağlamda düşünüldüğünde kalenin, Geç Roma Dönemi’nden başlayarak Osmanlı Devleti’ne dek uzanan bir tarih sahnesinde, bölgeye hakim olan topluluklar tarafından kullanıldığını görüyoruz. Herhangi bir kitabesi bulunmadığı için yapılış tarihi hakkında da net bilgilere ulaşamadığımız Boyabat Kalesi, bulunduğu tepedeki ihtişamlı görünüşü ile Sinop gezilecek yerler listesi içerisinde karşımıza çıkıyor.

Sinop Müzeleri: Her bir köşesinde değerli tarihi dokulara rastlayabileceğimiz Sinop müzeleri bakımından da ziyaretçilerine değerli mekanlar sunuyor. Bu bağlamda Sinop Arkeoloji Müzesi, Aslantorunlar Etnografya Müzesi ve de Sinop Tarihi Cezaevi şehrin müzeleri arasında dikkatleri üzerine çekiyor. İlk müzecilik faaliyetlerinin senesinde başladığı bilinen şehirdeki bu mekanlar da her yönüyle ziyaret edilmesini tavsiye ettiğimiz yerler arasında bulunuyor.

Sinop Doğal Güzellikleri

Sahip olduğu tarihi mekanlarının yanı sıra Sinop doğal güzellikleri bakımından da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Şehri ziyaret ettiğinizde doğal güzelliklerle örülü Hamsilos Koyu, Akgöl, Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Buzluk Yaylası gibi değerli mekanlar Sinop doğal güzellikleri arasında karşınıza çıkıyor ve tüm güzellikleri ile sizleri kendisine çağırıyor. Bununla birlikte Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı, Sorkun Şelaleleri Tabiat Anıtı, Görlüyesi Şelalesi gibi yeşil ve mavinin bir araya geldiği bu mükemmel mekanlar da Sinop şelaleler listesi içerisinde yer alarak ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Hamsilos Koyu: Sinop’un İnceburun uzantısı içerisinde yer alan Hamsilos Koyu, Karadeniz’in ria tipi kıyı oluşumlarına en güzel örnek teşkil eden yerlerden bir tanesi. Halk arasında “Hamsaroz” olarak da anılan bu koy içerisinde, 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak da bilinen Hamsilos Tabiat Parkı da bulunuyor. Sinop doğal güzellikleri arasında sahip olduğu zengin biyoçeşitlilik ile dikkatleri üzerine çeken Hamsilos Koyu, şehri ziyaret eden misafirlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Erfelek Şelaleleri: Sinop şelaleler ve doğal mekanları arasında adeta cennetten bir parça gibi karşımıza çıkan Erfelek Şelaleleri, son dönemlerde ziyaretçiler tarafından keşfedilen yerlerden bir tanesi. Şelale, sahip olduğu muhteşem güzellik ve mavi ile yeşilin karışımı olan oksijen deposu alanları eşliğinde Karadeniz’den bir tutam nefesi içinize çekmenize olanak sağlıyor. Bununla birlikte Erfelek Şaleleleri etrafında dilerseniz kamp yapma imkanınız da bulunuyor. Şelaleyi ziyaret ettiğinizde, yıllık binden fazla turistin uğradığı bu ferah mekanda yürüyüş yapabilir; bölgedeki doğal yaşam alanında bulunan alabalık, ördek türleri, sansar, gelincik, karaca gibi pek çok farklı canlı türünü de gözlemleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak Erfelek Şelalesi içerisinde bulunan dinlenme tesislerinde ufak molalar vererek şelale manzarası eşliğinde dinlenebilir ve de karnınızı doyurabilirsiniz.

Sinop müzeleri, doğal güzellikleri ve tarihi mekanları ile Karadeniz’in pek çok kenti gibi parlayan bir inci olarak karşımıza çıkıyor. Sinop gezilecek yerler listeniz içerisinde yer alan pek çok mekanı bölgeye düzenlenen kültür turları ya da organizasyonları ile keşfe çıkabilirsiniz. Bununla birlikte dilerseniz kendi keşif rotanızı kendinizi oluşturup hiçbir tur ya da organizasyona bağlı kalmadan mükemmel bir Sinop gezisi planlayabilirsiniz. Sinop geziniz esnasında şehirde karşınıza çıkabilecek olan konaklama seçeneklerini görmek ve tatil planınızı bir an önce oluşturmak için Sinop otelleri listemize göz atabilirsiniz.

Karadeniz’in mükemmel tabiatı ile insanları büyüleyen şehri Sinop gezilecek yerler listesi içerisinde pek çok tarihi mekanı da barındırıyor. Sinop tarihi mekanlar listesi oluştururken bu kentin tarihi değerleri arasında Boyabat Kalesi, Pervane Medresesi, Paşa Tabyaları, Terelek Kaya Mezarları, Durakhan gibi pek çok mekan da şehri ziyaret etmek isteyen ziyaretçilerin karşısına çıkıyor. Sizler için Sinop’un çok sayıdaki tarihi mekanları arasından öne çıkanları listeledik. 

Tarihi Sinop Cezaevi: Sinop tarihi mekanlar listesi denince akla ilk gelen yerlerden bir tanesi Tarihi Sinop Cezaevi oluyor. Tarihin çok uzun sürelerinden beri Sinop kenti içerisinde yer alan bu mekan, bölgeye Selçuklu Devleti’nin hakim olduğu dönemde tersane olarak kullanılıyor. ’lı yıllardan itibaren de karşımıza bir zindan olarak çıkıyor. Dönemin suçlularının en korkulu rüyalarından olan bu binanın içerisine cezaevi ise senesinde bölge mutasarrıflarından Veysel Paşa döneminde yaptırılıyor. Evliya Çelebi’nin yaptığı geziler esnasında kaleme aldığı Seyahatname eseri içerisinde de kendisine yer bulan Tarihi Sinop Cezaevi içerisinde Refik Halit Karay, Sabahattin Ali, Burhan Felek gibi tanıdığımız isimlerin de yattığı biliniyor. senesinde kapatılan cezaevi, günümüzde bir müze görevi görüyor ve turistlerin ziyaretine açık bir şekilde gelenleri karşılıyor. Tarih ve yaşanmışlık dolu taş duvarları ile ziyaretçilerini etkisi altına alan Tarihi Cezaevi bölgesini, Sinop gezilecek yerler listeniz arasına almanızı tavsiye ediyoruz.

Sinop Kalesi: Sinop gezilecek yerler listesinin tarihi değerleri ile öne çıkan bir sonraki durağı ise, Sinop Kalesi olarak karşımıza çıkıyor. Yapılış tarihi hakkında net bilgilere sahip olamasak da tarihçiler bu kalenin varlığının MÖ 7. yüzyıla dek uzandığını düşünüyor. Şehrin hemen girişinde bulunan Sinop Kalesi, bulunduğu deniz kenarındaki konum ile de günümüze dek bölgeyi hakimiyet altına almak isteyen toplulukların istilalarına uğruyor. Bu bağlamda kalenin Bizans, Roma ve de Selçuklu Devleti’ne ait olduğu dönemlerde onarımdan geçtiği de biliniyor. senesinde UNESCO’nun Dünya Geçici Miras Listesi içerisine aldığı Sinop Kalesi, tarihsever gezginler tarafından şehrin en çok ziyaret edilen mekanları arasında yer alıyor.

Boyabat Kalesi: Birçok farklı medeniyete hizmet vermiş olan Boyabat Kalesi, yıllar içinde yapılan restorasyon ve eklerle tam bir Osmanlı Kalesi’ne dönüşmüş. Bu bağlamda düşünüldüğünde kalenin, Geç Roma Dönemi’nden başlayarak Osmanlı Devleti’ne dek uzanan bir tarih sahnesinde, bölgeye hakim olan topluluklar tarafından kullanıldığını görüyoruz. Herhangi bir kitabesi bulunmadığı için yapılış tarihi hakkında da net bilgilere ulaşamadığımız Boyabat Kalesi, bulunduğu tepedeki ihtişamlı görünüşü ile Sinop gezilecek yerler listesi içerisinde karşımıza çıkıyor.

Sinop Müzeleri: Her bir köşesinde değerli tarihi dokulara rastlayabileceğimiz Sinop müzeleri bakımından da ziyaretçilerine değerli mekanlar sunuyor. Bu bağlamda Sinop Arkeoloji Müzesi, Aslantorunlar Etnografya Müzesi ve de Sinop Tarihi Cezaevi şehrin müzeleri arasında dikkatleri üzerine çekiyor. İlk müzecilik faaliyetlerinin senesinde başladığı bilinen şehirdeki bu mekanlar da her yönüyle ziyaret edilmesini tavsiye ettiğimiz yerler arasında bulunuyor.

Sinop Doğal Güzellikleri

Sahip olduğu tarihi mekanlarının yanı sıra Sinop doğal güzellikleri bakımından da yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Şehri ziyaret ettiğinizde doğal güzelliklerle örülü Hamsilos Koyu, Akgöl, Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı, Buzluk Yaylası gibi değerli mekanlar Sinop doğal güzellikleri arasında karşınıza çıkıyor ve tüm güzellikleri ile sizleri kendisine çağırıyor. Bununla birlikte Tatlıca Şelaleleri Tabiat Parkı, Sorkun Şelaleleri Tabiat Anıtı, Görlüyesi Şelalesi gibi yeşil ve mavinin bir araya geldiği bu mükemmel mekanlar da Sinop şelaleler listesi içerisinde yer alarak ziyaretçiler tarafından sıklıkla tercih ediliyor.

Hamsilos Koyu: Sinop’un İnceburun uzantısı içerisinde yer alan Hamsilos Koyu, Karadeniz’in ria tipi kıyı oluşumlarına en güzel örnek teşkil eden yerlerden bir tanesi. Halk arasında “Hamsaroz” olarak da anılan bu koy içerisinde, 1. Derece Doğal Sit Alanı olarak da bilinen Hamsilos Tabiat Parkı da bulunuyor. Sinop doğal güzellikleri arasında sahip olduğu zengin biyoçeşitlilik ile dikkatleri üzerine çeken Hamsilos Koyu, şehri ziyaret eden misafirlerin uğrak mekanları arasında yer alıyor.

Erfelek Şelaleleri: Sinop şelaleler ve doğal mekanları arasında adeta cennetten bir parça gibi karşımıza çıkan Erfelek Şelaleleri, son dönemlerde ziyaretçiler tarafından keşfedilen yerlerden bir tanesi. Şelale, sahip olduğu muhteşem güzellik ve mavi ile yeşilin karışımı olan oksijen deposu alanları eşliğinde Karadeniz’den bir tutam nefesi içinize çekmenize olanak sağlıyor. Bununla birlikte Erfelek Şaleleleri etrafında dilerseniz kamp yapma imkanınız da bulunuyor. Şelaleyi ziyaret ettiğinizde, yıllık binden fazla turistin uğradığı bu ferah mekanda yürüyüş yapabilir; bölgedeki doğal yaşam alanında bulunan alabalık, ördek türleri, sansar, gelincik, karaca gibi pek çok farklı canlı türünü de gözlemleyebilirsiniz. Bunlara ek olarak Erfelek Şelalesi içerisinde bulunan dinlenme tesislerinde ufak molalar vererek şelale manzarası eşliğinde dinlenebilir ve de karnınızı doyurabilirsiniz.

Sinop müzeleri, doğal güzellikleri ve tarihi mekanları ile Karadeniz’in pek çok kenti gibi parlayan bir inci olarak karşımıza çıkıyor. Sinop gezilecek yerler listeniz içerisinde yer alan pek çok mekanı bölgeye düzenlenen kültür turları ya da organizasyonları ile keşfe çıkabilirsiniz. Bununla birlikte dilerseniz kendi keşif rotanızı kendinizi oluşturup hiçbir tur ya da organizasyona bağlı kalmadan mükemmel bir Sinop gezisi planlayabilirsiniz. Sinop geziniz esnasında şehirde karşınıza çıkabilecek olan konaklama seçeneklerini görmek ve tatil planınızı bir an önce oluşturmak için Sinop otelleri listemize göz atabilirsiniz.

Sinop Gezilecek Yerler ve Turistlik Yerler Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Sinop için gezilecek en popüler tarihi yerler nelerdir?

Sinop için gezilecek en popüler tarihi yerler : İnceburun Feneri, Sinop konumundaki tüm seçenekleri incelemek için web sitemizi detaylı inceleyebilirsiniz.

Sinop için gezilecek ailelere uygun turistik yerler nelerdir?

Sinop için gezilecek ailelere uygun turistik yerler : İnaltı Mağarası, Babaçay Kanyonu, Sinop Akgöl, Sinop konumundaki tüm seçenekleri incelemek için web sitemizi detaylı inceleyebilirsiniz.

Sinop için gezilecek ücretsiz yerler nelerdir?

Sinop için gezilecek ücretsiz yerler : Karakum Plajı, Hamsilos Koyu, İnaltı Mağarası, Sinop konumundaki tüm seçenekleri incelemek için web sitemizi detaylı inceleyebilirsiniz.

Sinop için gezilecek kalabalık gruplara yerler nelerdir?

Sinop için gezilecek kalabalık gruplara yerler : İnaltı Mağarası, Babaçay Kanyonu, Sinop Yarımadası, Sinop konumundaki tüm seçenekleri incelemek için web sitemizi detaylı inceleyebilirsiniz.

Sinop için gezilecek yerler nelerdir?

Sinop için gezilecek yerler : Karakum Plajı, Hamsilos Koyu, İnaltı Mağarası, Sinop konumundaki tüm seçenekleri incelemek için web sitemizi detaylı inceleyebilirsiniz.

Sinop'ta Gezilecek Yerler

Doğa ile iç içe bir liman kenti olan Sinop, Karadeniz Bölgesi’nin orta kesiminde yer almaktadır. Mustafa Kemal Atatürk’ün 19 Mayıs ’da Samsun’a ayak basmadan önceki durağı olan şehir, hem Cumhuriyet tarihi hem de önceki dönemler için önemli bir yere sahip olduğundan, tarihi yapılar bakımından zengin bir gezi deneyimi sunmaktadır.

Bu özelliğinin yanı sıra Sinop, yemyeşil doğası ve kıyı şeridinde yer alan plajları ile hem doğa turları hem de deniz tatilleri için oldukça elverişli bir yerdir. Şehrin tüm güzelliklerini keşfetmek için en az 3 – 4 gününüzü ayırmanız önerilmektedir. Sinop gezilecek yerler planlamanızı yaparken özellikle; Hamsilos Koyu, Karakum Plajı, Tarihi Balatlar Kilisesi, Sinop Kalesi ve Erfelek Tatlıca Şelalelerini gezip görmeniz önerilmektedir. Bunların arasında bulunan Sinop plajları ve koyları da mutlaka tatil çerçevesinde değerlendirilmesi gereken yerlerden biridir.

Tarihsel açıdan bakıldığında ise Sinop'un milattan önce 8. yüzyılda yerleşim alanı olarak kullanıldığı ancak o dönemlerde çıkan büyük bir yangın sonrası bölgenin terk edilip karanlık bir döneme geçildiği ifade edilmektedir. 

Sinop'ta tarihi yerlere yakın olup birbirinden farklı uygun fiyatları ile göz alıcı oteller için Sinop otelleri sayfamızı inceleyebilirsiniz.


Sinop Kalesi

Sinop Kalesi

Şehirde keyifli bir tarih turu için başlangıç noktası olarak alabileceğiniz Sinop Kalesi’nin M.Ö seafoodplus.info’da göçmenler tarafından yaptırıldığı düşünülmektedir. Şehir merkezinde yer alan kale, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde onarım görmüş ve kullanılmıştır. 

Tarihi bir geziye olanak sunmasını yanı sıra Sinop Kalesi’nin oldukça güzel bir deniz manzarası bulunmaktadır. Kalenin üst katında ise kafe hizmet vermektedir. Sinop gezilecek yer planlamasında tarihi Sinop Kalesi olmazsa olmazlardandır.


Boyabat Kalesi

Boyabat Kalesi

Sinop’un Boyabat İlçesi’nde kayalar üzerine konumlanan kale, hem ihtişamlı görünümü hem de çevresindeki yemyeşil doğası ile dikkat çekmektedir. Boyabat Kalesi, Geç Roma ve Erken Bizans ve Osmanlı dönemlerinden izler taşımaktadır. Özellikle Roma Bizans dönemlerine ait oldukça önemli yapılar bulunmaktadır.

Zirvesinde şanlı Türk Bayrağı’nın dalgalandığı Boyabat Kalesi’ne patika yoldan araç ile konforlu bir şekilde ulaşmanız mümkündür. İçerisinde yer alan dik merdivenleri aşarak kaleye ulaşım ise zorlu bir ulaşım alternatifi olsa da oldukça keyiflidir. Bazı bölgeleri koruma altına alınmış olan bu tarihi yerler, Sinop'ta görülmeye değer oldukça özel yapılara sahiptir. Harika bir görünüme ve manzaraya sahip olan bu kaleye herhangi bir giriş ücreti de yoktur.


Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek Tatlıca Kaplıcaları

Sinop gezi listenize mutlaka eklemeniz önerilen yerlerden biri de Erfelek Tatlıca Şelaleleri’dir. Sunduğu manzaraya hayran kalacağınız bu alan, 2 kilometre uzunluğundaki vadiye yayılan 28 irili ufaklı şelaleden oluşmaktadır. 

Şelalenin çevresine yerleştiren ahşap platformlarla tepeye tırmanarak vadiyi bölen suları kuşbakışı olarak izlemeniz mümkündür. Yaz aylarında bir başka güzel olan Erfelek Kaplıcaları, Sinop gezilecek yerler planlamanızda mutlaka olması gereken bölgelerden biridir. Sinop şehir merkezine 1 km mesafede yer alan Erfelek Tatlıca Şelaleleri’ne özel araçla giriş ücreti 11 TL’dir. 

Özel aracı bulunmayan ziyaretçiler ise Erfelek dolmuşları ile vadiye ulaşabilmektedir. 


İnaltı Mağarası

İnaltı Mağarası

Adını içinde yer aldığı köyden alan İnaltı Mağarası, Sinop’un Ayancık ilçesine 40 km uzaklıkta yer almaktadır. Ayancık denizden metre yükseklikteki mağaraya 50 metrelik bir mesafeye kadar araçla ulaşım sağlanırken, geri kalan kısımda merdivenler bulunmaktadır. 

metre uzunluğundaki İnaltı Mağarası’nda baykuş ve yarasaların kanat seslerini duyarak keyifli bir gezi yapmanız mümkündür. Sinop'ta gezilecek yerler arasında gösterilen bu mağara, her sene yerli ve yabancı turistlerin de ilgi odağı olmaktadır. Mağaranın içerisinde yer yer yarasalara da denk gelmeniz mümkün. Giriş ücreti ise 5 TL’dir. 


Akgöl

Akgöl

İnaltı Mağarası’na yalnızca 15 dakika uzaklıkta yer alan Akgöl, şehrin en huzur veren durakları arasındadır. Yeşilin tüm tonlarına tanıklık edeceğiniz bu bölge, özellikle kamp için tercih edilmektedir. 

Güne orman içinde başlayacağınız, akşam yemeğinizi göl kenarında yiyeceğiniz ve geceyi yıldızları izleyerek noktalayacağınız Akgöl’de tuvalet ve banyo ihtiyaçlarının karşılanabileceği alanlar mevcuttur. İnternet erişimi ve elektrik kullanımı ise sınırlıdır. Şehrin gürültüsünden kaçıp biraz olsun kafa dinlemek ya da kamp yapıp eğlenmek isteyenlerin Sinop gezilecek yerler listesine mutlaka eklemesi gereken nadir bölgelerden biridir. 

Merkez ile de oldukça yakın bir mesafede olan bu göl, pek popüler olmasa da Sinop bölgesinde bulunan güzellikler arasına adını yazdırmayı başarmıştır. Özellikle Eylül ayında gidip görmeniz önerilmektedir. 


Hamsilos Fiyordu

Hamsilos Fiyordu

Hamsilos Koyu, Türkiye’nin tek fiyordu olarak bilinmektedir. Şehir merkezine yaklaşık olarak 20 dakika sürüş mesafesinde yer alan koy, 1. derece doğal SİT alanı ilan edilmiş olup, çevresinde yer alan tabiat parkı doğa ile iç içe anlar için şehirde en çok tercih edilen yerlerden biridir. 

Türkiye sınırının en uç noktalarından birinde yer alan Hamsilos Fiyordu’na araçla ulaşım mümkün olmakla birlikte, çevresini mutlaka yürüyerek keşfe çıkmanız önerilmektedir. Sinop'ta gezilecek yerler arasında belki de en özel bölgelerden biridir Hamsilos. Bu bölge aynı zamanda ''saklı bir koy'' olarak da anılmakla birlikte Türkiye'nin en kuzeyinde bulunan fevkalade bir bölgedir.

Dünya'da eşi benzeri olmayan ve kendiliğinden oluşan tek koy olma özelliğine sahip olan bu koy, buzulların aşınması sonucu oluşmuş olup muhteşem ötesi manzarası ve deniziyle de ziyaretçilerine ev sahipliği yapmaktadır.

Sinop'ta doğal güzellikleri ile hayata bir daha tutunmanızı sağlayacak ihtişamlı yerleri ekibimiz sizin için Sinop gezi rehberi sayfasında listeledi.


Sinop Arkeoloji Müzesi

Sinop Arkeoloji Müzesi

Bu müze, hem Sinop’un hem de ülkemizin en eskilerinden biri olup, temelleri yılında atılmıştır. Tunç Devri’nden Helenistik Dönem’e, Bizans’tan Osmanlı’ya kadar pek çok zamana ait eserin sergilendiği müzenin tüm hazırlıkları  yılında bitmiş ve hizmete açılmıştır. Bu müze Sinop tarihi için de oldukça büyük bir öneme sahiptir.

İsa, Meryem ve melek figürlü ikonalar özellikle yabancı turistlerin ilgisini çekmektedir. Bu eserlerin yanı sıra testiler, sikkeler, paralar ve giyimler ise müzede görebileceklerinizden bazılarıdır. 

Sinop Arkeoloji Müzesi’ne giriş 5 TL olmakla birlikte, Müze Kart geçmektedir. 


İnceburun Feneri

İnceburun Deniz Feneri

Sinop gezilerinin olmazsa olmaz durakları arasında yer alan İnceburun Feneri, senesinde inşa edilmiştir. Denizden yüksekliği ise 38 metre olan fenerin, 12 metre uzunluğa sahip bembeyaz kulesi hayranlık uyandırmaktadır. 

Eşsiz manzarası ile ziyaretçilerini büyüleyen fener, aynı zamanda Türkiye’nin en kuzey noktasında konumlanmaktadır.

Sinop Merkez’e bağlı Sarıkum Köyü’nde yer alan İnceburun Feneri’ne, Akliman ve İnceburun tabelalarını takip ederek ulaşılmaktadır. 


Sinop Etnografya Müzesi

Sinop Etnografya Müzesi

yy’dan günümüze miras bir yapının restore edilmesi ile hizmete açılan Sinop Etnografya Müzesi, şehrin gelenekleri, kültürü ve yaşam biçimi hakkında sunduğu detaylı içeriği ile öne çıkmaktadır. Müzenin üst katında yer alan odaların her biri gerçek hayattan kesitler sunmaktadır. 

Geçmiş zamanlarda burada yaşamış kişilerin yemek yerken kullandıkları eşyalardan taktıkları takılara kadar pek çok parçayı inceleyebileceğiniz müzeye giriş 5 TL olup Müze Kart geçmektedir. 


Pervane Medresesi

Pervane Medresesi

Pervane Medresesi, Selçuklular Dönemi’nde, Sinop’un düşman baskısından kurtarılışı için yapılmıştır. Medrese geniş bir avlu ve 16 odadan oluşmaktadır. 

yılında onarımdan geçen ve Sinop Valiliği tarafından işletilen medresede el sanatları çarşısı hizmet vermektedir. 

Sinop'ta denize bir kaç dakika yürüme mesafesinde olup sizi cezbedecek oteller için Sinop denize sıfır oteller sayfamızı incelemeyi unutmayın.


Diyojen Heykeli

Diyojen Anıtı

Sinop merkezin girişinde ziyaretçileri karşılayan Diyojen Heykeli, metre uzunluğundadır. İskender’e söylediği “Gölge etme, başka ihsan istemem” sözü ile meşhur filozof sürgün edilmiş olsa da Sinop’ta doğduğu için bu heykel onun anısına yaptırılmıştır. 

Sinop’un simgelerinden biri olan bu heykel genellikle fotoğraf çektirmek için tercih edilmektedir. 


Alaaddin Camii

Alaaddin Camii

Alaaddin Camii, ’lü yıllarda Selçuklu Sultanı Alaeddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. 3 tarafından Ayet-el Kürsi ile çevrelenmiş olan yapının mihrabı mermerden inşa edilmiştir. Avlusunda Candaroğulları’na ait bir türbe bulunan cami en son yılında onarımdan geçmiştir. 

Günümüzde hem ibadete hem de ziyarete açık olan Alaaddin Camii, şehir merkezinde yer aldığından ulaşım oldukça rahattır. 


Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Tarihi Sinop Cezaevi Müzesi

Sabahattin Ali için yılında “Dışarda deli dalgalar, gelir duvarları yalar. Beni bu sesler oyalar, aldırma gönül aldırma…” dizelerinde ilham olan Sinop Cezaevi, günümüzde şehri ziyaret edenler için oldukça farklı bir müze gezisine imkan tanımaktadır. Türk filmlerinin efsaneleri arasında gösterilen ''Pardon'' filmi de bu cezaevinde çekilmiştir.

Devasa koğuşları, yüksek duvarları ve geçmiş yıllarda burada kalan mahkumların pişmanlığını ve ruh halini yansıtan atmosferi ile şehrin mutlaka görülmesi gereken yerleri arasında bulunan müzeye giriş ücreti 5 TL’dir. 


Sinop Günübirlik Gezilecek Yerler

Sinop, Türkiye’nin en kuzeyinde yer alan bir ildir. Merkezine yakın noktalarda bulunan tarihi yapıları ve doğal güzellikleri ile beraber keşfedilmesi gereken eşsiz bir yerdir.


Boyabat Evleri

Boyabat Evleri

Boyabat Evleri Sinop’un merkezine yaklaşık 87 km uzaklıktadır. Geleneksel Türk mimarisinin örnekleri arasında sayılan Boyabat Evleri oldukça şirin ve sıcak bir görünüme sahiptir. Restorasyon çalışmaları ile günümüzde gezilip görülebilecek yapılar arasında yerini almaktadır.

Sinop'ta yeni evlenen çiftlere özel olarak balayınız için en iyi otelleri sizin yerinize Sinop balayı otelleri adresinde tüm detayları ile listeledik.


İstifan Limanı

İstifan Limanı

İstifan Limanı Sinop’un merkezine yaklaşık 75 km uzaklıktadır. Deniz manzarası izleyip sakin anların tadını çıkarmak isteyenlerin görmesi gereken yerlerden biridir.

Oldukça güzel bir denize de sahip olan bu liman, yapılacak geziler ve özellikle de kamplar için de idealdir. Bahar ve yaz aylarında sık sık tercih edebileceğiniz bölgelerden olan bu limanı bilhassa Mart ve Ağustos aylarında ziyaret etmelisiniz. Hava koşullarının da iyi olduğu bu dönemler sonrasında tatil sezonuyla birlikte biraz daha kalabalıklaşma ihtimali olan bu bölgeyi, tadında keşfetmek için en doğru zamanlardan biridir.


nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir