sağ diz kapağı seğirmesi / Diz Kapağı Arkası Ağrısı Neden Olur? Nasıl Geçer? | Kayhan Turan

Sağ Diz Kapağı Seğirmesi

sağ diz kapağı seğirmesi

Kas seğirmesi (Miyokimi) nedir?

Seğirme (Miyokimi) kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Tıbbi anlamda seğirmeden bahsedilebilmesi için kastaki seğirmenin dışarıdan da görünür olması veya elektromiyografi ile izlenebilir olması gerekir. Seğirmeler bir bölgede (fokal) veya yaygın (jeneralize) olarak ortaya çıkabilmektedir.

Kaslar neden seğirir?

Seğirme kasların istemsiz olarak kasılması ile ortaya çıkmaktadır. Bu istemsiz kasılmayı tam olarak neyin ortaya çıkardığı bilinmese de, genel olarak kabul edilen görüş sinir iletimi bozulmuş olan kasın duyarlılığının artması sonucunda, sinirsel uyarım olmamasına karşın kasın kendiliğinden kasılması sonucu ortaya çıktığı yönündedir. Seğirme birçok nörolojik hastalıkta ortaya çıkabilirken, sağlıklı insanlarda izlenmesi de nadir değildir. Bu nörolojik hastalıklar arasında motor nöron hastalıkları, amiyotrofik lateral skleroz (ALS), Isaac sendromu, elektrolit bozuklukları, periferik sinir sistemi hastalıkları, polinöropatiler ve pleksopatiler sayılabilir. Özellikle motor nöron hastalarında ve radyoterapi almış kanser hastalarında bölgesel seğirmeler oldukça sıktır. Sağlıklı insanlarda genellikle stresle baş etme sorunu veya fazla miktarda kafein tüketimi olduğunda da seğirmeler olabilir.

Kas seğirmesi ne zaman ciddiye alınmalıdır?

Seğirmelerin bölgesel olması o bölgeye giden sinirin hasarlandığını veya işlevinin bozulduğunu düşündürebilir. Buna karşın, göz etrafındaki seğirmeler genellikle ciddi bir hastalık sonucunda oluşmamaktadır. Özellikle seğirmenin yanısıra, kas erimesi, güç kaybı gibi bulguların da eşlik etmesi nörolojik bir hastalık olduğunu düşündürmelidir.

Göz kapağı seğirmesi neden olur?

Göz kapağı seğirmesi oldukça sık olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu durum genellikle önemli bir hastalık sonucu ortaya çıkmaz. Etken sıklıkla yorgunluk, stres, uykusuzluk ve aşırı kafein tüketimi gibi nedenlerdir ve bu nedenler düzeltildikten kısa bir süre sonra göz kapağı seğirmesi ortadan kalkar. Buna karşın göz kapağı seğirmesine çift görme, yüz felci, peltek konuşma ve yutma güçlüğü gibi belirtilerin de eşlik etmesi durumunda hastaların nörolojik değerlendirmeden geçmeleri önerilir.

Kas seğirmesi için hangi laboratuvar incelemeleri yapılmalıdır?

Kas seğirmesine neden olabilecek etmenlere göre laboratuvar incelemeler istenir. İlk yapılması gereken kreatin fosfokinaz, elektrolitler, tiroid işlev testleri gibi rutin kan incelemeleridir. Bu değerlerin sonuçlarına ve hastaların muayene bulgularına göre gerekli görünen durumlarda sinir ileti incelemesi, elektromiyografi (EMG) veya MR incelemesi gibi ek incelemelere de ihtiyaç duyulabilir.

İlginizi çekebilecek diğer yazılar

Polinöropati

Amiyotrofik lateral skleroz (ALS)

Uyuşma ve karıncalanma

Kas seğirmesi olan bir hasta örneği

Bacakta Damar Atması Neden Olur Ve Nasıl Geçer? Bacakta Damar Atmasına Ne İyi Gelir Ve Evde Tedavi Edilebilir Mi

Haberin Devamı

Bacakta damar atması genellikle yaşa bağlı olarak gelişir. Bacakta damar atması huzursuz bacak sendromu ya da damar tıkanıklığı olarak da bilinmektedir. Bunun için Girişimsel Radyoloji Uzmanlarına başvurabilirsiniz. 

Bacakta Damar Atması Neden Olur?

 İnsanlarda yaşın ilerlemesine bağlı olarak bazı rahatsızlıkların çıkması mümkündür. Bacakta damar atması da yaşa bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Damar tıkanıklığı ya da huzursuz bacak sendromu olarak da bilinen damar atması damar duvarının içindeki yağ kalıntıları sebebiyle ortaya çıkabilir. Bunun dışında kolesterol artıkları gibi maddelerin birikmesi sonucu da bacakta damar atması olabilir.

  Beyin ve kalp damarlarında ortaya çıktığı zaman hayati bir tehlike de arz edebilir. Bacakta damar atmasının sebepleri arasında sigara kullanımı, diyabet, aşırı kilo, yaşın ilerlemesi, dipertansiyon, hareketsiz yaşam ya da hiperkolesterolemi sayılabilir. Bunların dışında ailede ateroskleroz öyküsü varsa ya da hasta dengesiz, sağlıksız besleniyorsa da damar atması ortaya çıkabilir. Stres sebebiyle de bacakta damar atması ile karşılaşmak mümkündür. Gün içinde yaşanan herhangi bir olay bu durumu tetikleyebilir. Fakat stres sebebiyle yaşanan damar atması genelde kısa süre içinde geçer. 

Haberin Devamı

Nasıl Geçer?

 Bacakta damar atması huzursuz bacak sendromu olarak da bilinir. Genelde yaşın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkar ve tedavisi de yapılabilir. Yaş, tedavide en önemli faktörlerden biridir ve hastanın yaşına göre tedavi belirlenir. Tedavi süreci hastaların yaşına ve hastalık hikayelerine göre belirlenebilir. Bacakta damar atması şu şekilde geçebilir: 

Hastalarda hiperkolesterolemi ya da hipertansiyon varsa öncelikle bunlar tedavi edilir. 

Eğer diyabet varsa kan şekerinin kontrol altına alınması gerekmektedir. 

Hareketsiz bir yaşam mevcutsa hastaların düzenli egzersiz yapmaları sağlanır. 

Aşırı kilo varsa hastaların öncelikle kilolarının vermesi sağlanmaktadır. 

Sigara kullanımının mutlaka bırakılması gerekir. 

Beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi ve sağlıklı beslenmenin desteklenmesi gerekmektedir. Bunun için sağlıklı diyet programları hazırlanır.

Haberin Devamı

 Verilen ilaçların düzenli ve aksatılmadan kullanılması gerekir. 

Bacakta Damar Atmasına Ne İyi Gelir ve Evde Tedavi Edilebilir mi?

 Eğer bacakta damar atması yaşıyorsanız bunu evde küçük uygulamalar ile geçirebilirsiniz. Fakat yine de doktora gitmekte ve tıbbi tedavi almakta her zaman fayda vardır. Damar atması olan yeter sıcak su torbası tutabilir ve bu sayede damar atmasını engelleyebilirsiniz.

  Damar atması olan yere soğuk kompres ile de atmanın azalmasını sağlayabilir ve rahatsız edici durumun ortadan kalkmasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca eğer alkol ve sigara gibi alışkanlıklarınız varsa uzun vadede bunları bırakarak da damar problemlerini ortadan kaldırmanız mümkündür.

Haberin Devamı

Bacakta Damar Atmasına Hangi Doktor Bakar?

 Bacaktaki damar atmasına Girişimsel Radyoloji Uzmanları bakar. Görüntüleme sayesinde problemin nerede olduğunu tespit ederler ve eğer gerekirse anjiografi ile hangi damarda problem olduğunu da görebilirler. 

 Bacaktaki damar tıkanıklığı venlerde olabildiği gibi arterlerde de olabilmektedir. Her ikisi de bacakta renk değişimine ve şişmeye sebep olabilir. Ağrıların süresine göre ya da şekline göre tıkanıklığın sebebini bulmak mümkündür. Bacaktaki damar tıkanıklığı acil bir durum olduğu için tespit edilerek tedavisine başlanması gerekir. Hayati bir tehlike yaratmaması ve farklı durumlara sebebiyet vermemesi için damar tıkanıklığının tedavi edilmesi önemlidir.

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır