sakinleştirici ilaçlar listesi / Bölge Karaman Eczacı Odası - Yeşil Reçeteler

Sakinleştirici Ilaçlar Listesi

sakinleştirici ilaçlar listesi

Bipolar Bozukluk Tedavisinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

İçindekiler

Bipolar Bozukluğu Tedavi Etmek İçin Kullanılan İlaç Türleri

Bipolar Bozukluk İçin İlaç Tedavisi Nasıl Alınır?

Bipolar Bozukluğu İlaçla Tedavi Etmeli misiniz?

Bipolar Bozukluk İlaçları Hakkında Sık Sorulan Sorular


Bipolar bozukluğunuz varsa ilaç tedavisi; yüz yüze veya online olarak bir psikiyatristle görüşmenin yanı sıra bipolar bozukluk tedavisi planınızın önemli bir bileşeni olabilir. Bipolar bozukluğu olan kişiler genellikle ya hafif düzeyde sinirlilik, ajitasyon ya da aşırı öfke, hiddet ve riskli davranışlarla birlikte şiddetli olabilen ruh hali değişiklikleri yaşarlar. Ayrıca enerji seviyelerinde, davranışsal özelliklerde ve dikkat aralıklarında geniş dalgalanmalara sahip olma eğilimindedirler.

Bipolar bozukluk için reçete edilen doğru ilaç, diğer yaygın bipolar bozukluk semptomlarını azaltırken ruh hali değişikliklerini stabilize etmeye yardımcı olabilir. Ayrıca, bipolar bozukluk ilaçları, yıkıcı olan ve günlük yaşamı engelleyen hem manik hem de depresif dönemlerin şiddetini önlemeye veya azaltmaya yardımcı olabilir.

Yakın zamanda bipolar bozukluk teşhisi aldıysanız veya semptomlarınız, günlük işleyişinizi yönetmekte zorlandığınız noktaya kadar çözülmediyse, psikiyatristinizle ilaç seçeneklerini tartışmanın zamanı gelmiştir. Doğru ilaç kombinasyonunu ve terapi gibi diğer tedavileri bulmak biraz zaman alabilir. Çoğu insan, bipolar bozukluğunun tedavisinde en etkili olarak konuşma terapisi ve ilaç kombinasyonunu bulur. Bununla birlikte, ruh sağlığı uzmanınız, özel ihtiyaçlarınıza göre en iyi tedavi planını oluşturacaktır.

Bipolar bozukluk, hayatı zorlaştıran bir rahatsızlık olsa da doğru tedavi ile sorun olmaktan çıkacaktır. Bipolar bozukluk ile ilgili yazımızı okuduktan sonra istediğiniz her an alanında uzman isimlerden online psikolog desteği alabilirsiniz. 

Bipolar Bozukluğu Tedavi Etmek İçin Kullanılan İlaç Türleri

Bipolar bozukluk tedavisi için kullanılan çeşitli ilaç türleri vardır. Aşağıdakiler, dikkat edilmesi gereken bazı seçeneklerdir.

Antipsikotikler

Antidepresanlar veya duygu durum düzenleyiciler semptomları azaltmada veya hafifletmede etkili olmadığında, bipolar bozukluk için genellikle antipsikotikler reçete edilir. Antipsikotikler, duygu durum düzenleyicilerle birlikte veya bunların yerine kullanılabilir. Bazı antipsikotik ilaçlar, farklı beyin nörotransmitterlerini düzenleyerek ruh halini, düşünmeyi ve algıyı düzenleyen beyin devresinin işleyişini de düzenler. Böylece bipolar bozukluğu olan kişilere yardımcı olabilir. Bipolar bozukluk için nasıl ve neden işe yaradıkları tam olarak anlaşılmasa da, antipsikotikler manik atakları hızla iyileştirebilir, bu da onları bazı insanlar için iyi bir seçenek haline getirir.

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan antipsikotik türleri:

  • Zyprexa
  • Risperdal
  • Seroquel
  • Abilify
  • Saphris
  • Vrylar
  • Invega

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan antipsikotiklerin olası yan etkileri:

  • Uyuşukluk
  • Ağız kuruluğu
  • Kilo alma
  • Bulanık görme
  • Azalmış libido
  • Hafıza ve dikkat sorunları
  • İstemsiz vücut ve/veya yüz hareketleri

Antikonvülzanlar

Antikonvülzanlar, 'ların ortalarından beri bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan bir ilaç türüdür. Tek başına, antipsikotik bir ilaçla ya da antidepresanlarla birlikte reçete edilirler. Öncelikle beyindeki hiperaktiviteyi sakinleştirerek hipomani veya maniyi kontrol etmeye çalışırlar. Antikonvülzanların bipolar bozukluğu tedavi etmek için nasıl çalıştığı tam olarak anlaşılmamıştır.

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan antikonvülzan türleri:

  • Lamictal
  • Tegretol
  • Topamax

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan antikonvülzanların olası yan etkileri:

  • Uyuşukluk
  • Kilo alma
  • Sakin olamama ve hareketsiz oturmada zorlanma
  • Artan intihar düşüncesi riski

Antidepresanlar

Bipolar bozukluk için ilaç seçeneklerine baktığımızda antidepresanlar karmaşık bir seçenek olabilir. Bipolar bozukluğu tedavi etmek için ne zaman kullanılmaları gerektiği konusunda yaygın tartışmalar vardır. Serotonin geri alım inhibitörleri (SSRI'lar), serotonin-norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNRI'ler), monoamin oksidaz inhibitörleri (MAOI'ler) ve tetrasiklik antidepresanlar, bipolar bozuklukta depresyon semptomlarını yönetmeye yardımcı olmak için reçete edilebilir.

Bununla birlikte, antidepresanların da manik atakları tetiklediği bilinmektedir, bu nedenle çoğu zaman bir antipsikotik veya duygu durum düzenleyiciye ek olarak reçete edilirler. Komplike bipolar semptomlarını ele almak ve iyi düzenlenmiş bir kombinasyona sahip olmak için uzman bir psikiyatrist tarafından reçete edilir ve sürekli izlenmesi gereklidir.

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan SSRI türleri:

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan SNRI türleri:

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan MAOI türleri:

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan tetrasiklik antidepresan türleri:

  • Amitriptilin
  • Tofranil
  • Pamelor

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan antidepresanların olası yan etkileri:

  • Baş ağrısı
  • Mide bulantısı
  • Aşırı uyku hali
  • Azalmış libido

MAOI'ler genellikle bipolar bozukluk için reçete edilmez. İstisna, birinin SSRI'lara veya SNRI'lara optimalden daha az yanıt verdiği durumlar olabilir. MAOI'lerin yan etkileri arasında uyku bozukluğu, libido azalması, iştah artışı, gastrointestinal sorunlar, ağız kuruluğu veya adet sorunları sayılabilir.

Benzodiazepinler

Benzodiazepin, uykusuzluk veya kaygıya yardımcı olabilecek bir anti-anksiyete ilacıdır. Hızlı etki eden bir yatıştırıcı olmalarına rağmen, bipolar bozuklukta tam olarak etkili olmaları birkaç hafta sürebilir. Ayrıca bağımlılık yaparlar, bu nedenle özellikle madde kötüye kullanımı geçmişiniz varsa dikkatli olmanız gerekir. Bunlar, bipolar bozukluk durumunu karmaşıklaştırabilecek kaygı semptomlarını gidermek için majör duygu durum düzenleyicilerle birlikte kullanılır.

Benzodiazepinler, endişeli düşünce ve semptomların kontrolünü ele geçirmenize yardımcı olmak için beyin aktivitesini yavaşlatarak çalışan merkezi sinir sistemi depresanlarıdır. Genellikle manik atakların ana tedavisi değildirler, ancak kısa bir süre için alınabilirler.

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan benzodiazepin türleri:

  • Xanax
  • Klonopin
  • Valium
  • Ativan

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan benzodiazepinlerin olası yan etkileri:

  • Baş dönmesi
  • Uyuşukluk
  • Kas güçsüzlüğü
  • Bulanık görme
  • Tükenmişlik
  • Konuşma bozukluğu
  • Hafıza kaybı

Bipolar Bozukluk İçin İlaç Tedavisi Nasıl Alınır?

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için kullanılan çok çeşitli ilaçlar vardır. Bipolar bozukluk tedavisinde kullanılabilecek ilaçların listesi, bir doktorun size reçete edebileceği farklı ilaç türlerini anlamanıza yardımcı olabilir. Unutulmamalıdır ki bir doktor reçetesi olmadan bu ilaçlardan herhangi birini kullanmak oldukça tehlikelidir. Psikolojik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların mutlaka alanında uzman bir doktor tarafından reçete edilmesi, kullanım süresinin takip edilmesi ve yine doktor gözetiminde bırakılması gerekir

Bipolar bozukluğunuzu yönetmek birden fazla anlama gelebilir. Terapi ve ilaç kombinasyonu genellikle en etkili yoldur. Bipolar bozukluk için ilaçlara başlamayı düşünüyorsanız veya yardımcı olabileceklerini düşünüyorsanız, doktorunuzla konuşmalısınız. Bipolar bozukluk için ilaç tedavisi arıyorsanız aşağıdaki adımları izleyin:

Teşhis alın: Bipolar bozukluk tanısı alabilmek için en az bir bipolar hipomanik veya manik dönem yaşamış olmanız gerekir. Doktorunuz bir fiziki muayene yapabilir, laboratuvar testleri isteyebilir ve tanı koymak için görüşmeler yapabilir.

Terapiye veya tedaviye başlayın: Terapi, bipolar bozukluğunuzu yönetmede etkilidir. En iyi sonuçlar genellikle ilaçlarla birlikte uygulandığından elde edilir.

İlaç seçeneklerinizi anlayın: İhtiyaçlarınız için en iyisinin ne olduğuna doktorunuzla birlikte karar verebilmek için bipolar bozukluk ilaçlarının artıları ve eksileri hakkında bilgi edinin.

Reçetenizi yazan kişiyle konuşun: Reçetenizi yazan doktor size doğru ilacı yazabilir ve bir tedavi planı hazırlayabilir. Denediğiniz ilk ilaç işe yaramayabilir veya bazı yan etkiler baş edebileceğinizden daha fazla olabilir. Reçetenizi yazan doktor, varsa diğer ilaçları denemenizi ve sizin için en uygun olanı bulmanızı sağlayabilir.

Bipolar Bozukluğu İlaçla Tedavi Etmeli misiniz?

Bipolar bozukluğunuzu tedavi etmek için ilaca başlama zamanının gelip gelmediğine yalnızca siz ve psikiyatristiniz birlikte karar verebilirsiniz. En önemli şey, ihtiyacı olan tüm bilgileri karar vermenize yardımcı olması için psikiyatristinize aktarmaktır.

Görüşmeleriniz sayesinde, doktorunuzun düşünebileceği ilaçlar hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Sonra her birinin sizi nasıl etkileyebileceğini öğrenmeye başlayabilirsiniz. En iyi sonuçları almak için ilaçlarla eşleştirebileceğiniz diğer tedavi biçimleri hakkında da bilgi edinebilirsiniz.

Bipolar Bozukluk İlaçları Hakkında Sık Sorulan Sorular

Bipolar bozukluk ilaçlarını kullanmalı mıyım?

Doktorunuzla birlikte, almayı düşündüğünüz bipolar bozukluk için herhangi bir ilacın artılarına ve eksilerine bakmalı ve o şekilde karar vermelisiniz.

Bipolar bozukluk ilaçlarının olası yan etkileri nelerdir?

Herhangi bir ilacın potansiyel yan etkilerini anlamak her zaman önemlidir. Bu sadece hangi ilacı deneyeceğinize karar vermenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda yeni bir şeye başladığınızda nasıl hissettiğinizi izlemenize de yardımcı olabilir. Ne arayacağınızı bilmek, potansiyel olarak tehlikeli yan etkileri ciddi bir sorun haline gelmeden önce yakalamanıza yardımcı olabilir. Ancak her ilacın farklı kişilerde farklı yan etkiler gösterebileceği unutulmamalıdır.

Bipolar bozukluğum için başka hangi tedavileri düşünmeliyim?

Bipolar bozukluğu tedavi etmek için sadece ilaç almanın yanı sıra bir dizi tedavi seçeneği vardır. Eğitim, psikoterapi, kendi kendine yönetim teknikleri ve hatta destek gruplarını düşünebilirsiniz.

Terapiyi bipolar bozukluk ilaçları ile birlikte düşünmeli miyim?

Bilişsel davranışçı terapinin (BDT) bipolar bozukluğun tedavisinde çok etkili olduğu bulunmuştur. Bu tür bir terapi, yaşamınız üzerinde olumsuz bir etkisi olabilecek düşünce kalıplarını ve davranışları belirlemenize ve değiştirmenize yardımcı olur. Konuşma terapisi (psikoterapi), bipolar bozukluğunuzu yönetmenize de yardımcı olabilir. Stresinizi düzenlemeye ve kişisel bakımı bir öncelik haline getirmeye odaklanarak, bipolar bozukluk teşhisini daha iyi yönetebilirsiniz.

Deneyebileceğim bütünsel veya kendi kendine yardım teknikleri var mı?

Kendinize bakmaya odaklandığınız her an, çabalarınız muhtemelen harcadığınız zamana değecektir. Bununla birlikte, doktor yardımı olmadan alternatif tedavilere başlama konusunda dikkatli olun. Bazı insanlar, örneğin meditasyon ve yoga gibi sakinleştirici tekniklerin streslerini yönetmelerine ve buna bağlı olarak nihayetinde bipolar bozukluklarına yardımcı olduğunu keşfedebilirler ama bu herkes için geçerli değildir. Bunlar, bipolar bozukluğu tedavi etmeyecek olsa da semptomlarınıza yardımcı olabilir ve genel tedavi planınızın ayrılmaz bir parçası haline gelebilir.

Bipolar bozukluğa katkıda bulunabilecek başka koşullar var mı?

Çok stresli yaşam olayları gibi çevresel faktörler, muhtemelen yeni bipolar epizodları tetikler. Uyuşturucu ve alkol kullanımının yanı sıra travmatik olaylar ve diğer yüksek stresli dönemlerin de potansiyel bipolar epizodlarına katkıda bulunduğu düşünülmektedir.

Unutmamak gerekir ki bipolar bozukluk gibi psikolojik sorunlarda kişinin sürecini yönetmesini kolaylaştıracak psikolojik destek çok önemlidir. Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrar kavuşabilirsiniz.

Tarih :
Yazar :

Sakinleştirici

Anatomik Terapötik Kimyasal Sınıflandırma Sistemine dayalı olarak - Büyük ilaç grupları

İnsan sindirim sistemi/metabolizma (A)

Mide asidi (Antiasitler sınıfı, H2 antagonist sınıfı, Proton pompa inhibitörü sınıfı )&#;• Antiemetik sınıfı &#;• Laksatif sınıfı &#;• Antidiyare ilaçları sınıfı/Antipropulsif sınıfı &#;• Anti-obezite ilacı sınıfı • Anti-diyabetikler • Vitamin sınıfı&#;• Diyet minerali sınıfı

Kan ve kan üreten organlar (B)

Antitrombotik sınıfı (Antikoagülan sınıfı, Antiplateletler, Trombolitikler)&#;• Antihemorajik sınıfı

Dolaşım sistemi (C)

Kardiyak tedavi/antianjinaller (Kalp glikozidleri sınıfı , Antiaritmikler, Kardiyak stimulanlar)&#;• Antihipertansif sınıfı &#;• Diüretik sınıfı &#;• Vazodilatör sınıfı&#;• Beta blokör sınıfı&#;• Kalsiyum kanal blokörü&#;•renin-anjiyotensin sistemi (ACE inhibitörü sınıfı, Anjiotensin II reseptör Antagonistleri sınıfı, Renin inhibitörü sınıfı)&#;• Antihiperlipidemikler (Statinler , Fibratlar , Safra asidi bağlayıcıları)

Deri (D)

Nemlendirici sınıfı&#;• Sikatrizan&#;• Antipruritik sınıfı&#;• Antipsoriatikler

Üreme sistemi (G)

Hormonal kontrasepsiyon&#;• Fertilite ajanları&#;• SERM sınıfı • Seks hormonları

Endokrin sistem (H)

Kortikosteroid ilaçlar sınıfı (Glükokortikoidler , Mineralokortikoid) • Seks hormonları • Tiroit hormonu sınıfı • Antitiroit ajan

Bulaşıcı hastalık ve enfestasyonlar (J, P)

Antibiyotik sınıfı&#;• Antiviraller&#;• Aşı&#;• Antifungaller&#;• Antiparazitikler (Antiprotozoaller, Antihelmintik sınıfı)

Kötü huylu (malign) ve immun hastalıklar (L)

Antikanser ajanlar&#;• Bağışıklık Uyarıcılar sınıfı&#;• Bağışıklık Baskılayıcılar

Kas, kemik, ve eklemler (M)

Anabolik steroidler • Antienflamatuar ilaçlar (NSAİİ) &#;• Antiromatizmaller&#;• Kortikosteroid ilaçlar sınıfı&#;• Kas gevşetici sınıfı • Bisfosfonlar

Beyin ve sinir sistemi (N)

Anestezikler (Genel, Lokal)&#;• Ağrı kesici sınıfı&#;• Anti-ADHD ajanları&#;• Antikonvülzan sınıfı&#;• Antidemans ajanları&#;• Antiparkinson ajanları&#;• ~Ruhsal durumu düzenleyiciler sınıfı &#;• Psikoleptik (Anksiyolitik sınıfı, Antipsikotik sınıfı, Hipnotik sınıfı/Sakinleştirici sınıfı)&#;• Psikoanaleptik (Antidepresan sınıfı, Uyarıcı sınıfı/Psikostimülan sınıfı)&#;• Afrodizyak sınıfı&#;• Entojen sınıfı&#;• Halüsinojen sınıfı&#;• Nootropik sınıfı&#;• Nörotoksin sınıfı

Solunum sistemi (R)

Bronkodilatör sınıfı&#;• Dekonjestan sınıfı &#;• Öksürük ilaçları&#;• H1 antagonist sınıfı

Diğer ATC (V)

Panzehir sınıfı&#;• Kontrast maddeler&#;• Radyofarmasötikler&#;• Pansuman

Sakinleştirici ilaçlar kişinin genellikle endişe ve kaygı şikayetlerinde doktor tarafından yazılan ilaçlardır. En yaygınları benzodiazpin grubu içerisinde bulunanlardır. Temazepam ve diazepam bu ilaçlardan en bilinendir. Sakinleştiren ilaç en sık tablet halinde eczanelerde yer alır. Bu ilaçlar genellikle markası ile tanınır. İlaçların bazıları şunlardır:

  • Valium(diezepam)
  • Ativan
  • Mogadon
  • Rohypnol
  • Temazepam
  • Nitrazepam
  • Benzos

Sakinleştirici İlaçların Vücutta Etkileri Nelerdir?

Sakinleştiricilerin vücutta yarattığı etki alkol gibi vücudu uyuşturan maddelerle alındığında tehlikeli bir boyuta girer. Çözdürme ve enjekte etme gibi durumlarda vücutta büyük tahribatlara yol açar. Rohypnol ilacı en riskli ilaç örneğidir. İlaçlar insanda bağımlılık yapar ve sürekli kullanma isteği oluşturur. İlaç kullanılmadığı zaman stres, öfke, bulantı gibi bazı problemlere yol açabilir.

İlaç kullanılmaya başlandığı zaman kişide rahatlık, hiçbir durumu önemsememe gibi etkiler oluşur. Merkezi sinir sistemini yavaşlattığı için uyku hali yapar. Özellikle panik atak hastalarının tedavisinde kullanılır. Panik atak hastaları el, ayak titremesi, kaygılanma ve kalp çarpıntıları sıkıntısı yaşar. İlaç alındıktan sonra bu belirtiler azalır ve kişi normale döner.

Reçetesiz Sakinleştirici İlaçlar Nelerdir?

Reçetesi bulunmayan sakinleştiriciler eczanelerden belirli bir miktar karşılığı alınabilir. Ancak bu ilaçların doktor gözetimi olmadan kullanılması risklidir. Kişinin kendi isteği ile ilaç alması ciddi sağlık problemlerine sebebiyet verir. Eczanelerde satılan reçetesiz sakinleştirici ilaçların listesi şu şekildedir:

  • Atarax
  • Passiflora Şurup (Bitkisel)
  • Risperdal
  • Cipralex

Bu ilaçlardan en pahalı olanı Risperdal antidepresanıdır. Ani ölüme neden olabildiği için doktor vermeden kullanılması önerilmez. Bitkisel ilaç olan Passiflora Şurup en çok önerilen ve tercih edilen bir antidepresandır.

Reçeteli Sakinleştirici İlaçlar Nelerdir?

Sakinleştiricilerin reçete ile alınması sağlık açısından çok önemlidir. Çünkü antidepresan ilaçlar vücudu oldukça etkileyen ilaç grubunda bulunur. Doktora tedavi olduktan sonra doktor kişinin hastalık derecesine göre uygun sakinleştiren ilacı yazar ve kullanması gereken dozu söyler. Doktor reçetesiyle eczaneden alınan ilaçlar aşağıdaki gibidir:

  • Diapam Ampül
  • Diazem
  • Ativan Expidet
  • Lizan Kapsül
  • Nervium
  • Xanax

Bahsedilen ilaçlardan Lizan Kapsül harici antidepresanların tümü yeşil reçeteli ilaçlardır. Fiyatı en yüksek olan ise Ativan Expidet ilacıdır.

Sinir Sistemi İlaçları Kaç Gruba Ayrılır?

Sinir sistemini etkileyen ilaçlar psikiyatride 4 gruba ayrılır. Bu gruplar şöyledir:

  • Antidepresan ilaçlar
  • Antipsikotik ilaçlar
  • Kaygı giderici ilaçlar
  • Mizaç dalgalanmalarını önleyen ilaçlar

Antidepresan ilaçlar daha çok depresyon durumlarında kullanılır. Şizofreni gibi rahatsızlıklarda kullanılan ilaçlar antipsikotik grubuna dahildir. Kişi huzursuzluk ve sıkıntı gibi problemleri ile doktora başvurursa kaygı giderici ilaçlarla tedavi sağlanır. Lityum tuzu ve bazı sara ilaçları da mizaç dalgalanmalarını önleyen ilaçlar grubuna dahildir.

Sakinleştirici Etkiye Sahip Doğal İlaçlar Nelerdir?

Vücutta sakinleştirme görevi üstlenen bazı bitkisel çaylar bulunur. Ciddi ruh hali bozukluğu bulundurmayan kişiler doktora gidip ilaç almak yerine bu yöntemi deneyebilir. Çoğu kişi reçetesiz sakinleştiricilere yönelir. Ancak ilaç beyin hücrelerini etkilediğinden evde doğal yollar ile sakinleşmek mümkündür. Demleme ile yapılan bitkisel çaylar kısa süre içerisinde etkisini gösterir. Genellikle bu çaylar kişide uyku hali yaratır. Melisa çayı günümüzde bilinen depresyona en etkili ve kaygı giderici özelliği ile herkes tarafından bilinir.

Ruhu dinlendiren ve ilaç kullanmadan sakinleştiren ilaç etkisini veren bazı bitki çaylarının ismi şu şekildedir:

  • Melisa çayı
  • Lavanta çayı
  • Sibirya Ginsengi Çayı
  • Meyankökü çayı
  • Adaçayı
  • Papatya çayı
  • Sarı Kantaron çayı
  • Kedi otu
  • Çarkıfelek bitkisi
  • Nane çayı

Bu bahsedilen çaylar aktar veya marketlerden kolayca alınabilir. Bitki çayları demlenerek kişide sakinleştirici etkisi yaratır.

] }

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir