işyeri batarsa işçilerin alacakları ne olur / İflastan Dolayı İşçi Tazminat Alacağı

Işyeri Batarsa Işçilerin Alacakları Ne Olur

işyeri batarsa işçilerin alacakları ne olur

İş yerinin kapatılması halinde işçinin hakları nelerdir?

Kişilerin iş yeri açması gibi var ola iş yerini kapatması da çok muhtemel. Ancak bu durumda o iş yerinde çalışan ve işlerine son verilen işçilerin akıllarında bazı sorular oluşuyor. Peki, iş yerinin kapatılması halinde işçinin hakları nelerdir? İşten çıkarılan vatandaşlar bu durumda ne yapmalı? İşte konu hakkında merak edilenler için hazırladığımız haberin ayrıntıları…

funduszeue.info

Yayınlanma: - 09 Ağustos Güncellenme:

İş yerinin kapatılması halinde işçinin hakları nelerdir?

Maddi açıdan zor durumda olduklarından dolayı kapatılma kararı verilen iş yerleri, sahipleri için zor bir durum teşkil ettikleri kadar o iş yerinde çalışan vatandaşlar içinde oldukça sıkıntılı zamanlara neden olur. Kapatılan iş yerinden çıkarılan çalışanların akıllarında alabilecekleri haklarıyla ilgili birçok soru var. Eğer kapatılan iş yerindeki çalışanlar başka bir iş yerine nakledilmeyecekse, işverenin bu durumda işten çıkaracağı o çalışanlara haklarını ödemesi gerekmektedir. Peki, iş yerinin kapatılması halinde işçinin hakları nelerdir? İşte vatandaşların son dönemlerde sık sık aradığı konu hakkında detaylı bilgi bulabileceğiniz haberimizin ayrıntıları…

İŞ YERİNİN KAPATILMASI HALİNDE İŞÇİNİN HAKLARI NELERDİR?

Bir iş yerinin kapatılması, işverenin kendi isteği ile ya da iflas sonucu işin sonlanması gibi nedenlerden kaynaklanıyor olabilir. Bu durum hem iş yeri sahipleri için hem de o iş yerinde çalışan kişiler için oldukça zor bir durumdur. Ancak bu gibi durumlarda kapanan iş yeri ile birlikte işlerinden de olan kişilerin ne gibi hakları vardır? Hangi tazminat ve ödemeleri alabilirler?

işçi hakları site:funduszeue.info ile ilgili görsel sonucu

Kapanan iş yerinden çıkarılan işçiler;

– Kıdem tazminatı

– İhbar tazminatı

– Prim

– İkramiye

– Fazla çalışma ücreti

– İzin ücreti gibi mevzuattan doğan haklarının tamamını işverenden talep etmek gibi hakları vardır.

İflasın açıklanmasının ardından işçiler kıdem tazminatı alabiliyorlar. Ancak ihbar tazminatı alamıyorlar…

Bunun yanı sıra kapatılan iş yerinde aynı zamanda toplu çıkartma söz konusu olduğu için iş verenin bu durumu en az 30 gün önceden bildirmesi gerekmektedir.

sayılı İş Kanunu madde 29'da belirtilen hükümlere göre;

İşveren; ekonomik, teknolojik, yapısal ve benzeri işletme, iş yeri veya işin gerekleri sonucu toplu işçi çıkarmak istediğinde, bunu en az otuz gün önceden bir yazı ile, iş yeri sendika temsilcilerine, ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirir.

*İş yerinde çalışan işçi sayısı:

a) 20 ile işçi arasında ise, en az 10 işçinin,
b) ile işçi arasında ise, en az yüzde on oranında işçinin,
c) ve daha fazla ise, en az 30 işçinin,

İşine 17 nci madde uyarınca ve bir aylık süre içinde aynı tarihte veya farklı tarihlerde son verilmesi toplu işçi çıkarma sayılır. Birinci fıkra uyarınca yapılacak bildirimde işçi çıkarmanın sebepleri, bundan etkilenecek işçi sayısı ve grupları ile işe son verme işlemlerinin hangi zaman diliminde gerçekleşeceğine ilişkin bilgilerin bulunması zorunludur.

Bildirimden sonra iş yeri sendika temsilcileri ile işveren arasında yapılacak görüşmelerde, toplu işçi çıkarmanın önlenmesi ya da çıkarılacak işçi sayısının azaltılması yahut çıkarmanın işçiler açısından olumsuz etkilerinin en aza indirilmesi konuları ele alınır. Görüşmelerin sonunda, toplantının yapıldığını gösteren bir belge düzenlenir.

Fesih bildirimleri, işverenin toplu işçi çıkarma isteğini bölge müdürlüğüne bildirmesinden otuz gün sonra hüküm doğurur. İş yerinin bütünüyle kapatılarak kesin ve devamlı suretle faaliyete son verilmesi halinde, işveren sadece durumu en az otuz gün önceden ilgili bölge müdürlüğüne ve Türkiye İş Kurumuna bildirmek ve iş yerinde ilan etmekle yükümlüdür. İşveren toplu işçi çıkarmanın kesinleşmesinden itibaren altı ay içinde aynı nitelikteki iş için yeniden işçi almak istediği takdirde nitelikleri uygun olanları tercihen işe çağırır.

Çalışılan işyerinin devredilmesi durumunda işçiler kıdem tazminatı talep edebilirler mi?İlginizi ÇekebilirÇalışılan işyerinin devredilmesi durumunda işçiler kıdem tazminatı talep edebilirler mi?

Ekonomikıdem tazminatıparasözTürkiye

  Arabulucu 

İşçilik Alacaklarının Önceliği

İşçilik alacaklarının önceliği meselesi, icra iflas süreçlerinde, konkordato ve iflas gibi hallerde büyük önem arz etmektedir.

Bu anlamda icra iflas kanunu gereğince bazı işçilik alacaklarına diğer alacaklara karşı öncelik verilmiştir.

İş hukuku ile ilgili temel kavramlar hakkında bilgi sahibi olmak için iş hukuku başlıklı yazımızın incelenmesini tavsiye ederiz.

İş Hukuku alanına giren dava ve hukuki uyuşmazlıklarınız  için ofisimizin iş avukatı departmanından avukatlık hizmeti alabilirsiniz.


İşçilik Alacakları Nelerdir?

İşverenler ile bir iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan işçilerin çalışma şartlarını ve çalışma ortamına ilişkin hak ve sorumluluklarını düzenleyen sayılı İş Kanunu’nun maddesinin 1. fıkrasında ücretin tanımı yapılmıştır.

Ücret, işçinin en temel alacağıdır. Ücret zikredilen madde uyarınca “bir kimseye bir iş karşı­lığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır.”

İşveren ile işçi arasından kaynaklanan nedenlerle iş akdi sona erebilmektedir. İş akdi sona erdiği takdirde koşulları mevcutsa işçi bazı tazminat ve alacaklara hak kazanmaktadır.

Bunlardan başlıcaları; kıdem tazminatı, ihbar tazminatı, ücret alacağı, bakiye süre ücret alacağı, fazla mesai alacağı, genel tatil ücreti alacağı, yıllık izin alacağı, asgari geçim indirimi alacağı, prim ve/veya ikramiye alacağı yol ve/veya yemek ücreti alacağı vb. gibi alacak ve tazminatlardır.

İşçilik alacaklarından ücret ile ilgili bilgi almak için ücret başlıklı yazının incelenmesini rica ederiz.

Eğer işçiler bu alacaklarını işverenden normal yollarla tanzim edemedikleri takdirde mahkeme kanalıyla tazmin edebilmektedirler.

Mahkeme sonunda verilen hükümle işçiler ilamlı icra takibiyoluyla bu alacaklarını işverenlerinden tanzim edebileceklerdir.

Ülkemiz mevzuatlarında işçilik alacaklarına ayrı bir önem verilmiş ve buna yönelik işçinin alacaklarını korumaya yönelik birçok düzenlemeye yer verilmiştir.

Bu yazımızda işçilik alacaklarının diğer alacaklar karşısındaki önceliğini anlatacağız.


İşçilik Alacaklarının Önceliği İle İlgili Hukuki Dayanaklar

Sayılı İcra ve İflas Kanunu işçilik alacaklarının önceliğini düzenleyen temel mevzuattır.

Adi ve Rehinli Alacakların Sırası

Alacakları rehinli olan alacaklıların satış tutarı üzerinde rüçhan hakları vardır. Gümrük resmi ve akar vergisi gibi Devlet tekliflerinden muayyen eşya ve akardan alınması lazım gelen resim ve vergi, rehinli alacaklardan sonra gelir.

 Bir alacak birden ziyade rehinle temin edilmiş ise satış tutarı borca mahsup edilirken her rehinin idare ve satış masrafı ve bu rehinlerden bir kısmı ile temin edilmiş başka alacaklar da varsa bunlar nazara alınıp paylaştırmada lazım gelen tenasübe riayet edilir.

Alacakları taşınmaz rehniyle temin edilmiş olan alacaklıların sırası ve bu teminatın faiz ve eklentisine şümulü Kanunu Medeninin taşınmaz rehnine müteallik hükümlerine göre tayin olunur.

Teminatlı olup da rehinle karşılanmamış olan veya teminatsız bulunan alacaklar masa mallarının satış tutarından, aşağıdaki sıra ile verilmek üzere kaydolunur:

  1. İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflâsın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflâs nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları,
  2. İşverenlerin, işçiler için yardım sandıkları veya sair yardım teşkilatı kurulması veya bunların yaşatılması maksadıyla meydana gelmiş ve tüzel kişilik kazanmış bulunan tesislere veya derneklere olan borçları,
  3. İflâsın açılmasından önceki son bir yıl içinde tahakkuk etmiş olan ve nakden ifası gereken aile hukukundan doğan her türlü nafaka alacakları

 Velâyet ve vesayet nedeniyle malları borçlunun idaresine bırakılan kimselerin bu ilişki nedeniyle doğmuş olan tüm alacakları;

Ancak bu alacaklar, iflâs, vesayet veya velâyetin devam ettiği müddet yahut bunların bitmesini takip eden yıl içinde açılırsa imtiyazlı alacak olarak kabul olunur. Bir davanın veya takibin devam ettiği müddet hesaba katılmaz.

 Özel kanunlarında imtiyazlı olduğu belirtilen alacaklar.

İmtiyazlı olmayan diğer bütün alacaklar

Bir ve ikinci sıradaki müddetlerin hesaplanmasında aşağıdaki süreler hesaba katılmaz:

  1. İflâsın açılmasından önce mühlet de dahil olmak üzere geçirilen konkordato süresi.
  2. İflâsın ertelenmesi süresi.
  3. Alacak hakkında açılmış olan davanın devam ettiği süre.
  4. Terekenin iflâs hükümlerine göre tasfiyesinde, ölüm tarihinden tasfiye kararı verilmesine

kadar geçen süre.

Gemilerin paraya çevrilmesi hâlinde yapılacak sıra cetveli, bayrağına ve sicile kayıtlı olup olmadığına bakılmaksızın bütün gemiler için Türk Ticaret Kanununun ilâ nci maddesi hükümlerine göre düzenlenir.


İşverenin İflası Halinde İşçilik Alacaklarının Önceliği

İflasta amaç iflas edenin malvarlığını tas­fiye ederek iflasa katılan bütün alacaklıların mümkün olduğu kadar tatmini sağlamaktır.

İflas edenin aktiflerinin alacaklıların taleplerinin hepsini tatmin etmesi birçok kez mümkün olmayabilir.

İflasta prensip alacakların eşit olarak ödenmesi ise de, bu eşitlik mutlak eşitlikten çok adaletin temin edilmesini amaçlayan bir eşitliktir.

Bu nedenle kanun koyucu bazı alacakların diğerlerinden daha fazla korunmaya muhtaç olduğunu adalete uygun bularak alacakların belli bir sıraya göre tatmin edilmesini düşünmüş ve İİK’nın maddesindeki dü­zenlemeyi yapmıştır.

İşverenin iflas etmesi durumunda işverenin bütün hak ve alacakları iflas masasına toplanacak ve işverenden alacaklı olanlara alacaklı oldukları tutar oranında bu mümkün olmadığı takdirde yani alacaklıların alacak miktarı işverenin aktif oranından fazla ise öncelikle rehinli alacak varsa rehinli alacak sonra imtiyazlı alacaklar ve son olarak imtiyazsız alacaklar ödenecektir.

Rehinli alacak yoksa öncelikle imtiyazlı alacaklar sonra imtiyazsız alacaklar ödenecektir. İşte sayılı İcra İflas Kanunu’nun Maddesinde hangi alacakların imtiyazlı hangi alacakların imtiyazsız oldukları düzenlenmiştir.

sayılı İcra İflas Kanunun Maddesine göre “ İşçilerin, iş ilişkisine dayanan ve iflâsın açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile iflâs nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları” birinci sıra alacaklardandır.

Buna göre işçinin, işverenin iflasının açılmasından önceki bir yıl içinde tahakkuk etmiş kıdem ve ihbar tazminatları dahil alacakları ile iflas nedeniyle iş akdinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları kıdem ve ihbar tazminatı imtiyazlıdır yani rehinli alacaklardan sonra gelmektedir.

İflasın açılma tarihi sayılı İcra İflas Kanunun Maddesinde düzenlenmiştir. Madde uyarınca “ İflas hükümle açılır ve bu hükümde açılma anı gösterilir.”

İşçinin ücret alacağı ihbar ve kıdem tazminatı alacağı iflasın kapanmasına kadar iflas masasına bildirilebilir (İİK m. ).

Geç bildi­rim imtiyaz hakkını ortadan kaldırmaz. Ancak başvurudan önce ka­rarlaştırılmış paylaşmaya işçi alacağının iştirak hakkı yoktur.

İşçinin alacağını bildirmesinden önce düzenlenmiş ve kesin­leşmiş bir sıra cetveli varsa, artık bu sıra cetvelindeki birinci sırada yer alma hakkı bulunmamaktadır.

Önceki paylaştırma tamamlandıktan sonra yeni düzenlenen sıra cetvelinde birinci sırada yer alacaktır.


İşverene Yönelik Haciz Halinde İşçilik Alacaklarının Önceliği

İşçi, işverenden işçilik alacaklarını normal yollarla elde edemediği takdirde işverenine karşı icra takibi başlatarak alacaklarını almaya çalışacaktır.

Nitekim işçi ilamsız takip yolu, ilamlı takip yolu veya kambiyo senetlerine mahsus genel haciz yolu takip yollarından biri ile işvereni hakkında icra takibi başlatabilecektir.

İşçi takibin kesinleşmesi ile işverenin mallarına haciz koydurup, haczedilen malları sattırabilecektir.

İşverenin mahcuz malları tamamen satılıp bedelleri ilgililere hisselerine göre paylaştırılır.

Satış tutarının bütün alacakları ödemeye yetmemesi halinde icra müdürü kendiliğinden yeni hacizler yaparak haczi tamamlar işverenin tamamlama haczi ile birlikte haczedilen mallarının satış bedeli alacakların alacağını ödemeye yetmezse icra dairesi bir sıra cetveli düzenleyerek paylaştırmayı yapar.

sayılı İcra İflas Kanunun /2 fıkrası “ Alacaklılar madde mucibince iflas halinde hangi sıraya girmeleri lazım geliyorsa o sıraya kabul olunurlar.” şeklinde düzenlenmiştir.

Ancak  İşverene karşı yapılan hacizde İcra ve İflas Kanunun maddesi maddesinde işçilere tanınan imtiyaz mutlak olarak uygulanmayacak olup, ve maddelere göre hacze iştirak hali mevcutsa iştirak derecesi içindeki sıra maddeye göre belirlenebilecektir.

Nitekim Yargıtay Hukuk Dairesi tarihli ve / sayılı kararındaRehinli olan ve rehinli olmayan (imtiyazlı ve adi) alacakların sırası ile ilgili temel düzenleme İİK’nın maddesidir. Ancak bu düzenleme külli tasfiye yolu olan iflas halinde uygulama yeri bula­caktır. İflasta tüm takipler (dolayısıyla hacizler) düştüğünden burada tek bir derece olduğu varsayılarak sıraya ilişkin bu hüküm çözüm sağlayacaktır. Oysa haciz ve hacze iştirak farklı olduğundan hacizde sıra cetveli ile ilgili İİK’nın /2. maddesindeki “alacaklılar madde mucibince iflas halinde hangi sıraya girmeleri lazım geliyorsa o sıraya kabul olunurlar” şeklinde yapılan yollamayı hacze iştirak dereceleri çerçevesinde değerlendirmek gerekir. Bu nedenle maddede sayılan belgelerden birine dayanan işçi alacakları anılan hüküm uyarınca ilk hacze iştirak edip bir derece meydana getirecekler ve oluşan derece içindeki sıra İİK’nın maddesine göre belirlenecektir.” kararını vermiştir.


İşverenin Konkordato İlan Etmesi Halinde İşçilik Alacaklarının Önceliği

Konkordato” borçların yeniden yapılandırılması suretiyle iflasa tabi borçluların mali durumunun düzeltilerek iflastan kurtulmasını, diğer borçluların ise mali durumunun düzeltilmesini amaçlayan, alacaklılarında belirli bir tenzilatla veya vadede alacağına kavuşmasını sağlayan ve mahkemenin tasdikiyle taraflar açısından bağlayıcı hale gelen bir anlaşma olarak tanımlanmaktadır.

sayılı İcra İflas Kanunun Maddesi “Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen veya vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu, vade verilmek veya tenzilat yapılmak suretiyle borçlarını ödeyebilmek veya muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edebilir.” Şeklinde düzenlenmiştir.

Yani konkordato bir borçlunun iflastan kurtulmak için başvurduğu bir yol olarak nitelendirilebilir.

İşveren konkordato ilan ettiği takdirde işçilik alacaklarının durumunun ne olacağı sayılı İcra İflas Kanunun Maddesinde düzenlenmiştir. Madde aynen şu şekildedir;

  1. Mühlet içinde borçlu aleyhine 21/7/ tarihli ve sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur, ihtiyatî tedbir ve ihtiyatî haciz kararları uygulanmaz, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez.
  2. ncı maddenin birinci sırasında yazılı imtiyazlı alacaklar için haciz yoluyla takip yapılabilir.

Madde düzenlenmesinden de anlaşılacağı üzere devlet alacakları da dahil olmak üzere konkordato ilan etmiş borçluya karşı hiçbir icra takibi yapılamayacağı gibi ayrıca konkordato ilan edilmeden önce başlatılan icra takipleri duracaktır.

Fakat Kanun sayılı İcra İflas Kanunun /1 maddesinde düzenlenen işçilik alacaklarına imtiyaz tanımıştır.

Söz konusu madde uyarınca işçiler iş ilişkisine dayanan ve konkordato ilan edilmeden önce tahakkuk etmiş ihbar ve kıdem tazminatları dahil alacakları ile konkordato nedeniyle iş ilişkisinin sona ermesi üzerine hak etmiş oldukları ihbar ve kıdem tazminatları için konkordato ilan etmiş borçlu hakkında icra takibi başlatabileceklerdir.

  Özel Güvenlik AŞ. 

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası