burundan gelen pıhtılaşmış kan abdesti bozar mı / Pıhtılaşmış kan abdesti bozar mı?

Burundan Gelen Pıhtılaşmış Kan Abdesti Bozar Mı

burundan gelen pıhtılaşmış kan abdesti bozar mı

hocam selamun aleykum.son 1 haftadır gribim.Sabah namazı için abdest alırken iyice burun temizliği yapıyorum.namaza başladıktan sonra özelikle sünneti kıldıktan sonra bir aksırık kirizi geliyor üst üste bazen 4-5 kez aksırıyorum.Bazen selpağı kontrol ettiğimde pıhtılaşmış kan görüyorum.kanı görünce her türlü ihtimala karşı abdest tazeliyorum.size sormak istediğim pıhtılaşmış kan abdesti bozarmı.ve benim durumum özür teşkil edermi

Allah'a emanet olun.Hayırlı günler

*******

Ve aleyküm selam kardeşim; öncelikle geçmiş olsun, Rabbim acil şifalar versin.

Sorduğunuz ve hemen hepimizin az ya da çok yaşadığı sıkıntıya gelince…

Sümkürüldüğünde burundan bir mercimek tanesi büyüklüğünde pıhtılaşmış kan çıkarsa, abdest bozulmuş sayılmaz. Daha büyük olursa, çoğu fakihlere göre abdest bozulur. el-Hulâsa ve el-Fetâva’l-Hindiyye'de de aynı fetvaya yer verilmiştir. Kulaktan çıkan pıhtılaşmış kan da böyledir. [Bkz. A.g.e. / Fetâvâ-i Alemgiriyye, Akçağ Yayınları (Terc.), 1, 40-42] Ancak, akıntı halinde olmayıp donmuş bir şekilde gelen kandan dolayı (büyüklük söz konusu olmadan) abdestin bozulmadığını söyleyen âlimler de vardır. Dolayısiyle gerektiğinde / zaruret halinde bununla amel edilmesi de caiz olmakla birlikte, eğer imkân varsa ihtiyatla amel edip abdesti tazelemek daha uygun olur. Ayrıca anlattığınız durum özür teşkil etmez, o fakrlı bir mevzu. 

***

Sadedinde olduğumuz mesele İbn Âbidîn’de şöyle izah olunmuştur:

“Başdan inen kan pıhtısı abdesti bozmaz… Zira pıhtılaşmış kara kan hakikatta kan değildir. Onun için (kusmada da) ağız dolusu olmasına itibar edilmiştir. Kan (hükmünde) olsa, azıyla çoğu arasında fark olmaksızın muhtar olan kavle göre abdesti bozar. Pıhtılaşmış kanın abdesti bozmaması ulemânın ittifakıyladır. Bu mesele ‘el-Münye’ şerhinde beyan edilmiştir. ‘el-Hilye’de ise ‘Zahire göre (kusmada) ağız dolusu çok olan miktarı abdesti bozar’ denilmiştir. Hâsılı; kan ya baştan iner yahut mideden çıkar. Ya pıhtı olur yahut sıvı olup akar. Başdan inen kan pıhtı olursa bilittifak abdesti bozmaz. Akarsa da bilittifak abdesti bozar. Mideden çıkan pıhtı ise ağız dolusu olmadıkça bilittifak abdesti bozmaz. Seyyal yani akıcı olup akarsa, İmam-ı A'zam'a (rh.) göre mutlak surette abdesti bozar. İmam Muhammed'e (rh.) göre ağız dolusu olmadıkça bozmaz. ‘el-Münye’ ile şerhinde ve Tatarhâniyye'de böyle denilmiştir… Yine ‘el-Münye’de bildirildiğine göre, bir kimse burnunu atar da (sümkürüp silker de) burnundan bir kan parçası düşerse abdesti bozulmaz. Çünkü evvelce belirtildiği gibi pıhtılaşmış kan koyulaşıp donduğu için kan olmaktan çıkmıştır.” [Bkz. İbn Âbidîn, Reddü’l-Muhtâr ale’d-Dürri’l-Muhtâr, Abdesti Bozan Şeyler bahsi]

Bilmukabele tekrar selâm ve hayır-dualar…

Soru sor

Sümkürürken bir miktar kan gelmesi

Selamün aleykum saygı değer hocam. Abdest aldıktan sonra iyice temizlemek burnumu sürkürüyorum az miktarda kan geliyor. ancak kanama felan yok bir sefer geliyor başka gelmiyor. bu her zaman olmuyor elbette bazen gerçekleşiyor. burnumda olan bir kan birikintisi yada kan pıhtısı olabilir. böyle durumda abdestimiz bozuluyor mudur tekrar almak gerekir mi. Şimdiden teşekkür ederim. Allahu teala hazretleri hizmetlerinizde kolaylık versin. Hayırlı günler.


Ve aleyküm selam.

Neden abdest aldıktan sonra sümkürüyorsun? Âdaba uygun değil yaptığın. Abdest alırken burnuna su verme esnasında sümkürüp temizlesene burnunu. Abdestin âdâbına uygun olan budur. Üç defa sağ el ile burna su çekilir, ki sünnettir, sonra da sol el ile çevreyi rahatsız etmiyecek şekilde sümkürüp temizlenir.

Sümkürüldüğünde burundan bir mercimek tanesi büyüklüğünde pıhtılaşmış kan çıkarsa, abdest bozulmuş sayılmaz. Daha büyük olursa, çoğu fakihlere göre abdest bozulur. el-Hulâsa ve el-Fetâvâ’l-Hindiyye'de de ayni fetvaya yer verilmiştir. [Bkz. Kaynaklarıyla İslam Fıkhı, Uysal Kitabevi, Konya, 1, 36-37]

Ancak ağızdan ve burundan, ön ve arkadan ya da herhangi bir organdan sıvı halinde kan çıkması abdesti bozar. Mesela;

Akıcı bir halde ağızdan ve burundan çıkan kan, tükürükten-sümkürükten fazla veya ona eşit ise, abdesti bozar, değilse, bozmaz. Bu da çıkan ifrazatın renginden anlaşılır.

Diğer yerlerden çıkan kan ise, çıkış yerinden yanlarına taşınca abdesti bozar. İğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan kan damlası abdeste mâni olmaz. Bu miktar kanın, el veya parmak ile silinmesi de abdeste zarar vermez.

Yaradan çıkan irin ve sarı sular da hüküm bakımından aynıdır. Buna göre mesela traş olurken ya da yara gibi başka sebeple çıkan kan, çıktığı yerin kenarına ulaşır / taşarsa abdest bozulur, ulaşmazsa bozulmaz.

Vücuttaki kabarcıklardan çıkan saf su da, sahih görüşe göre, kan hükmündedir. Diğer bir görüşe göre böyle bir suyun çıkması abdesti bozmaz. Bu görüşe uyuldugu takdirde, çiçek ve uyuz hastalıklarına tutulmuş olanlar için bir kolaylık vardır. Zaruret halinde bu görüşle amel etmekte bir mahzur / sakınca olmadığı, Şemsü’l-Eimme İmam Hulvanî'den (rh. v. 250 / 864) nakledilmiştir.

Abdest, el, organ, parmak, saf su, sıvı, silinmesi, irin, sarı su, kabarcıklar, traş, çiçek, uyuz, sümkürürken bir miktar kan gelmesi, pıhtı, Üç defa sağ el ile burna su çekilir, sünnettir, sonra da sol el ile çevreyi rahatsız etmiyecek şekilde sümkürüp temizlenir, Abdestin âdâbına uygun olan budur,

MollaCami.Com

Kanlı sümük abdesti bozar mı?

Kanlı sümük abdesti bozar mı?

Kayıtsız Üye
Kanlı sümük abdesti bozar mı ? Bir kişinin sümüğünden kan gelmesi abdestini bozar mı bilgi verir misiniz


Yorum: Kanlı sümük abdesti bozar mı?

arifselim
Vücudun herhangi bir yerinden akan kanın abdesti bozma konusu mezheplere göre farklılık gösterir. Hanefi mezhebine göre kan çıkması abdesti bozar ancak bu kan örneğin sümük ile birlikte çıktığında eğer sümüğün yarısından daha fazla ise o zaman bu kanama abdesti bozar. Daha az miktarda olursa abdesti bozmaz.


Cevap: Kanli sümük abdesti bozar mı?

@mir
Akan kanın abdesti bozup bozmayacağı mezheplere göre farklılık göstermektedir. Her mezhebin dayandığı delilin (hadisin) farklı olması, bu farklılığa sebep olmaktadır. Müçtehitler arasındaki bu ve benzeri görüş ayrılıkları ümmet hakkında rahmet olmaktadır. Müslümanlar kendi mezheplerinde çözümü olmayan bir mesele hakkında, zaruret halinde, diğer bir hak mezhebin ruhsatı ile hareket edebilir ve böylece sıkıntıdan kurtulurlar.

İdrar ve dışkı yollarından olan kanamanın abdesti bozduğunda, herhangi bir görüş ayrılığı yoktur. Vücudun diğer azalarından akan kan konusunda görüş ayrılıkları vardır.

Hanefi mezhebine göre önden veya arkadan kan çıkması halinde abdest bozulur.1 Bunun hariçinde ağız, burun veya bedenin diğer herhangi bir uzvundan kan, irin veya cerahat gibi şeylerin çıkması da abdesti bozmaktadır.2 Şöyle ki, ağızdan çıkan akıcı kan tükürükten daha çok veya eşit ise, abdesti bozar, değilse bozmaz. Bu, renginden anlaşılır. Diğer uzuvlardan çıkan bir kan ise, çıktığı yeri geçip yanlarına yayılınca abdesti bozar, yoksa iğne ucu gibi çıkıp da yerinde kalan bir kandamlası abdeste mâni değildir. Böyle bir kanın el veya pamuk ile silinmesi abdeste zarar vermez.
Yaradan çıkan irin, sarı su hakkında da hüküm böyledir. Diğer bir görüşe göre ise, bunlar abdesti bozmaz.
Hanbelî mezhebine göre ise Hanefi mezhebinden farklı olarak akan kanın çok miktarda olması şartı vardır.
Şafiî ve Maliki mezhebine göre önden ve arkadan başka herhangi bir uzuvdan gelen kan, irin ve sarı su ile abdest bozulmaz.
dipnot
(1) Ebu Dâvud, Taharet: 109, 115; Nesâî, Taharet: 137, Hayız : 6
(2) Muvatta, Taharet, 46, 47; Zeylai, Nasbu`r-Raye, 1/38; Şevkani, Neylu`l-Evtar, 1/187;ed-Dârekutnî, es-Sünen: 157; Zeylai, Nasbu`r-Raye, 1/37; Zeylai, Nasbu`r-Raye, 1/44; Şevkani, Neylu`l-Evtar, 1/189


Cevap: Kanlı sümük abdesti bozar mı?

Kayıtsız Üye
burundan kan birazca gelse abdesti bozarmi


arifselim
Hanefi mezhebine göre burundan kan gelmesi abdesti bozar. Tükürükle de kan gelirse yine de abdest bozulur ancak bu miktar tükürüldüğünde tükürükten fazla miktarda olursa abdest bozulur.


Kayıtsız Üye
selamunaleykum hocam. abdestten sonra burnumu kağıt peçeteyle kurulamak adına peçeteyi burnuma sürdüğümde az bir kan izi oldu. lakin bir iki kez daha sürdüğümde kanın akıcı olmadığını anladım. şu durumda abdestin durumu nasıldır?


Şema
Kan akıcı değilse abdest bozulmaz. sümükten fazla kan çıkarsa o zaman abdest bozulur.


#UguR
Eğer vesvesede kalıyorsanız tekrar abdest alın ve namazınızı kılın, özürlü durumda olduğunuz için öbür vakti o abdest ile kılamazsınız tekrardan abdest almanız gerekir.


Bilmeyen
Ilmihalin aynisini yazmayin lütfen bilen varsa direk cevap yazsin burun akintisina yapismis kan akici değil ve sizin zorunuzla cikiyor damlayarak bir kanama yok ama yerinden ayrilmis burun akintisina yapismis kan var abdest bozulur mu


arifselim
Bu kan kurumuş veya ıslak olması arasında bir fark yoktur. Eğer çıkan kan sümükten daha fazla ise o zaman abdest bozulur, daha az olursa abdest bozulmaz. Bu fetva hanefi mezhebine göredir.


Kayıtsız Üye
Selamün aleyküm Ömer Nasuhi bilmenin ilmihali de kan pıhtısı bozmaz diyor şimdi ortada kaldım sümük le karışmış kan sıvı halde olsa da bozar mı


Hoca
Hanefi mezhebine göre burundan gelen pıhtılaşmış kan abdesti bozmaz.


Kayıtsız Üye
Nezle ve grip iken sürkürdüğümüzde gribe dayalı sarı sümük abdesti bozar mı


Hoca
Kanlı sümük omadığı sürece abdest bozulmaz rengi ne olursa olsun


burundan kan gelmesi abdesti bozar mı, kanlı sümük abdesti bozar mı, kanli sumuk abdesti bozarmi

Bu kategoride yer alan Vücudu mesh ederek gusül almak başlıklı yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.

Benzer Yazılar:

nest...

oksabron ne için kullanılır patates yardımı başvurusu adana yüzme ihtisas spor kulübü izmit doğantepe satılık arsa bir örümceğin kaç bacağı vardır