hacamattan sonra et yenirse ne olur / HACAMAT - Dr Bekir Hucuptan

Hacamattan Sonra Et Yenirse Ne Olur

hacamattan sonra et yenirse ne olur

Hacamatın Yararları nelerdir ?

Yapılan yüzeyel kesiklerden kan alınmasıyla cilt lenf ve kan akımının artışı sağlanır. Genel bir dinçlik hali verir. Ciltteki sinir hücrelerinin uyarılması ile sinir sisteminin düzenlenmesi ve bağışıklık sisteminin aktive edilmesi sağlanır. Adele kasılmalarının gevşemesine yardımcı olur. Bazı hormonların salgılanmasını sağlar. Lenf (akkan) sisteminin hareketlenmesi sağlanır.

Hacamatın etki mekanizmalarının ne olduğu henüz araştırmaya muhtaçtır. Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) hacamatta şifa olduğunu (Buhari, Tıb 7; İbn Mace, Tıb 22; Ahmed b. Hanbel, I, ), hacamat yaptıranın herhangi bir hastalık için zarar görmeyeceğini bildirmektedir (Ebû Davud, Tıb 4; İbn Mace, Tıb 21). Hacamat ile ilgili bir çok hadis olduğu zikredilmiştir. Hacamat uygulaması M.Ö. yıllarından beri bir tedavi yöntemi olarak kullanılmıştır.

Hangi hastalıklarda uygulanır ?

- Bağışıklık sistemini güçlendirme,

- Fibromyalji (kas romatizması),

- Romatizmal hastalıklar, eklem hareket kısıtlılığı,

- Yorgunluk,

- Bel, sırt, boyun ağrıları,

- Diz ağrısı (osteoartrit gibi hastalıklara bağlı ağrılarda),

- Migren ve gerilim tipi baş ağrılarında,

- Organik olmayan uyku bozukluklarında,

- Sindirim sistemi hastalıklarına ait bulantı, kusma, kabızlık gibi durumlarda kullanılabilmektedir.

Hangi durumlarda uygulanmaz ?

- Tromboflebit,

- Aktif yaralar, cerrahi yaraların üzerine,

- Tolere edilemeyen kalp hastalığı,

- Ciddi anemi (kansızlık),

- Kanama bozuklukları, kan pıhtılaşma bozukluları,

- Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda uygulanmamalıdır. 

- Varis olan bölgelerde varisin üzerine uygulanmamalıdır.

Kuru kupa uygulaması nasıl yapılır?

Genellikle hastanın sırt bölgesinde belirli noktalara kupa vakumlanır. Hastalığın şiddetine göre vakum sayısı ve büyüklüğü hekim tarafından belirlenir. Vakumlanan kupalar dk kaldıktan sonra kupalar çıkartılır. Bu işlem farklı noktalara birkaç defa tekrarlanabilir. Bazı durumlarda vakumlu kupa bazı yağlar kullanılarak masaj şeklinde de uygulanabilir.

Yaş kupa (Hacamat) nasıl yapılır ?

Hastanın muayenesi sonrası hacamat yapılacak noktalar belirlenir. Cilt temizlendikten sonra hacamat yapılacak noktalara, kan akımını artırmak amacıyla kuru kupa uygulaması yapılır. Cilt tekrar temizlendikten sonra steril bistüri ile hacamat çizikleri atılır. Bu amaçla kullanılan farklı el aletleri de vardır. Çiziklerin atıldıktan sonra tekrar kupa uygulaması yapılarak kupaya kan çekilmesi sağlanır. Birkaç defa daha kupa vakumlanıp boşaltılır. Sonrasında cilt temizlenerek kapatılır.

Hacamat ne zaman yapılmalıdır ?

Tıbbi olarak yapılan hacamatın ne zaman yapıldığı önemli değildir. Geleneksel tedavi yöntemlerinde hacamatın ayın bazı günlerinde yapıldığında etkisinin daha fazla olduğu, bazı günlerde yapıldığında ise etkisinin azalacağı savunulmaktadır.

Geleneksel olarak yapılan hacamatta, kameri takvime göre ayın on yedi, on dokuz ve yirmi birinde yapılması tavsiye edilir. Çarşamba ve Cuma günleri hacamat yapılması önerilmez.

Genel iyilik hali ve bağışıklığın desteklenmesi amacıyla yılda iki kez Mayıs-Haziran ve Eylül-Ekim aylarında yapılması önerilir.

Hacamat öncesi nelere dikkat etmek gerekir ?

- Aç karna yapılması tercih edilmelidir. En az 2 saat önce yemek yenmemesi tavsiye edilir. Fakat çok açlık durumunda da yapılmamalıdır.

- Geleneksel uygulamalarda en az 24 saat öncesinden hayvansal gıda tüketilmemelidir. Kadınlarda adet dönemi dışında yapılması önerilir.

- 24 saat öncesinden cima yapılmamalıdır.

Hacamat sonrası uyulması gerekenler ?

- En az 2 saat yemek yenmesi önerilmez.

- Geleneksel uygulamalarda sonrasında 48 saat hayvansal gıda tüketilmemesi önerilir.

- 24 saat sonrasında banyo yapılabilir.

- Hacamat bölgesi temiz tutulmalı, bölgeye ozon yağı veya kantaron yağı sürülmesi iyileşmeyi hızlandırır.

Hacamatta bilinmesi gerekenler:

- Derin çizikler iyi olduğu anlamına gelmez. Çizikler derin olması ciltte iz kalmasına sebep olur. Çizikler yüzeyel olmalıdır.

- Kupaların tek kullanımlık olması gerekir. Tek kullanımlık olmayan kupalar bulaşıcı hastalık bulaştırabilir.

- Fazla kupa uygulaması iyi değildir. En fazla kupa yeterlidir. Bazı hastalıklarda tek kupa bile yeterlidir.

- Hacamattan sonra halsiz ve yorgun değil dinç ve enerjik olursunuz. 

- Hacamata başlamadan önce cildin steril hale getirilmesi çok önemlidir. Açılacak olan çizikler mikrop kapmayı kolaylaştırdığı için önceden temizlenmesi gerekir.

Hacamat uygulamasının yan etkisi var mıdır?

- Uygulama bölgesinde huzursuzluk hissi, ilgili bölgede kısa süreli uyuşma vb. ortaya çıkabilir. Bu durum kısa sürede ( dakikada) tamamen kaybolur. 

- Çok sık: Küçük morluklar, yaş kupa uygulamasından kullanılan kesici alete bağlı batma ağrısı 

- Sıkça: Hafif dolaşım şikâyeti, baş dönmesi, uygulama sonrası uyuşukluk. 

- Bazen: Uygulama yerinde birkaç gün sürebilen ağrı. 

- Nadiren: Uygulama yerinde kan toplanması veya birkaç gün sürebilen morluklar. 

- Çok nadiren: Kullanılan maddelere (kupa, bistüri, cilt temizleyeci vb) karşı alerjik reaksiyon. 

- Çok ender olarak: Lokal veya derin enfeksiyonlar 

Uygulama Süresi

Seans sayısı

Ağrı – acı düzeyi

dakika

Hafif / Çok az

Anestezi gerekli değil

Seans sıklığı

Tedavi sonrası 

muhtemel yan etkiler

Son sonuçlar

ayda bir

Uygulama yerinde morluk, şişlik

hafta

Hacamattan Sonra Ne Yenmez? Hacamat Yaptırdıktan Sonra Yemek Yenir Mi, Hayvansal Gıda Neden Tüketilmez?

Hacamattan sonra ne yenmez sorusu bunu yaptırmak isteyen kişilerin aklına takılmaktadır. Çünkü bu sağlık açısından önemli bir konudur. Bu yüzden hacamattan sonra hayvansal gıda yenirse ne olur, yemek yenir mi, et yenirse ne olur gibi sorular öğrenilmesi gerekenler arasındadır. Öğrenmek isteyen kişiler, haberimizin devamına inebilir ve hacamattan sonra ne yenmez ya da neden hayvansal gıda yenmez gibi soruların cevaplarına ulaşabilir.

Hacamat Nedir?

Son yıllarda oldukça popüler tedavi yöntemlerinden olan hacamat t, Arapça bir kelime olup kök anlamı olan hücum yani bir noktaya yönlendirmek anlamına gelmektedir. Özellikle Peygamber Efendimiz 'in ayın belirli günlerinde yapılmasını tavsiye ettiği ve çeşitli hadislerde geçmesi ile özellikle Müslüman ülkelerde çok daha fazla tercih edilen bu yöntem, vücuttaki kirli kanın vücudun belirli yerlerine atılan ufak kesiklerle, kesiklerin akıttığı kanı kupa yardımı ile toplama işlemidir. Islak Kupa Tedavisi olarak da bilinir. Özellikle vücudumuzda kanın içinde bulunan zararlı atıklar yani toksinler, enerjimizi, bağışıklık sistemimizi ve sağlığımızı olumsuz yönde etkilemekte birlikte hastalıklara da davetiye çıkarmaktadır. Hacamat yöntemi ile bu toksinlerin ve ölü kan hücrelerinin kandan atılması hücrelerin yenilenmesini sağladığı gibi, hasta olmadan önce uygulandığında birçok hastalıktan koruma özelliği bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Hacamattan Sonra Ne Yenmez?

Faydalı ve sağlıklı bir hacamat öncesinde ve sonrasında yapılması yada yapılmaması gereken bazı kurallar vardır. Hacamattan sonra en az iki saat bir şey yenilip içilmemelidir; su, çay, kahve, sigara, meşrubat vb. içilmemelidir. İki saat geçtikten sonra ise bir bardak suya bir çay kaşığı sirke koyup içilebilir. Çünkü sirkenin, hacamattan sonra vücuttaki mikropları kırma özelliği bulunur. Hacamattan sonra iştah biraz açılabileceği için hacamattan sonra bile yeme ve içme konusunda dikkate devam edilmelidir. Hacamattan sonra gün içinde mümkünse hafif gıdalar ile beslenilmesi hacamatın faydasını artırmaktadır. Hacamattan gelinen günde ve bir gün sonraki günde et ve et ürünleri (kırmızı etler, balık eti, tavuk eti vb.), süt ve süt ürünleri (yoğurt, peynir, tereyağı, sütlaç, muhallebi vb. süt ürünleri), yumurta ve yumurta içeren besinler yenmemeli bunlara dikkat edilmelidir. Tüm meyveler ve sebzeler; mercimek, nohut, fasulye, pirinç, bulgur vb. baklagiller, yoğurt ve et olmadan pişirilen çorbalar; içeriğinde yumurta bulunmayan unlu mamuller; tahin, pekmez, reçel, bal gibi besinler yenilebilir. Eğer hacamat sonrası kişi kendini halsiz hissediyorsa, bal şerbeti yararlı olmaktadır. Genel olarak hacamat sonrası 3 gün boyunca hayvansal gıdaların tüketilmemesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir.

Hacamattan Sonra Neden Hayvansal Gıda Yenmez?

Hacamattan sonra kan şekerinin düşmesinden dolayı açlık hissi artacaktır. Bu gayet doğal bir durum olup hacamattan sonraki 2 saati hiçbir şey yemeyerek geçirmek büyük önem taşır. Sonrasında ise olabildiğince hafif ve organları yormayacak türden lifli gıdaları tüketmek tavsiye edilir. Amaç; sindirim sistemine yardım eden kan hücrelerinin, hacamatın etkisi ile vücutta bulunan toksik maddeleri yok etmeye çalışan kan hücrelerine yardım edemeyip onları engellemesini önlemektir. Hayvansal gıdalar yüksek miktarda protein içerdiği için hacamattan sonra hayvansal gıda yendiği zaman kan dolaşım hızı fazlasıyla yavaşlar. Çünkü proteinin vücuda alınmasından sonra kan hücreleri sindirim elemanlarına yardım etmeye koyulur.

Hacamattan Sonra Hayvansal Gıda Yenirse Ne Olur?

Hacamat ardından yenecek olan hayvansal gıda kan dolaşımının hızını fazlasıyla yavaşlatmaktadır. Hayvansal gıdalar içeriğinde yüklü miktarda protein bulundurur. Proteinin vücuda alınmasından sonra ise kan hücreleri sindirim sistemine yardım eder. Bu süreçte protein içeren gıdalar kan dolaşım hızını son derecede yavaşlatır. Hacamat tedavisinden sonraki ilk 3 gün içinde tüketilen hayvansal gıdalar yalnızca kan dolaşım hızını yavaşlatmakla kalmaz aynı zamanda da hacamat kesiklerinin veya bedende bulunan diğer yaraların onarımını da güçleştirir. Deri üzerindeki iyileşmeyi geciktiren bu yanlış zamanlı protein kullanımı, içerideki iyileşme süreçlerini de etkileyecektir.Yüksek protein tüketiminin vücutta birtakım hastalıklara yol açması da aslında bundandır. Protein fazlası vücutta birikir ve işlenip atılamaz. Biriken proteinler ise hastalıklara davetiye çıkarır. Bu yüzden protein, hacamattan sonraki 48 saat boyunca tüketilmemelidir.

Hacamat Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hacamat Tedavisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Hacamat tedavisinden 3 saat kadar önce, uygulama esnasında tansiyon-şeker düşmesine engel olmak açısından, sıvı gıda alınması ( çorba- pekmez vs.. ) tavsiye edilir.

  • Kan sulandırıcı ilaç kullananlar ( cuomadin ve yüksek etkili kan sulandırıcı ilaçlar haricinde ) hacamat olacağı gün, uygulamadan 6 saat sonra ilacını içebilir. Ancak yine de bu durum kişinin rahatsızlığıyla alakalı değişkenlik gösterebileceğinden doktorumuza mutlaka danışınız.
  • Hacamat tedavisinden bir gün önce, hacamat yapılan gün ve bir gün sonrası olmak üzere, toplam 3 gün hayvansal gıda perhizi yapılması, hacamatın etkisine olumlu katkı sağlar. ( et-süt-yumurta-peynir-hayvansal yağlar gibi ) Perhiz konusu şart olan bir konu değildir, ancak hacamat tedavisinde vücutta detoks yani arınma etkisi hedeflendiğinden, hayvansal gıdalarda protein yükü ile vücudu yormamak ve arınmaya katkı sağlamak açısından faydalıdır.
  • Cimadan (Cinsel ilişki) bir gün önce ve sonra uzak durmak, vücudun dinlenmesine destek olmak açısından tavsiye edilmektedir.
  • Sigara içenler, hacamat uygulamasından en az 2 saat önce ve sonra sigara kullanmamalıdır.
  • Hacamat sonrasında 6 saat kadar uyumamak ve yürüyüş yapmak faydalıdır.
  • Hacamat sonrasında, 2 saat kadar yemek yenilmemesi, sirkeli, limonlu su ya da bal şerbeti içilmesi tavsiye edilmektedir.

Tavsiye niteliğinde olan hususlara riayet edilmemesi, hacamat tedavisine engel bir durum teşkil etmez. Ancak dikkat edilirse hacamat tedavisin faydasını arttırmaya vesile olur.

Hacamat tedavisi sonrasında, yatak istirahati gerekmediğinden işinize devam etmenize ya da yolculuk yapmanıza engel bir durum söz konusu olmaz. Hacamat sonrasında rahatlama ve vücut direncinde artış kısa sürede belirgin olarak hissedilir.

Hacamat Hangi Durumlarda Uygulanmaz?

  • Kalp Yetmezliği
  • Hemofili ( kan pıhtılaşma sorunu )
  • Gebelik Dönemi
  • Anemi ( Kansızlık )
  • Düşük Tansiyon
  • Kanser tedavisi görenler
  • Yüksek etkili kan sulandırıcı kullanımı ( özellikle coumadin )

( coraspin ya da düşük dereceli kan sulandırıcı kullananların, doktorun uygun görmesi durumunda hacamat olmasında sakınca yoktur. İlacını, hacamat olduktan 6 saat sonra içebilir. )

Ayrıca, çok hassas ve korkan kişilerle, 80 yaş üzerindekilere hacamat yapılmaması ya da dikkatli olunması gerekir.

Hacamatın yan etkisi var mıdır ?

Hacamat tedavisinde kullanılan tüm malzemenin (kupa, bistüri, vakum aparatı, vb.) tek kullanımlık olması, ortamın hijyen kurallarına uygun olması ve uygulamanın sağlık merkezlerinde yapılması, enfeksiyon riski açısından önemlidir.

Hacamat tedavisi sırasında özellikle ilk defa hacamat olan kişilerde baş dönmesi, mide bulantısı olabilir ancak bu durum geçicidir. Uygulamanın, mutlaka doktor ya da doktor gözetiminde sağlık personeli tarafından klinik ortamda yapılması, şeker / tansiyon düşmesi ya da yükselmesi, nefes darlığı gibi müdahale gerektiren durumlar açısından önemlidir.

Uygulama yapacak olan hekim ya da sağlık personelinin, hacamat uygulamasında tecrübe sahibi olması, bistüri ile çizerken epidermis altını geçmeyecek şekilde çok derin kesik atmaması da hacamat uygulamasında önem arz eden konulardandır. Aksi takdirde, kesik izi kalmasına bağlı, skar dokusu oluşturma riski bulunmaktadır. Skar izlerinin, bağışıklık sistemi açısından olumsuz etkileri bulunmaktadır.

Hacamat uygulamasının sakıncalı olduğu durumlara ve yukarıda belirtilen konulara riayet edildiği takdirde son derece güvenli ve etkili bir yöntemdir.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir