pspp kullanımı / GNU PSPP ile Veri Analizi: 01 – Giriş – Ölçme ve Değerlendirme

Pspp Kullanımı

pspp kullanımı

Veya( )Gruplama parantezi

Bu düğmeler dışında pencerede görülen “eğer” (If&#;) düğmesi, eğer yapılacak işlemin değişkendeki tüm veriler yerine belli koşulları taşıyan verilere yapılması isteniyorsa koşulları belirtmek için kullanılan yeni bir pencere komut düğmesidir. Örneğin, hesaplama “boy<” olan olgularda yapılmak istenebilir. Ya da “cinsiyet=1 & bdağ>75” gibi bir ön koşul konulabilir ki bunun anlamı, istenen hesaplamanın sadece erkek (cinsiyet=1) ve beden ağırlığı 75 kilogramdan fazla olan olgularda yapılması gerektiğidir.

image

Bu pencerede yapılacak işlemler şöyle sıralanabilir;

  1. Hesaplama sonuçlarının kaydedileceği bir “hedef değişken” (Target Variable) belirlenmelidir. Bu veri tabanında ilk olarak boy uzunluklarını metreye dönüştürmek gerekiyordu. Yeni boy uzunluklarını “boym” isimli bir değişken olarak kaydedilebilir. Bunun için pencerenin sol üst köşesindeki “Target Variable” kutusuna “boym” yazmak yeterlidir.image
  2. Değişkenler ve işlem düğmeleri yardımı ile hesap işleminde kullanılacak formül, “formül” (Numeric Expression) kutusuna yazılmalıdır. Burada kullanılacak formül, “boy/”dür. Bunun için penceredeki değişken aktarma düğmesi ile boy değişkeni formül kutusuna aktarılıp, formülün “/” bölümü işlem düğmeleri ya da klavye yardımı ile yazılır. “OK” komutu ile işlemin sonucu, veri tabanının son kolonunda, “boym” değişken adı altında otomatik olarak görülecektir.
  3. Şimdi yapılması gereken ikinci işlem, beden kitle indeksini (BKİ) hesaplamaktır. Bunun için de “hesaplama” (Compute Variable) penceresinde “hedef değişken” (Target Variable) kutusuna değişken ismi olarak “bki”, formül kutusuna ise, “bdağ/boym**2” formülünü yazıp “OK” düğmesine tıklamak yeterlidir.

image

Yapılan bu iki aşamalı hesaplama işleminden sonra artık veri tabanında olguların beden kitle indeksleri de analize hazırdır.

Yeniden Kodlama (Recode)

“Dönüşüm” (Transform) menüsünden girilen bir diğer komut “yeniden kodlama” (Recode) komutudur. Bir değişkendeki olguları farklı bir şekilde kaydetmek ya da yanlış bir kodlamayı düzeltmek için kullanılabilen çok işlevli ve yararlı bir komuttur.

image

Komutun iki seçeneğinden birisi “aynı değişken üzerine kodla” (Recode Into Same Variables&#;) yeni kodlamayı eskisi ile değişmeyi hedefleyen bir işlem yaparken, diğeri “farklı değişken üzerine kodla” (Recode Into Different Variables) yeni kodlamayı farklı bir değişken ismi ile kaydeder. Önerilen, eğer hatalı bir kodlama yoksa, olası gereksinimleri düşünerek ham verileri kaybetmemek ve yapılacak düzenlemeleri yeni bir değişken ismi ile kaydetmektir.

Dünya Sağlık Örgütü standartlarına göre beden kitle indeksi kg/m² değerleri arasında olan kişiler normal, kg/m² ve altı zayıf, kg/m² ve üzeri ise şişman olarak kabul edilmektedir. Eldeki BKİ değerleri bu sınır değerler yardımı ile zayıf, normal ve şişman olarak gruplanabilir. Bunu için zayıfa karşılık “1”, normale karşılık “2”, şişmana karşılık ise “3” kodu verilebilir. Böylece;

  1. Ölçümle belirlenen bir veri sayımla belirlenen bir veri haline dönüştürülmüş olur,
  2. Olguların şişmanlık ve zayıflık durumları hakkında yeni değerlendirme olanakları elde edilir.

Bu işlemi yapmak için önce, “farklı değişken üzerine kodla” (Recode Into Different Variables) penceresini açmak gerekmektedir. Ardından;

image

  1. Değişimde temel olarak kullanılacak olan beden kitle indeksi verileri, “bki” adı altında sol taraftaki kutuda görünecektir. Bu değişken ortadaki işlem kutusuna aktarıldığında değişkenin karşısında beliren “&#;> ?” işareti, araştırmacıdan yeni kodlamanın kaydedileceği hedef değişkenin ismini istediğini belirtir. Bu kez hedef değişken, “çıktı değişkeni” (Output Variable) olarak adlandırılmıştır. Çıktı değişkeninin “ağırlık” olarak isimlendirildiğini kabul edelim. İsimlendirme yapıldıktan sonra kutunun yanındaki “değiştir” (Change) düğmesine basıldığında ortadaki kutuda “bki” isimli değişkendeki verilerin yeniden kodlanarak, “ağırlık” isimli değişkene aktarılacağı görülür.
    image
  2. Bu işlemle değişkenleri tanımladıktan sonra, “eski ve yeni değerler” (Old and New Values&#;) penceresi açılmalıdır. Bu yeni pencerenin sol tarafında eski değerlerin (Old Value) farklı şekillerde girilebileceği kutular, sağ tarafta ise yeni kod değerlerinin (New Value) girileceği ve kaydedileceği kutular bulunmaktadır. Dikkat edilirse bu kutuların işlevi, değişken etiketlerinin tanımlandığı kutulardan farklı değildir.
  3. Eski değerlerin girileceği üç farklı “aralık” (Range) seçeneği vardır. Bu seçenekler kullanılırken dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta, kutulara girilecek değerlerin de bu aralık içinde kabul edileceğidir. Örnekte; “normal” kabul edilen kg/m² arası beden kitle indeksi değerleri ilk “aralık” (Range) seçeneğindeki kutulara girildikten sonra, normal olguları belirleyecek “yeni kod değeri” (New Value) olarak “2” yazılıp “ekle” (Add) düğmesi ile ilk kodlama değişikliği kaydedilmelidir (normal = 2).
  4. Ardından “zayıf” kabul edilen kg/m² ve altı değerleri kodlamak için, ikinci “aralık” (Range) seçeneğindeki kutuya değeri girilip, “zayıf”a karşılık gelecek “1” kodu ile değiştirmesi istenmelidir. Burada ikinci “aralık” seçeneğinin kullanılmasının nedeni, bu seçeneğin kutuya yazılan değer ve altındaki değerleri (Lowest through) birlikte kodlamasıdır (zayıf = 1).
  5. Son olarak da “şişman” kabul edilen kg/m² ve üzeri olguları kodlamak için üçüncü “aralık” (Range) seçeneğindeki kutuya değeri girilip, yeni kod değeri olarak “3” yazılıp son kez “ekle” (Add) düğmesine basılarak bu değişim de kaydedilir. Bu kez üçüncü “aralık” (Range) seçeneğinin kullanılmasının nedeni ise, bu seçeneğin, girilen değer ve üzerindekileri birlikte (through highest) kodlamasıdır (şişman = 3).

image

Eski ve yeni değerleri tanıttıktan ve tüm değişimleri “ekle” (Add) düğmesi ile sağ taraftaki kutuya aktardıktan sonra “devam” (Continue) düğmesi ile işleme devam edilebilir. Sonuçlar veri tabanının sonunda “ağırlık” kolonunda görülecektir. Verilen etiketlerin (1= zayıf, 2= normal, 3= şişman) etkin olabilmesi için daha önce örneklendiği gibi “etiket” (Value Label) olarak programa tanıtılması gerekmektedir.

Ölçme ve Değerlendirme

Bu sayfada sosyal bilimciler için GNU/PSPP kullanarak temel istatistiksel işlemlerin nasıl yapıldığını bulacaksınız. Anlatımlar, veri analizine yeni başlayan bir lisans / yüksek lisans öğrencisi düzeyindedir.

Soru, görüş ve önerileriniz için erencan [at] funduszeue.info adresine e-posta gönderebilirsiniz.

Başlangıç: GNU/PSPP&#;nin indirilmesi

Verilerin GNU/PSPP ortamına aktarılması
Verilerin analize hazırlanması
Betimsel istatistikler
Korelasyon
Bağımsız gruplar için t testi
Mann Whitney U testi
Bağımlı gruplar için t testi ve Wilcoxon işaretli sıralar testi
Tek yönlü varyans analizi (ANOVA)
Kruskal-Wallis H testi
Basit doğrusal regresyon
Çoklu doğrusal regresyon
Madde analizi
Güvenilirlik
Açımlayıcı faktör analizi

Sevilen PSP Oyunlarını Farklı Cihazlarda Oynamanızı Sağlayan Emülatör PPSSPP Nedir, Nasıl Kullanılır?

Yıllar içinde pek çok farklı versiyonu, pek çok farklı marka tarafından üretilmiş olsa da PlayStation markasının el oyun konsolu olan PSP hala pek çok oyuncu için gerçek bir efsanedir. PSP oyunlarının tadını ise başka oyunlardan almak pek mümkün değildir. Neyse ki PPSSPP emülatörü var. PPSSPP emülatörünü kullanarak pek çok farklı cihaz ve işletim sistemi üzerinden efsane PSP oyunlarını oynayabilirsiniz.

PPSSPP emülatörü, ilk kez kuracak olanlar için biraz karmaşık görünebilir ancak ilk indirme işlemi sonrası kurulum aracı tarafından verilen yönlendirme adımları sayesinde kolayca kurulum yapacak ve efsane PSP oyunlarını dilediğiniz cihazda oynamanın tadına varacaksınız. Gelin PPSSPP nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim ve emülatör üzerinden oynayabileceğiniz oyunlardan bazılarını görelim.

PPSSPP

PPSSPP nedir?

PlayStation Portable Simulator Suitable for Playing Portably, kısaca PPSSPP; Henrik Rydgård tarafından GPL ve C ++ kullanılarak geliştirilmiş ve ilk kez yılında yayınlanmış olan bir PSP oyun emülatörüdür. PPSSPP emülatörü ile tüm PSP oyunlarını farklı cihaz ve işletim sistemlerinde oynayabilirsiniz. PPSSPP aktif olarak güncellenmekte ve günümüz sistemlerinin ihtiyaçlarını karşılayacak özellikler eklenmektedir. 

PPSSPP ne işe yarar?

PPSSPP emülatörü ile Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Nintendo WiiU, Nintendo Switch, BlackBerry 10, MeeGo, Pandora, Xbox Series X, Xbox Series S, Symbian gibi işletim sistemlerinde, platformlarda ve cihazlarda tüm PSP oyunlarını oynayabilirsiniz. PPSSPP emülatörünü kurduğunuz cihaz ve işletim sistemine bağlı olarak kullanım özellikleri değişiklik gösterebilir.

PPSSPP nasıl kullanılır?

PPSSPP

PPSSPP emülatörünü kullanmak için öncelikle buradaki bağlantı üzerinden kullanmak istediğiniz cihaza ve işletim sistemine uygun PPSSPP emülatör yükleme dosyasını indirmelisiniz. PPSSPP kurulum işlemi emülatörü kullanmak istediğiniz cihaza ve işletim sistemine göre değişiklik gösterdiği için PPSSPP internet sitesinde yükleme dosyası ile aynı sayfada bulunan kurulum rehberini incelemelisiniz.

PPSSPP emülatörünün kurulumunu tamamladıktan sonra sıra geldi oyun oynamaya. Emülatör üzerinden oynamak istediğiniz PSP oyunlarının .cso uzantılı CSO ya da .iso uzantılı ISO dosyalarına sahip olmalısınız. Bu dosyaları, emülatörü kullanmak istediğiniz cihazı bilgisayarınıza bağlayarak ya da farklı bir yöntemle PPSSPP klasörüne yüklemelisiniz. Sonrasında oyunun tadını çıkarmaya başlayabilirsiniz. 

İlk kez bu tür bir emülatör kurulumu yapacak olan kullanıcılar için PPSSPP kurulum süreci biraz kafa karıştırıcı olabilir. Ancak PPSSPP internet sitesinde yer alan kurulum rehberi ve kurulum sırasında karşınıza çıkacak olan yönlendirme aracı sayesinde bu işlemi başarıyla gerçekleştirebilirsiniz. PPSSPP kurulumu yapmadan önce kullanmak istediğiniz cihazın emülatöre uygun olup olmadığını yükleme sayfası üzerinden öğrenebilirsiniz. 

PPSSPP nasıl indirilir?

PPSSPP nasıl kullanılır başlığı altında verdiğimiz bağlantıyı açtığınız zaman karşınıza PPSSPP yükleme dosyalarının olduğu bir sayfa çıkacak. Bu sayfa üzerinden Windows, macOS, Linux, iOS, Android, Nintendo WiiU, Nintendo Switch, BlackBerry 10, MeeGo, Pandora, Xbox Series X, Xbox Series S, Symbian PPSSPP versiyonlarından size en uygun olan yükleme dosyasını indirebilirsiniz.

PPSSPP emülatörünü, tıpkı tüm uygulamalarda olduğu gibi PPSSPP resmi internet sitesinden indirmeniz öneriliyor. Farklı kaynaklardan indirilen yükleme dosyaları ile cihazınıza virüs ya da kötü amaçlı yazılım bulaştırma ihtimaliniz bir hayli yüksek. PPSSPP emülatörünün son sürümünü ve kullanacağınıza cihaza uygun versiyonunu indirdiğinizden emin olun. Uyumsuz dosyalar, PPSSPP çalışmıyor sorununa neden olabilirsiniz. 

PPSSPP özellikleri:

Pek çok farklı cihazda ve işletim sisteminde efsane PSP oyunları oynamanızı sağlayan PPSSPP emülatörünün öne çıkan özelliklerinden bazıları bu şekilde. PPSSPP özellikleri, kullandığınız cihaz ve işletim sistemine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

PPSSPP oyunlarından bazıları:

PPSSPP

Efsane PSP oyunlarını pek çok farklı cihaz ve işletim sistemi üzerinden oynamanızı sağlayan emülatör PPSSPP nedir, ne işe yarar, nasıl kullanılır gibi merak edilen soruları yanıtladık ve emülatör ile oynayabileceğiniz PSP oyunlarından bazılarını listeledik. PPSSPP kullanıyorsanız deneyiminizi ve düşüncelerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz. 

Kaynak : funduszeue.info

Emoji İle Tepki Ver

7

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası