hoş gelişler ola oyunu / Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa (Koro) - Dailymotion Video

Hoş Gelişler Ola Oyunu

hoş gelişler ola oyunu

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa (Koro)

HOŞGELİŞLER OLA
Yöre : Kars
Kaynak : Kars Halk Oyunları Ekibi
Derleyen - Notaya Alan : Muzaffer Sarısözen

Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa
Askerin, milletin, bayrağınla çok yaşa

Arş arş arş ileri ileri
Arş ileri marş ileri
Dönmez geri Türk'ün askeri
Sağdan sola soldan sağa
Al da bayrağın düşman üstüne

Parlayan yıldızın âlemi tenvîr eder
Cumhuriyet bayrağı semâlar içre süzer

Arş arş arş ileri ileri
Arş ileri marş ileri
Dönmez geri Türk'ün askeri
Sağdan sola soldan sağa
Al da bayrağın düşman üstüne

Cephede süngüler ayna gibi parlıyor
Azerî Türkleri bayrak açmış bekliyor

Arş arş arş ileri ileri
Arş ileri marş ileri
Dönmez geri Türk'ün askeri
Sağdan sola soldan sağa
Al da bayrağın düşman üstüne

âlem : bağımsızlığı, egemenliği simgeleyen bayrak, sancak; dünya; evren; herkes
tenvîr etmek : ışıklandırmak, aydınlatmak
semâ : gök, gökyüzü

- 23/04/ CUMA -

HOŞ GELİŞLER OLA MUSTAFA KEMAL PAŞA

(Oyunu ve Türküsü Üzerine)

Türküler hayatın içinden birçok anı yansıtır bize. Hayatımızın ve tarihin aynalarıdır onlar. Bu toprakların bütün acılarını ve güzelliklerini taşırlar. İçlerinde bazıları vardır ki bir çift sözle bizi bizden almayı başarır. 

Türküler, Türk toplumunun özelliklerini, tarihini, gelenek ve göreneklerini en güzel şekilde yansıtan birer unsurdur. İnsanların duyguları içeren türküler, aynı zamanda Türk toplumunun kültürel ve sosyal yaşamını yansıtan birer değerdir. 

İnsan da, onun var ettiği kültür de, tarihsel boyut içinde toplumsal etkileşimlerin ürünü olarak görülür.  Halk kültürü ürünleri, bir milletin kendi yaratıcı güçleri ve çevre kaynakları ölçüsünde meydana getirdiği kültürel değerlerin bütünüdür. Toplumun ihtiyacına bağlı olarak ortaya çıkan bu ürünler ile toplum bilinci arasında bir bağ vardır. Halk kültürü ürünlerinde, tarihi olayın geçtiği zamana ait yaşayış, düşünüş ve inanışların izleri görülmektedir.

  Türkünün sunduğu vatan coğrafyasıdır. Bu öyle bir coğrafyadır ki onda hem binlerce yüzyıldır insan eli değmemiş temizliği ve doğallığıyla Anadolu’yu, hem de binlerce yıldır Türk Milletinin alın teri ve göz nuru ile değiştire geldiği toprağı ve kültürünü içerir.

Türk halk kültürü, Türklerin yayılmış olduğu, üç kıtalık geniş coğrafyada yatan engin tarihten gücünü alır. Türküler, bu kültürün en değerli ürünlerindendir. Türküler Anadolu insanı ile yoğrulup bütünleşen, özgürlüğün, barışın, hoşgörünün ve sevginin en önemli temel taşlarından birisidir. Türküler, ayakları bu topraklara basan, bu topraklarla yoğrulmuş insanların canlı tarihidir. Anadolu insanını anlamak için, türkülerini anlamak gereklidir.

Iğdır, bilindiği üzere Kars İline bağlı bir ilçeyken Yılında İl statüsüne kavuşmuştur. Üç ülkeye sınır olan Iğdır, bir tarafta ünü dünyaya yayılmış Ağrı Dağı, diğer taraftan cennetten doğduğu rivayet edilen Aras Nehri arasında verimli toprak parçası…

Iğdır’da halk oyunlarının başköşesine ismini yazdırmış, aynı zamanda türkülerinde zirvesine oturmuş bir türkü ve oyun vardır. “Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa”

Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa

Askerin milletin bayrağınla çok yaşa

Arş arş arş ileri ileri

Arş ileri marş ileri

Dönmez geri Türk'ün askeri

Sağdan sola soldan sağa

Al da bayrağın düşman üstüne

 

Cephede süngüler ayna gibi parlıyor

Azerbaycan Türkleri bayrak açmış bekliyor

 

Arş arş arş ileri ileri

Arş ileri marş ileri

Dönmez geri Türk'ün askeri

Sağdan sola soldan sağa

Al da bayrağın düşman üstüne

 

Parlayan yıldızın âlemi tenvir eder

Cumhuriyet bayrağı semalar içre süzer

 

Arş arş arş ileri ileri

Arş ileri marş ileri

Dönmez geri Türk'ün askeri

Sağdan sola soldan sağa

Al da bayrağın düşman üstüne

 

Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, Azerbaycan Türkleri adına büyük önder Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'e ithaf edilen bu eser, ilk kez 6 Ekim yılında Atatürk'ün Kars'a geldiği an, Kars tren garında karşılama töreninde okunmuş ve oyun olarak da oynanmıştır. 

Pasinler zelzelesi akabinde, beraberinde Latife Hanım, Ali Said Paşa ve devlet erkânı olduğu halde Kars’ı ziyarete gelen Atatürk’ü Kars halkı, Iğdır ve diğer ilçelerden gelenler istasyonda karşılayarak bağrına basmıştır. Kars ve ilçelerinde gelen halk Büyük Önder Atatürk’ü bu eserle karşılamış ve Atatürk’ün büyük alakasına mazhar olmuştur.

Bu tarihi olayda Abbas Bey tar, Seyid Bey garmon, Tagı Bey de defle eşlik ediyordu. Türk Ocağı gençlerinden Mehmet Hüseyin Bey, Settar Güldür Bey, Murtaza Bey, Zeynel Abidin Bey, Abdül Hüseyin Bey, Süleyman Gödekli Bey (Iğdır), İbrahim Bey (Iğdır), Azemet Hanım, İsmail Başaran, Hüseyin Bala, Nadir Bey ve Mehmed Naki beyler bir ağızdan koro halinde okuyorlardı.

Başta Tağı Bey olmak üzere o dönemin diğer halk oyunları oyuncuları Kars Garında ki karşılama töreninde ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya oynarlar. Paşa duygulanır. Oyunun söz yazarı ve bestecisini ödüllendirir. 

Besteci Tağı Bey müthiş bir geçim sıkıntısı çektiği ve buna fazla dayanamayarak intihar ettiği söylenir. Evinde Ata'nın verdiği liralık çek bulunur. Ata'nın imzası olduğu için yaşadığı onca sıkıntıya rağmen o çeki bozdurmağa kıyamadığı anlatılır. Bu eserin daha sonra Türkiye'nin her köşesinde sevgiyle benimsenerek okunduğu biliniyor. Muzaffer Sarısözen, Kars yöresi derlemeleri sırasında yöre ekibinden dinleyerek TRT arşivine kazandırmıştır.

Bir başka varyantında Araştırmacı Salih ŞAHİN şöyle yazmaktadır. 6 Ekim tarihinde eşi Latife Hanım ile trenle Kars'a gelen ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Kars Garı’nda bu oyunlu türkü ile karşılanınca çok duygulandı. Gece de Atatürk ve kurmayları için orduevinde bir gece düzenlendi. “Hoş gelişler ola" türküsü gecede de yeniden oyunlu halde sunuldu. Ekibin başında Kars’ta tanınmış tiyatrocu Artist Settar lakaplı Settar Güldür'ün kızı Gülçehre Güldür (Askeran) oynuyordu. Türkülü oyunun sonunda koynundan çıkardığı Türk bayrağını Atatürk’e sundu. Ulu önder Atatürk de Gülçehre Askeran'ı ödüllendirmek istedi. Ekibe çeşitli hediyeler verilirken, Gülçehre’ye de şimdiki Merkez PTT binası karşısındaki evinin bulunduğu arsa Atatürk’ten armağan verildi. O geceden sonra bu türkülü oyunun sonunda hep Türk bayrağı çıkarılması gelenek halini aldı. Türkünün sözünde de bazı değişiklikler yapıldı ve son şeklini aldı:

Hoş Gelişler Ola Türküsünde; milli mücadele döneminde halkın Mustafa Kemal Paşa’ya askerlerimize, millete teşekkürü bir borç bildiği sezilmektedir. Durmak bilmeyen her gün her an zafere koşan Türk milletine “arş arş arş ileri “nidalarıyla durmamamız gerektiği ve ilerleyen bir millet olduğumuz belirtilmiştir. Tabi bu esnada sağdan sola soldan sağa bir bütün olarak tek bir millet, tek güç olarak bayrağımızın altında kahramanca düşmana karşı olmamız gerektiği de vurgulanmıştır. Azerbaycanlı Bir Türk’ün hazırladığı bu türkü ve oyun ta o zamanlarda Azerbaycan ve Türkiye’nin “Bir Millet, İki Devlet” unsurunu vurgulamıştır. 

Cumhuriyeti parlayan bir yıldıza benzettikleri, onu benimsedikleri ve artık durmanın bizlere yakışmayacağı emin adımlarla tek bir güç olarak bayrağımızla askerimizle, halkımızla el ele yürüyeceğiz.

Her bayramlarda, milli günlerde, kırsal kesimlerde, salon düğünlerinde Hoş Gelişler oyunu muhakkak oynanır…

Hoş Gelişler Ola oyunu oynarken artık gözünüzü ondan alamıyorsunuz. Müziğin sesindeki tonlamalar, oyuncuların yüz ifadeleri, beden devinimleri sizi alıp kendilerine bağlıyor.

Ve Oyunun sonunda herkes ayakta… Hiç kimse yanındaki kadın ve erkeklerin yüzlerine bakamıyor Gözler ağlamaktan kıpkırmızı. Erkekler bakışlarını kaçırıyor. Herkes alt üst olmuş, sarsılmış! Herkes darmadağın!

“Hoş gelişler ola, Mustafa Kemal Paşa!

Askerin, milletin, bayrağınla çok yaşa!”

Ziya Zakir ACAR/Iğdır Yöresi Halk Türküler

Tweet

HABERLER

Tacettin DURMUŞ

Kutlama etkinliği kapsamında Hükümet Konağı önünde düzenlenen törende; Atatürk Anıtına Kars Valisi ve Belediye Başkan Vekili Türker Öksüz ve Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Hakan Tunç tarafından çelenk sunuldu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören programına İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünde devam edildi. 

Törende Kars Halk Eğitim Merkezi Kafkas Halk Dansları ekibi, ‘Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa’ oyununu sahneledi. Oyunun son bölümünde açılan Türk Bayrağı, bir erkek folklorcu tarafından Kars Valisi Türker Öksüz’ öpülerek teslim edildi. Vali Öksüz de bayrağı öperek teslim aldı.

Böylece 97 yıldır devam eden gelenek yeniden canlandırıldı. Büyük önder Atatürk’ün 97 yıl önce bugün Kars’a gelişi il genelinde çeşitli törenlerle kutlanıyor. Kutlama törenlerinde; Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, büyük önder Atatürk'e ithaf edilen “Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa” adlı eser ilk kez 6 Ekim yılında Atatürk'ün Kars'a geldiği an, Kars Tren Garında karşılama töreninde okunmuş ve oyun olarak da oynanmıştır. Bu oyun 97 yıldır Kars’ta her zaman ve her yerde hatta düğünlerde bile söylenir ve oynanıyor.

Kutlama programında ayrıca yöresel aşıklar Mahmut Karataş ve Bulutoğlu da sahne alarak sazları ve sözleri ile ‘Atatürk’ü anıyoruz’ konulu doğaçlama şiir ve türküler söyledi.

İl Kültür ve Turizm İl Müdürü Hayrettin Çetin de Atatürk’ün Kars’a gelişini anlatan bir konuşma yaptı. Müdür Çetin konuşmasında; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün gerek milli mücadele dönemlerinde gerekse Cumhuriyetin kuruluşundan vefatına kadar geçen süreçte memleketi karış karış gezmiş olduğunu hatırlattı.

Atatürk’ün 6 Ekim yılında Kars'a geldiği ve halkın kendisini coşkuyla karşıladığını da belirten Müdür Çetin; “Doğusundan batısına yaptığı tüm yurt gezilerinde illere, ilçelere ve köylere gitmiş; gittiği yerlerde halkla iç içe olmuştur. Halkın görüşlerini almış ve tespitlerde bulunmuştur. Bu görüş ve tespitlerin ışığında halkın desteğini de arkasına alarak Cumhuriyetin kurulmasını, ilke ve inkılâplarının oluşumunu sağlamıştır. Bu nedenle Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sık sık düzenlediği yurt gezileri Cumhuriyetin ilk on beş yılında toplumsal gelişimin ve kalkınmanın sağlanması açısından büyük önemi vardır. Atatürk’ün bu yurt gezilerinden biri de yılında 29 Ağustos'tan 18 Ekim'e kadar 51 gün süren gezisidir. Atatürk bu gezisinde yanında eşi Latife (Uşaklıgil) Hanım, Yozgat Milletvekili Salih (Bozok), İstanbul Milletvekili Hamdullah Suphi (Tanrıöver),Gaziantep Milletvekili Ali (Kılıç), Rize Milletvekili Rauf (Benli), Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Tevfik (Bıyıkoğlu), Muhafız Birliği Komutanı İsmail Hakkı (Tekke), Başyaver Ruhi Su ve daha birkaç kişi de vardır.  Gazi Mustafa Kemal Paşa, 06 Ekim Pazartesi saat ’da özel bir katarla eşi ve maiyetindekilerle birlikte Sarıkamış’tan Kars’a hareket etmiştirKolordu Komutanı, Sarıkamış Belediye Reis'i, Jandarma Kumandanı ve Kars'tan gelen heyet, Mustafa Kemal Paşa'ya bu ziyarette refakat etmişlerdir. Beyaz ve kırmızı kurdelelerle süslenmiş üç vagondan ibaret olan katarın, Mustafa Kemal Paşa'yı taşıyan vagonuna Cumhuriyet Sancağı konulmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve konukları taşıyan treni yol boyunca ve istasyonlarda halk bayraklarla karşılamaya çıkıyor, coşkun gösterilerle uğurluyorlardı. Kars sınırında, Kars Valisi İbrahim Ethem Bey, Kars Mebusu Ömer Lütfü Bey, Halk Fırkası Reis-i Bekir Bey, Belediye Reis'i Cihangiroğlu İbrahim Bey tarafından karşılanan Mustafa Kemal Paşa, saat civarında Kars'a ulaşmıştır.

İstasyondan Türk Ocağına ait binaya kadar yollara halılar döşenmiş, halk ve öğrenciler yolun iki yanına dizilmişti. Süslü arabalar, atlılar ve yöresel kıyafetleriyle halk, istasyonu doldurmuştu. Karslılar büyük kurtarıcıyı coşkuyla karşılıyor, adım başı kurbanlar kesiliyordu. Atatürk, Türk Ocağı'nda kısa bir süre dinlendikten sonra Hükümet Binası'na geldi. Burada Kağızman ve Ardahan'dan gelen özel heyetlerle bir süre görüştü. Halk, okul ve yol istiyordu. Daha sonra Belediye'ye geldi. Kars'ın ihtiyaçları, yapılan işler konusunda ilgililerden bilgi aldı. Bir süre önce meydana gelen yer sarsıntısı, Kars ve çevresinde geniş zararlar vermişti. Atatürk, devlet yardımının, en kısa zamanda Kars'a ulaşacağını, bundan emin olmalarını söyledi. Daha sonra Komutanlığı ziyaret etti. Sıra okullara gelmişti Kars Numune Okulu'na geldiği zaman, genç bir öğrenci Cumhuriyetin faziletleri hakkında ateşli bir konuşma yaptı. Atatürk, buradan Kız Okulu'na geldi. Kadın ve erkek öğretmenlerin verdiği çayda bulundu. Daha sonra akşam Kars Valisi'nin Konağında verilen elli kişilik ziyafete katılan Gazi Mustafa Kemal, Kars'ta kendisine gösterilen alakadan çok memnun olmuş, bölge sorunları ve muhit hakkında verilen izahatı büyük bir alaka ile dinlemiş ve meselelerin halledilmesi için teşebbüste bulunacağını ifade etmiştir.

Çevre şehir ve kasabalardan devamlı heyetler geliyor, Gazi Mustafa Kemal Paşa'yı davet ediyorlardı. Daha sonra Atatürk, Kars Türk Ocağı'nı şereflendirdi. Gençler zengin bir program hazırlamışlardı. Önce konuşmalar oldu, şiirler okundu. Kars'ın kurtuluşu ile ilgili bir temsil verildi. Gecenin en büyük sürprizi "Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa" "Askerin Milletin Devletinle çok yaşa" türküsü ile birlikte oyunu olmuştu. Kız ve erkek oyuncular hem oynuyor hem de türküyü hep bir ağızdan söylüyorlardı. Salon alkıştan inliyordu. Atatürk ve Latife Hanım, birkaç kere yerinden kalkarak gençleri selamlamışlardı. Riyaset-i Cumhur Başkâtibi Tevfik imzası ile Başvekil İsmet Paşa'ya ve Dâhiliye Vekili Recep Bey'e gönderilen 30 Eylül tarihli telgraftan anlaşıldığına göre Mustafa Kemal Paşa, Kars ve Ardahan bölgesinde beş gün kalmayı düşünmüştür. Fakat Başvekil İsmet Paşa 06 Ekim' de Kars’ta bulunan Mustafa Kemal Paşa' ya gönderdiği acil telgrafta Musul meselesinde meydana gelen önemli gelişmelerden dolayı Reis-i Cumhur'un acilen Ankara'ya dönmesinin uygun olacağını bildirmiştir. Riyaset-i Cumhur Başkatibi Tevfik imzasıyla aynı akşam Başvekil ismet Paşa'ya çekilen telgrafta Gazi'nin saat ' de trenle Kars'tan Sarıkamış'a döneceği bildirilmiş ve sabah Erzurum'a dönüleceği yazılmıştır. Buna rağmen Gazi'nin Kars'tan ayrılışı dört saat kadar uzamış ve ancak 07 Ekim saat 00’e doğru Kars'tan hareket edilmiştir. Kars Halk Fırkası Reis-i Bekir Bey'in Sarıkamış'a kadar eşlik ettiği Reis-i Cumhur ve maiyeti sabaha doğru saat sularında Sarıkamış'a ulaşabilmiştir.

Atatürk ertesi gün "7 Ekim " Kars gezisini ve burası için emirlerini telgrafla İsmet Paşa'ya şöyle bildiriyordu; "Başvekil İsmet Paşa Hazretlerine, (06 Ekim ) sabahı trenle Sarıkamış'tan Kars'a gittik. Kars'ta bütün halk köylerden arabaları ve azıkları ile gelen çiftçiler ve garnizon aileleri tarafından pek samimi tezahüratta bulunuldu. Kars Vilayeti kazaları ve  Ardahan Vilayeti davet ve arzı tazminat için Kars'a hususi heyetler göndermişlerdi. Bütün Serhat vilayetlerimizi görmeye vaktin müsait olmadığına pek müteessirim. Kars'ta Hükümet, Ticaret Odası, Belediye, Halk Fırkası, Türk Ocağı ve Kız Mektebini ziyaret ettim. Sureti umumiyetle gördüklerimden memnunum. Bilhassa Türk Ocağı'nda kesif bir gençlik pek ziyade hassasiyet gösterdi ve Latife Hanımefendiyi Ankara'da yakında yapılacak olan Türk Ocakları Kongresi için, Türk Ocağı Kars şubesi Mümessili seçtiklerini arz ile kendilerine memnuniyetle kabul ettirdiler. Savaş tazminatı yerine Rus Çarlığına bırakılan ve 40 yıl düşmanlar elinde kalıp 'te Rus ordusunun, 'de Ermenilerin kırgınına uğrayıp ' de yine Ermeni mezalimine sahne olmuşken 30 Ekim 'de Yeni Türkiye'mizin ilk askeri zaferiyle kurtularak Anavatana yeniden iltihak etmiş olmalarından ve vaziyeti hususiyeleri dolayısıyla Hükümetçe bu havaliye fazla alaka göstermek icap etmektedir. Her yerden ziyade buralarda müdrik, hassas, müteşebbis ve mahallin ihtiyaç ve icabatını takdir ve tatmine muktedir bir idare makinesi tesisine lüzum vardır. Bugün 07 Ekim Sarıkamış'ta kalarak, yarın 08 Ekim, Erzurum'a hareket edeceğim Efendim 07 Ekim " Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Reis-i Cumhur Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın meydana gelen deprem sebebiyle Erzurum, Pasinler, Sarıkamış, Kars'a yaptığı ziyaretler' de, depremden büyük zarar gören halk için hem maddi hem de manevi yönden büyük bir destek olmuştur. Mustafa Kemal Paşa depremden zarar gören köyleri dahi ziyaret etmiş, devlet elinden gelen yardımı bölgeye aktarmıştır. Kars ve Sarıkamış'ta incelemelerde bulunan Gazi, çok istemesine rağmen yoğun işlerinden ötürü Ardahan seyahatini iptal etmiştir. Kars ve Sarıkamış'ta büyük bir coşku ile karşılanan Gazi, ziyaretlerinde hem bölgenin sorunlarını tespit imkânı bulmuş, hem de depremden büyük zarar gören Erzurum ve çevresi için lazım olan kereste ve diğer ihtiyaç maddelerinin gönderilmesi işini organize etmiştir. Mustafa Kemal Paşa, bölgeye yaptığı bu ziyaret esnasında Doğu Anadolu'nun önemini bir kere daha vurgulamış, devletin bölgeye verdiği önemin artarak devam edeceğini belirtmiştir.

Bundan 97 yıl önce gerçekleşen bu tarihi gezi, yeni kurulmuş cumhuriyetin ve liderinin Bölgeye verdiği önemi ortaya koyması bakımından çok önemlidir. Ayrıca bu seyahat 40 yıllık esaretten henüz kurtulmuş Kars halkına umut olmuş, halka moral ve motivasyon sağlamıştır.

Geçmişte halkımızın yaşamış olduğu bu zor ve zahmetli esaret günlerinin bir daha tekrarlanmaması temennisiyle bu geziyi gerçekleştiren başta Gazi Mustafa Kemal Paşa olmak üzere geziye katılan yakın çalışma arkadaşlarına, silah arkadaşlarına ve Gazi Kars halkına rahmet ve minnet duygularıyla şükranlarımı sunuyorum. Ruhları şad olsun.” dedi.

yildir-dillerden-dusmuyor-“hos-gelisler-ola-mustafa-kemal-pasa”-(1).jpgyildir-dillerden-dusmuyor-“hos-gelisler-ola-mustafa-kemal-pasa”-(2).jpgyildir-dillerden-dusmuyor-“hos-gelisler-ola-mustafa-kemal-pasa”-(3).jpgyildir-dillerden-dusmuyor-“hos-gelisler-ola-mustafa-kemal-pasa”-(6).jpgyildir-dillerden-dusmuyor-“hos-gelisler-ola-mustafa-kemal-pasa”-(4).jpgyildir-dillerden-dusmuyor-“hos-gelisler-ola-mustafa-kemal-pasa”-(5).jpg

Mehmet EROĞLU

Birçoğumuzun aklının kıyısında köşesinde, müziğini duyduğumuzda hemen mısraları gelen bir marş türkü vardır. "Hoş gelişler ola Mustafa Kemal Paşa… Askerin milletin bayrağınla çok yaşa… Arş arş ileri. Marş ileri. Marş ileri. Dönmez geri. Türk'ün askeri. Sağdan sola, soldan sağa, salla bayrağı düşman üstüne… ” 

Kars doğunun en doğusunda, büyük şehirlere uzak bir yerde yer almasına rağmen,  aydın insanları, modern aile yaşantısıyla bölgenin en çok dikkat çeken yerlerinin başında geliyor. Belki de bunu en iyi anlatan anekdotlardan birisi Atatürk’ün Kars’ 6 Ekim yılında yaptığı gezide yaşadıkları oluşturuyor. 

Bu gezi için trenle Kars’a gelen Atatürk, kendisi için bestelenen “Hoş gelişler ola, Mustafa Kemal Paşa” isimli  şarkıyla karşılanıyor ve özel bir oyun oynanıyor. Bunun hikayesi ise gerçekten ibret verici….

Azerbaycanlı besteci Mehmet Türkel Bey tarafından, Azerbaycan halkı adına büyük önder Atatürk'e ithaf edilen bu eser, büyük ilgi görüyor. 

Atatürk’ün ziyaretini  ziyareti haber alan mahalli müzisyenler ve oyuncular bir araya gelerek, karşılama töreninde oynanmak üzere bir oyun hazırlarlar. Bunun üzerine oyunun sözlerini gazeteci Mehmet Türker yazar. Mahalli müzisyen Tağı Bey (Tağı Oşenyüzen)'de bu sözleri şimdiki şekli ile besteler.

Başta Tağı Bey olmak üzere o dönemin diğer folklorcuları, Kars Garındaki karşılama töreninde ilk olarak Gazi Mustafa Kemal Paşa'ya oynarlar. Paşa duygulanır. Oyunun söz yazarı ve bestecisini ödüllendirir. Besteci Tağı Bey ise yıllarca müthiş bir geçim sıkıntısı çeker ve buna fazla dayanamayarak intihar ettiği söylenir. Öldükten sonra evinde yapılan aramada, ceketinin cebinde, Ata'nın verdiği liralık çek bulunur. Ata'nın imzası olduğu için yaşadığı onca sıkıntıya rağmen o çeki bozdurmağa kıyamadığı söylenir.

Bu eserin daha sonra  Muzaffer Sarısözen, Kars yöresi derlemeleri sırasında yöre ekibinden dinleyerek, TRT arşivine kazandırmıştır.

Hoş Gelişler Ola Mustafa Kemal Paşa

Askerin Milletin Bayrağınla Çok Yaşa

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

Cephede Süngüler Ayna Gibi Parlıyor

Azeri Türkleri Bayrak Açmış Bekliyor

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

Parlayan Yıldızın Alemi Tenvir Eder

Cumhuriyet Bayrağın Semalar İçre Süzer

Arş Arş Arş İleri İleri Arş İleri

Marş İleri Dönmez Geri, Türkün Askeri

Sağdan Sola, Soldan Sağa

Al Da Bayrağı Düşman Üstüne

***

Kars Atasına ilk şiir yazan şehirdir.

Kars şehir değil şiirdir.

Kars şehrine ve Karslılara selam olsun!

***

Değerli okurum!

yılı sonuna geldik. Yeni yılın sağlık, mutluluk, başarı ve bol kazanç getirmesi dileklerimle yeni yılınızı kutluyor, tüm dünyaya musallat olan illet hastalığın olmadığı nice yıllar temenni ederim. yılının ilk günlerinde buluşmak üzere. Hoşça kalın!

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası