allahummehdini duası / Allahummehdini duası arapça okunuşu, yazılışı ve anlamı | Huzur Sayfası / İslami bilgi kaynağınız

Allahummehdini Duası

allahummehdini duası

Şafi Mezhebine Göre Kunut Duaları okunuşu ve anlamı

Şafi Mezhebine Göre Kunut Dualarının yazılış, okunuş ve anlamı

اَللَّهُمَّ اهْدِنِي فيِمَنْ هَدَيْتَ، وَعَافِنِي فيِمَنْ عَافَيْتَ، وَتَوَلَّنِي فيِمَنْ تَوَلَّيْتَ، وَبَارِكْ لِي فِيمَاأَعْطَيْتَ، وَقِنِي شَرَّمَا قَضَيْتَ، فَإِنَّكَ تَقْضِي وَلاَ يُقْضَى عَلَيْكَ، وَإِنَّهُ لاَيَذِلُّ مَنْ وَالَيْتَ، وَلاَيَعِزُّ مَنْ عَادَيْتَ، تَبَارَكْتَ رَبَّناَ وَتَعَالَيْتَ، فَلَكَ الْحَمْدُ عَلَى ماَقَضَيْتَ أَسْتَغْفِرُكَ الَّلهُمَّ وَأَتوُبُ إلَيْكَ وَصَلَّى اللهُ عَلَى سَيِّدِناَ مُحَمَّدٍ وَعَلَى آلِهِ وَصَحْبِهِ وَسَلَّمْ

Allahümmehdini fiymen hedeyt

Allahümmehdini fiymen hedeyt. We â fina fimen âfeyt. We tevellena fimen tewelleyt. We bariklena fıyma â'tayte. We kına şerre ma kadayt. Feinneke takdina wela yukda âleyk. We innehu la yezillü men waleyt. Wela yeîzzü men âdeyt. Tebarekte Rabbena we teâleyt. Felekel hamdu âla ma kadayt. Nestağfirüke we netuwbu ileyke. We sallallahu âla seyyiddina Muhammedin we âla alihi we sahbihi we sellem.

"Allah’ım hidayet ettiklerinin arasında bana da hidayet et, afiyet verdiklerinin arasında bana da afiyet ver, sahip çıktıklarının arasında bana da sahip çık. Bana verdiklerine bereket ver. Beni kaza ve kaderinin şerrinden koru. Sen hükmedersin, kimse sana hükmedemez. Arka çıktığın hor olmaz. Rabbimiz mübarek ve yücesin."

Şafi Kunut Duaları

Kunut Duaları 1 - 2 Okunuşu: Kunut Duası Arapça Yazılışı, Anlamı, Meali, Tefsiri ve Türkçe Okunuşu

Kunut Duaları, İslam dini için büyük önem taşıyan dualardandır. Kunut 1 Duası ve Kunut 2 Duası olarak iki parçadan oluşan bu dua, vitir namazının üçüncü ve son rekatında okunur. Hanefi mezhebine göre, kunut yapmak vaciptir. Bu sırada tekbir alınır ve Kunut Duası 1 ile Kunut Duası 2 okunuşu yapılır...

Kunut Duası 1, “Allahümme innâ neste’înuke” olarak başlar. Kunut Duası 2 okunuşu ise “Allahümme iyyâke na’büdü” şeklinde başlar. Kunut Duası okunuşu bilmek önem arz eder; çünkü Kunut Duaları 1 ve 2, beş vakit namaz içerisindeki yatsı namazı vaktinde kılınan vitir namazı içerisinde okunmaktadır. Ezberlemek isteyenler için Kunut Duaları anlamı, Arapça yazılışı ve Türkçe okunuşu ile fazileti hakkında bilgiler içeriğimizin devamında bulunuyor...

KUNUT 1 DUASI ARAPÇA OKUNUŞU

  1. Allâhümme innâ nesteînüke
  2. ve nestağfirüke ve nestehdîke.
  3. Ve nü'minü bike ve netûbü ileyke.
  4. Ve netevekkelü aleyke
  5. ve nüsnî aleykel-hayra küllehû neşkürüke
  6. ve lâ nekfürük
  7. ve nahleu ve netrükü men yefcürük.

KUNUT 1 DUASI YAZILIŞI

KUNUT DUASI 1 TÜRKÇE ANLAMI (DİYANET MEALİ)

Allahım! Sen'den yardım isteriz, günahlarımızı

bağışlamanı isteriz, razı olduğun şeylere hidayet etmeni

isteriz. Sana inanırız, Sana tövbe ederiz. Sana güveniriz.

Bize verdiğin bütün nimetleri bilerek, Sen'i hayır ile överiz.

Sana şükrederiz. Hiçbir nimetini inkâr etmez ve onları

başkasından bilmeyiz. Nimetlerini inkâr eden ve Sana karşı geleni bırakırız.

KUNUT 2 DUASI ARAPÇA OKUNUŞU

  1. Allâhümme iyyâke na'büdü
  2. ve leke nüsallî ve nescüdü
  3. ve ileyke nes'â ve nahfidü
  4. nercû rahmeteke
  5. ve nahşâ azâbeke
  6. inne azâbeke bilküffâri mülhıg.

KUNUT 2 DUASI YAZILIŞI

KUNUT DUASI 2 TÜRKÇE ANLAMI (DİYANET MEALİ)

Allah'ım ! Biz yalnız Sana kulluk ederiz.

Namazı yalnız Sen'in için kılarız, ancak Sana secde ederiz.

Yalnız Sana koşar ve Sana yaklaştıracak şeyleri kazanmaya

çalışırız. Rahmetinin devamını ve çoğalmasını dileriz.

Azabından korkarız, şüphesiz Sen'in azabın kâfirlere ve inançsızlara ulaşır.

KUNUT DUALARI DİNLE

KUNUT DUALARI FAZİLETLERİ NEDİR?

Peygamberimiz, Miraç'ta, Sidre-i Mühteha'ya çıktı, bir rekât namaz kıldı. Buna bir rekât da kendisi ilâve etti. Namaz iki rekât oldu. Cenab-ı Hak kendisine bir rekât daha kılmasını emretti. Böylece namaz, akşam namazı gibi vitir [tek] oldu. İşte Peygamberimiz üçüncü rekâtı kılacağı sırada İlâhî rahmet ve nur tecelli etti. Peygamberimiz o nur içinde kaldı. Ve kendinden geçmiş vaziyette elleri çözüldü. Sonunda ellerini kaldırarak tekbir aldı. İşte elleri kaldırmak böylece sünnet oldu.

Başka bir rivayette ise, Peygamber Efendimiz üçüncü rekâtı kılacağı sırada Fatiha ve zamm-ı sûre okudu. Rükûa gideceği sırada Cehennemi gördü. Cehennem ehli kömür gibi sim siyah olmuştu. Peygamberimiz bu halde de kendisinden geçti ve elleri çözülüverdi. Hemen Cebrail (a.s.) geldi, Peygamberimizin üzerine Kevser suyundan döktü. Böylece Peygamberimiz kendine geldi. Tekbir alıp kunut dualarını okudu. Kunut duasında Cehennemden ve Cehennem ehlinden Allah'a sığındı.

Vitir namazının vakti ve fazileti hakkında da Peygamber Efendimiz şöyle buyurmaktadır: "Allah size bir namazı ziyâde kıldı ki, o namaz sizin hakkınızda kırmızı tüylü develerden daha hayırlıdır. İşte o namaz vitir namazıdır. O namazı yatsı ile şafağın atışı arasında verdi." Bilindiği gibi, Arapların yanında o zamanlar en kıymetli dünya malı kırmızı tüylü develerdi. Hadiste, vitir namazının en kıymetli dünya malından daha hayırlı olduğu bildirilmektedir.

KUNUT DUALARI NE ZAMAN VE NASIL OKUNUR?

Hanefî ve Mâlikîler’e göre yalnız başına kılınan namazlarda gizli olarak okunan kunut duası cemaatle kılınan namazlarda hem imam hem de cemaat tarafından yine gizli olarak okunur. Şâfiîler ve Hanbelîler’de ise cemaatle kılınan namazlarda imam kunutu açık olarak okur, cemaat de açıktan âmin der; herhangi bir sebeple imamın sesini duyamayanlar gizlice kunutta bulunurlar. Diğer taraftan Şâfiîler ve Hanbelîler kunutta ellerin göğüs hizasına kadar kaldırılmasını da sünnet saymışlardır. Ayrıca Hanbelîler kunuttan sonra ellerini yüzlerine sürerler.

Kıtlık, salgın hastalık, düşman saldırısı gibi umumi felâket zamanlarında da kunut duası okunması fakihlerin çoğuna göre meşrûdur. Hatta bazı fakihler kunutun sadece böyle zamanlara mahsus olduğunu söylemekte, İbn Kayyim el-Cevziyye (Zâdü’l-meʿâd, I, 273) ve Şevkânî de (Neylü’l-evṭâr, II, 384-391) bu görüşü tercih etmektedir. Bu gibi durumlarda kunutun hangi namazlarda ve nerede okunacağı da tartışılmış, Hanefî ve Hanbelîler sabah namazının farzının ikinci rek‘atında, Şâfiîler ise bütün farz namazların son rek‘atında rükûdan sonra yapılacağına hükmetmişlerdir.

KUNUT NEDİR, NE ANLAMA GELİR?

  • Fıkıh terimi olarak “taatte bulunmak, dua etmek ve herhangi bir şerden kurtulmak ya da hayrı elde etmek için namazda Allah’a sığınmak” demektir.

KUNUT DUASINI BİLMEYENLER HANGİ DUAYI OKUR?

  • Kunut Duaları 1-2 bilmeyenler, ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.

EZBERLEMENİZ İÇİN DİĞER DUALAR VE SURELER

Kunut Duası 1-2 Türkçe, Arapça Okunuşu Ve Anlamı: Kunut Duası 1-2 Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)

  Kunut Duası 1-2 Türkçe, Arapça Okunuşu ve Anlamı

 Kunut Duasının okunuşu ve anlamı her Müslüman tarafından bilinmelidir. Müslümanlar okuduğu duanın anlamını bilerek ibadet etmelidir. Kunut Duaları şu şekildedir:

Allahümme iyyake nağbudu ve leke nusalli ve nescudu ve ileyke nesa ve nahfidu, nercu rahmeteke, nahşa azabeke, inne azabeke bil küffari mülhıkk.

Allahümme inne nestaiinuke ve nestağfiruke ve nusni aleykel hayr, vela nekfuruke ve nu’minu bike, ne nağderu lek, nuğleu ve men yekfuruke.

Anlamı: Allah’ım, sadece ve ancak sana ibadet ederiz. Senin için (senin rızan için) namaz kılarız ve sadece sana secde ederiz. (Sadece) sana yöneliriz ve sana (doğru) koşarız. Rahmetini umarız ve azabından sakınırız. Azabın (küfre giren) kafir kişilere ulaşır.

 Allah’ım, senden (sadece senden) mağfiret dileriz ve yardım dileriz. Seni hayırla medederiz. Sana karşı küfür etmeyiz ve sana iman ederiz. Sana (sadece sana)boyun eğeriz, sana (imana) küfür edenleri terk ederiz.

 Kunut Duası 1-2 Faziletleri Ve Faydaları (Tefsir Ve Diyanet Meali Dinle)

 Kunut, itaat ve ibadet etmek gibi anlamlara gelmektedir. Ayakta durmak ve bir şerden kurtulmak için Allah’a sığınmak anlamlarında kullanılan fıkıh terimidir. Hanefilerde vitir namazında son rekatta rükûdan önce kunut duası okunur. Yukarıdaki Kunut Duaları Hz. Ömer’in rivayet ettiği kunut duasıdır. Şafiler Hz. Ali (ra)’ın rivayet ettiği ve “Allahümmehdini” diye başlayan duayı okumaktadır.

 Malikilerde ve Hanefilerde kunut duası gizli okunur. Şafilerde ve Hanbelilerde ise kunut açıktan okunur ve cemaat açıktan “amin” der. Hanbelilerde ise bir fark daha vardır. Kunut duası sonrasında yüze sürülerek “amin” denir.

 Kunut, sel, deprem, düşman saldırısı ve salgın hastalık gibi durumlarda okunabilir. İbn Kayyım El Cevzi Zadul Mead adlı eserinde, kunutun sadece acil durumlarda okunabileceğini savunmaktadır. Şevkani de aynı görüşü tercih etmektedir. Hanbeli ve Hanefiler sabah namazının farzının ikinci rekatında kunut yapılacağını belirtmiştir. Şafiler ise farz namazlarının son rekatında kunut yapılabileceğini belirtmiştir.

 Dua ibadettir hadis-i şerifi gereğince Müslümanlar duayı hayatın bir parçası haline getirmelidir. Rasulullah aleyhisselam gibi dua etmek, duanın şartlarını yerine getirmek duanın kabul olmasında önemlidir. Her ne olursa olsun duanın kabul olması sadece Allah’a mahsus bir durumdur. Allah ister kabul eder isterse ecrini ahirette verir.

 Sahih olan diğer bir hadis-i şerifte Hz. Muhammed aleyhisselam “dua mü’minin silahıdır’ buyurmaktadır. Düşman saldırısı, deprem, sel, hastalık ve benzeri bütün belalarda Müslümanın kunut yaparak Allah-u Teala’dan yardım istemesi sünnettir. Allah katında sünnete uygun ibadet şekilleri makbuldür.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır