çanakkale kadın kahramanlarının hikayeleri / Çanakkale'nin kadın kahramanları cephenin gerisinde mücadele etti - Son Dakika Haberleri

Çanakkale Kadın Kahramanlarının Hikayeleri

çanakkale kadın kahramanlarının hikayeleri

Çanakkale'nin kadın keskin nişancıları

Zümrüt Sönmez’in kaleme aldığı yazıda Keskin nişancı kadınlarla ilgili verdiği bilgiler şöyle:

Şehit kadınların şahidi: Günlükler

Avustralyalı piyade er J.C. Davies, annesine yazdığı mektupta, “Benim de vurulduğum 18 Mayıs günü, keskin nişancı bir Türk kızı pusuda çarpışıyordu. Gizlendiği yerden gün boyunca ateş etti ve çok sayıda ada­mımızı vurdu. Ancak gün batmadan bir Avustralyalı tarafından vurulması­na gene de üzüldüm. Güzel, yapılı ve tahminen yaşlarında genç bir kızdı. Ölü olarak ele geçirdiğimizde yanında başka bir Türkün ölüsünü de bulduk. Genç kızın bedeninde tam 52 kurşun yarası vardı… Bu savaş korku­tucu” diye yazmaktadır.

Yeni Zelanda’dan gelen Otago Birli­ği’ne bağlı bir asker ise savaştan sonra ülkesine döndüğünde kendisiyle yapı­lan ses kayıtlı görüşme sırasında: “Bir keskin nişancı Türk savaşçısını yaka­lamak için operasyon düzenledikleri­ni ve bu nişancıyı sonunda ele geçir­diklerinde şaşırarak kadın olduğunu gördüklerini” anlatır.

İngiliz askeri Percy Brown da Ça­nakkale’de muharebeler sırasında tuttuğu günlüğünde keskin nişancı kadınlardan bahseder. Günlüğün 28 Nisan tarihli sayfasında, “Bir­çok keskin nişancıyı yakaladık, bir­çoğunu da öldürdük. 18 yaşlarından bir kızı keskin nişancılık yaparken ele geçirdik. Çok iyi atışlar yapıyor­du. Üstünde 30 kadar askerin kimlik künyesi çıktı. Keskin nişancılardan biri de bizim hatlarımızın gerisine sızıp, yaralılar kumsaldaki yerleşim yerlerine dönerken vuruyordu. Onu da yakaladık ve hakladık. O gece gü­neş batarken mevzilerimize sığındık” diye yazmaktadır

‘Dokuz yerimden yaralandım’

Kadınların 1. Dünya Savaşı’nda cephede silah başında bulunmalarına ilişkin eldeki veriler sadece yabancı kaynaklarla sınırlı değil.

Zafer-i Milli gazetesinin 20 Mart tarihli nüshasında, 1. Dünya Savaşı ve İstiklal Savaşı’na silahıyla bizzat iştirak eden Mücahide Hadice Hanım’la yapılmış bir röportaja yer verilmiştir. Mücahide Hadice Hanım yaşadıklarını bakın nasıl aktarıyor:

“İzmir’in Kemalpaşa (Nif) kazasının Ahmetli köyün­den Hacı Halilzadelerdenim. Babam merhum Mehmet Efendi’dir. Çanakkale Anafar­talar’da Fırka’da silahımla muharebelere iştirak ettim. (Savaştaki) adım Ahmet idi. Benim kadın olduğumu kimse bilmiyordu. Şarapnel ve kur­şunlarla dokuz yerimden yara­landım.”

Silahıyla savaşa iştirak eden kadınlardan biri de Çanakka­le’de şehit düşen Zeynep Ça­vuş’tur. Kosova’nın Dragaş’a bağlı Brod köyünde yaşayan 53 yaşındaki İsmet Dırda, annesinin teyzesinin kızı olan Zeynep Mido Çavuş’un savaşa bekâr olarak ka­tıldığını ve savaşta şehit düştüğü­nü belirterek baba ismi Mustafa olan Zeynep Çavuş’un İzmit’te bir heykelinin dikili olduğunu da ifade etmiştir.

Gerek sözlü kültürümüzün derle­melerinde, gerekse yazılı kaynakla­rın satır aralarında hikâyeleri kayıtlı bulunan bu kadınlar, isimleri henüz gün ışığına çıkmamış onlarca sessiz kahramanın varlığından haber verir gibi. Canlı tanıkları gittikçe azalan bu önemli dönemin zaferle anılmasına katkıda bulunan kadın kahramanla­rımız sessiz hafızalardan ve tarihin yitik sayfalarından çıkarılıp tekrar tekrar hatırlanmayı hak etmiyorlar mı sizce de?

Tamamı Derin Tarih Özel sayı 2’de. 

Çanakkale'nin kadın kahramanları cephenin gerisinde mücadele etti

Acı, gözyaşı ve büyük kahramanlıklarla kazanılan zaferde bir yanda cephede tarih yazan askerler, bir yanda yazılan tarihe canlarını, yüreklerini adamış cephe gerisinde mücadele veren kadınlar.

Birinci Dünya Savaşı'nın özellikle Çanakkale Cephesi'nde, cephe gerisinde pek çok iş kolunda kadınlara ihtiyaç duyuldu.

Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mithat Atabay, kadınların zaferdeki payını anlattı.

"Maliyede, PTT'de, belediye hizmetlerinde önemli işlevler yaptılar. Ayrıca yine kadınlar özellikle savaşın ilerleyen dönemlerinde kurulan amele taburlarıyla birlikte yol yapımı köprülerin tamiri gibi hususlarda da görev yaptıklarını görüyoruz."

Kadınlar en çok sağlık alanında destek oldu.

"Bugünkü Kızılay o zaman Hilal-i Ahmer Cemiyeti. Onların açtığı kurslar vasıtasıyla hasta bakıcılar yetiştirildi. Ve bu hasta bakıcılar hastanelerde ve sargı yerlerinde hizmet verdiler."

Türk ordusuna destek verirken görev başında hayatını kaybetti

Kadınlar hem İstanbul'da hem de savaş alanında kurulan Sahra Hastaneleri'nde büyük destek verdi.  Onlardan biri de Atatürk'ün de özel hekimliğini yapmış tabip binbaşı Ragıp Bey'in eşi Anna Schwarz'tı.

Aslen Avusturyalı olan anna Schwarz, Kara Muharebeleri sırasında Yalova köyünde kurulan sahra hastanesinde gönüllü ordu hemşiresi olarak göreve başladı. 17 aralık tarihinde İngilizlerin saldırısı sonucunda düşen top mermisi sebebiyle görevi başındayken hayatını kaybetti. Canhıraş bir biçimde pek çok askerin hayatını kurtaran Schwarz'ın ölümü Doktor Ragıp Bey'i derinden sarstı

Örgütlenen kadınların yaptığı propagandalar halkın kenetlenmesini sağladı.
Edebiyat en etkili silahtı.

"Mesela şair Nigar Hanım, Ahmet Rıza Bey'in kız kardeşi Selma Rıza Hanım. Bunlar özellikle yazdıkları şiirlerde Türk'ün kahramanlıklarını ön plana çıkartan mesela Halide Adıvar'ın yazdığı bir hikayede Çanakkale Savaşı'nı özellikle Süleyman Paşa ve Namık Kemal'le özdeşleştirerek vatan savunmasının ne kadar kutsal bir şey olduğunu ifade eden bir yazar olarak karşımıza çıkıyor"

Hilal-i Ahmer'de de aktif görev aldılar

Kadınlar, savaş boyunca Hilal-i Ahmer Cemiyeti'nde aktif görev yaptılar.

"Kızılay'ın hanımlar heyetinin genel sekterliğini yapan Selma Rıza Hanım, beş yıl bu görevi yapmıştı. Bunun haricinde Enver Paşa'nın eşi de ön plana çıkmış ve kadınların özellikle savaş sırasında gelir elde etmelerini sağlamak için İslam Kadınları Çalıştırma Cemiyeti kurdu."

Katkıda bulunmak isteyen kadınlar İstanbul sokaklarında çiçek bile sattı. Atılan her adım, cepheye katkı sunmak içindi..

"Müdafaa-i Milliye Cemiyeti'nin bastırdığı cihadiye yüzükleri vasıtasıyla da bunlar satılarak para kazanıldı ve bu elde edilen paralar vasıtasıyla özellikle cephe gerisinde bulunan ailelere yardımlar yapıldı."

Anadolu kadını Çanakkale Zaferi'nde işte böyle tarih yazdı. Zaferi getiren gücü ve inancı, o kahraman kadınlar pekiştirdi. 

nest...

batman iftar saati 2021 viranşehir kaç kilometre seferberlik ne demek namaz nasıl kılınır ve hangi dualar okunur özel jimer anlamlı bayram mesajı maxoak 50.000 mah powerbank cin tırnağı nedir