refika elma sirkesi / Refika ile Karaca Test Mutfağı | Kahvaltılık Sos Tarifi - Karaca Blog

Refika Elma Sirkesi

refika elma sirkesi

Sirke Nasıl Yapılır: Ev Yapımı 11 Farklı Sirke Tarifi

Turşu tariflerinde, salatalarda ve temizlikte sık sık kullandığımız sirkenin birçok çeşidi bulunmaktadır. En çok kullanılan çeşitleri ise elma, üzüm, dut, beyaz sirke ve alıç sirkesidir. Kimi zaman aroma katmak, kimi zaman sos yerine koymak için kullanılan sirkenin insan sağlığı açısından da birçok faydası bulunmaktadır. Sofralardan eksik edemediğimiz bu lezzeti, kendi ellerinizle hazırlamaya ne dersiniz? Evde sirke yapmak zor gibi görünse de, doğru adımlar uygulandığında aslında oldukça basittir. Hazır olarak satın alınan sirkeler, rafinasyon ürünü olduğu için tüm faydalarından yararlanamıyoruz. Bu nedenle fermantasyon sürecini tamamlayan doğal sirkeler hazırlamak bize düşüyor. Peki, evde sirke nasıl yapılır, püf noktaları nelerdir? İşte, ev yapımı kolay sirke tarifleri:

Fermantasyon Nedir?

Fermantasyon, maddelerin mantar ve bakteriler yardımıyla mayalanmasına verilen isimdir. Fermantasyon işlemini tamamlayan meyve ve sebzeler, insan vücudu için daha sağlıklı bir hale gelir. Sirkenin yanı sıra ekşi maya, yoğurt, kefir gibi maddeler de fermantasyon sürecinden geçer. Fermantasyon süreci, kullanılan malzemeye göre gün arasında değişir. Fermente olan maddeleri tükettiğimizde faydalarından daha çok yararlanabiliriz.

Sirke Anası Nedir?

Sirke, mayalı bir madde olarak bilinir. Sirkenin mayalanması için de sirke anasına ihtiyaç duyulur. Sirkeyi ilk kez kurduğunuzda içerisinde jelimsi bir tabaka oluşmaktadır. Bu tabaka, sirke anasıdır. Ve saklanarak diğer sirkelerin yapımında kullanılabilir. Sirke anasını oluşturan malzemeler ise şeker oranı yüksek meyveler, içme suyu, bulgur ve nohut gibi bakliyatlardır. Sirke anasının rengi, kullandığınız malzemeye göre değişiklik gösterir.

Evde Sirke Nasıl Yapılır?

  1. Sirke yapımında kullanacağınız meyvelerin çürük kısımlarını ayıklayın ve bol su ile yıkayın.
  2. Meyveleri dilimledikten sonra temiz içme suyunu hazırlayın.
  3. Sterilize edilmiş cam kavanozların içerisine meyve, nohut, bulgur ve balı ilave edin.
  4. Malzemelerin içerisine su ekledikten sonra plastik bir kaşıkla karıştırın.
  5. Kavanozun üzerine temiz tülbent serin ve kapağını sıkıca kapatın.
  6. Kavanozu 20 gün boyunda serin ve kuru bir ortamda muhafaza edin.
  7. Bu süreçte 2 günde bir kapağını açarak bir kez karıştırın.
  8. Süreç bittikten sonra 20 gün daha bekletin. Üzerinde oluşan sirke anasını alın.
  9. Sirke anasını başka bir cam kavanoza koyarak muhafaza edin. Bunu diğer sirkelerin yapımında kullanabilirsiniz.
  10. Sirkeyi tülbentten süzerek cam kavanozlara aktarın. Bu aşamada tuz veya bal ekleyebilirsiniz.
  11. Sirkenizi buzdolabında saklayarak afiyetle tüketebilirsiniz.

Sirke Yapmanın Püf Noktaları Nelerdir?

  1. Sirke yapımında kullanacağınız meyvenin taze ve doğal olmasına dikkat edin.
  2. Meyvelerin çürük kısımlarını dahil etmeyin ve en tatlı olanları kullanın.
  3. Sirke yapımında çürük meyve kullanırsanız, fermente işlemi engellenir ve sirkenin tadı bozulur.
  4. Sirke ananız yoksa, sirkenize eşlik etmesi için doğal pekmez ve bal kullanabilirsiniz.
  5. Meyvelerin kabuklarını asla soymayın.
  6. Sert meyveleri küçük küçük dilimleyin.
  7. Sirke yapımında cam kavanoz kullanın.
  8. Sirkeyi karıştırmak için silikon veya plastik kaşık kullanın.
  9. Sirke kavanozunu güneş almayan serin bir yerde muhafaza edin.

Ev Yapımı Sirke Tarifleri

  1. Elma Sirkesi


Sirke denildiğinde ilk akla gelen çeşit, elma sirkesidir. Mutfaklarda sık sık kullanılan elma sirkesini, yalnızca 3 malzeme ile kolayca hazırlayabilirsiniz.

  1. Alıç Sirkesi
Kahvaltılık Sos Tarifi

Kahvaltılık sos, güzel bir kahvaltı sofrası için önemli bir unsurdur. Kahvaltılık domates sosu evde rahatlıkla hazırlanabilen bir sos türüdür. Kışlık kahvaltılık soslar kahvaltıların olmazsa olmazıdır. Farklı sos çeşitleriyle kahvaltı sofranızı renklendirebilirsiniz. 

Kahvaltılık sos yapımı oldukça kolay olan tariflerdir ve evde yapmak hem ekonomiktir hem de sağlıklıdır. Mesela, domates sosu kahvaltıda oldukça popülerdir. Yapması çok basit olan bu sosu kendinize göre farklı baharatlarla da zengin hale getirebilirsiniz.

Kahvaltılık soslar hem lezzetli hemde pratik bir kahvaltı alternatifleri olarak karşınıza çıkar. Evde rahatlıkla hazırlayabileceğiniz çeşitli kahvaltılık soslar mevcuttur. Bunların arasında en popüler olanlar ise domates sosu, sarımsaklı yoğurt sosu, acılı biber sosu, avokado sosu ve daha birçok çeşit bulunur. Evde kahvaltılık sos yapımı oldukça basit ve pratiktir.

Kahvaltılık sosları sadece kahvaltılarda değil, öğle ve akşam yemeklerinde de kullanabilirsiniz. ekmek üstüne sürülebilir veya yemeklerin yanında sos olarak sunulabilir. Yaratıcılığınızı kullanın ve kendi özgün kahvaltılık soslarını keşfedin. Peki, kahvaltılık domates sosu nasıl yapılır? Bu soruya aşağıda yanıt bulacaksınız.

•Öncelikle domates kabuklarını sağlıklı bir şekilde soyun. Blender kullanarak domatesleri ezin ve bir tencereye alın. Tencerenin içinde püresi çıkan domatesleri yüksek ateşe koyun. Ara ara kontrol ederek karıştırın ve 30 dakikalık kaynamaya bırakın.

•Domatesler dibe çöktüğü zaman üstte kalan fazla suyu mümkün olduğu kadar ayırın. Bu işlem domates sosunun kıvamı için oldukça önem arz eder.

•Biberleri çok fazla büyük olmayacak şekilde doğrayın. Sarımsakların kabuklarını ayırın. Daha sonra hem biber hem de sarımsağı bekletin.

•İşlenmeyi bekleyen sarımsaklar ve biberleri rondodan geçirin. İyice pişirdiğiniz domateslerin içine katın.

•Zeytinyağı, isterseniz elma ya da limon sirkesini, tuzu ve şekeri ilave ederek devam edin.

•Ateş üzerinde bulunan domates sosu dipten tutmaya yakın durumda. Su kalmayacak durumda olduğu zaman ocağı kapatın ve tencere içine ince şekilde doğranan dereotlarını ekleyin.

•Daha sonra kez karıştırarak sıcak durumda iken kavanozlara doldurun ve kavanozları ters çevirin.

•Bu şekilde hazırlanan sosları 1 gece bekletin ve daha sonra serin bir ortama alın. Artık bu sosları uzun süre muhafaza edebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası