bağırsak sendromu belirtileri bitkisel tedavi / Bağırsaklardaki gaz, şişkinlik ve kramplara iyi gelen 7 bitki - Sağlık Haberleri

Bağırsak Sendromu Belirtileri Bitkisel Tedavi

bağırsak sendromu belirtileri bitkisel tedavi

İrritabl bağırsak sendromuna ne iyi gelir? 10 doğal ve bitkisel tedavi

Spastik kolon ve mukus koliti olarak da adlandırılan irritabl bağırsak sendromu (IBS), hem küçük hem de kalın bağırsakların hareketinde düzensizliğin neden olduğu fonksiyonel bir gastrointestinal bozukluktur.

IBS’nin en sık görülen semptomlarından bazıları abdominal kramplar veya ağrı, ishal, kabızlık, şişkinlik, gaz, dışkıda mukus, mide bulantısı, baş ağrısı, depresyon ve yorgunluktur .

İrritabl en sık teşhis edilen bozukluklardan biridir. Kadınlar IBS’ye erkeklerden daha eğilimlidir ve genellikle 20 yaş civarında başlar.

İrritabl barsak sendromunun kesin nedenleri bilinmemektedir, ancak sinirlilik veya öfke duygularının buna katkıda bulunabileceği bulunmuştur. Çok fazla kahve içmek ve çiğ meyveler, turpgiller veya süt ürünleri tüketmek sorunu daha da kötüleştirebilir.

İrritabl barsak sendromu ile uğraşmakta zorlanıyorsanız, bazı kolay ve doğal ev ilaçları kullanarak rahatlayabilirsiniz.

İrritabl Bağırsak Sendromuna Ne İyi Gelir

1. Yoğurt

‘Canlı kültürler’ içeren yoğurt, İrritabl Bağırsak Sendromu ile ilişkili diyare için popüler bir ilaçtır. Canlı kültürler, bağırsaklarda bir koruma tabakası sağlayan ve bakteriyel toksinleri vücuttan temizlemek için laktik asit üretmeye yardımcı olan dost bakterilerdir.

·        Yoğurdu sade yiyebilir yada içerisine sevdiğiniz meyvelerden katabilirsiniz. Durumunuzda iyileşme fark edinceye kadar günde birkaç kez yoğurt yiyin.

·        Alternatif olarak, bir fincan yoğurda yarım çay kaşığı psyllium kabuğu veya Isabgol (ilaç depolarında mevcuttur) katıp karıştırın. Öğle ve akşam yemeğinden bir saat sonra yiyin. Bunu iyileşene kadar günlük olarak tekrarlayın.

2. Keten tohumu

Keten tohumu, atık ürünlerin hızlı ve kapsamlı geçişi için gerekli olan iyi bir diyet lifi kaynağıdır. Ayrıca, keten tohumu, bağışıklık ve sindirim sistemlerini desteklediği bilinen omega-3 esansiyel yağ asitlerinin iyi bir tedarikçisi konumundadır. Keten tohumu ile hem kabızlık hem de ishal tedavi edilebilir.

·        Her gün bir fa bir bardak suya bir çorba kaşığı keten tohumu katıp tüketin.

·        Alternatif olarak, bir fincan kaynar suya bir çay kaşığı keten tohumu ekleyin. Beş ila 10 dakika kadar demlendirin ve sonra yatağa gitmeden önce bu bitki çayından için. Karnınızı rahatlatması ve gazsız tutması için günlük olarak kullanın.

·        Ayrıca bir bardak su içine bir çorba kaşığı keten tohumu karıştırıp iki ila üç saat dinlendirebilirsiniz. Bağırsak hareketlerini teşvik etmek için her gün yatmadan önce bu sudan için.

3. Nane

Nane kramp, şişkinlik ve ishal gibi IBS semptomlarını azaltabilir. British Medical Journal’da yayınlanan bir çalışmada, lif, antispazmodik yapısı ile nane yağının İrritabl Bağırsak Sendromu tedavisinde etkili olduğu bulunmuştur.

Nane, sindirim sisteminin düz kasları üzerinde antispazmodik etkiye sahip mentol yağı içerir. Bu da şişkinlik, gaz ağrısı ve bağırsak spazmlarını rahatlatmaya yardımcı olur. Ayrıca, nane, yemeğin mide içinden kolayca geçmesine yardımcı olabilir.

·        Dörtte bir fincan ılık suya iki veya üç damla nane yağı ekleyin. Günde üç veya dört kez için. Durumunuzda iyileşme olana kadar bu yönteme devam edin.

·        Ayrıca, bir bardak kaynar suya bir çay kaşığı kuru nane ilave edebilirsiniz. 10 dakika demlendirin. Bu çayı günde iki veya üç kez için.

Not: Nane fazla miktarda alındığında, bulantıya, iştah kaybına, kalp problemlerine ve sinir sistemi bozukluklarına neden olabilir.

4. Rezene Tohumları

Rezene tohumları, IBS ile sıklıkla ilişkili olan bağırsak spazmlarını ve şişmeyi rahatlatabilir. Ayrıca, rezene tohumu sindirim sistemindeki yağların giderilmesinde önemli bir rol oynar, böylece IBS’ye neden olan bağırsaktaki aşırı mukus üretimini engeller.

·        Bir bardak kaynar suya bir buçuk veya bir çay kaşığı rezene tohumu katın. 10 dakika demlendirin, süzün ve bitkisel çayın tadını çıkarın. IBS semptomlarını azaltmak ve önlemek için günde iki veya üç kez bu bitkisel çayı içebilirsiniz.

·        Alternatif olarak, günde iki kez ılık su ile yarım çay kaşığı kuru kavrulmuş rezene tohumu tozu alabilirsiniz.

5. Zencefil

Zencefil gazı ve şişmeyi azaltabilir, bu nedenle IBS tedavisinde sıklıkla tavsiye edilir. Ayrıca, zencefil bağırsaklardaki iltihabı azaltabilir ve bağırsak kaslarını rahatlatabilir.

·        Bir bardak sıcak suya yarım çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil ekleyin. 10 dakika bekletin, zencefili süzün, biraz bal ekleyin ve sonra bu çayı için. Krampları ve karın ağrısını hafifletmek için günde iki veya üç kez zencefil çayı içebilirsiniz.

·        Alternatif olarak, küçük bir zencefil parçasını rendeleyebilir ve ona bir tatlı kaşığı bal katabilirsiniz. İshalden kurtulmak ve sindirim sürecinizi iyileştirmek için öğle ve akşam yemeği yemeden önce bu karışımdan yiyin.

Not: Yüksek tansiyon hastası olanlar irritabl bağırsak sendromu için zencefil ilaçları kullanmamalıdır.

6. Lahana Suyu

Lahana suyu, kabızlık yaşayan irritabl bağırsak sendromu hastaları için başka etkili bir ilaçtır.

Çiğ lahana suyu, mide ve bağırsak sisteminin mukus zarlarını derinlemesine temizlemeye yardımcı olan kükürt ve klorine sahiptir. Hafif müshil etkisi sayesinde lahana suyu vücudu sulu tutar ve bağırsak hareketlerini daha yumuşak ve daha kolay hale getirir.

1.    Taze bir lahanayı yıkayın ve küçük parçalar halinde kesin.

2.    Taze lahana suyu yapmak için parçaları bir meyve sıkacağı veya blendera koyun.

3.    Bu meyve suyundan günde bir buçuk bardak içebilirsiniz.

4.    Kabızlığa başlar başlamaz lahana suyu içmelisiniz.

Not:  Lahana suyu bazı insanlarda şişkinliğe neden olabilir.

7. Yulaf Kepeği

Günlük yulaf kepeği yemek vücudunuzun ihtiyacı olan lifi sağlar ve irritabl bağırsak sendromunu büyük ölçüde azaltmaya yardımcı olur. Yulaf kepeği yediğinizde dışkı yumuşar, ağrısız ve kolay bir şekilde geçer. Ayrıca antioksidanlar, protein, kalsiyum, demir, tiamin, fosfor, riboflavin, magnezyum ve çinko içerir.

·        Her gün kahvaltılık gevreğinize bir çorba kaşığı yulaf kepeği katın.

·        Ayrıca, bir parça yulaf kepeği iki parça su ile karıştırıp birkaç dakika pişirebilirsiniz. Bunu yulaf ezmesi gibi yiyebilirsiniz.

·        Yoğurdun üzerine yada salatalarınıza bir kaşık yulaf kepeği katıp yiyebilirsiniz.

Not: Yulaf kepeği yemeye ilk başladığınızda, gaz ve şişkinlik olabilir, ancak vücut buna alıştığında bu belirtiler azalacaktır.

8. Papatya

Papatyada bulunan yüksek miktarda tanenlerin yanı sıra antispazmodik özelliği de ishal gibi irritabl bağırsak sendromundan büyük rahatlama sağlayabilir. Ayrıca, papatya bağırsaklardaki enflamasyonu azaltabilir ve karın spazmlarını rahatlatabilir.

1.    Bir bardak kaynar suya iki üç çay kaşığı kuru papatya çiçeği koyun.

2.    Yaklaşık 15 dakika bekletin.

3.    Süzün ve biraz limon suyu ekleyin.

4.    Bu bitkisel çaydan günde üç kez için.

9. Muz

Taze, olgun muzlar, irritabl bağırsak sendromu belirtilerini azaltmaya yardımcı olan besleyici bir meyvedir. Diyare tedavisinde muz yiyebilirsiniz çünkü muzdaki çözünür lif bağırsaklardaki sıvıyı emmeye yardımcı olur. Ayrıca, muzda sunulan potasyum şişkinliği ve gazı rahatlatmaya yardımcı olur .

·        Sağlıklı bir sindirim sistemini korumak ve irritabl bağırsak sendromunu önlemek için günde bir ya da iki olgun muz yiyin.

·        İshal yaşıyorsanız, olgun bir muz püre haline getirin ve bir çay kaşığı demirhindi hamurunu ve bir tutam tuzu karıştırın. İshal duruncaya kadar günde iki kez yiyin.

Havuç

Havuçlar, irritabl bağırsak sendromu belirtilerini önlemenin yanı sıra diyare ve kabızlığı tedavi etmede yardımcı olabilecek iyi bir pektin kaynağıdır.

·        Taze bir havucun suyunu sıkıp bir kaba koyun. Suya birkaç damla limon suyu ve biraz bal ekleyin. İyileşene kadar günde birkaç kez için.

·        Ayrıca yumuşak, pişirilmiş havuçları bir karıştırıcıda püre haline getirmek için biraz suyla karıştırın. Biraz tuz ekleyin ve günde birkaç kez yarım fincan havuç püresi yiyin.

Not: Çiğ havuç yemek mide ağrısına neden olabilir.

Başka bir sağlık probleminiz varsa, bu ev ilaçlarını denemeden önce doktorunuzla konuşmanız şarttır. Ayrıca, irritabl bağırsak sendromu belirtilerini kontrol altına almak için günlük sıkı bir diyet ve sağlıklı bir yaşam tarzı izlemeniz gerekir.

 

En sık görülen, bağırsak hastalığı olan huzursuz bağırsak sendromu, Batı ülkelerinde üç kişiden birini hayatının bir döneminde etkileyebilmektedir. Genellikle 40 yaşından sonra başlayan tekrarlayıcı ve kronik bir rahatsızlıktır. Klasik tıpta bu hastalığın kesin bir tedavisi yoktur. Semptomları (hastanın şikâyetlerini) yatıştırmaya yarayan pek çok doğal yöntem bulunmaktadır. Gerekli durumlarda ilaç tedavisine başlanmalıdır.

Huzursuz bağırsak sendromunda, bağırsaklarda yapısal problem yoktur. Klinik bulgular ile diğer hastalıkların olmadığı tespit edildikten sonra tanı konur. Doktor tarafından bu tanının koyulması, farklı rahatsızlıkların bulunma ihtimalini elemek açısından çok önemlidir. Bu nedenle öncelikle doktora gidilmelidir.

Bağırsaklarla ilgili yakınmalar diğer birçok bağırsak hastalığında bulunurken, huzursuz bağırsak sendromunda dışkılama ile hafifleyen karın ağrısı çok tipiktir.

Belirtiler

Huzursuz bağırsak sendromunun belirtileri kişiden kişiye değişmekle birlikte, çoğu kişide aşağıdaki belirtilerden birkaç tanesi bulunur

Alt karın bölgesinde ağrı. Bu ağrının en spesifik özelliği dışkı veya gaz çıkarınca rahatlaması fakat bu rahatlığın kısa sürmesidir.

Yemek yedikten sonra şişkinlik

Aşırı gaz, dışarıdan gözle görülecek kadar şişmiş karın

Dönüşümlü olarak ishal ve kabızlık.

Dışkı çıkardıktan sonra bile bağırsakların yeteri kadar boşalmadığı hissi.

Tedavi

Öncelikle kişi şunu bilmelidir bu rahatsızlık, kanser veya hayatı tehdit eden bir hastalık değildir. Kansere, kanamaya, iltihabî bağırsak hastalığına yol açmaz. Bitkisel ilâçlar ile semptomlar rahatlatılabilir. Ağrı gitgide şiddetleniyor ise doktora başvurulmalıdır.

Stres yönetimi

Huzursuz bağırsak sendromu duygusal gerginliklerle yakından bağlantılı olduğundan, hayatınızdaki stresle olumlu bir şekilde yaşamayı öğrenmek son derece önemlidir.

Soğukta uzun süre kalmanın da hastalığı tetiklediği görülmüştür. Soğuktan kişi kendini özellikle ayaklarını korumalıdır.

Beslenme

Kabızlık çekiyorsanız lifli yiyecekler (tam tahıllı yiyecekler, sebze, meyve) yemenin yararı olabilir.

Sizi rahatsız eden, şişkinlik hissi veren yağlı, baharatlı, bol karbonhidratlı besinlerden uzak durun.

Yemeklerden sonra tatlı ve meyve yemek şişkinliğe sebep olacağından, yemeklerden en az 2 saat sonra tüketilmelidir.

Probiyotikli yoğurtların etkisi

Bağırsaklarımızda sindirime yardımcı olan ve bağırsakların sağlıklı kalmasını sağlayan yararlı bakterilerin yanı sıra zararlı bakteriler de vardır. Normalde yararlı bakteri sayısı çok daha fazladır. Antibiyotikler, uzun süreli doğum kontrol hapı kullanımı, aşırı stres ve şekerin ağırlıkta olduğu beslenme biçimleriyle bu denge bozulabilmekte ve zararlı bakterilerin sayısı artabilmektedir. Probiyotikli yoğurtlar kalın bağırsak direncini düzenleyerek mevcut iltihabı baskılayabilir ve yararlı bakteri sayısını arttırıp dengeyi sağlayarak şikâyetlerin hafiflemesine sebep olabilirler. Bu yüzden HBS’u olan bireylerin her gün bir kâse probiyotik yoğurt yemeleri tavsiye edilir.

Bitkisel tedavi

*Günde 1–2 bardak nane çayı için. Taze yapraklarını salatalarınıza koyun.

*Bağırsakları rahatlatmak ve iltihabı yatıştırmak için, papatya, nane çayı karışımı için. Kendinizi çok gergin hissettiğiniz zamanlarda bu bitkilere ek olarak çayınıza daha fazla papatya, şerbetçi otu, sarı kantaron ekleyebilirsiniz.

*Tarçın ve zencefil karın ağrısına iyi gelir, gaz çıkarmaya yardımcı olur. Yukarıdaki çaya rendelenmiş taze zencefil ve tarçın ekleyebilirsiniz.

*Aç karnına veya yemeklerden 2 saat sonra demlenen ebegümeci çayı, gaz giderilmesine yardımcı olur. Ebegümeci kabızlık durumu varsa tercih edilmelidir.

 

** Sık görülen rahatsızlıkların tedavisi- Reader’s Dıgest

** monash.pw Türk kolon rektum cerrahisi derneği

** monash.pw

 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır