karında şişlik ve gaz nasıl giderilir / Gaz ve şişkinlik nasıl geçer? | Sağlık

Karında Şişlik Ve Gaz Nasıl Giderilir

karında şişlik ve gaz nasıl giderilir

Karın Şişliklerini Gideren Etkili Tavsiyeler

Pek çok kişide, çeşitli nedenlerden dolayı karın şişliği ve ağrısı görülmektedir. Bir şekilde asıl nedeni bilinmeyen bu şişlikler, kişiye kimi zaman kısa süreliğine kimi zaman gün boyu rahatsızlık verir. Bazen karın bölgesinde oluşan şişlikler geçici rahatsızlık olurken, bazen başka bir hastalığın habercisi olabilir. İşte bizler de Nefis Yemek Tarifleri ekibi olarak, bu ikilemlere yanıt bulmak için bir yazı hazırladık.

Yazımızı okumayı bitirdikten sonra karın şişliği tedavisi hakkında gereken bilgilere ve karın şişliğine bitkisel çözüm önerilerine ulaşmış olacaksınız. En önemli hazineniz sağlığınızdır diyerek, yazımıza başlıyoruz.

karın şişliği neden oluşur

Karın Şişliği Neden Oluşur?

  • Karın şişkinliğinin en temel sebebi bağırsaklarda oluşan gazdır. Bağırsaklarda gaz oluşumu ise; besinlerdeki karbonhidratların parçalanma esnasında ortaya çıkar. Besinlerin parçalanması dışında yoğun şekilde hava yutmak da karın şişliğine neden olan doğal faktörler arasındadır. Sigara içenlerde ve sürekli sakız çiğneyenlerde hava yutma durumu sıkça gözlemlenir. Bu nedenle karın şişliğinden şikayetçi olanların geneli sigara içen ve sakız çiğneyen kişilerden oluşmaktadır.
  • Karın şişliğinin diğer nedenleri arasında bağırsaklarda oluşan enfeksiyon ve bakteriler de yer alır. Bağırsak hastalıklarına bağlı olarak kullanılan ilaçlar, vitamin ilaçları ve antibiyotikler de karnınızın şişmesine ve rahatsız olmanıza neden olur. Herhangi bir şey tüketmeden de karnınız zaman zaman şişebilir. Bunun sebebi ise duygusal halinizdir. Kimi durumlarda stres ve kaygı midede tepkime oluşmasına neden olur.
  • Regl döneminde hissedilen karın şişliğinin etkisini de unutmamak gereklidir. Karın şişliği adet gecikmesi yaşayan kadınlarda sıkça görülen bir rahatsızlıktır.
  • Ayrıca çölyak karın şişliği belirtisi ile kendini belli eden bir rahatsızlıktır. Çölyak hastalığının diğer nedenleriyle beraber karın şişliği görülüyorsa, en kısa sürede doktora gitmeniz tavsiye edilmektedir. Erken teşhis ile pek çok rahatsızlığın önüne geçebilirsiniz.
  • Bilinmesi gerekir ki karın şişliği karaciğer yetersizliği ve siroz gibi durumlarda da bir işaretçi olabilir. Karaciğerin işlevini kaybetmemesi için gerekli kontrollerin ihmal edilmemesi gereklidir. Uzun süreli yaşanan şişliklerin ne de olsa geçer düşüncesi ile önemsenmediği bir gerçektir. Buna neden olan bir başka hastalık olabilir. Bu nedenle sizi ciddi boyutta rahatsız eden karın şişliklerinde gerekli önemi göstermelisiniz.
  • Yemek yerken yapılan yanlışlar, karın şişliğini tetikleyen unsurlar arasında yerini alır. Hızlı ve çiğnenmeden yenilen yemekler, bağırsaklardan geçerken zorlanacaktır ve daha çok gaz açığa çıkacaktır. Neredeyse herkesin bir şekilde yaptığı fakat zararının farkında olmadığı bir diğer neden de; fazla yemektir. Fazla alınan besinler mideyi yoracak ve sindirilmesini zorlaştıracaktır. Besinlerin parçalanma sırasında ise fazlasıyla gaz açığa çıkacaktır. Bunun sonucunda da istenmeyen ve çok rahatsız eden karın şişliği görülecektir.
  • Ayrıca karın şişliği mide bulantısı hissini de getirebilir. Bu belirti besinlere karşı oluşan alerji durumunda daha çok görülmektedir. Süt ürünlerinin ve glutenli gıdaların alerji yapması durumunda şişlikle beraber mide bulantısı yaşattığı da bilinmelidir. Bağırsaklarınızda oluşan parazitler de mide bulantısına neden olacaktır.

karın şişliği neden oluşur

Karın Şişliğine Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer?

Öncelikle karın şişkinliği gebelik belirtisi olabilir. Sizlere önerdiğimiz bitkisel çözümleri denemeden önce, eğer gebelik şüpheniz varsa doktora gitmenizi tavsiye ederiz.

  • Karın şişliğinin geçmesi beslenme düzeninin değişmesi ile kısa süre içinde geçebilir. Uzun Öncelikle az az yemeye özen göstermelisiniz. Birden midenize yüklenirseniz, bu durum mide ve bağırsak sağlığınızı olumsuz şekilde etkileyebilir.
  • Gün içinde meyve ve sebze ile beslenmeye dikkat etmelisiniz. Bol sıvı tüketimi besinlerin daha rahat sindirilmesine yardım edecektir. Lifli gıdaların tüketilmesi de bağırsaklarınızın rahatlamasını sağlayacaktır.
  • Karın şişliğine iyi gelen çözümler arasında hareket etmek de yer alıyor. Hareketsiz kalan kişilerin daha çok karın şişliği problemi yaşadığı görülmektedir.
  • Karın şişliği nefes darlığı gibi durumlara da yol açabilir. Bu nedenle gün içinde 30 dakika da olsa kısa bir yürüyüş bedeninize iyi gelecektir.
  • Bağırsaklarınızın daha rahat çalışması adına kuru erik, kuru kayısı, kuru incir tüketebilirsiniz. Bunlara ek olarak ananas ve ıspanak da karın şişliğini önleyecek ve giderecek besinlerdendir.
  • Yemeklerinize sindiriminizi rahatlatacak baharatlar eklerseniz, yediğiniz besinlerin sindirilmesi daha kolay olacaktır. Böylece yemek sonrasında karın şişliği problemi yaşamazsınız. Kekik, kimyon, pul biberi ve karabiber gibi baharatlar sindiriminizi kolaylaştırabilir.
  • Karın şişliği alkol alışkanlığı sonucunda da meydana gelebilir. Bu nedenle eğer alkol kullanan biriyseniz ve karın şişliğinden şikayetçiyseniz, alkolden uzak durmanız tavsiye edilmektedir. Karın şişliği ile başlayan bu durum karaciğerinizi de çok geçmeden rahatsız edecektir.

karın şişliğine ne iyi gelir

Karın Şişliği Nasıl Giderilir İbrahim Saraçoğlu Tavsiyeleri

  • Limonlu su: Karın şişliği İbrahim Saraçoğlu tarafından incelenen ve tedavisi için bitkisel çözümler aranan bir rahatsızlıktır. Karın şişliği şikayeti ile gelen danışanlara öncelikle limonlu su içilmesini tavsiye ediyor. Sabah uyanır uyanmaz ılık su içine bir dilim limon atın ve için. Daha sonra bir süre hareket halinde kalın. Limon antioksidan etkisi ile karnınızda oluşan şişliği yok edecektir.
  • Melisa çayı: Limonlu su önerisine ek olarak melisa çayının da şişliklerde oldukça etkili olduğunu ifade eder İbrahim Saraçoğlu. Gün içinde 1 fincan melisa çayı içenlerin karın şişliği şikayetlerinin son bulduğunu söylemektedir.
  • Aynı zamanda her sabah bir fincan yoğurt suyu içilmesinin de iyi geleceğini belirtiyor.
  • Havuç suyu da yoğurt suyu gibi etkili olacaktır.

Karın Şişkinliği İçin Şifalı Bitkiler

Karın şişkinliği için en iyi yöntem besinlerinizi seçmeniz olacaktır. Bu nedenle karın şişliği bitkisel tedavi önerileri size büyük yardımcı olacaktır. Suna Dumankaya’nın önerisi ile dereotunu çay gibi süzüp içebilirsiniz. Dereotu çayı karın şişliğini yok edebilir.

  • Melisa otu: Spazm yok edici özelliğe sahip bir bitkidir. Çayını demleyip tüketirseniz şişliğe neden olan faktörleri vücudunuzdan uzaklaştırabilirsiniz. Sindirim sisteminize büyük yardımı olacaktır.
  • Anason: Mide ve bağırsaklarda oluşan rahatsızlıklar için tüketilmektedir. Karın şişliği durumunda anason çayı içerek kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
  • Zencefil: Mide problemleri konusunda oldukça adı duyulan bir bitkidir. Uzun zamandır karın şişliği şikayetiniz varsa zencefilli yoğurt veya zencefil çayı size iyi gelecektir.
  • Meyan kökü: İdrar söktürücü özelliği ile dikkat çekmektedir. Böylece şişliğe neden olan maddeleri vücudunuzdan atabilirsiniz.
  • Adaçayı: Ödem ve spazm gibi durumlarda kurtarıcı bir çay olarak karşınıza çıkacaktır. Karın şişliği gaz gibi durumlarda bir fincan tüketmek oldukça iyi gelecektir.
  • Bitki çayları: Karın şişliği kabızlık belirtisi de olabilir. Bu durumu önlemek için yeşil çay tüketebilirsiniz. Papatya çayı da alternatif olacaktır.

karın şişliğine ne iyi gelir

Karın Şişliği Tedavisi: Hangi Doktora Gidilir?

Karın şişliği probleminiz hala ortadan kalkmıyorsa; çok vakit kaybetmeden bir doktora görünmeniz gerekecektir. Gideceğiniz doktora “İç Hastalıkları” bölümünden ulaşabilirsiniz. En kısa zamanda “Gastroenteroloji” uzmanına giderek karın şişliği tedavisi için adım atabilirsiniz.

Doktorunuz karnınızın şişmesine neden olan faktörleri incelemek için öncelikle kan ve idrar testi yaptıracaktır. Tahlil sonuçlarınıza göre uygun görülen gerekli ilaç tedavisine başlayabilirsiniz.

Karın Şişliğine Ne İyi Gelir? Karın Şişliği Neden Olur ve Nasıl Geçer?

İyi Yaşam

Karın şişliği, günlük yaşantımızı olumsuz etkileyen rahatsız edici bir sorun olmakla birlikte kendi içinde de pek çok nedeni bulunur. Kişilerin alışkanlıkları, yaşam tarzı, kilosuna kadar birçok etken karın şişliğinde önemli bir rol oynar. Karın şişliği sorunu yaşayanlar ise karın şişliğine ne iyi gelir merak etmekteler. Sizler için karın şişliğinin nedenleri ve bu soruna neyin iyi geldiğiyle ilgili bir araştırma yaptık. İşte, karın şişliğine ne iyi gelir sorusunun yanıtı…

1

Karın şişkinliği pek çok kişinin hayatını etkileyen ve mide ile bağırsak problemlerinin neden olduğu bir durumdur. İnsan vücudunda yararlı bağırsaklar ile mide bakterilerinin meydana getirdiği bir miktar gaz bulunur. Dışardan bakıldığında zararsız gibi gözükse de eğer vücutta bu gaz miktarı artarsa bazı durumlar da ortaya çıkabilir.

Organların gerilmesine neden olan bu gaz, haliyle karın şişliğini de beraberinde getirir. Karın şişliğine bir çözüm getirilmediği takdirde sorun nefes darlığına kadar ilerleyebilir. Peki karın şişliği neden olur?

2Karın şişliği neden olur

Karın şişliği neden olur?

Karın şişliğinin nedenlerini kısaca şu şekilde sıralayabiliriz;

Sindirim sisteminden kaynaklı sorunlar: Bağırsak sendromu, ülser ve gastrit gibi rahatsızlıklar nedeniyle bağırsak ve mide üzerinde gaz birikimi meydana gelir. Biriken gaz karın şişkinliğine neden olur.

Stres: Yoğun şekilde yaşanan stres özellikle bağırsak ve mide üzerinde basınca neden olur ve şişkinlik yapar.

Dengesiz beslenme: Karbonhidrat seviyesi yüksek besinler nedeniyle midede bir şişkinlik hissedilir.

Ödem: Vücutta biriken ödem yani fazla sıvı karın şişkinliğine yol açar.

3Karın şişliğine ne iyi gelir

Karın şişliğine ne iyi gelir?

Karın şişliğini en aza indirmek için başta gaz oluşumunu engellemek gerekir. Bunun için, özellikle yemekleri olduğundan daha yavaş yemekte fayda var. Aksi halde hızlı yemek daha fazla havanın yutulmasına neden olur. Yemek sırasında mümkün olduğunca az konuşarak ve yemekleri mümkün olduğunca fazla çiğneyerek bu sorunu önemli ölçüde çözebilirsiniz.

Stresten olduğunda uzak durulmalıdır. Yoğun stres gaz birikimini artırır ve diğer organlara daha fazla basınç yapılmasına neden olur. Stresli ortamlardan uzak durarak bu problemi en aza indirebilirsiniz.

4

Karın şişliği eğer geçici bir probleme dayanıyorsa sorunu bitkisel yöntemlerle de çözmek mümkün olabilir. Özellikle karın şişliği için tercih edilen besinler ve bitkisel çaylar şişliği azaltmak için iyi bir yol olabilir. Yapılan bitkisel yöntemler sonucunda halen şişlik geçmiyorsa mutlaka bir uzmana başvurmak gerekir.

5Karın şişliğini önlemek için yapılması gerekenler

Karın şişliğini önlemek için yapılması gerekenler

- Karın şişliğini önlemek için mutlaka yağlı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durmak önemlidir.

- Uykudan kalkar kalmaz yemek yememeli ve geceleri yemek yemeyi bırakmalısınız.

- Fazla kilolarınız varsa mutlaka bir diyetisyenden yardım almalısınız.

- Karın şişliğini önlemek için midenize zararlı besinleri ve alışkanlıkları bırakmalısınız.

- Stresten ve hızlı yemek yemekten uzak durmanız önemlidir.

6Karın şişliği için Rezene Çayı tarifi

Karın şişliği için Rezene Çayı tarifi

Karın şişliğinde en büyük yardımcı rezene çayıdır. Bir şişlik hissediyorsanız rezene çayı demleyerek günlük 1 defa içmeniz yeterli olacaktır. Ayrıca zencefil çayı da şişliği azaltmak için içilmesi gereken bitkisel çaylar arasındadır. Ayrıca sindirim sistemine yardımcı olan maden suyu içerek şişkinliği azaltabilirsiniz.

Yapımı oldukça basit olan rezene çayını hazırlamak için yalnızca 2 çay kaşığı rezene tohumu ve 1 su bardağı su yeterli olacaktır.

Öncelikle rezene tohumlarını güzelce ezin. Kaynamış suya rezene tohumlarını ekleyin. Fincanın üzerini kapatın. 5 dakika demlenmesini bekledikten sonra tüketebilirsiniz. İçerken ağız yakmayan bir sıcaklıkta olmasına dikkat edin.

Kronik bir rahatsızlığınız varsa düzenli tüketimine başlamadan önce mutlaka bir uzmana danışın.

GAZ SANCISI NEDİR? GAZ SANCISINA NE İYİ GELİR?

Gaz Sancısı Nedir?

Herkesin vücudunda gaz vardır. Gaz varlığı rahatsız edici ve utanç verici olabilir, ancak gaz sancısı yaşamı tehdit edici bir problem değildir. Vücuttaki gaz, ağız aracılığıyla geğirme yoluyla veya rektumdan geçirilerek dışarı atılır. Çoğu insan günde yaklaşık 1 ila 4 litre gaz üretir ve günde yaklaşık 14 kez gaz çıkarır.

Gaz karbondioksit, oksijen, nitrojen, hidrojen ve metan gibi çoğu kokusuz buharlardan oluşur. Kalın bağırsaktaki bakteriler ise kükürt içeren gazları salgılayarak hoş olmayan bir gaz kokusu üretir.


Sindirim sisteminde gaza ne sebep olur?

Sindirim sistemindeki gaz iki kaynaktan gelmektedir:

  • Aerophagia (hava yutma). Hava yutmaya genellikle hızlı yemek veya içmek, sakız çiğnemek, sigara içmek veya gevşek takma dişler takmak neden olur.

Geğirme, yutulan havanın mideden ayrılmasını en çok sağlayan aktivitedir. Geğirme sonucu atılamayan gaz kısmen ince bağırsakta emilir ve küçük bir kısmı kalın bağırsağa girerek rektumdan atılır.

  • Kalın bağırsakta (kolon) doğal olarak bulunan zararsız bakteriler tarafından bazı sindirilmemiş gıdaların parçalanması

Bazı karbonhidratlar (şeker, nişastalar ve lif), belirli enzimlerin eksikliği veya yokluğu nedeniyle ince bağırsakta sindirilmez. Sindirilmemiş veya emilmemiş yiyecek daha sonra, zararsız ve normal bakterilerin bu maddeleri parçaladığı kalın bağırsağa geçer. Bu işlem hidrojen, karbondioksit ve tüm insanların yaklaşık üçte birinde rektumdan salınan metan gazları üretir.


Aşırı Gaz Oluşumu Nedeni Olan Yiyecekler

Ulusal Diyabet ve Sindirim ve Böbrek Hastalıkları Enstitüsü'ne göre, karbonhidrat içeren gıdaların çoğu gaz çıkarma nedeni olabilirken, yağ ve protein içeren besinler daha az gaz çıkarmaya neden olur. Gaza neden olan yiyeceklerden bazıları şunlardır:

  • Rafinoz. Fasulye, lahana, Brüksel lahanası, brokoli, kuşkonmaz, diğer sebzeler ve tam tahıllarda bulunan karmaşık bir şeker.
  • Laktoz. Peynir, dondurma gibi süt ve süt ürünlerinde, ekmek, tahıl gevreği ve salata sosu gibi işlenmiş gıdalarda bulunan doğal bir şekerdir. Bu yiyecekleri yedikten sonra gaz sancısı oluşumu, laktoz intoleransınız olduğu anlamına gelebilir.
  • Fruktoz. Soğan, enginar, armut ve buğdayda bulunan bir şekerdir. Fruktoz ayrıca bazı alkolsüz içeceklerde ve meyveli içeceklerde tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Sorbitol. Elma, armut, şeftali ve kuru erik gibi meyvelerde doğal olarak bulunan bir şekerdir. Sorbitol ayrıca birçok diyet gıdasında, şekersiz sakızlarda yapay tatlandırıcı olarak kullanılmaktadır.
  • Nişastalar. Patates, mısır, erişte ve buğday gibi çoğu nişasta kalın bağırsakta parçalandıkça gaz üretir. (Pirinç, gaza neden olmayan tek nişastadır.)
  • Çözünür lif. Suda kolaylıkla çözünen ve bağırsaklarda yumuşak, jel benzeri bir doku alan lif; yulaf kepeği, fasulye, bezelye ve çoğu meyvede bulunur.
  • Çözünmez lif. Buğday kepeğinde ve bazı sebzelerde bulunan, esasen değişmeden bağırsaklardan geçen ve çok az gaz üreten bir lif türü.

Gaz Sancısının Belirtileri Nelerdir?

Aşırı gaz nedeni ile kronik semptomların oluşması nadirdir. Aşağıdakiler gaz sancısı nedeniyle oluşabilecek semptomlarıdır. Bununla birlikte, her birey semptomları farklı şekilde yaşayabilir. Gaz sancısının belirtileri şunları içerebilir:

  • Geğirme. Yemek sırasında veya sonrasında geğirme normaldir.

Kronik sürekli geğirme, peptik ülser hastalığı, gastroözofageal reflü hastalığı (GERD) veya gastrit gibi bir üst gastrointestinal bölge hastalığının belirtisi olabilir.

  • Gaz Çıkarma. Günde 14 ila 23 kez gaz geçişi normal kabul edilir.
  • Karın şişkinliği. Şişkinlik genellikle irritabl bağırsak sendromu (IBS) gibi bir bağırsak hareketliliği bozukluğunun sonucudur. Motilite bozuklukları, bağırsak kaslarının anormal hareketleri ve kasılmaları ile karakterizedir. 

Crohn hastalığı, huzursuz bağırsak sendromu, kolon kanseri veya bağırsak tıkanmasına neden olan herhangi bir hastalık da karın şişkinliğe neden olabilir.

Ameliyattan kaynaklanan fıtıklar veya yara dokuları da şişkinliğe ve ağrıya neden olabilir.

Yağlı yiyecekler midenin boşalmasını geciktirerek şişkinlik ve rahatsızlığa neden olabilir, ancak çok fazla gaz sancısına neden olmaz.

  • Karın ağrısı ve rahatsızlık hissi. Bağırsaktaki gaz bazı kişilerde ağrıya neden olur. Ağrı, kolonun sol tarafında olduğunda kalp hastalığı ile, sağ tarafında toplandığında ise, safra kesesi taşları veya apandisit ile karıştırılabilir.
  • Kabızlık. Düşük lifli diyet, opioid ilaçları veya antikolinerjik ilaç kullanımı gibi sindirim sürecini yavaşlatarak kabızlığa sebep olabilecek herhangi bir şey, bağırsak fonksiyonunu frenleyerek gaz sancısı oluşumuna sebep olabilir.

Gaz sancısı semptomları diğer tıbbi durumlar veya sorunların belirtileri ile benzerlik gösterebilir. Kesin teşhis için daima doktorunuza danışın.


Sindirim sistemindeki aşırı gaz nasıl teşhis edilir?

Gaz sancıları, keşfedilmesi ve tanı konulması gereken ciddi bir rahatsızlıktan kaynaklanabilir. Doktorunuz tanı koymak için önce fizik muayene gerçekleştirecektir. Fizik muayene sırasında doktorunuz, herhangi bir hassasiyet olup olmadığını ve herhangi bir anormallik hissedip hissetmediğini belirlemek için karnınıza dokunabilir. Karnınızın sesini bir stetoskopla dinlemek, doktorunuzun sindirim sisteminizin ne kadar iyi çalıştığını belirlemesine yardımcı olabilir. Muayenenize ve kilo kaybı, dışkıda kan veya ishal gibi diğer belirti ve semptomların varlığına bağlı olarak doktorunuz teşhise yardımcı olmak için aşağıdaki bahsedilen bazı ek testleri isteyebilir:

  • Kan testi
  • Karın röntgeni
  • Beslenme aktiviteleriniz hakkında bilgi. Belirli bir süre boyunca tüketilen yiyecek ve içeceklerin bir günlüğünü tutmanız ve / veya gün içinde kaç kez gaz çıkardığınızı saymanız istenebilir.
  • Kolonoskopi. 50 yaş ve üstü kişiler ve ailesinde kolon kanseri öyküsü olan kişilerde kolorektal kanser olasılığı düşünülmektedir. Kolonoskopi, doktorun kalın bağırsağın tüm uzunluğunu görmesine izin veren ve genellikle anormal büyümeleri, iltihaplı dokuları, ülserleri ve kanamayı belirlemeye yardımcı olabilen bir prosedürdür. Uzun, esnek, ışıklı bir tüp olan bir kolonoskopun rektumdan kolona kadar sokulmasını içerir. Kolonoskop, doktorun kolonun astarını görmesine, daha fazla inceleme için doku çıkarabilmesine ve keşfedilen bazı sorunları tedavi etmesine izin verir.
  • Sigmoidoskopi. Sigmoidoskopi, doktorun kalın bağırsağın bir kısmının içini incelemesine izin veren ve ishal, karın ağrısı, kabızlık ve kanamanın nedenlerini belirlemede yardımcı olan bir teşhis prosedürüdür. Sigmoidoskop adı verilen kısa, esnek, ışıklı bir tüp rektum yoluyla bağırsağa yerleştirilir. 

Gaz Sancısı Tedavisi

Gaz sancısının kesin çözümü yoktur. Sindirim sistemindeki gaz sancısı için özel tedavi, aşağıdakilere göre doktorunuz tarafından belirlenecektir:

  • Yaşınız, genel sağlığınız ve tıbbi geçmişiniz
  • Durumun kapsamı
  • Belirli ilaçlara, prosedürlere veya tedavilere toleransınız
  • Durumun seyri için beklentiler
  • Fikriniz veya tercihiniz

Gaz ağrılarınız başka bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa, altta yatan durumu tedavi etmek rahatlama sağlayabilir. Aksi takdirde, gaz sıkışması genellikle diyet değişiklikleri, yaşam tarzı değişiklikleri veya reçetesiz satılan gaz giderici ilaçlarla tedavi edilir. Çözüm herkes için aynı olmasa da, küçük bir deneme yanılma sonrasında çoğu insan biraz rahatlama bulabilir.


Gaz Sancısına Ne İyi Gelir

Gaz Sancısı Tedavisinde Diyet

Beslenme değişiklikleri vücudunuzun ürettiği gaz miktarını azaltmaya veya gazın sisteminizde daha hızlı hareket etmesine yardımcı olabilir. Diyetinizin ve gaz sancısı belirtilerinin günlüğünü tutmak, doktorunuza yardımcı olur ve diyetinizdeki değişiklikler için en iyi seçenekleri belirlemenize olanak sağlar. Bazı besinleri tüketmeyi bırakmanız veya daha küçük porsiyonlar yemeye başlamanız gerekebilir.

Aşağıdaki diyet tavsiyelerine uymak gaz sancısının belirtilerini iyileştirebilir:

  • Yüksek Lifli Yiyecekleri Tüketmemek. Gaza neden olabilen yüksek lifli yiyecekler arasında fasulye, soğan, brokoli, Brüksel lahanası, lahana, karnabahar, enginar, kuşkonmaz, armut, elma, şeftali, kuru erik, tam buğday ve kepek bulunur. Hangi yiyeceklerin sizi en çok etkilediğini deneme yanılma yoluyla keşfedebilirsiniz. Yüksek lifli gıdalardan birkaç hafta uzak durabilir ve yavaş yavaş tekrar tüketmeye başlayarak sorunun yüksek lifli gıdalardan kaynaklanıp kaynaklanmadığını araştırabilirsiniz. Lifli besin alımını sürdürebileceğiniz sağlıklı bir diyet planı için doktorunuzla konuşun.
  • Süt Ürünlerinden Uzak Durmak. Diyetinizdeki süt ürünlerini azaltmak gaz sancısı semptomlarını azaltabilir. Ayrıca, sindirime yardımcı olması için laktoz içermeyen süt ürünlerini deneyebilir veya laktaz takviyeli süt ürünleri alabilirsiniz.
  • Kızarmış veya yağlı yiyeceklerin tüketimini azaltın. Yağ, bağırsaklardan gazın temizlenmesini geciktirir. Kızarmış veya yağlı yiyecekleri azaltmak gaz sancısını azaltabilir.
  • Gazlı içecek tüketimini azaltın. Gazlı içecek tüketmeyin veya azaltın.
  • Lif takviyeleri hakkında bilgi alın. Bir lif takviyesi kullanıyorsanız, sizin için en iyi olan lif takviyesinin miktarı ve türü hakkında doktorunuzla konuşun.
  • Su tüketimini arttırın. Kabızlığı önlemeye yardımcı olmak için, gün boyunca ve öğünlerinizle birlikte su için.

Gaz Sancısı Tedavisinde Reçetesiz İlaçlar ve Takviyeler

Aşağıdakiler bazı kişilerde gaz sancısı semptomlarını azaltabilir:

  • Fasulye ve diğer sebzelerdeki karbonhidratların parçalanmasına yardımcı olan alfa galaktosidaz
  • Laktoz intoleransınız varsa, süt ürünlerindeki (laktoz) şekeri sindirmenize yardımcı olarak gaz sancılarını azaltan laktaz takviyeleri. Hamileyseniz veya emziriyorsanız, laktaz takviyeleri kullanmadan önce doktorunuzla konuşun.
  • Gazdaki baloncukları parçalamaya yardımcı olarak gazın sindirim sisteminizden geçmesine yardımcı olabilen simetikon. Gaz semptomlarını hafifletmedeki etkinliğine dair çok az klinik kanıt vardır.

Gaz Sancısı Tedavisinde Yaşam Tarzı Değişiklikleri

Yaşam tarzı değişiklikleri yapmak aşırı gaz varlığı ve gaz sancısını azaltmaya veya hafifletmeye yardımcı olabilir.

  • Daha küçük porsiyonlarla yemek tüketin. Sağlıklı bir beslenme programının içindeki bir çok besin gaz oluşumuna neden olabilir. Gaz oluşturabilecek yiyecekleri daha küçük porsiyonlarda tüketmeyi deneyin.
  • Yavaş yiyin ve yemeğinizi iyice çiğneyin.
  • Sakız çiğnemekten, sert şekerleri emmekten ve içecekleri pipetle içmekten kaçının. Bu aktiviteler daha fazla hava yutmanıza neden olabilir.
  • Sigara içmeyin. Sigara içmek, yuttuğunuz hava miktarını artırabilir. Bırakmak için yardıma ihtiyacınız varsa doktorunuzla konuşun.
  • Egzersiz yapın. Düzenli egzersiz, kolonunuzdan gazın salınmasını önleyebilecek bir problem olan kabızlık riskini azaltır.

Gaz Sancısı Nasıl Önlenir 

  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları
  • Gaz giderici ilaç kullanımı
  • Yutulan hava miktarını azaltmak

Lif açısından zengin besinlerle beslenmek, susuz kalmamak ve egzersiz yapmak, gaz sancıları yaşamamak için uzun vadede iyi bir yaklaşımdır. Bu önlemlerin gaz sancısı problemini iyileştirmediği durumlarda, polietilen glikol müshil kullanımı düşünülebilir.

Gaz Sancısı Nedir? Gaz Sancısına Ne İyi Gelir? Hakkında Bizimle İletişime Geçin

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır