hacamattan önce ve sonra yenmemesi gerekenler / One moment, please...

Hacamattan Önce Ve Sonra Yenmemesi Gerekenler

hacamattan önce ve sonra yenmemesi gerekenler

Hacamattan Önce

Hacamat aç karnına yapılır; Takribi 3 saat öncesi yeme içme bırakılır.
Tok karnına yapılan hacamat bir çok hastalığa neden olur.
Vücutta takribi 6-7 litre kan olup yemekten sonra takribi 3-4 litre kan sindirim işlemini gerçekleştirmek için görevlendirilir. Bu durumda kan basıncı düşmesi ve kan dolaşım hızının yavaşlaması nedeniyle hacamat ile toksik maddeleri temizlemek zorlaşır. Hatta zararlı bile olur.
Çünkü; tokluk halinde kan, karın boşluğunda göllendiği için hayati merkezlerimiz olan beyin ve kalbin beslenmesi zayıflamıştır. Böyle durumlarda hacamat yapılınca beyne, kalbe ve diğer hayati hormon ve enzim yapan bezlere giden kan hacmi iyice düşerek, felç, enfarktüs gibi kalıcı rahatsızlıkların çıkmasına neden olur.
Asgari 24 saat öncesinden hayvansal gıda alınmaz.
Zira hayvansal gıdalar protein ihtiva eder, kanı koyulaştırır. Hayvansal perhize dikkat edilerek yapılan hacamat daha faydalıdır.


Hacamattan Sonra

Asgari iki saat kadar bir şey yenilmemelidir. Hacamattan sonra iştah biraz açılabilir. Mümkün olduğunca günü hafif gıdalarla geçirmek hacamatın faydasını artırır.
12-24 saat sonra duş alınabilir. Duştan hemen sonra yara izlerinin olduğu bölgeye zeytinyağı veya kantaron yağı sürülmesi, yaraların çabuk iyileşmesi ve iz kalmaması bakımından çok fayda sağlar.
Hacamat dan sonra sirkeli su veya bal şerbeti içmek çok faydalıdır. Zira her iki gıdanın ortak özelliği damar açıcı olmasıdır.
Hayvansal gıdaların hemen hepsinde protein olup kan dolaşım hızını yavaşlatır. Bu nedenle asgari 24 saat öncesi ve mümkünse 48 saat sonrası hayvansal gıda perhizi yapılır.

 Hacamat (Kupa) Tedavisi Tarihçesi 

Kupa tedavisi 5000 yıl öncesine dayanan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir. Ilk yazılı kaynaklara Çin ve Mısır’da rastlanmaktadır. Çin’de bildirilen ilk yazılı kaynak Bo Shu’dur. Ebers Papirüsleri, Mısır’da bulunan ve tıbbi konuları içeren bir kaynaktır ve bu yazıtlarda kupa tedavisi, yabancı maddelerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlayan bir uygulama olarak belirtilmektedir. 

Mısır’da bulunan lahitlerde kupa da dahil olmak üzere tıpta kullanılan pek çok aletin çizimleri görülür. 

Hipokrat ve Galen yaş kupa tedavisi yani hacamattan bahseder. Moğol tıbbında da kullanımı çok eskilere dayanmaktadır. Sonrasında islam ülkeleri dahil olmak üzere tüm dünya ülkeleri yaş kupa tedavisini güvenilir bir tedavi yöntemi olarak benimsemiş ve tedavi protokollerine sokmuştur. Antik Yunan’da Aslepios Tapınaklarında (Yunan mitolojisinde tıbbın ve sağğın tanrısına ait tapınaklar) kupalar kesici bir aletle birlikte uygulanarak fazla kanın boşaltılması için kullanılmıştır. Prospero Alpini(1553-1617),yaş kupa tedavisiyle derinlerdeki rahatsız edici maddeleri 

vücuttan uzaklaştırarak, ağrıyı azalttığını, kanamaları kontrol ettiğini, adet kanamasını kolaylaştırdığını ve pek çok hastalığa iyi geldiğini belirtmektedir. Afrika ülkelerinde de sıklıkla kullanılmaktadır. Çin’de 1500’lü yıllarda klinik etkinliği kabul edilmiş ve bilimsel bir zemin bulmuştur. 

Hacamat tedavi, geleneksel Çin tıbbında yaygın kullanılmaktadır. Samuel Bayfield ve Geoffrey Chaucer’in kitapları kupa tedavisinden bahseden ilk İngilizce kaynak olması bakımından önemlidir. Geleneksel İslam tıbbında da kupate davisiyle ilgili detaylı bilgilere rastlamaktayız. İbn-i Sina’nın ‘Tıbbın Kanunu’ isimli eserde kupa tedavisinden bahseder. Kuru kupanın sıcaklık oluşturduğunu, yaş kupanın sıcaklığı aldığını belirtir ve çeşitli hastalıklarda kupa tedavisiyle ilgili reçeteler vermiştir. Şerefeddin Sabuncuoğlu (1385-1470) pnömotoraks hastalığını kupa uygulamasıyla tedavi etmiştir. 

Ülkemizde ise Sağlık Bakanlığı tarafında GETAT geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları yönetmeliği kapsamına alınarak ,eğitim ve sertifikasyon kritirleri belirlenmiştir.

 

HACAMAT NE ZAMAN YAPILABİLİR?

 

İhtiyaç halinde hacamat, mevsime ve güne bakılmaksızın 12 ayın herhangi bir gününde yaptırılabilir. İlkbahar ve sonbaharda yaptırılan hacamat, kış ve yaz aylarında yaptırılacak hacamatlara göre bir basamak daha faydalıdır. İmkan dahilinde hacamat uygulaması hicri takvimin 17,19,21. günlerinde yapılmalı, mümkün değilse en azından hicri 13 ila 25. günleri arasına denk getirmeye çalışmak çok daha faydalı olacaktır. Bu tarihlerde yapılacak uygulamalar, Peygamber efendimizin sünneti olan bu tedavinin sünnete uygun günlerde yapılamasını sağlar.

İhtiyaç halinde hicri takvim uygulaması geçerli olmaz, her hangi bir günde de yapılabilir. Hasta migren, baş ağrısı, bel ağrısı, diz ağrısı gibi ne tür bir ağrısı olursa olsun ağrı oluştuğu gün hacamat yaptırabilir. 

Hacamat için pazar, pazartesi,salı ve perşembe günleri yapılması tavsiye edilen günlerdir. Cuma ve çarşamba günleri hacamat yapılması önerilmez. 

HACAMAT ETKİLERİ 

  • Analjezik etki 
  • Homeostasis(kan akışının düzenlenmesi) etki 
  • İmmünolojik etki 
  • Vejetatif sinir sistemi regülasyonu
  • Nörolojik etki 
  • Kardiovasküler etki 
  • Antineoplastik etki 
  • Cuto-visseral etki 
  • Detoks etki 
  • Masaj etki
  • Hipoksemi regülasyonu 
  • Miyofasiyal tetik nokta inhibisyonu

 UYGULANAN HASTALIKLAR 

  • Stress inkontinans (İdrar kaçırma) 
  • Unutkanlık 
  • Allerjik astım 
  • Kronik üritker (Kaşıntı) 
  • Kontakt dermatit 
  • Konstipasyon (Kabızlık) 
  • Post zoster nevralji (Zona sinir ucu ağrısı) 
  • Trigeminal nevralji (Yüz ağrısı) 
  • Erkekte kısırlık (Oligospermi,sperm motilite ve morfoloji bozukluklarına bağlı infertilite) 
  • Kadında kısırlık (Organik olmayan infertlite) 
  • Hiperkinetik kalp hastalığı (Çarpıntı) 
  • Kronik yorgunluk sendromu 
  • Fibromiyalji (Kas ağrıları) 
  • Miyofasial ağrı sendromu (Tetik nokta)
  • Tendinopatiler (Kas kiriş ağrıları) 
  • Disk Patolojileri ( Bel boyun fıtıkları)
  • Mekanik kaynaklı bel boyun ağrıları 
  • Gonartroz (Diz ağrıları) 
  • Gerilim tipi baş ağrısı 
  • Migren tipi baş ağrısı 
  • Sinüzit tipi baş ağrısı 
  • Minör depresyon 
  • Organik olmayan uyku bozuklukları

Hacamat hangi durumlarda etkilidir? 

 

Kas-eklem ağrıları, özellikle fibromiyalji, bel ve boyun fıtığı, romatizmal rahatsızlıklarda, karaciğer, dalak rahatsızlıklarında, baş ağrısı, migren,bazı kulak çınlaması, baş dönmeleri, bazı göz hastalıklarında, gözün görme kabiliyetini artırır, ruhsal bozukluklarda, depresyon, anksiyete tedavilerinde, bağışıklık sistemini güçlendirmek için, kronik yorgunluk, kronik astım ve bronşit tedavilerinde, hipertansiyon, kalp rahatsızlıklarında, mide–barsak ve sindirim problemlerinde, kabızlıkda, adet düzensizliğinde, Gut artriti, cilt rahatsızlıklarında, akne, ürtiker, egsema, sedef hastalıklarının tedavilerinde hacamat uygulamalarının faydaları vardır.

 

 Hacamatın faydaları nelerdir? 

 

 Bilim adamları hacamatın tedavideki faydalarını kabul etmektedirler. Çünkü doğru  hacamat uygulayıcılarının birçok hastaya yardımcı olduğunu görmüşlerdir. Hacamatın pek çok avantajı vardır. Kan akışını artırarak kaslara ve yumuşak dokulara daha fazla oksijen sağlayarak kas gerginliklerini, aşırı sıvıların ve toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Hacamat tedavisi, hastanın vücudunun belli noktalarına vakum uygulayarak, vücuttaki doğal enerji yollarındaki engelleri kaldırır, enerji döngüsünün normalleşmesi sağlanır, böylece rahatsızlıkların iyileşmesi kolaylaşır. 

Hacamat steril tıbbi koşullar altında gerçekleştirildiğinde oldukça güvenlidir. Hastaların çoğuna herhangi bir rahatsızlık

görülmez. Hacamat malzemeleri tek kullanımlıktır .Hacamat sonrası hızlı iyileşmeyi sağlamak için uygulama alanı antiseptik ilaçla silinip uygun bandajla kapatılır. 

Günümüzde birçok tamamlayıcı tıp uygulaması vardır. Ancak hacamat olimpiyat atletleri de dahil olmak üzere birçok sporcu arasında kabul gören bir tedavi yöntemidir. Hacamat kas düğümlerine bağlı ağrıların tedavisi yanı sıra bağ dokusundan kaynaklanan ağrıların tedavisinde de yardımcı olur. 

Hacamattan önce ve sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? Hacamat aç karna yapılmalıdır. İki saat öncesi çok hafif yemek yenmeli, tatlı gibi şekeri yükselten gıdalar tüketilmemelidir. En az 24 saat önce ve 24 saat sonra hayvansal gıda tüketimi yasaklanmalıdır. Hacamattan 24 saat önce ve 48 saat sonra cinsel ilişki yapılmamalıdır. 

Yara izi oluşmaması için hacamat yapıldıktan sonra ozon yağı ve kantaron yağı kullanılmalıdır. Kan sulandırıcı ilaç kullananlarda bazı durumlarda ilacı kesmek gerekebilir. Hacamattan 24saat önce ve sonrasında ağır spor, sauna ve fin hamamı gibi aktiviteler olmamalıdır. Hasta kilosuna uygun miktarda bol su tüketmelidir.

 

Hacamatın yapılmadığı haller nelerdir? 

 

Çok yaşlı ve zayıf kişilerde, kalp yetmezliği olanlarda kanama bozukluğu olan veya anti agregan ilaç kullananlarda, ağır anemisi olanlarda, tansiyonu çok düşük kişilerde, tromboflebitte, kemoterapi alanlar, kalp pili taşıyan ve organ nakli olan kişilerde, kadınlarda adet döneminde uygulanmaz. 

Hacamat küçük cerrahi müdahaledir. O nedenle bu tedavi metodunu , doktorun yada doktor kontrolünde sağlık personellerinin yapması gereklidir. 

 

HACAMAT TEDAVİSİNİN YAN ETKİLERİ VAR MIDIR? 

 

Hacamat hiçbir yan etkisi olmayan son derece doğal bir tedavi yöntemidir. Geleneksel ve tamamlayıcı tedavi yöntemleri içinde hacamat hemen her türlü hastalığın tedavisinde rahatlıkla kullanılır ve fayda bakımından en üst sırada yer alır. Hacamat tedavisi sonrası herhangi bir yan etki oluşmaması için tedavinin hastane şartlarında ve eğitimli sağlık çalışanları tarafından yapılmalıdır.

 

Kliniğimiz de GETAT uygulamaları yapılmaktadır. HACAMAT (KUPA) tedavisi, GETAT ünitemiz içerisinde yer alan uygulamalarımızdandır.

 

YASAL UYARI:

Bu sayfanın içerikleri ziyaretçilerini bilgilendirme amaçlı kurulmuş olup, sağlıkla ilgili konularda tıbbi teşhis, tedavi ve reçete bilgisi taşımaz. Sayfa sağlıkla ilgili yer verdiği tüm konularda öncelikle en doğru bilginin hastayı muayene eden doktorundan öğrenebileceğini savunur. Sayfada konu olarak geçen tüm yöntemler kamuoyuna bilgi vermek amaçlı paylaşılmış olup, bu bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılmasından doğabilecek mağduriyetlerden bu sayfasorumlu tutulamaz.

 

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır