duvarda küf oluşumu / Evde Küf Neden Olur? Evde Duvarda ve Tavanda Küf Neden Oluşur, Kaynağı Nedir? - Yaşam Haberleri

Duvarda Küf Oluşumu

duvarda küf oluşumu

Duvarda Oluşan Küf Nasıl Önlenir?

Reklam

Duvardaki küf mantarını temizleyip zımparaladıktan sonra, aynı bölgeyi Domestos Maksimum Hijyen Çamaşır Suyu gibi güçlü bir çamaşır suyu ile silmek küf mantarlarının tekrar oluşmasını önlemeye yardımcı olacaktır.

Küf, solunum yolları ve eklem yerleri gibi bölgeleri etkileyerek çeşitli problemlere yol açabilir. Bu sebepten, duvar küfünün yeniden oluşumunu engellemek veya en aza indirmek için doğru yollarla müdahale etmek gerekir. Burada "Duvardaki küf nasıl yok edilir?" ve "Evdeki küf kokusu nasıl giderilir?" gibi sıkça sorulan sorularla ilgili bazı bilgiler paylaşmak istiyoruz.

Duvar Küfü Nasıl Temizlenir?

Temizliğe başlamadan önce küf oluşumuna neden olan sorunları ortadan kaldırmak gerekir. Küf, tesisat sızıntıları, duvar yüzeylerinin nemlenmesi ve nemli kalması, oda sıcaklığı değişimi sonucunda duvarların terleme yapması ve yalıtım sistemindeki eksiklikler gibi sorunlar sonucunda oluşabilir.

Reklam

Küfle baş etmenin en önemli adımı evinizi düzenli olarak havalandırmaktır. Kış aylarında günde defa dakika arası ve yaz aylarında günde defa dakika arası havalandırmanız gerekir. Evinizi düzenli olarak havalandırmanız, duvarların terlemesi sonucu oluşan küf sorununu engelleyecektir. Küf temizliğinde şu adımları takip edebilirsiniz:

  • İlk olarak kuru bir temizlik beziyle küfün olduğu bölgeyi küfün temizlendiğine emin olana kadar iyice silin, ardından temizlediğiniz bölgeyi duvar zımparasıyla zımparalayın.

  • Daha sonra zımparaladığınız bölgeyi Domestos Maksimum Hijyen Çamaşır Suyu gibi tüm yüzeylerde etkili koruma sağlayan bir çamaşır suyuyla silin. Çamaşır suyu kullanmak, bölgedeki küf mantarlarının tekrar oluşmasını engelleyecektir. İsteğe göre çamaşır suyunu beze dökebilir ya da püskürterek uygulayabilirsiniz. Çamaşır suyu uyguladığınız bölgeyi 10 dakika kadar bekletin. Son olarak, temizlenen bölgeyi kuru ve temiz bir temizlik beziyle silin.

  • Pencere kenarlarındaki küçük çaplı küfler alkol yardımıyla yok edilebilir. Oranı %70 veya %80 civarında olan alkolü, fırça yardımıyla küflü bölgeye sürün. Fırçaladıktan sonra yarım saat kadar bekletin ve daha sonra ucu alkole batırılmış bir temizlik beziyle silin. vr

Anket

Mutfak ve banyo yüzeylerinizi temizledikten sonra temiz ve dezenfekte olduğunu nasıl anlıyorsunuz ?

0 Oy Kullanıldı

Çamaşır suyu kullanımı sırasında maske ve gözlük takmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır. Çamaşır suyu ya da alkol uygulanan odaların bir süre kullanılmaması ve kullanım öncesi havalandırılması gerekir. Ayrıca çamaşır suyu kullanımında eşyaların zarar görmesini engellemek için çarşaf veya örtü kullanarak üzerlerini örtebilirsiniz.

Duvarda Küf Oluşumu Nasıl Önlenir?

Evinizde alacağınız küçük önlemlerle duvarlarınızda küf oluşmasını engelleyebilirsiniz. İşte yapmanız gerekenler:

  • Evinizi düzenli olarak havalandırmanız küf oluşumunu önlemede yardımcı olur. Mutfak, çamaşır odası ve banyo gibi nem oranı yüksek odaların da her kullanımdan sonra havalandırılması gerekir. Penceresi olmayan nem oranı yüksek odalara havalandırma sistemi monte etmek de yararlı olacaktır.

  • Duvarlarınız için küf önleyici boyalardan yararlanabilirsiniz. Duvarları tamamen örten veya yalıtım sistemi içinde oluşan küfler için ise uzman yardımı gerekir.

  • Küf kokusunu engellemek için evinizdeki bitkileri bir süre başka bir yere taşıyın. Bitkiler evdeki nemi arttırdığından küf kokusunu çoğaltacaktır. Nem alan bitkiler hakkında bilgi almak için ilgili makalemize buradan göz atabilirsiniz.

  • Eğer yukarıdaki önlemlerle evdeki nem oranını düşüremiyorsanız, odalardaki nem oranını azaltmak için nem alıcı cihazlar edinebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Evde Nem Düzeyi Nasıl Ölçülür?

Nem, havada bulunan su buharı oranıdır. Evde, oranından bahsedilen nem türüne bağıl nem denir. Uzmanlar, evde ve kapalı alanlarda ideal bağıl nem düzeyinin %50 olması gerektiğini belirtir. %60'ın üzerinde ve %40'ın altında olan nem oranı sağlıklı bir yaşam ortamı oluşturmaz. Nem düzeyi klima ve havalandırma cihazları üzerinde yer alan göstergelerle ölçülebilir. Ayrıca nem ölçüm cihazları da alınabilir.

Neden Bazı Evler Daha Nemli Olur?

Apartmanların en alt katlarında, güneş almayan dairelerde daha çok nem görülür. Çatı akıntıları veya su deposu da yine rutubet artışının sebebidir. Daire seçerken bu noktaları göz önünde bulundurmalısınız.

Nem İhtiyacı Neye Göre Değişir?

Nem ihtiyacı mevsime göre değişir. Örneğin kışın ısıtıcı cihazlar kullanıldığı için oda havası daha çabuk kurur. Nemi dengelemenin en kolay yolu, mekanı iyice havalandırmaktır. Her gün camları açarak odada rüzgar esecek düzeyde havayı temizlemek gerekir.

Çamaşırlardan Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Küfün en büyük düşmanı sıcak sudur. Ürününüzün etiketindeki talimatlara uygun olarak mümkün olan en yüksek sıcaklıkta çamaşır makinesinde yıkayın. Pamuk ve organik kumaşlarda yüksek sıcaklık sorun teşkil etmeyecektir. Küflü çamaşırları makinede yıkarken güçlü leke çıkarıcı etkisi bulunan kaliteli bir çamaşır deterjanı kullanmak sonuç almanızı kolaylaştıracaktır.

Küf Lekesi Çıkarmak İçin Çamaşır Suyu Kullanılır mı?

Çok güçlü kimyasal maddelerden oluştuğu için çamaşır suları küf lekelerini çıkartmada epey etkili olabilir ama çamaşır suyu kullanırken çok dikkatli olmakta fayda var. Çamaşır suları kıyafetlerinizin mevcut renklerini açabileceği veya beyazlatabileceğinden sadece beyazlarda kullanılması en doğrusudur. Yine de renkli kıyafetlerde kullanmak istiyorsanız çamaşır suyunu mutlaka önce kıyafetinizin ufak ve çok göz önünde olmayan bir bölgesinde deneyip solmaz renk olduğundan emin olun.

Çamaşırlarda Küf Nasıl Önlenir?

Çamaşırlardaki küf lekesinin oluşma nedeni çamaşırların rutubetli veya ıslak halde çamaşır yığınının içinde bırakılmasıdır. Bunu önlemek için çamaşır makinenizi durduktan sonra hiç vakit kaybetmeden boşaltın. Islak çamaşırlarınızı askı, çamaşır ipi ya da kaloriferin üzerine veya kurutucudan zarar görüp görmeyeceğini kontrol ettikten sonra kurutucuya yerleştirin ve özellikle yaz aylarında karşılaşacağınız terli kıyafetlerinizi veya ıslak mayolarınızı ise yeterince kurutmadan çamaşır sepetine yerleştirmeyin.

Bez Dolapta Neden Küf Oluşur?

Bez dolabı silmek için hazırladığınız bezin fazla ıslak olmamasına dikkat edin. Eğer silme işlemi bittikten sonra bez dolabın kumaşı nemli kalır ya da kurumazsa, nem nedeniyle istenmeyen kokular ya da küf oluşabilir.

Aslen yayınlandı

Banyolardaki küfe bağlı sağlık sorunları

Bu makaleyi sesli olarak dinleyebilirsiniz

Voiced by Amazon Polly

Evlerde, artmış nemle birlikte küf bulunma sıklığı göz ardı edilemeyecek kadar fazladır ve farklı verilere göre % arasında olduğu tahmin edilmektedir (1). Küf, doğadaki canlılardan olan mantarların bir grubudur. Aspergillus, Penicillium, Stachybotrys gibi tipleri vardır. Bunlar sporlarla ürer ve çok küçük çapta olan bu sporlar hem dış ortam hem de ev içi havasına kolayca yayılır. Küf mantarları, dış ortamda daha çok ağaçlardan ve bitkilerden dökülmüş olan yaprakların arasında bulunur. Evlerdeki küf aşağıda anlatacağım yerlerde oluşur ve sporları, gece gündüz sürekli solundukları için sağlık açısından çok önemlidir. Bu makalede evlerdeki küfe bağlı sağlık sorunları ele alınacaktır.

Banyolardaki küfe bağlı sağlık sorunları

Küf mantarları evde nerelere yerleşir?

Küf mantarları banyo ve mutfak gibi nemli yerlerdeki pencere ve kapı pervazlarına, duvarları ve yerleri kaplayan seramiklerin birleşim yerlerine ve arkalarına, banyo küvetinin altına ve duvarla birleştiği yere, duşakabin çerçevelerine ve banyo perdelerine yerleşir. Bodrum katlarında, ısıtma, havalandırma ve su borularında da çok ürer.

Küf mantarları terleme olan veya dış yalıtımı iyi olmayan duvarlara ve duvar kağıtlarının altına, su basmasıyla veya su ve kalorifer borularından sızmayla ıslanan duvar, döşeme ve süpürgeliklere yerleşip çoğalabilir. Bazen önüne konmuş bir dolapla veya yatakla, duvardaki veya süpürgeliklerdeki küf mantarları gözden kaçabilir. Dahası çiçek saksılarında bile bulunur. Nemli kalmış havlular, çamaşırlarda da ürer.

Son yıllarda yeni yapılan dairelere sıklıkla eklenen ebeveyn banyoları da ayrı bir küf kaynağıdır. Genelde iyi havalanmayan ve nemi de fazla olan bu bölgeler küf mantarlarının üremesi için en uygun yerlerdir. Banyonun kapısı kapalı olsa bile sızan sporlar tüm gece boyunca solunur. Anne ve babayı bir kenara bırakalım, yeni doğan ve annesine yakın olması için ebeveyn odasına yerleştirilmiş yatağında sürekli yatan bir bebeğin doğar doğmaz etkisinde kaldığı küf mantarı sporlarının yoğunluğunu düşünebiliyor musunuz? Aslında küf mantarları günün çok büyük bir bölümünü evde geçiren ve bağışıklık sistemleri henüz tam olarak olgunlaşmamış çocuklar için de önemli bir sorundur (2).

Banyolardaki küfe bağlı sağlık sorunları

Küf Mantarlarıyla İlişkili Bulunan Hastalıklar

Yapılmış olan çok sayıda çalışma, evdeki nem artışı ve küf bulunmasıyla oluşan hastalıkların bebek ve çocuklar yanında erişkinler için de önem taşıdığını ortaya çıkarmıştır (2,3).

Küf mantarlarıyla ilişkili olarak öncelikle, sporlarına karşı oluşan duyarlılık sonucu gelişen alerjik yakınmalar ve hastalıklar akla gelmelidir. Bunlar öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, astım, alerjik rinit, konjunktivit ve atopik dermatit olarak sıralanabilir (3,4). Mantar sporlarına karşı duyarlılık gelişmesi Avrupa toplumunda % arasında bildirilmektedir (5).

Diğer bir hastalık şekli ise Aspergillus’un neden olduğu akciğer iltihabıdır. Bu ciddi bir hastalık olup, daha çok bağışıklık sistemi baskılanmış bireylerde gözlenir. Örnek olarak kemoterapi alanlar ve uzun süre kortizon kullanan hastalar verilebilir. Akciğer iltihabı sağlıklı olduğu halde yoğun olarak sporlarla karşılaşanlarda da ortaya çıkabilir (6).

Aspergillus ayrıca kistik fibrozis, KOAH*, tüberküloz, sarkoidoz gibi akciğer hastalıklarına eklenerek mevcut hastalık tablosunu ağırlaştırabilir (6). Bazen de hem alerji hem de aspergillusa bağlı iltihap birlikte olur. Bu daha çok burun ve sinüsleri örten mukozada ve astımda soluk borularının mukozasında gözlenir (7).

Ek olarak bazı küf mantarlarının oluşturdukları toksinler (mikotoksin) solunduklarında, burun ve soluk boruları yanında sinir hücrelerine de zarar verir ve iltihap oluşturabilir (8, 9). Toksin oluşturan bu mantarlara en güzel örnek siyah renkteki Stachybotrys chartarum’dur.

Unutulmaması gereken, küf mantarlarının hem neden oldukları alerjik reaksiyonlar hem de eklendikleri hastalıklarda oluşturdukları enfeksiyonlarla mast hücrelerini sürekli uyaran etken olduklarıdır. Bu durumda mast hücrelerine bağlanan pek çok hastalığın altında bir dereceye kadar küf mantarları da yatıyor olabilir. Sonuç olarak evlerdeki küf mantarlarından elden geldiğince uzaklaşma, bu hastalıkların gelişmesini önleme yanında şiddetini azaltmakta da (bk. Kitap, V. Bölüm) yarar sağlayacaktır.

Kişinin küf mantarlarından etkilendiğini anlamak için yeterli testlerin bulunmaması (9) önemli bir sorundur. IgE ve deri prik testeri sadece IgE aracılı alerji konusunda bilgi verir.

Evlerdeki Küf Mantarlarından Nasıl Uzaklaşılır?

Küf mantarlarının üremesi için nem gerektiğinden, ev içi havasının neminin azaltılması öncelikle tercih edilen bir uygulama olmalıdır. Bu amaçla ev muntazam olarak her gün havalandırılmalıdır. Ayrıca yemek pişirilirken ve banyo yapıldıktan sonra da mutfak ve banyoların havalandırılması unutulmamalıdır. Evde çamaşır kurutulmamalıdır. Nemin fazla olduğu evlerde nem alma cihazları kullanılmalıdır özellikle daha önce su basmış bodrum ve çatı katlarında bu konuya daha fazla özen gösterilmelidir. Evdeki sıvı sızdıran boru, lavabo ve kalorifer petekleri, daha geniş alanın nemlenmemesi için hemen tamir ettirilmelidir. Evlerde fazla sayıda bitki bulundurulmamalıdır.

Küflenmiş yüzeyler çamaşır suyu ile temizlenmelidir. Tabii bu arada çamaşır suyunun soluk borularını tahriş edici ve astım ataklarını başlatıcı etkisi olduğu bilinmelidir. Küf eğer tahta mobilyada saptanırsa deterjanla silmek ve kurulamak yeterli olur. Yumuşak mobilya parçalarındaki küf, yıkanabiliyorsa yıkama-kurutma işlemleriyle uzaklaştırılır. Yatak gibi yıkanamayan eşyada küf olduğunda onları değiştirmek gerekir. Küf temizliği yapılırken eldiven ve maske kullanılmalıdır. Nemin ve suyla temasın fazla olduğu banyo ve mutfaklarda kullanılan bez, havlu, paspas, kilim gibi eşya ıslak bırakılmamalı ve sık sık yıkanmalıdır. Yıkanmış çamaşırlar iyice kurumadan kaldırılmamalıdır.

Yeni gündeme gelen bodrum katlarıyla ilgili yönetmeliğin iyi bir başlangıç olduğu kabul edilmeli ve geriye dönük uygulamalar için de çalışmalar yapılmalıdır. Öncelikle, çoğu apartman görevlisi ve ailesinin oturmak zorunda oldukları sağlıksız bodrum katları konusu üzerinde durulmalıdır.

*KOAH: Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (halk arasında kısaltmasının okunuşu olarak bilinen akciğer hastalığı)

Kitap: Artık Hastalığımla Baş Edebiliyorum (Mast Hücrelerinin Gizi). Nobel Tıp Kitabevleri

Kaynaklar

funduszeue.infol M, Mirer A, Cheung K, Tong M, Douwes J. Respiratory and allergic health effects of dampness, mold and dampness-related agents: A review of the epidemiologic evidence. Environ Health Perspect. ; –

funduszeue.info A, Chasseur C, Bladt S, Detandt M. The role of indoor pollution in the development and maintenance of chronic airway inflammation in children. B-ENT. ;8 Suppl

funduszeue.info (Institute of Medicine) Damp Indoor Spaces and Health. Washington, DC: National Academies Press;

funduszeue.info (World Health Organization) Europe. WHO Guidelines for Indoor Air Quality: Dampness and Mould. Copenhagen: World Health Organization;

funduszeue.infoß J, Heinzow B, Aurbach U, et al. Medical diagnostics for indoor mold exposure. Int J Hyg Environ Health. ;(2 Pt B)

6. Kosmidis C, Denning DW. The clinical spectrum of pulmonary aspergillosis. Thorax. ;

7. Agarwal R, Bansal S, Chakrabarti A. Are allergic fungal rhinosinusitis and allergic bronchopulmonary aspergillosis lifelong conditions? Med Mycol. Jan 1;

8. Pestka JJ, Yike I, Dearborn DG, Ward MD, Harkema JR. Stachybotrys chartarum, trichothecene mycotoxins, and damp building-related illness: new insights into a public health enigma. Toxicol Sci. ;

9. Rosenblum Lichtenstein JH, Hsu YH, Gavin IM, et al. Environmental mold and mycotoxin exposures elicit specific cytokine and chemokine responses. PLoS One. May 26;10(5):e

Görsel Kaynaklar

1, 2, 3

Binalarda Terleme ve Küf Mantarı Oluşumu - 2Duvarlarda İzolasyon

Binalarda Terleme ve Küf Mantarı Oluşumu - 2

Oda içerisinde sıcaklık daha soğuk olan duvar, tavan ve zemine doğru hareket eder. Eğer duvarda yalıtım var ise duvar ısıyı dışarıya nakledemez ve iç duvar yüzeyi sıcak kalır.

 

oguz oguz 78a

Duvarda bir yalıtım/mantolama yoksa ısı hızlı bir şekilde dış tarafa nakledilir, yalıtımlı duvara göre duvarın iç yüzey ısısı düşer, dış yüzey ısısı artar. Soğuk olan iç duvar yüzeyine çarpan hava içindeki su buharını / nemi taşıyamaz ve terlemeye sebep olur.

Duvarda bir beton kolon varsa beton ısıyı daha çabuk ilettiği için betonun içe bakan sıcaklığı daha düşüktür. Bu da orada yoğuşma olasılığını arttırır. Demek ki beton yeler çıplak bırakılmamalı izole edilmelidir. Benzer şekilde duvar köşelerinde köşeye yaklaştıkça tesir alanı arttığından ısı yalıtımı düşmekte ve buralarda soğuk yüzeyler oluşmaktadır. Nemlenmenin ve küf mantarı teşekkülünün köşelerde başlamasının sebebi budur. Eğer yoğuşma istenmiyorsa duvarlar ve bilhassa köşeler çok iyi izolan bir madde ile izole edilmelidir.

Fugalarda İzolasyon

Pencere Kasası ile duvar arasında kalan Fuga izolan bir madde (köpük) ile izole edilmelidir. İzole edilmediği zaman duvarın iç yüzeyindeki sıcaklık düşeceği için nemlenme tehlikesi ortaya çıkacaktır. Fuganın tam iyi izole edilmemesi Pencerenin ısı iletim katsayısına çok etki etmez, çok ısı kaybı olmaz ancak duvarın yüzey sıcaklığı düşeceğinden terlemeye sebep olur, ayrıca ses ve su yalıtımı kaybolur.

 

oguz oguz 78b

Terleme bir pencere problemi değil, özellikle PVC pencereler ile görünür hale gelen bir ortam problemidir. Pencere altına konulan mermerlerin yekpare (tek parça) olarak kullanılması da hem enerji kaçaklarına hem de daha fazla terlemeye davetiye çıkarır. Mermerin iç-dış iki parça kullanılması veya içeriden pervaz gibi PVC detay profiller ile kapatılması gerekir.

Pencere tekniği açısından dikkat edilecek bir başka hususta montajda pencerenin duvara tam ortalanması gerekliliğidir. Aksi durumda iç duvar yüzeyi soğuk kalır ve terleme görülebilir. Yalıtımlı duvarlarda ise Pencereler duvarlara yalıtım noktasına en yakın mesafeden montaj edilmelidir.

 

oguz oguz 78c

Küf Mantarı oluşumu

Terlemenin oluştuğu ve biriktiği kuytu, soğuk, havasız ve rutubetli bölgelerde siyah, lacivert, mavi, yeşil, gri gibi farklı renklerde görülen ve tüm yüzeye yayılan küf mantarı oluşur. Genellikle soğuk kış aylarında binaların yalıtımsız dış duvarlarında, pencere kenarlarında, havalandırma yapılmayan banyo, WC, mutfak gibi yerlerin kuytu köşelerinde oluşarak bina ve insan sağlığını ciddi olarak tehdit eder. Küf mantarı sporları her zaman için hava içerisinde çok miktarda mevcuttur ve büyümeleri, yeşermeleri için uygun ısı ve nemi olan sakin, kuytu yerler, köşeler ararlar. Bir defa yerleştiklerinde (kök saldıklarında) ise söküp atmak güç olur, hasarları ise kalıcıdır. Isı yalıtımlı ve düzgün havalandırması olan evlerde ise bu şekilde hijyenik sorunlar oluşmaz.

a- Doğrama kasasının arkası köpükle tam doldurulmuş. Yalıtım full.

b- Doğrama kasasının arkası ortadan köpükle doldurulmuş. Yalıtım düşer.

c- Doğrama kasasının arkası kenarlardan köpüklenmiş. Orta boş. Yalıtım düşer.

d- Doğrama kasasının arkası köpüklenmemiş, boş bırakılmış. Yalıtım çok düşer. Yüzey soğuk. 20 °C oda sıcaklığı ve %50 rutubette bile nemlenme başlar.

Dışarısı - 25 °C   iken oda içi + 21 °C ve %30 nisbi neme sahip bir evin yalıtım sorunlarından dolayı kuytu dip ve köşeleri, pencere kenarları, dolap içleri gibi gizli noktaları çok soğuk olabilir. 7,8 °C ye düşen bu yüzeylerde nisbi nemlilik %70’e çıkar. 7,8 ile 2,8°C arasında ise %’e ulaşır, havasız ortamda sürekli çoğalan küf mantarı oluşmaya başlar.

 

oguz oguz 78d

Çözüm için ortamın belirli bir sıcaklıkta °C tutulması, düzenli havalandırılması, ardından küf mantarı oluşan yerin temizlendikten sonra uygun bir dezenfektan (antibakteriyel, antifungal temizlik maddeleri, alkol vb. ) ile silinerek yüzeydeki tüm bakteri ve sporların yok edilmesi gerekir. Aksi halde küf mantarı oluşmuş yüzeyi ne kadar temizlersek temizleyelim ve hatta duvarı yeniden boyasak bile, bize çok iyi temizlenmiş gibi görünen bu yüzeyde bulunan ve gözle görülemeyen küf mantarı sporları soğuk, havasız ve rutubetli bir ortamda tekrar hızla çoğalırlar.

Isı yalıtım malzemelerinde binanın nefes alıp vermesini sağlayan, bina içindeki nemi atmosfere transfer edebilecek malzemeler ve nefes alan nem bariyerleri tercih edilmelidir. Ayrıca ısı yalıtım sisteminde nefes alma kabiliyeti yüksek bir son kat boya kullanılması yine yaşamsal faaliyetlerden ötürü ortaya çıkan su buharının dış ortama buhar formunda aktarılabilmesi kritik önem taşır.

Bina İçindeki nem kaynakları

Binalardaki en önemli nem kaynakları, insan kalabalıkları, banyo, mutfak, ev içinde kurutulan çamaşırlar, çiçekler, akvaryumlar, bacasız likit gaz sobalarıdır.

Yenilenen binalarda değiştirilen doğramalar genellikle PVC doğramaya çevrilmektedir. Eski ahşaplara göre çok iyi bir sızdırmazlığa sahip olan PVC pencereler contaları sayesinde oda içindeki havanın dış ortam ile sirkülasyonunu tamamen kesmektedir. Bu yenileme ile birlikte duvarlarda kullanılan ve hava geçirmeyen boyalarda oda içinde artan nemin dışarı çıkmasına engel olmakta, sürekli birikerek nisbi nemin artmasına ve terlemeye sebep olmaktadır.

Not: Yeni yapılarda binanın kuruma süresince ortama çok fazla su buharı salındığından bina içi nem miktarı normalden fazla olmaktadır.

Terlemeye ve Küf Mantarı oluşuna karşı alınması gereken önlemler

• Terlemenin en etkin ve en kolay çözümü havalandırmadır.

• Klima kullanmakta kesin bir çözüm olup, pahalı bir yöntemdir. Klima cihazlarının arkalarından dışarıya damlayan su, aslında ortamdaki su buharıdır ve makine içinde yoğuşarak dışarıya atılmaktadır. Kış aylarında soğuk ve yağışlı havalarda otomobil camlarımızda oluşan buğuyu önlemek için aracımızın klimasını çalıştırır ve ön cama yönlendiririz. Bir yandan camı ısıtırken diğer yandan araç içinde biriken rutubetli havayı dışarıya atarak araç içine taze ve kuru hava vermiş oluruz.

• Terleme yüzey ısısına bağlı olduğundan ısı yalıtımı daha yüksek ısıcamlar tercih edilmelidir.

• Tüm bölümler ( oda, salon, mutfak, banyo, WC ) gerektiği kadar ve sürekli olarak ısıtılmalıdır.

• Eşyalar ve mobilyaları dış duvarlardan cm mesafeli yerleştirilmelidir. Duvara çok yaklaştırılan eşyalar, ısıtılan havanın odanın her yerine eşit oranda dağılmasını engeller. Oda içinde bağımsız soğuk, rutubetli bölümler oluşur ve buna bağlı mantar küfü görülür.

• Çok kalın ve uzun perdeler kullanılmamalıdır. Isının pencereye ve dış duvara ulaşımı güçleşir.

• Kalorifer vb. Isıtıcıların önü açık bırakılarak oda ısısı yükseltilmelidir.

• Mantolama yaparak dıştan/içten yalıtım yaptırarak ev ısısı yükseltilmelidir.

• Mutfakta aspiratör kullanılmalıdır. Havalandırma menfezleri sürekli olarak açık tutulmalıdır. Doğal gaz kullanılan mutfaklarda havalandırma menfezlerinin sürekli açık tutulması kanunen mecburidir.

• Banyo, WC de bulunan havalandırma menfezleri açık tutulmalıdır.

• Katalitik gibi gaz yakan cihazlar çok fazla su buharı oluşturur. Daha sık havalandırma yapılmalıdır.

• Soba ve radyatör üzerinde kesinlikle çaydanlık, çamaşır vb. eşyalar bulunmamalıdır.

• Evde fazla miktarda çiçek ve akvaryum varsa ev daha sık havalandırılmalıdır.

• Çamaşır kurutma yer ve yöntemine dikkat edilmeli, çamaşırlar hava alan bir mekanda kurutulmalıdır.

• PVC pencerelere ankastre edilmiş havalandırma menfezleri kullanılabilir veya zaman zaman pencereleri açarak sistematik havalandırma yapılmalıdır. Maalesef günümüz şartlarında çok yalıtımlı binaların birçoğunda havalandırma yeterli olmamakta ve havada bulunan nemin yüksek kalmasına sebep olmaktadır.

• Havalandırma nem oranını dengelemenin yanında insanların ihtiyacı olan temiz havayı sağlar.

• En uygun ve ekonomik havalandırma kısa süre ile karşılıklı pencere kanatlarını açarak yapılan havalandırmadır. Süre kısa olduğundan dakika içinde ev soğumadan çok sağlıklı bir şekilde % hava değişimi sağlanır.

• Basit bir termometreli nisbi nem ölçer cihazı satın alarak gerekli takipler yapılabilir.

 oguz oguz 78e

      

Kaynaklar:

• Dr. Müh. Muzaffer Tamer; Pencere İmalatı Kitabı ve muhtelif kitap ve yayınları;

• Trakya Cam Dokümanları;

• Yurtiçi ve Yurtdışı Sektörel web sitelerinden faydalanılmıştır.

 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

Türkiye Cam ve Cam Mamulleri Federasyonu

Türkiye Cam ve Cam Mamulleri Federasyonu

Türkiye Cam ve Cam Mamulleri Federasyonu
Türkiye’de çok önemli bir iş kolu olan cam ve cam mamulleri sektörü her geçen gün daha çok büyüyor ve gelişiyor. Çevremize baktığımız zaman…

Duvardaki Küf Nasıl Temizlenir?

Duvardaki küfleri temizleme sürecinde zımpara işlemi sonrasında ıslak bir beze çamaşır suyu dökerek duvardaki küfleri etrafa yaymayacak şekilde dikkatlice temizleyin. Çamaşır suyu içeriğindeki yoğun hijyen formülüyle mikroorganizma tabakası küf mantarlarını anında yok edecektir.

Çamaşır suyu yardımıyla silinen yüzeyleri başka ıslak bir bez yardımıyla yeniden silerek duvardaki küf lekesini büyük oranda kaybolduğunu gözlemleyebilirsiniz. Küf lekesi olan bölgeyi ve evi sık sık temizleyerek odaları aralıklarla havalandırarak küf oluşumuna büyük oranda engel olabilirsiniz. Havalandırma işlemini kış aylarında günde 3 defa, dakika, sonbaharda defa olacak şekilde 20 dakika havalandırabilir, küf sorununu büyük oranda ortadan kaldırabilirsiniz.

Duvar Küfler Nasıl Oluşur?

Duvar küflerinin oluşma sebebi tesisat sızıntıları, duvar çevresi ve yüzeyinin nemli kalması, sıcak soğuk ısı değişiminin çok yüksek ve sık olmasıdır. Mevsim değişimi ısı farklıkları, odanın genel yapısal özelliği terleme sorunu, yalıtım sisteminin eksik yapılması duvar küfü oluşumunu hızlandırır. Duvar küfünün oluşumun eğelememenin en faydalı yolu, odayı havalandırarak, daima temiz tutmaktan geçer. Sürekli olarak temizlenen ev hijyenik kokusu ve ferah özelliğiyle küf mantarı oluşumunu engellemiş olur. Her mevsim havalandırma akışkanlığı kazanmalı özellikle yaz aylarında odayı günde defa havalandırmayı ihmal etmemelisiniz.

Duvardaki Küflerden Hangi Yöntemlerle Kurtulabilirsiniz?

Duvardaki küflerden kurtulma yöntemleri ilk olarak kuru bezle küflü bölgeyi temizlemektir. Duvar lekesi olan yapı yüzeyini temizleyerek sonraki adıma geçebilirsiniz. Küf lekesini zımpara yardımıyla daha da temiz hale getirin ve kuvvetinizle duvar yüzeyini zımparalamaya devam edin. Çamaşır suyu, yumuşatıcı ve parfümeri leke çıkarıcı hijyenik ürünlerle küf alanını temizleyerek odayı ve duvar yüzeyinin daha hijyenik hoş bir kokuya sahip olmasını sağlayabilirsiniz.

Duvardaki küfleri temizleme için çamaşır suyu uygulamasının yaklaşık olarak 10 dakika tekrar ederek küflü bölgeyi temiz hale getirin. Hafif sıcak bir bez yardımıyla küflü bölgeyi temizleyin ve kuru bezle yeniden silin. Pencere kenarında oluşan ufak çaptaki küfleri alkol yarımıyla ortadan kaldırabilirsiniz. %%80 civarında olan alkolü fırça yardımıyla fırçayı küflü bölge üzerinde uygulayarak küflü yüzeyi fırçalayın. Yarım saat bekledikten sonra alkolle ovduğunuz bölgeyi temiz bir bezle silerek küflü yüzeye dezenfektan uygulaması yapın.

Duvardaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Duvardaki küf lekesini çıkarmak için oksijenli su, sabun, çamaşır suyu, hoş kokulu leke çözücüler ve diş macunundan yardım alabilirsiniz. Küfün hafif şiddette olduğu alanlarda alkollü bezle küflü yüzeyi temizleyebilir, odayı daha fresh ve hoş kokulu bir hale dönüştürebilirsiniz. Sirkeli suyu beze dökerek ya da önceden temizlediğiniz küflü yüzeye dökerek küf oluşumunu kolay ve hızlı bir şekilde ortadan kaldırabilirsiniz.

Duvardaki Küf Lekesini Çıkarmak İçin Ne Yapılır?

Duvardaki küf lekesini ortadan kaldırmak için diş macununu kullanabilirsiniz. Kullanmadığınız diş macununu önceden kuru bir bezle sildiğiniz küflü yüzey üzerinde kullanabilir, sıktığınız macunla küflü bölgeyi kuvvetlice fırçalayabilirsiniz. Küf lekesi ile duvarlardaki leke ve küf dokusu kısa sürede ortadan kaybolacaktır. Diş fırçaları ile ovduğunuz küflü bölgeyi sonrasında sirkeli bir su yardımıyla durulamalı, bir süre bekledikten sonra temiz bir bez yardımı ile bölgeyi temizleyerek kurulamalısınız. Duvardaki küfleri temizleme ve lekeleri çıkarmak için çamaşır suyunu bir sprey kutusuna boşaltarak küflü bölge yüzeyine püskürtün. Yüzeyi temizledikten sonra aynı işlemi sırasıyla durulama bezi ile silip, bir süre bekledikten sonra temiz ve kuru bir bez yarımı ile kurulayarak hijyenik hale getirebilirsiniz.

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası