aylara göre tarım takvimi / Afyonkarahisar Ziraat Odası

Aylara Göre Tarım Takvimi

aylara göre tarım takvimi

Ankara, Çankırı, Çorum, Yozgat, Kırşehir, Bolu, Bilecik, Eskişehir, Kütahya, Kırıkkale, Uşak.

Pazartesi günü ortası, Çarşamba günü batısı sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububat ambar ve depoları temizlenerek ilaçlanır. Arpada ay sonuna doğru bazı kesimlerde hasada başlanır. Mısırda çapa ve seyreltme yapılır. Çeltikte tavalara devamlı su verilir, sulama gün ara ile kesilir. Fasulyede çapalama ve sulama yapılır. Nohut antraknozuna karşı yeşil aksam ilaçlaması ile baklagil tohum böceğine karşı mücadele edilir. Mercimekte hasada başlanır. Patateste İkinci çapa yapılır, sulama yapılarak yabancı otlar toplanır. Patates böceği ile mücadeleye devam edilir. Kolzada ikinci gübreleme yapılır. Ayçiçeği Çapalama yapılır. İlk çapa yapılırken gübre sıralar arasına serpilir ve çapa ile kapatılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada sulama, hayvan pancarında ikinci çapa, korungada biçim yapılır. Otlar usulüne uygun olarak kurutulur. Meralarda yabancı ot mücadelesi yapılır. Sıvat ve silaj inşaatlarına devam edilir.

Fidanlıklarda ve meyve bahçelerinde sürgün göz aşılarına devam edilir. Geçen ay yapılan aşılar kontrol edilir, tutmayanlar tekrarlanır. Meyve bahçelerinde ot alma, çapalama ile ağacın ihtiyaç duyduğu günlerde sulama yapılır. Obur sürgünlerle, kuru dallar temizlenir. Elma iç kurdu mücadelesine başlanır. Kırmızı örümcek, yaprak biti ve elma yaprak galeri kelebekleri mücadele edilir. Ağaçların yapraklarında kloroz (sarılık) varsa mücadele sürdürülür. Fidanlıklarda büyüme durumları, hastalık ve zararlılar kontrol edilir. Omcaların gövdesinde çıkan sürgünler alınır. Çapalama, uç alma yapılır. Salkım güvesi, mildiyö, küllemeye karşı mücadele sürdürülür.

Sebze bahçelerinde ot alımı, çapalama ve sulama işleri yapılır. Taze bakla, taze bezelye, biber, fasulye, sakız kabağı gibi erken ekimi yapılan sebzelerin hasadı yapılır. Sebzelerde yaprak biti, patates böceği, mildiyö, danaburnu, bozkurt mücadelesi devam eder.

Çanakkale, Balıkesir, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Isparta.

Pazartesi, Salı ve Çarşamba günleri güneydoğusu sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Arpa ve çavdarda hasat, harman tamamlanır, buğdayda hasat hazırlıkları yapılır, hasada başlanır. Hasat yapılan yerlerde ikinci ürün ekimi için toprak hazırlığı yapılır. Hasat edilen hububatta pazarlama ve depolama faaliyetlerine devam edilir. Mısırda çapalama, üst gübreleme ile birlikte ay içinde sulama yapılır. Fasulyede çapa yapılır. Fasulye ve nohutta sulama yapılır. Mercimek hasadı yapılır. Tütünde sergi yerleri hazırlanır, kırımına başlanır, dizme, soldurma, kurutma işlemleri yapılır. Pamukta sulama yapılır, azotlu gübrenin kalan yarısı sulama suyu ile verilir ve seyreltme yapılır. Haşhaşta üst gübreleme ve çapa yapılır, sulama tamamlanır. Ayçiçeği tekleme ve sulama yapılır. Ambar zararlılarına karşı ambarlar ilaçlanır. Ekin bambulu mücadelesi yapılır. Çeltikte yabancı ot mücadelesi yapılır. Fasulyede kapsül kurdu, yaprak biti, nohutta yeşil kurt, pamukta yaprak bitleri, kırmızı örümcek, yeşil kurt, pembe kurt ve beyaz sinek, ayçiçeğinde çayır tırtılı ile mücadeleye başlanır. Yabancı otlarla mücadele edilir.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde güzlük ekimi yapılan koca fiğin hasadı yapılır. Hayvan pancarında ikinci çapa yapılır. İkinci sudan otu ve silajlık mısırın ekim hazırlıkları yapılır. Yoncada sulamaya devam edilir. Fiğ, korungada ay sonuna doğru yaş ot biçimi yapılır. Meralarda otlatmanın yoğun olduğu aydır, otlatma sırasında meraların tahrip olmamasına dikkat edilir. Yoncada küsküt mücadelesine devam edilir.

Meyve bahçelerde otlanmayı önlemek için kazayağı ile sürüm veya çapa yapılır. Sürgün göz aşısına devam edilir. Şeftali hasadına başlanır, erik, kiraz hasatları devam eder. Bakım, sulama işlerine devam edilir. Yaz budaması, bazı çeşitlerde meyve seyreltmesi yapılır. Aşı kontrolü, aşı bakımına devam edilir. Yaprak bitlerine ve mantari hastalıklara karşı mücadeleye devam edilir. Zeytinde yabancı otlarla mücadeleye devam edilir. Yeni tesis fidanlar ayda iki kere sulanır. Aşılama devam eder, yapılan aşıların bakım ve kontrolü yapılır. Zeytin kanserine karşı budama yapılır. Zeytin güvesi, zeytin pamuklu bitine karşı mücadele yapılır. Bağlarda uç alma, koltuk alma, filiz alma işleri yapılır. Bağlarda çapalama, sulama yapılır. Aşı yerinden çıkan kökler temizlenir. Bağ küllemesi, salkım güvesi mücadelesine devam edilir.

Sebzecilikte sulamaya devam edilir, çapalama ve ot alma işleri yapılır. İkinci ürün güzlük sebze tohumlarının ekilmesine, fidelik yerlerinin hazırlanmasına başlanır. Bazı sebzelerin hasadı yapılır. Yaprak bitleri, kırmızı örümcek, yeşil kurt, danaburnu, bozkurt, karpuz telli böceği, kavun kızıl böceğine, küllemeye karşı mücadele edilir.

Edirne, Kırklareli, Tekirdağ, İstanbul, Kocaeli, Sakarya, Bursa, Yalova, Düzce.

Pazartesi günü kuzeybatısı gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta arpa hasadı yapılır, ova yerlerde ay sonunda buğday hasadına başlanır. Mısırda ikinci ve üçüncü çapa ile ikinci azot uygulaması yapılır. Çeltikte sulama, gübreleme ve ot mücadelesi yapılır. Bakla alanlarının temizliği yapılır. Fasulyenin ikinci çapası yapılır, gerekirse sulanır. Mercimek hasadına başlanır. Baklagil tohum böceklerine karşı mücadele edilir. Tütünde çapa yapılır. Ayçiçeğinde seyreltme tamamlanır, sulama ve çapalama gibi bakım işlerine devam edilir. Patateste boğaz doldurma ve sulama faaliyetlerine devam edilir. Patates böceği ve mildiyöye karşı mücadele sürdürülür. Pancarda tekleme tamamlanır, çapalama ve sulama faaliyetine devam edilir. Kolzada son gübreleme yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada gerekli büyüme tespit edilirse ikinci biçim yapılır. Sulama yapılır. Küskütle mücadeleye devam edilir. Tam olarak gelişmemiş meralara hayvan sokulmaz. Otlatmadan önce iklim şartları ve toprak rutubetine dikkat edilir. Su birikintisi söz konusu ise drenaj kanalları açılır.

Meyve bahçelerinde sulama işlerine devam edilir. Erik, kiraz hasadına devam edilir. Elma ve armutlarda kara leke mücadelesine devam edilir. San Jose kabuklu biti; kırmızı örümcek, erik iç kurdu, fındık iç kurdu, şeftali güvesi, elma yaprak galeri kelebeklerine karşı mücadele yapılır. Yabancı ot mücadelesine devam edilir. Bağcılıkta külleme, salkım güvesine karşı ilaçlama yapılır. Yabancı ot mücadelesine devam edilir. Aşı bakımı ve kontrolü yapılır. Yeni tesisler edilen zeytinliklerde sulamaya devam edilir. Yabancı ot mücadelesi yapılır, aşı bağları çözülür, aşının alt ve üst kısımlarından çıkan filiz sürgünlerde uç alma yapılır.

Sebzecilikte karnabahar ve lahana fidelerinin bahçelerdeki yerlerine şaşırtılmasına başlanır. Havalar oldukça ısındığından fasulye, bamya, soğan, karpuz, kavun, domates, patlıcan, biber ve diğer sebzelerin sulamasına dikkat edilir. Çapalama, yabani ot mücadelesine devam edilir. Bakla, fasulye ve bamyada görülen pirecik zararlısıyla mücadele yapılır. Hastalık ve haşerelere karşı kontroller sürdürülür, gerekirse mücadele edilir.

Antalya, İçel, Adana, Hatay, Kahramanmaraş, Osmaniye, Gaziantep, Kilis.

Pazartesi günü kuzeybatısı, Salı ve Çarşamba günleri kuzeybatısı ile orta iç kesimleri ve kuzeydoğusu sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın güney ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Buğday, arpa, çavdar ve yulafta hasat işleri yapılır. Ürünlerin pazarlaması ve hasattan sonra toprağın derin işlemesi yapılır. I. ürün mısırda çapalama ve sulama işleri yapılır. Azotun ikinci yarısı verilir. 2. ürün mısır için toprak işlemesi, ekim ve gübreleme yapılır. Nisan ayında ekilen çeltiklere ikinci, mayısta ekilen çeltiklere birinci azot gübrelemesi yapılır. 2. ürün çeltik için toprak işlemesi ve tavalar yapılır, ekime başlanır. Yazlık mercimeklerde hasat işleri yapılır. Kışlık bakla ve mercimek ürünlerinin pazarlaması yapılır. Nohut ve fasulyelerde bakım işlerine devam edilir. Taze fasulye hasadı yapılır. 1. ürün soyanın çaplama ve sulama işleri, 2. ürün soya için toprak işlemesi ve ekim yapılır. Ekim için toprakta yeterli tav yoksa sulanarak tav sağlanır. Pamukta çapa ve ot kontrolü işlerine devam edilir, sulama hazırlıklarına başlanır, yaprak biti, yaprak piresi, kırmızı örümcek, yeşil kurt kontrolleri yapılır, gerekirse mücadeleye başlanır. Kolza hasadı yapılır. Yer fıstığında çaplama ve sulama işlerine devam edilir. 2. ürün yer fıstığı için toprak işlemesi ve ekimi yapılır. Patateste sulamaya ve çapalamaya devam edilir, erken ekilen patateslerde ay sonunda hasada başlanır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada sulama ve biçim yapılır. Hayvan pancarında birinci çapaya devam edilir. Sıvat yapım çalışmaları sürdürülür.

Meyvecilikte sulamaya devam edilir. Sulamadan sonra çapalanır. Yeni fidanlarda bükme suretiyle taç verme işine başlanır. Aşılamaya devam edilir. Geçen ay yapılan aşıların bağları çözülür. Hasat, ambalaj, pazarlama işleri sürdürülür. Meyvelerde yaprak biti, kırmızı örümcek, elma iç kurdu mücadelelerine devam edilir. Bağcılıkta aşı yerinden çıkan kökler temizlenir, küllemeye karşı kükürt uygulaması tekrarlanır, salkım güvesi, mildiyö mücadelelerine devam edilir, yabancı otlara karşı çapalama yapılır. Turunçgiller sulamaya devam edilir. İlaçla veya toprak işlemesiyle yabancı ot mücadelesi yapılır. İkinci azotlu gübreleme yapılmamış ise ayın ilk yarısında yapılabilir. Mikroelement verilmesine devam edilir. Kuru dal budaması ve zamk temizliği yapılır. Hava yalakları açmaya devam edilir. Hava yalağına kalın köklere, gövde ve dallara % 1 'lik bordo bulamacı püskürtülür. Güneş yakmasına karşı gövde kâğıtla sarılır veya badana edilir. Tohum tavaları sulanır, yabancı otlarla savaşılır, toprak üstü ve toprak altı zararlılarıyla mücadele edilir, uygun gölgeleme materyalleriyle tohum tavaları gölgelendirilir. Zararlı mücadelesi (koşniller, pasböcüsü, limon çiçek güvesi ve kırmızı örümcek) yapılır. Zeytincilikte fidan yalaklarına 15 gün ara ile su verilir. Yabancı otlarla mücadeleye devam edilir. Kanser hastalığına karşı budama yapılır. Aşılarda çıkan sürgünler alınır. Zeytin güvesi ile mücadele edilir. Antepfıstığında sulama, aşılama, fıstık dip kurdu erginleri ile mihaniki mücadele yapılır. İlaçlı mücadeleye devam edilir.

Sebzecilikte çapaya devam edilir, azotlu gübreleme yapılır. Sebze bahçelerinde bakıma devam edilir. Hasat ve pazarlama işleri yapılır. Gözlük sebzeler için tohum yastıkları hazırlanır ve ekime geçilir. Külleme, mildiyö hastalıklarına karşı ilaçlama devam eder. Seralarda hıyar, domates, biber hasadı sona erer. Bitki artıkları toplanarak atılır.

Artvin, Ardahan, Kars, Ağrı, Iğdır, Erzurum, Erzincan.

Cumartesi günü kuzeyi ile doğusu, Pazartesi günü güneydoğusu hariç tamamı, Salı günü ortası ile kuzeyi, Çarşamba günü kuzeybatısı sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve doğu yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Geç ekim yapılan hububat tarlalarında yabancı ot mücadelesi yapılır. Kör fare mücadelesine devam edilir. Hububata su verilir. Nadasa bırakılmış alanlarda sürüm yapılır. Çeltik ekimine devam edilir. Baklagillerde çapalama, seyreltme ve sulama işlerine devam edilir. Nohut antraknozuna karşı yeşil aksam ilaçlaması yapılır. Şeker pancarında çapalama, seyreltme ve sulama yapılır. Patateste seyreltme ve birinci çapa ile boğaz doldurma yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde çayırların, eski tesis yoncaların 1. biçimi yapılır. Yonca hortumlu böceği, çadır tırtılı ve kör fare mücadelesine devam edilir.

Meyvecilikte sulama yapılır, yabancı otlarla mücadele edilir. Ağaç gövdelerinden çıkan obur sürgünler temizlenir. Sürgün göz aşısı hazırlıklarına başlanır. Elma iç kurdu ile kara lekeye karşı mücadeleye başlanır. İlaçlama yapılır. Kayısılarda görülen kızıl leke ile ayrıca meyve ağaçlarına zarar yapan yaprak biti, kırmızı örümcek ve elma ağ kurduna karşı mücadele sürdürülür. Bağcılıkta sulama yapılır. Otlanma varsa çapa yapılır. Bağ küllemesi ve mildiyöye karşı ilaçlamaya devam edilir.

Sebzecilikte fidelerin bakımına devam edilir. Bazı mevsimlik sebzelerin hasadı yapılır. Yaprak biti, sebze kırmızı örümceği, yeşil kurt, kavun sineği, lahana kelebeği, soğan ve domates mildiyösüne karşı gerekli ilaçlamalar yapılır.

Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt, Şırnak, Bitlis, Van, Hakkari, Muş, Bingöl.

Cumartesi günü doğusu sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta ikinci sürümler ve ayın ilk haftasında üst gübreleme yapılır. Yabani ot mücadelesine devam edilir. Süne zararlısı görülürse mücadele yapılır. Bazı kesimlerde hasatlara başlanır. Mısırda çapalama ve sulama yapılır. Çeltikte ayın ilk günlerinde ekimler tamamlanır. Sulama ve mücadele işleri başlar. Bazı kesimlerde mercimek ve nohut hasatları yapılır. Fasulyede çapalama ve sulama işlerine devam edilir. Dip kurtları ve danaburnuna karşı ilaçlama yapılır. Tütün fideleri tarladaki yerlerine dikilir, mavi küf ve diğer hastalıklara karşı ilaçlama yapılır. Pamukta ekim işleri tamamlanır, çapalama, sulama ve mücadele işlerine başlanır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde geçmiş yıllarda ekimi yapılan yem bitkilerinin hasadı yapılır. Yonca hortumlu böceği ile mücadele edilir. Üniform otlatmaya özen gösterilir. Mera kapasitesine göre hayvan otlatılmalıdır. Yeni tesis edilen yoncalıklar sulanır.

Meyvecilikte meyve ağaçlarının dipleri bellenir. Sulamaya başlanır. Ağaç gövdelerinden çıkan obur sürgünler temizlenir. Gerekiyorsa meyve seyreltme ve dal bağlama yapılır. Elma iç kurdu, karaleke, yaprak bitleri, yaprak büken ve kloroza karşı mücadeleler sürdürülür. Antep Fıstığında ağaç dipleri beslenir, sulama, aşılama ve hastalık ve haşerelere karşı ilaçlama yapılır. Bağcılıkta uç alma, filiz alma yapılır. Külleme, mildiyö ve salkım güvesine karşı mücadele sürdürülür. Asmalar sulanmaya başlar.

Sebzecilikte dikilen fidelerin bakımı ve sulaması yapılır. Sırık verilir. Bazı sebzelerin hasadı yapılır. Gübreleme yapılır. Toprak altı zararlıları ile yaprak bitleri, mildiyö ve yaprak leke hastalıklarına karşı mücadele edilir.

Zonguldak, Bartın, Kastamonu, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon, Gümüşhane, Bayburt, Rize, Karabük.

Cumartesi günü doğu ortası, Pazartesi günü güneybatısı ile doğusu, Salı ve Çarşamba günleri doğu kıyıları sağanak yağışlı ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta nadasa bırakılmış alanlarda ikinci sürümler tamamlanır. Buğday tarlalarda yabani yulaf yoğunluğu görülürse mücadele yapılır. Sulanabilir alanlarda sulama yapılır. Mısırda ikinci çapa ile ikinci azot gübrelemesi ve boğaz doldurma yapılır. Bozkurt mücadelesine devam edilir. Çeltikte sulama ve yabancı ot mücadelesi yapılır. Baklagillerde ayın ilk günlerinde ekimler tamamlanır, erken ekilişlerde ikinci çapa, geç ekilişlerde birinci çapa ve sulama yapılır. Turfanda ekilen patateste hasat, normal ekimlerde çapa ve boğaz doldurma yapılır. Patates mildiyösü mücadelesine başlanır. Ayçiçeğinde çapa ile birlikte azotun ikinci yarısı verilir, seyreltme yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde hayvan pancarında çapalama, sulama ve seyreltme yapılır. Yetişmiş yoncalıklarda biçim yapılır. Küsküt ve yonca hortumlu böceği ile mücadeleye devam edilir. Meralarda hayvan otlatması başladığından, yağışlı havalarda hayvanlar meralara sokulmaz, ağır otlatmadan kaçınılır.

Meyvecilikte bahçelerde toprak işleme ve yabani ot mücadelesine devam edilir. Azotlu gübre verilir, sulama yapılır. Ağaç diplerinden çıkan sürgünler temizlenir. Meyve seyreltmesi ve bağlamalar yapılır. Ay sonuna doğru göz aşısına başlanır. Elma iç kurdu mücadelesine başlanır. Pamuklu bit, kara leke, kırmızı örümcek, yaprak biti, ağ kurdu ve kloroz mücadelesine devam edilir. Fındık kurdu mücadelesine devam edilir. 15 Hazirandan itibaren fındık dalkıran mücadelesi başlar. Bağlarda çapalama, sulama yapılır. Mildiyöye karşı mücadele sürdürülür.

Sebzecilikte fidan dikimi yapılır, dikimde azotlu gübre verilir. Sulama yapılır, yabanı otlar temizlenir. Domateslerde külleme, mildiyö, yaprak bitleri, bozkurt mücadelesine devam edilir. Mevsimlik sebzelerin hasadı yapılır.

Amasya, Tokat, Sivas, Malatya, Adıyaman, Elazığ, Tunceli.

Periyot boyunca bölge geneli parçalı ve az bulutlu geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta nadasa bırakılan alanlarda ikileme, ot görülürse üçleme işlerine devam edilir. Bambul görülürse mücadeleye devam edilir. Ay sonuna doğru arpa hasadına başlanır. Mısırda üst gübreleme ve birinci çapa yapılır. Düşük rakımlı yerlerde mercimek hasadı yapılır. Nohutlarda antraknoz mücadelesi sürer. Fasulyelerde çapalama ve sulama devam eder. Bruchus mücadelesine yoğun olarak devam edilir. Ayçiçeğinde ikinci çapalama yapılır. Kolzaya son gübre verilir. Patateste ikinci çapa ile boğaz doldurma yapılır, patates mildiyösü ile mücadele edilir.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde çayırların ve daha önceki yıllarda ekimi yapılmış olan yoncalıkların biçimi yapılır, ay sonuna doğru korunganın biçimi başlar. Yoncalıkların sulaması yapılır. Küsküte ve yonca hortumlu böceğine karşı mücadele edilir.

Meyvecilikte çöğürlerde tepe vurma ve çapalama yapılır. Sürgün göz aşısı hazırlığına başlanır. Ay sonuna doğru göz aşıları yapılır. Sulama, yabancı otlarla mücadele yapılır. Meyve seyreltme yapılır, obur sürgünler kesilir. Elma iç kurdu, ağ kurdu, yaprak biti, kırmızı örümcek, kiraz sineği, kara leke, kızıl leke, kamçılaşma ve kloroza karşı mücadeleler sürdürülür. Bağcılıkta köklendirme parsellerinde çapalama ve sulama yapılır. Bağ salkım güvesi, bağ çadır tırtılı, külleme ve mildiyöye karşı mücadele edilir.

Sebzecilikte fidelerin bakımı, sulaması, ot temizliği, seyreltme yapılır. Mevsimlik sebzelerin hasadı yapılır. Sebze bahçelerinde yaprak bitleri, kırmızı örümcek, bozkurt, danaburnu, kavun sineği, soğan mildiyösü, külleme ile mücadele edilir.

Afyonkarahisar, Konya, Karaman, Aksaray, Nevşehir, Niğde, Kayseri.

Pazartesi günü kuzeybatısı, Salı günü güneybatısı, Çarşamba günü batısı sağanak yağışlı geçeceği tahmin edilmektedir. Mevsim normalleri civarında hava sıcaklıkları beklenmektedir. Rüzgârın kuzey ve batı yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette eseceği tahmin edilmektedir. Bu illerimizde yağış almayan gün ve kesimlerde tarımsal faaliyetlerin yapılması için meteorolojik şartlar uygundur.

Bu ayda yapılabilecek tarımsal faaliyetler şunlardır:

Hububatta kımıl ve süne gibi zararlılarla mücadele edilir. Sulama imkanı varsa ayın ilk günlerinde yağış durumu da göz önünde bulundurularak buğdaya ikinci su verilir. Ay sonuna doğru arpalarda hasada başlanır. Nadasa bırakılmış alanlarda ikileme işine devam edilir. Mısırda çapalama, tekleme ve sulama işleri devam eder. Baklagillerde ayın ilk haftasından itibaren ikinci çapa yapılır, birinci su ve 20 gün sonra ikinci su verilir. Fasulye, mercimek, bakla, bezelyede daneleri delmek suretiyle zarar yapan Bruchus'a karşı mücadele edilir. Mercimekte ayın 15 inden sonra hasada başlanır. Haşhaş ta ayın ilk haftasında gerekli görülürse üçüncü çapa ve ikinci sulama yapılır. Ayçiçeğinde birinci çapaya devam edilir, tekleme yapılır. Ay içinde bir su verilmeli, ay sonuna doğru ikinci çapaya başlanır. Hastalık ve zararlı görüldüğünde mücadele edilir. Patateste birinci ile hafif boğaz doldurma yapılır. Su verilmeli, hastalık ve zararlı (patates böceği) görüldüğünde mücadeleye başlanır. Pancarda çapalama ve sulama yapılır. Kolzanın hasadı yapılır.

Çayır-mera ve yem bitkilerinde yoncada birinci biçimler devam eder. Geçen yıl ekilen korungada ilk biçim yapılır. Yoncada küsküt mücadelesi devam eder. Sıvat inşaatları devam eder.

Meyvecilikte ay sonuna doğru anaç ve kalemler aşı yapmaya müsait ise göz aşısına başlanır. Meyve ağaçlarında çok sık meyve teşekkülü varsa seyreltme yapılır. Fidan ve çöğür araları çapalanır ve sulanır. Kara leke, ağkurdu, kırmızı örümcek, yaprak bitleri, elma iç kurdu ve kiraz sineği mücadelelerine devam edilir. Bağcılıkta asmalar sulanır, uç alma, filiz alma yapılır, külleme ve salkım güvesi ile mücadele edilir.

Sebzecilikte mevsimlik sebzelerin hasat ve pazarlama işine devam edilir. Geçen ay açığa ekimi yapılan sebze tohumlarının bakımı ve şaşırtmaları yapılarak esas yerlerine dikimi başlanır. Sebze bahçelerinde gübreleme, sulama, ot alma ve çapalama işleri devam eder. Yaprak bitleri, bozkurt, soğan mildiyösüne karşı başlatılan mücadeleye devam edilir.

img_

Ay döngüleri, özellikler ve tarımsal faaliyetler:

1. Ayın yenisi

&#; Ayın büyüme evresi.

&#; Yeni ay ile başlayıp dolunay ile biter (14 gün).

&#; Yeni ay sonrasında hilal, ilk dördün, şişkin ay süreçleri.

&#; Su dışarıya (git) akma eğilimi gösterir.

&#; Koyun kırkılmaz; yünü kolay kopar, bozulur, güvelenir.

&#; Ağaç kesilmez, odunu kolay bükülür, çatlar, çürür.

&#; Yeni ay ve ilk dördün arası dönem, tohum ekimi önerilenler (enerjinin yapraklara doğru hareket süreci): Yapraklı bitkiler (ıspanak, marul, maydanoz, vb) ve buğday, tahıl.

&#; İlk dördün ve Dolunay arası dönem, tohum ekimi önerilenler: Domates, kabak, patlıcan, vb.

&#; İlk dördün ve Dolunay arası çiçek ekimi için doğru zamandır.

&#; Kompost yığını sulanır.

&#; Bitki özü yağları elde etme zamanı.

&#; Meyve ve sebzeler dolunaya yakın zamanda daha sulu ve lezzetli olurlar, Dolunaya yakın zamanda hasat edilmelidirler.

&#; Aşılama için Satürn-Ay ilişkisi de olumlu şekilde göz önüne alınır.

&#; Ahududu, böğürtlen, altın çilek gibi bitkilerin ekimi için ilk dördün ve Dolunay arası süre tercih edilir.

2. Ayın eskisi:

&#; Ayın küçülme evresi

&#; Dolunayla başlayıp yeniay ile biter (14 gün).

&#; Dolunay ve son dördün.

&#; Su içeriye (gel) akma eğilimi gösterir.

&#; Genel olarak ekilen veya dikilen ürün daha verimli olur.

&#; Hasat ve biçilen otlar daha şifalıdır. Şifalı otlar daha uzun süre etkilerini korurlar.

&#; Uzun süre saklanacak bitki ve meyveler için uygun hasat zamanıdır (elma, patates, lahana, zeytin, vb).

&#; Dolunay ve son dördün arası sürede fidan ve ağaç dikimi için uygun zamandır.

&#; Son dördünde ağaç kesilebilir, budama yapılır.

&#; Tohum ekimi önerilenler (enerjinin köklere doğru hareket süreci): Kök bitkiler (havuç, pancar, patates, soğan, turp, vb).

&#; Gelecek senelere saklanacak çiçek ve bitki tohumları hasat edilir.

&#; Kurutma için uygun zaman (meyve, sebze, çiçek, vb)


Anadolu&#;da ay hakkında bazı eski tabirler:

&#;Ayın yenisinde yapılan işten hayır gelmez&#;
&#;Dolunayı bekle, bereketini gör&#;
&#;Ayın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek&#;
&#;Kesme odunu ay büyürken, kırk koyunu küçülürken&#;

Maria Thun esasları

İnsanoğlu tarihsel süreçte yaşamı 4 ana element temelinde inceledi: toprak, hava, ateş ve su. Bu elementler insan vücudunu, kişilik tiplerini, bitkileri ve burçların gücünü etkiledi.

Astrolojide, bu dört elementin her biri üç burcu etkiler (4 x 3 = 12 burç).

Ateş > Koç, Aslan, Yay

Toprak > Boğa, Başak, Oğlak

Hava > İkizler, Terazi, Kova

Su > Yengeç, Akrep, Balık

Su burçlarının bereket, doğurganlık ve verim gücü olduğuna inanılır. Ayın burçlar arası geçişi tohum ekimi için elverişli zaman olarak kabul edilir.

Ateş burçları ise verimsizliğin ve kısırlığın zamanlarını ifade ederler.

&#; yılları arasında yaşamış olan Maria Thun, tüm hayatı boyunca Rudolf Steiner tarafından keşfedilen biyodinamik tarım çalışmalarının sistematiği üzerine çalıştı. Özellikle iki veya üç günlük periyotlarda değişen burç etkilerinin tarım açısından önemini araştırdı.

 

maria-thun

Maria Thun eski dönemlerde kullanılan astrolojik haritalara göre bahçecilik ve tarım çalışmaları üzerine teorileri de deneysel yöntemlerle inceledi. Çalışmalarında bitkileri dört ana bölüme ayırdı: yaprak, kök, çiçek ve meyve/tohum. Her bitkinin bu bölümlerden bir tanesi için yetiştirildiği sonucuna vardı. Örneğin, domates meyvesi için yetiştirilir. Papatya ise çiçeği için yetiştirilir. Maria Thun&#;a göre, bitkilere ait dört bölümün her biri bir asıl element etkisindedir.

Yapraklar > Su
Kökler > Toprak
Çiçekler > Hava
Meyveler/Tohumlar > Ateş

Bitkiler, Maria Thun&#;a göre, bu kategoriler dikkate alınarak ilgili astroloji takvimine ekilmelidir.

BitkiElementBurç
Kök: Patates, turp, havuç, soğan, vb.ToprakBoğa, Başak, Oğlak
Meyve/Tohum: Elma, Üzüm, Zeytin, Armut, Şeftali, Kiraz, Fındık, Nar, vb.AteşKoç, Aslan, Yay
ÇiçeklerHavaİkizler, Terazi, Kova
Yaprak: Marul, Ispanak, Maydanoz, Hindiba, Yonca, vb.SuYengeç, Akrep, Balık

Thun teorisi basittir ama bazı istisnaları dikkate almak gerek. Bazı bitkiler görünenden farklı kategorilere ait olabilir. Brokoli, Brüksel Lahanası, Karnabahar, Lahana &#;çiçek&#; olsalar da,&#;yaprak&#; kategorisinde dikkate alınır.

Tüm öneriler doğa ve insan dostu tarımın bir parçasıdır; kimyasal girdileri olan ve gerek insana ve gerek üretimi çevreleyen ekolojiye verdiği zararlarla, öznesi olan bitkiyi zaten doğal döngüler ötesinde büyümeye teşvik eden  endüstriyel esaslı  üretimlerde bu tablonun hiç bir önemi yoktur.

Bu çerçevede, zararlılarla mücadele için kullanılan farklı karışımların (ısırgan suyu, kırmızı biber, sarımsak, tütün, arap sabunu, vb) uygulaması için önerilen ay takvimi Eski Ay döneminde, İkizler, Aslan veya Başak burcundadır.

Aşağıdaki tablo, Maria Thun biyodinamik Ay takvimini özetliyor (en iyi netice sıralaması ile):

Toprak Üzeri Bitkiler (Yaprak); ekim, şaşırtma, fidelemeAyın yenisi, 1: Yengeç, 2: Akrep, 3: Balık.
Toprak Altı Bitkiler (Kök); ekim, fidelemeAyın eskisi, 1: Boğa, 2: Oğlak.
Çiçekler; ekim, fidelemeAyın yenisinde, 1: Terazi
SulamaAyın yenisinde, 1: Yengeç, 2: Balık, 3: Akrep.
Toprakla çalışma1: Aslan, 2: İkizler (yabani ot temizliği), 3: Başak.
Hasat1: Kova, Dolunay, 2: Yay veya Koç, yeni ay (uzun süreli depolama için). Eğer hasat edilen tohum seneye saklanacaksa, aynı tohumun ekildiği yıldız/burç zamanı tercih edilir.
BudamaAyın eskisinde yapılır.
KuraklıkKuraklık dönemlerinde, tohumda azami çimlenmeyi sağlamak için olabildiğince Dolunaya yakın zamanda ekim yapılır.
Tutulmalar, Düğüm ZamanlarıBu dönemlerde ekim yapılmaz. Hint astrolojisinde, Kuzey Düğümü ( ☊ ) Rahu ve Güney Düğümü ( ☋ ) Ketu olarak adlandırılır.

ay_node_cem1

Biyodinamik takvimler:

funduszeue.info

funduszeue.info

funduszeue.info

Bunu beğen:

BeğenYükleniyor

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası