köprü diş yaptıranların yorumları / Dişlerine Köprü Tedavisi Yaptıranlar | DonanımHaber Forum

Köprü Diş Yaptıranların Yorumları

köprü diş yaptıranların yorumları

Bir dişinizi kaybettiğinizde, boş alanı doldurmak için diş hekiminiz size implant, protez ve geleneksel köprü de dâhil olmak üzere birçok çözüm sunabilir. Geleneksel köprü kelimenin tam anlamıyla ağzınızdaki boşluğu doldurur ve yüzen dişin (floating tooth) yerinde durması için boş alanın yanındaki dişlerden yararlanılır.

Her diş köprüsü türü, Maryland köprüleri de dâhil olmak üzere mevcut dişlere uyması için benzersiz bir tasarıma sahiptir. Bu tür bir köprü hakkında daha fazla bilgi edinin ve bu seçeneğin sizin için uygun olup olmadığını öğrenmek için diş hekiminizle görüşün.

Maryland Köprü Nedir?

Maryland köprü, rezin tutuculu sabit bölümlü protez olarak da bilinir. Geleneksel köprülerde olduğu gibi, eksik olan yeri doldurmak için yüzen bir diş (floating tooth) kullanılır ve bu diş komşu dişlere benzersiz bir şekilde yapıştırılır. Bu aygıt, eksik bölgenin yanındaki dişleri tamamen kuronlarla kaplamak yerine, Cleveland Clinic'in de belirttiği gibi metal bir altyapı kullanarak mevcut dişlere yapıştırılır.

Maryland köprünün görünümü uçan bir yarasa gibidir, ortadaki takma diş ve iki kanat, destekleyici dişlerin dil tarafına yapıştırılabilmesi için her iki tarafa da uzanır. Maryland köprü, komşu dişleri tam olarak kaplamadığı için, diğer alternatif diş seçeneklerine kıyasla daha geleneksel bir yaklaşım sunar.

Journal of Dentistry of Tehran University of Medical Sciences’de (Tahran Tıp Bilimleri Üniversitesi Diş Hekimliği Dergisi) yer alan bir vaka raporuna göre, Maryland köprülerde kullanılan malzemelerin klasik metal ve diş seramiği kombinasyonunun olduğu belirtilmiştir. Köprünün güçlü altyapısını ve kanadını metal oluştururken, ortadaki diş, mevcut dişlerinize uyum sağlaması için seramikten yapılır.

Maryland Köprülerinin Avantajları ve Dezavantajları

Bazı durumlarda, Maryland köprü diğer köprülere kıyasla daha uygun bir çözüm olabilir. Örneğin, bir kişi henüz gelişim aşamasındaysa ancak ön dişinin yenilenmesi gerekiyorsa, Journal of Esthetic and Restorative Dentistry’nin (Estetik ve Restoratif Diş Hekimliği Dergisi - JERD) de belirttiği gibi Maryland köprü bu kişiye minimal invaziv bir çözüm sunar. Diş hekimi, doğal görünümlü, sabit bir diş sağlamak için köprüyü dişlerin arka tarafına yapıştırıcı ile basit bir şekilde tutturabilir.

Ayrıca, implant işlemi gibi invaziv diş prosedürünü veya ameliyatı kaldıramayacak kadar hasta olan kişilerin ağızlarına Maryland köprü takmak iyi bir seçenek olabilir. Journal of Clinical Case Reports’da (Klinik Vaka Raporları Dergisi) belirtildiği gibi, bu tür bir köprü takılırken anesteziye genellikle gerek duyulmaz.

JERD incelemesinde açıklandığı gibi, Maryland köprü, diş yapısının korunmasına da yardımcı olur çünkü bu işlemde herhangi bir dişin üzeri kuronla kaplanmaz. Maryland köprüler implant gibi alternatif seçeneklerden genellikle daha ucuzdur. Australian Dental Journal’da (Avustralya Diş Hekimliği Dergisi) yayınlanan bir araştırmaya göre, Maryland köprü gibi rezin tutuculu köprülerin başarı oranı % 95,1 olup ön dişlerde bunlar 12 ila 21 yıl kullanılabilmektedir.

Çok başarılı olsalar da, Maryland köprüler kusursuz değildir. JERD incelemesinde belirtildiği gibi, metal kısmın doğal dişin arka bölümüne yapıştırılması, destek dişlerin daha koyu renkli görünmesine neden olabilir. Ancak bu sorunu gidermek için yeni, tam seramik seçenekler ortaya çıkmıştır.

Maryland Köprünün Bakımı Nasıl Olmalı?

Siz ve diş hekiminiz Maryland köprünün eksik dişiniz için doğru tedavi seçeneği olduğuna karar verdiyseniz, köprünüzü temiz tutmanız gerekir. Destekleyici dişlerdeki kanatlar gevşerse, Dental Update’deki bir makalede belirtildiği gibi, metalin altında plak birikebilir ve bunlar da diş çürümesine neden olabilir.

Diş çürümesi olasılığını en aza indirmek için dişleri günde iki kez fırçalama ve diş ipiyle her gün temizleme gibi sıkı bir ağız hijyeni alışkanlığı edinin ve eğer geleneksel diş ipi işinizi yeterince görmüyorsa arayüz fırçası kullanmayı deneyin. Ayrıca, köprünüzde bir sorun olduğundan şüpheleniyorsanız, onun onarıma ihtiyaç duyup duymadığını belirleyebilmesi için diş hekiminize başvurun.

Maryland köprü, eksik bir dişi olan kişiler için harika bir çözüm olabilir. Tedavi olmak istiyorsanız, alternatif seçenekler hakkında diş hekiminizle görüşün.

Köprü diş modeli, diş kayıpları yaşanması halinde uygulanan diş hekimliği tedavi yöntemi için tasarlanan diş protezidir. Eksik diş bulunması ve diş diziliminde diş boşluğu oluşması halinde, diğer dişlerden destek alınarak uygulanan köprüler ile tedavi sağlanır. Bu tedavi sayesinde diş kaybı olan bölüm, köprü diş ile doldurulur. Köprü diş uygulaması ile dişlerin eksiksiz dizilimi sağlanarak, dişlerin tam fonksiyonlu koşullar ile kullanılabilmesi avantajı elde edilir. Köprü dişler için kullanılan malzemeler, türleri, uygulamanın nasıl yapıldığı hakkında bilgiler, alt başlıklardan öğrenilirler.

Köprü Dişler İçin Kullanılan Malzemeler

Köprü diş materyalleri hakkında bilgiler şu şekilde sıralanırlar:

  • Köprü diş yapımında, metal destekli porselen malzeme,
  • Zirkonyum destekli porselen malzeme,
  • Full metal malzeme,
  • Solid Zirkonyum,
  • Altın gibi materyaller kullanılırlar.

Bu köprü diş malzemeleri yapılan köprü dişer, ağız içerisinde diş kaybı sebebiyle oluşan boşluğa, çevrede yer alan dişlerden destek alınarak yerleştirilirler.

Köprü Diş Türleri Nelerdir?

Köprü diş çeşitleri şu şekilde sıralanırlar:

  • Kanatlı (Maryland) köprü diş,
  • Asma köprü diş,
  • Geleneksel köprü diş, köprü diş uygulamalarında kullanılan farklı çeşitlerdir.

Kanatlı köprü dişler, ön diş kayıplarının giderilmesi için uygulanan köprü dişler olup, boşluk bölümünün her iki yanında yer alan dişlerin arka yüzeylerine tutturularak uygulanırlar. Geleneksel köprü diş, diş kaybı yaşanan bölgeye protez dişin kaplama ile oturtulması sayesinde uygulanır. Asma köprü diş ise diş kaybı boşluğunun yanında bulunan sağlıklı dişlerden sadece bir tanesine, protez dişin destekle sabitlenmesi yoluyla uygulanır.

Köprü Diş Uygulaması Nasıl Yapılır?

Köprü diş uygulaması yapmak için uzman diş hekimlerince izlenen adımlar şu şekilde sıralanırlar:

  • İlk aşamada anestezi uygulanır.
  • Köprü diş için dişlerin kesilmesi ve uygun yapıya getirilmesi sağlanır.
  • Küçültülmüş dişlerin, köprü diş için gerekli ölçüleri alınır.
  • Geçici bir köprü diş takımı sağlanır.
  • Geçici köprü diş kullanımı sırasında asıl köprü dişler, diş ölçülerine uygun şekilde tasarlanır.
  • Son kez randevu için hasta davet edilip, gerçek köprü dişlerin hastanın ağız içi ölçülerine uygun şekilde yerleştirilmesi ve medikal yapıştırıcı ile yapıştırılması sağlanır.

Bu adımlar ile köprü diş yapımı tamamlanır. Köprü diş kullanımı uzun süreli olarak yapılıp, köprü dişler ile diş hassasiyeti ortadan kaldırılır. 2 randevuluk kısa süreler içerisinde tedavinin tamamlanması ve yapısı bozuk dişlerin düzeltilmesi, diş kayıpları ile oluşan estetik dışı görünümün giderilmesi avantajları elde edilir.

Porselen Köprü Hangi Dişlere Yapılır?

Porselen köprü; arka kısımdaki hasarlı dişlere uygulanabilmektedir. Bunun nedeni ise; porselenin ham maddesinin güçlü ve dayanıklı olmasıdır. İşlem yapılırken öncelikle güçlü metal iskelet ile alt kısımda bir tabaka oluşturulmaktadır. Ardından üzeri porselen ile kaplanmaktadır. Metal porselenin birbirine bağlanması için yoğun bir ısı işlemi uygulanmaktadır. Çiğneme kuvvetinin artmasının gerektiği durumlarda bir problem yaşanmaması için bu işlem gereklidir. Tek bir diş için porselen köprü yapılmasından ziyade, yan yana olan birçok diş için porselen köprü yapılması daha uygun olmaktadır.

Zirkonyum Destekli Porselenin Çeşitleri Nelerdir?

Zirkonyum destekli porselen türleri; yarı saydam ve solid olmak üzere 2 adettir. Zirkonyum oldukça dayanıklı bir madde olmasının yanı sıra, saydam ve ince bir görüntüye de sahiptir. Yarı saydam zirkonyum köprü uygulaması için hastanın bir veya iki adet dişinin eksik olması gerekmektedir. Fazla sayıda diş kaybı olan hastalarda yarı saydam zirkonyum köprü tavsiye edilmemektedir. Ayrıca estetik açıdan iyi sonuçlar verdiği için ön dişlerde tercih edilmektedir.

Solid zirkonyum köprü; yarı saydam zirkonyum köprünün aksine, uzun diş kayıplarında kullanılmaktadır. Dişini sıkarak yapay malzemeye zarar veren hastalarda da solid zirkonyum köprü tercih edilmektedir. Hastanın diş yapısına göre uygun bir renklendirme yapılarak estetik görünüm sağlanabilmektedir.

Geçici Köprü Diş Nedir?

Geçici köprü diş; diş hekimlerinin kolay bir şekilde hazırladığı ve laboratuar ortamında da uygulanabilecek olan dayanıksız köprü dişlerdir. İçeriğinde sağlam maddeler bulunmamaktadır. Uzun köprü gereksinimi olanlar ve arka dişlerine köprü yaptıracaklar için geçici köprü diş tercih edilmemektedir. Kullanımında oldukça dikkatli olunması gerekmektedir. Geçici köprü dişlerin yapıları oldukça kırılgandır.

Tek Diş Eksikliğinde İmplant Mı Köprü Diş Mi Daha İyidir?

Tek diş eksikliği yaşayanlar için implant veya köprü diş seçimi yapılırken her ikisinin de avantajlarının, dezavantajlarının göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Ayrıca hastanın ağız yapısına göre ortaya çıkabilecek olan riskler, diş yapısının hangi işleme daha uygun olduğu gibi kıstaslar da değerlendirilmelidir. İmplant dişlerin avantajları, köprü dişlere göre daha fazla olmaktadır. Ancak hangisinin daha iyi olduğu, hastadan hastaya göre değişiklik göstermektedir.

Köprü Dişlerin Temizliği ve Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Köprü dişlerin bakımı, hastanın doğal dişlerine uygulaması gereken bakımdan çok farklı olmamaktadır. Ağız ve diş bakımına dikkat edilmesi, aksatılmaması gerekmektedir. Köprünün etrafındaki alanın yeterince temizlenmemiş olması durumunda, ilgili bölgede çürüme olabilmektedir. Bu yüzden diş ipi gibi bakım malzemeleri ile köprünün çevresinin temizlenmesi gerekmektedir.

Köprü Dişlerin Avantajları Nelerdir?

Köprü dişlerin artıları aşağıda verilmiştir:

  • Köprü dişler ile oldukça estetik bir görünüm elde edilebilmektedir. İşlevsel açıdan oldukça başarılı ve güvenilir sonuçlar ortaya çıkmaktadır.
  • Köprü dişlerin maliyetleri oldukça azdır.
  • Köprü uygulaması yapılacak olan dişlerin tedavi süreleri oldukça kısa olmaktadır.

Köprü Dişlerin Dezavantajları Nelerdir?

Köprü dişlerin eksileri şu şekildedir:

  • Köprü uygulaması yapılacak olan dişin bitişiğindeki dişlerin diş minelerinin çıkarılması gerekmektedir.
  • Köprü yapılacak olan dişin bitişiğinde bulunan dişlerde kuron olması durumunda, yeniden yapılması gerekmektedir.
  • Dişlere köprü uygulaması yapılması ile beraber diş çürümesi potansiyel bir problem olmaktadır.
  • Sinirlerin etkilenmiş olması durumunda kanal tedavisi yapılması gerekli olabilmektedir.
  • Diş eti rahatsızlıklarının yaşanma olasılığı oldukça fazladır.
  • İmplant uygulamaları ile kıyaslandığında, yapılan köprülerin kullanım süreleri kısa olmaktadır.

Köprü Dişlerin Fiyatları Nasıldır?

Köprü dişlerin ücretleri; kullanılacak olan maddeye ve uygulanacak köprü türüne göre değişiklik göstermektedir. Basit köprü diş işlemi için maliyet oldukça düşüktür. Ancak zirkonyum malzemesi ile yapılan köprü dişlerde maliyet artabilmektedir. Hastanın köprü yapılacak olan diş sayısı da tedavi fiyatını etkileyen etkenler arasındadır.

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir