ateş en iyi nereden ölçülür / Ateş nereden ölçülür en doğru ateş ölçme yerleri neresi? - Sağlık Haberleri

Ateş En Iyi Nereden Ölçülür

ateş en iyi nereden ölçülür

Ateş nasıl &#;l&#;&#;l&#;r? Ateş &#;l&#;er nasıl kullanılır?

Haberin Devamı

Vücut ısısının normalin üzerine çıkması ateş olarak tanımlanır. Genel olarak makattan ölçülen normal vücut ısısı - Cº , koltuk altından ölçülen normal ısı ise 0C olarak kabul edilir.

Çocuklarda vücut ısısı, erişkinlerden daha yüksektir ve ateşin gün içinde belli bir ritmi vardır. Gün boyu sabah ve akşam saatleri arsında C fark bulunur. Bu duruma günlük ısı ritmi denilir. Çocuklarda en yüksek vücut ısısı saat arasında, en düşük ısı ise saat 06 arasında olmaktadır. Vücut ısısı ağızdan, makattan, koltuk altı ya da kulaktan ölçülebilir. Koltuk altı ısısı, gerçek vücut ısısından biraz daha düşüktür.

Koltuk altı ısısı oC arası çok hafif ateş, oC arası hafif ateş, oC arası orta derecede yüksek ateş, oC arası yüksek ateş, 40oC nin üzerinde ise çok yüksek ateştir. Koltukaltından alınan ateş değerleri makattan alınana göre 10C daha düşüktür. Makattan yapılan ölçümlerde bu duruma dikkat etmek gerekir.

Haberin Devamı

Ateşi tespit etmenin en doğru ölçüm metodu termometre (derece) kullanmaktır. El teması ile ateşin ölçülmesi göreceli olup ayrıca bulunulan ortama göre yanılmalara neden olabilmektedir.

ATEŞ NASIL ÖLÇÜLÜR?

Ateşin varlığından bahsedebilmek için, vücut ısısının 37oC nin üzerinde olması monash.pw nedenle mutlaka ölçüm yapılmalıdır. Ateş ağızdan, koltuk altından, rektal yolla ve kulaktan ölçülebilir. Ölçüm için en doğru yöntem ateş ölçer kullanmaktır. 

ATEŞ ÖLÇER NASIL KULLANILIR?

Beden Sıcaklığı Ölçümü Yapan Termometreler (Ateş Ölçerler)

Cıvalı Termometreler: Kullanım öncesi cıva seviyesi kontrol edilir şâyet seviye yüksek silkeleyerek düşürülür.

Klâsik olarak çocuklarda ateş 4 yaşa kadar makattan ölçülür. Bu yöntem en ideal olanıdır. C üstü ateş kabul edilir. Makatta yara varsa ya da bu bölgeden ameliyat geçirilmişse bu yol kullanılamaz. Yaşından sonra eğer çocuk itiraz ediyorsa ona saygı duyularak diğer taraflardan ölçüm yapılır.

Makattan ölçüm için çocuk yan yatırılıp veya anne kucağında yüzü koyun pozisyonda cıvalı makat termometresinin ucu sonuna kadar sokularak 3 dakika beklenir. Sonra çıkarılır ve okuma yapılır. Böylece cıva parlaklığı seviyesi görülmüş olur. Cıvalı termometrelerin koltukaltı tipleri ile kolay okunabilen daha büyük tipleri de mevcuttur. Çok küçük prematüre bebeklerde ateş ölçme işi rektal yapılamaz. Büyük çocuklarda ateş ölçme ise koltukaltı ve kasık bölgesinden yapılır.

Haberin Devamı

Cıvalı termometreler yere düşürülürse ve kullanım esnâsında kırılabilir bu yüzden itinâlı kullanılmalıdır.

Elektronik – Dijital Termometreler: Cıvalı termometrelere iyi bir alternatif olan dijital termometreler son yıllarda oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Cıvalı termometrelere nazaran daha mukavemetli olmaları sebebi ile darbelere dayanma ve yere düşünce kırılmama, açış ve ölçüm sonunda sesli uyarı yapabilme ve otomatik olarak kapanma gibi özellikleri vardır. Rahat okunabilen, bütün ateş ölçülebilecek yerlerde uygulanabilen bu termometrelerin kullanımları kolaydır.

Kulak Termometreleri: Timpanik infrared emisyon araştırıcı, pratik ve anında sonuç veren termometrelerdir. Bu termometrelerin kullanımında filtrelerini sıkça değiştirmek ve ölçüm mesafesini iyi ayarlamak gerekir.

Haberin Devamı

Bant Şeklinde Termometreler: Vücut, alın, el bileği gibi yerlere tatbik edilerek kullanılabilir. Okuması kolay fakat kullanımı yaygın olmayan termometrelerdir.

Değişik hastalıklara karşı vücudun gösterdiği bir tepki olarak görülen ateş, bir hastalığın pek çok işaretinden biri olabileceği gibi hastalığın tek bir işareti olarak da meydana gelebilir. Yetişkinlerde görülebileceği gibi bebeklerde ve çocuklarda sıklıkla karşılaşılan bu durum, özellikle ebeveynlerin korkulu rüyasıdır. Peki bebeklerde ateş nedir? Bebeklerde ateş kaç olmalı? ve Bebeklerde ateş nasıl düşürülür? Hepsi ve daha fazlasına Özel Avicenna Hastanesi olarak ele aldığımız bu yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Bebeklerde Ateş Nedir?

Ateş, çoğunlukla vücuda giren bakteri ve virüslere karşı bedenin verdiği bir cevaptır. Üşüme ve titreme gibi belirtiler ateşin yükselmekte olduğunu gösterirken, terleme ise ateşin düşmekte olduğunu göstermektedir. Bebeklerde yüksek ateş, farklı nedenlerden dolayı sıklıkla meydana gelen bir durumdur. Vücudun hastalıkla mücadele etmesinden kaynaklı ortaya çıkan ateş, eğer 40 derecenin üzerinde ise bebeğe zarar verebilir.

Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Genel olarak 38 derecenin üstüne çıkan ateş, bebekler için yüksek kabul edilir ve 40 derece ve üstüne çıkan ateş ise, tehlikeli sınır olarak kabul edilir. Bebeğin ateşi 38 dereceyi gösterdiğinde ya da bunun üzerine çıktığında durumu kesinlikle kontrol altına almanız gerekmektedir.

Bebeklerin Ateşi Neden Yükselir?

Virüsler ya da bulaşıcı hastalıklardan kaynaklı olarak ortaya çıkar. Bu durum vücudun normal halidir. Ancak her ihtimale karşı kontrol altına alınması şarttır. Peki bebeklerde yüksek ateş nedenleri nelerdir?

Bebeklerde Ateş Ölçümü Nasıl Yapılır?

Ölçüm için ilk olarak bebeğin koltuk altını tercih edin. Çünkü en iyi sonuca buradan ulaşırsınız. Ayrıca bu durum yaşa göre de değişmektedir. Örneğin;

Hangi Durumlarda Doktora Gidilmelidir?

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşer?

Bebeklerde ateş düşürme işlemi için yapılacak bazı şeyler vardır. Ancak ateşi çok yüksekse ve düşmüyorsa ya da 3 aydan küçük bir bebeğin ateşi varsa zaman kaybetmeden bir an önce doktora başvurmanız gerekmektedir. Bunun dışında bebeğinizin üzerini çıkarmalısınız. Buna ortamın sıcaklığına göre karar vermeniz daha doğrudur. Gerekirse üstündeki her şeyi çıkartabilirsiniz. Sonrasında ise ılık bir duş aldırın. Aynı zamanda serin bir havada ya da hafif rüzgarlı bir havada bebeğinizi biraz balkona çıkarmak da ateşi düşürmeye yardımcı olur. Eğer çocuğunuz 6 aydan büyükse su vermeniz işe yarayabilir. Bunların dışında sık sık ateşini ölçün ve alnına ıslak bez koyun.

Yapılan Yanlışlar;

 

Sıkça Sorulan Sorular

ateş bebeklerde normal mi?

Yeni doğan bebeklerde ateşin genellikle 36 &#; 37,5 olması beklenir. İlk 3 aylık dönemde bebeklerde yüksek ateşe hızlı ve etkili bir çözüm bulunması gerekmektedir. Öte yandan yenidoğan bebeklerde ateş 38 derece ve üstüne çıkarsa, en kısa sürede doktora başvurmanız gerekmektedir.

Bebeklerde kafa ateşi neden olur?

Bebeklerde kafada ateş nedenleri arasında bulaşıcı hastalıklar ve viral enfeksiyonlar yer alır.

Hangi bebek ateş ölçer gereklidir?

6 ay ile 4 yaş arası çocuklarda, dijital termometre ile rektal ateşi ölçebilirsiniz. Koltuk altı sıcaklığını ölçmek için timpanik (kulak) termometre ya da yine dijital termometre kullanabilirsiniz.

 

Avicenna Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Doktorları

Ateş Nedir, Nasıl Ölçülür ve Nasıl Düşürülür?

Ateş Nedir?

Ateş, vücudumuzun hastalıklara ve herhangi bir enfeksiyona karşı gösterdiği tepkidir. Bağışıklık sistemi vücuttaki hastalık, mikrop ve virüslerle savaşmak için harekete geçtiğinde beyaz kan hücreleri üretilmeye başlar. Bu durum vücut ısısının yükselmesine neden olur. Birçok hastalığın belirtisi ateş ile görülür.

Ateş Neden Yükselir?

Ateş Nedir?

Ateşin yükselme nedenler arasında mikrobik ve bakteriyel enfeksiyon, eklem romatizması, gıda zehirlenmesi, güneş çarpması, romatit artrit, solunum yolu hastalıkları ve viral enfeksiyonlar bulunur. Hastalık belirtisi olan ateş 1 ile 3 gün içerisinde düzelebilir. 

Bazı ağır aşılar ve ilaçlar da ateşe neden olabilir. Bununla birlikte kronik rahatsızlıkların ilerlemesi ve nüksetmesi durumunda da ateş görülebilir. Eğer astım, anemi, otoimmün ve kardiyovasküler hastalıklarınız varsa ateşi ciddiye almalı ve sağlık kuruluşlarına başvurmalısınız.

Ateş Kaç Olmalı?

Ateş Nedir?

Vücut ısısının yani ateşin 'ün üzerinde çıkması kişide ateşin yükseldiğini gösterir.  ile 'e arasında olan değer hafif ateştir. ile 39 derece arası orta ateştir. Ateşin 39 üzerine çıkması ise yüksek ateş olarak tanımlanır ve tehlikelidir. Yüksek ateş havale geçirmek gibi ciddi sorunlara yol açabilir.

Ateş yükselince baş ağrısı ile birlikte yorgunluk hissedilir. Kas ve eklemlerde güç kayıpları yaşanır ve kişi sürekli dinlenme ihtiyacı duyar. Ateş yükseldikçe terleme ve titremeler baş gösterir. Kişi üşüyormuş hissine kapılır ve üzerini örtme ihtiyacı duyar. Ateş 40 dereceye yaklaştığı zaman nefes darlığı ve nabızda yükselme görülür. Kalp rahatsızlığı olanlar için bu durum tehlikelidir.,

Ateş Nasıl Ölçülür?

Ateş Nedir?

Ateş ölçümü ağız, kulak, koltuk altı ve makattan yapılabilir. Dijital termometre kişinin dilinin altına, makatına ya da koltuk altına yerleştirilir. Cihaz ötmeye başladığında ateş seviyesine dijital ekrandan bakılır. Kulak termometrelerinde ise termometreyi kulağa koyarak çalıştırmak yeterlidir. Beklemeye gerek kalmadan sonuç ekranda görülür.

En sağlıklı rektal yoldan yapılan ölçümdür. Kasık ve makattan alınan değerler ile diğer bölgelerden alınan ısı seviyeleri arasında 0,6 C’lik fark bulunmaktadır. Ölçümü yaparken bu farkı da gözetmek doğru olur.

Bebeklerde Yüksek Ateş

Bebekler de sıklıkla karşılaştığımız ateşlenme durumu ilk deneyimi olan anne ve babalar için bir panik ortamı yaratabilir. Bu aslında telaşlanacak bir durum değil, aksine ebeveynleri doğruya sevk edecek bir durumdur. Ateşlenme bir takım hastalıkların habercisi olduğu gibi aynı zamanda bu rahatsızlıkların önüne geçebilmek için önceden uyaran bir mekanizmadır.

Bebeklerde Ateş Kaç Olmalı?

Ateş Nedir?

Bebeklerin vücut ısısı 36,4 ile  derece arasında olmalıdır. 3 aya kadar bebeklerde doğru ateş ölçümü için makat yolu kullanılır. Eğer ateş 'i geçmeye başlıyorsa bu durum bebeğin ateşinin çıktığını gösterir. Bebeklerde ateş çok önemlidir, ateşi düşürmek için bazı yollar uygulanabilir.

Bebeklerde Ateş Nasıl Düşürülür?

Ateş Nedir?

Eğer ateş 38 ve üzerini gösteriyorsa bebeğin kıyafetleri çıkarılmalıdır. Ortam serinletilmeli ve bebek rahatlatılmalıdır. Bir süre bekledikten sonra yeniden ateş ölçülebilir. Eğer ateş yükselmeye devam ediyorsa bir bezi ılık suyla ıslatarak bebeğin kasık ve koltuk altlarına kompressler uygulanmalı, gerekirse bebek ılık suyla ıslatılmış çarşafa sarılmalı. Bunu yaparken bebeğe bol su içermek de işe yarar.

Çocuğu ılık suyla ıslatılan bir çarşafa sarmak son derece etkili bir yöntemdir. Aynı şekilde ılık suyla banyo yaptırmak da ateşi düşürebilir. Burada yapılan en büyük hata alkollü, sirkeli, çok soğuk ve çok sıcak su kullanmaktır. Çocuklarda bunlar kullanılmamalı, bezle ıslatma yöntemi ılık suyla yapılmalıdır.

Yapılan müdahalelerden sonra yarım saat içinde ateş düşmezse, bebek 6 aydan küçükse, ateş düşürücüler fayda etmiyor, bebekte kusma ve ishal gibi farklı belirtiler de görülüyorsa mutlaka vakit kaybetmeden sağlık kuruluşlarına başvurmak gerekir.

Hamilelerde Yüksek Ateş

Hamilelerde bağışıklık sistemi zayıf olur. Bu da birçok hastalığa karşı bünyenin daha az direnç göstermesi demektir. Hastalıkla birlikte ateşlilik hali de ortaya çıkacaktır. Burada en önemli kısım gebenin ateşinin 38 derecenin üstüne çıkma durumudur ki bu durum bebek için de risk arz eder.

Hamilelikte Ateş Neden Olur?

Ateş Nedir?

Hamilelikte ateş yükselmesi önemli bir konudur ve birçok risk barındırır. Ateşin 38 dereceyi geçmesi durumunda hemen önlem almak gerekir. Grip, soğuk algınlığı, idrar yolu enfeksiyonu gibi birçok hastalık ateşe neden olabilir. Hamileler bağışıklıkları düşük olduğu için bu hastalıklara daha kolay yakalanır ve ateşleri daha kolay yükselebilir.

Hamilelikte Ateş Nasıl Düşürülür?

Ateş Nedir?

Hamilelikte ateş düşürmek için ince kıyafetler giyilmeli, ılık suyla kompressler yapılmalı, dinlenilmeli, bol sıvı tüketilmeli ve ılık bir duşla vücut soğutulmalıdır. Eğer ateş düşmezse ve uzun sürerse çeşitli hastalık ve enfeksiyonlardan şüphelenilebilir. Bunun için kısa sürede doktora başvurmak ve sorunu çözmek önemlidir.

38 derece ateş tehlikeli midir?

38 derece ateş genelde ateş yükselmesinin başladığı bir sınırdır. Tehlike olarak kabul edilmese de daha çok yükselmemesi için önlem alınması gerekir. Ateş düşürücü ilaçlar kullanmak, ince giyinmek, odayı havalandırmak ve bol bol su tüketmek önemlidir. Bu önlemlerle ateş genelde kontrol altına alınabilir.

Parol ilaç ateş düşürür mü?

Parol, parasetamol içeren bir ilaçtır ve ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar sınıfındadır. Yani ateş düşmeye etki edebilir. Bu tür ilaçlar ateşi düşürmeye yetmezse vücut ateşi ilaçlara karşı dirençli demektir. Bu durumda hastaneye başvurmak önemlidir, çünkü ateş evde kontrol altına alınamayabilir.

Kolonyalı su ateşi düşürür mü?

Ateş düşürmeye çalışılırken kolonya, sirke, alkol ve buz kullanılmamalıdır. Kullanılan bu şeyler ateşin aniden düşmesine neden olabilir ve bu durum tehlikelidir. Çünkü büzüşen damarlar tekrar hızla genişler ve bu kez ateş daha yüksek seviyelere çıkabilir. Ateşin ılık sularla yavaş yavaş düşürülmesi en sağlıklısıdır.

Ateşli insana su verilir mi?

Ateşi olan kişiye mutlaka bol su verilmelidir. Çünkü ateş vücudu çok terletir ve susuz kalan vücutta dehidrasyona neden olabilir. Ayrıca bol su içmek ateşi düşürmekte de etkilidir. Vücut ter attıkça ateş düşme eğilimi gösterebilir. Ateşli hastanın yaşı ne olursa olsun su içirilmesi gerekir.

Ateş düştükten sonra üstü örtülür mü?

Ateş düştükten sonra yeniden yükselme eğilimi gösterebilir. Bunun için yine de ateşi çıkan insanın üstünü örtmemek gerekir. Kalın kıyafetler yerine ince kıyafetler tercih edilmelidir. Ateş düşse bile belli aralıklarla ateş ölçümleri yapılarak durum takip edilmelidir. Özellikle de ilaçla düşen ateşler ilacın etkisi kaybolduktan sonra yeniden yükselebilir.

Bebeklerde ateş kaç olunca tehlikeli?

Bebeklerde ateş 'i geçmeye başlarsa önlem almak gereklidir. Eğer ateş 38'i de geçer ve yükselme eğilimi gösterirse ve tüm yapılanlara rağmen ateş düşmüyorsa doktora başvurmak gerekir. Bebeklerde düşmeyen ateşin ciddi alınması ve çocuğa müdahale edilmesi önemlidir. 

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır