ayak bileği çatlak belirtileri / ÇATLAK NASIL ANLAŞILIR? TEDAVİSİ NASIL OLUR? - Dilek SUBAŞI - Aydın Denge Gazetesi

Ayak Bileği Çatlak Belirtileri

ayak bileği çatlak belirtileri

Stres kırığının yarattığı ağrı nasıl olur?

Vücudunuz günlük aktiviteleri sırasında yapmadığı şeylerle karşılaştığında farklı tepkiler gösterebilir. Örneğin yeni bir egzersize başladığınızda vücudunuz, alışkın olmadığı bu yoğunluktan dolayı strese girebilir. Bu durum da kemiklerde bazı çatlaklara neden olabilir. Genellikle aşırı kullanıma bağlı tekrarlayan baskı nedeniyle oluşan ince çatlaklar stres kırığı olarak adlandırılır. Çoğu stres kırığı, tüm vücudun ağırlığını taşıyan ayak ve alt bacak kemiklerinde meydana gelir. Atletlerdeki spor yaralanmalarının yüzde 2’sini oluşturan bu rahatsızlık ayrıca topukta, bacağın dış kemiğinde ve ayağın üst kısmında yer alan kemikte de görülebilir. Stres kırığı hakkında merak edilenler…


Stres kırığı belirtileri

Stres kırığınız olup olmadığını anlamak için aşağıdaki belirtileri gözlemleyebilirsiniz:

  • Kırığın olduğu bölgede hafif ağrı veya güçsüzlük
  • Ayak, ayak bileği veya ayak parmağında ağrı
  • Kırılan bölgeye dokunulduğunda oluşan hassasiyet
  • Ayağın üzerinde veya ayak bileğinde şişlik
  • Günlük aktiviteler sırasında veya sonrasında oluşan ağrılar
  • Hareketle gelen ve dinlenince geçen ağrı

Stres kırığı neden olur?

Stres kırıklarının oluşmasına neden olan bazı etmenler bulunur. Bu etmenler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Hatalı spor yapmak
  • Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı giymek
  • Düşük D vitamini seviyesi
  • Yanlış hareketlerin tekrarlanması sonucu kasların devre dışı kalıp kemiklere yük binmesi
  • Kısa süreli dinlenmeden egzersiz yapmak
  • Uzun mesafeli koşu, basketbol, tenis, atletizm gibi yüksek etkili sporlardaki tekrarlayan aktiviteler
  • Kabarcık ve tendinit gibi ayağın yere çarpma şeklini etkileyen ayak problemleri
  • Kemik erimesi, düzensiz adet veya adet dönemlerinin olmaması gibi kemik gücü ve yoğunluğunu zayıflatan hastalıklar
  • Düzensiz adet dönemi olan kadın sporcularda oluşabilecek düşük kemik yoğunluğu

Stres kırığı tedavi edilmezse&#x;

Stres kırığı tedavi edilmezse şiddetli ağrılara ve daha ciddi problemlere neden olabilir. Örneğin; stres kırığı daha kötüye gidip tam bir kırık oluşturabilir. Bu tarz durumlarda profesyonel bir tıbbi yardım alınmazsa kırık yanlış kaynayarak ağrı ve sakatlıklar gelişebilir. Stres kırığı tedavi edilmediğinde, ayağın hareket etme yetisini sınırlandırabilir. Aynı zamanda kişinin kendi ayağına uygun ayakkabı bulmasını da zorlaştırabilir. Bir eklemin içine uzanan kırıklardan kaynaklanan artritin de oluşmasına neden olabilen stres kırığının belirtilerine sahipseniz mutlaka bir doktora gidin.

*Bu içeriğin geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

RANDEVU AL  

&#;atlak Kemik Tedavisi Nasıl Yapılır? &#;atlak Kemik İyileşme S&#;resi Ne Kadardır?

Çocukluktan beri birçok kişinin başına kemik çatlaması olayı gelmiştir. Günlük koşuşturma içerisinde birçok kazanın meydana gelmesi kaçınılmaz olan bir durumdur. Tabi bu kazaların sonucunda kemikte kırılma veya çatlama görülebilir. Kırık olan kemiklerde acıdan durulamadığı için kolayca anlaşılmaktadır. Kemiğin çatlayıp çatlamadığı ve çatlamış ise ne kadar sürede iyileştiği herkes tarafından merak edilmektedir.

Çatlak Kemik Tedavisi Nasıl Yapılır?

Öncelikle yaşanan kazadan dolayı kemiğin durumu incelenmelidir. Çatlak olup olmadığı tespit edildikten sonra tedavi süreci başlar. Kemik çatlaması, kemiğin kırılmaya yakın olduğu ancak tamamen kırılmadığı durumları ifade etmektedir. Çatlayan kemik müdahale edilmezse daha kötü bir duruma gelebilir.

Çatlak kemik belirtileri:

● Çatlak kemik ilk önce çok şişmez ancak daha sonra şişlik belli olmaya başlar,
● Çatlak olan yerde darbe izi oluşur,
● Ağrı başlayarak çatlak olan yerde uyuşma başlar.

Çatlak kemiğin tedavisi kendi kendinize yapacağınız bir tedavi değildir. Bu yüzden tedaviyi yaptırmak için en yakın hastane veya doktora başvurmanız gerekmektedir. Erken müdahale ile ağrınız azalarak çatlak kemik alçıya alınır. Bu sayede kemiğin kaynayarak iyileşmesi beklenir. Bazı durumlarda ise alçıya herke kalmadan sargı ile çatlak olan yer kontrol altına alınabilir. Tabi çatlak olan yerin alçıya alınması daha sağlıklı bir yöntem olacaktır.

Çatlak Kemiğin İyileşme Süresi Ne kadardır?

Çatlak kemiğin iyileşme süresi yaşa göre değişiklik göstermektedir. İyileşme süresi genel olarak 4 ile 6 hafta arasında değişmektedir. Bu süre zarfında çatlak olan kemik eski haline kavuşabilir ve herhangi bir ağrınız kalmaz.

İlk zamanlar şişlik oluşan ve ağrı ortaya çıkan bölge tedavi süresi geçtikçe normale dönmeye başlar. Tedavi bittiğinde ise şişlik inmiş ve ağrı tamamen ortadan kalkmış olacaktır. Tabi tedavi bitiminde bir süre kontrollü olmanızda fayda vardır. Yeni iyileşen kemik hassas olur ve tedavi biter bitmez çatlak olan yeri zorlarsanız eğer daha kötü bir durumla karşılaşabilirsiniz.

Kemikte çatlak olan kişiler tedavisinin ardından çatlak olan yeri iyi bir şekilde korumalıdır. Aşırı hareketten kaçınılmalıdır. Ayrıca kalsiyum yönünden zengin besinler tüketilmelidir. Kemik gelişimini destekleyici ürünler ile daha kısa zamanda sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir