bera testi yorumlama / İşitme Değerlendirme Testlerimiz - Odyomed Odyoloji İşitme Cihazları Merkezi

Bera Testi Yorumlama

bera testi yorumlama

TARAMA ABR SONUÇLARINI ETKİLEYEN RİSK FAKTÖRLERİ

Tartışma

Yenidoğan işitme taraması programı Türkiye’de yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır [6]. Ayrıca, yılında Birleşik Devletler Koruyucu Hizmetler Görev Gücü (US PSTF) tarafından tüm yenidoğanlarda OAE ve/veya ABR testleri kullanılarak yapılması önerilen bir uygulamadır [2]. Yenidoğan işitme taraması programıyla, işitme kaybına erken müdahale edilerek dil gelişiminin sağlanması ve eğitimsel başarıya ulaşılması amaçlanmaktadır [2]. Türkiye’de yenidoğan işitme kaybı oranı 2,2 / olarak bildirilmekte olup yenidoğan işitme taramasının tüm bebeklere yapılması önerilmektedir [6,7]. Risk faktörlerine sahip bebeklere ise ileri düzey odyolojik incelemeler önerildiği için çalışmamız bölgesel olarak risk faktörlerine yönelik bir çalışma olması açısından klinik bir öneme sahiptir.

En sık görülen konjenital bozukluklardan biri olan işitme kaybının görülme oranı / [1] olup yenidoğan yoğun bakım bebeklerinde bu oranın arttığı bilinmektedir [6]. Bizim çalışmamızda tarama ABR testinden en çok etkilenen risk faktörünün yoğun bakım tedavisi olduğu bulunmuştur.

Çalışmamızda yenidoğan işitme kayıpları açısından risk oluşturabilecek birçok faktör incelenmiştir. Düşük doğum ağırlığı ve yoğun bakım tedavisi alma ile tarama ABR negatifliği arasında bulduğumuz ilişki literatürle uyumludur. Cristobal ve ark. gr. altında doğan infantlarda işitme kaybı riskinin yüksek olduğunun bildirmişlerdir [8]. Tarama ABR’den geçemeyen hasta grubumuzdaki 66 infantın yalnızca 3’ü gr. altında ağırlığa sahip olsa da, bulduğumuz anlamlı fark, doğum ağırlığı azalması ile yenidoğan işitme kaybı riskinin arttığını göstermektedir.

Çalışmamızda yenidoğan sarılığı ile işitme kaybı arasında anlamlı bir ilişki saptamadık. Fakat literatüre bakıldığında yenidoğan sarılığı ile işitme kaybı ilişkisi üzerine birçok çalışma görülmektedir. Amin ve ark. 34 haftanın üzerinde doğmuş infantlarda unkonjuge hiperbilirubineminin kronik işitsel ototoksisiteyle ilişkili olduğunu bildirmişlerdir [9]. Ayrıca patolojik hiperbilirubineminin beyin sapı fonksiyonlarında akut bir bozukluğa sebep olduğu belirtilmektedir [5]. Liu ve ark. yenidoğan sarılığı, enfeksiyonlar, asfiksi ve düşük doğum ağırlığının yenidoğan işitme kaybının majör etyolojik faktörü olduğunu belirtmişlerdir [10]. Hem hasta sayımızın azlığı, hem diğer risk faktörlerinin varlığı çalışmamızda sarılık ile işitme kaybı arasındaki ilişkiyi ortaya koyamamamızı açıklayabilir. Fakat unutulmamalıdır ki yenidoğan sarılığı, yenidoğan işitme kayıpları açısından önemli bir risk faktörü olup yenidoğan sarılığının tedavi edildiği hastalarda işitme kaybı oranının daha düşük olduğu belirtilmektedir [10,11].

Ebeveyn akrabalığı ile ilgili yapılan bir çalışmada İran toplumunda işitme kaybı ile ebeveyn akrabalığı arasında aşikâr bir ilişki olduğu bildirilmiştir [12]. Bizim çalışmamızda ise ebeveyn akrabalığı ile işitme kaybı arasında anlamlı bir ilişki yoktu. Risk faktörlerinin aynı ülkenin farklı bölgeleri içerisinde değiştiğini bildiren çalışmalar mevcuttur [13]. Buna göre, akraba evliliğinin %25 [14] oranında görüldüğü bir bölgede yapılmış olan çalışmamızda ebeveyn akrabalığı ile ilgili bulduğumuz sonuç şaşırtıcı değildir.

Çalışmamız, bazı kısıtlılıklar içermektedir. En önemli kısıtlılık hasta sayımızın azlığıdır. Çalışmamızda tarama ABR testinden geçen grup ile geçemeyen grup arasında yenidoğan işitme kayıpları için risk faktörleri arasında olduğu bildirilen kraniyofasiyal anomali varlığı açısından anlamlı bir fark bulamamamızın nedeni, hasta sayımızın, azlığı olabilir [7,15]. Çünkü tarama ABR testinden geçemeyen hastalardaki kraniyofasiyal anomali varlığı yüzdesi geçen gruba daha yüksek olmasına rağmen (sırasıyla % , %), hasta sayımızın azlığı nedeniyle bu fark istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ayrıca kraniofasiyal anomalilerde sıklıkla iletim ya da mikst tip işitme kaybı görülmekte olup, bu durumun tanısı kemik yolu ABR yapılmadan konulamadığından kraniyofasiyal anomali varlığı açısından anlamlı bir fark bulunamamış olması muhtemeldir. Bir diğer önemli risk faktörü olan ailede konjenital işitme kaybı varlığı da hasta sayılarının azlığı nedeniyle iki grup arasında istatistiksel anlamlı bulunmadı. Ayrıca literatürde konjenital enfeksiyonlar ve ototoksik ilaç kullanımı da yenidoğan işitme kayıpları için risk faktörü olarak bildirilmiştir [15]. Fakat bizim hastalarımızın anamnez kayıtları konjenital enfeksiyon varlığı ve ototoksik ilaç kullanımı ile ilgili veri içermiyordu. Bu yüzden bu risk faktörlerini araştıramadık.

Sonuç olarak, düşük doğum ağırlığı, erken doğum ve postnatal yoğun bakım tedavisi alma, tarama ABR sonuçları ile en çok ilişkili risk faktörleri olup, yenidoğan işitme kaybı için yüksek risk oluşturduğu söylenebilir. Bu risk faktörlerine sahip hastalarda yenidoğan işitme kaybının erken tanı ve tedavisi açısından dikkatli olunmalı, gerektiğinde ileri düzey odyolojik incelemelere başvurulmalıdır.

MADDİ VE TEKNİK DESTEK- ÇIKAR ÇATIŞMASI
Çalışma için herhangi bir maddi veya teknik destek alınmamış olup, yazarlara ait herhangi bir çıkar çatışması söz konusu değildir.

ÖzetGirişYöntem ve GereçlerBulgularTartışmaKaynaklar

 

 

Odyolojik testler

Timpanometrik Testler

BERA (İç Kulak Ölçümü)

OAE (Oto Akustik Emisyon)

Yenidoğanlarda,bebek ve çocuklarda işitme taramaları

 

 

 

 

 


 


funduszeue.infoJİK TESTLER

Saf Ses Odyogram 
Konuşma Odyogram
Komple Çocuk Odyogram - Serbest  Saha (Oyun) Odyometrisi
Yüksek Frekans Odyogram

İşitme durumunun kişinin verdiği cevaplara göre belirlenmesi olup en sık uygulanan işitme testleridir. Amaç her iki kulağın değişik frekanslardaki (ince ve kalın seslerdeki) duyabildiği en az ses seviyesini (duyma eşiği) belirlemektir.
Ses geçirmeyen özel kabinlerde,  odyometri cihazı kullanılarak, kulaklık aracılığı ile verilen değişik frekanslarda ve şiddetteki seslere verilen cevaplar kaydedilir. Kişilerin işitmesi test edilerek işitme kayıplarının derecesi ve tipi belirlenir. Aynı zamanda konuşmayı anlama, sesin tınısını ayırt etme, gürültüde anlama gibi özel testler uygulanabilir.
Bu testlerin sonuçları odyogram adı verilen bir tablo üzerine işaretlenir.
Odyolojik testler hastanın yaşına, hastalığın tipine göre farklı tekniklerle uygulanabilir. Yetişkin ve çocuklar için farklı teknikler geliştirilmiştir. İşitme ve denge hastalıklarının teşhisinde çok önemli bir yeri olmakla birlikte tek başına yeterli bir test değildir. Hastanın davranışına bağlı olmayan objektif  testler, ve  hastanın davranışına ve klinisyenin gözlemine bağlı olan sübjektif testlerle birlikte değerlendirme yapılmalıdır.


           funduszeue.infoOMETRİK TESTLER

Timpanogram 
Östaki Fonksiyon Testleri
Akustik Refleks Testi
Refleks Decay / Refleks Erime Testleri

 

Kulak zarı, orta kulak kemikçiklerinden oluşan orta kulak sisteminin, sesi iç kulağa geçirme yeteneğinin test edildiği, orta kulağın basıncını ve refleksini ölçmeye yarayan testlerdir. Uygulanması kolay ve kısa sürelidir. Bebekler dâhil her yaşta yapılabilir. Ölçümün yapılabilmesi için kulak zarının delik olmaması gerekir.
Test sonucu basınç ve refleks değerleri bir grafi ve sayısal olarak  rapor edilir.

Timpanogram; Dış kulak yoluna yerleştirilen bir prob ile ölçüm yapılır. Bu test sırasında kulağa ses gönderilirken dış kulak yolu basıncı değiştirilir ve zar hareketliliği kontrol funduszeue.info sırasında  hastanın hareket etmemesi ve konuşmaması gereklidir. Acısız ve ağrısız bir testtir.  Kulak zarı ve kulak kemikçiklerinin sağlığı ve işlevi hakkında önemli bilgiler edinilir.

Östaki fonksiyon testi; timpanometri cihazı ile dış ortamda basınç değiştikçe orta kulak basıncında eşitlemenin değerlendirilmesidir. Orta kulakla geniz boşluğu arasında yer alan östaki borusunun yeterince açılıp açılmadığı ve geçirgenliği belirlenir.

Akustik Refleks; Dışardan gelen yüksek ses dalgaları kulak zarını ve sonra kemikçikleri titreşfunduszeue.info ses şiddeti aşırı yüksekse iç kulağın korunması için  üzengi kemikçiğine bağlı olan stapes kası kasılarak üzengi kemiğinin aşırı hareketini engeller ve  iç kulağı  korumaya alır. Bu duruma akustik refleks adı verilmektedir. Üzengi kemiğinin hareket etmesi ile zarda oluşan hareketler kaydedilerek refleks değerler ölçülür.
Bu test ile şiddetli bir uyarana karşı akustik refleks yollarının ne derecede çalışıp çalışmadığı hakkında bilgi edinilir. 


3. BERA / ABR / BAEP  (İç Kulak Ölçümü)


BERA (Brainstem Evoked Response Audiometry-  Uyarılmış Beyinsapı Odyometrisi),  ABR (Auditory Brainstem Response- İşitsel Beyinsapı Cevabı)  veya BAEP olarak isimlendirilir.

Hastanın tepkisine bağlı olmadan, duyup duymadığı konusunda bir şey sorulmadan uyku halinde iken  uygulanan ve odyolojik tanıda yaygın olarak kullanılan bir elektrofizyolojik yöntemdir. İşitme düzeyi ve beyin sapı düzeyinde işitme yolları ile ilgili önemli bilgiler edinilmektedir.

Her yaş grubu hastada yapılabilir. Hastanın cevap vermesi gerekmediği için bebeklerde, çocuklarda, yaşlılarda, bilinci kapalı veya zekâ ve uyum sorunu olan hastalarda dahi test yapılabilmektedir. Aktif test süresi yaklaşık yarım saattir.

Hastanın test süresince olabildiğince uyur gibi uzanması gerekir. Bebeklere ve çocuklara doğal uykuları sırasında veya gerekiyorsa sedasyon altında hatta genel anestezi altında yapılabilir. Hastanın alnına ve kulak arkalarına elektrotlar yerleştirilir. Özel kulaklık ile  bir sesli uyaran gönderilir ve işitme sinirinin uyarana biyoelektrik cevabı bilgisayara otomatik olarak kaydedilerek işitme eşikleri saptanır. Hava yolu ABR (Tonal ABR, Klik ABR) Kemik yolu ABR (Tonal ve Klik uyaranla uygulanabilir) olmak üzere iki çeşittir. İşitme düzeyi ve beyin sapı düzeyinde işitme yolları ile ilgili önemli bilgiler edinilmektedir.

3 temel klinik kullanım alanı vardır.

  • Yeni doğanlardan itibaren küçük çocuklarda ve yetişkinlerde işitme eşiğini tespiti

  • Similasyon yapanların belirlenmesi

  • Akustik nörinom ve beyin sapı lezyonlarının ayırıcı tanısı

ABR/ BERA testi,  diğer odyolojik testlerle birlikte değerlendirilmeli ve raporlandırılmalıdır.
Ayrıca aynı amaçla kullanılan fakat ölçüm ve kayıt biçimi farklı olan ASSR (Auditory Steady-State Response) adı verilen bir diğer objektif test bataryası daha vardır. ABR gibi bu testte de kişilerin işitme eşikleri belirlenmeye çalışılmaktadır..

 

     BERA TESTİ ÖNCESİ HAZIRLIK

  • TETKİK SIRASINDA HASTANIN UYUR DURUMUNDA OLMASI GEREKİR. BU NEDENLE ÇOCUKLARA YAPILACAK TESTTEN ÖNCE BİR SÜRE KESINLIKLE UYKUSUZ BIRAKMAK YARARLI OLACAKTIR.
  • TESTTEN BİR – İKİ SAAT ÖNCE YEMEK YENMESİNDE SAKINCA YOKTUR. ANCAK AGIR YİYECEKLER VE AŞIRI YEMEK UYGUN DEĞİLDİR.
  • TEST GÜNÜ YADA BİR GÜN ÖNCESİNDE BANYO YAPILMASI YARARLI OLACAKTIR.
  • RANDEVU SAATİNDEN 30 DAKİKA ÖNCE GELİNMESİ RİCA OLUNUR
  • TEST YAKLAŞIK 30 DAKİKA SÜfunduszeue.infoASI HALİNDE TEST YAPILAMAZ
  • RANDEVUYA GELİNEMEYECEKSE EN AZ 1 GÜN ÖNCEDEN BİLGİ VERİLMELİDİR ( 97 97)

 

       4. OAE (Oto Akustik Emisyon)

İşitme taramalarında kullanılan test yöntemlerinden bir tanesidir. Tek başına tanısal değeri yoktur, diğer test ve klinik bulgularla birlikte değerlendirilmelidir.

Sessiz ortamda uygulanan, hastanın aktif katılımını gerektirmeyen, uygulaması kolay, kısa süreli, ağrısız ve objektif bir testtir. Testin yapılabilmesi için hastanın sessiz olması ve hareket etmemesi gereklidir.  Hasta uyumlu ise kısa sürede yapılabilir.

İç kulakta, gelen sesi biyokimyasal enerjiye dönüştürerek beyine ileten tüylü hücreler bulunmaktadır. Dışardan gelen sesin elektriğe dönüştürerek beyne gönderilmesi ve anlaşılır ses haline gelmesi sırasında, gelen  sese karşı kokleada yeralan iç ve dış tüylü hücrelerin gevşeme ve kasılma hareketleri ile kendiliğinden oluşan düşük frekanslı Oto Akustik Emisyon (OAE) adı  verilen bir yankı ses oluşur. Oluşan bu yankı ses kulağa yerleştirilen bir mikrofon görevi yapan cihazla belirlenerek kaydedilir. Elde edilen emisyonlar frekansa özgü olduğundan iç kulağın  farklı kısımlarındaki durum ve aktif mekanizması  hakkında bilgi almak mümkündür.

Koklear fonksiyonların belirlenmesinde önemli olan bu test  

Spontane Oto akustik Emisyon (SOAE) 

Evoked Oto akustik Emisyon (EOAE) olmak üzere iki çeşittir.    

Özellikle yenidoğan bebeklerde işitme taramalarında kullanılan test yöntemidir.

 

 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası