feyxoa nedir / Feijoa meyvesi nasıl yenir?

Feyxoa Nedir

feyxoa nedir

Dünyanın Yeni Meyve Gündeminde Feijoa Var

Kaymak ağacı olarak da bilinen feijoa meyvesi Güney Amerika orijinli bir bitkidir. Türkiye’de pek bilinen bir meyve olmayan feijoa, besin değerinin yüksekliği açısından büyük öneme sahiptir. Meyvenin kendisi ve yapraklarının biyokimyasal değerinin anlaşılması ile birlikte tüm dünyada yetiştiriciliği yapılmaya başlanan feijoa bitkisi, yapılan ıslah çalışmaları ve seleksiyonlarla çeşitlendirilmiştir.

Genellikle ABD, Brezilya ve Yeni Zelanda orijinli olan meyve Kuludzi, Aegra, Argo, Duffy, Traok, Pinaple Gem, Choicena, Moore, Coolige, Triump, Mammoth, Gemini ve Apollo gibi çeşitlere sahiptir.

feijoa

Feijoa Nedir? Besin Değerleri, Kalorisi ve Özellikleri

Ceviz büyüklüğüne oval ya da yuvarlak bir şekle sahip olan feijoa meyvesi, kendine has aromatik bir tada sahiptir. Çilek, muz ve kivi karışımı mayhoş tadı ile farklı bir lezzete ev sahipliği yapan meyve yüksek oranda aromatik bileşenler içerir.

Hasat zamanına kadar mat grimsi yeşil bir renge sahip olan meyvenin üzeri mumsu gri bir tabakayla kaplıdır. Hasat sırasında meyvenin kabuk kısmı parlak yeşil rengi alır. Ancak bu renk güneşin etki ve şiddetine göre kızıl bir renge dönüşebilir. Meyvenin iç kısmındaki eti krem rengindedir ve yüksek oranda tanen içerir.

Alışılagelmiş meyvelerden oldukça farklı bir tada sahip olan fejioa insan sağlığına faydalı biyokimyasal içeriği ile dikkat çeker. Şeker oranı diğer meyvelere oranla daha düşük olan meyve özellikle zayıflama diyetleri için ideal bir seçenektir.

Karakteristik içeriği ile ön plana çıkan feijoa K vitamini, E vitamini, C vitamini B vitaminleri ve A vitamini açısından zengindir. Yüksek miktarda antioksidan içeriği ile dikkat çeken meyve potasyum, bakır, manganez ve kalsiyum mineralleri içerir. 100 gramı yaklaşık 35 kalori içeren feijoa meyvesi, içeriğindeki yüksek iyot nedeniyle diğer meyvelerden farklı bir yere sahiptir.

feijoa kaymak ağacı

Feijoa Ağacı Nerede Yetişir?

Ana vatanı Güney Amerika olan feijoa ağacı, Yeni Zelanda, Uruguay, Paraguay, Arjantin ve Brezilya’da doğal olarak yetişir. Çalı ya da ağaççık formunda olan bitki son yıllarda Rusya, Kuzey Afrika, İsrail, Portekiz, İsviçre, İspanya, Fransa, İtalya, Şili, Avusturya ve ABD gibi ülkelerde ticari olarak yetiştirilmektedir.

Ülkemizde ise Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, 1989 yılından itibaren meyvenin adaptasyon çalışmalarını başlatmış ve deneme amaçlı bahçelerin kurulmasını sağlamıştır. Enstitüde yetiştirilen feijoa fidanı Marmara ve Anadolu’nun Güney bölgelerine gönderilmiştir.

Günümüzde Sakarya, Yalova ve Bursa’da meraklı üreticiler tarafından yetiştirilen meyve özellikle Adana Bölgesinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. İklim, toprak ve sıcaklık gibi ekolojik istekleri bakımından zeytin ile benzerlik gösteren feijoa ağacı zeytinin yetiştirildiği tüm bölgelerde rahatlıkla yetiştirilebilir.

Meyvesi, çiçekleri ve yaprakları ile dikkat çeken bitki endüstriyel besin üretiminde de önemli rol oynar. Ayrıca içeriğinde yer alan zengin biyokimyasal bileşenler farmakoloji alanında da oldukça popülerdir. Feijoa ağacının çiçekleri gösterişli ve oldukça güzel kırmızı-beyaz bir renge sahiptir. Koyu yeşil yaprakları ve bodur görünümüyle özellikle bahçe peyzajında da sıklıkla tercih edilir. Ağaç üç yaşından sonra çiçek açmaya başlar ve çiçekler mayıs ayından itibaren temmuz ayı ortalarına kadar ağaçta bulunur.

feijoa faydaları

Feijoa Faydaları Nelerdir?

  • Sindirim sisteminin çalışmasını düzenleyen feijoa meyvesi, dizanteri gibi bulaşıcı hastalıkların tedavisine yardımcı olur. Şiddetli ishalin durdurulmasında önemli rol oynayan meyve ülser, gastrit, gaz, şişkinlik gibi durumlarda semptomları azaltmaya yardımcı olur.
  • Üst solunum yolları enfeksiyonları ve özellikle şiddetli öksürükte feijoa ağacının yapraklarından hazırlanan çay tüketilebilir.
  • İltihaplı hastalıkların tedavisine yardımcı olur.
  • Kan şekerinin düzenlenmesinde etkili olan meyve düzenli olarak önerilen miktarlarda tüketildiğinde antidiyabetik rol oynar.
  • İçeriğinde yer alan antioksidan bileşenler sayesinde vücutta biriken toksin maddelerin atımını kolaylaştıran feijoa bağışıklık sistemini güçlendirerek enfeksiyonlara yakalanma riskini azaltır. Özellikle bağışıklık sistemindeki bozukluklara bağlı olarak gelişen kanser hücresi oluşumunu engeller ve oluşan hücrelerin çoğalmasını önler.
  • Vücutta biriken fazla suyun dışarıya atılmasında önemli rol oynayan meyve idrar söktürücü özelliğinden dolayı ödem çözücü görev yapar.
  • Yüksek oranda lif içerir. Mide boşalımını geciktirici özelliği nedeniyle hem kan şekerini yavaş yükseltir hem de uzun süre tokluk hissi sağlayarak zayıflama diyetlerinin etkinliğini artırır.
  • Bağırsak hareketlerini hızlandıran lif içeriği sayesinde kabızlığın önlenmesine destek olur. Bu özelliklerinden dolayı özellikle zayıflama diyetlerinde önerilen bir meyvedir.
  • İçeriğinde yer alan iyot mineralinden dolayı guatr hastalarının mevcut tedavilerinde destekleyici tol oynar.
  • Hücre zarının korunmasında etkindir. İçerdiği vitamin, mineral ve fenol bileşenler sayesinde vücudun genel sağlığının korunmasına yardımcı olur.
  • Feijoa ağacının yaprakları kaynatılarak suyu içildiğinde baş ağrısını hafifletebilir.

feijoa meyvesi

Feijoa Meyvesi Nasıl Yenir?

Kabuğu soyulmadan taze olarak tüketilebilen feijoa meyvesi kabuklu halde tüketildiğinde daha mayhoş bir tada sahiptir. Kabukları soyulduktan sonra bir bıçak yardımıyla ikiye bölünen meyve tatlı kaşığı yardımıyla da yenilebilir.

Taze meyve olarak sofralarda tüketilebilen feijoa, taze olarak doğrudan pasta ya da bisküvi yapımında da kullanılabilir. İşlenmiş gıdalara aroma sağlayıcı ve tatlandırıcı olarak eklenen meyve özellikle Yeni Zelanda, Avustralya ve ABD’de likör ve şaraplarda da kullanılır.

Feijoa reçeli, marmelatı, kompostosu, meyve suyu konservesi, meyve jeli yapılabilir. Meyvesi ve yaprakları kurutularak çay olarak da kullanılabilen feijoa özellikle dondurma ürünlerinde lezzet ve aroma sağlayan özelliği ile dikkat çeker.

Asya ve Güney Amerika ülkelerinde meyvenin üzerine sos, şeker ya da tuz dökülerek tüketimi yaygındır. Ev içerisinde kuru ya da taze olarak kek, pasta, tart ve çöreklerin içerisine atılabilir. Feijoa meyvesinin suyu çıkartılarak diğer meyve suları ile ya da sade olarak soğuk şekilde tüketilebilir.

Kendine has aromaya sahip olan meyve kozmetik sektöründe de kullanılır. Büyük, canlı çiçekleri ve yeşil yaprakları ile peyzaj mimarisinde dekoratif amaçlı yaygın olarak kullanılır.

feijoa ağacı

Feijoa Nerede Satılır? Feijoa Meyvesinin Fiyatı Ne Kadar?

Botanikteki ismi feijoa sellowiana olan feijoa, mersingiller familyasına ait bir bitkidir. Boyu beş metreye kadar ulaşabilen ağaç, kış mevsiminde de yapraklarını dökmez ve yeşil rengini korur. Tropikal meyveler arasında yer alan feijoa faydaları ile olduğu kadar kendine has lezzeti ile de dikkat çeker.

Aromatik tadından dolayı her geçen gün sofralık olarak tüketiminde artış görülen meyve, dalından koparıldıktan sonra da tazeliğini uzun süre korur. Dayanıklılığı ile ön plana çıkan feijoa, olgunlaşmadan önce hasat edilir ve bir süre olgunlaşması beklenilip o şekilde tüketilir. Feijoanın olgunlaşma sürecinde yanında elma bulunması süreci hızlandırır.

Taze meyve olarak özel üreticilerin web sayfalarından satın alınabilen meyve kurutulmuş halde aktarlarda, organik ürün satışı yapan marketlerde satışa sunulur. Feijoa fidan ve tohum halinde de satılır. Üretim yapmak isteyen meraklıları için feijoa fidanlarının tanesi 15 lira ile 40 lira arasında değişir.

Taze olarak tüketilen 1 kilogram feijoa fiyatı ise 20 lira ile 50 lira arasında değişir. Özellikle son yıllarda sağlığa faydaları nedeniyle birçok ülkede yetiştiriciliğine başlanan feijoa gıda, kozmetik ve ilaç sektöründeki artıları nedeniyle ticari değeri artan bir besindir.

Feijoa meyvesi nasıl yenir?

İçindekiler:

  1. Feijoa meyvesi nasıl yenir?
  2. Kaymak ağacı kaç yılda meyve verir?
  3. Feijoa hangi iklimde yetişir?
  4. Kaymak ağacı ne kadar büyür?
  5. Feyxoa Turkcesi nedir?
  6. Kaymak fidanı nedir?
  7. Guava meyvesi nerede yetişir?
  8. Koca yemiş nerede yetişir?
  9. Kocayemiş dağ çileği nerede yetişir?
  10. Kocayemiş Türkiye'de nerede yetişir?
  11. Çilek en çok hangi ilde yetişir?
  12. Çilek tohumu ekimi nasıl yapılır?
  13. Çilek fidanı ne zaman dikilir?
  14. Çilek fidesi ne zaman meyve verir?
  15. Çilek senede kaç defa ürün verir?
  16. Çilek fidesi nasıl bakılır?
  17. Çilek hangi gübreler verilir?
  18. 1 kök çilek kaç kilo verir?
  19. Dağ çileği saksıda yetişir mi?
  20. Dağ çileği kaç yaşında meyve verir?

Feijoa meyvesi nasıl yenir?

Feijoa Meyvesi Nasıl Yenir? Kabuğu soyulmadan taze olarak tüketilebilen feijoa meyvesi kabuklu halde tüketildiğinde daha mayhoş bir tada sahiptir. Kabukları soyulduktan sonra bir bıçak yardımıyla ikiye bölünen meyve tatlı kaşığı yardımıyla da yenilebilir.

Kaymak ağacı kaç yılda meyve verir?

Bu nedenle bahçe tesislerinde birden fazla çeşit kullanılmalıdır. Kaymak ağacı 50-60 yıl yaşayıp meyve verirler. Bir dekara 66-110 bitki dikilebilir.

Feijoa hangi iklimde yetişir?

Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Kuzey Arjantinde doğal olarak yetişir. Meyvesi çok tatlı ve aromatik bir tada sahiptir. Feijoa fidanı ılıman iklim bitkisi olsada -16 dereceye kadar dayanıklıdır. İklim istekleri yönünden Feijoaya en yakın bitki zeytindir.

Kaymak ağacı ne kadar büyür?

Kaymak Ağacı 3-4 metre boylanabilen bir meyve çeşididir. Saksı yetiştiriciliği ve toprağa dikime uygundur. Toprak yüzeyinden itibaren dallanma eğilimindedir. Kışın yaprak dökmez, herdem yeşildir.

Feyxoa Turkcesi nedir?

Bu gün sizlerle bizim güzel kompotlarımızdan yani şerbetlerimizden olan Feyxoa ve ya fejoya şerbetinin tarifini paylaşacağım.Azerice feyxoa, Türkçe fejoya Azerbaycan'ın Lenkeran rayonunda yetişen, biz Azerilerin çok tükettiği lezzetli bir meyvedir.

Kaymak fidanı nedir?

Ülkemizde kaymak ağacı fidanı , orjinalda feijoa fidanı olarak nitelendirilen bitkinin Anavatanı Güney Amerikadır. Brezilya, Paraguay, Uruguay ve Kuzey Arjantinde doğal olarak yetişir. Meyvesi çok tatlı ve aromatik bir tada sahiptir. ... Çiçekleri bu bitkinin en dikkat çekiçi organıdır.

Guava meyvesi nerede yetişir?

Anavatanı Meksika, Orta Amerika ve Güney Amerika'nın kuzeyidir. Günümüzde Güney Asya, Hawaii, Karaipler ve Afrika'da ziraati yapılmaktadır. En çok bilinen cinsi, Dünya'da da "guava" adıyla bilinen Elma guava (Psidium guajava)dır.

Koca yemiş nerede yetişir?

Kocayemiş olarak da bilinen Bilyedin, dünyada özellikle Akdeniz kuşağında, İber yarımadasından Asya'ya kadar her yerde yabani şekilde yetişir. Ege ve Marmara kıyılarındakiler iç bölgelere göre daha göz alıcı ve iridirler.

Kocayemiş dağ çileği nerede yetişir?

Ülkemizde Akdeniz ve Karadeniz bölgelerindeki ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen kocayemiş, çiçek açınca ilkbaharın, sarı meyve ile sonbaharın müjdecisidir. Üzerinde dikenli gibi olan çıkıntılar vardır. Çileğe benzer ancak tadı tamamen farklıdır. Çalı formunda bir ağaç yapısı vardır.

Kocayemiş Türkiye'de nerede yetişir?

Türkiye'de dağ çileği, kocakarı yemişi ya da davulga olarak bilinen kocayemiş, Akdeniz bölgesinde yetişen, fundagiller (Ericaceae) familyasından yaprak dökmeyen küçük bir ağaç. Her zaman yeşil olan bu ağaç hafif sulak arazilerde tek gövdeli, daha kurak topraklarda ise çalı şeklinde gelişiyor.

Çilek en çok hangi ilde yetişir?

İl İl En Çok Çilek Yetiştirilen Bölgeler Bu neden ile çilek meyvesinin en fazla yetiştiği bölgeler sırası ile Akdeniz Bölgesi, Ege Bölgesi ile Marmara Bölgesi şeklindedir. Ayrıca en fazla çilek üretiminin yapıldığı il ise Muğla olmaktadır.

Çilek tohumu ekimi nasıl yapılır?

işlenmiş toprağa çilek tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 20-25 gün gün içerisinde gerçekleşecektir.

Çilek fidanı ne zaman dikilir?

Çilek yetiştirmek istiyorsak dikim için en uygun aylar Temmuz – Ağustos olarak bilinir. Eğer kış aylarının ılık geçtiği bölgelerden birinde yaşıyorsak Ekim – Kasım aylarında da ekim yapılabilir. Soğuk bir bölgede yaşıyorsak Nisan ekim için en uygun zamandır. Hangi Bölgede Çilek Ne Zaman Ekilir?

Çilek fidesi ne zaman meyve verir?

Çilekte iyi tozlanma gereklidir.İyi tozlanmış meyvelerde şekil bozukluğu olur.Tozlanmadan sonra meyve genelde 30-35 günde olgunlaşır.

Çilek senede kaç defa ürün verir?

Yılda 7 kez toplanan yediveren cinsi çileğin aralık ayına kadar hasadı sürecek. 8 bin dönüm alanda 150 bin ton rekolteye ulaşılması beklenen çilek tarlada 3,5- 4 liradan alıcı buluyor.

Çilek fidesi nasıl bakılır?

Yaz dikiminde dikilen çilek fideleri 15 gün boyunca günde 3 kez sulanmalıdır. Bu dönemden sonra çileğin aşırı sulanmaması gerekir. Aşırı sulanan çileklerde mantar ya da sarılık gibi hastalıklar oluşabilir. Damlama sulama yöntemi çilek yetiştiriciliğinde kullanılan en ideal yöntemdir.

Çilek hangi gübreler verilir?

Hasat döneminde meyvelerin toprağa değmemesi için malçlama (siyah-‐mavi renkli plastik) yapmak ve damla sistemi borularını buna göre yerleştirmek gerekir. %26 CaO) ve 10-‐12 kg Magnezyum Sülfat verilebilir. Topraktan magnezyumlu ve kalsiyumlu gübre uygulama yerine, bu iki gübre damla sulama sistemi ile de verilebilir.

1 kök çilek kaç kilo verir?

Bir kök 1 kg çilek veriyor. 1 dönüm toprağa yaklaşık 5 bin kök fide dikiliyor. Bir dönümün bir dönemdeki verimi 5 ton çilek.

Dağ çileği saksıda yetişir mi?

Herdem yeşil, 4 metreye kadar boylanabilen bir çalı, bazen de 7-8 m boyunda ufak bir ağaçtır.

Dağ çileği kaç yaşında meyve verir?

Kocayemiş fidanları genelde dikildikten 2-3 sene sonra meyve verir.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası