kat mülkiyeti ve irtifakı arasındaki fark / Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasında ne gibi farklar vardır?| Alem Dergisi

Kat Mülkiyeti Ve Irtifakı Arasındaki Fark

kat mülkiyeti ve irtifakı arasındaki fark

ufuk saçıntı

Bu yazımızda “kat irtifakı nedir?”, “kat mülkiyeti nedir?”, “Kat irtifakı ile kat mülkiyeti arasındaki farklar nelerdir?” gibi soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.

Ev kontratı imzalayan alıcı

Ev sahibi olmak pek çoğumuzun hayallerini süslüyor. Bu kadar önemli bir adım atılırken titizlikle davranmak ve özellikle hukuki açıdan belli noktaları gözden kaçırmamak gerekiyor. Ev alırken tapu sicili kaydının mutlaka araştırılması uzmanlar tarafından öneriliyor.

Kat İrtifakı Nedir?

Bir arsa üzerindeki tamamlanmamış yani inşaatı yapılacak olan ya da yapılmakta olan binaya ait mülkiyet hakkına kat irtifakı deniliyor. Söz konusu arsa üzerinde alınması planlanan dairenin hissesine düşen arsa tapusu olarak da tanımlanabilen kat irtifakı tamamlanmış binanın mülkiyet hakkını da içeriyor. Bir arsa üzerine bina yapma hakkı şeklinde de ifade edilebilen kat irtifakında binayı inşa eden tarafın ve satın alan tarafın farklı sorumlulukları bulunuyor. Müteahhit binanın özellikleri, metrajı gibi konularda beyanda bulunurken satın alan taraf ödeme taahhüdünde bulunmuş oluyor.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Bir arsa üzerindeki inşaatı tamamlanmış binanın birbirinden bağımsız olan her bir bölümünün mâliklerinin bağımsız mülkiyet hakkını ifade eden kat mülkiyeti esasen bina içerisindeki hangi dairenin maliki olunduğunu gösteriyor. Binanın inşa edilmesinden ve iskan raporunun alınmasından sonra kat mülkiyeti tapusunun alınması gerekiyor. Yasada belirtilen sürede alınmaması durumunda cezai yaptırım uygulanabiliyor.

Kat İrtifakı İle Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar Nelerdir?

Kat irtifakı tapusu, arsa tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasında kurgulanmış bir tapu şekli olup inşaatın başlangıç aşamasından binanın tamamlanıp iskânının alınmasına kadar geçen sürede hukuken sağlıklı bir geçişin yapılabilmesini sağlıyor. İskân alınmasından sonra kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş yasal bir zorunluluk olarak uygulanıyor. Aslında kar irtifakı inşaatı bitmemiş bir yapının üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olup, kat mülkiyeti inşaatı tamamlanıp iskan belgesi alınmış yapılarda bulunuyor.

Kat irtifakı tapusu ile kat mülkiyeti tapusu arasında tapunun risk seviyesi açısından da bazı farklılıklar bulunuyor. Kat irtifakı tapusuna sahip olan mülklerin hukuken daha yüksek risk seviyesine sahip olduğu kabul ediliyor. Kat mülkiyeti tapusu ise yasal olarak çok sağlam bir dayanak olarak tanımlanabiliyor. Ayrıca kat mülkiyeti tapusu söz konusu binanın kurallara uygun olarak yapıldığının da tescil edilmesi oluyor.

Kat irtifakı tapusu bulunan ancak projeye uygun olarak tamamlanmaya yapılar için belediye yıkım kararı verebileceğinden kat irtifakı tapusu olan mülklerin alımı aşamasında dikkatli olunması gerekiyor. Ayrıca yine yapının projeye aykırı yapılması durumunda banka kredisi kullanılamaması durumu söz konusu olabiliyor. Yapıda yer alan otopark veya depo gibi ortak alanların dairelere dahil edilmemesi sonucunda diğer hak sahiplerinin başvurularına dayanılarak proje ile ilgili yıkım kararı alınabiliyor.

Kat mülkiyeti tapusunun olmadığı durumlarda tapuda tam olarak hangi bağımsız bölümün hak sahibine ait olduğunun belirtilmesi mümkün olmuyor. 27 Kasım tarihinde Resmi Gazete’ de yayınlanan Kat Mülkiyet Kanunu değişikliğine göre kat mülkiyet tapusunun alınması zorunlu hale getirilmiş bulunuyor.

Kat mülkiyet tapusunun olmadığı binalarda bina giderlerine katılımda yaşanabilecek problemler gibi bazı meselelerin çözümünün hukuki yollarla gerçekleştirilmesinde zorluklar yaşanabiliyor.

Kat irtifakının Tapu Sicil Müdürlüğü’ nün düzenlediği resmi senedin tapu kütüğüne tescil edilmesi ile inşa ediliyor. Kat irtifakı kurulurken arsanın sahiplerinin arsadaki pay oranları dikkate alınıyor. Bina henüz inşaat halinde iken satın alınan mülklerde alıcıya kat irtifakı tapusu veriliyor. Arsa payının devredilmesinin gerekli olduğu durumlarda, arsaya bağlı kat irtifakı da devrediliyor.

Binanın inşaatının tamamlanması ve iskân alınmasını takiben kat mülkiyeti tapusunun alınması için gereken işlemler başlatılarak kat irtifakı sona erdirilebiliyor. Kat irtifakı tapusu alınan bir inşaatın ilgili tarihten itibaren en fazla 5 yıl içerisinde projeye uygun olarak tamamlanması gerekiyor ve tamamlanmadığı takdirde kat mülkiyetine geçilemiyor. Bu durumda kat irtifakı tapusu bulunan kişilerden biri Sulh Hukuk Mahkemesi’ ne yaptığı başvuru ile kat irtifakının bozulmasını ya da kanunda belirtilen 5 yıllık sürenin uzatılmasını talep edebiliyor.

Kart irtifakı tapusundan kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılması ile birlikte tapuda görünen ana taşınmaz bölümü arsa yerine niteliği tanımlanmış binaya dönüşüyor. Böylelikle kat mülkiyeti tapusu sahibi olan gayrimenkul sahibinin hakları da güvence altına alınmış oluyor.

Emlak Vadisi Youtube Videoları

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

 

Mülk sahibi olmanın hem bireysel bağlamda hem de aile fertlerinin refahı anlamında herkesin isteği olduğu söylenebilir. Taşınmazların getirdiği avantajlar gerek yaşam standartların yükselmesi gerekse maddi gelirin artması gibi birçok yarar sağlar. Mülkiyet sahibi olma sürecinde birtakım prosedürler bulunur ve bu süreç içerisinde kat irtifakı ve kat mülkiyeti kavramları da önemli bir yer taşır.

Kat İrtifakı Nedir, Nasıl Kurulur?

Kat irtifakı meselesi özet olarak “arsa üzerinde başlanacak inşaata yönelik mülkiyet hakkı” olarak tanımlanır. Biçimsel anlamda bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir inşaatta hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır. İnşaat halinde olan yerleşim projeleri de sözü edilen bu kat irtifakı çerçevesinde ele alınır.

İnşaat halindeki bir proje üzerinde hak ve söz sahibi olabilmek, hukuki anlamda bağlanabilirliğe ulaşabilmek için kurulacak kat irtifakı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nden alınacak bir belge ile kurulur. Kat irtifakı tapusu için yapılacak başvurularda dilekçe, vaziyet planı, yönetim planı, liste, tapu senedi ve nüfus cüzdanı, vergi numarası gibi belgeler istenir.

Kat Mülkiyeti Nedir?

Kat mülkiyeti tapusuna sahip olmak için ilk olarak iskân belgesine sahip olunması gerekir. İskân belgesi, yapı kullanım belgesi olarak da adlandırılabilir. Daire, depo, mağaza ya da kat gibi bağımsız bölgeler için alınan kat mülkiyeti, tamamlanmış bir inşaat olmasını da gerekli kılar. Kat mülkiyetinin alınacağı taşınmazın bağımsız olması, bu belge türü için zorunluluk taşıyan bir başka faktördür.

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Farklar

Tapu türleri arasında arsa tapusu, kat irtifakı tapusu ve kat mülkiyeti tapusu şeklinde bir ayrıma gidildiğinde kat irtifakı tapusunun bir ara form olduğu görülür. Arsa tapusunda bir inşaat bulunmaz. Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlaması ancak tamamlanmaması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat söz konusudur. Kısaca; inşaat boyunca geçerli olan kat irtifakı, geçici bir süreliğine alınacak belgedir.

İnşaat sırasında alınan kat irtifakı, inşaat tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilir. Ancak bu çevrim işleminde kat sahipleri değil; müteahhitler görev alır. Müteahhitlerin belediyeye iskân ruhsatı başvurusu yapması sonucu bir dilekçe verilir ve kat sahibi, bu dilekçe ile birlikte Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunur. Bazı prosedürler sonucu kat mülkiyeti tapusu elde edilir.

Kat İrtifakı, Kat Mülkiyeti ve DASK

Deprem ve depremin beraberinde getirdiği tsunami, yer kayması, yangın ve infilak gibi afetlerin direkt olarak neden olduğu maddi hasarları nakit olarak karşılayan DASK, devlet tarafından yapılan kanuni düzenlemeler sonucu zorunlu olarak kabul edilmiş bir sigorta türü olarak tanımlanır. Poliçede belirtilen limit doğrultusunda yapılan ödemeler, oluşan hasarı karşılama durumunda mülk sahibi için bir teminat niteliğindedir.

DASK yalnızca kat mülkiyeti sahipleri için değil; kat irtifakı sahipleri için de zorunlu hale getirilmiş bir düzenlemedir. sayılı Afet Sigortaları Kanunu altında açıkça ifade edildiği üzere tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binaların yanı sıra kat irtifakı tesis edilmiş binalar, tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı "arsa vs." olarak görünen binalar ve tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de zorunludur. DASK ödemelerinde sunulan ayrıcalıklar, taksitli ya da peşin ödeme gibi imkanlar ve çeşitli indirimler, zorunlu deprem sigortasının yapılmasını kolaylaştıran faktörler arasında yer alır. DASK, evinizin teminatı konusunda oldukça önemlidir.

DASK Fiyatını Öğren!

 

 

 

 

 

Eğer ev almayı düşünüyorsanız, konut satın alma süreçlerinde geçerli olan bazı prosedürlere dikkat etmelisiniz. Bu prosedürleri belirleyen faktör ise kat irtifakı ve kat mülkiyeti yükümlülükleridir. Peki kat mülkiyeti ve kat irtifakı nedir? Kat mülkiyeti ücreti ne kadar? İşte konu hakkında merak ettiğiniz her şey.

Kat irtifakı nedir?

Kat mülkiyeti nedir?

Kat mülkiyeti alma koşulları nelerdir?

Kat Mülkiyeti almak zorunlu mu?

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki farklar nelerdir?

kat mülkiyeti ücreti ne kadar?

Daha fazla göster

Kat irtifakı nedir?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde başlanacak olan inşaatın mülkiyet hakkının alınması anlamına geliyor. Kat irtifakı tapusu, inşaat yapılacak olan arsa üzerinde almayı düşündüğünüz dairenin hissesine düşen arsaya ait tapu için kullanılan bir terim. Bu tapu niteliği, inşaatı devam eden yapılardaki bağımsız bölümlerin satışını mümkün kılmak için kuruluyor. Daha iyi açıklamak için örneklememiz gerekirse, siz m2 bir arsa üzerinde eşit daireden oluşan bir sitede 1 daire aldığınızda sitenin 1/'ü 50 m2 arsa sizin oluyor. Kat irtifakı tapusu ise aldığınız daireye ait 50 m2 arsanın tapusu olarak belirtiliyor.

Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor. Henüz inşaat tamamlanmadığı için ortada belirli bir daire olmamasına rağmen, yapılacak tüm dairelerin adres ve kapı numaraları belediye tarafından belirleniyor. Tarafların bu tapuyla birbirleri hakkında yükümlülükleri doğuyor. Bu belgeyle binayı yapan inşaat firması; binanın özellikleri, metrekaresi, modeli gibi konular hakkında taahhüt verirken, evi satın alan da ödemeler konusunda söz vermiş olur.

Kat mülkiyeti nedir?

kat mülkiyeti nedir

Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanan bina bölümlerinin hangi amaçla kullanılacağına dair bağımsız mülkiyet ve kullanım hakkı veren belgedir. Buna göre binanın bağımsız bölümleri konut, ofis, iş yeri, depo ve mağaza gibi amaçlarla kullanılabilir.

Kat mülkiyeti alma koşulları nelerdir?

  • Kat mülkiyeti almak için ilk olarak iskân belgesinin alınmış olması gerekli. İskân belgesi, yapının inşaatının bittiğini ve kullanılabilir hale geldiğini gösteren belge anlamına gelir. İnşaatı tamamlanmış ve iskânı alınmış bir binadan konut satın alacaksanız kat mülkiyeti tapusu almalısınız. Bu tapu, aslında sizin evin tam olarak sahibi olduğunuzu gösteren bir belge ve bununla birlikte eviniz, daire numaranız net olarak belli olur.
  • Kat mülkiyeti alınacak olan yapının bağımsız bir yapı olması gerekir.
  • Kat mülkiyeti alabilmenin bir diğer önemli koşulu ise yapı inşaatının tamamlanmış olması gerekir.

Kat Mülkiyeti almak zorunlu mu?

Kanunen ev satın aldığınızda 1 ya da 2 yıl içerisinde kat mülkiyetine geçmeniz gerekir. Eğer geçmezseniz ceza ödersiniz.

Kat mülkiyeti ve kat irtifakı arasındaki farklar nelerdir?

kat mülkiyeti

  • İskân, kat mülkiyeti ve kart irtifakı arasındaki en temel farktır. İnşaatın başladığı dönemden iskânın alınacağı döneme kadar kullanılan tapu belgesi kat irtifakıdır. Ancak iskân alındıktan sonra kat mülkiyeti tapusuna geçiş yapılır. En genel tanımıyla kat irtifakı yapının inşaat aşamasında olduğu dönemde alınan geçici bir belgedir.
  • Kart irtifakı ile arazi ya da arsa üzerinde belirli bir alana sahip olunuyor. Kat mülkiyetinde ise bu belirlenen arazi ya da arsa üzerindeki kat, daire, ofis, depo gibi bağımsız bölüme sahip olunur.
  • Konut kredisi çekmek ya da satılık ilanı koyabilmek için kat mülkiyeti alınmalıdır. Kat irtifakı konut kredisi ya da ilan çıkmak için yeterli değildir. Bunun için çok fazla uğraş verilmesi gerekir.
  • Eğer kat irtifakına sahip bir yapının yıkılması durumu söz konusu olursa hissedarlar, tapudan belirlenen arsa payı üzerinden hak alabilir. Kat mülkiyetli tapu sahipleri ise yeniden inşa durumunda kendilerine ait bağımsız bölümler kadar hak sahibi olurlar.

kat mülkiyeti ücreti ne kadar?

Kat mülkiyeti çıkarmanın mali yükümlülükleri vardır. yılında kat mülkiyet ücreti de Büyükşehir İlçe Barosu tarafından belirlenir. Burada fiyatları belirleyici bazı unsurlar bulunur. Evin durumu, semti, bağlı olduğu belediye, inşaat firmasına ait borç fiyat belirleyici unsurlardan bazılarıdır. Mülkiyet ücretinin ev satın alırken dikkat edilmesi gereken bir başka masraf kapısı olduğu unutulmamalıdır.


bengisarihan

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo, Televizyon ve Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Mezun olduktan sonra 3 yıl bir E-ticaret sitesinde Pazarlama ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. Yeni yerler keşfetmeye ve yazı yazmaya büyük bir tutkuyla bağlı olması nedeniyle kariyerine 5 yıl boyunca bir seyahat sitesinde İçerik Uzmanı pozisyonunda devam etti. Bu deneyiminin ardından daha büyük maceralara atılmak için Enuygun ekibine katıldı. Bengi kitaplara, yemek yapmaya, seyahat etmeye, pilatese ve sinemaya bayılıyor.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası