koronayı ilaçsız atlatmak / covid ilaçlarını kullanmadan covidi atlatmak - ekşi sözlük

Koronayı Ilaçsız Atlatmak

koronayı ilaçsız atlatmak

Corona'daki yeni tehlike: İlaç kullanmak istemiyorum

Tuğba Öztürk/funduszeue.info

Bir seneyi aşkın süredir corona virüsle mücadelesini sürdüren Türkiye'de, salgının gidişatını kötü etkilediği belirtilen yeni bir sebep ortaya atıldı. Virüse yakalandıktan sonra evde karantinaya alınan bazı hastaların, filyasyon ekiplerinin verdiği ilaçları kullanmadığı ifade edildi. Verilen ilaçların kullanılmaması hastalığın seyrini ve hastaneye yatış oranını büyük ölçüde etkiliyor. 

Peki, filyasyon ekipleri tarafından verilen ilaçların kullanılma(ma)sı corona virüsün seyrini nasıl etkiliyor? Virüsü hafif atlatığını söyleyen hastalar verilen ilaçları kullanmasa olur mu? Uzmanlar, funduszeue.info'nin sorularını yanıtladı. 

''VİRÜS İLK GÜNDE ÇOĞALIYOR''

Kocaeli Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Sıla Akhan, özellikle evde karantinaya alınan hastalarda ilaç kullanımın reddedilmesine oldukça sık rastlandıklarını belirtti. 

Akhan, filyasyon ekiplerinin ilaçları teslim ettikten sonra hastaların belirli iddialarla bu ilaçları kullanmadan evde tuttuğunu söyledi.

Hastalığın seyri açısından bu durumun oldukça yanlış ve tehlikeli olduğunu ifade eden Akhan, ''Virüs gün içerisinde çoğalıyor. Filyasyon ekipleri tarafından teslim edilen ilaçlarla biz bu virüs çoğalımını oldukça azaltmaya çalışıyoruz. Ne kadar başarılı olabilirsek immün fırtınayı o kadar azaltabiliyoruz'' dedi. 

Corona'daki yeni tehlike: &#x;laç kullanmak istemiyorum - 1

İLAÇLAR NEDEN KULLANILMALI?

Corona virüsün seyrinin iki aşamalı olduğunu da söyleyen Akhan, ''Birinci fazda virüs çoğalma eğilimi taşıyor. Bir müddet sonra bu çoğalım duruyor. İkinci fazda vücut virüsle savaşırken immün (bağışıklık) cevap oluşuyor. Virüs bitse de o savaş devam ediyor, vücut kendi kendine savaşmaya devam ediyor, kendini yıpratıyor. Hastaya verilen favipiravir ile biz bu durumu önlemeye çalışıyoruz'' açıklamasını yaptı. 

''KANDA PIHTI DA YAPABİLİYOR''

Akhan, favipiravirin yanında corona virüs hastalarına bir de kan sulandırıcı bir hap verildiği söyledi. Bu ilacında diğer ilaç gibi mutlaka kullanılması gerektiği ifade eden Akhan, corona virüsün damarlarda tutunma, kanda pıhtı yapma gibi bir özelliği olduğunu vurguladı. 

Hastalığın seyri ve verilen ilaçların etkileri hakkında açıklama yaptıktan sonra Akhan sözlerine şunları ekledi:

''Bu ilacın bana zararı olacak yorumu tamamen yanlış. Sadece gebelerin kullanmaması gerekiyor. Zaten herhangi bir yan etki yapıyorsa da 5 gün kullanılan bir ilaç olduğu için bu geri dönüşümlü bir durum. Hastalığın en vurucu yeri olan immün fırtınayı durdurabilmek için ilaçların kullanılması gerekiyor. Çünkü o ilacın bu dönemde faydası var Sonra işler sarpma sarınca bu ilacın kullanılmasının hiçbir anlamı kalmıyor''

Corona'daki yeni tehlike: &#x;laç kullanmak istemiyorum - 2

İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek de salgının başından bu yana hastaların, verilen ilaçları sorguladığını söyledi. 

''İLACIN SAYISI DA KORKUTABİLİYOR''

Tükek, ''Özellikle evde olan hastalarda bu soruları oldukça duyuyoruz. ilacın bir arada alınması insanları haliyle korkutuyor. İlaç kullanmama noktasında bazı hastaların eğilimlerinin de olduğunu görüyoruz. Bazı kişiler, 'İyiyim ben bir şikayetim yok. İlaçları almasam olur mu' diye soruyor. Ama biz mutlaka ilaçların alınması gerektiğini söylüyoruz'' açıklamasını yaptı. 

''DAHA AĞIR SEYREDİYORLAR''

Vakalar üzerinden gözlemlerini aktaran Tükek'e göre, virüsün en başında ilaç kullanmayan ya da ilaçları aksatan hastaların, bir noktadan sonra süreci daha ağır seyrettiklerini belirtti. 

İlaçları hastalığın hafif atlatılması için verildiğini vurgulayan Tükek, ''Bu ilaçlar, hastalığın kötüleşmemesi için kullandığımız ajanlar. Hastalık başta iyi seyredebiliyor ve hasta bir şeyi yokmuş gibi hissedebiliyor. Ancak daha sonra özellikle bir hafta içerisinde durum alevlenip daha da kötüye gidebiliyor. İlaçları kullanmayan hastalarda pişmanlık görebiliyoruz'' dedi. 

Salgının tepe noktasında olduğunu söyleyen Tüfek, corona virüse karşı uyarı da bulunarak şu bilgileri verdi:

''Şu an hastaneye yatması gereken hasta sayısında da bir artış var. Hastanelerde doluluk oranları giderek yükseliyor. Bunun sonucu olarak yoğun bakımlarda da bir takım artışlar meydana geldi. Salgının bir an önce tersine döndürülmesi, vaka sayılarının düşürülmesi gerekiyor''

Covid hastalığını atlatanlar ne kadar sürede iyileşiyor?

  • James Gallagher
  • BBC Sağlık ve Bilim Muhabiri
COVID HASTA IYILESME

Kaynak, Reuters

Çin'de Aralık 'da ortaya çıkan yeni tip koronavirüsün yol açtığı Covid hastalığı dünyada milyonlarca kişiyi etkilemeyi sürdürüyor. Üzerinden bir yılı aşkın zaman geçmiş olması nedeniyle artık bu haftalıkla ilgili daha fazla bilgi sahibiyiz.

Yapılan araştırmalar, Covid'a yakalananların eski sağlıklarına kavuşmalarının uzun zaman aldığını gösteriyor.

Koronavirüse yakalanan bir kişinin iyileşme süresi, hastalığı ne kadar ağır geçirdiğiyle ilişkili olabilir fakat her zaman doğru orantılı olmuyor.

Pek çok kişi için Covid'un sıradan bir gripten farkı olmuyor. Ancak Covid bazı insanlarda kalıcı izler bırakabilir.

Yaş, cinsiyet ve sağlık durumu virüsü kapan kişinin hastalığa nasıl tepki vereceği konusunda belirleyici etkenler arasında.

Ayrıca son aylarda virüsün mutasyona uğrayarak yeni varyantlarının yayılmaya başladığı görülüyor. Bunlar arasında özellikle İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya varyantları öne çıkıyor. Yapılan araştırmalar, İngiltere varyantının yüzde 70'e varan oranlarda daha hızlı yayıldığını gösteriyor ancak daha ölümcül bir virüs olduğuna dair ise henüz bir bulgu yok.

Bilim insanları, başından bu yana yaygın bir şekilde yapılan aşılama kampanyalarının bir sonucu olarak aşı olan bir kişinin virüsü kapması halinde hastalığı daha hafif atlattığına dikkat çekiyor.

Hafif atlatanlar

Covid'a yakalananların çoğunda kuru öksürük, ateş, tat ve koku alma duyusunda kayıp gibi belirtiler görülüyor. Ancak eklem ağrıları, halsizlik, boğaz ve baş ağrısı da görülen semptomlar arasında.

Öksürük başta kuru oluyor. Ancak bazı hastalar, hastalığın ilerleyen evrelerinde balgam da atmaya başlayabiliyor. Bu balgamlarda virüsün öldürdüğü akciğer hücreleri bulunuyor.

Bu semptomlar istirahat ve bol sıvı tüketimiyle tedavi ediliyor. Tedavi sürecinde ağrı kesici olarak parasetamol tavsiye ediliyor.

Covid'u hafif geçirenler kısa sürede eski sağlıklarına kavuşuyor.

Ateş bir haftadan kısa bir sürede düşse de öksürük şikâyetleri bir süre daha devam edebiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) Çin'deki veriler üzerinden yaptığı bir araştırma, hafif Covid hastaları için iyileşme süresinin yaklaşık iki hafta olduğu belirtilmişti.

Ağır hastalar

Kimileri için hastalık çok daha ciddi bir hâl alabiliyor. Enfeksiyonun yedi ile 10'uncu gününde hastanın durumu ağırlaşabiliyor.

Durumun ağırlaşması ani bir şekilde yaşanabiliyor. Nefes darlığı başlıyor ve akciğerlerde yanma hissi ortaya çıkıyor. Bunun nedeni virüsle savaşmaya çalışan bağışıklık sisteminin sağlıklı akciğer hücrelerini de hedef almaya başlaması oluyor.

Hastalığı bu şekilde geçirenlerin hastanede oksijen desteği alması gerekebiliyor.

Pratisyen hekim Sarah Jarvis, "Nefes darlığının iyileşmesi uzun zaman alabilir… Vücut, enflamasyonu tedavi etmeye çalışacaktır. Bu durumlarda eski sağlığa kavuşmak iki ila sekiz hafta sürebilir" diyor.

Jarvis hastalığı bu şekilde geçirenlerde uzun süre halsizlik gözlemlenebileceğini de ifade ediyor.

Yoğun bakıma yatırılanlar

WHO, virüse yakalanan her 20 kişiden birinin yoğun bakım tedavisine ihtiyaç duyacağını varsayıyor.

Yoğun bakımdaki hastalar ilaçlarla uyutuluyor ve solunum cihazlarına bağlanabiliyor.

Nedeni ne olursa olsun, yoğun bakım tedavisi gören bir hastanın nekahat dönemi ve tamamen iyileşmesi çok uzun zaman alabiliyor.

Yoğun bakımdan çıkarılan hastalar önce normal odalara alınıyorlar, ardından da nekahate evde devam ediyorlar.

Yoğun Bakım Tıp Fakültesi Dekanı Doktor Alison Pittard, yoğun bakımda yatmış bir kişinin eski sağlığına kavuşmasının 12 ile 18 ay sürebileceğini belirtiyor.

Uzun süre hastane yatağında yatmak, kas kaybına yol açabiliyor. Yoğun bakım yatış döneminde kaslarını yitiren ve güçsüz düşen hastaların, kuvvetlerini yeniden kazanmaları gerekiyor.

Bazı hastalar, yeniden yürüyebilmek için fizik tedaviye ihtiyaç duyuyor.

Yoğun bakımda alınan ilaçlar nedeniyle hastalar deliryuma girebiliyor, psikolojik sorunlar yaşayabiliyorlar.

Cardiff ve Vale Üniversitesi'nden fizyoterapist Paul Twose, "Bu hastalık özelinde bir sorun daha söz konusu. Viral yorgunluk kesinlikle çok önemli bir etken" diyor.

İtalya ve Çin'den bildirilen vakalarda tüm vücutta bitkinlik, en ufak harekette nefes darlığı, bir türlü geçmeyen öksürük nöbetleri ve düzensiz solunum rahatsızlıkları raporlanmıştı.

Hastalığı ağır geçirip atlatan bu kişilerde sürekli bir halsizlik de söz konusuydu.

Ancak genel sonuçlara ulaşmak da kolay değil.

Bazı Covid hastaları yoğun bakımda görece kısa süre geçirirken bazı hastalar haftalarca solunum cihazına bağlı kalıyor.

Koronavirüs kalıcı izler bırakabilir mi?

Hastalığın çok yeni olmasından dolayı elde uzun vadeli etkileri incelemede kullanılacak herhangi bir veri yok.

Bağışıklık sistemi aşırı çalışıp akciğerlere hasar veren hastalarda, akut solunum sıkıntısı sendromuna (ARDS) rastlanabiliyor.

Fizyoterapist Twose, "Beş yıl sonra dahi fiziksel ya da psikolojik sorunlar yaşanabileceğini gösteren veriler elimizde mevcut" diyor.

Warwick Tıp Fakültesi'nden Doktor James Gill ise hastalığı atlatanların iyileşme sürecinde mutlaka psikolojik destek de almaları gerektiğini vurguluyor.:

"Nefes almakta güçlük çektiğinizde doktor size 'Solunum cihazına bağlamamız lazım. Sizi uyutacağız. Ailenizle vedalaşmak ister misiniz?' diye soruyor. Bunları yaşayan hastalarda travma sonrası stres bozukluğuyla karşılaşmamız şaşırtıcı değil."

Bazı durumlarda hastalığı hafif atlatanlarda bile sürekli halsizlik gibi kalıcı izler oluşma ihtimali de göz ardı edilmiyor.

"Uzun Covid" denen bu hastalık belirtileri arasında kısa mesafe yürürken bile nefes nefese kalmak da yer alıyor.

Covid'un farklı hastalarda farklı belirtilere yol açtığı gibi uzun Covid da herkeste değişik semptomlar gösterebiliyor.

Üstelik İrlanda'da yapılan bir araştırmaya göre bu sadece hastalığı ağır geçiren kişileri etkilemiyor. Araştırmaya katılanların yarısında, virüse maruz kaldıktan 10 hafta sonra bile yorgunluk belirtileri görülmüştü.

Hastaların üçte biri, 10 hafta sonra hâlâ işe dönemeyecek durumdaydı.

Uzun süre geçmeyen belirtilerin nedeni ne?

Bilim insanları koronavirüs belirtilerinin neden bazı kişilerde uzun süre geçmediğine dair fikir yürütse de net bir cevaba sahip değiller.

Virüsün vücudun büyük kısmından atılıp bir bölümünde tutunması bir neden olabilir.

King's College'dan Prof. Tim Spector, "Uzun süreli ishal varsa virüs bağırsakta tutunmuştur, koku kaybı geçmediyse sinir sisteminde tutunmuştur, sorun bundan kaynaklanıyor olabilir" diyor.

Koronavirüs vücutta çok farklı hücre tiplerini etkileyebildiği için güçlü bir bağışıklık tepkisi üretiyor ve bu da çeşitli organlarda hasara yol açabiliyor.

Bazı uzmanlar, Covid sonrasında bağışıklık sisteminin normale dönmediğini ve uzun süreli belirtilerin arkasında bunun olduğunu düşünüyor.

Akciğerdeki hasarın yanı sıra bazı kişilerde şeker hastalığı da ortaya çıkabiliyor ve bu kişilerin bir kısmı da kan şekeri seviyelerini kontrol etmekte zorlanıyor.

SARS-Cov-2 ile aynı koronavirüs ailesinden olan SARS hastalığı da bedenin yağ işleme yönteminde en az 12 yıl süren değişiklikler oluşmasına yol açmıştı.

Koronavirüsün beyin yapısını değiştirdiğine dair de bulgular var fakat bu henüz kesinleşmiş değil.

Kaç kişi iyileşti?

Dünya genelinde kaç kişinin Covid'a yakalanıp iyileştiğini söylemek pek mümkün değil. Zira, yapılan araştırmalar virüsü kapanların yaklaşık yüzde 80'inin asemptomatik, yani herhangi bir semptom göstermeden hastalığı atlattığına işaret ediyor.

Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, dünya genelinde Nisan itibarıyla virüsün tespit edildiği toplam kişi sayısı milyonu, Covid nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı de üç milyonu aştı.

Dünya Sağlık Örgütü, dünya genelinde gerçek vaka sayısının tespit edilenlerin sekiz ile 10 katı olabileceğini açıkladı.

Dahası, her ülke farklı yöntemlerle veri topluyor. Bazı ülkeler iyileşen hasta verilerini yayınlamıyor. Ayrıca hastalığı hafif atlatanlar kayıtlara dahi girmiyor.

Matematiksel modellemeler, Covid'a yakalananların yüzde 99 ila 99,5'inin iyileşeceğine işaret ediyor.

Virüse yeniden yakalanmak mümkün mü?

Virüse yakalanan bir kişinin geliştirdiği bağışıklığın süresi konusunda elde çok fazla bilgi yok.

Ancak genel kanı, virüse yakalanıp iyileşenlerin yeterli ölçüde bağışıklık geliştirmiş olması gerektiği yönünde.

Fakat az sayıda da olsa, virüse ikinci kez yakalandığı bildirilen kişiler bulunuyor.

Özellikle Covid aşısı üzerinde çalışanlar için bu konu hayati öneme sahip. Geliştirilen aşıların ne kadar dayanıklı olacağı konusu, virüse karşı bağışıklığın süresine bağlı.

covid evde ağır atlatan varmı?

eşim korona şuan karantinadayiz ama boğazında gıcık çok ve oksurup duruyor konuşunca öksürme hissi oluşuyor diyor funduszeue.infoen değil diyor ama bilemiyorum:KKpastil getirtcem eczaneden insalah işe funduszeue.info ilaçları bugün bitiyor ama o hala hasta gibi ilaç da bitince ilerleme olurmu ..çok korkuyorum hastalıktan önce karışık rüyalar görmüştüm eşimle ilgili , ben iki çocukla baba evine dönmüştüm eşim birden yok olmuş bunu aile bireyleri de görmüş rüyasında:KKhemen sonrasında da eşim korona funduszeue.infoıma çok kötü şeyler geliyor günlerdir odada yatıyor :KKarada wceine gidiyor heran agirlasacak diye korkuyorumdestek lzim bana yaşayanlardan gececekmi atlatacak mi :KKgerçekten funduszeue.infoa herşeyin başı sağlıksevdiklerimizin kıymetini bilelim:KKçocukların gözü hep kapısında ağlıyorlar uzaktan görünceya ona bişey olursa naparim:KK
mikrobu hızlıca atma formülleri yokmu funduszeue.info atlatan arkadaşlar ?

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası