archimedes hayatı / Arşimet'in Hayatı ve Çalışmaları

Archimedes Hayatı

archimedes hayatı

Yunan uyruklu Arşimet astronom Phidas'ın oğludur. Antik dünyanın en büyük bilim insanı olarak kabul edilen Arşimet, matematik, fizik, mühendislik, astronomi ve birçok buluşa imza atmıştır. Bu ünlü bilim insanı Arşimet kimdir, hayatı nasıl geçmiştir, buluşları nelerdir? Sizler için detaylı bir rehber hazırladık.

Arşimet Kimdir?

MÖ 287 Yılında Sicilyanın Siraküza şehrinde dünyaya geldi. Babası Phidias tanınmış ünlü bir astronumdu. Ancak Babası hakkında pek bir şey bilinmemektedir. Antik Çağ Felsefesinin ilk ve en büyük bilim insanı olarak tanınır. Kendisi birçok bilim dalı ile ilgilenmektedir, hidrostatik ve mekanik alanlarında önemli çalışmaları bulunmaktadır. Kendisinin doğum günü ünlü bir tarihçi olan İoannes Tzetzes'ın keşiflerine dayanarak tespit edilmiştir.

Arşimet Hayatı

Antik Çağ Felsefesinin ilk ve en büyük bilim insanlarından olan Arşimet'in hayatı 75 yıl sürmüştür. Ünlü tarihçinin Plutarhos'un eseri: Paralel Hayatlarda anlattığı üzere Arşimetin babası Phidias, ünlü bir astronumdu. Arşimetin Siraküza imparatoru Kral 2. Hero'nun bir akrabası olduğunuda savunmakta.

Arşimet'in Buluşları

  • Geometri
  • Mekanik
  • Matematik
  • Hidrostatik

Geometri

  • Pi sayısının değerini tahmin eden ayrıca bir kürenin yüzölçümünün kürenin hacmine eşit olması kanıtlamaktadır. Pi sayısı gibi günümüzde her geçen gün yeni bir rakamı daha bulunan önemli bir keşfe imza atmıştır.

Mekanik

  • Roma donanmasındaki gemilerin yakılmasını sağlayan yakan aynalar buluşu gibi bu alanda birçok buluş yapmıştır. Bazıları: Sonsuz vidalar, hidrolik vidalar, bileşik makalar olarak söylenebilir.

Matematik

  • Modern matematiğin öncüsü olan Arşimet, eğli yüzeylen alan hesabı ile hacim sonsuz küçük sayılar hesabı ve alan konuları hakkında hesaplamalar yapılabilmesini sağlamıştır.

Hidrostatik

  • Arşimet'in hamamdan buldum buldum diye bağırarak çırıl çıplak bir şekilde dışarı fırlaması hikayesini çok duymuşsunuzdur. Suya daldırılan bir nesnenin taşırdığı ağırlı kadar kendi ağırlığından kaybettiğini fark ederek sıvıların dengesi kanununu bulmuştur. 

Arşimet'in Eserleri

  •  Denge Prensipleri üzerine 2 ciltlik eser yayınlamıştır. (Bu eserinde mekanik prensiplerbi ve geometri methodlarını açıklamıştır.)
  •  İkinci Derecede Paraboller
  •  Küre ve Silindir Yüzeyi üzerine 2 ciltlik eser yayınlamıştır.
  •  Spiraller ile ilgili eser
  •  Konoidler ile ilgili eser
  •  Yüzen cisimler ile ilgili eser
  •  Daire ölçümleri ile ilgili eserh
  •  Mekanik Teoremlerin yöntemi ile ilgili eser

Bu içeriğimizde Arşimet kimdir? Arşimet'in hayatını ve eserlerini incelemiş olduk. Sizler Arşimet hakkında ne düşünüyorsunuz yorumlarda bizler ile belirtmeyi unutmayın.

kaynağı değiştir]

Geometriye yapmış olduğu en önemli katkılardan birisi, bir kürenin yüzölçümünün 4\pir2 ve hacminin ise 4/3 \pir3 eşit olduğunu kanıtlamasıdır. Bir dairenin alanının, tabanı bu dairenin çevresine ve yüksekliği ise yarıçapına eşit bir üçgenin alanına eşit olduğunu kanıtlayarak pi değerinin 3 +l/7 ve 3 +10/71 arasında bulunduğunu göstermiştir. Başka bir deyişle bu formülleri suyun hacim kullanma esnasında alabileceği özkütleçapıdır.

Matematik[değiştir kaynağı değiştir]

Arşimet, kendi adıyla tanınan “sıvıların dengesi kanununu” da bulmuştur. Suya batırılan bir cismin taşırdığı suyun ağırlığı kadar kendi ağırlığından kaybettiğini fark ederek hamamdan "eureka" (buldum, buldum) diye haykırarak çırıl çıplak dışarı fırlaması, onunla ilgili en çok bilinen bir hikâyedir. Söylendiğine göre, bir gün Kral II Hieron yaptırmış olduğu altın tacın içine kuyumcunun gümüş karıştırdığından kuşkulanmış ve bu sorunun çözümünü Arşimet'e havale etmiştir. Bir hayli düşünmüş olmasına rağmen sorunu bir türlü çözemeyen Arşimet, yıkanmak için bir hamama gittiğinde, hamam havuzunun içindeyken ağırlığının azaldığını hissetmiş ve "evreka, evreka" diyerek hamamdan fırlamıştır. Arşimet'in bulduğu şey; su içine daldırılan bir cismin taşırdığı suyun ağırlığı kadar ağırlığını kaybetmesi ve taç için verilen altının taşırdığı su ile tacın taşırdığı su mukayese edilerek sorunun çözülebilmesi idi. Çünkü her maddenin özgül ağırlığı farklı olduğundan aynı ağırlıktaki farklı cisimler farklı hacme sahiptir. Bu nedenle suya batırılan aynı ağırlıktaki iki farklı cisim farklı miktarlarda su taşırırlar.

Eserleri[değiştir

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır