gece uyurken kol uyuşması / Elinizde Geceleri Uyuşma Hissediyor musunuz? - Hisar Hospital Intercontinental

Gece Uyurken Kol Uyuşması

gece uyurken kol uyuşması

Uyuşma neden olur?

Uyuşma nedenleri

  • Omurilik Kanal Daralması
  • Bel fıtığı, Beyin ve Omurilik Tümörleri
  • Beyin Kanamaları ve Damar Tıkanıklıkları
  • Beyin Enfeksiyonları
  • Şeker Hastalığı
  • Kanser metastazları
  • Huzursuz Bacak Sendromu
  • Bacak Kırılması
  • Vitamin Eksikliği
  • Psikolojik Nedenler
  • Dolaşım Bozuklukları
  • Migren ve romatizma gibi hastalıklar
  • Sürekli aynı pozisyonda kalmaktan dolayı oluşan ağrılar

Uyuşma çeşitleri

Kol uyuşması 

Sağ ve sol kol uyuşması nedenleri birbirinden farklı olabilir. Sol kolun uyuşması kalp ve kalbe giden damarlarda yaşanan bozukluklardan kaynaklanır. Kan akışının kısıtlanması sonucu yaşanan kol uyuşması, ağır yük kaldırılması nedeniyle oluşur. Düşmelerde, kazalarda ve ani hareketlerde de kolda uyuşmalar gözlenebilir. Fiziksel bir etken olmadan yaşanan kol uyuşmaları nörolojik bir etmene ya da strese bağlı gelişir.

Ayak Uyuşması

Tek ayakta oluşabildiği gibi her iki ayakta da görülebilen ayak uyuşmaları genellikle sinir hasarı ya da kan dolaşımı bozuklukları sonucu oluşur. Ayağa alınan darbeler, sinir hasarları, enfeksiyonlar, travmalar, inflamasyon ve tümörler de ayak uyuşmasının nedenleri arasındadır.

Bacak uyuşması

Beslenme bozuklukları, kan akışının zayıf olması, sigara kullanımı gibi nedenler bacak uyuşmasının kaynağıdır. Kan akışını zayıflatan aşırı soğuğa maruz kalma, periferik arter hastalığı, arter ve damar düğümlenmesi ve derin damar trombozu bacak uyuşmasına neden olan diğer etmenlerdir.

Osteoporoz, bel fıtığı, kan akışını bozacak oturuş pozisyonu, dejeneratif disk hastalığı kalça yaralanmaları da bacaklarda uyuşmaya yol açabilir. Bunlara ek olarak diyabetik nevropatı, Ms hastalığı, ağır metal zehirlenmeleri, tiroid hastalıkları ve felç de sık görülen bacak uyuşması nedenleridir.

Ellerde uyuşma

Genellikle kol ve bileklerde yer alan sinirlerin hasar görmesi sonucu oluşan el uyuşmaları, karpal tünel sendromu olarak bilinen bir hastalık nedeniyle oluşur. Bilek bölgesindeki ufak bir kanalda gerçekleşen sinir sıkışması enfeksiyon, şeker hastalığı, obezite, romatoid artrit gibi hastalıklar ya da el işi, masa başı işi, müzisyenlik gibi meslek hastalıkları nedeniyle de oluşabilir.

Beyin uyuşması

Fiziksel ya psikolojik kaynaklı olabilen beyin uyuşması, aşırı stres, sinir ve kaygı gibi durumlarda ve nörolojik problemlerde yaşanır. Kafaya alınan sert bir darbe, damarlarda oluşan tıkanıklık, beyin kanaması ve beyne yeterli oksijen gitmemesi gibi nedenler beyin uyuşmasına yol açar.

Yüz uyuşması

Yüz uyuşmasının en basit sebebi sürekli sola ya da sağ tarafa yatılmasıdır. Kan dolaşımının engellenmesi nedeniyle bu durumda uyuşma gözlenir. Ancak kısa bir süre sonra geçer. Boyun bölgesindeki sinir sıkışması ya da yüz felci gibi durumlarda genellikle tek taraflı yüz uyuşması görülür. Çocuklarda en sık görülen yüz uyuşması nedeni vitamin eksikliğidir. Stres, panik atak, depresyon gibi psikolojik nedenlerle ve migren ile birlikte de sıklıkla yüz uyuşması görülür.

Uyuşma tedavisi hangi bölgede olursa olsun nedene göre yapılır. En basit uyuşma hissinde bile mutlaka uzman bir doktordan görüş alınmalı ve vakit kaybetmeden tedaviye başlanmalıdır.

Karpal Tünel Hastalığı Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Karpal tünel hastalığı  elde ve kolda ağrı ve uyuşukluğa neden olan bir rahatsızlıktır. Bu durum kadınlarda daha sıktır ama erkeklerde de ortaya çıkabilir. KTS bileğin aşırı kullanımına bağlı olarak kötüleşir. Karpal tünel bilekte yer alan sekiz küçük kemiğin ve çeşitli bağların oluşturduğu bir geçittir. Karpal tünelin içinden her biri yaklaşık olarak bir kurşun kalem kalınlığında olan dokuz tendon geçer. Bu tendonlar koldaki kasların parmak kemiklerine tutunmasını sağlarlar ve kasların kasılmasıyla parmak hareketleri sağlanır. Ayrıca karpal tünelin içinde elin bir bölümünün duyusunu ve hareketini sağlayan median sinir adındaki bir sinir de yer alır. Sağlıklı bir bilekte tendonlar, bağlar ve median sinir uyum içinde çalışırlar. Fakat tünelin içinde yer alan yapıların genişlemesi halinde median sinir baskı altında kaldığından hasta parmaklarında, bileğinde ve kolunda ağrı, uyuşma ve karıncalanma hisseder. Bu durum Karpal Tünel Hastalığı olarak isimlendirilir. Karpal tünel hastalığında serçe parmağı haricinde bir veya birkaç parmakta uyuşma, yanma ve karıncalanma en sık görülen belirtilerdir. Ağrı ve uyuşukluk günün her saatinde olabilir, ancak sıklıkla gece ortaya çıkar ve hastayı uykusundan uyandırır. Zaman zaman ağrı kola doğru çıkabilir, dirseğe hatta omuz ve boyna kadar yükselebilir. Eli sıkmak, masaj yapmak ya da yüksekte tutmak ağrının azalmasını sağlayabilir.

Karpal Tünel Hatalığının nedenleri nelerdir?

Çeşitli durumlar karpal tünel sendromuna yol açabilir. Bunlardan başlıcaları:

  • Tendonlarda yangı ve ödem
  • Bilek kırıkları ve çıkıkları
  • Bilekte ezilmeye yol açan yaralanmalar
  • Romatoid artrit
  • Şeker hastalığı
  • Median sinirin kalınlaşması
  • Tümörler
  • Hipotiroidi (tiroid bezinin az çalışması)
  • Gebelik
  • Uzun süre koltuk değneği kullanma ve avuç içinde ağırlık taşıma, şeklinde sıralanabilir.

Karpal Tünel nasıl tedavi edilir?

Hastaların  büyük çoğunluğunda cerrahi operasyona gerek kalmaksızın tedavi mümkündür. Şikayetleri hafif olan hastalara yapılan konservatif tedavi eli ve kolu dinlendirmeyi ve belirtileri şiddetlendiren aktivitelerden kaçınmayı içerir. Bir başka konservatif tedavi şekli bileklik kullanmaktır. B-6 vitaminin de şikayetlerde gerileme oluşturması mümkündür. Bir başka tedavi şekli ise karpal tünel içine kortizon enjeksiyonudur. Bu işlemin etkinliği kanıtlanmıştır ve en azından kısa süreli rahatlama sağlar. Bu konservatif tedavi seçenekleri yetersiz kalırsa veya şikayetler çok şiddetliyse karpal tünelin cerrahi operasyonla gevşetilmesi yoluna gidilir.

Karpal tünelde enjeksiyon

Kortizon enjeksiyonu nasıl uygulanır ve nasıl etki eder?

Ağrılı bölgeye depo etkili, sistemik emilimi olmayan kortizon ve lokal anestezik karışımı enjekte edilir. Kalçadan ilaç yapılmasına benzer bir şekilde uygulanır. Sedasyon gerektirmez. Bir miktar ağrılı olabilir. Enjeksiyondan sonra bölgeye buz tatbiki ağrıyı azaltacaktır. Lokal anestezik ağrıyı azaltırken kortizon bölgedeki yangının tedavi olmasını sağlayacaktır.

İşlemden neler beklemeliyim?

İşe yaradığı taktirde ortalama haftada ağrının tamamen geçmesi ya da en az düzeye inmesi beklenir.

Kaç Kez uygulanabilir?

  Üç hafta sonunda tekrar uygulanabilir ancak fayda sağlamazsa tekrar etmenin anlamı yoktur. Analjezik antienflamatuar ilaçlar ve buz tatbiki ile konservatif tedaviye devam edilir.

Ne kadar süre sonra işe başlayabilirim?

İşlemden hemen sonra aynı gün işe başlanabilir. Ağrı iyileşene kadar durumu kötüleştirecek sporlardan ve aktivitelerden kaçınmak gerekir.

Risk ve yan etkiler nelerdir?

Enjeksiyondan sonra ağrının geçici olarak birkaç gün süreyle artması dışında çok fazla yan etkisi yoktur.

Kimlere uygulanmaz?

Enjeksiyon sırasında kullanılan ilaçlara karşı aşırı duyarlılığı olan hastalarda ve kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalarda uygulanmaz.

 

Sol Kol Uyuşması Neden Olur, Nasıl Ge&#;er? Sol Kolda Uyuşma Nasıl Ge&#;er?

Uyuşmalardan biri de sol kolda görülen uyuşmalar. Bu tarz bir sağlık problemi yaşayanlar ya da yakınlarının aynı sebepten yakınmaları olanlar sol kol uyuşmasının nedenleri ve nasıl geçeceği konusunda detaylı bilgi sahibi olarak kendilerini ve yakınlarını doğru bir şekilde yönlendirebilirler.

Sol Kol Uyuşması Neden Olur?

Sol kol uyuşması pek çok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Kalpte yaşanan bozukluklar veya kalbe giden damarlarda yaşanan bozukluklar sol kolda uyuşmalar olmasına neden olabilmektedir. Kan akışının kısıtlanması, ağır yük kaldırma kaynaklı olarak da sol kol uyuşmaları görülmektedir. Bazen de düşme, kaza veya ani hareketler kol uyuşmalarına yol açabiliyor. Fiziksel bir etken olmaksızın görülen kol uyuşmalarında nörolojik bir etmen veya stres kol uyuşmalarına sebep olabilmektedir.

Sol kolda oluşan uyuşmalar hayati tehlikeye işaret eden bir durum olarak görülmemekle birlikte sürekli devam eden sol kol uyuşmaları ise kalp krizinin belirtisi olabileceğinden mutlaka ciddiye alınması gereken uyuşmalardır. Sol kol uyuşmalarının sebepleri arasında en sık rastlanılanlar ikisi de sinir sıkışması ile boyun fıtığına bağlı sinir hasarıdır. Koldaki sinirlere yapılan baskı ve kan dolaşımın zayıflığı sol kol uyuşmasının ana nedenleri arasında yer alır.

Sol kol uyuşmasının başlıca nedenleri şöylece sıralanabilir:

- Omurilik kanal daralması
- Bel fıtığı
- Beyin ve omurilik tümörleri
- Şeker hastalığı
- Bacak kırılması
- Huzursuz bacak sendromu
- Psikolojik sebepler
- Dolaşım bozuklukları
- Vitamin eksikliği
- Devamlı aynı pozisyonda kalma kaynaklı ağrılar
- Uyuşma çeşitleri
- Beyin enfeksiyonları
- Beyin kanamaları
- Damar tıkanıklıkları
- Kanser metastazları
- Migren ve romatizma hastalıkları

Sol Kolda Uyuşma Nasıl Geçer?

Sol kolda uyuşma problemi yaşayanlar bu uyuşmanın nasıl geçeceğini merak ediyorlar. Vücuttaki uyuşma hissi, sinir hücrelerinin aşırı bir şekilde uyarılması veya hasar görmesi neticesinde oluşur. Uyuşma hissi çoğunlukla; el, ayak, bacak, kol ve vücudun diğer bölümlerinde görülebilmektedir. Uyuşmanın şiddeti, oluştuğu bölgeden daha büyük öneme haizdir. Uyuşma, oluştuğu bölgede o bölge yokmuş gibi bir hissiyat yaratır.

Sol kol uyuşmasında mutlaka uzman bir nöroloji hekimine başvurulmalıdır. Sebep tespiti için yapılan tıbbi testler akabinde sorun bulunarak ona bağlı tıbbi tedaviler uygulanır. Sol koldaki uyuşmanın geçmesi için nedene göre medikal tedavi, fizik tedavi veya cerrahi müdahale yöntemleri ile tedavi doktor gözetiminde gerçekleştirilir.

Sol Kol Uyuşmasının Belirtileri Nelerdir?

Sol kol uyuşmasında uyuşma ve karıncalanma hissi oluşur. Yanıcı ağrılarla rahatsız eden uyuşma, beyin kısmında gerçekleştiği zaman vücudun sağ ya da sol kısmında uyuşma meydana gelmektedir. El ve ayaklarda görülen uyuşmalar ağrı ile yanma biçiminde kendini göstermektedir.

Sol kolda görülen ağrılar çok şiddetli olmayabilir ve bu durumda medikal yardım almayı gerektirmeyebilir. Sol kolunda uyuşmalar oluşan kişiler, muayene esnasında huzursuz ve solgun olabilirler. Cilt yüzeyleri soğuktur. Oksijen eksikliği nedeni ile dudak kenarlarında mavimsi bir renk tonu gözlenebilmektedir.

Aşırı Sigara ve Alkol Kullanımı Sol Kol Uyuşmasına Neden Olur mu?

Aşırı sigara ve alkol kullanımı pek çok önemli rahatsızlığa yol açan kötü ve zararlı alışkanlıkların başında geliyor. Uzun süre kullanılan sigara ve alkol gibi insan sağlığı için zararlı olan alışkanlıklar, sinir hasarlarına ve his kayıplarına sebep olabilmektedir. Bu sinir hasarları ise sol kol uyuşmasına yol açabilmektedir.

Gece kollarım neden uyuşuyor?

Bir veya iki koldaki uyuşma veya kollardaki iğnelenme, karıncalanma ve batma hissi, yatarken duyulan şikayetler arasında bulunuyor. Bu kavramın tıbbi karşılığı parestezi. Pek çok çeşitli sebebi olabilir. Bazıları iyi huylu, bazıları ise tedavi gerektiriyor.

Kollar gündüz veya gece zamanı sanki uykuya dalmışlar gibi hareketsiz kalabilirler. Eğer kişi bu hissi özellikle geceleri yaşıyorsa, bunun farklı sebepleri olabilir.

Parestezi Nedir?

ABD’deki Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve Felç Enstitüsü, paresteziyi şöyle açıklıyor: “yaygın şekilde uzuvlarda, ellerde ve ayaklarda ortaya çıkan yanma ve karıncalanma hissi.”

İnsanlar paresteziyi batma ve iğne hissi, cildin karıncalanması ve uyuşma olarak tanımlama eğilimindeler.

Parestezi herhangi bir anda ortaya çıkabilir ve uyarı vermeyebilir. Ancak bu his rahatsız edici olsa da genelde ağrı yapmaz.

Gece Kolların Uyuşmalarının Sebepleri

Pek çok insan arada bir kısa parestezi nöbetleri geçirir.

Bunun sorumlusu sık sık kişinin pozisyonudur. Örneğin kol sinirlerinin baskı altında kaldığı bir pozisyonda uyumak onu uyuşturabilir.

Pozisyonel parestezi zararsızdır ve genellikle sinirin devamlı baskı altında kalması sonucunda ortaya çıkar. Kişi pozisyon değiştirince bu his de geçer.

Aşağıdaki tıbbi rahatsızlıklar da kollarda parestezi yapabilirler:

Karpal Tünel Sendromu

Karpal tünel sendromu çok yaygın. Tekrar eden parmak hareketlerinin, örneğin yazı yazmak veya piyano çalmak gibi işlerin medyan sinir üzerinde çok baskı oluşturması sonucunda ortaya çıkar. Bu sinir kol boyunca gelir ve bilekten ellere geçer.

Sendrom ellerde ve kollarda ağrı ile uyuşmaya sebep olabilir ancak ilk belirtilerinden birisi özellikle geceleri bilek ve ellerde ortaya çıkan parestezidir.

Cleveland Clinic’e göre belirtilerin gece ortaya çıkma eğilimlerinin sebebi insanların sık sık bilekleri bükülü şekilde uyumaları.

Eğer şu şartlara sahipseniz karpal tünel sendromu riskiniz daha fazla:

  • yazı yazma ve cihaz kullanma gibi tekrar eden el hareketleri barındıran işler yapıyorsanız
  • hamileyseniz
  • sıvı birikimi varsa

Diyabet

Diyabet olan insanlarda sinir hasarı riski var ve buna diyabetik nöropati adı veriliyor.

Kandaki yüksek düzeydeki şeker ve yağların sinir uçlarına zamanla zarar vermelerinden kaynaklanıyor.

Diyabetik nöropati genellikle ayak ve bacaklarda uyuşma ile karıncalanmaya sebep oluyor ancak kol ve elleri de etkileyebilir.

B Vitamini Eksikliği

B vitamini eksikliği anemi ve uzuvlarda karıncalanma gibi çok çeşitli belirtilere sebep olabilir. Bu karıncalanma hissini kolların uyuşması ile karıştırma ihtimaliniz hayli yüksek.

B vitamini eksiklikleri konusunda risk altında olan insanlar şöyle:

  • vegan ve vejeteryanlar
  • 50 yaşının üzerinde olanlar
  • çölyak hastalığı veya inflamatuvar bağırsak hastalığı gibi belli sindirim bozukluklarına sahip olan insanlar

Çevresel Nöropatinin Diğer Sebepleri

Çevresel nöropati, uzuvları etkileyen sinir hasarıdır. Diyabetik nöropati bunun sadece bir türü.

Ancak pek çok başka faktör de kollarda, ellerde, bacaklarda ve ayaklarda uyuşmaya sebep olabilir.

Çevresel nöropatinin diğer sebepleri şöyle:

  • bazı sakatlanma türleri
  • alkol kullanma bozukluğu, yani alkolizm
  • otoimmün bozukluklar
  • kemoterapi ilaçları gibi belli ilaçlar
  • kemik iliği bozuklukları
  • Lyme hastalığı ve HIV gibi bazı enfeksiyonlar
  • belli sinirlere baskı yapan tümörlerin varlığı

Multipl Skleroz

ABD’deki Ulusal Multipl Skleroz Topluluğu’na göre, uyuşma ve karıncalanma kişinin deneyimlediği ilk belirtiler arasında.

Bu belirtiler genellikle yüzü etkiliyorlar. Ancak multipl sklerozda ortaya çıkan spinal lezyonların nerede olduklarına göre kol ve bacaklarda da hissizlik ile karıncalanma olabilir.

Felç

Felç ve geçici iskemik atak da kollarda karıncalanma ve uyuşmaya sebep olabilir.

Geçici iskemik atak, beyne giden kan akışının geçici olarak tıkanmasıdır. Amerikan Kalp Derneği bu atakların uyarı atakları olduğunu belirtiyorlar.

Felç, inme ve geçici iskemik ataklar sinirlerin fonksiyonlarını etkileyebilirler, hisleri değiştirebilirler ve bunlar arasında kol ve bacaklarda parestezi ile artan miktarda hissizlik ile ağrılar bulunabilir.

Önleme

Geceleri kollarda ortaya çıkan paresteziye sebep olan faktörleri önlemek mümkün olabilir.

Örneğin kişi daha az kısıtlayıcı bir pozisyonda uyumaktan fayda görebilir. Eğer karpal tünel sendromu riski varsa, bir bileklik takmak veya egzersiz yapmak işe yarayabilir.

Eğer B vitamini eksikliği kollarda uyuşmaya sebep oluyorsa, doktor takviye yazabilir veya beslenmede değişiklikler isteyebilir.

Sonuç ve Ne Zaman Doktora Gitmeli?

Kolların uyuşması yaygın bir durum, özellikle de geceleri çünkü insanlar sinirlere baskı yapan şekillerde yatıyorlar.

Ancak bu his sık sık ortaya çıkıyorsa, tıbbi müdahale gerektirebilir. Özellikle şunlar da mevcutsa dikkat edin:

  • görme bozuklukları
  • yüzde karıncalanma ve uyuşma
  • konuşma zorluğu
  • koordinasyon zorluğu, örneğin yürüme sırasında
  • açıklanamayan güçsüzlük ve ağrılar

Altta yatan bir tıbbi rahatsızlıktan, ilaçlardan veya alkol kullanımı bozukluğundan kaynaklı parestezi şüphesi olan herkes bir doktorla görüşmeli.

Dr. Josh Axe

nest...

çamaşır makinesi ses çıkarması topuz modelleri kapalı huawei hoparlör cızırtı hususi otomobil fiat doblo kurbağalıdere parkı ecele sitem melih gokcek jelibon 9 sınıf 2 dönem 2 yazılı almanca 150 rakı fiyatı 2020 parkour 2d en iyi uçlu kalem markası hangisi doğduğun gün ayın görüntüsü hey ram vasundhara das istanbul anadolu 20 icra dairesi iletişim silifke anamur otobüs grinin 50 tonu türkçe altyazılı bir peri masalı 6. bölüm izle sarayönü imsakiye hamile birinin ruyada bebek emzirdigini gormek eşkiya dünyaya hükümdar olmaz 29 bölüm atv emirgan sahili bordo bereli vs sat akbulut inşaat pendik satılık daire atlas park avm mağazalar bursa erenler hava durumu galleria avm kuaför bandırma edirne arası kaç km prof dr ali akyüz kimdir venom zehirli öfke türkçe dublaj izle 2018 indir a101 cafex kahve beyazlatıcı rize 3 asliye hukuk mahkemesi münazara hakkında bilgi 120 milyon doz diyanet mahrem açıklaması honda cr v modifiye aksesuarları ören örtur evleri iyi akşamlar elle abiye ayakkabı ekmek paparası nasıl yapılır tekirdağ çerkezköy 3 zırhlı tugay dört elle sarılmak anlamı sarayhan çiftehan otel bolu ocakbaşı iletişim kumaş ne ile yapışır başak kar maydonoz destesiyem mp3 indir eklips 3 in 1 fırça seti prof cüneyt özek istanbul kütahya yol güzergahı aski memnu soundtrack selçuk psikoloji taban puanları senfonilerle ilahiler adana mut otobüs gülben ergen hürrem rüyada sakız görmek diyanet pupui petek dinçöz mat ruj tenvin harfleri istanbul kocaeli haritası kolay starbucks kurabiyesi 10 sınıf polinom test pdf arçelik tezgah üstü su arıtma cihazı fiyatları şafi mezhebi cuma namazı nasıl kılınır ruhsal bozukluk için dua pvc iç kapı fiyatları işcep kartsız para çekme vga scart çevirici duyarsızlık sözleri samsung whatsapp konuşarak yazma palio şanzıman arızası