neden hep uyku halindeyim / Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikliğinde, Neden Olur? - Nefis Yemek Tarifleri

Neden Hep Uyku Halindeyim

neden hep uyku halindeyim

\n
\n

Bu yazıya önce bir itirafla başlamam gerekiyor. Kendimi bildim bileli uykuyla savaş halindeyim. Ne zaman başladığını ve tam olarak niye halen devam ettiğini bilmediğim bu savaş kimi zaman düşük yoğunluklu, kimi zaman diplomatik seyrediyor, ancak genellikle oldukça kanlı geçiyor. Barış çağrılarıma arada sırada olumlu yanıt verilse de, modern dünyadaki birçok insan gibi uyku benim için de hâlâ can sıkıcı bir muamma.

\n
\n
\n

Hakikatin dışarıda bir yerlerde değil, kitaplarda bir yerlerde olduğuna inanmış biri olarak, edebiyatta uyku olgusu her zaman ilgimi çekmiştir. Shakespeare, Macbeth’te, “hayat sofrasının cana can katan ziyafeti” olarak tanımlar onu. Murakami, Uyku adlı kitabında, uykusuzluğun kapılarını tamamen açarak bambaşka bir bilinç seviyesine davet eder okurunu. Uyanıklık uykunun bir formudur belki de. Saramago’nun Körlük romanında uyku bir çeşit kararsızlık ve belirsizlik halidir. Daimi bir karanlığın içinde ne uykudasındır ne de uyanık, gri örtülerin altında huzursuzca mırıldanırsın. Sonsuz uykunun koynunda unutmak istersin.

\n
\n
\n

Romanlarında uykuyu ve rüyaları bir tür kehanet yöntemi olarak kullanan Tolstoy’un son derece katı uyku saatleri vardı. 10’da yatıp 5’te kalkar ve öğlenleri mutlaka uyurdu. Uykunun sağaltıcı gücünün farkındaydı. Oysa Virginia Woolf uyumak için yatağa girdiğinde zihnini bir türlü susturamazdı. Dickens da kronik uykusuzluk çeken yazarlardandı. Uykusuz gecelerinde Londra sokaklarında dolaşırdı uzun uzun, oralardan hikâyelerine kahramanlar seçerdi. Balzac da uykuyla problemli yazarlardandı. Sabahlara kadar yazdığından, uyanık kalmak için günde 50 fincan kahve içerdi. Beynini o kadar uyardıktan sonra da deliksiz bir uyku çekmesi tabii imkânsız bir hal alırdı.

\n
\n
\n

John Fowles, bir sabah yatakta yarı uykulu bir haldeyken, Fransız Teğmenin Kadını adlı ünlü romanının aklına görsel bir imgeyle düştüğünü söylemiştir. Harap bir iskelenin ucunda denize bakan bir kadın siluetidir bu. Kadın rüyalara yakışır bir biçimde gerçek olamayacak kadar bulanık, ancak yine tuhaf bir biçimde düşsel olamayacak kadar canlıdır. Fowles romanının kadın kahramanı Sarah’ı uykuyla uyanıklık arası bir yerde yaratmıştır.

\n


Vincent van Gogh, Siesta, , Orsay Müzesi, Paris.

\n
\n
\n

Ancak edebiyat tarihinin en ünlü uyku-metin ilişkisi Samuel Taylor Coleridge’in “Kubilay Han” şiiridir. Rivayet odur ki, Coleridge afyonun etkisi altında parlak bir rüyadayken bu şiir zihninde yankılanmaya başlar ve şair uyanır uyanmaz sanki birisi ona dikte ediyormuş gibi yazmaya koyulur. Uykunun sisi dağılmadan hepsini kâğıda dökme niyetindedir, ancak gelen bir misafir edebiyat tarihinin bu en ünlü şiirlerinden birinin yarım kalmasına yol açar.

\n
\n
\n

Uyku evrenseldir. Bu cümlenin yaptığı çağrışım belki de sanılandan çok daha geniş. Uykunun belki de en çok insan türü için bir sorun teşkil ettiğini düşünürüm. Felsefe tarihi boyunca uyku, ölümün kardeşi olarak görülmüştür. Kadim metinler, mitler uykuyu hep böyle tanımlamıştır. Düş, ölüm, uyku, kaos, gece, Yunan panteonunda birbiriyle doğrudan akrabalık ilişkileri olan tanrılardır. Yunan mitolojisinde uyku tanrısının adı Hypnos’tur ve kardeşi ölüm tanrısı Thanatos ile yeraltındaki ölüler ülkesinin en derin yeri olan Tartaros’ta yaşarlar. İlyada’da Tartaros’la Hades’in arasındaki uzaklığın dünyayla cennet arasındaki uzaklıkla aynı olduğu söylenmiştir. İlyada destanında aşk ve uyku bir tanrıyı tuzağa düşürecek kadar güçlü bir hipnotik etkiye sahiptir. Campbell’in Kahramanın Sonsuz Yolculuğu adlı kitabında uyku, kurucu öğelerdendir. Epik anlatıda ölmüş gibi görünmenin yöntemlerinden biridir uyku. Eski Ahit’e göre Tanrı, Âdem’in iradesi dışında onu uyutur. Bu uyku o kadar derindir ki, Âdem’in kaburgası Havva’nın yaratılması için kalıp olarak kullanılabilir. Yine Eski Ahit’te geçen hikâyede gücünü saçlarından alan Samson uykudayken saçlarını kaybeder.

\n
\n
\n

Aslında bir kavram olarak uykunun nereye yerleştirilmesi gerektiği konusundaki bu yaklaşım belki de boşuna değildir. Zira kimi zaman bile isteye, kimi zaman zorunluluktan bilincin fişini her gün çekmek zorunda kalıyoruz. Belki de uyumak istemeyen birçok insan bu ölüm analojisinden korktuğu için uykuyla nafile bir mücadeleye giriyor.

\n
\n
\n

Evet, uyku evrenseldir. Sadece bizim türümüz değil, sinekler, arılar, hamamböcekleri, en küçüğünden en büyüğüne tüm balıklar, ilkel yumuşakçalar ve ekinodermler gibi omurgasız hayvanlarla çok ilkel kurtçuklar bile uyku döngüsüne girer. Hatta bakteriler bile uykunun aydınlık karanlık safhalarını deneyimler.

\n
\n
\n

Nörobilim ve psikoloji profesörü Matthew Walker’ın, Niçin Uyuruz adlı olağanüstü kitabı, uykuya âşık bir bilimcinin, bizim gibilere bir çeşit yardım eli uzatma çabası olarak görülebilir. Walker’ın uykuyla kurduğu ilişki, sanıldığı gibi ilk görüşte aşk ilişkisi değildir. Gizemli bir sevgilinin farklı yönlerini keşfeden ve keşfettikçe onun büyüsüne kapılan bir âşık gibi zamanla, emekle onu sevmeyi öğrenmiştir. Ve hayatını ona adadıkça bilimsel merak ve haz duygusunun yanında, benim gibi küstah ölümlülere, onun mucizelerini anlatması gerektiğine inanmıştır. Hatta Walker işi o kadar ileri götürmüştür ki, uykuyu uyanıklık halinin devamı için bir zorunluluk olarak gören ana akım görüşü tepetaklak ederek, bu alanda çalışmalar yaptıkça, öğrendikçe, esas payeyi uykuya vermiş, canlılar neden uyanmaya gerek duydular ki, diye şaşkınlıkla sormuştur. Uyanıklık halinin biyolojik açıdan ne kadar zarar verici olduğu düşünülürse, sanırım bu soru o kadar da mantıksız gelmeyecektir. Belki de Walker’ın dediği gibi, uyku bu gezegendeki ilk yaşama haliydi ve uyanıklık ondan doğmuştu.

\n
\n
\n

\n

Uyku çalışmalarına baktığımız zaman, bilimcilerin yakın zamana kadar bize neden uyuduğumuz hakkında tutarlı ya da tam bir cevap veremedikleri görülmekte. Hayatın diğer üç temel dürtüsünün –yemek, içmek ve üremek– işlevlerini onlarca yıldır bilmekteyiz, ancak bütün hayvanlar âleminde ortak olan dördüncü temel biyolojik dürtünün yararlarının ortaya çıkması o kadar yeni ki… Aslında uyku biyolojik fenomenlerin en saçması olarak görülebilir; zira uyurken yiyecek toplayamazsınız, sosyalleşemezsiniz, üreyemezsiniz, kendinizi ve ailenizi olası tehlikelere karşı koruyamazsınız. Su uyur düşman uyumaz yaklaşımı muhtemelen bütün insanlık tarihi boyunca uykunun olası tehlikeleri için her birimize kodlanmış tarihsel bir bilgidir. Zira birçok canlı diğer yırtıcılara uyuduğu için kolayca yem olmuştur. Bu durum evrimsel bir bakış açısıyla değerlendirildiğinde o kadar büyük bir açmazdır ki, uyku tam anlamıyla varoluşun antitezi olarak görülebilir. Uyku çalışmalarında öncü biliminsanı Allan Rechtschaffen’in dediği gibi, “Son derece hayati bir işleve hizmet etmiyorsa uyku, evrim sürecinin yaptığı en büyük hata olmalı”.

\n
\n
\n

Uykunun tek bir işlevi, uyumamızın tek bir nedeni yok. Modern uyku çalışmaları, uykunun aslında göründüğünden çok daha karmaşık ve gizemli, düşündüğümüzden daha girift bir şekilde sağlıkla ilintili olduğunu ortaya koyuyor. Uyku beynin öğrenme, ezberleme, mantıklı kararlar alma ve seçimler yapma becerisinin de aralarında bulunduğu pek çok fonksiyonunu geliştirip zenginleştirmekte. Beynin öğrenme kapasitesini onarıp yeni anılara yer açmakta. Hatırlamayı sağlayan uyku, unutmak istediğimiz anıların unutulmasını da kolaylaştırmaktadır. Duygusal beyin devrelerini yeniden ayarlayarak ertesi günün sosyal ve psikolojik zorlukları arasında daha sakin bir zihinle yol alınmasına imkân sağlamakta. İnsülin dengesini ayarlayıp glikozun dolaşımını sağlayarak metabolizmayı yenilemekte. Bunlar onun saymakla bitmez faydalarının bilimsel çalışmalarla kanıtlanmış birkaç tanesi yalnızca.

\n
\n
\n

Walker kitabında uzun uzun, beynimizin derinliklerinde bulunan biyolojik iç saatimizin ve beyinde uyku basıncı yaratan melatonin hormonunun öneminden bahsediyor. Karanlık hormonu ve vampir hormonu gibi adlarla da anılan melatonin hormonu hava karardığında salgılanmaya başlıyor ve sabah saatlerinde düşüşe geçiyor. Bu hormon uyku sürecinin başlatılması için bir anlamda resmî talimatı veren hormon. İçsel saatimizin sağlıklı bir şekilde çalışmasında gün ışığının önemi çok büyük. Düzenli yatma ve kalkma saatlerinin belirlenmesi kaliteli bir uyku için hayati önemde. Ancak modern uyku çalışmaları herkesin ritminin aynı olmadığını ve bu yüzden daha etkili bir çalışma hayatı için çalışma saatlerinin kişiye göre düzenlenmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Walker’a göre üç temel grup var. İlk gruba “sabah insanları” adını vermiş. Bu gruba dahil olanlar gece makul saatte yatıp sabah erken kalkanlar. Bunlar nüfusun % 40’ını oluşturmaktalar. İkinci grup “akşam insanları”; bunlar geç yatmayı tercih ediyor ve doğal olarak geç kalkıyor, hatta öğleden sonra uyananlar var. Nüfusun % 30’unu oluşturuyorlar. Geri kalanlar ise biraz daha geceye meyilli olmakla birlikte ortada olanlar.

\n
\n
\n

İlk iki grup “erkenci kuşlar” ve “gece baykuşları” olarak adlandırılıyorlar. Erkenci kuşların aksine, gece baykuşları ne kadar çabalasalar da geceleri erken saatte uyumayı başaramıyorlar. Baykuşlar ancak sabahın ilk saatlerinde uykuya dalabiliyorlar. Geç saate kadar uyuyamadıklarından, doğal olarak baykuşlar erken kalkmaktan pek hazzetmiyorlar. Beyinleri günün erken saatlerinde iyi bir performans sergileyemiyor. Yani beynin idari ofisi olarak tanımlayabileceğimiz, düşünceyi ve akıl yürütmeyi denetleyen, duyguları kontrol eden prefrontal korteks bir anlamda “çevrimdışı” oluyor. Modern çalışma hayatı erkenci kuşlar için düzenlendiği için, bu sitemin içinde baykuşlar kelimenin gerçek anlamıyla acı çekmekteler.

\n


Nyx (\"Gece\") ve Erebus'un (\"Karanlık\") oğlu, Thanatos'un (\"Ölüm\") kardeşi Hypnos. Henry Beauchamp Walters tarafından ’te yapılan bronz heykel, British Museum.

\n
\n
\n

Peki neden böylesine iki zıt kutup var? Neden evrim böylesi bir ayrıma gitmiş? Evrimsel biyoloji bu haklı sorunun yanıtını vermekte. İnsanlar tek başlarına ya da çift olarak değil, aile olarak, hatta bütün bir kabile olarak uyumak üzere evrilmişlerdir. Uyku uyanıklık zamanlama tercihlerinde böylesine bir genetik çeşitlilik son derece faydalı olmuştur. Gruptaki baykuşlar uyanıkken erkenci kuşlar, erkenci kuşlar uyanıkken baykuşlar uyumuştur. Böylece grup hiçbir zaman savunmasız kalmamıştır. O zaman hayatta kalmamızı ve bir anlamda besin zincirinin tepesine çıkmamızı sağlayan bu genetik kod yüzünden bugün birçok insan kronik uykusuzluk çekmektedir denebilir.

\n
\n
\n

Ancak tüm suçu genetik yapılanmamıza atmak doğru değil. Walker uyku konusunda birçok şeyi yanlış yaptığımızı söylemekte. Bunların başında yanlış zamanda tüketilen ve psikoaktif bir uyarıcı olan kahve gelmekte. Walker bir fincan kahvenin vücuttaki etkisini 10 saat sonra yitirdiğini belirtiyor. Kahve, adenozin denilen uyku kimyasalını baskılamakta. Yani saat ’da içilen bir kahvenin bizi uykusuz bırakma ihtimali oldukça yüksek.

\n
\n
\n

Balzac kahvenin bu gücünün farkındaydı, bu yüzden bu kadar çok içip daha fazla yazabiliyordu. Ancak uykusuz günlerin ve sorumsuzca tüketilen kafeinin bedelini 51 yaşında ölerek ödedi. Son günlerini gören Victor Hugo, onun acı içinde kıvrana kıvrana öldüğünü söylemişti.

\n
\n
\n

Matthew Walker’ın yazdığı Niçin Uyuruz adlı kitap, yazarının uykuya adamış olduğu bilimsel çalışmalarının bir izdüşümü niteliğinde. Walker, zor ve fazlasıyla teknik bir konuyu sıradan okuyucunun anlayabileceği seviyeye çekmekte son derece başarılı. Uyku biliminin en son bulgularını merak edenler ve uykuyla meselesi olanların ıskalamamaları gereken bir çalışma.

\n

• 

\n\n

GİRİŞ RESMİ:

\n

MÖ ’den kalma bir çömlekte Antik Yunan mitolojisinden bir sahne:  Hermes izlerken Zeus’un oğlu Sarpedon'un bedeni Hypnos ve Thanatos (Uyku ve Ölüm) tarafından taşınıyor.

\n
\n

Sürekli Uyku Hali Hastal&#;k M&#;d&#;r?

Güçlü ba&#;&#;&#;&#;kl&#;k sistemi ve sa&#;l&#;kl&#; bir beden için verimli &#;ekilde uyumak gereklidir. Uykusuz kal&#;nan günlerde dikkat eksikli&#;i ve yorgunluk ba&#; gösterir. Uzmanlar günün en verimli saatlerinde (gece aras&#;) uyuman&#;n vücut hormonlar&#; için sa&#;l&#;kl&#; olaca&#;&#;n&#; söylerler.

Çok geç uyuyup geç saatlerde uyanmak ise bir zaman sonra obeziteye ve çe&#;itli hastal&#;klara davet ç&#;kar&#;r. Peki siz günde kaç saat uyuyorsunuz? Uyku ile vedala&#;makta güçlük çekiyor musunuz? Verece&#;iniz cevaplar çok önemli. Çünkü vücudunuzun ihtiyac&#;ndan fazlas&#;n&#; uyumak, baz&#; hastal&#;klara davet ç&#;karabilir.

Gün içinde sürekli uyku halindeyseniz bu konuyu ele alman&#;n vakti geldi. Çünkü sürekli uyku hali psikolojik bir rahats&#;zl&#;k olarak kabul edilmektedir. Uykucu hastal&#;&#;&#; olarak bilinen sürekli uyuma iste&#;i t&#;p literatüründe “narkolepsi” olarak ifade edilmektedir.

Halsizlik ve uyuma iste&#;i uzun süre devam eden ki&#;ilerde bu hastal&#;k tespit edilmektedir. E&#;er sizde de sürekli uyku hali ve halsizlik görülüyorsa haz&#;rlad&#;&#;&#;m&#;z yaz&#; size yard&#;m edebilir. Sürekli uyku hali nedenleri bulunduktan sonra tedavisi olan bir rahats&#;zl&#;kt&#;r.

En do&#;ru bilgiler ve sa&#;l&#;kl&#; sonuçlar için doktor deste&#;i al&#;n&#;z. &#;çeri&#;imizde yer alan bilgiler reçete niteli&#;i ta&#;&#;maz.

Sürekli Uyku Hali Neden Olur?

Gün boyu kendinizi uykulu hissetmenizin nedeni uzun saatler yo&#;un çal&#;&#;ma temposu, düzensiz bir ya&#;am program&#;, alkol ve kafein tüketimi, ilaç kullan&#;m&#;, psikolojik rahats&#;zl&#;klar, çok çal&#;&#;an bir zihin gibi etmenler olabilir. &#;&#;te, sürekli uyku halinin genel nedenleri:

  • Düzensiz uykular gözlerde ve bedende uyku halinin nedenidir; uykuyu düzenlememek sürekli uyku haline neden olur.
  • Psikolojik ve zihinsel rahats&#;zl&#;klar sürekli uyku haline davetiye ç&#;karabilir: Anksiyete, &#;izofreni, Parkinson hastal&#;&#;&#;, panik atak, stres, kayg&#; ve yo&#;un mutsuzluk hali vs.
  • Huzursuz bacak sendromu olarak ifade edilen uyurken bacaklarda görülen a&#;r&#; ve uyu&#;ma, sabahlar&#; uykulu gözlere neden olur. Gece uyu&#;ma ve sanc&#; ile uyanarak uykunuzu bölmü&#; olursunuz. Yeniden uykuya odaklanma ise biraz vakit al&#;r. Bu &#;ikayetlerin sonucunda gözlerinizde uyku hali meydana gelirken, tüm gün uyuma iste&#;i çekebilirsiniz.
  • Yo&#;un miktarda kafein tüketimi vücudunuzda demir emilimini s&#;n&#;rlad&#;&#;&#; için gözlerde uyku hali görülür. Demir eksikli&#;inin bir belirtisi de göz alt&#; çevresinde meydana gelen morluklard&#;r.
  • Alkol al&#;&#;kanl&#;&#;&#; olan ki&#;ilerde uykudan sonra göz alt&#;nda &#;i&#;lik ya&#;an&#;r. Gözlerde görülen bu durum ise uyku iste&#;ini daha da tetikler. Alkolün verdi&#;i etki ile de gün boyunca uyumak isteyebilirsiniz.
  • Kronik olarak kullan&#;lan baz&#; ilaçlar&#;n yan etkisi uykudur. Düzenli &#;ekilde al&#;nan ilaçlar size gün içinde uyku iste&#;ini hat&#;rlatacakt&#;r. Al&#;&#;kanl&#;k haline geldi&#;inden gözlerinizde uyku hissedilir.
  • Yo&#;un çal&#;&#;ma temposu ve uzun saatler çal&#;&#;ma rutini ki&#;ide sürekli uyku iste&#;ini uyand&#;r&#;r. Bu &#;ekilde devam eden i&#; hayat&#; ise ki&#;ide gözlerde uyku halini b&#;rak&#;r.
  • Uyku apnesi ad&#; verilen uykunun solunum nedeniyle bölünmesi, ki&#;iye gün içinde uykuyu hat&#;rlat&#;r. Verimli uyuyamayan ki&#;i sürekli uykuyu dü&#;ünecektir ve gözlerde bu yorgunluk hissedilecektir.

&#;lginizi çekebilir: Demir Eksikli&#;ine &#;yi Gelen En Etkili 11 Besin

sürekli uyku hali neden olur

Sürekli Uyku Hali Hangi Vitamin Eksikli&#;inde Olur?

Bir süredir sürekli uyku hali ya&#;&#;yorsan&#;z B2, B6, B12 vitamini eksikli&#;iniz olabilir. Özellikle B grubu vitaminlerinde eksiklik kans&#;zl&#;k ve demir eksikli&#;i yapabilir. Bu durum yorgunluk, halsizlik ve sürekli uyku hali yarat&#;r.

Çok uyudu&#;unuzda ba&#; a&#;r&#;s&#; ile uyanabilirsiniz. Sürekli uyku hali ve ba&#; a&#;r&#;s&#; genellikle kans&#;zl&#;k problemi ya&#;ayan ki&#;ilerde görülür. Kans&#;zl&#;&#;&#;n temel nedeni de demir eksikli&#;idir. Demir eksikli&#;i ise ülkemizde s&#;kça görülen bir rahats&#;zl&#;kt&#;r. Beslenme ve ilaç takviyesi ile tedavisi mümkündür.

Gayet sakin geçen ve enerji harcanmayan günlerde görülen uyku iste&#;i, zaman zaman kalsiyum eksikli&#;inden meydana gelir. Kan oran&#;ndaki kalsiyum yetersizli&#;i sürekli uyku halinde olmak yönünde enerjinizi dü&#;ürebilir ve sizi uyumaya te&#;vik eder. Demir ve kalsiyum a&#;&#;rl&#;kl&#; beslenilmedi&#;i durumlarda uyku hali kaç&#;n&#;lmaz sondur.

Bu tip durumlarda sürekli uyku hali çözümü için gerekli vitamin ve minerallerin daha yo&#;un oldu&#;u bir beslenme düzenine geçilmeli, takviye formunda da destek al&#;nmal&#;d&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Vitamin Eksikli&#;i Belirtileri: 8 Sinyale Dikkat!

sürekli uyku hali nedenleri

Sürekli Uyku Hali Neyin Belirtisi?

1) Susuzluk

Sa&#;l&#;kl&#; bir vücut için en önemli &#;eylerden biri de su! Kula&#;&#;n&#;za çok basit gelebilir ama sürekli uyku hali ve ac&#;kma hissiniz birlikte seyrediyorsa bunun nedeni yeterli su içmiyor olman&#;z olabilir. Su, vücudun enerji ak&#;&#;&#;n&#; da dengeler.

sürekli uyku hali nas&#;l geçer

2) Fazla Kilolar

Her ya&#;ta görülme ihtimali olan narkolepsi, sürekli uyku hali sersemlik gibi etkiler meydana getirir. Uyuyan ki&#;inin metabolizmas&#; da yava&#;lar. Metabolizma yava&#;lad&#;&#;&#;nda ise kan ak&#;&#;&#; çok yava&#; gerçekle&#;ir.

Enerjili ve dinamik olmak için kan ak&#;&#;&#;n&#;n h&#;zl&#; gerçekle&#;mesi gereklidir. Uyku hali ve halsizlik ayn&#; zamanda ya&#;an&#;yorsa k&#;sa süre içinde çok fazla yemek yemi&#; olabilirsiniz. E&#;er bu &#;ikayetiniz uzun bir zaman dilimi için geçerliyse; fazla kilonuz bedeninizi etkiliyor demektir.

obezite

3) Hareketsizlik

Hareketsiz ya&#;ama sahip olan ki&#;ilerde görülen sürekli uyku hali ve yorgunluk sebebi de apaç&#;k ortadad&#;r. Duran metabolizma ve hareketsiz kalan bünye, harcayacak enerji bulamaz. Bu faktörlere haz&#;r g&#;da tüketimi de eklendi&#;inde ki&#;i tek çareyi sürekli uyumakta bulabilir. Uyand&#;&#;&#;nda ise yorgun ve bitkin bir bedenle güne merhaba diyebilir. Bu durum ise ciddi hastal&#;klara davet ç&#;kar&#;r.

stres

4) Depresyon

Sürekli uyku hali ve unutkanl&#;k depresyon belirtisi olarak kabul edilmektedir. Stresli ve zor bir süreçten geçen ki&#;i, uykuda rahat edece&#;ine inan&#;r. Psikolojik ara&#;t&#;rmalar sonucunda çok uyuyan ki&#;ilerin toplumdan kaçma iste&#;i de belirtiliyor. Ya&#;anan olumsuz durumlardan kaçmak için ki&#;i tek ba&#;&#;na kalmak ve uzunca uyumak ister.

&#;lginizi çekebilir: Depresyona Ne &#;yi Gelir? Bitkiler, Do&#;al Yiyecekler

depresyon

5) Hamilelik

Sürekli uyku hali hamilelik belirtisi midir sorusuna da yan&#;t verelim. Gebelik döneminde de&#;i&#;en hormonlardan kaynakl&#; uyku hali görülebilir. Vücutta salg&#;lanan progesteron hormonu, sakinle&#;tirici etkiye sahiptir. Hamilelik ile salg&#;lanan bu hormon da anne aday&#;nda yorgunluk ve uykuya neden olmaktad&#;r. Gebelik &#;üphesinde olan kad&#;nlarda sürekli uyku hali oldukça normaldir.

hamile

6) Ya&#;l&#;l&#;k

Ya&#;l&#;larda sürekli uyku hali s&#;kça görülen bir durumdur. Ya&#;lanma ile beraber uyku kalitesi de de&#;i&#;mektedir. Uyku ritmi eskisine göre daha farkl&#; hal al&#;r. Gün içinde k&#;sa süreli uykular, sürekli uyku halini davet eder. Ya&#;lanma ile beraber görülen rahats&#;zl&#;klar&#;n gece uykusunu bölmesi de, gündüz uykusuna neden olur.

ya&#;l&#;

Sürekli Uyku Hali Nas&#;l Geçer? Ne Yapmal&#;?

Sürekli uyku hali, halsizlik ve yorgunluk hissi altta yatan hastal&#;k iyile&#;tirildi&#;inde otomatik olarak düzelebilir. Örne&#;in kalsiyum eksikli&#;ine veya kans&#;zl&#;&#;a ba&#;l&#; bir sürekli uyku hali varsa ilaç tedavisi ve takviyelerle bu durum çözülebilir.

Yeni do&#;an bir bebe&#;in sürekli uyku hali oldukça normaldir. Geli&#;imini sa&#;l&#;kl&#; &#;ekilde devam ettirmesi için uyumas&#; gereklidir. Uyku esnas&#;nda büyüme hormonlar&#; salg&#;land&#;&#;&#; için yeti&#;kinler ile uyku saati bir tutulamaz.

Okul ça&#;&#;ndaki bir çocu&#;un sürekli uyku hali ise erken uyanma ve gün içindeki aktivitelerden dolay&#; ya&#;anmaktad&#;r. Çocuklarda görülen uyku halleri yorgunluktan kaynaklanabilir. Uyku haliyle beraber ciltte leke ve &#;&#;&#;&#;a kar&#;&#; hassasiyet ba&#;lad&#;ysa doktor gözlemi &#;art olacakt&#;r. Menenjit hastal&#;&#;&#;n&#;n bir habercisi olabilir.

Sürekli Uyku Hali Nas&#;l Geçer?

  • Gün içinde bol bol su tüketin.
  • Düzenli ve dengeli beslenmeye özen gösterin.
  • Kahve ve çay gibi kafeinli içecekleri gün içinde erken saatlerde tüketin.
  • Temiz havada yürüyü&#; ve egzersiz yap&#;n; nefesinizi düzenleyin.
  • Kan &#;ekerinizi dengede tutacak besinler tüketin.
  • Hareket halinde ve aktif olmaya çal&#;&#;&#;n.
  • &#;ekerli, gazl&#; içecekler ve haz&#;r g&#;dalardan uzak durun.
  • Demir eksikli&#;i, kans&#;zl&#;k ve kalsiyum gibi durumlarda takviye al&#;n.
sürekli uyku hali nas&#;l geçer

Sürekli Uyku Hali &#;çin Ne Yapmal&#;?

  • Gün içindeki halsizlik ve uyku hali için ise bol C vitaminli g&#;dalar&#; tüketmesi iyi olacakt&#;r.
  • Yeti&#;kinlerde görülen sürekli uyku hali ve ü&#;üme kans&#;zl&#;k belirtisi oldu&#;undan, kan yapan yiyeceklerin tüketilmesi tavsiye edilir.
  • Kuru yemi&#; ve k&#;rm&#;z&#; meyveler kan de&#;erini yükselten besinlerdendir.
  • Düzenli kahvalt&#;, bol su tüketimi, sebze ve meyve yeme al&#;&#;kanl&#;&#;&#; ile ü&#;üme ortadan kald&#;r&#;l&#;r.
  • Kan de&#;erleri ideal dengeye gelince uyku hali ortadan kalkacak; düzenli uyku saatleri meydana gelecektir.
  • Uyand&#;&#;&#;n&#;zda limonlu su içmek metabolizmay&#; harekete geçirecektir. Aktif metabolizma ise uyku iste&#;ini ortadan kald&#;r&#;r.
  • Protein içeren kahvalt&#;lar ile dinamik olabilirsiniz. Yumurta ve süt ürünlerini tercih edip sürekli uyku halini üzerinizden atmak çok kolay.
  • Yüzünüzü so&#;uk su ile y&#;kay&#;p kan dola&#;&#;m&#;n&#; harekete geçirebilirsiniz.
  • Uyku saatlerinizi belirleyin ve ayn&#; saate uyumaya çal&#;&#;&#;n. Düzen al&#;nd&#;&#;&#;nda ayn&#; saate uyuyup uyanabilirsiniz.
  • Evde sürekli uyku hali içindeyseniz bunun nedeni hareketsizlik olabilir. Sevdi&#;iniz bir sporla u&#;ra&#;&#;n. Zevk alarak yapaca&#;&#;n&#;z sporla vücudunuz harekete geçecek ve halsizlik ortadan kalkacakt&#;r.
  • T&#;bbi destek isteyen durumlarda yani depresyon gibi nedenlerde uzman ile yola ç&#;kmak en sa&#;l&#;kl&#; ve do&#;ru karar olacakt&#;r.

&#;lginizi çekebilir: Kan Yapan Yiyecekler, Kans&#;zl&#;&#;a Birebir 20 Do&#;al Yiyecek

sürekli uyku haline ne iyi gelir

Sürekli Uyku Hali &#;çin Hangi Doktora Gidilmeli?

Uykuyu kontrol eden sinirler beyin sisteminde yer ald&#;&#;&#; için sürekli uyku problemini çözmek için “nöroloji” bölümüne gitmeniz gereklidir. Uzun süre devam eden sürekli uyku hali ve halsizlik sorunu ancak bir doktor denetimi ile iyile&#;tirilebilir. Uykuya neden olan faktörler gerekli testler sonucunda belirlenir. Uygun görülen ilaçlar ve tedavi yöntemi ile uyku hali çözülebilir.

Sürekli uyku hali bitkinlik ve yorgunluk gibi &#;ikayetler genellikle sa&#;l&#;kl&#; beslenme ve düzenli spor ile geçen rahats&#;zl&#;klar olsa da bazen altta yatan daha ciddi sebepler olabilir. Sürekli uyku hali beyin tümörü gibi ciddi hastal&#;klar&#;n habercisi ise genellikle a&#;&#;r ba&#; a&#;r&#;lar&#; gibi ciddi semptomlar da görülür. Bu durumla ilgili tan&#;lar da nöroloji bölümünde konur ve gerekli tedaviler uygulan&#;r.

Sürekli uyku hali psikolojik etkenlerden dolay&#; ki&#;iyi rahats&#;z ediyorsa psikolojik destek almak gerekecektir. Bu amaçla bir psikiyatr ile ileti&#;ime geçebilirsiniz. Doktor gerekli incelemelerden sonra sizi ilgili uzmana sevk edecektir. Sürekli uyku hali depresyon gibi psikolojik sebeplere dayanan bir rahats&#;zl&#;&#;&#;n göstergesi ise hem fiziksel hem de zihinsel süreçler aç&#;s&#;ndan tetkiklere göre ilerlemek gerekecektir.

Sürekli uyku hali eklem a&#;r&#;lar&#; ve hatta tüm vücut a&#;r&#;lar&#; ile birlikte seyrediyorsa fibromiyalji hastal&#;&#;&#; ya&#;&#;yor da olabilirsiniz. Bununla ilgili tetkikler yapt&#;rmak için fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümlerine ba&#;vurabilirsiniz.

sürekli uyku hali tedavisi

Kronik Yorgunluk Sendromu Nedir?

Migren Nedir? Belirtileri ve Nedenleri

Göz Yorgunlu&#;una &#;yi Gelen 8 Do&#;al Tedavi

Hangi Vitamin Ne &#;&#;e Yarar? En Çok Hangi Besinde Var?

Uykuyu Ne Açar? Sizi An&#;nda Canland&#;racak H&#;zl&#; Etkili 10 Besin

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası