baş denetçi nasıl olunur / Başdenetçi Sertifikası Nasıl Alınır

Baş Denetçi Nasıl Olunur

baş denetçi nasıl olunur

BRCGS denetçisi olmak için BRCGS tarafından belirlenen belli kriterlerin sağlanması gerekiyor. BRCGS, bu kriterleri belirleyip belgelendirme firmalarıyla paylaşmakta ve belgelendirme firmaları çalıştıkları denetçilerin bu kriterleri sağladığını ispatlamakla sorumludur. Bu yüzden, denetçilerden istenen kayıtlar çalıştıkları firmalara göre değişiklik gösterebilir.

Peki BRCGS Kriterleri Neler?

  • Eğitim
  • Sektör Tecrübesi
  • Denetçi Eğitimi
  • Denetim Tecrübesi
  • Kategori Yetkinliği 

Bunların Detaylarından Biraz Bahsedebilir Miyiz?

Eğitim:Adayın mutlaka gıda ile ilişkili bir bölümden mezun olması gerekiyor. Sadece gıda mühendisliği değil, süt teknolojisi, veteriner hekimlik gibi bölümler de geçerli. Ayrıca, lisansı gıda ile ilgili olmasa da gıda ile ilgili bir bölümde yapılan yüksek lisans da denetçi olabilmek için geçerli sayıfunduszeue.infoı durumlarda, adayın gıda ile ilgili bir bölüm bitirmemiş olması durumunda bile, gıda sektöründe en az 10 yıl tecrübesi varsa, BRCGS’ten yazılı onay alınarak bu durum da geçerli sayılabilmektedir.

Sektör tecrübesi:  Denetçi adayının özellikle prosesle ilişkili üretim, kalite güvence, arge gibi bölümlerde en az 5 yıl çalışmış olması lazım. Bu bağlamda, aday daha önce danışman, denetçi olarak çalıştıysa bu da değerlendirmeye alınabilmektedir.

Denetçi Eğitimi:  Burada iki opsiyon var. Aday eğer sıfırdan başlıyorsa BRCGS onaylı 5 günlük bir baş denetçi eğitimine katılabilir. Ya da eğer daha önce zaten uluslararası geçerliliği olan başka bir standartta baş denetçi eğitimi aldıysa, BRCGS onaylı 3 günlük denetçi eğitimi alması yeterli. Adayların, eğitimlerin sonunda online , İngilizce bir sınava girerek % 75 ile başarılı olmaları bekleniyor.

Her iki durumda da adayın ayrıca 2 gün süren, sınavlı bir HACCP eğitimine de katılmış olması gerekiyor.

Denetim Tecrübesi: Adayın son iki yılda en az 10 adet üçüncü taraf denetim gerçekleştirmiş olması lazım.  Bu denetimlerin içeriğinde GMP, izlenebilirlik, HACCP vb. gıda güvenliği ile ilgili konular bulunmalı. Ayrıca bu 10 denetim şartını karşıladığı takdirde adayın belgelendirme firması tarafından önce bir shadow, sonra da bir witness denetimine katılması gerekmekte.

Tüm bu kriterleri karşılayan denetçilere belgelendirme firması tarafından yapılan bir değerlendirme ile hangi ürün kategorilerini denetleyebileceklerini tespit etmek amacıyla kategoriler atanmalı. Bu kategorilerin belirlenmesi birkaç farklı şekilde yapılabilir.

Adayın o kategoride en az 6 ay tecrübesi varsa,  6 aylık danışmanlık tecrübesi varsa , veya 10 adam gün/ 5 adet denetim yaptıysa veya bunların kombinasyonunu karşılıyorsa, o kategori için yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olduğu varsayılır. Bazı ürün kategorilerinde bu tecrübeye rağmen adayın BRCGS tarafından hazırlanmış kategori sınavlarına girmesi gerekmektedir. Bu sınavlar online olup İngilizcedir.

Süreç Tamamlandığında Denetçi Hemen Denetim Yapmaya Başlayabilir Mi?

Tüm bu süreci tamamlayan adayların ayrıca kişilik özelliklerinin de denetçi olmak için yeterli olup olmadığı belgelendirme firması tarafından değerlendirilip tüm bilgiler BRCGS Directory’e yüfunduszeue.infoory’de BRCGS tarafından onayladığı takdirde denetçi denetim yapmaya başfunduszeue.info, denetçinin tüm gereklilikleri karşıladığından sorumlu olan belgelendirme firmasıdır; belgelendirme firması, bu gereklilikleri karşıladığını ispatlamak için denetçiden istenen kayıtları denetçi çalıştığı süre ve ayrılsa bile 5 yıl boyunca saklamakla mükelleftir.

Ombudsman (Kamu Denetçisi) Nasıl Olunur ?

Ombudsman (Kamu Denetçisi) Nasıl Olunur ? Türk Dil Kurumu güncel sözlükte ombudsmanın kelime anlamı olarak kamu denetçisi gösteriliyor. Kamu denetçisinin kelime anlamı ise Parlamento tarafından görevlendirilen, vatandaşları resmî makamların keyfî ve yasa dışı davranışlarına karşı korumakla görevli kişi.

İsveçce aracı kişi anlamına gelen ombudsmanlık aslında bir Türk geleneğiyken, zamanla Avrupalıların ve diğer coğrafyaların kullandığı bir kurum haline gelmiş. Büyük Selçuklu&#;da hükümdarların halkın şikâyetlerini dinlemesi, Anadolu Selçukluları&#;nda sultanın yılda bir kez mahkemeye giderek hakkında davacı varsa yargılanması, Osmanlı&#;da Divan-ı Hümayun’un halkın şikayetlerini dinlemesi gibiuygulamalar ombudsmanlığın ilk adımlarının Türk dünyasında atıldığını ortaya koyuyor.

Osmanlı-Rus Savaşı’nda Rusya’ya yenilen ve Osmanlı’ya sığınan İsveç Kralı Demirbaş Şarl ülkesine döndüğünde Osmanlıdan öğrendiği bu uygulamayı kendi ülkesinde hayata geçiriyor ve lü yıllarda anayasal bir kuruma evriliyor. Sonrasında Finlandiya, Norveç, Danimarka, Almanya, Fransa, İtalya, Rusya, ABD derken bu uygulama dalga dalga tüm dünyada kendine bir yer edinmeyi başarıyor.  Avrupa Birliği uygulamalarında da bireylerin ya da şirketlerin Avrupa Birliği kurumlarına ilişkin şikayetleri (yetkinin kötüye kullanılması, ayrımcılık, vb.) hakkında başvurabileceği bir kurum olarak yerini koruyor. Ombudsmanlığın bir Osmanlı Kurumu olduğunu bugün İsveçliler ve diğer dünya devletleri de dile getiriyor.

Ombudsman (Kamu Denetçisi) Nasıl Olunur ?Ombudsmanlık ya da nam-ı diğer kamu denetçiliği referandumunun maddelerinden biriydi. Referandumun kabul edilmesinin ardından 29 Haziran tarih ve sayılı resmi gazeteyle Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu oluşturulmuş ve burada kamu baş denetçisi, denetçileri, görev-yetki ve sorumlulukları açıklanmış. Kanunda; Kamu Denetçiliği Kurumu “idarenin işleyişi ile ilgili şikâyet üzerine, idarenin her türlü eylem ve işlemleri ile tutum ve davranışlarını; insan haklarına dayalı adalet anlayışı içinde, hukuka ve hakkaniyete uygunluk yönlerinden incelemek, araştırmak ve idareye önerilerde bulunmakla görevli” bir kurum olarak tanımlanmış. Bununla birlikte; Cumhurbaşkanının tek başına yaptığı işlemler ile resen imzaladığı kararlar ve emirler, yasama yetkisinin kullanılmasına ilişkin işlemler, yargı yetkisinin kullanılmasına ilişkin kararlar, Türk Silahlı Kuvvetlerinin sırf askerî nitelikteki faaliyetleri bu kurumun görev alanı dışında bırakılmış.

Kanuna göre kamu baş denetçisi ve denetçiler ombudsmanlık faaliyetini fiilen yürütecek olan kişiler. Baş denetçinin görevleri arasında Kuruma gelen şikâyetleri incelemek ve idareye önerilerde bulunmak, Kanunun uygulanmasına ilişkin yönetmelikleri hazırlamak,  yıllık raporu hazırlamak, yıllık raporu beklemeksizin gerek gördüğü konularda özel rapor hazırlamak, raporları kamuoyuna duyurmak, birisi kadın ve çocuk hakları alanında görevlendirilmek üzere, denetçiler arasındaki iş bölümünü düzenlemek yer alıyor. Denetçilerse kanunla verilen görevlerin yapılmasında baş denetçiye yardımcı olma ve baş denetçi tarafından verilen görevleri yapma gibi görevlere sahip.

Baş denetçi veya denetçi seçilebilmek için:

&#; Türk vatandaşı olmak
&#; Seçimin yapıldığı tarihte baş denetçi için elli, denetçi için kırk yaşını doldurmuş olmak.
&#; Tercihen hukuk, siyasal bilgiler, iktisadi ve idarî bilimler, iktisat ve işletme fakültelerinden olmak üzere dört yıllık eğitim veren fakültelerden veya bunlara denkliği kabul edilmiş yurt içi veya yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarından mezun olmak.
&#; Kamu kurum ve kuruluşlarında, uluslararası kuruluşlarda, sivil toplum kuruluşlarında veya kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarında ya da özel sektörde toplamda en az on yıl çalışmış olmak.
&#; Kamu haklarından yasaklı olmamak.
&#; Başvuru sırasında herhangi bir siyasi partiye üye olmamak.
&#; 26/9/ tarihli ve sayılı Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile kasten işlenen bir suçtan dolayı hapis cezasına ya da affa uğramış olsa veya hükmün açıklanmasının geri bırakılması kararı verilmiş olsa bile Türk Ceza Kanununun ikinci kitabının birinci kısmının bir ve ikinci bölümündeki suçlar, Devletin güvenliğine karşı suçlar, anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, millî savunmaya karşı suçlar, Devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk suçları ile yabancı devletlerle olan ilişkilere karşı suçlardan veya zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama veya kaçakçılık suçlarından mahkûm olmamak.

Bu şartları taşıyan adaylar baş denetçilik ve denetçilik için başvuruda bulunma hakkına sahip. Baş denetçi TBMM Genel Kurulu&#;nda, denetçiler ise TBMM Dilekçe ile İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyelerinden oluşan karma komisyonda seçiliyor. Baş denetçi, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu ile seçilirken Komisyon tarafından oluşturulacak karma komisyon, başvuruda bulunan aday adayları arasından, seçilecek denetçi sayısının üç katı kadar adayı, başvuru süresinin bittiği tarihten itibaren on beş gün içinde belirliyor ve Komisyona sunuyor. Komisyon sonraki on beş gün içinde denetçi seçimlerini yapıyor ve süreç tamamlanıyor.

Ben denetçi olmakla değil, kuruma başvurmakla ilgileniyorum derseniz onu da açıklayalım. Gerçek ve tüzel kişiler kuruma başvurma hakkına sahip ve talepleri halinde başvurularının gizli tutulması hakkına sahipler. Başvuru sahibi; adı-soyadı, imzası, yerleşim yeri(veya iş adresini), T.C. vatandaşlık kimlik numarasını (yabancılar için pasaport numarası), tüzel kişi olması durumunda tüzel kişinin unvanı &#; yerleşim yeri ile yetkili kişinin imzasını, varsa, merkezi tüzel kişilik numarasını ve yetki belgesini içeren Türkçe dilekçe ile başvuru yapar. Başvurunun elektronik ortamda veya diğer iletişim araçlarıyla yapılabilmesi mümkün. Yapılan başvurulardan belli bir konuyu içermeyenler, yargı organlarında görülmekte olan veya yargı organlarınca karara bağlanmış uyuşmazlıklara ilişkin olanlar, sebepleri- konusu ve tarafları aynı olanlar ile daha önce sonuçlandırılanlar kurumda incelenmiyor. Kuruma başvuruda bulunabilmek için idari başvuru yolları ile özel kanunlarda yer alan zorunlu idari başvuru yollarının tüketilmesi şart. Eğer başvuru idari başvuru yolları tüketilmeden yapıldıysa, kurumun ilgili kuruma gönderme hakkı var. Kuruma, illerde valilikler, ilçelerde kaymakamlıklar aracılığıyla başvurabilme imkanı da tanınıyor. Ve en önemli husus başvurulardan herhangi bir ücret alınmıyor.

İlgili

Baş Denet&#;i Nedir?

Baş Denet&#;i Ne Demek?

Baş denetçi; denetim görevi esnasında diğer denetçileri yöneten, yönlendiren ve denetim sürecine yön veren kişiye verilen isimdir. Baş denetçi kimdir sorusunun yanıtı temel olarak bu şekilde verilebilir. Daha detaylı olarak bahsetmek gerekirse baş denetçi kime denir sorusunun yanıtlanması gerekir. Baş denetçi; lisans eğitimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik bölümlerinden mezun, baş denetçi eğitimini almış ve bu pozisyonda belli bir süre tecrübe kazanmış kişiye verilen isimdir. Denetçiler danışmanlık hizmetleri verebildikleri gibi kurumlara bağlı olarak da çalışabilir.

Baş Denet&#;i Ne İş Yapar, G&#;rev ve Sorumlulukları Nelerdir?

Baş denetçi; diğer denetçileri yönlendirmek, denetim sürecini takip etmek ve sonlandırmak gibi birçok göreve ve sorumluluğa sahiptir. Baş denetçi ne iş yapar sorusuna kapsamlı bir yanıt vermek gerekir. Bu pozisyonda çalışan kişilerin genel görevleri aşağıdaki gibidir:

  • A1 belgelendirme kılavuzundaki hedefleri iyi bilmek ve bu doğrultuda hizmet vermek.
  • Kalite yönetim sistemlerine uygun olarak denetim evrakını ve planlarını hazırlamak, bu planlardan firmanın haberdar olmasını sağlamak.
  • Denetim esnasında plana uygun olarak bu faaliyetlere eşlik etmek. Denetim liderliğini sağlayarak ekibin koordinasyon için planı tamamlamasında öncü olmak.
  • Denetimlerin A1 belgelendirme tekniklerine uygun olmasını sağlamak. İlgili standartlara uygun şekilde denetimin gerçekleştirilmesinde görev almak.
  • Denetim süreci esnasında yaşanan problemlere çözüm bulmak, çözülemeyen sorunlarda ise ilgili sistem yöneticisiyle konuşarak bilgi vermek.
  • Denetimler esnasında açılış ve kapanış toplantıları düzenlemek.
  • Açılış kapanış toplantılarında katılımcılara denetim hakkında bilgi vermek.
  • Denetim bittikten sonra uygunsuzluk raporlarını hazırlamak. Bu denetim raporlarını firmaya ulaştırmak.
  • Belirlenen uygunsuzluklar doğrultusunda firmanın düzenleyici ve önleyici faaliyetleri yerine getirip getirmediğini takip etmek.
  • Denetim dosyasını oluşturmak. Dosya kapandıktan sonra bu evrakı belgelendirme komitesine ulaştırmak.
  • Gizlilik taahhütlerine bağlı kalarak çalışmak. Çalışmaları imzalanan sözleşmelere göre yürütmek.
  • Kalite dokümanlarını harfiyen uygulamak. Bu dokümanlar neticesinde çalışmalara devam etmek.
  • Denetim ekibinde yer alan uzman denetçileri yakından takip etmek. Bu kişiler hakkında görüşlerini üst makamlara bildirmek.

Baş denetçi nedir sorusuna, yukarıda belirtilen görevleri yerine getiren kişidir yanıtı verilir. Bu görevlere ek olarak her zaman kendisini geliştiren ve öğrenmeye açık, gelişen ve değişen standartlara ayak uydurabilen kişiler bu pozisyonda çalışır. Baş denetçi olmak isteyenler, bağlı oldukları standartları iyi anlamalı, denetimlerini bu standartlar doğrultusunda sektör gerekliliklerini gözeterek gerçekleştirmelidir.

Baş Denet&#;i Olmak i&#;in Hangi Eğitimi Almak Gerekir?

Baş denetçi olmak için hangi okulu okumak gerek sorusunun tek yanıtı yoktur. Bu mesleği icra etmek isteyen kişilerin lisans mezunu olması beklenir. Lisans mezunu olan kişilerin aynı zamanda tecrübe sahibi olması talep edilir. Baş denetçi olmak isteyenlerin mühendislik bölümlerinden mezun olması gerekir. İşletme Fakültesi veya İktisat Fakültesi mezunları da işverenler tarafından tercih edilebilir. Lisans eğitimi sonrasında ise gerekli olan, ilgili standarda ait iç tetkikçi eğitimi almaktır. Bu eğitim, meslekte ilerlemeye yönelik kariyer açısından faydalıdır. Daha sonrasında ise ilgili olan standartta baş denetçi eğitimi almak gerekir. Bu eğitimler sonrasında denetim stajları gerçekleştirilir. Yeterli sayıda staj gören kişiler denetçi olarak görev yapabilir. Tecrübesini artıran kişiler ise baş denetçi olarak çalışmaya başlayabilir. Baş denetçi eğitim süreci kısaca bu şekilde belirtilebilir. Denetim yapmayı planladığı sektörde tecrübesi olan kişiler, bu işi daha başarılı gerçekleştirebilir.

Baş Denet&#;i Olmak i&#;in Gereken Şartlar Nelerdir?

Baş denetçi olmak için öncelikle lisans mezunu olmak gereklidir. Denetçisi olmak istenen sektörde belli bir süre tecrübe sahibi olmak önemlidir. Mesleği doğru icra edebilmek adına denetçilerle çalışan firmalar bunu tercih edebilir. Baş denetçiler eğitimini aldıkları standartta denetimlere katılabilir, danışmanlık hizmeti verebilir ya da bir kuruma girerek kalite yöneticisi olarak çalışabilir. Baş denetçi maaş özellikleri de çalıştıkları alana ve tecrübesine göre değişiklik gösterir. Baş denetçi olmak için gerekli şartlar sağlandığı taktirde bu mesleği icra etmek için bir engel yoktur.

Baş Denet&#;i İşe Alım Şartları Nelerdir?

Baş denetçi nasıl olunur sorusuna ek olarak merak edilen bir diğer konu ise işe alım şartlarıdır. Baş denetçi işe alım şartları yapılacak olan göreve göre değişebilir. Baş denetçilerden genel olarak istenen kişisel özellikler ise şu şekildedir:

  • Disiplinli ve sistematik çalışmak.
  • Soru sorarken etkin olabilmek, karşıdakini net bir şekilde dinleyebilmek.
  • Yazım kurallarına özen göstererek resmi yazı yazabilmek.
  • Sorumluluk sahibi olmak.
  • Oluşan problemlere yapıcı yaklaşmak, sebep sonuç ilişkisini görebilmek.
  • Sahip olunan zamanı verimli kullanabilmek.
  • Genellikle seyahat engeli bulunmamak.

Yukarıdaki şartlar genel olarak bir baş denetçiden beklenen özelliklerdir. Firmalar, kendi ihtiyaçları ve çalıştıracakları pozisyon doğrultusunda ek bazı özellikler de talep edebilir. Bu özellikler baş denetçi iş ilanı sayfalarında belirtilir. Baş denetçi olarak gıda, hazır giyim, kimya, turizm sektöründe görev yapılabileceği gibi bağımsız denetim şirketlerinde de çalışmak mümkündür. Bu görevi yapmak isteyenler, baş denetçi iş ilanları seçeneklerini inceleyerek kendileri için en uygun pozisyona başvuru yapmak için funduszeue.info'i ziyaret edebilirler. Ayrıca yaşadıkları şehirlerdeki ilanları da inceleyebilirler. İstanbul baş denetçi iş ilanları gibi belirli şehirlerdeki ilanları değerlendirmek için funduszeue.info'i ziyaret edebilirsiniz.

Baş Denet&#;i İş İlanları

Şu anda aktif iş ilanı yok

Bu pozisyon için şu anda aktif bir iş ilanı yok. Benzer pozisyonlarda şansınızı deneyebilirsiniz.

Baş Denetçi nasıl olunur? Sertifikası nasıl alınır? Kimler olabilir ve maaşı ne kadar?

Baş denetçi olmak için öncelikle bazı temel gereksinimleri karşılamanız gerekiyor. Bu gereksinimleri karşılıyorsanız eğitime katılarak, belgelendirme kariyerini başlatmanız için bir engel yoktur. Peki, Baş Denetçi nasıl olunur? Sertifikası nasıl alınır? Kimler olabilir ve maaşı ne kadar? İşte tüm bu soruların cevapları;

Giriş yapacak olursak Baş Denetçilik için;

– En az lise mezunuysanız, (Üniversite mezunu iseniz aranan tecrübe süresi azalıyor fakat uzun süreli bir kalite kariyeriniz varsa lise mezunu olmanız baş denetçi belgesi almanıza engel değil.)

– Baş denetçi olmak istediği standart ile ilgili iç tetkikçi eğitimini almışsanız, (Her firma % iç tetkikçi belgesi almalısınız diye birşey demez fakat denetim kültürünü en az birkaç defa tecrübe etmemiş bir kişi baş denetçi kariyerini de efektif şekilde gerçekleştiremez.)

– Baş denetçi olmak istediği standart ile ilgili olarak bir çalışma yapmış iseniz eğitim sırasında size büyük avantaj sağlayacaktır. (Minimum 4 yıl tecrübeye sahip olmanız stajınızı daha hızlı bulmanıza fayda sağlayacaktır)

Baş Denetçi

Baş denetçiler, yönetim sistemlerinden en az birine sahip olan kuruluşlarda, sistemin, gerekliliklerine uygun şekilde yönetildiğini ve sürekli iyileştirme yapılıp yapılmadığını kontrol eden ve bunu bağlı olduğu belgelendirme kuruluşuna raporlayan kişilerdir.

Baş denetçiler, bir belgelendirme kuruluşunda çalışabileceği gibi, kişisel olarak danışmanlık hizmetleri de verebilirler. Ya da herhangi bir kuruluşta ilgili sistemin yöneticisi olarak çalışabilirler.

Baş denetçiler sadece eğitimini almış oldukları standardı denetleyebilirler. Her bir yönetim sistemi için ayrı ayrı başdenetçi eğitimleri alınmış olmalıdır. Bu eğitimlerin amacı, kuruluşların işletmelerinde kurdukları yönetim sistemlerinin denetimi konusunda, bilgi ve becerileri geliştirmektir. Bu nedenle eğitime katılacak kişilerin ilgili yönetim sistemleri standardı konusunda temel bilgilere sahip olmaları gerekmektedir. Eğitimler ortalama beş gün, 40 saat üzerinden verilmektedir.

Baş denetçi eğitimlerini aksatmadan takip eden ve program dahilindeki değerlendirmeleri yapan katılımcılar, eğitim sonunda bir sınava tabi tutulurlar. Bu sınavda da başarılı olunması halinde, katılımcılara IRCA onaylı Başarı Belgesi verilir. Eğitime katılan ancak sınavda başarısız olan katılımcılara ise sadece Katılım Sertifikası verilir.

Baş denetçi eğitimlerinin programı genel olarak şu şekilde işlemekte;

Birinci gün, denetim konusu ve gereklilikleri üzerinde durulur. İlgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler, değerlendirme kriterleri, çeşitli yönetim sistemleri, ilkeleri ve ISO standart ailesi hakkında bilgiler aktarılır.

İkinci gün, denetim çalışması öncesine yapılacak faaliyetler üzerinde durulur. Süreç yapısının önemi, Kalite Yönetim Sistemi’nin yapısı, denetçilerin özellikleri ve sorumlulukları, denetim sisteminin önemi, planlaması, ekip oluşumu, sistem dokümantasyonu ve ön denetim konuları hakkında bilgiler aktarılır.

Üçüncü gün, denetim faaliyetinin nasıl gerçekleştirileceği üzerinde durulur. Kontrol soru listeleri, açılış toplantısı ve denetimin gerçekleştirilmesi hakkında bilgiler aktarılır.

Dördüncü gün, denetim çalışması sonrasında yapılacak faaliyetler üzerinde durulur. Uygunsuzlukların değerlendirilmesi ve derecelenmesi, kapanış toplantısı, denetimin kaydedilmesi ve düzeltici faaliyet ve takip konuları hakkında bilgileri aktarılır.

Beşinci gün, eğitim gözden geçirilir, denetim altyapısı hakkında bilgiler aktarılır ve sınav yapılır.

Genelde kuruluşlar deneyimli bir iç denetçiyi deneyimsiz bir başdenetçiye tercih ederler. Bu nedenle başdenetçi olmak için gerçekten buna inanmak ve gönül vermek gerekir. Denetçilik yapılmak istenen standart ile ilgili iç tetkik eğitimleri almış olanlar veya bu alanda bir çalışma yapmış olanlar için başdenetçi eğitimini almak ve başdenetçi sertifikasına sahip olmak büyük bir avantaj sağlayacaktır.

Bu arada başdenetçi olmak isteyen kişilerde şu özelliklerin olması gerekir:

• Disiplinli ve sistematik olmak

• Etkin soru sormak ve dinleme

• Yazım kurallarına önem vermek

• İşine ciddiyet ile yaklaşan sorumluluk sahibi olmak

• Sorunlara sebep sonuç ilişkisi penceresinden bakabilmek

• Zamanı verimli kullanabilmek

• Seyahat engeli olmamak

• Prezentabl olmak

TÜRCERT, belgelendirme çalışmaları yanında çeşitli yönetim sistemleri konusunda eğitim hizmetleri de vermektedir. Bu bakımdan başdenetçi olmak isteyenler için başdenetçi eğitimleri verilmekte, sınav sonrasında başarılı olan katılımcılara IRCA onaylı Başdenetçi Sertifikası verilmektedir.

Genel olarak eğitim konuları şu şekilde;

• Kalite Tanımları, Denetim Tipleri, Kalite Yönetim Sistemlerinin
• Değerlendirilmesi Belgelendirme Kuruluşlarının Rolü,
• Kalite Yönetim Prensipleri
• ISO ’ in Analizi
• Proseslerin Belirlenmesi
• Sistem Dokümantasyon Şartları
• Proses Belirlenmesi Çalışması
• Kalite El Kitabı Çalışması
• Kalite Sistem Denetim Hazırlığı
• Hazırlık ve Planlama
• Doküman Gözden Geçirme
• Kapsamın Gözden Geçirilmesi Ve Değerlendirilmesi
• Denetim Planlama Çalışması
• Soru Listesi Çalışması
• Denetçinin Rolü ve Sorumlulukları
• Denetim Senaryoları
• Katılımcılar Verilen Senaryoya Göre Rol Yapacaklardır ve Denetim Tekniği, Planlama ve Denetim ile İlgili Yorum Yapacaklardır.
• ISO Standardının Maddelerine Göre Uygunsuzlukları Belirlenip Rapor Edilmesi
• Uygunsuzluk Raporlarının Yazılması
• Uygunsuzlukların Sınıflandırılması
• Denetim Bulgularının Denetim Raporunda Toplanması Ve Özetlenmesi Ve Tavsiyeler
• Düzeltici Faaliyetlerin Değerlendirilmesi
• Sürekli İyileşme Çalışması
• Kapanış Toplantısı
• Egzersiz ve Pratik Çalışmalar
• Gün Sonu Değerlendirme Quizleri
• Sınav

Kimler bu eğitimlere katılmalıdır?

• KYS denetim prosesi hakkında detaylı bilgiye ihtiyaç duyanlar,
• Kuruluşlarında ISO belgelendirmesini yürütenler,
• Yönetim temsilcileri, mühendisler ve danışmanlar ya da ileride bu meslekleri seçecek öğrenciler,
• Kuruluşlarında ISO gerekliliklerini esas alan KYS ‘ni uygulamaktan sorumlu kişiler ve uygulamak isteyenler,
• Kuruluşlarında KYS iç denetimlerini gerçekleştirenler,
• Onaylı bir Denetçi/Baş Denetçi olmak isteyenler,
• Birinci taraf, ikinci taraf ve üçüncü taraf denetimleri gerçekleştirmekle ilgilenen kişiler,

Eğitim Süresi:

5 gün (ISO ’ e uygun olarak toplamda net 40 saat eğitim içerir genel olarak)

Diğer herhangi bir Baş Denetçi sertifikası alınmış ise eğitim süresi 3 gün’e de indirilebilir. 

Eğitimci Özelliği:

İlgili standart konusunda 40 saat baş denetçi eğitimi almış ve 35 adam/gün denetimi tamamlamış Baş Denetçi olmak, eğitim vermiş olmak.

Sertifika

Eğitim süresinin tamamına katılan ve eğitim sonunda yapılacak yazılı sınav sonucuna göre başarılı olanlara IRCA Onaylı ISO KYS Baş Denetçi Sertifikası verilecektir.

Eğitim ücretleri ne kadar?

Fiyat konusunda kesin bir şey söylemek doğru olmaz. Ücretler kuruluştan kuruluşa değişim göstermekte. Bazı kuruluşlar kendi yapısı içinde olan kişilere ciddi indirimler sağlayarak bu kursu sağlamakta. Ama genel olarak baktığımızda ücret yoğunluğu ₺ - ₺ arasında değişmektedir.

Peki, Baş denetçi olduktan sonra ne kadar maaş alınır?

Başdenetçi maaşları her denetim sonrasında iş tecrübesine göre maaşları değişmektedir. Tecrübesine göre değişen baş denetçi maaşları denetim başına genel olarak - ₺ arası almaktadır. Firmalarla anlaşma olarak çalışan Başdenetçiler ise ₺ arası maaş almaktadırlar. Kariyer sitelerinde baktığımızda bu oranalar şu şekilde;

  • En düşük: ₺
  • En yüksek; ₺
  • Ortalama; ₺

Tabiki çalışan kuruluşun büyüklüğü, tecrübe ve çalışma düzeyi ücret konusunu ciddi anlamda değiştirmektedir. Yukarıda belirtilen ₺’nin çok üstünde de kazanan başdenetçiler mevcuttur.

Anahtar Kelimeler: Başdenet&#;i , Baş Denet&#;i , Eğitimi , Sertifikası , Nasıl Olunur , Maaşı

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası